Η ''Τριλογια του Κοσμου'' ειναι το καλητερο βιβλιο που εχω διαβασει. Και το εχω διαβασει 5-6 φορες τα τελευταια 7 χρονια! Ειναι αληθεια οτι εκτος απο τα προφανη κρυβονται παρα πολλα μυνηματα μεσα σε αυτο το βιβλιο, και ειμαι σιγουρη πως οταν ολοκληρωθει η τριλογια στους κινηματογραφους, θα αρχισουν να καινε τα βιβλια του Πουλμαν εξω απο τις εκλησσιες....
Τωρα σχετικα με την ταινια:
-Τα κακα: Αυτο που δεν μου αρεσε ηταν το μονταζ,... Σου εδινε την αισθηση οτι προσπαθουσαν να στριμωξουν ολο το 1ο βιβλιο σε 2 ωρες. Αυτο δε γινετε. Αποτελεσμα ηταν να λοιπουν πολλες σκηνες, οπως αυτη που η Λυρα και ο Ροτζερ αλλαζουν τα νομισματα στα κρανια, ή η αναφορα στην προδοσια που θα διαπραξει η Λυρα ή ενα καρο σκηνες απο το Σβαλμπαρντ και φυσικα τα 2 ολοκληρα τελευταια κεφαλαια, αφου το 1ο βιβλιο δεν τελειωνει εκει που τελειωνει η ταινια. Επισης η εναλλαγη των σκηνων ηταν πολυ βιαια, γρηγορη, βιαστικη, και δεν σου εδινε την δυνατητα οχι μονο να κατανοησεις την ουσια αλλα και την ιδια την απλη ιστορια. Αυτο φυσικα δεν το λεω για μενα και για οσους εχουν διαβασει τα βιβλια, αλλα για τα παιδια που ηταν στην παρεα και δεν ειχαν διαβασει τα βιβλια και ειχαν ενα σωρο αποριες (σχετικες με το 1ο βιβλιο παντα).
Αν σκεφτητε οτι αυτην την ταινια την ετοιμαζαν 5 χρονια, εγω προσωπικα ψιλοαπογοητευτικα με την προχειροτητα που ειδα.
-Τα καλα : Επιτελους βγηκε! Επιτελους, γιατι πραγματικα τα βιβλια ειναι καταπληκτικα και αν η ταινια σας ωθησει να τα διαβασετε αυτο θα ειναι το μεγαλητερο κερδος.
Επισης, μπορει να ελειπαν πολλες σκηνες αλλα ολες οσες υπηρχαν, καθως και οι διαλογοι ηταν σα να διαβαζες το βιβλιο. Τουλαχιστον ο Πουλμαν σαν συν-σκηνοθετης εκανε καλη δουλεια στο να μην αλλιωθει το περιεχομενο. Το κοριτσακι καταπληκτικο, δε νομιζω πως θα μπορουσαν να βρουν καποιο καλητερο για να παιξει τη λυρα. Τα εφε παρα πολυ καλα, και δε μου φανηκαν καθολου ψευτικα.
Προσωπικο αγαπημενο και στην ταινια και στο 1ο βιβλιο η μαχη του Γιορεκ και του Γιοφερ (αρκουδες), αν και απογοητευτικα που δεν εδειξε τη γλωσσα του Γιοφερ με τα αιματα να κρεμεται.. Μαλλον ηταν πολυ μακαβριο τι να πω...
Στο πρωτο βιβλιο δεν ειναι ξεκαθαρο οτι το διευθηντηριο αντιπροσωπευει αυτο που εμεις λεμε εκκλησια, αυτο φαινετε αργοτερα. Τα μυνηματα και τα ονοματα και ολα οσα υπαρχουν εχουν ενα βαθυτερο νοημα. Σ'αυτα τα βιβλια ΤΙΠΟΤΑ δεν ειναι τυχαιο. Πχ Γιατι λορδος ΑΣΡΙΕΛ? ειμαι σιγουρη οτι καποιος απο εσας ξερει...
Α, και επισης σε οσους λενε οτι ειναι μια απ'τα ιδια.... Διαβαστε πρωτα τα βιβλια και μη βιαστητε να κρινετε πριν εχετε την συνολικη εικονα.
Για μενα ειναι πολυ καλητερα και απο τον αρχοντα, και απο το Λεμονι σνικετ, και απο τον αρτεμη φαουλ, και και και....
Τετοιο βιβλιο δεν εχει ξαναγραφτει...ειναι πραγματικα εκπληκτικο.
But all these in their pregnant causes mixed
Confusedly, and which thus must ever fight,
Unless the almighty maker them ordain
His dark materials to create more worlds,
Into this wild abyss the wary fiend
Stood on the brink of hell and looked a while,
Pondering his voyage…
book 2 - 910
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Παν : 26-12-07 στις 11:33
|