Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 17-06-05, 03:39
Το avatar του χρήστη Jonathan Bright
Jonathan Bright Ο χρήστης Jonathan Bright δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Προεπιλογή

Θα επιχειρήσω κι εγώ να λάβω θέση, παρά τις προειδοποιήσεις του paul πως η θέση αυτή είναι προδικασμένη. Ώστόσο Paul, πρέπει να παρατηρήσω ότι μάλλον πήδηξες ένα thread, εκεί που έγραφα για τις έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με το κατά πόσο οι μαρτυρίες για τη Σκιά μπορεί να είναι αποτέλεσμα των παραδόσεων ή των αφηγήσεων προγενέστερων σχετικών μαρτυριών, μεταξύ ανθρώπων.

Αν θέλετε να ξέρετε αγαπητοί κύριοι, πρώτος στην Ελλάδα για τη Σκιά δεν έγραψε ο Μπαλάνος. Ίσως, αν θέλετε να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους, σε κάποιον βαθμό, εκείνος την βάφισε έτσι. Αλήθεια ο νονός σας καθόρισε αυτό που είσαστε σήμερα, δίνοντάς ένα απλό όνομα τεσσάρων γραμμάτων και μάλιστα περιγραφικό; (Και το λέω αυτό, για να βγάλω από τον αγαπητό και σεβαστό συνάδελφο την κατηγορία που του αποδίδεται.)
Ούτε ο Πολίτης 100 χρόνια νωρίτερα ήταν ο πρώτος που αναφερόταν στην Σκιά, καταγράφοντας τις παραδόσεις κάποιων από τις εκδήλωσεις της, της Μόρας. Και ξέρετε κάτι;... Ομοίως δεν ήταν ο Παύλος, όταν μιλούσε για το Σατανά, αλλά ούτε ο Αριστοφάνης ήταν ο πρώτος, όταν διακωμωδούσε την Έμπουσα, και, κυρίως, ούτε ο Ησίοδος ήταν ο πρώτος που μιλούσε για την Σκιά, όταν έγραφε για την Εκάτη!...

Όποιος λοιπόν θέλει να καταρρίψει ευθύνες σ' εκείνον που μίλησε πρώτος γι' αυτήν, θα πρέπει να πάει πίσω, πολύ πίσω στο χρόνο...

Είναι η Σκιά ανθρώπινο κατασκεύασμα;
Σ' έναν κόσμο "ανθρωποκεντρικό", είναι. Και τι με νοιάζει εμένα αν κάποτε σε κάποιον χρόνο που δεν μπορεί καν να συλλάβει ο νους μοο, η Σκιά, ή κάποια άλλη Σκιά αφάνισε τους δεινόσαυρους;
Εγώ άνθρωπος είμαι (ή τουλάχιστον έτσι λένε), επομένως εμένα με νοιάζουν αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο των ανθρώπων.

Είναι η Σκιά σκεπτομορφή;
Εάν ό,τι βλέπετε γύρω σας, κι ότι δεν βλέπετε μέσα σας, κάποιος "αρχαίος" πρώτος το φαντάστηκε κι έτσι τό 'φερε στον κόσμο, τότε είναι.
Όπως είναι και οι παπαρούνες και τα χρώματα και το δέρμα..

Συντηρείται η Σκιά από την ανθρώπινη σκέψη;
Ναι.
Όσο συντηρείται κι απ' την ανθρώπινη πράξη.
Και τελικά, όσο συντηρείται απ' την ανθρώπινη ύπαρξη.

Και ενδυναμώνεται όταν μιλούμε γι' αυτήν;
"Ησυχία! Ψιθυρείστε όταν μιλούμε γι' αυτήν!" λέει ο Thomas de Quincey -και το τονίζω, για να μην τον καταδικάσετε τον άνθρωπο, ΔΕΝ ήταν ο πρώτος Άγγλος που μίλησε γι' αυτήν!...
Ε λοιπόν, όχι!
Όταν ύστερα από χιλιάδες χρόνια πλήρους άγνοιας, η Σκιά εξακολουθεί να ρουφάει την ανθρωπότητα, στάλα-στάλα, όταν σκοτώνει βρέφη κι όταν βυθίζει τον κόσμο στον Τρόμο και τον Σκοταδισμό, εγώ θα μιλήσω γι' αυτήν! Και ξέρετε γιατί θα το κάνω; Γιατί δεν φοβάμαι να μιλήσω γι' αυτήν! Γιατί δεν φοβάμαι να την αντιμετωπίσω! Γιατί δεν υπάρχει τίποτα για το οποίο να φοβάμαι να μιλήσω στους ανθρώπους! Δεν υπάρχει τίποτα απαγορευμένο! Η Σκιά υπάρχει όταν υπάρχει φόβος. Κι όταν φοβάσαι να μιλήσεις ή ν' ακούσεις γι' αυτήν, τότε υπάρχει!...
Γι' αυτό θα μιλήσω! Γι' αυτό θα την αποκαλύψω! Και θα δείξω τους τρόπους!
Κι όποιος δεν θέλει, ας μην ακούσει!...
Κι ας μείνει ως έχει... Να μην την πιστεύει και μέσα του να την συντηρεί.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Jonathan Bright : 17-06-05 στις 03:43
Απάντηση με παράθεση