αλφα βητα
Καλημέρα σε όλους σας.
Η δουλειά μου έχει να κανει με υπολογιστές και έχω μάθει να σκέφτομαι λίγο αναλυτικα. Ετσι όταν είδα το ποίημα/προσευχή ή ότι άλλο και θέλησα να ψάξω λίγο να δω τι είναι αυτό και αν έχει βάση. Ψάχνοντας στο γουγλη έφτασα στο forum αυτό.
Εχω να πω τα εξής:
Μετά από 7 ώρες διαβάσματος (παραλείποντας στα γρήγορα τα ξεκατινιάσματα) δεν κατέλειξα κάπου όσο αφορά το αρχικό θέμα που έψαχνα.
Είναι πατάτα και αβάσιμο? και αν ναι γιατί ? γιατί λείπουν 4 γράμματα, γιατί το χι και το ψι αλλάξαν θέσεις και γιατι χρησιμοποιεί κάποιες λέξεις οι οποίες υπήρχαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους?
Τελικά το Ελ και το Αλ αντιστοιχούν σε κάτι?
Οπως το βλέπω εγώ υπάρχει μόνο η οδός του να αποδείξεις οτι είναι αβάσιμο, διότι το αντίθετο δεν γίνεται.
Επίσης τα γράμματα έτσι όπως τα ονομάζουμε δεν σημαίνουν κάτι? ας πούμε τα Ο-μικρόν , Ω-μέγα , Υ-ψιλόν δεν είναι ο τρόπος ο οποίος προφέρονται? και αν είναι έτσι, σημαίνει οτι αφού βρήκαν τα γράμματα αποφασίσαν και πως να τα ονομάσουν, και αν είναι έτσι πως γίνεται να υπάρχει ποιημα το οποίο να χρησιμοποιεί αυτό το τρόπο ονοματισμού? Για μένα 2 πιθανες εκδοχές είτε φτιάχτηκε μετά είτε το όλο θέμα ήρθε "πακέτο" και έτοιμο εξ αρχής.
Επίσης άλλος προβληματισμός μου είναι το ότι το θεωρώ όχι απλά δύσκολο αλλά απίστευτο το να μπορεσει κάποιος να φτιάξει έστω πρόταση με τα ονόματα των γραμμάτων κάποιας γλώσσας. Και γιατί τα γράμματα να μην λέγοταν Αλ βη γα δη εψιλον ζη ητα θη γιωτ κι λι μι νι ξι ομικρον πι ρι σι τι υψιλον φι χι ψι ωμεγα? Δηλαδή ο ονοματισμός τους τι εξηπηρετεί (εκτός τα γράμματα που προαναφέρω) ?
Τώρα για το θέμα της καταγωγής του αλφαβητου , στο οποίο καταλήξατε να συζητάτε, θα πω το εξης.
Κατ' αρχήν δεκάρα δεν δίνω για το ποιος ζωγράφισε πρώτος τα σύμβολα (γιατί περι αυτού πρόκειται τελικα)
Κατά δεύτερον, από ότι διάβασα μέχρι τώρα, αποκλείεται το γεγονός να έχουν φύγει κάποιοι Κρήτες και να μετεγκατασταθούν στην περίοχή οπου είναι οι Φοίνικες. Αφού πάνε λοιπον οι άνθρωποι εκεί και ήδη γνωρίζοντας μια γραφή (γραμμική Β) αποφασίζουν να βρουν μια άλλη πιο εύκολη για τους εκεί ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία τους και η μετάβαση απο τα ιερογλυφικα (ή δεν ξερω τι γραφαν εκεί τότε). Φτιάχνουν λοιπόν το αλφάβητο με τα σύμφωνα και κάνουν τη δουλειά τους οι άνθρωποι.
Αφού κάνουν εμπορικά ταξίδια στην Ελλάδα, φυσικό και επακόλουθο είναι να δουν οι Ελληνες την νεα γραφή και να τους αρέσει γιατί έχει ωραια συμβολάκια και περιεκτικό τρόπο γραφής. Τα παίρνουν λοιπον και λένε, τι λείπει από εδω? αυτό κι αυτό... το κάνουμε πιο ωραίο, πιο λειτουργικό και το λανσάρουμε.
Αυτή είναι μια εκδοχή... κι αυτό γιατί μετά από 24 σελίδες στο forum δεν είμαι πεισμένος ούτε για το ότι είναι ελληνικό το αλφάβητο ούτε για το αντίθετο.
Αυτά, ελπίζω να μην κούρασα.
|