Ok, δέχομαι την επισήμανση στο πλαίσιο μιας ακριβολογίας επί του συγκεκριμένου αποσπάσματος
Ο Γιούνγκ χρησιμοποιεί τον όρο ‘‘άγγελοι’’ ή ‘‘αγγελικά όντα’’ σε αναλογία μάλλον αυτού που αναφέρεις κι εσύ ως ‘‘γιοί του φωτός’’ κτλ. Απ’ την άλλη, ας έχουμε στον νου μας ότι, έτσι κι αλλιώς, κάθε όρος πρέπει να εξετάζεται μέσα στο ιστορικό και πολιτισμικό του πλαίσιο.
Επίσης, σκεφτόμουν να επανέλθω λίγο σε αυτό, πιο αναλυτικά, καθώς σκέφτηκα έναν ενδιαφέρον συνδυασμό με κάποιο άλλο σημείο, όπου ο Γιούνγκ μιλάει για τις εμπειρίες του από την επαφή με τις πρωτόγονες φυλές της Αφρικής. Χαρακτηριστικά αναφέρεται και εκεί πως μέσα στην μυστικιστική/μυθική αντίληψη των ιθαγενών :
«ο μάγος-γιατρός της φυλής διέκρινε δύο βασικές αιτίες ασθενειών: την κατάληψη από κάποιο πνεύμα και την απώλεια της ψυχής... Η ασθένεια των πνευμάτων συνοδευόταν από παράξενα φαινόμενα που δεν ανήκαν στον αρχικό χαρακτήρα του ασθενή, αφορούσε μία ξένη επιρροή που τον αλλοίωνε με την παρουσία της, μία ενίσχυση ή μία υπερβολή στα βασικά χαρακτηριστικά του… Όταν το άτομο αισθανόταν τον ‘‘τραυματισμό’’ κάποιων προσωπικών ψυχικών περιεχομένων του, αυτό ερμηνευόταν σαν απώλεια της ψυχής του. Όταν το άτομο δεχόταν την ισχυρή επιρροή ενός αρχέτυπου, που ‘‘φούσκωνε’’ τα προσωπικά του χαρακτηριστικά, θεωρούνταν ότι είχε καταληφθεί από πνεύματα…»
Στο φαινόμενο της ''ψυχικής διόγκωσης'', όταν δηλαδή το άτομο έχει ''καταληφθεί'' από κάποια αρχετυπικά χαρακτηριστικά, αναφέρεται και αλλού :
«ψυχική διόγκωση, ο όρος είναι ταιριαστός στον βαθμό που η κατάσταση του ατόμου συνίσταται σε μία επέκταση της προσωπικότητας πέρα από τα ατομικά όρια... όταν ταυτίζομαι με το αξίωμα ή τον τίτλο μου, φέρομαι σαν να είμαι εγώ όλο εκείνο το σύμπλεγμα των παραγόντων που συνιστούν το αξίωμα, είναι σαν να επεκτείνομαι και να σφετερίζομαι αξίες που δεν βρίσκονται μέσα αλλά έξω από εμένα… αλλά όπως υπάρχει μία κοινωνία έξω από το άτομο, έτσι υπάρχει μία συλλογική ψυχή έξω από την ατομική… όπως κάποιος μπορεί να ταυτιστεί με τον κοινωνικό του ρόλο, έτσι και κάποιος μπορεί να ταυτιστεί με την ελκτική δύναμη μιας συλλογικής, αρχετυπικής εικόνας…»
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Γιούνγκ συνδέει όλα αυτά με μία ψυχική ερμηνεία του ναζιστικού πυρετού που είχε καταλάβει την Γερμανία πριν και κατά την διάρκεια του 2ου Π.Π.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Γερμανοί Ναζί ήταν μία ''φυλή γιγάντων'', που απείλησε την ανθρωπότητα με καταβρόχθιση, και πως βαθύτερη αιτία πίσω από αυτό ήταν η... μεταφυσική του ναζισμού, ένα ιδιαίτερα ελκυστικό σύμπλεγμα δοξασιών και συμβόλων, μια αρχετυπική γητεία πάνω στην ανθρώπινη ψυχή, μία δαιμονική ένωση των ''υιών του θεού'' με τους ανθρώπους...
Νεφελίμ στον 20ο αιώνα ; 