![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Συμφωνώ με τον Paul. Πιστεύω ότι η ερμηνεία των ονείρων του Φρόυντ έδωσε τις περισσότερο τεκμηριωμένες εξηγήσεις για τα όνειρα, τους μηχανισμούς και το υλικό που χρησιμοποιούν.
|
|
||||
|
||||
![]()
Θα μπορούσε ένα όνειρο , στο οποίο βλέπεις ένα συγγενή σου για παράδειγμα να πεθαίνει , να είναι αποοίκημα της φαντασίας σου όταν αυτός ο συγγενής για παράδειγμα είναι ήδη ετοιμοθάνατος .
Εμένα η γιαγιά μου , μητέρα του πατέρα μου , η οποία είχε και αυτή τα ίδια « συμπτώματα » με εμένα , δεν ήτανε ούτε άρρωστη ούτε στα πρόθυρα θανάτου . Παραταύτα εγώ την είδα να πεθαίνει 2 μέρες πριν . 2 μέρες μετά το όνειρο μας πήρανε τηλέφωνο , την ίδια ώρα που είδα εγώ το όνειρο , και μας είπανε ότι η γιαγιά απεβίωσε ... Αίτια θανάτου .. : πνιγμός από κουκούτσι κερασιού . Όση φαντασία και να έχω δεν νομίζω πως αυτό θα το είχα φανταστεί πριν γίνει έτσι απλά ... Υπάρχουνε ένα σορό παραδείγματα επί του θέματος αλλά αυτό θεώρησα άξιο αναφοράς .
|
||||
|
||||
![]()
ΌΠως έχω πει και παραπάνω, πιστεύω ότι παρά την ψυχαναλυτική θεωρία, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που ίσως να μην ερμηνεύονται απόλυτα με αυτήν. Εάν αυτό που λέω ισχύει, αυτά είναι τα λεγόμενα προφητικά όνειρα. Πάντως, για να καταλάβεις, θα σου πω με ποιόν τρόπο μπορεί να ερμήνευε η εν λόγω θεωρία το όνειρο που είδες. Θα έλεγε, λοιπόν, ότι το όνειρό σου "ανασύρει" μια ανάμνηση μιας απροσδιόριστης χρονικής στιγμής, στην οποία είχες ευχηθεί να πεθάνει το συγκεκριμένο άτομο.Μπορεί ακόμα, πάντα σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, να εκφράζεται και ένας υποσυνείδητος φόβος απέναντι σε έναν ενδεχόμενο θάνατο του προσώπου αυτού, αν και κατά κανόνα ο Φρόυντ υποστηρίζει την πρώτη άποψη. Ξέρω ότι οι ερμηνείες αυτές, και άλλες που θα σου έδινε ένας ειδικευμένος ψυχαναλυτής ως απάντηση - ερμηνεία, ακούγονται "κάπως". Ξέρω επίσης ότι θα μου πεις ότι η ερμηνεία αυτή δεν εξηγεί με κανένα τρόπο το γεγονός ότι το όνειρο επαληθεύτηκε. Πάνω σε αυτό μπορούμε να πούμε πολλά στο μέλλον.
|
|
||||
|
||||
![]()
Κοίτα να δεις , λίγο πολύ οι ερμηνείες σου είναι «κάπως» .
Με την γιαγιά μου δεν είχαμε συχνή τριβή , για να μπορέσεις να πεις ότι ευχήθηκα (έλεος) να πεθάνει ή ότι φοβήθηκα μην πεθάνει . Ήτανε απλά η μαμά του μπαμπά μου που ζει με τον θείο μου και εγώ έχω σχολεία , φροντιστήρια , γυμναστήρια κολυμβητήρια και θα την δω αύριο ... και αύριο ... και αύριο ... ώσπου δεν την έβλεπα ποτέ παρά μόνο Χριστούγεννα και Πάσχα (και αυτό καθόλου στάνταρ .). Αυτό που θέλω να πω είναι πως δεν είχα τίποτα υποσυνείδητα γιατί στην ουσία είχα ξεχάσει και την παρουσία της και ήτανε για εμένα κάτι που θα υπάρχει πάντα .... ο θάνατος δεν υπήρχε καν σαν φαντασία τότε . Για εμένα τότε όλοι θα ζούσανε αιώνια . Εν ολίγοις ήτανε ο πρώτος θάνατος που βίωσα ...
|
||||
|
||||
![]()
Στο είπα από την αρχή πως οι ερμηνείες θα ακούγονταν "κάπως" και επαναλαμβάνω πως αυτές δεν είναι οι προσωπικές μου απόψεις αλλά ο τρόπος με τον οποίο δικαιολογούνται τέτοια όνειρα στην ψυχαναλυτική θεωρία. Υπάρχουν και άλλες ερμηνείες αλλά εδώ ο χώρος δεν επαρκεί για να παρατεθούν.
|
|
|||
|
|||
![]()
Έχουν συμβεί πολλές φορές να επαληθευτούν όνειρα όπως αυτά της Archangelic για τον θάνατο κάποιου αγαπημένου ζωντανού προσώπου ο οποίος τελικά συμβαίνει αναπάντεχα λίγο καιρό αργότερα.
Δέν νομίζω με τίποτα να οφείλεται σε ευχή ή επιθυμία να πεθάνει το συγκεκριμένο πρόσωπο και μου φαίνεται αδιανόητο ο Φρόιντ ο πατέρας της ψυχολογίας να υποστήριξε κάτι τέτοιο. Τα πρόσωπα σε όλες τις περιπτώσεις που ξέρω εγώ ήταν πολύ αγαπητά και δημιουργούσε τρόμο και θλίψη η οποιαδήποτε ιδέα για τον θάνατο τους. Στο κατα πόσος χρόνος θα μεσολαβήσει απο το όνειρο μέχρι τον θάνατο εξαρτάται απο το κατα πόσο οικοίο είναι το πρόσωπο αυτό και στο κατα πόσο είμαστε δεμένοι μαζί του. Σε πρόσωπα σχεδόν άγνωστα που τα έχουμε δεί ελάχιστες φορές ο θάνατος μπορεί να συμβαίνει ταυτόχρονα με το όνειρο ή το πολύ 1-2 μέρες αργότερα. Σε πρόσωπα όμως υπερβολικά οικοία του στενού οικογενειακού μας περιβάλλοντος το όνειρο μπορεί να το δούμε χρόνο ολόκληρο ή χρόνια πρίν τον θάνατο τους. |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Επισης, ο Φροιντ δεν ειναι ο πατερας της ψυχολογιας, αλλα ο πατερας της ψυχαναλυσης.....μεγαλη διαφορα ![]() ![]() Παράθεση:
"And you shall know the truth, and the truth shall make you free." "καὶ γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς." John 8:32 |
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
Άν ο ένας βλέπει τον θάνατο του πατέρα ή της αδελφής του 1-2 χρόνια πρίν συμβεί, και ο άλλος θυμάται κάποιον ξεχασμένο συνεργάτη του απο κάποιο απρόσμενο όνειρο μαθαίνοντας οτι την ίδια σχεδόν ώρα πέθαινε πραγματικά όπως συνέβαινε και στο όνειρο οδηγούμε σε αυτό το συμπέρασμα. Υ.Γ. Δέν είμαι ψυχολόγος, ούτε ονειροκρίτης προσωπικές εμπειρίες λέω. |
|
|||
|
|||
![]()
Καλησπέρα σε όλους.
Είμαι καινούργιο μέλος και μου συμβαίνει το εξής, βλέπω όνειρα τα οποία περιλαμβάνουν γεγονότα τα οποία ύστερα από καιρό τα βλέπω ζωντανά μπροστά μου. Είναι μηνύματα ή απλές συμπτώσεις... Αν κάποιος ξέρει να μου δώσει κάποιες πληροφορίες επ' αυτού θα το εκτιμούσα.... |
|
|||
|
|||
![]()
Βλέπεις δηλαδή γεγονότα που γίνονται μετά απο κάποιον καιρό πραγματικότητα, δηλαδή προφητικά όνειρα.
Την απάντηση την έχω δώσει, κατα την γνώμη μου είναι μηνύματα και όχι συμπτώσεις, αυτό πιστεύω και εγώ απο την δική μου εμπειρία ιδιαίτερα τα άσχημα όνειρα είναι προφητικά, τα όμορφα όχι και τόσο τα όμορφα είναι κατα πλειοψηφία απλές επιθυμίες. |
![]() |
|
|