Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από petros01
Στα φοινικικά εκτός του ότι τα σύμβολα σημαίνουν κάτι , φωνητικά η απόδοσή τους μοιάζει με αλφα, βητα ..κλπ ?
|
Το άλεφ αντιστοιχούσε στον σημιτικό λαρυγγικό φθόγγο άϊν και όχι σαν α, επειδή το Φοινικικό αλφάβητο δεν είχε φωνήεντα (π.χ. η λέξη αραμπ ξεκινά από άϊν και όχι από α).
Το βήτα προφερόταν σαν b.
Γενικά δεν υπάρχει μεγάλο μυστήριο, γιατί η σημερινή Εβραϊκή γλώσσα μοιάζει αρκετά με τα Αρχαία Φοινικικά καθώς επίσης και τα γράμματά της.
Η θέση ότι τα γράμματα τα πήραν οι Φοίνικες από τους Ελληνες και όχι αντίστροφα, είναι πολύ αδύνατη επειδή είναι αντίθετη προς την φυσική ροή των πραγμάτων: Λογικό είναι οι Ελληνες να πήραν ένα ατελές σύστημα γραφής χωρίς φωνήεντα και να το εξελίξουν προσθέτοντας τα φωνήεντα, ενώ δεν είναι λογικό οι Φοίνικες να πήραν ένα αλφάβητο με φωνήεντα και να το χαλάσουν αφαιρώντας τα.
Αλλο ένα επιχείρημα: Τα γράμματα κόππα (περίπου q) και σανπί χρησιμοποιούνται στα Ελληνικά σαν αριθμητικά σύμβολα ενώ δεν χρησιμοποιούνται σαν γράμματα. Και τα δύο υπήρχαν στο Φοινικικό αλφάβητο και το μεν ένα προφερόταν σαν κ λαρυγγικό (όπως στην λέξη Qatar) το δε δεύτερο σαν s παχύ. Στα Ελληνικά περιέπεσαν σε αχρηστία επειδή δεν υπάρχουν οι φθόγγοι αυτοί στην Ελληνική γλώσσα.