![]() |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
εναντίον της Ορθοδοξίας εκτός από διαφορετικές απόψεις (μη συμβατές με την Χριστιανική ηθική,κοσμοθέαση & αντίληψιν του Θείου) που κάποιοι ,άκουσον άκουσον, τολμούν, και να εκφράζουν δημόσια, εν έτη 2006 αλλά και ,ακόμη χειρότερα, να υιοθετούν στην προσωπική τους ζωή. Αυτό φυσικά δεν είναι ύβρις εκτός αν θεωρούμε ύβρις οτιδήποτε δεν ανήκει στο Δόγμα μας. άλλο αυτό , εκεί πάω πάσο . Αν κάποιος υβρίζει μπορούμε να τον μηνύσουμε το οποίο δεν είναι τίποτα περισσότερο από άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων μας. Και το δικαστήριο θα τον βάλει φυλακή. Παρόλα αυτά επαναλαμβάνω , τα εκατοντάδες σκανδαλα ηθικής (αλλά και οικονομικού περιεχομένου) ως πρωταγωνιστές έχουν ΜΟΝΟΝ υψηλόβαθμα στελέχη της Εκκλησίας της Ελλάδος και ΚΑΝΕΝΑΝ παγανιστή. Ο αντιπαλότητα με κάθε λογής "παγανιστή" είναι ψευδοαντιπαλότητα και απλά θολώνει το τοπίο, βγάζει "λάδι" κοινούς εγκληματίες (ιερείς) του κοινού ποινικού δικαίου και προκαλεί αισθήματα αβεβαιότητας στους απανταχού πιστούς οι οποίοι ως φυσική αντιδρασή αγκιστρώνονται ακόμη περισσότερο στις λεγόμενες παραδοσιακές αξίες. (Με άλλα λόγια , και η κονόμα κονόμα και οι πιστοί πιστοί ) Επιστροφή στο θέμα Πως δέχθηκαν οι έλληνες φιλόσοφοι την έλευση του Χριστιανισμού... Η έλευση αυτή δεν ήταν κάτι σαν τα χιόνια που μας επισκεύθηκαν αυτές τις μέρες αλλά ιστορικά κάτι που ,μέχρι να εγκατασταθεί ολοκληρωτικά, διήρκεσε μερικούς αιώνες. Το πρόσωπο του Χριστιανισμού ΔΕΝ ήταν το ίδιο κατά την διάρκεια όλων αυτών των αιώνων . Στα πρώτα στάδια αντλησε πολλά στοιχεία από την λεγόμενη στωική φιλοσοφία (καθαρά ελληνικής έμπνευσης φιλοσοφικό ρεύμα) αλλά στην συνέχεια έγινε/κατάντησε όπλο εξουσιασμού. Στην συνέχεια για πολλούς αιώνες έγινε το κύριο όργανο πλουτισμού. Φυσικά ποτέ δεν απέβαλε τα έντονα ιουδαικά στοιχεία / εβραικές κατατομές του. Όλα αυτά μόνο ένας επιπόλαιος μπορεί να τα βάλει σε ένα τσουβάλι και να τα βαθμολογήσει. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος , πολλά αρχαία ελληνικά συγγράματα καταστράφηκαν κατά την Βυζαντινή εποχή και ο κύριος φταίχτης ήταν ο πνευματικός θεματοφύλακας όλης αυτής της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας, δηλαδή το παπαδαριό . Γιατί λοιπόν ,αν ζούσαν, οι αρχαίοι έλληνες φιλόσοφοι να έβλεπαν τον Χριστιανισμό και τους ιερείς του με καλό μάτι ? ? Μάλλον σπυράκια θα έβγαζαν . Θα μπορούσε ποτέ ο Καβάφης να δει με καλό μάτι π.χ. τον ανηψιό του ο οποίος αντί να προστατεύσει και να δημοσιεύσει τα ποιήματά του θείου του , τα κατακαίει στη φωτιά και στερεί την ανθρωπότητα από τέτοια ποίηση ?? Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Litsa : 25-01-06 στις 14:15 |
|
||||
|
||||
![]()
Εγραψα κάτι σύντομο πρίν αλλά πάλι μου το σβήσανε
![]() Τέλος πάντων η Litsa πιστεύω απάντησε για μένα , απτην άλλη παθοκτόνε πιστεύω οτι τα έχεις μπερδέψει τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που μερικοί καμπαλιστές θα έλεγαν οτι πας κατευθείαν στην άβυσσο... ![]()
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
![]() Τώρα,για την κόνομα που μας λέτε,μου θυμίζετε τον έχοντα κοινωνικές ευαισθησίες(!) χυδαιολόγο διασκεδαστή και συγγραφέα κ.Πανούση.Δυστυχώς,είναι λίαν επιδερμική η τοποθέτησίς σας,χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάποιο μέρος του(ανώτερου κυρίως) κλήρου δεν είναι διεφθαρμένο.Δεν βλέπετε μέσα από το σωστό πρίσμα απλώς,αγαπητή φίλη... Εγώ νομίζω(για το θέμα που θέτετε το επόμενο) πως εάν δεν υπήρχαν τα αντιγραφικά εργαστήρια κ.λπ. της εποχής του Βυζαντίου,σήμερα δεν θα είχε διασωθεί τίποτα από τα αρχαία συγγράματα,ακόμη και ο "αθυρόστομος"Αριστοφάνης...Στους αντιγραφείς οφείλομεν "πολλάς χαριτάς".Αγαπητή,το ότι εκφράζετε αυτές τις μακράν της ιστορικής πραγματικότητος απόψεις δεν είναι απόδειξη των προαναφερθεισών ύβρεων(άραγε); ![]() Υ.Γ. Προσωπικά,δεν θεωρώ τον Καβάφη και τόσο μεγάλο από κάποιες απόψεις.Όπως και πολλοί(μεγάλοι) σύγχρονοί του. Κι ο Καζαντζάκης(που τον είχε συναντήσει) κάμνει λόγο(ν) για την πονηριά της ψυχής του...Εμείς οι υπόλοιποι διαβάζουμε κάποια ποιήματά του που είναι (αντι)κηρύγματα ηδονισμού και σαρκολατρείας και απέχθειας προς την Αλήθεια και μένουμε ενεοί...
"Βουβές ψυχές,θλιμμένες!Και τ'απόβραδο/ Προσμένουν το Χριστό μας από πέρα..... .....Κ'εκείνος έρχεται...../ με τ'άγιο φως αχνόφεγγο στεφάνι του/ .....με τα θεικά,χαμηλωμένα μάτια....../ του κάμπου τα στρουθιά και τα πετούμενα...... άμα τον δούνε χαμηλώνουν πρόσχαρα...... Και σκύβει στις ψυχές που τον προσμένουν/ Σιγά...πονετικά" Από: "Εσπερινός" του Λάμπρου Πορφύρα(1894-1932), "Πας ο επί γης και υπό γην χρυσός αρετής ουκ αντάξιος"-Πλάτων |
|
||||
|
||||
![]()
Εγώ δεν το παίζω (ούτε είμαι) καθηγήτρια οπότε τα ορθογραφικά μου λάθη είναι
εντελώς δικαιολογημένα . Όσοι το παίζουν «ξερόλες» απολογητές και έχουν ύφος χιλίων καρδιναλίων οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά την ορθογραφία αλλά και πάλι δεν μένω εδώ. Τον Καβάφη τον έφερα σαν παράδειγμα διότι θεωρείται παγκόσμια ως ένας από τους κορυφαίους . Τα περισσότερα αρχαία συγγράμματα διασώθηκαν από καθαρή τύχη και όχι από επιστημονικό ενδιαφέρον του παπαδαριού. (Μη τρελαθούμε και στο τέλος!!) Οι περγαμηνές που έπεφταν στα χέρια των μοναχών ήταν πολύτιμα αντικείμενα επειδή ….(άκουσον άκουσον) μπορούσαν να τα χρησιμοποιησουν σε δευτερη χρήση. Τα έγδερναν με αιχμηρά αντικείμενα για να σβήσουν τα αρχικά κείμενα και εκεί απάνω έγραφαν τα θρησκευτικά τους νιαουρίσματα . Τα έκαναν πιτυρίδα δηλαδή. Έτσι σώθηκαν . Σήμερα έχουν αποκατασταθεί πολλά αρχαία κείμενα με εργαστηριακές μεθόδους που μπορούν να διακρίνουν μέσα στο δέρμα ίχνη του αρχικού μελανιού που οι μοναχοί δεν καθάρισαν αρκετά καλά. (ευτυχώς για την παγκόσμια κληρονομιά να λέμε ). Κάπως έτσι την γλύτωσε και εκείνος ο πάπυρος του Αρχιμήδη που είχε βγει σε πλειστηριασμό πριν μερικά χρονάκια κάπου στη Γαλλία (αν ενθυμίστε) . Και φυσικά ΚΑΝΕΝΑΣ δεν ενδιαφέρθηκε για τα ποιηματάκια που είχαν γράψει κάποιοι μοναχοί αλλά για το χειρόγραφο του Αρχιμήδη. Οφείλουμε πολλά στους αντιγραφείς που δεν έγδαραν αρκετά καλά τις περγαμηνές και μόνο σε αυτούς. Ντροπή στην εκκλησιαστική προπαγάνδα που προσπαθεί να οικειοποιηθεί τέτοια γεγονότα για να αποδείξει τα αναπόδεικτα και την συμβολή της . Αυτό είναι υβριστικό , να βιάζεις μια ανήμπορη κοπέλα και μετά να ισχυρίζεσαι ότι την βοήθησες να ντυθεί. Στους 3 ιεράρχες θα ασχοληθώ όταν έχω λίγο χρόνο και θα σας παραθέσω ολόκληρα τα κείμενα για να δούμε ότι δεν πρόκειται για πετσόκομμα αλλά παραθέτοντας αδικαιολόγητα ολόκληρα σεντόνια κρύβονται «κάπως» τα επίμαχα σημεία και ξεγλιστράνε οι απολογητές. Είμαι ελεύθερος άνθρωπος και μπορώ να έχω συμπάθειες και εμπάθειες όπου μου αρέσει και αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί εξ ορισμού υβριστικό . Ίσα ίσα που ως ανώνυμη μέσα από το ιντερνετ λέω αυτά που θέλω και δε μπορείτε να με πιάσετε με τίποτα . |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Δε θέλω να αποπροσανατολίσω την κουβέντα, θεωρήστε τη ως μία παρένθεση. Λοιπόν, αρχικά, θα διαφωνήσω με τον αφοριστικό λόγο της φίλης Λίτσας. Οι μοναχοί εκείνης της περιόδου ,τουλάχιστον στη πλειοψηφία τους, επιτέλεσαν σημαντικότατο έργο, μιας και δεν υπήρχε τυπογραφία, και η διάσωση των κειμένων ως τις μέρες μας οφείλεται( και) σ'αυτούς- για να μη γίνω απόλυτος. Το γιατί υπήρξε σημαντική η προσφορά τους το καταννοεί κανείς εύκολα αν αναρωτηθεί σε ποια μορφή και από τι υλικό είχαν φτάσει στα χέρια τους. Οι εύθραστοι πάπυροι οι οποίοι αντικαταστάθηκαν με τις σαφώς ανθεκτικότερες περγαμηνές. Το θέμα όμως ήταν, πως σαν υλικό ήτανε ακριβό.Γι'αυτό το λόγο δημιουργήθηκαν οι περίφημοι "codices rescripti", δηλ ενός φύλλου (περγαμηνής ή και παπύρου) πού είχε ήδη υποστεί στην αρχή μια πρώτη απόξεση.Αφού δεν είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν "καινούριους", έγραφαν πάνω σε άλλους. Απλά, δε νομίζω ότι πρέπει να μαστε τόσο αφοριστικοί, τουλάχιστον όχι χωρίς κάποιο στοιχείο, είτε αυτό λέγεται βιβλιογραφία είτε ο,τι άλλο. (Πχ, τα περί παλίμψηστων μπορείτε να τα αναζητήσετε στην "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΛΑΙΟΓΡΑΦΙΑ", του ELPIDIO MIONI, όπου παρεπιμπτώντως δεν αναφέρεται πουθενά στο γεγονός ότι οι Βυζαντινοί μοναχοί κατέστρεφαν τα κειμενα των Ελληνων κλασσικών, αντίθετως..) Και ας μη ξεχνάμε ότι ένας απ'τους σημαντικότερους λόγους που μας σώθηκαν τόσα λίγα κείμενα, απ'το γενικό σύνολο, ήταν αυτό ακριβώς.. Η αδυναμία αντιγραφής. Αν υπήρχαν και κάποιες περιπτώσεις καταστροφής επιτίδειας κάποιων έργων ,να το δεχτώ. Αλλά αυτό είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα με το Παράθεση:
![]()
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]()
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Oπως συμφέρει τον καθένα απαντά στην ερώτηση σου. Τελος πάντων, αυτό τι σχέση έχει με τα παλίμψηστα; Και για να μη παρεξηγηθώ, το πα και παραπάνω. Θεωρώ το απόλυτο και το αφοριστικό ,λάθος.Ιδιαίτερα σε τέτοια θέματα. Anyway ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Πολυ ενδιαφερουσα η συζητηση που ανοιξε και θα την παρακολουθησω με μεγαλο ενδιαφερον. Απο τη μερια μου ας αρκεστω στην παραθεση μιας φωτογραφιας απο τη Μονη Εσφιγμενου του αγιου ορους, ενδεικτικη για τη σταση των χριστιανων απεναντι στην ελληνικη τεχνη και τον ελληνικο πολιτισμο:
Ο μηχανικος που εχει αναλαβει την κατεδαφιση ειναι σημερα γνωστος ως "Αγιος" Νικολαος ![]()
EN TO ΠΑΝ Ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος επικοινωνίας Gateway Team Ιδρυτικό μέλος Κέντρου Αναζήτησης Πανεπιστημίου Αιγαίου ---------------------------------------- meta Journalist Αγαλματένια Κρίνα Μυθικισμός Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού Δούρειος Ίππος (Β' έκδοση!) |
|
||||
|
||||
![]()
Εγω θα επικεντρωσω στην "καφριλα" με το κομμενο κεφαλι!! Κ αυτα με τις ευλογιες του "Αγιου"?? Κοιτα τοιχογραφια σε μονη!!!
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Οσον αφορα το καψιμο της βιβλιοθηκης της Αλεξανδριας,ειναι ιστορικα τεκμηριωμενο οτι εγιναν 3 πυρκαγιες,μια απο τον Ιουλιο Καισαρα,μια απο τον χριστιανικο οχλο με την καθοδηγηση του αρχιεπισκοπου Θεοφιλου και μια τελικη απο τους Αραβες.
Chaos is my life - Exploited Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη the_black_planet : 26-01-06 στις 04:12 |
![]() |
|
|