Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 25-12-08, 11:06
Το avatar του χρήστη Trithemius
Trithemius Ο χρήστης Trithemius δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: v.a.l.i.s.
Προεπιλογή

--- συνέχεια --->

5. Γενικά συμπεράσματα για το "Μυστικό"
Αν και κάποιοι θα σπεύσουν να συμπεράνουν πως είμαι υπερβολικός ή ότι κινδυνολογώ και θα υπερασπιστούν τα όσα το βιβλίο ευαγγελίζεται, σημειώνω και πάλι πως όλα τα ανωτέρω αλλά και άλλα που λόγω χώρου δεν παραθέτω, αποτελούν μόνον προσωπικές εντυπώσεις και σε καμμία περίπτωση δεν τα γράφω για να επηρεάσω υποχρεωτικά κάποιους άλλους ανθρώπους. Είμαι πρόθυμος να συζητήσουμε τους προβληματισμούς μου για το βιβλίο, άλλωστε γι' αυτό και άνοιξα αυτό το θέμα.

Το "Μυστικό" της αλλαγής, ή αν θέλετε, ο πραγματικός νόμος της έλξης, δεν βρίσκεται ούτε σε βιβλία, ούτε σε εύκολες λύσεις για τεμπέληδες (πραγματικά, είτε είσαι τεμπέλης, είτε εργατικός, το βιβλίο θεωρεί πως η "έλξη" θα λειτουργήσει χωρίς διάκριση και η επαγγελματική επιτυχία θα είναι δεδομένη και για τις δύο περιπτώσεις...). Θεωρώ πως δεν υπάρχει κάποιο μυστικό προς τη γενικότερη ευημερία γιατί η ζωή του καθενός είναι διαφορετική από κάθε άλλη και οι παράγοντες που μας οδηγούν στην επιτυχία ή στην αποτυχία είναι από πολλοί έως μη προβλέψιμοι για κάθε άνθρωπο. Αν το βιβλίο θέλει να με μετατρέψει σε "λευκό μάγο" που μέσω του οραματισμού και της διαδικασίας "ζήτησέ το -> πίστεψέ το -> λάβε το" θα μου λύσει τα προβλήματά μου, χωρίς εγώ να κάνω θυσίες και να μοχθήσω προς μία καλύτερη ζωή, αν το βιβλίο θέλει να μου δώσει μια λύση που είναι εντυπωσιακά αλλά και περίεργα απλή, εύκολη και ανέξοδη, τότε ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω...

Πολλές φορές μου έρχεται στο μυαλό το παράδειγμα της νύμφης που μέσα από την προσπάθειά της για να βγει από το κουκούλι, τελικά μετατρέπεται σε μια πανέμορφη πεταλούδα ικανή να πετάξει. Σε αυτό λοιπόν το παράδειγμα, αναφέρεται η αξία της προσωπικής προσπάθειάς μας ως ικανή και αναγκαία συνθήκη για αυτοβελτίωση κι εξέλιξη. Αν ανοίξουμε το κουκούλι όπου βρίσκεται η νύμφη και δεν την αφήσουμε να "ζοριστεί" για να βγει, τότε η νύμφη θα πεθάνει γιατί δεν ήταν έτοιμη να βγει στον κόσμο της πεταλούδας μη έχοντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις επιβίωσης. Ροδοσταυρικά, κάποιοι λένε πως αν δεν υπάρξει "σταύρωση", τότε δεν ανθίζει το "ρόδο" κι έχουν απόλυτο δίκιο. Πραγματικά δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και σκέψεις των 10 δευτερολέπτων για να έχεις καινούργιο σπίτι, καινούργιο αυτοκίνητο, επιτυχημένη ερωτική ζωή ή πολλές πωλήσεις στη δουλειά σου. Το βιβλίο μου προτείνει πως για να γίνουν πολλές πωλήσεις χρειάζεται μόνον να σχηματίσω στο μυαλό μου αυτή τη νέα κατάσταση (να το δω λίγο στο "αστρικό πεδίο" το θέμα...) και αφού το πιστέψω μέσα μου πως θα γίνει πραγματικότητα, τότε η επιθυμία μου αυτή ως ενέργεια που εκπέμπεται θα επιστρέψει σ' εμένα υλοποιημένη πλέον... Όμως, το μυστικό για πολλές πωλήσεις αλλά και γενικότερα για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία κρύβεται σε μία φράση: Στην αρχή δουλεύεις πολύ, μετά δουλεύεις πολύ κι έξυπνα και στο τέλος δουλεύεις μόνον έξυπνα... Αυτό ναι, είναι ένας νόμος και βγήκε μέσα από την πολύχρονη εμπειρία των επαγγελματικά επιτυχημένων ανθρώπων κι όχι από μία απλή ευχή.

Πραγματικά χρειάζεται να έχεις πολλά περισσότερα από το "Μυστικό" για να γίνεις ένας νέος Ωνάσης, ένας νέος Einstein (κι αυτός ήξερε το "μυστικό"...), ένας νέος Churchill, ένας νέος Hawking. Η ζωή μας είναι ένα χρηματιστήριο ιδεολογικών αξιών κι ευκαιριών εμπλουτισμένη από μία διανοητική "προίκα" που μας δώρισε η μητέρα Φύση (αν και άνισα). Όσο κάποιος από εμάς γίνεται "πλουσιότερος", τόσο κάποιος άλλος γίνεται "φτωχότερος" και όλα αυτά συμβαίνουν πλειοτροπικά. Κάποιοι ποτέ τους δεν θα γίνουν πλούσιοι, όπως και κάποιοι άλλοι ποτέ τους δεν θα αποκτήσουν ένα δικό τους σπίτι. Είναι όμως κρίμα που αυτό το βιβλίο δεν τους το λέει... Είναι ουτοπία να φανταζόμαστε πως όλα τα θετικά συμβαίνουν τόσο εύκολα και απλά. Αν και σέβομαι τη "Ροδοσταυρική Ουτοπία" ως διακήρρυξη, ως ιδέα, πάραυτα θεωρώ πως αποτελεί μια ιδεατή κατάσταση, γι' αυτό και ονομάστηκε "ουτοπία". Πάραυτα οι σκοποί και οι επιδιώξεις αυτής της ουτοπίας είναι άξιοι και η όλη διαδικασία πρις την υλοποίησή της εμπεριέχει κόπους, προσπάθειες, αποτυχίες αλλά και επιτυχίες. Η Ροδοσταυρική Ουτοπία είναι ένας φάρος πνευματικών και ανθρωπιστικών ιδεωδών, δεν μοιάζει όμως σε τίποτα με αυτό που θεωρητικά μπορεί να μετατραπεί η ανθρωπότητα μέσω του "Μυστικού", μια ανθρωπότητα που θα αποτελείται μόνον από πλούσιους, από επιτυχημένους επαγγελματίες, από ευτυχισμένους οικογενειάρχες και από άπειρες κενές θέσεις πάρκινγκ!

Κλείνω με το συμπέρασμα που εξέφρασα στην αρχή κιόλας της παρουσίασής μου. Συμπέρανα λοιπόν πως αυτό το βιβλίο που μου χάρισε μια καλή μου φίλη, είναι όντως αναπάντεχα χρήσιμο για εμένα και την ευχαριστώ πολύ γι' αυτό. Την ευχαριστώ γιατί μέσω αυτού του βιβλίου, μου έδωσε την ευκαιρία να δώσω για άλλη μια φορά αξία στον εαυτό μου και τα πιστεύω μου, να ανακαλύψω μέσα μου νέα αποθέματα θέλησης, δημιουργικότητας και μεθόδων προς αυτοβελτίωση και όλα αυτά μέσα από την υπενθύμιση πως είναι άσκοπο αλλά και χάσιμο χρόνου να αναζητούμε εύκολες λύσεις στη μεταστοιχείωση των καταστάσεων μέσα μας και γύρω μας. Δίνω μεγάλη αξία στην προσπάθεια και τη θυσία προς την επίτευξη κάποιου στόχου, στην "τριβή" με την καθημερινότητα, στην αξία των επιλογών μας, στην αναγνώριση των παθών μας και στην ελαχιστοποίηση των λανθασμένων αποφάσεών μας μέσα από την εμπειρία. Αυτό το βιβλίο υπήρξε μία άριστη αιτία για να φέρω όλες αυτές τις αξίες και πάλι στην επιφάνεια.

Ένα πραγματικά υπέροχο δώρο!