Αμάν ρε παιδιά…
Έλεος πια. Διαβάστε το κείμενό μου προτού κάνετε κριτική!
Αν ήταν έτσι ξερά η επιστήμη η παρούσα θρησκεία δεν θα έγραφα 5000 λέξεις για να το παρουσιάσω αλλά 20 !!!! έλεος…
Υποτίθεται ότι είμαστε σε ένα χώρο όπου συχνάζουν σκεπτόμενοι και προσεκτικοί άνθρωποι. Θα με κάνετε να ξαναγράψω όλο το κείμενό μου στο φόρουμ επειδή δεν μπαίνετε στο κόπο να το διαβάσετε;;;
Θεανώ :
1ον: οι διπολικής επιλογής ερωτήσεις που σου απηύθυνα είχαν σκοπό να σε βάλουν να σκεφτείς τι θα επέλεγε ο μέσος άνθρωπος της εποχής μας (ο μέσος όρος να στο πω πιο απλά). Δεν ζητούσα να μου πεις τη δική σου θέση.
2ον: σχετικά με τις αρρώστιες, τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, ο σύγχρονος άνθρωπος αρχικά προσπαθεί να βρει τη λύση μόνος του, έπειτα απευθύνεται στους γνωστούς του, έπειτα στους επαγγελματίες και αν από όλα αυτά δεν διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα… αρχίζει να προσεύχεται (έτσι συνήθως κάνει).
3ον: όμοια με τα παραπάνω θα πράξει και με τα ψυχολογικά προβλήματά του ο σύγχρονος άνθρωπος, μόνο που είναι τόσο εγωιστής ώστε ποτέ δεν θα παραδεχτεί ότι η λογική ή η κρίση του (που τόσο πολύ χρησιμοποιεί) έχουν «πρόβλημα», οπότε θα προσπαθήσει να το λύσει κυρίως μόνος του (παίρνοντας ήπια ψυχοφάρμακα ή ναρκωτικά ή αλκοόλ), όταν η κατάσταση βαρύνει πολύ τότε ίσως αρχίσει να ψάχνει για λύσεις εξωγενή χαρακτήρα.
4ον: όλη η παραπάνω συζήτηση θα αποφεύγονταν ως ανούσια αν διάβαζες τη πρώτη παράγραφο από το κεφάλαιο «Ποιήσομεν Άνθρωπο» (αλλά και το περιεχόμενο της συζήτησης καλύπτεται έμμεσα και άμεσα από πολλά σημεία του κειμένου μου).
Όσο για τα υπόλοιπα που γράφεις, νομίζω ότι καλύπτεσαι από τα εξής λόγια… και πάλι από το κείμενό μου (του ιδίου κεφαλαίου):
«[…]είναι όλες οι αρχές με γνώμονα των οποίων στήνεται η σύγχρονη μορφή Πολιτεύματος και Οικονομικού συστήματος που είναι κοινά στη συγκεκριμένη κοινωνία. Και ποιες είναι αυτές οι αρχές; Οι δύο βασικότερες είναι η ελευθερία έως τα όρια που ο συμπολίτης δεν θα θεωρήσει ότι του θίγεις τη δική του έννομη ελευθερία και η συγκέντρωση αγαθών που μεταφράζεται σε συγκέντρωση κεφαλαίου. Ή ακόμα πιο ολοκληρωμένα, είναι όλες οι αρχές που χαρακτηρίζουν μια καπιταλιστική δημοκρατία.[…]»
Που διαφωνούμε; Τέλος πάντων, στο εξής δεν θα απαντώ εκτενώς σε άστοχες θέσεις λόγω έλλειψης χρόνου.
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Solon Aimonas Eautou : 07-09-07 στις 22:27
|