Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 15-06-07, 10:05
Το avatar του χρήστη the_black_planet
the_black_planet Ο χρήστης the_black_planet δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Καλαματα
Προεπιλογή

Καλέ μου φίλε Ποσειδώνιε,όντως ο Σοφιστής και για μένα ήταν από τα πιο δύσκολα βιβλία που έχω μελετήσει και μου πήρε αρκετό καιρό και πνευματική ενέργεια για να κάνω τις νοητικές συνθέσεις που απαιτεί και να κατανοήσω το νόημα του,αλλά είναι και πολύ σημανικό βιβλίο,γιατί εκεί παρουσιάζονται οι βασικοί νόμοι της διαλεκτικής,που αποτελούν φυσικά συμπαντικούς νόμους.Γίνεται δηλαδή ο διαχωρισμός των όντων σε γένη και είδη,αναφέρεται το ότι κάποια όντα επικοινωνούν μεταξύ τους και κάποια όχι κτλ.Φυσικά και σου προτείνω να το μελετήσεις ενδελεχώς γιατί τότε θα μπορείς να κατανοήσεις καλύτερα αρκετά έργα του Πλάτωνα,γιατί στην αντίθετη περίπτωση για παράδειγμα πολλά από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί θα σου φαίνονται αυθαίρετα.Αν κατακλείδη,ο Σοφιστής μαζί με τα Μετά τα Φυσικά του Αριστοτέλη αποτελούν(από όσα βιβλία έχω διαβάσει προσωπικά φυσικά) την βίβλο της επιστημονικής μεθοδολογίας για την έρευνα του μεταφυσικού.

Για τον Πρωταγόρα τώρα,όντως στον ομόνυμο Πλατωνικό διάλογο δεν αναφέρονται οι παραπάνω απόψεις του.Επίσης τα λόγια του ότι ο άνθρωπος αποτελεί το μέτρο όλων των πραγμάτων,είναι αμφίσιμα και δεν μπορούν να μελετηθούν παρά στο πλαίσιο μιας γενικότερης εικόνας της διδασκαλίας του.Εγώ τουλάχιστον έχω ακούσει 2 διαφορετικές ερμηνείες των λόγων αυτών.Γιάυτό το λόγο προτείνω να συγκεντρώσουμε όσα στοιχεία μπορούμε γι'αυτόν από αρχαίες πηγές και να τα μελετήσουμε για να συνθέσουμε κατά το δυνατόν το νόημα του έργου του.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη the_black_planet : 15-06-07 στις 10:07
Απάντηση με παράθεση