![]() |
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
Αυτο όμως θα είχε σημασία αν το σύστημα Γης, Ηλίου & Σελήνης ήταν στατικο. Δλδ Ηλιος και Γη στερεωμένοι και ακινητοι με τη Σελήνη στη μέση. Τότε η Σεληνη θα κινουνταν προς τον Ήλιο. Αλλα το σύστημα δεν είναι στατικο. Υπάρχει και η δυναμικη που υπεισέρχεται απο το γεγονος πως τα σώματα αυτα κινούνται γύρω από τον Ήλιο (κεντρομολος, δύναμη Coriolis κλπ). Αν βάλεις όλα τα συστατικα μαζί, καταλήγεις στα σημεια που επιθυμείς... Η λύση του προβλήματος δίνει τα γνωστά σημεία Lagrange... Mε απλά λόγια: http://en.wikipedia.org/wiki/Lagrangian_point http://map.gsfc.nasa.gov/m_mm/ob_techorbit1.html http://www.esa.int/esaSC/SEMM17XJD1E_index_0.html http://en.wikipedia.org/wiki/Coriolis_effect Με ανώτερα μαθηματικα: http://www.physics.montana.edu/facul...h/lagrange.pdf Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Ηλιας : 21-11-06 στις 18:50 |
|
||||
|
||||
![]()
Δυστυχώς, σχολιάζοντας συνολικά τις δημοσιεύσεις, δεν θεωρώ πως έχουν απαντηθεί ξεκάθαρα τα ερωτήματα. Περισσότερο απαντούνται με υποθέσεις και τυχαιότητες. Οι όσες επανδρωμένες αποστολές έγιναν, φαντάζομαι πως κάλυψαν ένα πολύ μικρό μέρος της σεληνιακής επιφάνειας. Δεν πήρα απάντηση για τα σεληνιακά πετρώματα, για το εάν είναι όντως παλαιότερα των γήινων και γιατί έχουν πολύ περισσότερο τιτάνιο, αν ισχύει η θεωρία της απόσπασης, που προσωπικά αμφιβάλω. Οι πηγές που παρατίθενται είναι πολλές και διαφορετικές, αντίθετες πολλές φορές μεταξύ τους και προφανώς εξαρτιόνται από το πρίσμα που κανείς τις βλέπει. Αν η Σελήνη είναι ένα νεκρό σώμα, πως γίνονται οι εκπομπές αερίων στην επιφάνειά της (όπως ανέφερε ένας φίλος ως εξήγηση των παροδικών σεληνιακών φαινομένων); Κάποιοι ισχυρίζονται πως έχουν παρατηρήσει σε φωτογραφίες μεταβολές του σεληνιακού τοπίου και, από όσο γνωρίζω, κάτι τέτοιο είχε υποστηριχθεί και από μεγάλους αστρονόμους του παρελθόντος, εκτός και αν θεωρήσουμε πως είχαν πενιχρότερα μέσα παρακολούθησης της Σελήνης και κλείσουμε το θέμα εκεί.
Ακόμα δεν έχουμε επίσης καταπιαστεί με το ζήτημα της παρατήρησης "περίεργων" αντικειμένων πάνω στο φεγγάρι (που θα ήθελα να ασχοληθούμε σοβαρά με αυτό και όχι αμέσως με απόρριψη). Θα ήθελα να ασχοληθούμε επίσης σοβαρά με το μοντέλο του κούφιου, τεχνητού διαστημοπλοίου, να δούμε το εάν ένα τέτοιο μοντέλο να "στέκει" και αν όχι για ποιούς λόγους. Επίσης, θα ήθελα τις απόψεις σας πάνω στη δήλωση των αρχαίων Αρκάδων και Αργείων ότι και οι δυο τους ήταν φυλές αρχαιότερες από τη Σελήνη... |
|
||||
|
||||
![]()
Μιχάλη, μου θυμίζεις έναν με τον οποίο είχα τον εξής διάλογο:
Αυτός: "Θα μάθω κβαντοφυσική..." Εγώ: "Γιατί;!;!..." (Είναι 'εχθρός' των επιστημών...) Αυτός: "Επειδή 'παίζονται' πολλά μεταφυσικά πράγματα γύρω από αυτήν" Εδώ φαίνεται ο λανθασμένος τρόπος σκέψης του, τον οποίο νομίζω ότι ακολουθείς και εσύ... Το σωστό θα ήταν το εξής: Αυτός: "Θα μάθω κβαντοφυσική!" Εγώ: "Γιατί;" (είναι -αυτό δεν αλλάζει- εχθρός των επιστημών) Αυτός: "Έτσι, θέλω να μάθω κάποια πράγματα περί φυσικής, αρχίζει να με ενδιαφέρει." Εγώ: "Ξέρεις, κάποιοι συν΄δεουν την κβαντοφυσική με μεταφυσικά θέματα..." Αυτός: "Εγώ κβαντική φυσική θέλω να μάθω, σιγά-σιγά θα δω και τον λόγο για τον οποίο την συνδέουν με μεταφυσικά θέματα και θα το ψάξω περισσότερο, πρώτα από όλα όμως πρέπει να την μάθω καλά..." Υπάρχει μεγάλη διαφορά στον τρόπο σκέψης. Και ε΄δω φαίνεται κιόλας η διαφορά επιπέδου ευφυίας από τον έναν διάλογο με τον άλλο. --- Παράθεση:
Εμένα αυτό δεν μου λέει τίποτα. --- Παράθεση:
Κούφια σελήνη. Αν και η άποψή μου είναι πως δεν είναι κούφια. Ας φανώ συγκαταβατικός. Φέρε αποδείξεις και θα μελετήσουμε την αξιοπιστία τους...
Νικόλαος< νίκη + λαός Ἀνακοίνωσις Στρατιωτικὸς νόμος. Ἡ χώρα κηρύσσεται εἰς κατάστασιν πολιορκίας. Αναστέλλεται ἡ λειτουργία τοῦ Συντάγματος ἐπὶ 6 μήνας. Ἡ κυκλοφορία πεζῶν καὶ ὀχημάτων ἀπαγορεύεται μετὰ τὴν δύσιν τοῦ ἡλίου εἰς τὰς πόλεις καὶ εἰς τὴν ὕπαιθρον. Οἱ παραβάται θὰ πυροβολούνται ἄνευ προειδοποιήσεως. Ζήτω τὸ Ἔθνος.
|
|
||||
|
||||
![]()
Προφανώς αναφέρεται ο μιχάλης στα ''κτίρια'' που εχουν θεαθεί στην επιφάνεια της σελήνης καθώς και σε ένα κάθετο κτίσμα μήκους αρκετών χιλιομέτρων σωστά μιχάλη?
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με το χώρο, δεν θέλησα να προβάλω ούτε τα πτυχία ούτε τις γνώσεις μου ούτε το επίπεδό μου με κανέναν άλλο τρόπο, παρά με το διάλογο και την όλη συμπεριφορά και στάση μου. Προσπάθησα (με αρκετή επιτυχία μπορώ να πω) να κρατήσω ίσες αποστάσεις από τους αιθεροβάμονες που βλέπουν εξωγήινους και συνομωσίες παντού, όσο και με τους αρνητιστές (προσοχή, όχι σκεπτικιστές, μιας και στη σωστή έννοιά του ο όρος με βρίσκει απολύτως σύμφωνο). Προσπάθησα επίσης (και οι 1000 τόσες δημοσιεύσεις μου το αποδεικνύουν) να περιορίσω εντελώς την παράθεση λινκς και πηγών, ακριβώς επειδή στο διαδίκτυο θα βρει κανείς 1000 έρευνες υπέρ του ενός και 1000 κατά του άλλου και επειδή ήθελα να γίνεται διάλογος και όχι επίδειξη γνώσεων. Δεν δέχτηκα την αυθεντία κανενός, ούτε καν του ίδιου μου του εαυτού πάνω στο αντικείμενό του, αλλά πάντοτε κατέθετα την άποψή μου και την άποψη της επιστήμης, αφήνοντας ένα ελάχιστο παράθυρο ανοιχτό, μήπως και έρθω στη θέση των επικριτών του Γαλιλαίου. Για όλα τα παραπάνω και για πολλά άλλα ακόμα που δνε θα αναφέρω μιας και ήδη έχω καταχραστεί το χώρο του θέματος που εντελώς λανθασμένα ξεκίνησα, θεωρώ το κείμενό σου χρήστη Έξελεντ προσβλητικό και άδικο για το πρόσωπο και την υπόστασή μου σε αυτό το χώρο και ειλικρινά λυπάμαι και στενοχωριέμαι για το περιεχόμενό του. Θεωρώ πως όλες πια οι απορίες μου για τη Σελήνη είναι λυμένες και δεν θα συμμετάσχω ξανά σε αυτή τουλάχιστον τη συζήτηση, με σκοπό να διαφυλάξω το επίπεδο ευφυίας ορισμένων από το δικό μου προφανώς χαμηλό. Και ιδιαιτέρως λυπάμαι που φαίνεται πως τίθεται υπό αμφισβήτηση το iq μου, τη στιγμή που ποτέ δεν έκανα επίδειξη με κανέναν τρόπο. |
|
||||
|
||||
![]()
Μιχάλη, είσαι λάθος. δεν προσέβαλα το επίπεδο ευφυίας σου. Απλώς λέω ότι καλό θα ήταν πρώτα να μελετούσες τη σελήνη γενικώς και μετά να έβγαζες τα συμπεράσματά σου, δικαιολογώντας τα. Μετά, αν ήθελες, να τα έδινες εδώ και να σχολιάζαμε ή και να διορθ'ωναμε αν μπορούσαμε. Με την φράση που είπα και σε ενόχλησε εννούσα ότι είχες λάθος τρόπο σκέψης στο ξεκίνημα αυτού του θέματος. Αλίμονο, σε θεωρώ λογικό άνθρωπο και σίγουρα όχι χαμηλής ευφυίας. Χαμηλής ευφυίας χαρακτήρισα το άτομο αυτό βάσει θεωριών του John Holt ο οποίος έχει κάνει παιδαγωγικές μελέτες.
Ίσως ήταν και λάθος να σου το πω αυτό γιατί μπορεί να το έχω κάνει και εγώ στο παρελθόν. Ίσως να το κάνω και στο μέλλον... --- Εγώ πάντως πραγματικά θέλω να το μελετήσεις λίγο μόνος σου και να μας πεις τα συμπεράσματά σου δικαιολογώντας τα. Και αυτό γιατί υπάρχει έντονη αμφισβήτηση από εμένα τουλάχιστον. Σε προκαλώ να προσπαθήσεις να με πείσεις για να το ψάξεις και να δεις και μόνο σου τις δυσκολίες και τα λογικά συμπεράσματα που βγαίνουν από τους φυσικούς νόμους. Κοίτα με σαν supervisor, ενώ είσαι φοιτητής για ph.d --- Το άτομο που είπα χαμηλής ευφυίας δεν το χαρακτήρισα έτσι μόνο από αυτό το γεγονός. Πάντα παίρνει ως δεδομένο την άποψη που πιστεύουν λίγοι και για να πειστεί ότι δεν ισχύει πρέπει να του φέρω του κόσμου τις αποδείξεις... Και μπορεί να μην πιστέψει πάλι... --- Φιλικά,
Νικόλαος< νίκη + λαός Ἀνακοίνωσις Στρατιωτικὸς νόμος. Ἡ χώρα κηρύσσεται εἰς κατάστασιν πολιορκίας. Αναστέλλεται ἡ λειτουργία τοῦ Συντάγματος ἐπὶ 6 μήνας. Ἡ κυκλοφορία πεζῶν καὶ ὀχημάτων ἀπαγορεύεται μετὰ τὴν δύσιν τοῦ ἡλίου εἰς τὰς πόλεις καὶ εἰς τὴν ὕπαιθρον. Οἱ παραβάται θὰ πυροβολούνται ἄνευ προειδοποιήσεως. Ζήτω τὸ Ἔθνος.
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη excellent : 03-12-06 στις 21:48 |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Δε μπορείς να χαρακτηρίσεις κανένα επειδη σκέφτεται με το τρόπο που σκέφτεται.Στη τελική έχουμε παρόμοιο τρόπο σκέψης.Είμαι και γω χαμηλού iq?Εξάλου το forum είναι για να γίνεται κουβέντα και ανταλλαγή απόψεων.
Απουσία αποδείξεων δε σημαίνει και απόδειξη απουσίας Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη SAM_502 : 04-12-06 στις 00:28 |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Προσωπικά, δεν έχω καταλήξει στο αν θα αποδεχτώ κάποιες από τις απόψεις που παρουσιάζει, αλλά όταν η επίθεση γίνεται στο πρόσωπό του κι όχι στις ιδέες του, ενώ κάποιοι κάνουν σύνδεση των "περίεργων" απόψεων με ... την άνοδο του Χίτλερ ![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Η ηλικία των σεληνιακών πετρωμάτων έχει βρεθεί ότι είναι πράγματι (κατα μέσο όρο, γιατί έχουν βρεθεί και νεαρά σεληνιακά πετρώματα) κάπως αρχαιότερα από αυτά της Γης. Αλλά αυτό έχει λογική επιστημονική εξήγηση και δεν αποτελεί κάποιο μυστήριο. Απλά η Σελήνη λόγω της απουσίας νερού, ηφαιστείων, και διάβρωσης αποτελεί ένα τέλειο χρονοντούλαπο της ιστορίας της δημιουργίας του ηλιακού συστήματος ενώ αντίθετα η Γη ως παρα πολύ πιο δραστήριος γεωλογικά πλανήτης αποτελεί μια πιο πρόσφατη καταγραφή της γεωλογικής ιστορίας του ηλιακού συστήματος. Έχουν βρεθεί όμως και πετρώματα στη Γη (με βαθειές γεωτρήσεις) που αγγίζουν την ηλικία των σεληνιακών και την ηλικία της Γης και του ηλ.συστήματος αντίστοιχα. Είναι τα λεγόμενα "πετρώματα της γένεσης". Εδώ: http://www.sciencemag.org/cgi/conten...t/167/3918/463 θα βρεις επιστημονικά paper που αναλύουν την ηλικία των πετρωμάτων από τις περιοχές προσελήνωσης. Όπως θα δεις τα αρχαιότερα (ανορθοσίτες, βασάλτες) δεν ξεπερνούν τα 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια και αυτή είναι και η ηλικία του ηλιακού συστήματος, δηλαδή του ήλιου, των πλανητών, της Γης και της Σελήνης, ηλικία που έχει μετρηθεί και διασταυρωθεί από μια πληθώρα ανεξάρτητων και αξιόπιστων επιστημονικών μεθόδων χρονολόγησης. Δυστηχώς στο διαδίκτυο κυκλοφορεί πολύ σαβουροπληροφορία και παραπληροφόρηση, οπαδοί των εξωφρενικών αντιεπιστημονικών θεωριών περι Κούφιας-Σελήνης-διαστημοπλοίου προκειμένου να στηρίξουν τις ιδέες τους, διαδίδουν σε διάφορες ουφολογικές ιστοσελίδες ότι τα πετρώματα της σελήνης φτάνουν τάχα τα 7 δισ. έτη(!) αρχαιότερα του ηλ.συστήματος! Αυτό αποτελεί ψέμα και παραπληροφόρηση. Θέλει λοιπόν προσοχή από διαλέγουμε τις πηγές μας για να πληροφορηθούμε γι'αυτά τα λεπτά επιστημονικά θέματα. Για τη σύσταση των πετρωμάτων αυτό αποτελεί από μόνο του ένα ολόκληρο θέμα. Τα σεληνιακά πετρώματα χωρίζονται σε τρεις κύριες κατηγορίες, τους ανορθοσίτες, τους βασάλτες και τα λατυπογενή πετρώματα, χωρίζονται ανάλογα με την προέλευση και την περιοχή που έχουν βρεθεί (πχ οι βασάλτες είναι συμπηκνωμένη λάβα που προέρχεται από το εσωτερικό της σελήνης και έχει εκτοξευτεί από τις αρχαίες προσκρούσεις στο φλοιό της. Συναντάτε κυρίως στις "θάλασσες"-mare) Για το τιτάνιο που λες στα σεληνιακά πετρώματα και στους βασάλτες έχουν βρεθεί σπάνια μέταλλα όπως και το τιτάνιο ενωμένο σε διοξίδειο (TiO2) , αλλά σε πολύ μικρά ποσοστά. Τίποτα το περίεργο ή το τρομερά μυστήριο σχετικά με αυτό. Απλά η παρουσία του ενισχύει την ιδέα ότι το εσωτερικό της σελήνης έλιωσε γρήγορα αμέσως μετά το σχηματισμό της. Παρακάτω είναι ένα σημαντικό επιστημονικό άρθρο με χάρτη για την παρουσία διοξειδίου του τιτανίου στη Σελήνη καθώς και τις επιστημονικές εξηγήσεις που έχουν δώσει οι γεωλόγοι. Ξανά, τίποτα το μυστήριο ή εξαιρετικά παράξενο σχετικά με αυτό. Έχουν δωθεί εδώ και καιρό όλες οι ανάλογες επιστημονικές εξηγήσεις για ένα απόλυτα φυσικό γεωλογικό φαινόμενο που έχει να κάνει με τον σχηματισμό και την τήξη των πετρωμάτων στο εσωτερικό της Σελήνης..(από το οποίο προέρχονται και οι βασάλτες που βρίσκονται στις "θάλασσες", βλέπε επίσης και χάρτη εσωτερικού σελήνης που έδειξα σε προηγούμενες σελίδες) http://www.psrd.hawaii.edu/June00/lunarMaria.html Η θεωρία για το σχηματισμό της σελήνης με απόσπαση τμήματος της πρωτογης από σύγκρουση πρωτοπλανήτη με την πρωτογή είναι σήμερα από τις πιο ευρύτερα αποδεκτές θεωρίες για το σχηματισμό της σελήνης από την επιστημονική κοινότητα. Η θεωρία έχει δοκιμαστεί και εξωμοιωθεί χρησιμοποιώντας υπερυπολογιστές που προσομοιώνουν τις κοσμικές συγκρούσεις, την μικροβαρύτητα, τις δυνάμεις coriolis στα βαρυτικά πεδία κλπ. Άλλωστε είναι πλέον κοινή γνώση ότι στην απαρχή σχηματισμού του ηλιακού συστήματος τέτοιες συγκρούσεις ήταν πολύ συχνές και αποτελούν την κύρια αιτία σχηματισμού των πλανήτων(πλανητογένεση) και των δορυφόρων τους όπως τους ξέρουμε σήμερα. Τεράστιο περισσευόμενο υλικό από την αρχαία διαδικασία της πλανητογένεσης συσσωρεύτηκε σήμερα σε αυτό που ξέρουμε ώς ζώνη των αστεροειδών, τα δαχτυλίδια των γιγαντιαίων αέριων πλανητών και στη ζώνη του κούιπερ. Παράθεση:
Αυτό το φαινόμενο μπορεί να είναι μια από τις εξηγήσεις των σεληνιακών παροδικών φαινομένων αλλά μπορεί να υπάρχει και άλλη. Όπως για παράδειγμα η πτώση μικρομετεωριτών κατά τις περιόδους που περνάει το δίδυμο γής-σελήνης μέσα από νέφη μικρομετεωριτών που βρίσκονται σε διάφορα σημεία πάνω στις τροχιές περιοδικών κομητών. Δείτε http://science.nasa.gov/headlines/y2...unarleonid.htm αυτό το άρθρο... Καταγράφει παροδικό σεληνιακό φαινόμενο που οφείλεται σε μικρομετεωρίτη των λεοντιδών. Πρόκειται για περιοδική βροχή μικρομετεωριτών που χτυπάνε γη και σελήνη τον Νοέμβριο. Παράθεση:
Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη τεχνητότητας. Αλλά δυστηχώς ο κόσμος βαριέται να ακούει επιστημονικές τεχνικά δυσνόητες εξηγήσεις και προτιμάει να πιστεύει σε γοητευτικά και συναρπαστικά παραμύθια της χαλιμάς. Η επιστήμη είναι βαρετή για τον περισσότερο κόσμο. Τα παραμύθια πουλάνε όμως και πουλάνε καλά ..αυτό είναι μια πικρή αλήθεια.. Παράθεση:
|
|
||||
|
||||
![]()
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας, ειλικρινά βρίσκω ενδιαφέρουσα την υπόθεση του sceptic σχετικά με το τι εννοούσαν οι Αρκάδες και οι Αργείοι, καθώς τη θεωρώ πιθανή εξήγηση και θα μπορούσαμε υπό άλλες συνθήκες να συζητούσαμε πάνω σε αυτή.
Ξεκίνησα το θέμα αυτό έχοντας διαβάσει αρκετά για τη Σελήνη (προς Θεού, δεν είμαι καθόλου ειδικός σε αυτά τα θέματα αλλά έχω δίψα για μάθηση!) και ήθελα να συζητούσαμε πολλά και διάφορα. Δεν έχω πλέον καμία όρεξη να μάθω το παραμικρό, ούτε επιστημονικότητες ούτε παραμύθια της Χαλιμάς, δεν με ενδιαφέρει πλέον το θέμα και όπως είπα και παραπάνω, δεν θα ασχοληθώ ξανά, όχι πριν πάρω το phd μου στην αστρονομία τουλάχιστον, μιας και προφανώς όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουμε δικαίωμα να μιλάμε. Θυμήθηκα πως, όταν ο Μπετόβεν έγραψε τα τελευταία του κουαρτέτα εγχόρδων, οι εκτελεστές παραπονούνταν πως ήταν εξαιρετικά δυσνόητα και κάποιος μάλιστα είπε πως δεν αποτελούσαν καν μουσική. Τότε ο Μπετόβεν μάζεψε τις παρτιτούρες και έφυγε έξαλλος από την αίθουσα λέγοντας "είναι μουσική αλλά όχι για σας, για τις επόμενες γενιές". Σήμερα τα τελευταία του κουαρτέτα θεωρούνται από τα μεγαλύτερα έργα του πολιτισμού. Ο Γιούνγκ κάθισε και μελέτησε τις παραδόσεις και τις μυθολογίες, τις προλήψεις και τα έθιμα του "λαουντζίκου" τη στιγμή που άλλοι απαξιούσαν να ασχοληθούν με τους αμόρφωτους, αλλά βρήκε τις αλήθειες πίσω από τους συμβολισμούς και διατύπωσε τη θεωρία για τα Αρχέτυπα, που τον έκανε έναν από τους μεγαλύτερους επιστήμονες όλων των εποχών. Όταν εφευρέθηκε το τηλέφωνο, διάφοροι "ειδικοί" το είχαν χλευάσει, λέγοντας με στόμφο πως αποκλείεται εκείνη η συσκευή να γίνει διάσημη και χρήσιμη. Πόσα τηλέφωνα έχει τώρα ο καθένας μας; Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι τα μυαλά, όπως και τα αλεξίπτωτα, λειτουργούν καλύτερα ανοιχτά και αυτό είναι μια κλεμμένη από μένα αλλά σωστή ατάκα. Με αυτή και με τα ανωτέρω παραδείγματα δεν θέλω να υποστηρίξω πως η Σελήνη για αυτούς τους λόγους είναι τεχνητή ή ότι όντως είναι μυστηριώδης, αλλά θέλω να πω πως όσο οι επιστήμονες (κάποιοι, όχι όλοι) απαξιούν να κάνουν μια ολοκληρωμένη έρευνα και θεωρούν πως έχουν πει την τελευταία τους λέξη, τότε θα υπάρχουν αλήθειες που θα παραμένουν κρυμμένες. Γιατί, ακόμα και την εποχή του Γαλιλαίου φαντάζομαι θα υπήρχαν επιστήμονες που θα έδιναν σωρεία επιχειρημάτων ότι η Γη είναι ακίνητη. Έλα που όμως γυρίζει η ρημάδα... Σας ευχαριστώ όλους για τις τοποθετήσεις σας. |
![]() |
|
|