Έχω πει σε πάρα πολλά σημεία ότι εάν είναι να κρίνει κανείς κάτι, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του όλες τις διαφορετικές πλευρές του ζητήματος, τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές. Δυστυχώς, παρατηρώ ότι, όχι μόνο σε τέτοια ζητήματα αλλά και σε άλλα που δεν έχουν καμία σχέση, επικρατεί μια τάση υπερθεμάτισης των αρνητικών στοιχείων, ενώ τα θετικά δεν λαμβάνονται υπόψη. Στον κόσμο μας τίποτα δεν είναι απόλυτα θετικό και τίποτα δεν είναι απόλυτα αρνητικό. Πολλές φορές μάλιστα είναι δύσκολο ακόμη και το να διακρίνουμε ποια στοιχεία επικρατούν, πόσο μάλλον όταν καν δεν έχουμε ενημερωθεί ή μελετήσει όλα αυτά τα ζητήματα αλλά ακολουθούμε μόδες και στερεότυπα. Αυτό το τελευταίο επικρατεί δυστυχώς σε τεράστιο βαθμό σε ό,τι αφορά στα θρησκειολογικά ζητήματα, για τα οποία ο περισσότερος κόσμος έχει άγνοια αν και θεωρεί τον εαυτό του κατάλληλο να τα κρίνει. Πως μπορεί να το κάνει αυτό, όταν στερείται των κατάλληλων γνώσεων και όταν βλέπει μόνο τη μία πλευρά, είναι κάτι που προσωπικά δεν το καταλαβαίνω.
Leo φίλε μου, κατανοείς ότι ο πανεπιστημιακός χώρος δεν είναι και ο καλύτερος για να βρει κανείς τους αξιολογότερους ανθρώπους, ακόμα και αν αυτοί σχετίζονται με τη θρησκεία, για λόγους που φαντάζομαι πως κατανοείς. Προσωπικά όμως, επειδή είμαι ή ήμουν κι εγώ πάρα πολύ "μέσα" σε αυτά τα ζητήματα, σε διαβεβαιώ ότι έχω γνωρίσει όλες τις διαβαθμίσεις χαρακτήρων και προθέσεων. Το εάν θα κρατήσει κανείς τα χειρότερα, τα καλύτερα ή τα αδιάφορα στοιχεία από όλο αυτό, είναι απλά και μόνο στη δική του διακριτική ευχέρεια...
|