Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από paul
Δεν θα σταθώ στο τι είναι σωστό ή λάθος. Απλά θα σου ρωτήσω κάτι, αν κάποιος αρρωστήσει, θα πάει σε γιατρό ή σε παπά (ή στον εκπρόσωπο της θρησκείας του);
|
Σε γιατρό.
Αλλά δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να εξασκούμε και τη δύναμη της ψυχής για να γνωρίζουμε και τα αποτελέσματα της αυτοίασης.
Παράθεση:
Αν κάποιος αποκτήσει ψυχολογικά προβλήματα, θα απευθυνθεί στον ψυχίατρο – ψυχολόγο ή στον μάγο της φυλής του (στον εκπρόσωπο της θρησκείας του);
|
Το πιο πιθανό είναι ότι θα βρει τη λύση μόνος του. Αν δεν μιλάμε για σοβαρές παθολογικές περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης χορήγησης φαρμάκων.
Κατά τα άλλα, πιστεύω ότι ουκ ολίγοι θα διαλέξουν και τους δύο δρόμους.
Παράθεση:
Αν κάποιος έχει κοινωνικά ή οικονομικά προβλήματα, θα προσευχηθεί ή θα χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του και τους γνωστούς του;
|
Και τα δύο...
Όμως δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να σκεφτόμαστε με τέτοιου είδους διλήμματα. Γιατί να πρέπει να είναι ή το ένα ή το άλλο;
Παράθεση:
Πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε ο χριστιανισμός για την κοινωνική οργάνωση του Βυζαντίου ή της μεσαιωνικής Ευρώπης;
|
Αρκετά σημαντικό.
Όσο για τη μεσαιωνική Ευρώπη, σαφώς και επηρεάστηκε από το παγιωμένο σύστημα του Χριστιανισμού, τις σταυροφορίες, αλλά και από τα φρούρια του εσωτερισμού και φυσικά τις κλιμακώμενες ανακαλύψεις που οδήγησαν στο ξέσπασμα του Διαφωτισμού.
Παράθεση:
Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η «επιστήμη» στη παρούσα Παγκοσμιοποιημένη κοινωνία;
|
Κατ' αρχάς δεν πιστεύω ότι έχουμε παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.
Ωστόσο θεωρώ ότι οι συνειδήσεις διαμορφώνονται σημαντικά και από την εξέλιξη της επιστήμης. Αν και νομίζω ότι τον πιο καθοριστικό ρόλο τον παίζει ο υλισμός ή ο πνευματισμός αντίστοιχα.
Παράθεση:
Πόσο έχει αντικαταστήσει η «επιστήμη» τη πίστη στη θρησκεία κάθε ανθρώπου όποιας φυλής στις μέρες μας;
|
Το θρησκευτικό συναίσθημα, η αλήθεια είναι ότι κυρίως στην "μοντέρνα" Δύση, φθίνει όλο και περισσότερο.
Παράθεση:
Που πιστεύει ο σύγχρονος άνθρωπος;
|
Στον έρωτα, το χρήμα, τη ζωή, το τίποτα, στα πάντα.
Νομίζω ότι οι δυνατότητες είναι πολλές, ειδικά για τον σύγχρονο άνθρωπο.
Να σου θυμίζω ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να πιστεύει και στα δύο...;
Άλλο πράγμα η Δημιουργία του ανθρώπου, και άλλο πράγμα η δημιουργία του ανθρώπου.
Προσωπικά είμαι κατά της λογικής ή Θεός ή επιστήμη.
Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα και δεν νομίζω ότι η πίστη στον Δημιουργό απαγορεύει την πρόοδο της επιστήμης εκτός και αν γίνεται εις βάρος της ίδιας της ζωής.
Παράθεση:
Έχει ή δεν έχει σχεδόν ολοκληρωτικά αντικαταστεί η όποια θρησκεία από μια νέα «Παροντινή θρησκεία».
|
Έτσι φαίνεται. Τουλάχιστον στις προοδευτικές κοινωνίες. Όχι όμως από την επιστήμη. Αλλά από το χρήμα.