Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από chris82
...είστε φίλοι,ή είστε εχθροί...
...μπορεί σήμερα να είμαι απλώς ένα παιδί,αύριο όμως θα είναι διαφορετικά...
...αυτή είναι η τελευταία φορά που σας μιλάω...
...σας δώθηκε η ευκαιρία να διορθώσετε το πρόβλημα...
...τώρα ήρθε η σειρά μας...
...δεν θα είμαστε πλέον χαριτωμένα παιδάκια...
...δεν θα εξαρτώμαστε απο εσάς...
...και σίγουρα δεν θα απαρνηθούμε το μέλλον μας.
|
Μια σκηνοθεσία που παραπέμπει άνετα σε μήνυμα τρομοκρατικής οργάνωσης, από το ύφος του παιδιού, από το ντύσιμό του με την κάπα, από την κάμερα, τον φωτισμό και τα συναφή που μου θυμίζουν αντίστοιχα της Αλ Κάιντα και άλλων οργανώσεων. Από ένα σαφέστατο μίσος που δεν υποδηλώνεται απλά αλλά είναι καταφανέστατο τόσο από το ύφος του παιδιού όσο και από τα παραπάνω λόγια.
Ναι, σίγουρα δεν είμαστε ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά στο περιβάλλον, ο καθένας μας έχει ατομική ευθύνη. Με τη διαφορά, όμως, ότι δεν είμαι μόνο εγώ που με την ανοχή μου επιτρέπω τη δημιουργία ενός εργοστασίου που μολύνει το περιβάλλον. Ναι, είμαι εγώ που ψήφισα τους συγκεκριμένους κυβερνήτες αλλά πολλά από τα σχέδιά τους μου είναι άγνωστα, δεν φτάνουν ποτέ στα αυτιά μου. Και σε όσων τα αυτιά έφτασε, και τι έγινε, τι άλλαξε;
Από την άλλη, εγώ και ένα μερίδιο του κόσμου είμαστε εξαιρετικά δύσπιστοι σχετικά με τις διάφορες οργανώσεις. Είμαστε σίγουροι πως τα χρήματα που τους στέλνουμε διατίθενται για τους σκοπούς που ισχυρίζονται; Είμαστε βέβαιοι πως εκείνοι που βρίσκονται στα ανώτερα διοικητικά τους πόστα έχουν τους ίδιους σκοπούς με εκείνους στα κατώτερα, οι οποίο πραγματικά ενδιαφέρονται και αγωνίζονται για την ισορροπία του Πλανήτη; ή μήπως παίζονται πολλά χρήματα και άλλοι σκοποί στις πλάτες του περιβάλλοντος.
Μαθαίνω ότι ένας από τους σταυροφόρους της σωτηρίας του πλανήτη, γνωστός ηθοποιός του Χόλυγουντ, έχει 5 ιδιωτικά αεροσκάφη. Αυτά δεν μολύνουν; Αναρωτιέμαι ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ο Αλ Γκορ, τι έκανε, κατέχοντας μια μοναδική θέση ισχύος (νούμερο 2 ηγεμόνας του Πλανήτη, ας μην γελιόμαστε) για να "σώσει" το περιβάλλον; Μαθαίνω επίσης ότι ένας από τους πρώτους προέδρους μιας κολοσσιαίας πετρελαικής εταιρείας, η οποία προφανώς και κατέστρεφε το περιβάλλον, διατελούσε ταυτόχρονα και ιδρυτής - πρόεδρος μιας εταιρείας για την προστασία των υπό εξαφάνιση ζώων, ενώ μαθαίνω επίσης ότι ο Μπιλ Κλίντον έχει πέσει και αυτός με τα μούτρα στον δήθεν αγώνα για τη σωτηρία του πλανήτη, μιας και ως Πρόεδρος δεν μπορούσε τότε να κάνει τίποτα. Τυγχάνει, όμως, να μαθαίνω ότι όλοι αυτοί αλλά και πάρα πολλοί άλλοι, πληρώνονται αδρά για τις διαλέξεις τους περί περιβάλλοντος.
Έχω την αίσθηση ότι μιας και ο πόλεμος ενάντια στην τρομοκρατία δεν τελεσφόρησε, τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο, πιο μοδάτο και περισσότερο κοινώς αποδεκτό πόλεμο. Εκείνον απέναντι σε έναν άλλο εχθρό, το ίδιο "αόρατο", όπως με την τρομοκρατία. Ενώ μέχρι πρότινος σκοτώναμε παιδάκια, τώρα πάμε να τα σώσουμε, με τη διαφορά ότι, όπως και στον πρώτο πόλεμο, έτσι κι εδώ θα πρέπει οπωσδήποτε να πάρουμε κι εμείς μέρος, να διαλέξουμε στρατόπεδα. Ή θα είμαστε μαζί τους, όπως λέει το παιδάκι του βίντεο, ή θα είμαστε εχθροί τους. Διαφορετικά τα παιδάκια θα πάψουν να είναι χαριτωμένα, θα πάψουν να είναι αθώα. Αναρωτιέμαι σε τι θα μετατραπούν.
Οι αναλογίες με τις φρικτές τοιχογραφίες του αεροδρομίου του Ντένβερ είναι προφανείς. Εκεί απουσιάζουν οι ενήλικες άντρες, οι ενήλικες γυναίκες είναι νεκρές συνήθως και τα παιδιά αναλαμβάνουν δράση. Εκείνα σταματούν τον πόλεμο, εκείνα καταστρέφουν τα όπλα, εκείνα σώζουν τον πλανήτη.
"Σίγουρα δεν θα απαρνηθούμε το μέλλον μας, δεν θα εξαρτώμαστε από εσάς". Μεγάλα λόγια εντυπωσιασμού. Τα παιδιά εξ ορισμού εξαρτώνται από τους μεγάλους, αναρωτιέμαι όμως ποιό ακριβώς μέλλον δεν θα απαρνηθούν. Τα παιδάκια της τοιχογραφίας δεν εξαρτώνται από τους μεγάλους οι οποίοι απουσιάζουν άγνωστο γιατί, μόνα τους αναλαμβάνουν δράση. Ο στρατιώτης με την εξωγήινη φάτσα πέθανε αλλά δεν ξέρουμε ποιός τον σκότωσε.
"Δεν θα είμαστε πλέον χαριτωμένα παιδάκια". Ποιός διεστραμμένος νους θεωρεί προσόν για ένα παιδί να χάνει την αθωότητά του; Και τι σημαίνει πρακτικά να πάψει ένα παιδί να είναι χαριτωμένο; Τα παιδάκια του Ιράκ, της Σομαλίας και άλλων χωρών που γίνονται ζωντανές βόμβες είναι παιδάκια που έχουν χάσει την αθωότητά τους. Τέτοια παιδάκια ονειρευόμαστε;
Δεν θα καταφέρει να με πείσει ΚΑΝΕΙΣ για την αθωότητα των προθέσεων προσωπικοτήτων όπως ο Αλ Γκορ και λοιπών, όταν θυμάμαι τις πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ να καίγονται για βδομάδες προκαλώντας ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, όταν στους διάφορους πολέμους που οι ίδιοι ξεκίνησαν πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες πτήσεις που επίσης μόλυναν την ατμόσφαιρα, όταν είναι ιδιοκτήτες ή μέτοχοι σε εταιρείες που μολύνουν ολόκληρο τον πλανήτη και μετά έχουν το θράσος από πάνω να κατηγορούν εμάς που χρησιμοποιούμε καλοριφέρ, σπρέι κλπ Ναι, μολύνουμε κι εμείς, ναι δεν είμαστε ευαισθητοποιημένοι αλλά πριν διοχευτεύσουν τέτοια άθλια βίντεο στον πληθυσμό, οφείλουν πρώτοι εκείνοι να τα δουν και να τα εφαρμόσουν και μετά να ζητήσουν από τον κόσμο να πράξει το ίδιο.
Το βίντεο αυτό, όπως και τα υπόλοιπα που υποδείξατε είναι υποκριτικά, είναι μια προπαγάνδα σε έναν νέο άόρατο εχθρό, με σκοπό να πλουτίζουν εκείνοι που έχουν γραμμένο το περιβάλλον στα παλιά τους τα παπούτσια. Στο βίντεο αυτό χρησιμοποιείται η αισθητική των τρομοκρατών τους οποίους δήθεν μισούν (βλέπε παραπάνω τα περί στησίματος της σκηνής) και για πολλοστή φορά σκοπό έχει (σε πρώτο επίπεδο τουλάχιστον) τη χρήση ενός αντικειμενικού φόβου μεν προκειμένου να προκληθεί ένας συλλογικός ασυνείδητος φόβος.
|