Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από charles2008
Την πρώτη μου καλησπέρα στην κοινότητα σας. Πόσο σαγηνευτικό και πόσο απέραντο φαντάζει αυτό που βρίσκεται έξω από το οπτικό μας πεδίο και από το χώρο που έχει προσεγγιστεί από την εφαρμοσμένη επιστήμη. Αυτό το συναίσθημα μας οδηγεί σε πλήθος κρίσεων για αυτό που βρίσκεται πέρα από την κοινή γήινη και ανθρώπινη λογική. Κανείς , όμως ,δεν μπορεί να ελέγξει το βάσιμο των ισχυρισμών καθώς δεν υπάρχει σταθερό γνωστικό έδαφος στο οποίο μπορεί να πατήσει. Για μένα όμως το λάθος μας είναι ότι αντιμετωπίζουμε έναν άγνωστο κόσμο με τις σταθερές του γνωστού. Ποιος μας εγγυάται οτί ισχύουν οι κανόνες που οι ίδιοι έχουμε θέσει με βάση ένα σήμερα και ένα χθες περιορισμένα στα όρια του αντιληπτού με τις αισθήσεις? Δε νομίζω ότι το άπιαστο και το απόμακρο μπορούμε να το προσεγγίσουμε με τις προσγειωμένες γνώσεις ,να το εντάξουμε σε ένα ευρύτερο σύνολο σε κάτι που για εμάς φαντάζει πιθανό ή λογικό. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα όρια της λογικής που δεν αγγίζουμε . Ένας διαφορετικός τρόπος λειτουργίας απλώνεται μπροστά μας και σε αυτόν καλούμαστε να σταθούμε τυφλοι και αφοπλισμένοι από ό,τι έχουμε προικιστεί σε ένα γήινο κ σφήζον λογικής περιβάλλον. Ας πειστούμε ότι αυτό που προσπαθούμε να προσεγγίσουμε δεν είναι δομημένο με κανόνες υπαρκτούς αλλά μπορεί να υπακούει σε νόμους που οι ίδιοι δεν μπορούμε να συλλάβουμε.Αναμένουμε και συζητάμε τα πάντα. Άκρως ενδιαφέρουσες οι απόψεις σας.Είμαι εδώ για να συνεχίσουμε τη συζήτηση.
|
Πολύ σωστά ανφέρεσαι στο θέμα, φίλε Κάρολε και καλώς ήλθες.
Η θέση μου είναι ότι το΄κάθε τι στο Σύμπαν, δεν είναι ΄'εξω από την λογική μας, αλλά έξω από τις γνώσεις μας με βάση τις οποίες η λογική κάνει συνειρμούς και παραγωγή.
Ασφαλώς και δεν γνωρίζουμε -
ούτε υποψιαζόμαστε καν - τους Συμπαντικούς Νόμους στο σύνολό τους. Τούτο όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν!
Πολλοί, ό,τι δεν μπορούν με τις γνώσεις τους να το εξηγήσουν, το τοποθετούν στην σφαίρα του "υπερφυσικού", θέση που επ' ουδενί δέχομαι εγώ, μιά και όταν ομιλούμε για Σύμπαν, αναφερόμαστε
στα πάντα.
Έ,
δεν στέκει λογικά κάτι να είναι έξω και πέρα από "τα πάντα"!
Σου εύχομαι καλή συνέχεια.