![]() |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Λυπάμαι που παρατηρώ πως ήδη το θέμα έχει ξεφύγει απ' την κεντρική ιδέα. Το καλώ να επιστρέψει!!
![]() Όταν αναφερόμαστε σε μια θρησκεία (στην προκειμένη περίπτωση το χριστιανισμό) μιλούμε για το σύνολό της, δηλαδή το θεωρητικό μέρος (ιδεολογία, φιλοσοφία, αρχές κ.λπ.) και το πρακτικό (εκπροσώπους, πιστούς, εκκλησίες...). Δεν μπορούμε να λέμε χριστιανισμός και να θέλουμε απ' τους άλλους να αναλύσουν μόνο τη σημασία του και το πόσο έχει συμβάλει στην εξέλιξη και την ανάπτυξη της ζωής μας. Στο χριστιανισμό εντάσεται και ο λαός που τον ακολουθεί. Σε αυτή τη βάση λοιπόν, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε θύμα κανέναν. Όλοι έχουν ευθύνη για την άσχημη πορεία ενός δόγματος. Γιατί τι άλλο είναι οι θρησκείες στη ρίζα τους; Ένα δόγμα, που σου επιβάλλει, εμμέσως πολλές φορές χωρίς να το καταλάβεις, έναν τρόπο ζωής, μια ευρύτερη αντίληψη των πραγμάτων με συγκεκριμένο όμως σκεπτικό. Σημείωση: όπως ανέφερε εξάλλου και ο Παθοκτόνος, είναι αμαρτίες όσα έθεσε ως παραδείγματα η Δρυμονία, όπως θεωρείται αμαρτία (ή μάλλον ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ) οι μουσουλμάνες να μη φανερώνουν το 90% του σώματός τους. Αυτό κι αν είναι δόγμα! Ας συνεχίσω καλύτερα όμως για την ευθύνη. Πέρα από τους κληρικούς, που τα τελευταία χρόνια βγήκαν πολλά στη φόρα (ερωτικά σκάνδαλα, οικονομικά συμφέροντα κ.ά.) φταίνε σε μεγαλύτερο ίσως βαθμό οι πιστοί. Όταν ρίχνουν ένα κέρμα στον "κουμπαρά" της εκκλησίας της γειτονιάς, το κάνουν σε μεγάλο βαθμό για να νιώσουν οι ίδιοι καλύτερα και όχι επειδή αύριο θέλουν να δουν το γείτονα να έχει καινούρια καθαρά ρούχα. Ίσα-ίσα αν μπορούσαν θα έδιναν λεφτά για να πάρουν απ' τον άλλο γείτονα το αυτοκίνητο. Οπότε, με λάθος σκοπό έχουμε και λάθος αποτέλεσμα. Διότι αν μας ενδιέφερε πραγματικά που πάνε τα λεφτάκια όταν γεμίζουν τα παγκάρια στην Παναγιά της Τήνου, που κατακλύζεται κάθε χρόνο από τις μάζες, θα την "ψάχναμε" λίγο παραπάνω και θα βλέπαμε πως ή δεν πάνε πουθενά (δοκιμάστε να σηκώσετε ένα τέτοιο θησαυροφυλάκιο και θα καταλάβετε) ή πάνε, αλλά σε συγκεκριμένες τσέπες (ονόματα δε λέμε, οικογένειες δε θίγουμε)! Να μη σχολιάσω το δεύτερο κι ας σταθώ λίγο παραπάνω στο πρώτο: ποια η αξία ενός κέρματος του 1960 (είναι και άλλη νομισματική μονάδα τώρα πια) στον πάτο ενός δοχείου; Συμβολικό; Τι να το κάνω; Αν θέλω σύμβολα έχω τις εικόνες. Ή ένα κόσμημα κρεμασμένο μπροστά από μια εικόνα ενός αγίου; Πραγματικά σκεφτείτε τι προσφέρει. ΤΙΠΟΤΑ! Η Ελλάδα έχει οικονομικό πρόβλημα και η εκκλησία αντί να βοηθάει, τιμάει και θέλει αναμνήσεις! Αναμνήσεις είναι για μένα διάφορα αντικείμενα μικρής ή μεγάλης αξίας κλεισμένα σε ένα κουτί, μέσα σε μια ντουλάπα. Θα μου πείτε, ποιος θα πάρει την απόφαση-ευθύνη να ανταλλάξει την προσφορά ενός ταλαιπωρημένου (αλλά τελικά ευχαριστημένου) πιστού έναντι χρηματικού ποσού; Κανείς! Γιατί όμως; Αν το έκανε και τα χρήματα κατέληγαν τελικά σε μια οικογένεια που τα χρειαζόταν πραγματικά, δε θα εκπληρωνόταν η επιθυμία του θεού/Χριστού; Αγαπάτε αλλήλους και βοηθάτε το συνάνθρωπό σας. Αυτά δε μας διδάσκει; Ή μήπως ο άγιος της εικόνας θα "θυμώσει" και δε θα ξανακάνει θαύμα; ![]() Άρα, το πρόβλημα δεν είναι μόνο στη θεωρία. Το βασικότερο πρόβλημα, και έρχομαι να συμφωνήσω με τον agaliarep, είναι ο άνθρωπος. Αυτός είναι ο επαίτιος και ο θύτης. Αυτά.
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
Οι αντιπαραθέσεις που υπήρξαν είχαν να κάνουν ως επί το πλείστον με τους αντιπροσώπους του δηλαδή τους ιερείς. Η απάντησή στο ερώτημα που έθεσε ο φίλτατος agaliarep λοιπόν ,λογικά είναι ναι ο χριστιανισμός είναι θύμα όλων αυτών που δεν ακολουθουν ή και εκμεταλλευονται τις σωστές και αγαθές (στην πλειονότητα) ιδέες του. Το πρόβλημα όμως φαντάζομαι δεν είναι αυτη η απλή απάντηση αλλά οι λόγοι που δημιούργησαν τίς αιτίες (τα άσχημα) για να υπάρχει αυτή η αρνητική αντιμετώπιση του δόγματος με το όνομα χριστιανισμός. Όλες οι διαφορετικές απόψεις επικεντρώνονται στά άσχημα του κάθε δόγματος και όχι στην ουσία που είναι "ποιοί δημιούργησαν αυτά τα άσχημα". Αρα έχoυν δίκιο αυτοι που λένε ότι οι άνθρωποι φταίνε για όλα αυτά και όχι το δόγμα!. Ανεξάρτητα από τις προσωπικές αντιλήψεις μου σε ότι αφορά την αλήθεια αυτών που λέει η θρησκεία αυτή πρέπει να παραδεχτώ ότι άν μπορουσε να εφαρμοστεί κατα γράμμα το ιδεολογικό μέρος του χριστιανισμου τότε ο κόσμος θα ήταν τέλειος!!!!. Δυστυχώς δεν βλεπω όμως τρόπο να γινει αυτό και έτσι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βλεπουμε τους παπάδες να πλουτίζουν με ανήθικο τρόπο ,τους "πιστούς" να γεμίζουν τα παγκάρια (με τους περισσότερους να σκέφτονται έτσι όπως η Αντωνία (clever girl) επισήμανε), και ανθρώπους σαν εμάς να το συζητάμε. Καλημέρα σας
( Το παλαιό μου Nickname (Ελληνιστί Ψευδώνυμο) ήταν "VAGKRI"...) Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη vagkri : 09-03-06 στις 12:48 |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]()
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
![]() Ήθελα ακόμη να πω(,αγαπητή Αντωνία,)πως ο μουσουλμανισμός(η θρησκεία αυτή,που έχει βέβαια το νεύρο να ισχυρίζεται πως είναι κι αυτή Θεία αποκάλυψη!...αν και δεν επιτρέπεται η έρευνα διότι προσβάλλεται ο Αλλάχ) κατά την άποψή μου(πρβλ."Μυστήριο της ανομίας")απέχει έτη φωτός(ακόμη περισσότερα από τον Alpha Centaur,όθεν ενδέχεται να έχουμε...επισκέψεις ![]()
"Βουβές ψυχές,θλιμμένες!Και τ'απόβραδο/ Προσμένουν το Χριστό μας από πέρα..... .....Κ'εκείνος έρχεται...../ με τ'άγιο φως αχνόφεγγο στεφάνι του/ .....με τα θεικά,χαμηλωμένα μάτια....../ του κάμπου τα στρουθιά και τα πετούμενα...... άμα τον δούνε χαμηλώνουν πρόσχαρα...... Και σκύβει στις ψυχές που τον προσμένουν/ Σιγά...πονετικά" Από: "Εσπερινός" του Λάμπρου Πορφύρα(1894-1932), "Πας ο επί γης και υπό γην χρυσός αρετής ουκ αντάξιος"-Πλάτων Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Παθοκτόνος : 09-03-06 στις 21:58 |
|
||||
|
||||
![]()
Η σβάστικα είναι ένα πανάρχαιο ηλιακό σύμβολο, αλλά θα συμφωνήσω πως δεν είναι αυτό το θέμα που μας απασχολεί. Συμφωνώ με την Αντωνία, όταν λέει πως ο άνθρωπος είναι η βασική αιτία για το καθετί και φυσικά δεν είναι άμοιρος ευθυνών για οποιαδήποτε αναβάθμιση ή υποβάθμιση.
Στη θρησκεία όμως, ισχύει το "Δόγμα", με την έννοια της Αποκάλυψης από το Θεό και ότι αποκαλύπτεται από το Θεό είναι εκ των πραγμάτων σωστό, άρα "μην το αγγίζετε". Όμως, οι αλήθειες της κάθε θρησκείας δόθηκαν από το Θεό ή αποτέλεσαν ανθρώπινο δημιούργημα ώστε να μην μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, εφόσον κάτι τέτοιο θα αποτελούσε βλασφημία? Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική ερώτηση με την οποία αξίζει να ασχοληθούμε στα πλαίσια του θέματος... |
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
![]() Μιχάλη μου έδωσες την απάντηση που δεν καταλαβαίνει ο κόσμος.Οτι δηλαδή είναι όλα φτιαχτά (χωρίς αυτο να σημαίνει ότι δεν πιστέυω στο Θείο).
( Το παλαιό μου Nickname (Ελληνιστί Ψευδώνυμο) ήταν "VAGKRI"...) Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη vagkri : 28-03-06 στις 08:30 |
|
||||
|
||||
![]()
Δεν ξέρω αν έδωσα την απάντηση που δεν καταλαβαίνει ο κόσμος, όπως λες, πάντως σίγουρα πρέπει να αναρωτηθούμε που βρίσκεται η αποκάλυψη(αν βρίσκεται κάπου) και που παρενέβησαν οι άνθρωποι. Ξέρουμε καλά, για παράδειγμα, ότι υπήρξε επιλογή για τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης, η οποία απέκλεισε, για παράδειγμα, το Βιβλίο του Ενώχ, όπως έγραψα και στο σχετικό μου άρθρο πριν καιρό. Το ίδιο λένε κάποιοι ότι συνέβη και στην επιλογή των Ευαγγελίων και σε άλλα κείμενα που χαρακτηρίστηκαν ως ψευδεπίγραφα...
|
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
Πάμε σε άλλη κουβέντα.Δεν ξέρω ... να συνεχίσουμε;
|
||||
|
||||
![]()
Έγραψα την Αποκάλυψη με κεφαλαίο εννοώντας το σύνολο των βιβλίων με αποκαλυπτικό περιεχόμενο, σε όλες τις θρησκείες, σε μια προσπάθεια να ξεχωρίσω τη λέξη από λοιπές αποκαλύψεις.
Βρίσκομαι σε φάση αναρώτησης για το τι είναι θεόπνευστο και τι όχι και μέχρι να αποφασίσω δεν αποκλείω τίποτα. Θεωρώ ότι Αποκαλύψεις έχουν πιθανώς γίνει σε όλους τους λαούς αλλά δεν είμαι ακόμα σίγουρος για την πηγή αυτών των Αποκαλύψεων, προς το παρόν το ψάχνω ακόμα. Δε νομίζω ότι είμαστε εκτός θέματος, μιας και αυτό έχει πολλές πλευρές και όχι μόνο την οικονομικής φύσεως εκμετάλλευση που διαπραγματεύτηκαν οι φίλοι μας παραπάνω. Αυτής της μορφής η εκμετάλλευση υφίσταται αλλά είναι ήσσονος σημασίας για μένα, συγκρινόμενη με δογματικά ζητήματα τουλάχιστον. |
![]() |
|
|