Απευθύνομαι προς όλους τους φίλους που επαναλαμβάνουν ερωτήσεις που έχουν ήδη απαντηθεί σε προηγούμενα δημοσιεύματα μελών, κωδικοποιώντας μερικές απ' αυτές για να είναι πιό απλά τα πράματα:
-Ο Τεκτονισμός
δεν είναι θρησκεία ούτε πολιτικός σχηματισμός. Αν ήταν, θα είχε Δόγμα και θα προσέφερε Λύσεις, όπως όλες οι θρησκείες και αν ήταν πολιτικός σχηματισμός θα κατέβαινε στις εκλογές ή θα υπεστήριζε ανοιχτά πολιτική παράταξη και θα εγένοντο δεκτά άτομα βάσει των πολιτικών τους φρονημάτων, πράγμα που δεν συμβαίνει.
Κανένας δεν ερωτά κανένα πού τοποθετείται πολιτικά. Είναι ξεκάθαρα Οργανισμός
ελεύθερης Φιλοσοφικής Αναζήτησης και μόνον.
- Ο όρος Μ.Α.Τ.Σ. είναι
περιεκτικός και κυριολεκτολογικός, για να μην γίνεται σύγχιση μεταξύ των Δογμάτων στα οποία εντάσσονται τα μέλη και δεν λατρεύεται από κανένα.
-Ο Τεκτονισμός ως διεπόμενος από το Τεκτονικό Σύνταγμα και τους κανονισμούς, δεν είναι δυνατόν να αλλάξει μορφή ή σκοπό, χωρίς την αλλαγή των Γενικών Κανόνων, που είναι ( και θα παραμείνουν ) αναλλοίωτοι από συστάσεως.
-Πρόταση προς μη Τέκτονα για εισδοχή του σε Στοά,
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να γίνει,
ρητά και κατηγορηματικά. Τέκτονες που προτείνουν σε άτομα να εισχωρήσουν σε Στοές,
επιτελούν σοβαρώτατη παρατυπία.
-Η εισδοχή νέου μέλους κατά τον Κανονισμό γίνεται
μόνο αν το ζητήσει το ίδιο, οπότε ορίζονται από την στοά Τέκτονες που ερευνούν την ηθική, το άμεμπτο του χαρακτήρα του αιτούντος την εισδοχή, όπως και τον λόγο που αυτός επιθυμεί την εισδοχή του καικαταθέτουν τα στοιχεία στους υπευθύνους, που μετά από σύσκεψη δέχονται ή απορρίπτουν την αίτηση.
-Η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών, σύμφωνα με τον Κανονισμό, δεν καλύπτει παράνομες ή αντισυνταγματικές ή ανήθικες πράξεις κανενός, ο δε Τέκτων στην αντίληψη του οποίου υποπίπτουν τέτοιες πράξεις μέλους,
υποχρεούται να το καταγγείλει.
Το ότι δυστυχώς σήμερα υπάρχει
πληθώρα από
ασχέτους προς την Εσωτερική Αναζήτηση που έχουν εισέλθει στον Τεκτονισμό, είναι γεγονός, όπως γεγονός είναι και ότι πολλοί πολιτικοί ή επώνυμοι είναι ( ; ) Τέκτονες. Είναι γεγονός επίσης ότι πολλές ομάδες ατόμων δρουν
παρατεκτονικά και παράτυπα, έξω από κάθε κανόνα λειτουργίας, προς ίδιο οικονομικό ή πολιτικό όφελος. Τούτο όμως
δεν σημαίνει ότι ο Τεκτονισμός σαν Οργάνωση και Δομή επικροτεί τέτοιου είδους συμπεριφορά και δραστηριότητες, ούτε ότι σαν Φιλοσοφικό Σύστημα έχει παρεκκλίνει από τις Αρχές του.
Κακοί Τέκτονες υπάρχουν, και είναι - τολμώ να πω - σήμερα οι περισσότεροι.
Κακός Τεκτονισμός δεν υπάρχει.
Αν έχω δημιουργήσει ένα "κύκλωμα" ημετέρων μέσα σε ένα εξωραιστικό σύλλογο και προσπαθώ να εκμεταλλευθώ πολιτικά τις δραστηριότητες του συλλόγου, δεν σημαίνει ότι ευθύνεται το καταστατικό του Συλλόγου, αλλά η ευθύνη είναι σε κείνους που επέτρεψαν την είσοδο "πονηρών" και "ασχέτων" προς τους σκοπούς του Συλλόγου.
Αυτό έχει γίνει και εκεί υπάρχει
ΤΕΡΑΣΤΙΑ ευθύνη των Τεκτόνων που επέτρεψαν την είσοδο σε ακατάλληλα άτομα, με αποτέλεσμα να γίνεται περισσότερη ζημιά
ΜΕΣΑ στις στοές παρά έξω, σ' αυτούς ιδιαίτερα που έχουν καταλάβει σωστά το τι είναι Τεκτονισμός και που δεν μπορούν να επικεντρωθούν στην Φιλοσοφική τους αναζήτηση.
Και ευθεία απάντηση στον φίλο Μίμη:
Δέχομαι όλα όσα έχεις πει για το κυνήγι κάποιων από κάποιους. Μόνο που οι κυνηγοί στην ουσία, μόνο Τέκτονες δεν ήσαν.
Δεν ευθύνεται φίλε μου ο Τεκτονισμός σαν Σύστημα, οι άνθρωποι ευθύνονται και εκεί θα με βρεις μαζί σου.
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Μίμης
Κλείστε την τώρα που φτάσαμε στην ερώτηση που πονά και που κανείς δεν την έθεσε στις προηγούμενες σελίδες από μια ματιά που έριξα. Την έθεσα και την απαντώ. Η Δημοκρατία μας και η Δημοκρατία κάθε χώρας της οποίας η πλειοψηφία των πολιτικών είναι Τέκτονες, δεν είναι άμεση, αυτό είναι
ολοφάνερο και εξήγησα προηγουμένως γιατί. Δεν βλέπω γιατί ενοχλούνταν
τόσο πολύ κάποιοι από τις πολιτικές παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου και δεν ενοχλούνταν κανείς από τις πολιτικές αποφάσεις των πολιτικών - πρωθυπουργών - Τεκτόνων. Κλείστε το θέμα, κι ένα μικρό παιδί έχει καταλάβει τι τρέχει. Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ είτε μιλάμε για Ορθοδοξία είτε για Τεκτονισμό, για μένα είναι το ίδιο επιζήμια για τον τόπο.
|
Νομίζω απαντήθηκες. Αλλά μην συγχέεις θρησκεία και Τεκτονισμό. Τά 'παμε αυτά. Και το ότι συμβαίνουν στο όνομα του οποιουδήποτε -ισμού εγκλήματα, δεν ευθύνεται ο -ισμός, εκτός και αν στις θέσεις του περιλαμβάνεται η ευλογία τέτοιων δραστηριοτήτων, πράγμα που δεν συμβαίνει με τον Τεκτονισμό.
Πολλοί επιτήδειοι εκμεταλλεύονται και καπηλεύονται την Οργάνωση. Τι να κάνουμε; Απλά, πολλοί απεχώρησαν ΟΧΙ από την ιδέα, αλλά απο συγκεκριμένες "παρέες" όπως είχαν - και έχουν, ίσως... - καταντήσει κάποιες στοές, χωρίς επαναλαμβάνω να ευθύνεται ο Τεκτονισμός.