![]() |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Παράθεση:
Η εξέλιξη του ανθρώπου στο σήμερα έχει καμία σχέση με αυτό που λέει ο black, να φτάσει ο άνθρωπος στο τέλειο και να ταυτιστεί κάποτε με την ιδέα; Είναι αρεστή αυτή η εξέλιξη του ανθρώπου και είναι η επιθυμητή για να φτάσει στο τέλειο; Η τεχνολογική ανάπτυξη και η διαβίωση σε καλύτερες ( ; ) συνθήκες έχει σχέση με την ταύτιση με την ιδέα; Ο κόσμος οδηγείται κατά την γνώμη σας προς το τέλειο ή έχει πάρει ένα λάθος δρόμο; Και εάν έχει πάρει λάθος δρόμο (κατά την προσωπική μου άποψη, έχει) πρέπει να γίνει μια επιστροφή στις ρίζες; Και αν ναι, γιατί; Επειδή στις ρίζες υπάρχει κάτι που έχει ξεχαστεί; Ή για να ακολουθήσουμε αυτό που λένε, ότι εάν χάσεις τον δρόμο πρέπει να πας στην αρχή και να ξεκινήσεις πάλι; Δηλ. η επιστροφή στις ρίζες είναι απλά για να ξαναπάμε στην γραμμή εκκίνησης για να ξαναρχίσουμε την κούρσα ή γιατί πρέπει να βρούμε κάποια πράγματα που αφήσαμε πίσω μας; Αυτά για αρχή. Και η αρχή… είναι το μισό των πάντων… |
|
||||
|
||||
![]()
Τέλειο... ενδιαφέρουσα λέξη, κατά τη γνώμη μου αρχικά δημιουργημένη από ανθρώπους που προσπαθούσαν να διαμορφώσουν μια κοινωνία σύμφωνα με πρότυπα που είχαν στο μυαλό τους και έτσι της έδωσαν βαθμό απόλυτο ώστε να κάνουν άλλους να προχωρήσουν ανάλογα. Το τέλειο είναι κάτι το σχετικό , ρευστό και αρκετά προσωπικό. Αυτό που ο καθένας μας θεωρεί τέλειο μπορεί να αλλάζει καθώς εκείνος φτάνει στο στόχο του, έτσι ο στόχος απομακρύνεται περισσότερο. Ακόμα και αν δεν συμβεί αυτό ,αν θεωρητικά κάποιος φθάσει εκεί μετά τι ; Τι θα συμβαίνει στο μυαλό του ; Μεταξύ των άλλων μήπως είναι πιθανό βαθιά μέσα του να θέλει ένα άλλο τέλειο ; Δεν πιστεύω ότι πολλοί το έχουν καταφέρει για να μας πουν... Άρα μήπως η ίδια η λέξη δεν είναι πρακτικό να χρησιμοποιείται; Μήπως είναι καλύτερα απλά να προχωράμε προς τα εκεί που θέλουμε, χωρίς να έχουμε κάποια "ιδανική" κατάσταση στο μυαλό ,ή μήπως η σκέψη μιας "ιδανικής" κατάστασης είναι αυτό που μας κάνει να προχωράμε ;
Πως ορίζεις τη λάθος εξέλιξη; Τι βάρος έχουν τα μονοπάτια στο σύμπαν, γνωρίζουμε; Ίσως... Μπορούμε να γνωρίσουμε; Ίσως... Ο άνθρωπος έχει πάρει δρόμο που θα οδηγήσει στην καταστροφή του είδους του ή έστω αλλαγή ή καταστροφή της κατάστασης του όπως τη γνωρίζουμε; Συμφωνώ. Η τεχνολογία προκαλεί ζημιά; Ναι. Έχει όμως και τόσο ωραία αναντικατάστατα δημιουργήματα. Πρέπει όμως να γυρίσουμε στο παρελθόν και να κάνουμε μια νέα αρχή ή μήπως η παρούσα και εξελισσόμενη κατάσταση, ενώ προκαλεί πράγματα βλαβερά για την τωρινή μορφή των άντικειμένων του πλανήτη αυτού, μας προστατεύει από κάτι που οι περισσότεροι θα βρίσκαμε ( σύμφωνα με τη φύση μας ) χειρότερο και σε παλιότερες καταστάσεις δεν θα μπορούσαμε να αμυνθούμε ; Μήπως η εξέλιξη τώρα μας οδηγεί σε μια χειρότερη κατάσταση ( πάντα σύμφωνα με την φύση μας ), ενώ θεωρητικά θα μας βοηθούσε να την αποτρέψουμε ; Πόσες ενδιάμεσες καταστάσεις με παρόμοιες σκέψεις μπορούμε να βγάλουμε ;Πιστεύω πως μόνο θεωρίες κάνουμε μέχρι να συμβεί κάτι. Μήπως η τεχνολογία ανοίγει συνεχώς και άλλες μορφές "τέλειων" καταστάσεων; Αυτοί που έχουν "τέλειες" καταστάσεις μέσα από την νέα τεχνολογία θα τις αντάλλαζαν με μία "τέλεια" κατάσταση χωρίς αυτή ; Αν δεν ήξεραν καν ότι υπήρχε η τεχνολογία για τις καταστάσεις αυτές μήπως θα την ονειρεύονταν; Πως άραγε φτάσαμε σε αυτό το παρόν χωρίς αυτά τα όνειρα "ιδανικών" προσωπικών καταστάσεων... Όπως είπα και πριν, πιστεύω ότι το ιδανικό είναι αρκετά προσωπική υπόθεση... Κομμάτια από το παρελθόν και διαφορετική χρήση της τεχνολογίας μπορούν να παρατείνουν την παρούσα κατάσταση ύπαρξης και να μας δώσουν συναισθήματα και στιγμές που δεν θα τις αλλάζαμε με τις τωρινές; Μπορεί... Θέλουν όλοι τα ίδια ; Αμφίβολο ... Να τους βάλουμε όλους σε γυάλα με συγκεκριμένες παραμέτρους ώστε να πετύχουμε το δικό μας τέλειο ; Στη γυάλα μπορεί να υπάρχει κάποιο τέλειο και οι ίδιοι οι άνθρωποι να το βλέπουν ως έτσι, ίσως βρισκόμαστε ήδη μέσα σε γυάλα και η παρούσα κατάσταση είναι τέλεια για κάποιον, ίσως και για όλους είναι "τέλεια" με ένα βλέμμα με το οποίο μπορεί να φοβόμαστε να χρησιμοποιήσουμε... Ας μην ξεχνάμε πως δεν έχουμε πληροφορίες που μας βγάζουν έξω από τη γυάλα, άρα έρχεται πάλι η ερώτηση : είμαστε στο απόλυτο "τέλειο" ; Μαζί με το πάνω έρχεται πάλι και μια άλλη σκέψη. Μήπως δεν έχουμε τέλειο, αλλά διάφορετικά μονοπάτια ; Θεωρείς τέλεια την κατάσταση όπου ανεξάρτητα από τον δρόμο του ο άνθρωπος συνεχίζει να υπάρχει ; Μήπως από μόνο του το Σύμπαν αποφασίσει κάποια στιγμή για αφανισμό του ανθρώπου ; Δεν μιλάω για αλλαγή αλλά για αφανισμό . Αφού ο άνθρωπος δεν κατάφερε να το σταματήσει... ήταν τέλειος σύμφωνα με το ιδανικό της αιώνιας ύπαρξης ; Αν επεκτείνει κάποιος την σκέψη αυτή σε διάφορες μορφές το αποτέλεσμα ίσως έχει αρκετό ενδιαφέρον... Πολλές περιπτώσεις,πολλές θεωρίες, υπάρχει απάντηση;
|
||||
|
||||
![]()
Φιλε μου παπα που δεν εχεις το Θεο σου(ισως γιατι εχεις ενα Θεο που δεν ειναι δικος σου),πολυ ενδιαφεροντα αυτα που γραφεις,θα σου κανω ομως μια ακομα πιο ενδιαφερουσα ερωτηση,υπαρχει κατι μη τελειο;Γιατι αν η ερωτηση ηταν αν "ειναι" κατι μη τελειο,η απαντηση ειναι πολυ απλη,οχι.Ολα ειναι τελεια,και αν δε συμφωνεις μαζι μου,ισως οταν ολοκληρωσεις την αναγνωση αυτου του ποστ να αλλαξεις γνωμη...Και να όχι τοτε,ισως όταν διαβασεις το αρθρο που ετοιμαζω αυτόν τον καιρο για τη σελιδα του μεταφυσικου,ένα μικρο κομματι του οποιου είναι και τα παρακατω,ένα αρθρο που ευελπιστω να ανταμειψει οσους κανουν τον κοπο να το διαβασουν…
Για να το αποδειξω οτι ολα ειναι τελεια θα προσπαθησω να σου αποδειξω οτι δεν ισχυει το αντιθετο,δηλαδη οτι υπαρχει κατι εστω που να "ειναι" μη τελειο. "Υπαρχει λοιπον κατι μη τελειο;Ναι θα πει καποιος,και μαλιστα οχι μονο ενα αλλα πολλα,τα φαινομενα.Και θα σε ρωτησω εγω τοτε,τα φαινομενα υπαρχουν;Η απαντηση ειναι αυτονοητη απο την εποχη του Πλατωνα για τους "ψαγμενους",αν και δυστυχως ή ευτυχως δεν εχει γινει συνειδηση ακομα για την πλειοψηφια που συμφωνα με την δημοκρατικη φυση διαμορφωνει το "ειναι" της κοινωνιας. Ομως σχετικα προσφατα υπηρξε και η επιβεβαιωση απο την ιδια την επιστημη που ασχολειται με την φυση των φαινομενων,την λανθασμενα αποκαλουμενη "φυσικη".Και παραδεχτηκαν και αυτοι οτι ναι,οι φιλοσοφοι καπουν ειχαν δικιο,το φαινομενα δεν υπαρχει ακριβως,αλλα η μορφη του ειναι διαφορετικη για καθε διαφορετικο παρατηρητη.Ωραια συμφωνοι με αυτο αλλα τι πραγματικα αυτο σημαινει;Εδω δυστυχως υπαρχουν πολλοι που εχουν δημιουργησει και υποστηριζουν καποιες θεωριες,προσπαθειες ερμηνειας της αιτιας αυτου του δεδομενου που στερουνται λογικης και αποπροσανατολιζουν τον κοσμο.Γνωριζεται φανταζομαι οι περισσοτεροι καποιες ακραιες θεωριες οπως οτι υπαρχουν παραλληλοι κοσμοι,ή οτι οι επιθυμιες δημιουργουν την πραγματικοτητα,οπως αναφερθηκε σε ενα αλλο τοπικ.Θεωριες φυσικα που στερουνται λογικης αποδειξης.Απο την αλλη για τους γνωστες της διαλεκτικης επιστημης,οι θεωριες αυτες αποδεικνυονται ευκολα ψευδεις. Συμφωνα με τους κανονες της διαλεκτικης,δλδ συμφωνα με τον ορθο Λογο,ειναι ατοπο το φαινομενο ενος οντος να διαθετει 2 αντιθετες ιδιοτητες ταυτοχρονα,και αυτο συνεπαγεται απο το οτι ειναι ατοπο ενα ον να "ειναι" 2 αντιθετα πραγματα.Αν δεν μπορειται να το κατανοησετε αυτο τοτε χρειαζεται να συνειδητοποιησετε την εννοια του "οντος" αλλα και την εννοια του «είναι».Δλδ να παψουμε να σκεφτομαστε πως φαινεται,ή πως ακουγεται κατι αλλα πως «είναι».Αυτο χρειαζεται πολύ εξασκηση και φυσικα δεν μπορει να το αντιληφθει κανεις παρα μονο μεσω της εκστασης του ερωτα." Επειδη διαπιστωνω φιλε μου απο τα γραπτα σου οτι εισαι ενας απαιτητικος ερευνητης της αληθειας και ζητας τπτ λιγοτερο απο αποδειξεις,σου προτεινω να κανεις λιγο υπομονη μεχρι να ολοκληρωσω αυτο το αρθρο μου και φυσικα να δημοσιευτει.Μεχρι τοτε,ελπιζω οσα εγραψα σ'αυτο το ποστ να σου δημιουργησαν εστω ενα μικρο μονοπατακι ακομα στις σκεψεις σου που ποιος γνωριζει που οδηγει...
Chaos is my life - Exploited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη the_black_planet : 28-10-06 στις 08:33 |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Ο αποπροσανατολισμός είναι τόσο έκδηλος πια, που ενώ για εμάς τους Έλληνες (κυρίως αλλά και για άλλους λαούς) είναι προφανής, άλλοι δεν διστάζουν να μπερδευτούν σε μονοπάτια που δεν οδηγούν πουθενά και όταν μια θεωρία τους "προδίδει" σπεύδουν να συνεχίσουν με μια άλλη θεωρία που κι αυτή με τη σειρά της καταλήγει σε αδιέξοδο, οπότε αντικαθίσταται από κάποια άλλη και ου το κάθε εξής. Λένε πως η λογική είναι το μεγαλύτερο χάρισμα του ανθρώπου και συμφωνώ σε κάποιο βαθμό αλλά και αυτή έχει καταλήξει να χρησιμοποιείται με τεχνάσματα που οδηγούν σε αδιέξοδα επίσης. Η Λογική αυτή καθ' εαυτή δεν φταίει σε τίποτα, φυσικά αλλά η επέλαση των λανθασμένων τρόπων εφαρμογής της ευθύνεται για πολλά παράδοξα. Όταν λέμε "επιστροφή στις ρίζες" δεν εννούμε να γυρίσουμε σε αντιλήψεις παλαιότερων εποχών αποκλειστικά αλλά επιστροφή στη φιλοσοφία και στον ορθό λόγο, επιστροφή στην αντίληψη που υπήρχε κάποτε για τη θέση του ανθρώπου μέσα στη δημιουργία και όχι απαραίτητα μέσω της τεχνολογίας αλλά ούτε και χωρίς αυτήν. Προσωπική μου γνώμη είναι πως ο άνθρωπος είναι ένα εκπεσόν είδος, αλλά αυτό δεν συνέβη μόνο στον αιώνα που ζούμε. Θυμάμαι το Σωκράτη να παραπονιέται πως οι σύγχρονοί του, δεκάδες αιώνες πριν, είχαν διαστρεβλώσει(!) την ελληνική γλώσσα, είχαν αντιστρέψει και αλλάξει τις έννοιες των πραγμάτων και οδηγούνταν σε εσφαλμένα συμπεράσματα εξαιτίας της άγνοιάς τους. Σήμερα συμβαίνει το ίδιο. |
|
||||
|
||||
![]()
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν χάσει τον δρόμο προς το τέλειο. Υπάρχουν βέβαια και αρκετοί που δεν τον έχουν χάσει, αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.
Μία λύση είναι να γίνουμε λίγο πιο συντηρητικοί, δηλαδή να θέτουμε στον εαυτό μας κάποια όρια σε μερικά πράγματα (πολύ αόριστο ακούγεται...). Επιστροφή στις ρίζες;;; Προς τα εκεί οδεύουμε... Τόσα χρόνια εξελισσόμασταν (ανεβαίναμε), φτάσαμε σε ένα σημείο που ο άνθρωπος λοξοδρόμησε (στα δεξιά) και έτσι ήταν πολύ καταπιεσμένος (Μεσσαίωνας) και μετά σιγά-σιγά μπήκαμε ξανά στον "καλό" δρόμο, αλλά λοξοδρομήσαμε (στα αριστερά αυτή τη φορά) και έχουμε αλλάξει τόσο πολύ την πορεία μας που δεν θα ξαναμπορέσουμε να ξανα έρθουμε στον ίσιο δρόμο, δηλαδή ανάμεσα στην δεξιά και την αριστερή πλευρά. Πολύ μεταφορικό αυτό που λέω (στο μυαλό μου είχα την ηθική τελειότητα). Χρησιμοποίησα τους πολιτικούς όρους δεξιά και αριστερά για να δείξω την ΄καταπίεση (δεξιά) και την πλήρη ηθική και όχι μόνο ελευθερία (αριστερά). Δείτε και την είκόνα... Είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσουμε τα όρια του μέσου της αριστερής πλευράς. Όλα αυτά κατά τη γνώμη μου...
Νικόλαος< νίκη + λαός Ἀνακοίνωσις Στρατιωτικὸς νόμος. Ἡ χώρα κηρύσσεται εἰς κατάστασιν πολιορκίας. Αναστέλλεται ἡ λειτουργία τοῦ Συντάγματος ἐπὶ 6 μήνας. Ἡ κυκλοφορία πεζῶν καὶ ὀχημάτων ἀπαγορεύεται μετὰ τὴν δύσιν τοῦ ἡλίου εἰς τὰς πόλεις καὶ εἰς τὴν ὕπαιθρον. Οἱ παραβάται θὰ πυροβολούνται ἄνευ προειδοποιήσεως. Ζήτω τὸ Ἔθνος.
|
|
||||
|
||||
![]()
Νομίζω ότι η τελειότητα όλων είναι ότι δεν είναι τέλεια… αλλά έχουν την δυνατότητα και τις προοπτικές να γίνουν τέλεια. Έχουν την δυνατότητα του Jonnie Walker keep walking πιές και κανένα ποτηράκι να εξελίσσονται.
Η αλήθεια όπως και το τέλειο είναι κάτι σχετικό; Μεγάλο θέμα. Αλλά αυτό που λες φίλε μου priest ότι «... Έχει όμως και τόσο ωραία αναντικατάστατα δημιουργήματα. Πρέπει όμως να γυρίσουμε στο παρελθόν και να κάνουμε μια νέα αρχή ή μήπως η παρούσα και εξελισσόμενη κατάσταση, ενώ προκαλεί πράγματα βλαβερά για την τωρινή μορφή των άντικειμένων του πλανήτη αυτού, μας προστατεύει από κάτι που οι περισσότεροι θα βρίσκαμε ( σύμφωνα με τη φύση μας ) χειρότερο και σε παλιότερες καταστάσεις δεν θα μπορούσαμε να αμυνθούμε ;..» είναι και αυτό σχετικό. Από τι χρειαζόμαστε προστασία πραγματικά; Από αυτά που μας προστατεύει η τεχνολογία σε βιολογικό επίπεδο ή χρειαζόμαστε προστασία σε πνευματικό επίπεδο; Χαρακτηριστικό αυτού νομίζω ότι είναι αυτό που αναφέρουν διάφοροι επιστήμονες (δεν ξέρω κατά πόσο είναι ακριβές) ότι σε μερικά χρόνια η πάθηση με τους περισσότερους ασθενείς σε όλο τον κόσμο θα είναι η κατάθλιψη. Σε πιο ποσοστό μας προστατεύει η τεχνολογία και η πρόοδος του ανθρώπου σε αυτό το θέμα; Μήπως είναι ένα αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης; Θα συμφωνήσω με τον Μιχάλη ότι η επιστροφή στις ρίζες δεν σημαίνει αναθεματισμός του ότι έχει γίνει ή της τεχνολογίας. Αντίθετα νομίζω ότι πρέπει να βρεθεί μια πιο σωστή φόρμουλα ανάμεσα σε αυτά τα δύο. Δεν πιστεύω ότι ο άνθρωπος έχει «φτιαχτεί» για να ζει όπως ζει. Νομίζω ότι αυτό το μεγάλο κοινωνικό και βιολογικό επίτευγμα δεν είναι παρά ένα κλουβί που φυλακίζει το πνεύμα. Οι ψυχικές διαταραχές είναι ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα για το ότι ο άνθρωπος δεν πάει όπως πρέπει. Δεν ζει όπως πρέπει. Σε βιολογικό επίπεδο μπορεί να είμαστε καλύτερα (είμαστε; Ερευνητές παρατήρησαν ότι η όραση του ανθρώπου της πόλης μειώνεται σταδιακά, επειδή δεν εξασκεί το μάτι στον ανοιχτό ορίζοντα) αλλά σε ψυχολογικό; Σε ψυχοσωματικό; Σε πνευματικό; Ο άνθρωπος έχει μέσω τις εξέλιξης μπορεί να μορφωθεί και να πληροφορηθεί πιο εύκολα και πιο γρήγορα και πιο μαζικά. Μπορεί όμως και να αποπροσανατολιστεί περισσότερο, πιο εύκολα και πιο μαζικά. Η ψυχική ηρεμία που πιστεύω ότι είναι το παν για την επίτευξη του όποιου τέλειου, διαταράσσεται κάθε στιγμή, από πράγματα που βλέπουμε και δεν βλέπουμε. Το μοντέλο έχει γίνει υπερκαταναλωτικό, χαώδες, πληροφοριακό και όχι γνωστικό. Το σύστημα που έχουμε φτιάξει και συντηρούμε είναι ένα σύστημα που μας αποκόβει από το φυσικό μας περιβάλλον. Αυτό που πνίξαμε στο τσιμέντο, αυτό που δηλητηριάσαμε με κάθε τρόπο, αυτό που περίμενε να αποκαλυφθεί και δεν μπορεί πια. |
|
||||
|
||||
![]()
Παιδιά θέσατε αρκετά θέματα και θα απαντήσω σε δύο δόσεις αρχίζοντας από τα τελευταία γιατί είναι και πιο πολλά που πρέπει να γράψω. Agaliarep κατ'αρχάς το περιβάλλον μας εξελίχθηκε από την αλληλεπίδραση των ειδών, διάφορων παραγόντων εκ του διαστήματος , καθώς και διεργασιών εντός της περιοχής του πλανήτη ( εξαιρετικά πρόχειρα τα αναφέρω, απλά για να δώσω μια εικόνα ). Είδη και περιοχές εξαφανίστηκαν ή άλλαξαν από τις μεταβολές του κλίματος ή άλλων παραγόντων. Όσα είδη δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν άφησαν μόνο ίχνη για να τα μελετάμε οι επόμενοι. Με το να μην καταφέρουν να προσαρμοστούν μεταξύ των άλλων αναφέρεται και η περίπτωση να εξαντλήσουν ή να καταστρέψουν το περιβάλλον όπου ζουν, έτσι οδηγώντας στην εξαφάνιση τους. Ο άνθρωπος ΕΙΝΑΙ φυσικός παράγοντας και έτσι όπως άλλα είδη άλλαξαν το οικοσύστημα, έτσι το αλλάζει και αυτός. Το σύστημα που προκύπτει ΕΙΝΑΙ φυσικό. Ο διαχωρισμός τεχνητού και φυσικού έγινε για να ξεχωρίσει ο άνθρωπος ποια δημιουργήματα, καταστάσεις καλύτερα, έγιναν με φανερή επέμβαση του και ποια με ασυναίσθητη, ίσως και καθόλου. Θα μπορούσα να πω ότι τρέφει την περηφάνια του ο διαχωρισμός αυτός και για αυτό τον χρησιμοποιεί, αν και έχει και μεγάλη πρακτική αξία φυσικά. Αυτό που κατά τη γνώμη μου οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν είναι ότι ο άνθρωπος είναι φυσικός παράγοντας ως μέρος της φύσης, απλά η επιρροή του σε αυτήν είναι πιο προφανής από άλλες στην ιστορία αυτού του πλανήτη. Το γεγονός ότι αυτοκαταστρέφεται ή αλλάζει, ή ότι έχει τη δύναμη να κάνει έναν πλανήτη έρημο δεν κάνει την εξέλιξη που έχει προκαλέσει στον πλανήτη μη φυσική ( αυτό άνετα ισχύει και αν κάποιος αντί για την γνωστή θεωρία της εξέλιξης βάλει κάποια άλλη, αλλά δεν θέλω να μακρυγορήσω υπερβολικά αφού θα χρειαστεί αρκετό γράψιμο και πιστεύω ότι πήρατε τη γενική ιδέα).
Τώρα σε σχέση με το ότι "πιστεύω ότι ο άνθρωπος έχει «φτιαχτεί» για να ζει όπως ζει" θέλω να αναφέρω ότι όλοι οι οργανισμοί αλλάζουν και προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους. Μόνο οργανισμοί που έχουν σταθερό ή με λίγες αλλαγές οικοσύστημα ζουν όπως φτιάχτηκαν για να ζουν και όταν υπάρχουν αλλαγές υπάρχει και μια περίοδος προσαρμογής. Σε εξελικτική κλίμακα δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο άνθρωπος ζούσε πολύ πιο κοντά στην φύση έτσι όπως την εννοούν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι, καθώς και έκανε ασχολίες πιο κοντά σε αυτήν, ο όλος οργανισμός του ( συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του εγκεφάλου ) πιστεύω πως δεν έχει συνηθήσει στην νέα κατάσταση. Μην βλέπεις τις ταινίες που έχουν δημιουργήσει κάποιοι σε κατάσταση όπως εσύ και εγώ και είναι ένας άνθρωπος που πασχίζει να βγει στην εξοχή- να ελευθερωθεί από την μεγάλη καταθλιπτική πόλη. Δεν έχουμε ιδέα πως θα σκέφτονται αυτοί οι άνθρωποι, γιατί ζούμε σε περίοδο που το είδος σταδιακά αφήνει τα χωριά και τη "φύση" και πηγαίνουν στις μεγάλες πόλεις, είμαστε "φρέσκοι". Οι ρυθμοί είναι πολύ γρήγοροι για τον οργανισμό μας ,συμφωνώ, και έχουμε κρούσματα κατάθλιψης , συμφωνώ. Από την τελευταία πρόταση θα ξαναμπώ στο θέμα περί τέλειου. Ερώτηση : Αφού όλα πάνε τόσο χάλια γιατί δεν κάνουμε κάτι ; Γνωρίζω πολλές απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση αλλά θα βάλω και μια ιδέα μου σε αυτές. Γιατί όλα κατά κάποιο τρόπο που δεν θέλουμε να δούμε πάνε "τέλεια" μήπως ; Αυτό ακούγεται παράλογο αλλά αν συνεχίσεις να σκέφτεσαι αυτήν την ιδέα μπορεί να ξαφνιαστείς, ίσως και να πάθεις ο ίδιος κατάθλιψη(ή να δεις τον κόσμο με ποιο εύθυμο μάτι). Σχετικά με : " Ο άνθρωπος έχει μέσω τις εξέλιξης μπορεί να μορφωθεί και να πληροφορηθεί πιο εύκολα και πιο γρήγορα και πιο μαζικά. Μπορεί όμως και να αποπροσανατολιστεί περισσότερο, πιο εύκολα και πιο μαζικά. Η ψυχική ηρεμία που πιστεύω ότι είναι το παν για την επίτευξη του όποιου τέλειου, διαταράσσεται κάθε στιγμή, από πράγματα που βλέπουμε και δεν βλέπουμε. Το μοντέλο έχει γίνει υπερκαταναλωτικό, χαώδες, πληροφοριακό και όχι γνωστικό." Το πρόβλημα εδώ είναι ότι ενώ οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν μαζί σου υπάρχουν αρκετοί που διαφωνούν, καθώς και άλλα θέματα σχετικά με το τι είναι για τον καθένα ψυχική ηρεμία. Περιγράφεις εδώ την άποψη της πλειοψηφίας ,δεν διαφωνώ, και μέρος του δικού σου τέλειου. Έχεις σκεφτεί ότι η ζοφερή κατάσταση που περιγράφεις είναι τέλεια για κάποιους και δεν θα την αντάλλαζαν για αυτό που εσύ περιγράφεις ως τέλειο ; Και όμως είναι γεγονός. Η ψυχική ηρεμία πάλι διαφέρει σε κάθε άνθρωπο. Όσον αφορά την υπεροχή της "φύσης" απέναντι στην πόλη πάλι δεν ισχύει αυτό πάντα. Γνωρίζω άτομα πιο καινούργιων "σοδειών" που έχουν περάσει χρόνο και στην πόλη και την εξοχή και προτιμούν την πόλη. Δεν μιλάω για το ότι δεν βρήκαν τι να κάνουν κτλ ( οι κλασσικές σκέψεις ), απλά προτιμούν την γκρίζα πόλη, τη μορφή της, δεν είχαν μεγάλη επαφή με τα δέντρα και δεν τα νοσταλγούν ( εδώ συνδέονται και τα προηγούμενα που είχα πει ). Φαίνεται ότι ο άνθρωπος συνδέεται με ένα νέο είδος φύσης. Στατιστικά μικρό ποσοστό αλλά αρκετό για να αποδείξω αυτό που θέλω, αφού ακόμα και αν περάσουν τα χρόνια σε ηλικίες πριν από την αποδυνάμωση του οργανισμού μπορεί να θέλουν να πηγαίνουν καμμιά βόλτα στην εξοχή αλλά πιστεύω ότι θα προτιμούν ακόμα την πόλη. Σε μεγάλη ηλικία θα πάνε μάλλον σε πιο ήσυχο μέρος( πάλι πάντα δεν ισχύει πάντα ) αλλά νομίζω ότι θα τους λείπει το φυσικό τους οικοσύστημα. Θα διαφωνήσω ότι η παράθεση μου είναι το κάτι το σχετικό και θα προτιμούσα να έπαιρνες υπόψη σου και την επόμενη πρόταση σαν ένα με αυτή, αφού αναφέρω και τις δύο όψεις. Το ανέφερα γενικά, εννοώντας και βιολογική και πνευματική. Θα έπρεπε να ήμουν πιο συγκεκριμενος αλλά είπα να το δώσω τελείως γενικά, αφού δεν εννοώ μόνο αυτά τα δύο. Αφού ανέφερες ήδη παράδειγμα άσχημου βιολογικού θα αναφέρω καλού δηλ. μας προστατεύει από κάτι το πιθανόν καταστροφικό π.χ. το κλασσικό παράδειγμα του μετεωρήτη, το κάπως πιο ακραίο από εξωγηίνους ( τόσα ηλιακά συστήματα υπαρχουν...), μικροοργανισμούς από το διάστημα, πλημμύρες, λάβα κτλ κτλ. Αυτά από βιολογικής άποψης. Από πνευματικής ένα θετικό κατά τη γνώμη μου θα είναι ότι δεν κυριαρχεί εύκολα μια άποψη που να διαφωνεί με τα ανθρώπινα ένστικτα και προκαλεί στην βούληση μας ( βλ. θρησκευτικές κάστες με ισχύ σε όλον τον πλανήτη-μονοπώλιο), εξαιτίας της μεγάλης δυνατότητας πληροφόρησης από διαφορετικές όψεις κ.α. Μιχάλη δεν ανέφερα τίποτα για παράλληλες διαστάσεις. Όταν είπα για διάφορους κινδύνους για την υπάρχουσα κατάσταση εννοούσα π.χ. τα πάνω. Υποθέτω το ανάφερες σχετικά με τον τρόπο σκέψης που παράθεσε ο Μαύρος Πλανήτης και το ότι πολλοί δεν αναφέρουν αρκετά επιχειρήματα-αποδείξεις για να στηρίξουν την άποψη τους. Πάντως πρέπει να πω ότι δεν απορρίπτω θεωρίες, μάλιστα για τη συγκεκριμένη έχω σκεφτεί αρκετά ( αλλά δεν είναι του παρόντος ), αλλά χωρίς αποδείξεις δεν έχω παρά μόνο θεωρίες, άλλων και δικές μου και αφού δεν έχω γεγονότα τις χρησιμοποιώ με προσοχή. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να τις πετάς , αλλά έστω και να μην έχουν αποδειχθεί να θυμάσαι ότι υπάρχουν. Μιχάλη και Agaliarep δεν εννούσα στα γραπτά μου την ακραία περίπτωση που γυρνάμε στις ρίζες αλλά και διάφορες ενδιάμεσες. Φταίει που δεν ήμουν ξεκάθαρος και κάπως χαοτικός. Περισσότερα θα γράψω στο επόμενο μήνυμα το Σαββατοκύριακο, γιατί δεν έχω χρόνο ενδιάμεσα, καθώς και για την διατήρηση- αλλαγή της τεχνολογίας συνδυασμένης με πνευματικά κομμάτια του παρελθόντος, σημέρινά και τα λεγόμενα διαχρονικά. Μαύρε πλανήτη διαφωνώ με το πως χρησιμοποιείς τον συλλογισμό αυτό για να αποδείξεις ότι όλα είναι "τέλεια", αλλά βέβαια δεν έχω πληροφορίες από το άρθρο σου και για αυτό δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο σε λίγες γραμμές βάζεις με ακρίβεια κομμάτι θέματος που διαπραγματεύεται σε άρθρο. Ακόμα θα δω άμα έχω ξεχάσει τίποτα από τις προηγούμενες απαντήσεις. Ελπίζω να τα έχω αποτυπώσει αρκετά καλά γιατί τέτοια ώρα που τελείωσα το γράψιμο...
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
Τι να θεωρησουμε τελειο λοιπον; Την προϋπαρχουσα ιδεα που μας λεει ο Μαυρος Πλανητης; Και ποια ειναι αυτη; Γιατι εγω θα μπορουσα να πω φιλε μου οτι αυτη ειναι το.... χαος απο το οποιο γεννηθηκαμε, οποτε..... ;; Τελειο ειναι να γινουμε.. χαοτικοι; Ασε που οπως το λες (στην παραθεση του αγκαλια ρεπ,) μου φαινεται οτι ΔΕΝ θεωρεις το χαος ως κατι τελειο. Τελειοτητα λοιπον για μενα ειναι η ταξη. Να ειναι ολα εν ταξη, και να εχουμε φυσικα γνωση αυτης.(την ταξη μπορουμε και να την αλλαξουμε με το αρμονια)(σαν την τελεια εν αρμονια ταξη θεωρω τον θανατο, την πληρη ανυπαρξια δλδ,το οποια θεωρω και ανυπαρκτον) εκτος απο τον ορισμο του τι ειναι τελειο, προσωπικα θελω και αλλους ορισμους. Οπως για τον '''κοσμο''. Τι και ποιον εννοουμαι ως κοσμο; Για την απαντηση στην ερωτηση, προσωπικα ως κοσμο θα θεωρησω τον ανθρωπο. Και θα αλλαξω την ερωτηση συμφωνα με αυτους του ορισμους. Παράθεση:
Και γι αυτο ειναι λαθος ο δρομος, γιατι δεν εχει γνωση αυτου. Ο δρομος σαν δρομος μια χαρα ειναι, (οπως ολοι οι δρομοι) αλλα εκτος του οτι ο δρομος ειχε την δικη του ιστορια, ταιριαζει και το αλλο το χιλιοειπωμενο, κλασσικο και μπαναλ κατα την αποψη μου οτι σημασια δεν εχει η Ιθακη αλλα το ταξιδι προς αυτην. Και οταν δεν εχεις ιδεα για το οτι ταξιδευεις, τοτε να ρωταμε για το αν ο δρομος που διαλεξαμε στο ταξιδι αυτο ειναι ορθος ή λανθασμενος.. ε, ειναι λιγο ατοπο. Ο ανθρωπος, ο κοσμος, εχει ιδεα, εχει γνωση οτι ταξιδευει; Οτι παει προς καπου; Και σε αυτο η απαντηση μου ειναι ΟΧΙ (ειναι και των ημερων). Οσο αφορα το συνειδητο κομματι του εαυτο του. Το λογικο.Την ανωτερη επιστρωση στον εγκεφαλο του. Οχι, δεν εχει συνειδητη γνωση του οτι ταξιδευει, και αυτη ειναι για μενα η καλλιτερη αποδειξη του οτι ο δρομος που εχει παρει ειναι λαθος. Η τεχνολογια, η συνθηκες διαβιωσης ειναι μερος του ταξιδιου, και για τις διαφορες μορφες καταθλιψης στην οποιες πεφτει και θα ο ανθρωπος δεν φταινε αυτες, αλλα ακριβως αυτη η αγνοια που εχει ο ανθρωπος. Η συνειδητη αγνοια ξαναλεω, και αυτο γιατι υπο ή ασυνειδητα ο κοσμος, ο ανθρωπος εχει γνωση του ταξιδιου. Του οτι ταξιδευει, και σαν ολα τα ταξιδια εχει και αυτο εναν τοπο προορισμου. Το τελειο, την ιδεα, το χαος, τον σκοπο, πραγματικα δεν ξερω, αλλα εχει καπου να παει. Και η καταθλιψη για μενα ειναι αυτος ο συνδιασμος. Το αποτελεσμα που ο συνδιασμος υποσυνειδητου και συνειδητου δημιουργει. Της γνωσης του υποσυνειδητου και της αγνοιας του συνειδητου. Και τα αντιφατικα αποτελεσματα που αυτα φερνουν. Ενω συνειδητα δεν ξερουμε οτι ταξιδευουμε, ή χειροτερα πστευουμε οτι εχουμε φτασει, υποσυνειδητα γνωριζουμε οτι και ταξιδευουμε και οτι απεχουμε ακομα απο τον τοπο που θελουμε να παμε, και μας δημιουργειται μια ''ωθηση''. Μια ενεργεια, την οποια ομως δεν ξερουμε που να την διοχετευσουμε,θελουμε να κανουμε κατι και δεν ξερουμε τι... Χμ, το εσκισα μου φαινεται λιγο το θεμα.Σορυ. Επανερχομενος, η τεχνολογικη ανάπτυξη και η διαβίωση σε καλύτερες συνθήκες δεν ταυτιζονται με την ιδεα, αλλα αποτελουν μερους του δρομου που οδηγει σε αυτην. Επιστροφη στις ριζες το θεωρω ασκοπο και χασιμο χρονου το να γινει. Περασαμε απο αυτο το (οποιο) σταδιο, και οτι ηταν να παρουμε το εχουμε παρει. Οπως και με το σημερινο σταδιο, το οποιο ειναι το σταδιο της τεχνολογιας, οπως και με ολα τα σταδια, και ΟΧΙ ΜΟΝΟ της ανθρωπινης πορειας, αυτα αποτελουν σταδια προς αυτην την ταυτιση με την πρωταρχικη τελεια ιδεα. Αυτο που χρειαζεται να κανει ο ανθρωπος δεν ειναι να επιστρεψει απο καπου που εχει περασει ηδη, αλλα να συνδιασει τα εφοδια που εχει αποκομισει απο τα διαφορα σταδια υπαρξης ετσι ωστε να προχωρησει σε ενα αλλο σταδιο. Οσα περισσοτερα εφοδια συνδιασει αρμονικα τοσο πιο κοντα θα βρισκεται στην ενωση. Και για να συνδιασεις τα οποια εφοδια σου πρεπει να γνωριζεις την υπαρξη τους και την χρησιμοτητα τους. |
|
||||
|
||||
![]()
Αγαπητε Χρηστο,πολυ ενδιαφερουσα η αποψη που εκφραζεις,οτι δλδ καθε εποχη της ανθρωποτητας ειναι ενα σταδιο προς τον τελικο προορισμο.Οπως αντιστοιχα καθε περιοδος της ζωης μας ειναι σημαντικη,ειναι μια δοκιμασια απο την οποια πρεπει να διδαχτουμε και να κερδισουμε κατι ωστε να γινουμε καλυτεροι ανθρωποι.Και με αυτη τη λογικη,ειναι πολυ προτιμοτερα να ζουμε σε "δυσκολες" εποχες γιατι δοκιμαζομαστε πολυ περισσοτερο και γινομαστε καλυτεροι ανθρωποι,ανακαλυπτουμε και ενεργοποιουμε ολα και πιο πολλα κρυφα στοιχεια απο το ειναι μας.Οπως ελεγε και ο Νιτσε,ευχαριστω με ολη μου την καρδια τους εχθρους μου,γιατι με βοηθησαν να γινω πιο δυνατος.Για καποιους λογους που θα εξηγησω ομως ευθυς αμεσως,θεωρω πως η σημερινη εποχη ειναι πραγματικα μια πολυ δυσκολη εποχη για τον ανθρωπο και ειναι επιτακτικη αναγκη να αλλαξουν καποια πραγματα,ή μαλλον να αλλαξει ριζικα η μορφη της κοινωνιας...
Η ταχυτατη τεχνολογικη αναπτυξη και εν τελει ο καταναλωτισμος που παρατηρειται τα τελευταια χρονια δεν αποτελει μια φυσικη εξελιξη του ανθρωπου αλλα μια νικη της "εξουσιας" κατα των λαων.Στην σημερινη εποχη παρατηρειτε ενα καθολικο φαινομενο παρακμης των ανθρωπινων ενστικτων,οπως ειχε προφητευσει ο Νιτσε εναν αιωνα και πλεον πριν.Η κατασταση στον δυτικο κοσμο θυμιζει τρομαχτικα την Ελλαδα και την Ρωμη της παρακμης.Και αυτο ειναι 100% αποτελεσμα της κακης παιδειας,η οποια ομως ασφαλως προωθειται απο τα εξουσιαστικα συμφεροντα. Οπως και τοτε δλδ,υπαρχει μια μονοπλευρη αναπτυξη της διανοιας,ενω παραμελειται εγκληματικα η αναπτυξη των ψυχικων χαρακτηριστικων,με αποτελεσμα ο σημερινος ανθρωπος να θυμιζει φτωχο συγγενη καποιων εκ των σπουδαιων προγονων του.Ο ανθρωπος πλεον ειναι αδυναμος,νιωθει ξενος σε αυτον τον κοσμο,αφου οπως και η διανοητικη αναπτυξη γινεται σε οριζοντιο επιπεδο,δλδ η ανθρωπινη γνωση περιοριζεται μονο στον κοσμο των φαινομενων,και πολλες φορες και αυτη ειναι λαθος,αναλογα με το τι συμφερει την εξουσια.Ετσι πλεον ο ανθρωπος αγνοει τη συνδεση του με την φυση και νιωθει ξενος σ'αυτο τον κοσμο,και οπως πολυ ευστοχα παρατηρησε ο φιλος Χρηστος,εχει παντελη αγνοια της φυσης του αρα και του σκοπου του και κινειται χαοτικα,αναλωνεται στο "παιχνιδι της επιβιωσης",με λιγα λογια εχει επιστρεψει στην πρωτογονη κατασταση. Οπως λοιπον φιλε Χριστο βλεπεις,μεσω της διαφωνιας μου,συμφωνω απολυτα σ'αυτα που λες.Φυσικα και δεν χρειαζεται επιστροφη στις ριζες αλλα να κοιταμε μπροστα.Ομως σημερα,εγω τουλαχιστον παρατηρω μια οπισθοδρομιση του ανθρωπου στην πρωτογονη φαση της υπαρξης του,και αυτο φυσικα το θεωρω πολυ επικινδυνο.Απο εκει και περα,σιγουρα θα ηταν θεμιτο,αν επιθυμουμε μια κοινωνια πιο ανθρωπινη,να επιστρεψουμε σε καποιες αρχες των αρχαιων(κυριως Ελληνικων) κοινωνιων,τοτε που ο ανθρωπος ηταν πιο ελευθερος και δρουσε συνειδητα.Σημερα πλεον παρατηρουνται πολλα θλιβερα φαινομενα ανθρωπων που ερχονται και χανονται τελειως ασκοπα,χωρις συνειδηση τοσο της υπαρξης τους οσο και του κοσμου.Και ειλικρινα σαν ανθρωπο με πονα αφανταστα κατι τετοιο...
|
||||
|
||||
![]()
Ενα απο τα πιο σημαντικα πραγματα που πρεπει να ξεκαθαρισουμε σε αυτη μας την ερευνα ειναι το αν εκτος της εξελιξης προς το τελειο(αληθεια εχετε σκεφτει ποσο παρομοια ηχουν οι λεξεις τελειο και τελος,που κατα τον Αριστοτελη ειναι και ταυτοσημες) ειναι δυνατη και μια αλλης μορφης εξελιξη,αυτη προς την εκφυλισμενη μορφη.Με αλλα λογια,αν η ανθρωπινη ψυχη ειναι δυνατον να εκφυλιστει.
Για να απαντησουμε σ'αυτο το ερωτημα απαιτειται προηγουμενως να ορισουμε τι ειναι η ανθρωπινη ψυχη,αν ειναι ουσια ή ενεργεια.Με τη μεχρι στιγμη εμπειρια μου μπορω να πω οτι η ανθρωπινη ψυχη αποτελειται τοσο απο την ουσια της ιδεας,κατι με το οποιο συμφωνουν οι περισσοτεροι μεγαλοι φιλοσοφοι,οσο και απο ενεργεια,οπως αναφερει πχ ο Πλατωνας στον Τιμαιο,οτι δλδ η ψυχη αποτελειται απο ενα μειγμα αμεριστης και μεριστης ουσιας. Για να γινω πιο ξεκαθαρος,αυτο που αποκαλουμε "ειναι" προκειται για για ουσια και ειναι κατι αιωνιο,αφθαρτο και αμεταβλητο,ενω υπαρχουν ταυτοχρονα και οι ενεργειες της ψυχης,που προκειται ειτε για εκδληλωσεις του "ειναι" ειτε για στοχεια που προσκολουνται σε αυτη με την εμπειρια.Ακομα και τα ενστικτα του ανθρωπου χωριζονται σε αυτες τις 2 κατηγοριες,αυτα που προερχονται απο το "ειναι" και αυτα που εχουν αποκτηθει μεσω της εμπειριας.Για να συνειδητοποιησει καποιος αυτα,ενας τροπος ειναι να κανει μια καταδυση στο συλλογικο ασυνειδητο,οπου συνανταμε τα λεγομενα αρχετυπα εκ των οποιων καποια ειναι κοινα για καθε ανθρωπο ανεξαρτητου φυλετικης ταυτοτητας ή πιστευω. Οσον αφορα τωρα τις λεγομενες ψυχικες ασθενειες,που προερχονται απο λανθασμενες κρισεις,ο Επικτητος αναφερει οτι αν και ειναι δυσκολο μπορουν να καταπολεμηθουν και να απαλειφθουν οριστικα απο την ανθρωπινη ψυχη,αναφερει μαλιστα και τον τροπο με τον οποιο μπορει να επιτευχθει αυτο.Αυτο μπορει να σημαινει οτι και τα θετικα στοιχεια του ανθρωπου μπορουν να εξαφανιστουν απο την ανθρωπινη ψυχη,μπορει να αναρωτηθει καποιος.Η δικια μου απαντηση ειναι οτι κατι τετοιο δεν συμβαινει,καθως οι ψυχικες ασθενειες οπως ειπα και πριν δημιουργουνται απο τις ψευδεις κρισεις,αρα δεν προκειται για κομματι της ουσιας αλλα για ενεργειες.Αρα ειναι λογικο να μπορουν να εξαφανιστουν(ή να μεταλαχθουν αν προτιματε).Κατι τετοιο ομως σε καμια περιπτωση δεν μπορει να γινει με την ουσια της ψυχης. Με λιγα λογια η αποψη μου σ'αυτο το ζητημα ειναι η εξης:εκφυλισμος της ανθρωπινης ψυχης ειναι φυσικα δυνατο να γινει με τη μορφη της προσκολησης αρνητικων ενεργειων στην ανθρωπινη ψυχη.Ομως εγω τουλαχιστον προσωπικα απο την εμπειρια μου θεωρω οτι το ιδεατο μερος,η "ουσια" της ψυχης ειναι αιωνια αφθαρτη και αμεταβλητη και το θεμα ειναι ο ανθρωπος να αποκτησει συνειδηση της και να την ενεργοποιησει.Αυτο χρειαζεται χρονο φυσικα...
|