Το forum του μεταφυσικού  

Επιστροφή   Το forum του μεταφυσικού > Στα ίχνη της Πυθέας > Αποστολές - Ομάδα Πυθέας

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 19-06-10, 17:33
Το avatar του χρήστη Ermhs
Ermhs Ο χρήστης Ermhs δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 28-11-2004
Μηνύματα: 1.287
Προεπιλογή Φωτογραφικό ντοκουμέντο από κάστρο Μυτιλήνης – Λέσβου.

Έψαχνα το υλικό μου και βρήκα παλιές εξορμήσεις στο νησί μου το 2007. Είπα να μοιραστώ λίγο υλικό με εσάς..
Αν κάποιος θέλει να χρησιμοποιήσει κάποιες εικόνες για το παραπάνω θέμα σε blog η website, να μου ζητήσει σε pm.







Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 19-06-10, 17:40
Το avatar του χρήστη Ermhs
Ermhs Ο χρήστης Ermhs δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 28-11-2004
Μηνύματα: 1.287
Προεπιλογή








Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Ermhs : 19-06-10 στις 18:18
Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 19-06-10, 18:21
Το avatar του χρήστη Ermhs
Ermhs Ο χρήστης Ermhs δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 28-11-2004
Μηνύματα: 1.287
Προεπιλογή





χωριουδάκι κάτω από το κάστρο. Όλα είναι ερείπια.

Απάντηση με παράθεση
  #7  
Παλιά 21-06-10, 13:08
Το avatar του χρήστη Ermhs
Ermhs Ο χρήστης Ermhs δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 28-11-2004
Μηνύματα: 1.287
Προεπιλογή

Μερικά pseudo B/W







Και κλίνω με μια παλιά εικόνα (2008)από το λιμάνι την Μυτιλήνης..

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Ermhs : 21-06-10 στις 13:15
Απάντηση με παράθεση
  #8  
Παλιά 24-06-10, 20:01
Το avatar του χρήστη KANE
KANE Ο χρήστης KANE δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος της ομάδας Gateway
 
Εγγραφή: 11-04-2004
Περιοχή: Πελοπόννησος
Μηνύματα: 287
Προεπιλογή

Ερμή, οι φωτογραφίες σου είναι όλες υπέροχες και ειδικά τρεις-τέσσερις από αυτές είναι πραγματικά εμπνευσμένες. Αυτή τη φορά όμως χτυπάς και "φλέβα" σε κάποιους από εμάς που ασχολούμαστε με τα ελληνικά κάστρα, οπότε, από εμένα, δύο φορές μπράβο γι αυτό το φωτορεπορτάζ .
Απάντηση με παράθεση
  #9  
Παλιά 25-06-10, 10:04
Το avatar του χρήστη Solon Aimonas Eautou
Solon Aimonas Eautou Ο χρήστης Solon Aimonas Eautou δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος της ομάδας Gateway
 
Εγγραφή: 25-09-2003
Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Μηνύματα: 1.102
Προεπιλογή

Ορισμένες φωτογραφίες είναι εξαιρετικές Ερμή. Αν μπορούσες να τις συνδυάσεις και με ένα μικρό κείμενο (τα βασικά ιστορικά στοιχεία και ίσως κάποιον θρύλο που έχεις ακούσει) θα μπορούσε σίγουρα να σταθεί ως ένα πολύ καλό φωτορεπορτάζ στο explorers.gr. Θα μιλήσουμε σύντομα, όταν το νέο site θα είναι έτοιμο... (ελπίζω σε 1-2 εβδομάδες το πολύ)

Ξανά ένα μεγάλο μπράβο για τη δουλειά σου.

Φιλικά,
Νίκος.
__________________
Σόλον Αίμωνας Εαυτού

"Αυτός που το πρόσωπο του δεν αναδίνει φως, δεν θα γίνει ποτέ άστρο.."

Μέλος της Gateway Team
Γενική αρχισυνταξία www.metafysiko.gr και www.explorers.gr
Ιδρυτικό μέλος "Κοινότητας Αναζήτησης Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης"

Προσωπικό site: nkoumartzis.metafysiko.gr
Απάντηση με παράθεση
  #10  
Παλιά 25-06-10, 13:56
Το avatar του χρήστη Ermhs
Ermhs Ο χρήστης Ermhs δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 28-11-2004
Μηνύματα: 1.287
Προεπιλογή

Καλησπέρα και ευχαριστώ.

Θα ετοιμάσω κάτι για κάθε φωτογραφία ξεχωριστά, μιας και το κάθε κτίσμα είχε διαφορετική χρήση μέσα στο κάστρο όπως φυλακές, αποθήκες για πυρομαχικά, υπνοδωμάτια, κτλ. Όταν χρειαστείτε, απλά ενημερώστε με pm, για να αφαιρέσω το υδατογράφημα και κορνίζες.

Με τιμά..


Μεταφέρω ιστορικές πληροφορίες από το υπουργείο πολιτισμού και επίσης να συμπληρώσω ότι δεν κατάφερα να βάλω εδώ το τμήμα φυλακών του κάστρου, είναι δύσκολο σημείο και θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην φωτογράφιση του; ο λόγος ότι είναι κλειστό κομμάτι χωρίς οροφή, και στο κέντρο έχει ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ πηγάδι ακριβώς στο κέντρο του χώρου. (διάμετρο 3 μέτρα περίπου) και ίσως το χρησιμοποιούσαν για εκτελέσεις. (θυμίζει έντονα την ταινία οι 300 σπαρτιάτες και την εκτέλεση των αγγελιοφόρων του Ξέρξη). Το έχω όμως διαθέσιμο μαζί με το υπόλοιπο υλικό.

http://www.culture.gr/h/3/gh351.jsp?obj_id=15684
Το κάστρο της Μυτιλήνης καταλαμβάνει το υψηλότερο σημείο της χερσονήσου στο βορειοανατολικό άκρο της πόλης. Στην αρχαιότητα και μέχρι τους πρώτους βυζαντινούς χρόνους η σημερινή χερσόνησος ήταν νησί, που χωριζόταν από την υπόλοιπη Λέσβο με τον λεγόμενο «Εύριπο των Μυτιληναίων?, το κανάλι που διατρέχοντας περίπου το δρόμο της σημερινής αγοράς ένωνε τα δύο λιμάνια της πόλης.

Το βυζαντινό κάστρο έχει καταλάβει τη θέση της αρχαίας ακρόπολης, η μορφή της οποίας μας είναι άγνωστη κατά την περίοδο της κλασσικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας.

Η παλαιότερη φάση κατασκευής του κάστρου ανάγεται στον 6ο αιώνα και στην ευρεία οικοδομική δραστηριότητα του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, ωστόσο τα λιγοστά ιστορικά και ανασκαφικά στοιχεία δεν μας επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Η πρώτη μνεία για την ύπαρξη του κάστρου προέρχεται από μια πατριαρχική συνοδική απόφαση του 1324, η οποία αναφέρει ένα μετόχι της μονής των Οσίων Πατέρων Δαφνέας μέσα στο Κάστρο της Μυτιλήνης.

Από τη βυζαντινή φάση σώζονται σήμερα μόνο τρία τμήματα: μία βυζαντινή πυλίδα στη βόρεια πλευρά των τειχών, ο ανατολικός τοίχος του κεντρικού οχυρωματικού περιβόλου και η δεξαμενή στο μεσαίο κάστρο.

Στα 1355 η Λέσβος παραχωρείται ως προίκα στην αδελφή του αυτοκράτορα Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγου, κατά τον γάμο της με τον Francisco Gattelusio. Η ηγεμονία του οίκου των Gattelusi θα διαρκέσει μέχρι το 1462.

Από τα πρώτα έργα που πραγματοποιούν οι νέοι ηγεμόνες είναι η ανακαίνιση του κάστρου, το 1373, όπως μας πληροφορεί η λατινική επιγραφή που είναι εντοιχισμένη πάνω από τη Μεσαία (Δυτική) πύλη. Η νέα οχύρωση ακολουθεί σε γενικές γραμμές την προϋπάρχουσα βυζαντινή. Ο χώρος διαρθρώνεται σε δύο τμήματα, το σημερινό Πάνω και το Μεσαίο Κάστρο, ενώ ο ντόπιος πληθυσμός κατοικεί στο οχυρωμένο προάστιο του Μελανουδίου.

Ο δυνατός σεισμός του 1384 υπήρξε καταστροφικός για την πόλη και το κάστρο. Από τη βασιλική οικογένεια επιβίωσε μόνο ο μικρότερος γιος Giacomo.

Μέχρι και το 1403 δεν φαίνεται να αποκαταστάθηκαν οι ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός. Οι δύο τελευταίοι Γατελούζοι, ο Δομένικος (1445-1458) και ο αδερφός του Νικόλαος (1458-1462) πραγματοποίησαν εργασίες ενίσχυσής του. Επί Δομένικου τοποθετήθηκαν τα πρώτα κανόνια ενώ επί Νικολάου διαμορφώθηκαν προμαχώνες και ενισχυτικά τείχη, πολεμίστρες, τάφροι και παρατηρητήρια. Από την γενουατική φάση του κάστρου σώζονται σήμερα ο κεντρικός οχυρωματικός περίβολος (Donjon) και τα ερείπια της εκκλησίας του Αγ. Ιωάννη.

Το Σεπτέμβριο του 1462 οι Οθωμανοί κατέλαβαν την πόλη της Μυτιλήνης, ύστερα από μία σύντομη αλλά βίαιη πολιορκία.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Ermhs : 25-06-10 στις 14:53
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν μπορείτε να προσθέσετε νέα threads
Δε μπορείτε να απαντήσετε
Δεν μπορείτε να προσθέσετε συνημμένα
Δεν μπορείτε
BB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας



Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 00:46.


Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.