Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από PUCK
Μιχάλη, πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχει η GreenPeace με τον Αλ Γκορ και όλους τους υπόλοιπους.
Τι σχέση έχουν οι υποκριτές με τους αγωνιστές; Γιατί μπερδεύεις τα πράγματα;
|
To μένος μου δεν έχει να κάνει με την Greenpeace αποκλειστικά αλλά με όλους εκείνους που εκμεταλλεύονται τη "σωτηρία" του πλανήτη με σκοπό το ίδιο όφελος.
Παράθεση:
Το μίσος, αν υπάρχει, που απευθύνεται; Στο συνάνθρωπο που είναι π.χ. μαύρος ή αντίθετης ιδεολογίας ή αντίθετης ποδοσφαιρικής ομάδας ή οτιδήποτε άλλο καθαρά ρατσιστικής (με γενική έννοια) βάσης, ή σε μία κατάσταση που θα οδηγήσει στο θάνατο εσένα και τα παιδιά σου ανεξάρτητα του τι χρώμα είστε ή το που πιστεύετε;
|
Αυτό ειλικρινά να το ρωτήσεις στους υπευθύνους που διοχετεύουν αυτά τα βίντεο. Είναι μαύροι εκείνοι που τα βλέπουν, άσπροι, κόκκινοι, ίσως κίτρινοι. Πολύ θα ήθελα να έβλεπα ένα βιντεάκι που να λέει "φταις εσύ Μπους, Πούτιν κλπ κλπ γιατί εσείς έχετε τη δυνατότητα, περισσότερο από όλους τους άλλους να σώσετε τον πλανήτη, τον οποίο καταστρέφετε με τους εξής τρόπους. Φταις κι εσύ Αλ Γκορ που παίρνεις χρήματα για τις διαλέξεις σου, εσύ Τραβόλτα που ως δήθεν υπέρμαχος της σωτηρίας του πλανήτη, ενώ διαθέτεις πέντε ιδιωτικά αεροσκάφη. Φταις εσύ άλφα, βήτα πλούσιε, πολιτικέ, τραγουδιστή κλπ κλπ γιατί είσαι μέτοχος σε πετρελαικές κλπ εταιρείες που μολύνουν αφόρητα αλλά από την άλλη συμμετέχεις σε εκστρατείες για τη διάσωση του πλανήτη και των ειδών προς εξαφάνιση. Φυσικά, όμως αυτούς δεν τους πιάνει κανείς στο στόμα τους.
Παράθεση:
Κλασσική κατάσταση του "δεν φταίω εγώ, αλλά ο δίπλα". Προφανώς για να ευαισθητοποιηθείς εσύ, εγώ, ο καθένας θέλεις/ουμε ένα ισχυρό χαστούκι. Το πήρες/αμε με αυτή τη διαφήμιση. Και μόνο που τη συζητάμε φτάνει. Ας ελπίσουμε να πάμε παρακάτω.;
|
Όχι, να με συγχωρείς. Δεν φταίω μόνο εγώ, φταίει και ο δίπλα. Αν είναι να κατηγορηθούμε όμως θα κατηγορηθούμε και οι δύο στο βαθμό που μας αντιστοιχεί. Δε νομίζω ότι πρέπει να κατηγορηθεί το ίδιο ένας μεγάλος ευρωπαικός λαός που κάνει πυρηνικές δοκιμές με έναν λαό της Αφρικής που ζει ακόμα σε ημιπρωτόγονη κατάσταση.
Παράθεση:
Έχεις δοκιμάσει να πλησιάσεις τέτοιες οργανώσεις (εθνικές ή πολυεθνικές όπως η GreenPeace) να ζητήσεις στοιχεία;
Δεν είναι απαραίτητο να δουλεύουν όπως κάποιοι άλλοι.
Εννοείς πως τα ενεργά μέλη τής GreenPeace δεν εφαρμόζουν και δεν παλεύουν, αλλά απλώς "διοχευτεύουν τέτοια άθλια βίντεο στον πληθυσμό"; Ή μήπως εξακολουθείς να μπερδεύεις τη βούρτσα με τη σκούπα;
.
|
Απαραίτητο δεν είναι από τη μία αλλά δεν αποκλείεται και από την άλλη. Λυπάμαι αλλά προσωπικά δεν θα πιστέψω στους αγαθούς σκοπούς των ανθρώπων. Είπα και σε άλλο σημείο πως δεν κρίνω άπαντες εξίσου. Είπα πως σίγουρα υπάρχουν μέλη που είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένα και πιστεύουν ειλικρινά σε αυτό που κάνουν αλλά κανείς δεν μπορεί να με διαβεβαιώσει για τις ειλικρινείς προθέσεις των ανωτάτων στελεχών. Κάπου είχα διαβάσει, αν βρω την πηγή θα σας το παραθέσω, ότι ένα πολύ σημαίνων πολιτικό στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας τύγχανε τόσο ιδρυτικό μέλος εταιρείας προστασίας ζώων όσο και μεγαλομέτοχος σε πετρελαικές εταιρείες και σε εταιρείες υλοτομίας που είχαν καταστρέψει δάση της Αφρικής.
Εάν όλα αυτά είναι αλήθεια, θα ήθελα από μια Greenpeace να βγει με σποτάκια και να τον κατονομάσει σε ολόκληρο τον κόσμο, αποκαλύπτοντας τις διασυνδέσεις του και όχι να παίζει κρυφτούλι με τη νοημοσύνη μου. Εάν αυτό σου ακούγεται ως μπέρδεμα της βούρτσας με τη σκούπα, τότε θα το δεχτώ.
Παράθεση:
Στον "οδηγό πράσινης κατανάλωσης" που υπέδειξα παραπάνω, έχει ένα κομμάτι που τιτλοφορείται "Πενήντα απλές συμβουλές για τη σωτηρία του πλανήτη". Στο Νο 4 γράφει : "Αντικαταστήστε τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως με νέους λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης". Να υποθέσω ότι η Greenpeace συνεργάζεται με τη Philips ή την Osram για να πλουτίζουν με την πώληση λαμπτήρων;
Στο Νο 49 γράφει : "Διαμαρτυρηθείτε και μποϋκοτάρετε τις εταιρείες που προβάλλουν οικολογικό προσωπείο, συχνά διαφημίζοντας δήθεν "πράσινα" προϊόντα, ενώ η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική". Εδώ, με ποιους έχει συμμαχήσει;
|
Μπα, όχι, δεν το πιστεύω ότι έχει συμμαχήσει. Το χέρι σου στη φωτιά, όμως, μπορείς να το βάλεις; Εγώ δεν μπορώ. Όσο για το νούμερο 49, από γενικότητες άλλο τίποτα. Ποιές είναι αυτές οι εταιρείες;
Παράθεση:
Ο φόβος που καλλιεργείται από την αντιτρομοκρατική υστερία και θέλει να μας κάνει να βλέπουμε τον κάθε μουσουλμάνο ως εν δυνάμει τρομοκράτη, δεν έχει σχέση με το αντικείμενο της διαφήμισης.
Δεν υπάρχει "συλλογικός ασυνείδητος φόβος" πλέον, Μιχάλη. Υπάρχει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
|
Ναι, δεν λέω και η τρομοκρατία ήταν ένας κίνδυνος ορατός περίπου. όσο όμως την είδες να πατάσσεται εσύ, άλλο τόσο την είδα και εγώ. Ο Συλλογικός φόβος μπορεί να είναι και συγκεκριμένος αλλά και αφηρημένος. Εδώ είναι το σημείο που με ενοχλεί στο βίντεο, η εκμετάλλευση της παιδικής εικόνας και τα εξαιρετικά διφορούμενα λόγια του παιδιού, που μου θυμίζουν εντελώς τη στάση των αμερικανών στον "αγώνα τους για την τρομοκρατία". Η μόνη αποδεκτή στάση πρέπει να είναι είτε υπέρ είτε κατά, ενδιάμεση άποψη, όπως αυτή που ορισμένοι εκφράζουμε, αυτό το "ναι μεν αλλά" δεν μπορεί να υπάρχει. Και φυσικά, όπως τότε όσοι ήταν κατά του πολέμου θα αντιμετώπιζαν συνέπειες, έτσι και τώρα. Με τρομοκρατική αισθητική όπως αυτή του βίντεο, δεν θα σωθεί το περιβάλλον. Η διαφήμιση (για μένα και για κάποια μερίδα κόσμου) προκαλεί το αντίθετο από αυτό που θα ήθελε, ίσως, να περάσει.
Δε λέω, στην κουλτούρα της Αμερικής που αρέσκεται στην απειλή και το τρομολαγνικό υφάκι, μπορεί να θεωρείται εξαιρετικά δημοφιλής. Μπες όμως στον κόπο και απάντησε σε όλους εκείνους που προβληματίζονται στην εκμετάλλευση του κόσμου από τα Οικολογικά Πολιτικά Κόμματα της Δύσης και πείσε τους ότι εάν αναλάβουν την εξουσία θα σώσουν το περιβάλλον. Πείσε τους ότι όλοι εκείνοι οι πολιτικάντηδες δεν ενδιαφέρονται για την τσέπη και τη θεσούλα τους αλλά για τα άμοιρα δάση του Αμαζονίου και πως αν εκλεγούν θα εφαρμόσουν δια νόμου τους λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης...
Για να το καταστήσω ακόμα πιο σαφές, μιας και εδώ μέσα η τάση προς την παρεξήγηση είναι μεγάλη, δεν έχω τίποτα με όλους τους οικολόγους που συνειδητά και βάση της ηθικής τους εργάζονται για το περιβάλλον. Αναρωτιέμαι όμως κατά πόσο είναι όλοι έτσι, κατά πόσο δεν υπάρχουν σκοτεινά συμφέροντα (όχι απαραίτητα συνομωσιολογικά, οικονομικά, πολιτικά όμως σίγουρα) και κατά πόσο η αισθητική μιας τέτοιας διαφήμισης είναι ικανή να προκαλέσει σε όλους μας την πολυπόθητη ευαισθητοποίηση.
|