Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #48  
Παλιά 17-02-08, 20:06
Το avatar του χρήστη violinist
violinist Ο χρήστης violinist δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 11-12-2007
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Μηνύματα: 175
Προεπιλογή

Εγώ δεν μπορώ να πω ότι είτε η παράδοση είτε η ιστορία είναι λάθος, γιατί όταν ο ιστορικός γράφει την ιστορία από τα αρχαία χρόνια ακόμα αυτό που κάνει είναι και να μαθαίνει από τους κατοίκους, δλδ από την παράδοση, αλλά και από την "ιστορία" που έγραψαν άλλοι μη ιστορικοί, όπως τα απομνημονεύματα.
Επίσης πιστεύω ότι ακόμα και 10000000 άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν την παράδοσή τους μέχρι ένα όριο, πολύ εύκολα μάλιστα, γιατί οι άνθρωποι παρουσιάζουν πάλι από τα αρχαία χρόνια αγελαία συμπεριφορά αλλά και τους αρέσει το "χάιδεμα στα αυτία" και ακόμα και το χρήμα, δεν είναι δύσκολο ακόμα και ενός ακέραιου χαρακτήρα οι πεποιθήσεις και η αντίληψη για την παράδοση να αλλάξουν, είτε γιατί τον παρασύρει το ρεύμα είτε γιατί λόγω κάποιων συγκεκριμένων συγκυριών και καταστάσεων στην ψυχολογία εμφάνισε παροδική ευαισθησία σε κάθε τι κολακευτικό.
Όλα αυτά τα βλέπω και στην καθημερινή ζωή μου αλλά και στην παράδοση και την ιστορία.

Ασφαλώς και η ιστορία των ιστορικών περιέχει προσωπικές απόψεις και επηρεάζετε από το εγώ του κάθε ατόμου, για αυτό δεν αγαπώ τη ιστορία και ποτέ δεν τη συνιστώ για βαθεία έρευνα, αλλά έχουν γραφτεί για το ίδιο θέμα φίλε μου, πολλές ιστορίες, όπως και για το Μακεδονικό, και όχι από μικρούς και ασήμαντους ιστορικούς αλλά μεγάλους και τρανούς. Εμείς θα επιλέξουμε τι θα πιστέψουμε με βάση τη λογική και, εγώ προσωπικά, με την πολύ παραπάνω μέθοδο.
Όμως το ίδιο συμβαίνει και στην παράδοση, δλδ και η παράδοση επηρεάζετε από το εγώ μας...

Το θέμα με τους Αλβανούς, αλλά και όλους τους Βλακάνιους (όχι δεν έκανα λάθος), είναι ότι δεν παίζει ρόλο η καταγωγή και κανείς δεν το καταλαβαίνει, δεν έχει σημασία αν οι Αλβανοί είναι και (γιατί μόνο αποκλύετε) Ιλλύριοι, αλλά το ότι αυτό τους το δίδαξαν χιλιάδες χρόνια μετά, ήξερε κανείς Αλβανός τι στο καλό ήταν η Ιλλυρία το 1650? Όχι, τότε τι κωλοχτυπιούνται και θέλουν πίσω και εδάφη?
Συμφωνώ με αυτό που είπες, ότι δλδ δημιουργούν τα μικρά έθνη την παράδοσή τους για να έχουν λόγο ύπαρξης. Αλλά και η Ελλάς μικρότατη δεν ήταν το 1821? Ή μήπως είμαστε αυτοκρατορία? Αυτό που πιστεύω είναι ότι και εμείς από το 1800 και απά φτιάξαμε επιπλέον παράδοση, και δημιουργήσαμε δεσμούς με την αρχαία Ελλάδα, για να έχουμε λόγο ύπαρξης. Όπως κάνουν οι Αλβανοί τα τελευταία χρόνια, όπως κάνουν οι Βούλγαροι από το 1850, οι Κροάτες από το 1830 και πάει λέγοντας...

Κι όμως, ο αυτοπροσδιοριστικός όρος Μακεδόνας, υπληρχε πριν από το 1900, αλλά σε πολύ ελάχιστους πληθυσμούς. Άλλο είναι όμως το θέμα, ότι είτε είναι φτιαχτός προσδιορισμός πλέον είτε όχι, αυτοί το έχουν πλέον καταχωρημένο στην παράδοσή τους, ότι είναι Μακεδόνες, ΌΛΟΙ οι λαοί έτσι κάνουν...
Όσο για τους Βούλγαρους και τους Θράκες, κάτι ανάλογο συμβαίνει και με αυτούς, όμως και βιολογικά και ανθρωπολογικά όλοι οι Βαλκάνιοι (Σερβία και κάτω) είναι κατά πολύ περισσότερο γηγενείς παρά κάτι άλλο, και όσο νοτιότερο τόσο πιο ντόπιοι είμαστε, αλλά αυτό για μένα δεν έχει ουσία, η ουσία είναι στο ότι η παράδοση των Βαλκανικών πληθυσμών μέχρι ένα σημείο αναδημιουργήθηκε...
Όσο γι τους Τούρκους, δεν είναι έτσι όπως τα λες, με τον όρο Ανατολίτης στην βιολογία και την ανθρωπολογία εννοούμε των Χετταίο, Αρμένιο, Φρύγα κοκ...

Μα εγώ δεν εννοώ αντίφαση αν ο Κολοκοτρώνης ήταν μη Έλληνας ή Έλληνας στην καταγωγή, που οι Αλβανοί και οι Έλληνες έχουν αντιφατικές απόψεις εδώ, αλλά στα κατα πόσο οι παραδόσεις είναι ακέραιες στους αιώνες, που δεν είναι καθόλου. Και με αυτό που είπα εννοούσα ότι όταν βλέπεις δυο λαούς, που του ενός η παράδοση λέει ότι Έλληνες ζούσαν ως το Δυρράχιο (Έλληνες) και του άλλου ότι Αλβανοί ζούσαν ώς και το Μεσολόγγι (Αλβανοί) τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά, γιατί αυτές οι δύο παραδόσεις είναι μια αντίφαση.
Και εδώ έρχεται να διαλευκάνει το τοπίο ο λογικός και καλός ιστορικός... αλλά δεν υπάρχουν πολλοί τέτοιοι...

Εγώ θεωρώ ακόμα και τον "κόντρα αντίγολο" μέρος καλού διαλόγου, σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, αλλά όταν είπα αυτό:
- "Εδώ όμως λίγο μπρερδεύτικα, αντίλογο μου κάνεις ά απλή αναφορά?"
στο ρωτούσα μόνο για αυτή την πρότασή σου:
- "Συμπέρασμα δεύτερο: Διετηρείτο η εθνική συνείδηση, χωρίς να παίζει κανένα ρόλο η γλώσσα!"
όπου δεν κατάλαβα αν απλά το αναφέρεις ή μου το δίνεις σαν επιχείρημα, γιατί είχα εκφράσει την ίδια άποψη πριν από αυτό το μήνυμα.
__________________
Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι να΄ναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν΄ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.
Απάντηση με παράθεση