Το forum του μεταφυσικού  

Επιστροφή   Το forum του μεταφυσικού > Συζητήσεις > Αρχαία Ελλάδα – Ιστορία –Πολιτισμός

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 19-05-08, 14:44
Το avatar του χρήστη snoopy
snoopy Ο χρήστης snoopy δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Προεπιλογή

Βασικά το γονίδιο του Έλληνα έχει το μικρόβιο του ισχυρού ατομικισμού, βάζει μπροστά τον εαυτό του απέναντι του όλο τον υπόλοπο κόσμο χωρίς να τον ενδιαφέρει άν είναι Έλληνας, Τούρκος, Αλβανός, Πακιστανός.
Ατομικιστής ήταν στα αρχαία χρόνια ... εξού και τα χιλιάδες πόλεις - κρατίδια που ξεφύτρωναν το ένα πίσω απο το άλλο ... ατομικιστής είναι και σήμερα. Το μόνο που τον ενδιαφέρει αντικρίζοντας τον διπλανό του δέν είναι η εθνικότητα του, είναι το συμφέρον που θα έχει ο ίδιος με την παρουσία του.
Αυτό δέν συμβαίνει με διάφορες άλλες εθνικότητες ... παράδειγμα οι Εβραίοι ... κοιτάζουν και αυτοί το δικό τους συμφέρον αλλά θα προτιμήσουν έστω και με λιγότερα κέρδη για τον εαυτό τους να ευνοήσουν τον Εβραίο απο τον Έλληνα.
Αυτός είναι ο λόγος που έχει αυτή την άσχημη κατάσταση η χώρα μας σήμερα, οι μεγάλοι επιχειρηματίες αδιαφορούν για τον λαό που έχει την ίδια εθνικότητα με αυτούς προσπαθώντας να ευνοήσουν ακόμα περισσότερο τον εαυτό τους με κέρδη σε βάρος του συναίματος λαού. Υπάρχουν και άνθρωποι καλοί αξιόλογοι, υπάρχουν και λέρες που δημιουργούν όλη την ζημιά το Ελληνικό στοιχείο περιλαμβάνει κάθε ανθρώπινο τύπο.
Στο θέμα των Βαυαρών έχω διαβάσει οτι ο Όθωνας ήταν πραγματικά φιλέλληνας για τους άλλους δέν είμαι σε θέση να πώ γνώμη αλλά για τον Όθωνα η ιστορία αναφέρει οτι ήταν.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-05-08, 17:57
Το avatar του χρήστη merum
merum Ο χρήστης merum δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Aiberdeen
Προεπιλογή

...θελοντας να καταληξω στο οτι ναι, το μπαχαλο που επικρατει στην Ελλαδα μας εχει εξυπηρετησει ολους κατα καιρους. Ακομα και απλους πολιτες, ποσο μαλλον εκεινους που κινουν τα νηματα και εχουν δυναμη, εξουσια και πλουτο. Οταν τα πραγματα λειτουργουν με ενα τροπο που φαινεται πως ‘εξυπηρετει’, δισταζει κανεις να κινηθει προς αντιθετη κατευθυνση. Με ποια δυναμη αλλως τε και στο τελος τι θα πετυχει;
Εντουτοις θελω να πιστευω πως μπορει να γινει η αρχη, απο το σπιτι/την οικογενεια ακομα, ή κι απο τον ιδιο μας τον εαυτο.

Παράθεση:
Δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοείς εδώ, μπορείς να το αναλύσεις λίγο?
Απλά να σημειώσω ότι ο θεσμός οικογένεις στην Ελλάδα ήταν το στήριγμα της κοινωνίας, εδώ βασίζονταν όλη η συμπεριφορά των Ελλήνων, αλλά η οικογένεια έχει πλέον καταρέυσει με τρομερές συνέπειες στη συμπεριφορά μας ως λαός... εδώ βγαίνουν ανήλικοι και σκοτώνουν γριούλες για πλάκα.... που ακούστηκε? δεν πάμε καθόλου καλά......
Γεια σου Violinist,

Οταν γραφω για το μπαχαλο που κατα καιρους μας εχει εξυπηρετησει ολους, εννοω πως αν καποιος εχει πχ γνωστο στην αστυνομια ειναι πιθανο να του σβησουν την κληση για παρανομο παρκαρισμα. (Κι ας εκλεινε το περασμα για ατομα με ειδικες αναγκες στο πεζοδρομιο)
Οτι μια κυρια περιμενει στο ΙΚΑ υπομονετικα τη σειρα της, και ο γιατρος ειναι πολυ πιθανο να παρει πρωτα μια αλλη που δεν προηγειται, μονο γιατι γκρινιαζει και κλαψουριζει ταχα οτι ποναει και δεν αντεχει. Ειδικα αν τη γνωριζει κιολας, θα πιασουν την κουβεντα, κι ας ειναι αλλοι απ'εξω που υποφερουν πραγματικα. Βεβαια το ΙΚΑ εχει εφαρμοσει αλλο συστημα τωρα, με ραντεβου, οποτε δεν ξερω αν αυτα τα ευτραπελα συνεχιζονται στο ιδιο βαθμο οπως καποτε.
Τελος εννοω οτι ολοι μας εχουμε ακουσει καποια στιγμη μια ιστορια για καποιον που προτιμηθηκε σε μια δουλεια εναντι αλλου, κι ας μην ειχε τα τυπικα προσοντα. Και ''προτιμηθηκε'' διοτι ειχε γνωστο ανθρωπο στην επιτροπη που τα ''ταχτοποιει'' αυτα...
Αυτα (και τοσα αλλα) ειναι παραδειγματα βολεματος που μας δινει καμια φορα το μπαχαλο της Ελλαδας, πλαϊ παντοτε στα απειρα προβληματα που μας δημιουργει.
Νομιζω δεν χρειαζεται να αναφερουμε ποσο εξυπηρετει τους πολιτικους μας (και οχι μονο) αυτο το χαος...

Ως προς την οικογενεια, θα συμφωνησω με τον Αλεξη στο οτι η οικογενεια ειναι η πρωτη μορφη κοινωνιας της οποιας γινομαστε μελη.
Γι αυτο πιστευω πως η αρχη πρεπει να γινεται (μεσα μας πρωτα και μετα) απο την οικογενεια.
Η μανα κι ο πατερας του παιδιου οφειλουν να του δωσουν να καταλαβει οτι υπαρχουν κανονες και ορια μεσα στα οποια επιβαλλεται να κινειται.
Οτι το αλλο παιδακι για παραδειγμα εβγαλε καλυτερο βαθμο, κι ετσι δικαιουται να κρατησει τη σημαια, κι οχι να τρεξουν στη δασκαλα να παραπονεθουν οτι το δικο τους παιδι ειναι ''καλυτερο'' και αξιοτερο. (Τα εχουμε δει και αυτα)
Εχουμε ολοι ευθυνη για την εικονα της κοινωνιας μας σημερα. Βεβαια απο ενα σημειο και μετα οταν ολα πανε αναποδα, ''αναποδος'' γινεσαι εσυ που πας να βαδισεις ισια.

Οσο για την παιδικη εγκληματικοτητα που γραφεις, ειναι νομιζω σημαδι της εποχης μας. Και σε αλλες χωρες του κοσμου γινονται αυτα, και ισως πολυ χειροτερα.
Δεν ξερω αν ζω σε ψευτικο κοσμο, αλλα νομιζω πως στην Ελλαδα, παρ'ολο που εχει χασει την αρχικη του λαμψη και δυναμη, ο θεσμος της οικογενειας υπαρχει ακομα.
then your journeyman's day has begun...

I.M.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη merum : 19-05-08 στις 18:08
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-05-08, 20:28
Το avatar του χρήστη violinist
violinist Ο χρήστης violinist δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από merum
Γεια σου Violinist,

Οταν γραφω για το μπαχαλο που κατα καιρους μας εχει εξυπηρετησει ολους, εννοω πως αν καποιος εχει πχ γνωστο στην αστυνομια ειναι πιθανο να του σβησουν την κληση για παρανομο παρκαρισμα. (Κι ας εκλεινε το περασμα για ατομα με ειδικες αναγκες στο πεζοδρομιο)
Οτι μια κυρια περιμενει στο ΙΚΑ υπομονετικα τη σειρα της, και ο γιατρος ειναι πολυ πιθανο να παρει πρωτα μια αλλη που δεν προηγειται, μονο γιατι γκρινιαζει και κλαψουριζει ταχα οτι ποναει και δεν αντεχει. Ειδικα αν τη γνωριζει κιολας, θα πιασουν την κουβεντα, κι ας ειναι αλλοι απ'εξω που υποφερουν πραγματικα. Βεβαια το ΙΚΑ εχει εφαρμοσει αλλο συστημα τωρα, με ραντεβου, οποτε δεν ξερω αν αυτα τα ευτραπελα συνεχιζονται στο ιδιο βαθμο οπως καποτε.
Τελος εννοω οτι ολοι μας εχουμε ακουσει καποια στιγμη μια ιστορια για καποιον που προτιμηθηκε σε μια δουλεια εναντι αλλου, κι ας μην ειχε τα τυπικα προσοντα. Και ''προτιμηθηκε'' διοτι ειχε γνωστο ανθρωπο στην επιτροπη που τα ''ταχτοποιει'' αυτα...
Αυτα (και τοσα αλλα) ειναι παραδειγματα βολεματος που μας δινει καμια φορα το μπαχαλο της Ελλαδας, πλαϊ παντοτε στα απειρα προβληματα που μας δημιουργει.
Νομιζω δεν χρειαζεται να αναφερουμε ποσο εξυπηρετει τους πολιτικους μας (και οχι μονο) αυτο το χαος...
Kαλησπέρα παιδιά!
Συμφωνώ απόλυτα, περιγράφεις την κατάσταση που περιγράφει και ο Αλέξης. Απλά συμφωνώ. Όμως ας γίνουμε πιο αντικειμενικοί, δεν μπορούμε να συγκριθούμε με κράτη όπως η Γαλλία, η Αγγλία, η Γερμανία και η Ισπανία ακόμα, γιατί είμαστε ένα πολυ νέο κράτος που δεν επηρεάστηκε από σημεία της ιστορίας όπως η Βιομηχανική επανάσταση, η Αναγέννηση, ο Διαφωτισμός κτλ... μείναμε πίσω σε όλα αυτά και η αθλιότητα που επικρατούσε στην Ελλάδα του 1821 - 1960 δεν επέτρεπε σοβαρή ανάπτυξη. Ναι είμαστε χάλια... πρέπει να αλλάξουμε... αλλά βάζουμε πρότυπα σαν τη Γαλλία, ε δεν πρόκειται να γίνουμε ποτέ σαν τη Γαλλία, δεν είναι δυνατόν, ακόμα και αν ήμασταν μορφωμένος λαός το 1800 δεν θα ήμασταν ιδιαίτερα καλύτερα από σήμερα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι και εδώ υποτιμούμε τον εαυτό μας.... δείτε άλλα κράτη στα Βαλκάνια που είναι κοντά μας, και αυτά (πχ Βουλγαρία) σαν εμάς ήτανε το 1821, στην ίδια ακριβώς κατάσταση, αλλά τι είναι σήμερα? 10 φορές χειρότερη η κατάσταση εκεί απ ότι εδώ. Δεν θέλω να ευλογήσω τα γένια μας, ασφαλώς και πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία γιατί αλλιώς δεν θα τα πάμε καλά, αλλά επίσης δεν θέλω να ανθελληνίζουμε. Στην ουσία αυτή η τρισάθλια εικόνα που έχουμε για την Ελλάδα είναι μεν αληθινή αλλά βρίζουμε την Ελλάδα χωρίς λόγο... δεν υπάρχει λόγος να βρίζουμε την Ελλάδα γι αυτό που είναι... εμείς είμαστε Ελλαδα άλλωστε, εμάς βρίζουμε.....

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από merum
Ως προς την οικογενεια, θα συμφωνησω με τον Αλεξη στο οτι η οικογενεια ειναι η πρωτη μορφη κοινωνιας της οποιας γινομαστε μελη.
Γι αυτο πιστευω πως η αρχη πρεπει να γινεται (μεσα μας πρωτα και μετα) απο την οικογενεια.
Η μανα κι ο πατερας του παιδιου οφειλουν να του δωσουν να καταλαβει οτι υπαρχουν κανονες και ορια μεσα στα οποια επιβαλλεται να κινειται.
Οτι το αλλο παιδακι για παραδειγμα εβγαλε καλυτερο βαθμο, κι ετσι δικαιουται να κρατησει τη σημαια, κι οχι να τρεξουν στη δασκαλα να παραπονεθουν οτι το δικο τους παιδι ειναι ''καλυτερο'' και αξιοτερο. (Τα εχουμε δει και αυτα)
Εχουμε ολοι ευθυνη για την εικονα της κοινωνιας μας σημερα. Βεβαια απο ενα σημειο και μετα οταν ολα πανε αναποδα, ''αναποδος'' γινεσαι εσυ που πας να βαδισεις ισια.

Οσο για την παιδικη εγκληματικοτητα που γραφεις, ειναι νομιζω σημαδι της εποχης μας. Και σε αλλες χωρες του κοσμου γινονται αυτα, και ισως πολυ χειροτερα.
Δεν ξερω αν ζω σε ψευτικο κοσμο, αλλα νομιζω πως στην Ελλαδα, παρ'ολο που εχει χασει την αρχικη του λαμψη και δυναμη, ο θεσμος της οικογενειας υπαρχει ακομα.
Ασφαλώς και η οικογένεις είναι η πρωτη μορφη κοινωνιας της οποιας γινομαστε μελη, πραγματικά η μαμά και ο μπαμπάς καθορίζουν αυτό που είμαστε περισσότερο, είμαστε η συνέχειά τους, αυτό συμβαίνει στην Ελλάδα. Όμως, δεν τι γίνεται και στις άλλες χώρες όπως πχ στη Γαλλία, δεν υπάρχει οικογένεια εκεί όπως εδώ, εδώ για παράδειγμα είναι τυπικό οι γονείς να γνωρίζουν καλά τους φίλους των παιδιών τους... όμως αυτό δεν συμβαίνει με τίποτα στη Δύση, και μάλιστα όταν οι γονείς μου ήθελαν να γνωρίσουν τους φίλους της αδερφής μου η οποία πήγε στην Ισπανία για εράσμους ήθελαν να γνωρίσουν όλους τουε φίλους της.... ε μας κοιτούσαν σαν εξωγήινους που είχαμε τέτοια συμπεριφορά οι Έλληνες... και ας του κεράσαμε κιόλας!
Η Δυτική κοινωνία βασίζεται περισσότερο στους φίλους και στο κοντινό περιβάλλον, και αυτό είναι που την έσωσε όμως σήμερα... την στιγμή που οι δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων όλο και χαλαρώνουν και ιδιαίτερα στην οικογένεια η Δύση δεν επηρεάζεται τόσο επειδή δεν στηρίζεται στην οικογένεια, ενω εμείς? Όλο αυτό το χάος είναι μέρος αυτής της χαλαρής σημερινής Ελληνικής οικογένειας. Υπάρχει η οικογένεια αλλά δεν συγκρίνεται με την οικογένεια του 1960.
Για κάτι παραπάνω ρωτήστε συγκεκριμένα... δεν θέλω να πω πάρα πολλά γιατί ξέφυγα λίγο...

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από snoopy
Βασικά το γονίδιο του Έλληνα έχει το μικρόβιο του ισχυρού ατομικισμού, βάζει μπροστά τον εαυτό του απέναντι του όλο τον υπόλοπο κόσμο χωρίς να τον ενδιαφέρει άν είναι Έλληνας, Τούρκος, Αλβανός, Πακιστανός.
Ατομικιστής ήταν στα αρχαία χρόνια ... εξού και τα χιλιάδες πόλεις - κρατίδια που ξεφύτρωναν το ένα πίσω απο το άλλο ... ατομικιστής είναι και σήμερα. Το μόνο που τον ενδιαφέρει αντικρίζοντας τον διπλανό του δέν είναι η εθνικότητα του, είναι το συμφέρον που θα έχει ο ίδιος με την παρουσία του.
Αυτό δέν συμβαίνει με διάφορες άλλες εθνικότητες ... παράδειγμα οι Εβραίοι ... κοιτάζουν και αυτοί το δικό τους συμφέρον αλλά θα προτιμήσουν έστω και με λιγότερα κέρδη για τον εαυτό τους να ευνοήσουν τον Εβραίο απο τον Έλληνα.
Αυτός είναι ο λόγος που έχει αυτή την άσχημη κατάσταση η χώρα μας σήμερα, οι μεγάλοι επιχειρηματίες αδιαφορούν για τον λαό που έχει την ίδια εθνικότητα με αυτούς προσπαθώντας να ευνοήσουν ακόμα περισσότερο τον εαυτό τους με κέρδη σε βάρος του συναίματος λαού. Υπάρχουν και άνθρωποι καλοί αξιόλογοι, υπάρχουν και λέρες που δημιουργούν όλη την ζημιά το Ελληνικό στοιχείο περιλαμβάνει κάθε ανθρώπινο τύπο.
Στο θέμα των Βαυαρών έχω διαβάσει οτι ο Όθωνας ήταν πραγματικά φιλέλληνας για τους άλλους δέν είμαι σε θέση να πώ γνώμη αλλά για τον Όθωνα η ιστορία αναφέρει οτι ήταν.
Γεια snoopy!
Δεν μπορώ να αποδεκτώ προτάσει όπως "το γονίδιο του Έλληνα έχει το μικρόβιο του ισχυρού ατομικισμού" σαν και δική μου ιδεολογία... στη στιγμή που το DNA δεν είναι αναλλοίωτο αλλά και δεν επηρεαζόμαστε και τόσο πολύ από το DNA στη συμπεριφορά μας.
Αυτά που ξέρω από την ψυχολογία είναι ότι στο DNA μας υπάρχουν τα παντα γραμμένα, ακόμα και αν έχουμε την τάση να είμαστε κακοί ή καλοί, αλλά αυτή η τάση δεν θα εκδηλωθεί ποτέ αν δεν δεχθούμε την επιρροή από το περιβάλλον μας να γίνουμε κακοί, αλλά αν δεχθούμε την επιρροή από το περιβάλλον μας να γίνουμε κακοί και δεν έχουμε την τάση στο DNA τότε θα αντισταθούμε... μέχρι λυγίσουμε. Δηλαδή φαίνεται το περιβάλλον να παίζει σημαντικότερο ρόλο από το τι είμαστε γενετικά στο τι θα εξελιχθούμε.
Αν υποθέσουμε (αν και δεν πιστεύω) ότι "το γονίδιο του Έλληνα έχει το μικρόβιο του ισχυρού ατομικισμού" τότε πρέπει να υποθέσουμε επίσης ότι και οι εξωτερικοί παράγοντες όλες αυτές τις χιλιετίες μας ωθούν στον ατομικισμό.... εμένα μου φαίνεται όμως πως δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, αλλά "πετάω το μπαλάκι" για περισσότερη σκέψη σε όλα τα μέλη μήπως και ανακαλυφθεί κάτι ενδιαφέρον....
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν΄ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη violinist : 19-05-08 στις 20:33
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-05-08, 09:40
Senior Member

Προεπιλογή

@violinist
Γεια snoopy!
Δεν μπορώ να αποδεκτώ προτάσει όπως "το γονίδιο του Έλληνα έχει το μικρόβιο του ισχυρού ατομικισμού" σαν και δική μου ιδεολογία... στη στιγμή που το DNA δεν είναι αναλλοίωτο αλλά και δεν επηρεαζόμαστε και τόσο πολύ από το DNA στη συμπεριφορά μας.
Αυτά που ξέρω από την ψυχολογία είναι ότι στο DNA μας υπάρχουν τα παντα γραμμένα, ακόμα και αν έχουμε την τάση να είμαστε κακοί ή καλοί, αλλά αυτή η τάση δεν θα εκδηλωθεί ποτέ αν δεν δεχθούμε την επιρροή από το περιβάλλον μας να γίνουμε κακοί, αλλά αν δεχθούμε την επιρροή από το περιβάλλον μας να γίνουμε κακοί και δεν έχουμε την τάση στο DNA τότε θα αντισταθούμε... μέχρι λυγίσουμε. Δηλαδή φαίνεται το περιβάλλον να παίζει σημαντικότερο ρόλο από το τι είμαστε γενετικά στο τι θα εξελιχθούμε.
Αν υποθέσουμε (αν και δεν πιστεύω) ότι "το γονίδιο του Έλληνα έχει το μικρόβιο του ισχυρού ατομικισμού" τότε πρέπει να υποθέσουμε επίσης ότι και οι εξωτερικοί παράγοντες όλες αυτές τις χιλιετίες μας ωθούν στον ατομικισμό.... εμένα μου φαίνεται όμως πως δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, αλλά "πετάω το μπαλάκι" για περισσότερη σκέψη σε όλα τα μέλη μήπως και ανακαλυφθεί κάτι ενδιαφέρον....

Εντάξει έχει το περιβάλλον τον κυριότερο ρόλο στην διαμόρφωση του ανθρώπινου χαρακτήρα, αλλά και τα γονίδια έχουν τον λόγο τους γι'αυτό και όλοι οι άνθρωποι δέν είναι ίδιοι μέσα στο ίδιο περιβάλλον.
Ο χαρακτήρας διαμορφώνεται σχετικά με το πώς θα ξεσπάσουν τα γονίδια στο περιβάλλον, το παιδί διαφέρει απο τους γονείς του άν και έχει τα ίδια γονίδια γιατί αυτοί έχουν μεγαλώσει κάπου αλλού, κάποια άλλη εποχή. Δέν διαφέρει όμως ή διαφέρει ελάχιστα απο τα αδέλφια του που έχουν μεγαλώσει με τα ίδια γονίδια στο ίδιο περιβάλλον.
Εκτός θέματος βγήκα λίγο αλλά η συγκεκριμένη φράση "το γονίδιο του Έλληνα έχει το μικρόβιο του ισχυρού ατομικισμού" άν και λίγο ασύνδετη συντακτικά έχει να κάνει με μερικά χαρακτηριστικά των γονιδίων γενικά των Ελλήνων. Έχουν την τάση να δίνουν γενικά στον εαυτό τους μεγαλύτερη αξία απο αυτήν που χρεριάζεται, είναι το σοβαρότερο ελάττωμα.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-05-08, 16:53
Το avatar του χρήστη ELPINIKI
ELPINIKI Ο χρήστης ELPINIKI δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από snoopy

το παραπάνω γραπτό όταν το διάβασα, η αλήθεια είναι πως μου ήρθε κάπως βαρύ να το πω;

η αλήθεια είναι πως έχουμε πολλά στραβά όπως και όλος ο υπόλοιπος κόσμος εκτός των συνόρων μας...
απλά δεν μας θεωρώ τόσο ατομικιστές όσο περιγράφεται παραπάνω...
μπορεί να μην είμαι αντικειμενική με αυτό που θα γράψω αλλά θα ήθελα να το παραθέσω εδώ.
καθημερινά στη δουλειά μου και ανάμεσα σε παρέες μου παρατηρώ και σε εμένα την ίδια ένα είδους μιζέρια (με τίποτα δεν είμαστε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι) τη μιζέρια μπορώ άνετα να την θεωρήσω ως εθνικό μας ελλάτωμα.
μπορεί ο καθένας να θέλει να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί επαγγελματικά, οικονομικά και σε άλλους τομείς χρησ/ντας οτι βρεί μπροστά του...
αξιοκρατικά τίποτα δεν λειτουργεί στην χώρα μας...

αλλά το πως μπορούμε να γίνουμε ΕΝΑ σε στιγμές ενός αγώνα της Εθνικής μας, σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού (δες Καλομοίρα) σε θέματα εθνικού και πολιτικού ενδιαφέροντος (δες Μακεδονία) και γενικότερα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το σύνολο μας δεν μπορώ να το καταλάβω...
σαν να ξεχνάμε την μιζέρια μας και να βγάζουμε την ψυχή μας έξω... παύουμε να λειτουργούμε ως μονάδα, το πάθος που έχουμε σαν λαός είναι για εμένα κάτι το ιδιαίτερο και ίσως μοναδικό.

"αν δεν παινέσεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει" μπορεί να σκεφτούν κάποιοι
ΑΛΛΑ για εμένα δεν υπάρχεις κανένας ΕΛΛΗΝΑΣ που να μην έχει νιώσει έστω και αυτές τις λίγες στιγμές, ενωμένος με τους υπόλοιπους συμπατριώτες όσο μακριά και αν είναι ότι διαφορές και αν έχουνε...
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-05-08, 19:27
Το avatar του χρήστη Τάκης Παπαδόπουλος
Τάκης Παπαδόπουλος Ο χρήστης Τάκης Παπαδόπουλος δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Locarno Swizzera
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από ELPINIKI
...αλλά το πως μπορούμε να γίνουμε ΕΝΑ σε στιγμές ενός αγώνα της Εθνικής μας, σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού (δες Καλομοίρα) σε θέματα εθνικού και πολιτικού ενδιαφέροντος (δες Μακεδονία) και γενικότερα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το σύνολο μας δεν μπορώ να το καταλάβω...
σαν να ξεχνάμε την μιζέρια μας και να βγάζουμε την ψυχή μας έξω... παύουμε να λειτουργούμε ως μονάδα, το πάθος που έχουμε σαν λαός είναι για εμένα κάτι το ιδιαίτερο και ίσως μοναδικό.

"αν δεν παινέσεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει" μπορεί να σκεφτούν κάποιοι
ΑΛΛΑ για εμένα δεν υπάρχεις κανένας ΕΛΛΗΝΑΣ που να μην έχει νιώσει έστω και αυτές τις λίγες στιγμές, ενωμένος με τους υπόλοιπους συμπατριώτες όσο μακριά και αν είναι ότι διαφορές και αν έχουνε...
Για να είμαστε πραγματιστές, Νίκη, ΠΟΛΛΟΙ λαοί έχουν αρκούντως ανεπτυγμένη την εθνική τους υπερηφάνεια, περισσότερο μάλιστα συνειδητοποιημένη από τον σύγχρονο Έλληνα.

Όχι. Ούτε μοναδικοί είμαστε, ούτε έχουμε δυνατή εθνική συνείδηση - θα έλεγα ότι αντιμετωπίζουμε πλέον την έννοια "Έθνος" πολύ χαλαρά, προς μεγάλη χαρά κάποιων όνομα και μη χωριό...

Οι δε λεονταρισμοί, δεν οφείλονται σε φιλότιμο, αλλά σε καθαρά εγωιστικές τάσεις.

Αυτός είναι ο λόγος που "ξυπνάμε" πάντα κατόπιν εορτής - όσοι προσπαθούν έγκαιρα να αφυπνίσουν πνεύματα και συνειδήσεις, αποκαλούνται συλλήβδην από τους "προοδευτικαράδες" κάποιων χώρων ελληνέμποροι, φασίστες, εθνικιστές και άλλα τέτοια κοσμητικά επίθετα.

Γερμανοί, Σκώτοι, κυρίως Γάλλοι, Καταλανοί, Πορτογάλοι, Ελβετοί ( αν και τρίγλωσσοι ) τιμούν εμπράκτως το Έθνος τους και σέβονται τα σύμβολά του.

Να κάψεις την ισπανική σημαία στην Πλατεία Σολ στην Μαδρίτη; ΠΕΘΑΝΕΣ αυτοστιγμεί από τον κόσμο..

Σπανιώτατα δε, θα βρεις άτομα της "νέας πολυεθνιστικής κουλτούρας" τα οποία μάλιστα δεν είναι και τόσο εύκολο να εκφράζονται ανοιχτά δημόσια, καθ' όσον επισύρουν την δυσφορία των άλλων...

Εδώ, οι μόλις χθεσινοί "Αμερικανοί" ( των Η.Π.Α. ), αποτέλεσμα συνονθυλεύματος ετεροκλήτων λαών και από κάθε καρυδιά καρύδια, από δεύτερη γενιά και πάνω, "υπερηφανεύονται" για το "έθνος" τους, λες και έχουν ιστορία χιλιετηρίδων που τους κρατά ιδεολογικά άρρηκτα συνδεδεμένους, κίτρινους, μαύρους και λευκούς...

Και μάλιστα, πόσο κομπάζουν...

Λένε ότι είναι "Αμερικανοί", λες και ο Μεξικάνος ή ο Κουβανός, είναι Ασιάτες...

Οι μόνοι που αντιδρούν και θεωρούν ξένους ΟΛΟΥΣ τους άλλους και ουδόλως έχοντες σχέση με το Αμερικανικό Έθνος, είναι οι Ερυθρόδερμοι - και πολύ δικαίως μάλιστα... Αυτοί ΜΟΝΟΝ έχουν ιστορία συνάδουσα με την έννοια του έθνους, αλλά...

Εμείς όμως... άσ' τα να πάνε... Όποτε είμαι Ελλάδα, απογοητεύομαι με αυτά που βλέπω και ακούω, ιδίως από νέους ανθρώπους, στους οποίους και στηρίζει το μέλλον και τις ελπίδες του κάθε Έθνος.

Τι να πω... Ίσως εγώ έχω μείνει "πίσω", όντας περισσότερο ρωμαντικός απ' ό,τι θά 'πρεπε...

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Τάκης Παπαδόπουλος : 20-05-08 στις 19:29
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-05-08, 21:49
thecube Ο χρήστης thecube δεν είναι συνδεδεμένος
Junior Member

Προεπιλογή

Αν και καθυστερημένα επανέρχομαι

Παράθεση από το αρχικό post
Παράθεση:
θα επιθυμούσα όσα μέλη ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν σχολιάζοντας γενικά το άρθρο, αυτό που θέλει να περάσει, την κεντρική ιδέα του, όχι ειδικά σημεία του άρθρου
Προειδοποιώ ότι θα πιαστώ από "ειδικά" σημεία του άρθρου προσπαθώντας να καταλήξω στα γενικά. Ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη γι αυτό αλλά θεωρώ ότι δεν μπορώ να σχολιάσω την κεντρική ιδέα χωρίς να τονίσω κάποια ειδικά σημεία.

Παράθεση:
Νομίζω ότι δεν κατανόησες αυτό που θέλει να πει τ κείμενο. Ο Ρωμανός υποστηρίζει ότι οι Γερμανοί τότε ήταν φιλέλληνες, που ήταν στη πραγματικότητα γιατί ακόμα και σήμερα υπάρχουν λύκεια και γυμνάσια και χώρες που επηρεάστηκαν από τη Γερμανία (πχ Πολωνία) και δεν θέλουν να αλλάξουν την παράδοση, επίσης τα λύκεια και τα γυμνάσια δεν υπήρχαν στην Ελλάδα του 1821 αλλά αυτοί σε συνεργασία με τους Έλληνες του εξωτερικού (που είχαν λάβει φιλελληνική παιδεία) τα έφεραν εδώ.
Αναγνωρίζω ότι δεν ήμουν αρκετά σαφής. Η ένστασή μου βρίσκεται στην φράση "οι βαυαροί που κυβερνούσαν" και κόλλησα εκεί διότι από αυτό το ιστορικό γεγονός ξεκινά και ο συγγραφέας του άρθρου για να αναπτύξει το θέμα του.
Σε καμία περίπτωση δεν αρνούμαι το φιλοαρχαιοελληνικό πνεύμα που διέπνεε την εποχή εκείνη την Ευρώπη. Εμμένω όμως στην άποψή μου ότι οι πραγματικοί φιλέλληνες βρίσκονταν στα πεδία των μαχών ή/και εργάζονταν ο καθένας με τον τρόπο του προωθώντας την ιδέα της Ελληνικής επανάστασης. Όμως οι Βαυαροί ( που κυβερνούσαν ) ήταν διορισμένοι από τις τότε μεγάλες δυνάμεις και ουσιαστικά μετά την επιμονή της Αγγλίας που επεδίωκε να "αντισταθμίσει" την Ρωσική επιρροή την οποία θεωρούσαν ότι εκπροσώπευε ο τοτε κυβερνήτης Καποδίστριας.
Ουσιαστικά λοιπόν οι Βαυαροί που κυβερνούσαν ήταν εντολοδόχοι των μεγάλων δυνάμεων. Άρα για ποιον φιλελληνισμό μιλάμε; (Έστω και του αρχαίου ελληνικού πνεύματος). Μην ξεχνάμε ότι η Αγγλία ήταν αρχικά η πλέον αντίθετη και αντιδραστική στην όλη ιδέα της ελληνικής ανεξαρτησίας. Στήνεται λοιπόν μία παιδεία που "χαιδεύει" τους έλληνες με την υπέρμετρη αρχαιολατρεία της και αμελεί ( ; ) παντελώς την τεχνική εκπαίδευση. Αυτό σε συνάρτηση με τον δανεισμό χρημάτων της νεοσύστατης χώρας αρκούσε για να "υποδουλώσει" με διαφορετικό τρόπο πια την Ελλάδα. Και πως μπορεί να το καταφέρει αυτό η όποια Αγγλία, Γαλλία κλπ χωρις την συνδρομή ή έστω ανοχή της Ελληνικής (Βαυαρικής) κυβέρνησης και του στρατού της;

Παράθεση από το κείμενο του Ρωμανού
Παράθεση:
Ανθελληνισμός ήταν η στάση απογοήτευσης του φιλέλληνα που προέκυπτε από την επαφή του τελευταίου με τους συγχρόνους του υπαρκτούς Έλληνες
Ω τι αφελείς που ήταν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που περίμεναν να συναντήσουν τον Ευριπίδη τον Πλάτωνα ή τον Αριστοτέλη κι αντ' αυτών συνάντησαν τον Καραϊσκάκη και το βρωμόστομά του! Κι έτσι έγιναν ανθέλληνες;

Με συγχωρείς violinist αλλά δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τη λογική πίσω από το άρθρο. Δηλαδή είχαν τέτοια τεράστια επιτυχία (μέσω της αρχαιολάγνας παιδείας) στο να μας κάνουν όλους να "σιχαινόμαστε" τους εαυτούς μας επειδή δεν ήμασταν σαν τον Μιλτιάδη ή τον Θεμιστοκλή;

Δυσκολεύομαι επίσης να παρακολουθήσω το άλμα στην σύγχρονη εποχή και την σύνδεσή του με τον σύγχρονο ανθελληνισμό... Έχει ιστορική σχέση με τον "ανθελληνισμό" κατά την μεταεπαναστατική περίοδο της Ελλάδας;

Συναντάμε "εχθρούς", προφανώς μη-έλληνες ανθέλληνες...
Παράθεση:
Όμως εκεί την περίμεναν αυτήν τη φορά -αλίμονο (!)- εχθροί αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν στο έπακρον την αδυναμία της, ώστε να μην μπορέσει πλέον (αυτή είναι η επιδίωξή τους) να ανακάμψει.
Ποιοί είναι αυτοί οι ανθέλληνες; Να υποθέσω ότι είναι ο "παραδοσιακός" γείτονας λαός, οι Τούρκοι δηλαδή; Γιατί δεν μας το λέει ξεκάθαρα;
Βέβαια μια επίσκεψη στην γείτονα δεν μας δίνει ακριβώς αυτή την εικόνα αλλά ας το δεχτούμε, προς το παρόν...
Όμως μιλάει για εχθρούς... Προφανώς εννοεί και τους Αλβανούς; τους Σκοπιανούς; Ποιους άλλους; Και τι εννοεί; τους λαούς; τις κυβερνήσεις τους ή και τα δύο;
Αυτοί οι τρεις δηλαδή υπονομεύουν τον ελληνισμό; Α, τους βοηθάνε οι Αμερικάνοι, άρα μας μισουν και αυτοί; Γιατί τι τους κάναμε;
Γιατί είναι όλοι αυτοί ανθέλληνες;
Και τι σχέση έχει ο ανθελληνισμός με την στρατολόγηση των αριστερών από τον Κλίντον υπέρ της παγκοσμιοποίησης; Είμαστε τόσο επικίνδυνοι που μας φοβούνται και οι παγκοσμιοποιητές τόσο πολύ ώστε να γίνουν κι αυτοί ανθέλληνες; Και στρατολόγησαν αυτό το μεγάλο ρεύμα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του Συνασπισμου (εδώ δεν διστάζει ο κύριος Ρωμανός να αναφερθεί επώνυμα) ώστε να προπαγανδίσουν υπέρ του;

Αντιδρώ λοιπόν φίλε μου violonist στο άρθρο διότι θεωρώ ότι είναι άνευ ουσίας. Ελληνικός ανθελληνισμός; Ναι είναι ευφάνταστο (ως τίτλος) αλλά πιστεύω και ανυπόστατο.

Εγώ θέλω να υπάρχουν ακραίες φωνές και δηλώσεις του τύπου
«ξεφτίλες πατριώτες» & «καμία πατρίδα!» γιατί εκφράζουν απόψεις που χρήζουν σκέψης όπως βέβαια και τα αντίστοιχα "Οι αλβανοί γυρίστε σπίτια σας" κλπ ( Δυστυχώς δεν έχω πρόχειρη ακροδεξιά συνθηματολογία )
Άλλωστε η ελευθερία του λόγου δεν ισχύει μόνο για μία μερίδα του λαού. Ισχύει για όλους.
Το να συνδέεις όμως αυτές τις εκδηλώσεις "ανθελληνισμού" με ξένα κέντρα & ανθέλληνες είναι τελείως επιφανειακό αν όχι επίσης ύποπτο.

Και εξηγούμαι:
Δεν πιστεύω ότι ο εθνικισμός και κάθε άλλου είδους σωβινισμός βοηθάει σε τίποτα απέναντι στην λεγόμενη Νέα Τάξη ή παγκοσμιοποίηση. Αντίθετα βοηθάει στην δημιουργία ενός κλίματος αποσταθεροποίησης μεταξύ των γεωπολιτικά "δυσκολων" χωρών, όπου ανήκει και η Ελλάδα (τονίζω: λόγω γεωγραφικής θέσης και όχι λόγω εθνότητας) και η Τουρκία, δικαιολωγόντας έτσι την επέμβαση τρίτων δυνάμεων να επέμβουν (όχι απαραίτητα στρατιωτικά) για το καλό της ανθρωπότητας και της πολιτικής σταθερότητας. Δείτε τι συνέβη δίπλα μας στην Γιουγκοσλαβία και πως η επιθυμία για αυτονομία όλων των πληθυσμιακών ομάδων έγινε εργαλείο στα χέρια των ΗΠΑ & των οικονομικών κέντρων που την ελέγχουν.
Η απειλή έχει παγκόσμιο χαρακτήρα και παγκόσμια πρέπει να είναι η αντίδραση. Από ενωμένους και όχι εθνικά περιχαρακωμένους λαούς.

Τέλος να πω, ότι κάποιος μπορεί να αγαπά την πατρίδα του και να πεθάνει γι αυτήν ακόμα κι αν δεν είναι εθνικιστής. Το να θεωρείς ότι το έθνος σου είναι υπέρ πάντων είναι και εξωπραγματικό και οδηγεί σε αδιέξοδα.

Παράθεση:
Ευχαριστώ που σεβάστηκες την επιθυμία μου thecube, αλλά δεν θέλω να φιμώσω κανέναν, μπορείς ελεύθερα να πεις την άποψη σου όποια κι αν είναι αυτή, όμως πρέπει να προσέξεις τον τρόπο που θα το πεις, αν πεις αυτό που θέλεις με υποτιμιτικό τόνο προς αυτό που θίγεις τότε θα θίξεις και τον οποιονδήποτε που διαφωνεί μαζί σου... και μετά δεν συμμαζεύεται. Θέλει τρόπο όχι σιωπή.
Χα, χα, η φράση μου
Παράθεση:
Αλλά δεν συνεχίζω άλλο, και γιατί είναι περασμένη η ώρα και γιατί παρακάλεσες για χαμηλούς τόνους.
είχε στην πραγματικότητα χιουμοριστική διάθεση. Ίσως έπρεπε να την συνοδεύσω με ένα emoticon όπως λέμε και στα ελληνικά

Μην ανησυχείς δεν υπέθεσα ποτέ ότι θέλεις να φιμώσεις κανέναν. Πώς θα μπορούσες άλλωστε αφού έχουμε "μπαμπά να μας μαλώνει και παππού να μας χαρτζιλικώνει" όπως εδήλωσε ο διαχειριστής tsilof εις τοπίκιον έταιρο

Ευχαριστώ

Υ.Γ.
προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν είμαι μέλος καμμίας εξωκοινωβουλευτικής ομάδας και πολύ περισσότερο του Συνασπισμού.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη thecube : 20-05-08 στις 22:04
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 21-05-08, 10:25
Senior Member

Προεπιλογή

@ELPINIKI
το παραπάνω γραπτό όταν το διάβασα, η αλήθεια είναι πως μου ήρθε κάπως βαρύ να το πω;

η αλήθεια είναι πως έχουμε πολλά στραβά όπως και όλος ο υπόλοιπος κόσμος εκτός των συνόρων μας...
απλά δεν μας θεωρώ τόσο ατομικιστές όσο περιγράφεται παραπάνω...
μπορεί να μην είμαι αντικειμενική με αυτό που θα γράψω αλλά θα ήθελα να το παραθέσω εδώ.
καθημερινά στη δουλειά μου και ανάμεσα σε παρέες μου παρατηρώ και σε εμένα την ίδια ένα είδους μιζέρια (με τίποτα δεν είμαστε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι) τη μιζέρια μπορώ άνετα να την θεωρήσω ως εθνικό μας ελλάτωμα.
μπορεί ο καθένας να θέλει να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί επαγγελματικά, οικονομικά και σε άλλους τομείς χρησ/ντας οτι βρεί μπροστά του...
αξιοκρατικά τίποτα δεν λειτουργεί στην χώρα μας...

Ο καθένας τα βλέπει με την σκοπιά του, τα πάντα είναι γραμμένα απο την καθημερινή ζωή μπορεί να έχω δίκιο εγώ μπορεί και εσύ.
Τα συμπεράσματα που έχω βγάλει εγώ απο το δικό μου περιβάλλον συνολικά είναι όσα περιγράφω στο μήνυμα μου, ίσως να είναι και αυταπάτη μου μακάρι κάποια στιγμή να διαψευστώ.

@ELPINIKI
αλλά το πως μπορούμε να γίνουμε ΕΝΑ σε στιγμές ενός αγώνα της Εθνικής μας, σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού (δες Καλομοίρα) σε θέματα εθνικού και πολιτικού ενδιαφέροντος (δες Μακεδονία) και γενικότερα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το σύνολο μας δεν μπορώ να το καταλάβω...

Αυτά γίνονται για να εκτονώσουμε πολλές φορές την φυλακισμένη μας ορμητικότητα.
Εμένα δέν μου καίγεται καρφί πάντως, δέν δίνω μία ούτε για την Καλομοίρα, ούτε για το περίφημο EURO2008 τον επόμενο μήνα ίσως και λόγω της απογοήτευσης μου απο αυτά. Τα θέματα εθνικού ενδιαφέροντος με ενδιαφέρουν γιατί έχουν άμεση σχέση και με την δική μου ζωή.
Συμφωνώ οτι άν δέν παινέσεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει, αλλά άν το σπίτι σου δέν σε υποστηρίζει καθόλου δέν υπάρχει κανένας λόγος να το παινέσεις.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 21-05-08, 14:37
Το avatar του χρήστη ELPINIKI
ELPINIKI Ο χρήστης ELPINIKI δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Προεπιλογή

κύριε Τάκη και snoopy δεν είναι οτι δεν συμφωνώ με αυτά που γράφετε, απλά δεν ξέρω, ίσως να θέλω να ελπίζω οτι δεν είμαστε τόσο χάλια (να το πω)... θέλω να ελπίζω πως κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου και απλά αργούμε να ξυπνήσουμε...

κάποτε είχα ακούσει τη φράση ενός ανθρώπου που έλεγε, πως ο πόλεμος μερικές φορές, όσο παράλογο και να ακούγεται, βοηθάει στην αφύπνηση του γένους...
ίσως και να έχει δίκιο.

Υ.Γ. κύριε Τάκη ο ρομαντισμός ποτέ δεν έβλαψε κανέναν...

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη ELPINIKI : 21-05-08 στις 14:38
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 23-05-08, 20:05
Το avatar του χρήστη violinist
violinist Ο χρήστης violinist δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από thecube
Αν και καθυστερημένα επανέρχομαι

Παράθεση από το αρχικό post

Προειδοποιώ ότι θα πιαστώ από "ειδικά" σημεία του άρθρου προσπαθώντας να καταλήξω στα γενικά. Ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη γι αυτό αλλά θεωρώ ότι δεν μπορώ να σχολιάσω την κεντρική ιδέα χωρίς να τονίσω κάποια ειδικά σημεία.
Σε συγχωρώ!
Ε καλά τώρα δεν θα μαλώσω και κανέναν, μεγάλα παιδιά είμαστε.... και είναι καιρός να περάσουμε και στα επι μέρους....

Παράθεση:
Αναγνωρίζω ότι δεν ήμουν αρκετά σαφής. Η ένστασή μου βρίσκεται στην φράση "οι βαυαροί που κυβερνούσαν" και κόλλησα εκεί διότι από αυτό το ιστορικό γεγονός ξεκινά και ο συγγραφέας του άρθρου για να αναπτύξει το θέμα του.
Σε καμία περίπτωση δεν αρνούμαι το φιλοαρχαιοελληνικό πνεύμα που διέπνεε την εποχή εκείνη την Ευρώπη. Εμμένω όμως στην άποψή μου ότι οι πραγματικοί φιλέλληνες βρίσκονταν στα πεδία των μαχών ή/και εργάζονταν ο καθένας με τον τρόπο του προωθώντας την ιδέα της Ελληνικής επανάστασης. Όμως οι Βαυαροί ( που κυβερνούσαν ) ήταν διορισμένοι από τις τότε μεγάλες δυνάμεις και ουσιαστικά μετά την επιμονή της Αγγλίας που επεδίωκε να "αντισταθμίσει" την Ρωσική επιρροή την οποία θεωρούσαν ότι εκπροσώπευε ο τοτε κυβερνήτης Καποδίστριας.
Ουσιαστικά λοιπόν οι Βαυαροί που κυβερνούσαν ήταν εντολοδόχοι των μεγάλων δυνάμεων. Άρα για ποιον φιλελληνισμό μιλάμε; (Έστω και του αρχαίου ελληνικού πνεύματος). Μην ξεχνάμε ότι η Αγγλία ήταν αρχικά η πλέον αντίθετη και αντιδραστική στην όλη ιδέα της ελληνικής ανεξαρτησίας. Στήνεται λοιπόν μία παιδεία που "χαιδεύει" τους έλληνες με την υπέρμετρη αρχαιολατρεία της και αμελεί ( ; ) παντελώς την τεχνική εκπαίδευση. Αυτό σε συνάρτηση με τον δανεισμό χρημάτων της νεοσύστατης χώρας αρκούσε για να "υποδουλώσει" με διαφορετικό τρόπο πια την Ελλάδα. Και πως μπορεί να το καταφέρει αυτό η όποια Αγγλία, Γαλλία κλπ χωρις την συνδρομή ή έστω ανοχή της Ελληνικής (Βαυαρικής) κυβέρνησης και του στρατού της;

Ω τι αφελείς που ήταν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που περίμεναν να συναντήσουν τον Ευριπίδη τον Πλάτωνα ή τον Αριστοτέλη κι αντ' αυτών συνάντησαν τον Καραϊσκάκη και το βρωμόστομά του! Κι έτσι έγιναν ανθέλληνες;

Με συγχωρείς violinist αλλά δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω τη λογική πίσω από το άρθρο. Δηλαδή είχαν τέτοια τεράστια επιτυχία (μέσω της αρχαιολάγνας παιδείας) στο να μας κάνουν όλους να "σιχαινόμαστε" τους εαυτούς μας επειδή δεν ήμασταν σαν τον Μιλτιάδη ή τον Θεμιστοκλή;

Δυσκολεύομαι επίσης να παρακολουθήσω το άλμα στην σύγχρονη εποχή και την σύνδεσή του με τον σύγχρονο ανθελληνισμό... Έχει ιστορική σχέση με τον "ανθελληνισμό" κατά την μεταεπαναστατική περίοδο της Ελλάδας;
Συμφωνώ σε πολλά, σε κάποια άλλα όμως δεν μπορώ γιατί δεν καταλαβαίνω πως τα συνδέεις, μπορεί να έχεις δίκιο, αλλά θέλω, αν μπορείς βέβαια, να αναλύσεις περισσότερο τη σκέψη σου γιατί δεν μου φαίνεται ότι γι να ισχύει αυτό που λες πρέπει να μην ισχύει αυτό που λέει το άρθρο.
Και να μου προτείνεις βιβλία κάθε περιεχομένου.... για να μην ξεχνιόμαστε.

Παράθεση:
Συναντάμε "εχθρούς", προφανώς μη-έλληνες ανθέλληνες...

Ποιοί είναι αυτοί οι ανθέλληνες; Να υποθέσω ότι είναι ο "παραδοσιακός" γείτονας λαός, οι Τούρκοι δηλαδή; Γιατί δεν μας το λέει ξεκάθαρα;
Βέβαια μια επίσκεψη στην γείτονα δεν μας δίνει ακριβώς αυτή την εικόνα αλλά ας το δεχτούμε, προς το παρόν...
Όμως μιλάει για εχθρούς... Προφανώς εννοεί και τους Αλβανούς; τους Σκοπιανούς; Ποιους άλλους; Και τι εννοεί; τους λαούς; τις κυβερνήσεις τους ή και τα δύο;
Αυτοί οι τρεις δηλαδή υπονομεύουν τον ελληνισμό; Α, τους βοηθάνε οι Αμερικάνοι, άρα μας μισουν και αυτοί; Γιατί τι τους κάναμε;
Γιατί είναι όλοι αυτοί ανθέλληνες;
Και τι σχέση έχει ο ανθελληνισμός με την στρατολόγηση των αριστερών από τον Κλίντον υπέρ της παγκοσμιοποίησης; Είμαστε τόσο επικίνδυνοι που μας φοβούνται και οι παγκοσμιοποιητές τόσο πολύ ώστε να γίνουν κι αυτοί ανθέλληνες; Και στρατολόγησαν αυτό το μεγάλο ρεύμα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του Συνασπισμου (εδώ δεν διστάζει ο κύριος Ρωμανός να αναφερθεί επώνυμα) ώστε να προπαγανδίσουν υπέρ του;

Αντιδρώ λοιπόν φίλε μου violonist στο άρθρο διότι θεωρώ ότι είναι άνευ ουσίας. Ελληνικός ανθελληνισμός; Ναι είναι ευφάνταστο (ως τίτλος) αλλά πιστεύω και ανυπόστατο.
Τώρα για τους εχθρούς τι να σου πω? Είναι ένα από τα επιμέρους που και εμένα μου δεν μου άρεσε όταν το διάβασα, αλλά πως μπορεί κιόλας να τα πει όλα στη φόρα? Καθηγητής πανεπιστημίου είναι όχι Λιάκος. Εχμ, είναι παράξενη η υπόθεση των Βαλκανίων και ίσως ναι να εννοεί τους γείτονες ως εχθρούς, και επίσης μόνο φίλους μας δεν μπορούμε να αποκαλέσουμε τους Αμερικάνους. Όμως γι αυτό θα πω κάποια πράγματα λίγο αργότερα γιατί διαβάζω κάποια πολύ ενδιαφέροντα βιβλία για τα Βαλκάνια, που ίσως εξηγούν αυτό που λεει ο Ρωμανός, ο οποίος ίσως δεν τα λαμβάνει υπ όψιν του. Μιλάω βέβαια για τις Βαλκανικές διαμάχες από το 1800.... αυτά για την ώρα.

Παράθεση:
Εγώ θέλω να υπάρχουν ακραίες φωνές και δηλώσεις του τύπου
«ξεφτίλες πατριώτες» & «καμία πατρίδα!» γιατί εκφράζουν απόψεις που χρήζουν σκέψης όπως βέβαια και τα αντίστοιχα "Οι αλβανοί γυρίστε σπίτια σας" κλπ ( Δυστυχώς δεν έχω πρόχειρη ακροδεξιά συνθηματολογία )
Άλλωστε η ελευθερία του λόγου δεν ισχύει μόνο για μία μερίδα του λαού. Ισχύει για όλους.
Εγώ διαφωνώ με τέτοιου είδους αντιδράσεις όμως γιτί προκαλούν άλλες αντιδράσεις οι οποίες προκαλούν τις αντιδράσεις των πρώτων κοκ... είμαι κατά τέτοιων συνθημάτων, κανένας δεν έχει δικαίωμα να λέει τέτοιες μπούρδες και να βρωμίζει τους τοίχους, ελευθερία του λόγου έχουμε, αλλά επίσης δεν επιτρέπεται ο οποιοσδήποτε να προσβάλλει τον οποιονδήποτε.

Παράθεση:
Το να συνδέεις όμως αυτές τις εκδηλώσεις "ανθελληνισμού" με ξένα κέντρα & ανθέλληνες είναι τελείως επιφανειακό αν όχι επίσης ύποπτο.
Και εξηγούμαι:
Δεν πιστεύω ότι ο εθνικισμός και κάθε άλλου είδους σωβινισμός βοηθάει σε τίποτα απέναντι στην λεγόμενη Νέα Τάξη ή παγκοσμιοποίηση. Αντίθετα βοηθάει στην δημιουργία ενός κλίματος αποσταθεροποίησης μεταξύ των γεωπολιτικά "δυσκολων" χωρών, όπου ανήκει και η Ελλάδα (τονίζω: λόγω γεωγραφικής θέσης και όχι λόγω εθνότητας) και η Τουρκία, δικαιολωγόντας έτσι την επέμβαση τρίτων δυνάμεων να επέμβουν (όχι απαραίτητα στρατιωτικά) για το καλό της ανθρωπότητας και της πολιτικής σταθερότητας. Δείτε τι συνέβη δίπλα μας στην Γιουγκοσλαβία και πως η επιθυμία για αυτονομία όλων των πληθυσμιακών ομάδων έγινε εργαλείο στα χέρια των ΗΠΑ & των οικονομικών κέντρων που την ελέγχουν.
Η απειλή έχει παγκόσμιο χαρακτήρα και παγκόσμια πρέπει να είναι η αντίδραση. Από ενωμένους και όχι εθνικά περιχαρακωμένους λαούς.

Τέλος να πω, ότι κάποιος μπορεί να αγαπά την πατρίδα του και να πεθάνει γι αυτήν ακόμα κι αν δεν είναι εθνικιστής. Το να θεωρείς ότι το έθνος σου είναι υπέρ πάντων είναι και εξωπραγματικό και οδηγεί σε αδιέξοδα.
Ναι είναι ύποπτο, αλλά και εσύ δεν λες τι ακριβώς σκέφτεσαι!
Συμφωνώ στα υπόλοιπα, αλλά άλλο πράγμα ο εθνικισμός και άλλο ο σωβινισμός. Ο σωβινισμός είναι παρακλάδι του εθνικισμού, δεν είναι το ίδιο, είναι σα να λέμε ότι κουμμουνισμός και σοσιαλισμός είναι το ίδιο.
Και εδώ επίσης θα πω κάποια πράγματα περί εθνικισμού αργότερα (δεν διευκρινίζω το αργότερα).
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν΄ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν μπορείτε να προσθέσετε νέα threads
Δε μπορείτε να απαντήσετε
Δεν μπορείτε να προσθέσετε συνημμένα
Δεν μπορείτε
BB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 01:30.

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.