Το forum του μεταφυσικού  

Επιστροφή   Το forum του μεταφυσικού > Συζητήσεις > Αρχαία Ελλάδα – Ιστορία –Πολιτισμός

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 11-08-06, 23:52
sylvester Ο χρήστης sylvester δεν είναι συνδεδεμένος
Junior Member
 
Εγγραφή: 11-08-2006
Μηνύματα: 13
Προεπιλογή Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν πιο χαζοί απο εμάς ή εμείς έχουμε δει περισσότερα?

Εδώ και χρόνια σκεφτομαι κάτι συγκεκριμένο. Σήμερα έχουμε έναν θεό, πιστεύουμε σε μια θρησκεία κλπ κλπ έχοντας αναγάγει οτιδήποτε αφορά σε αυτό που λέγαν οι αρχαίοι Έλληνες θεό, σε ΜΥΘΟ. Θα ρωτήσω κάτι λοιπόν. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν πιο χαζοί απο εμάς ή μηπως είχαν λιγότερα στοιχεία για τους θεούς τους, οπότε αποκαλούμε αυτά που πιστεύαν μύθους? Και κάτι άλλο. Για πιο λόγο αυτοί ήθελαν 12 θεούς? Δεν τους έφτανε ο ένας? Ή μήπως ένας θεός δεν μπορούσε να φροντίσει τις καλλιέργειες, τον πόλεμο, την ειρήνη, τη θάλασσα κλπ? Γιατί είχαν δώσει στους θεούς συγκεκριμένο σπίτι, συγκεκριμένα ονόματα, σγκεκριμένες ιδιότητες και στο κάτω κάτω πως τους δημιούργησε η ακόμα πιο φτωχή φαντασία τους (σε σχέση με τον σημερινό έλληνα-άνθρωπο)? Μηπως κανεις θεωρεί οτι ο εγκέφαλος του ανθρώπου μπορεί να δημιουργήσει εικόνες εκ του μηδενός? Θέλει τροφή και η φαντασία. Ο χριστός σίγουρα υπήρξε. Δεν μπορεί σε μια εποχή που δεν υπήρχαν μέσα μαζικής ενημέρωσης, ένας κοινός άνθρωπος να κάνει τέτοιο πάταγο στην παγκόσμια ιστορία. Σίγουρα κάτι παίχτηκε. Οι 12 θεοί τι ήταν λοιπόν? Καρτούν? Ή μήπως οι αρχαίοι έλληνες ήταν ψυχοπαθείς και είχαν πάθει μαζικό διανοητικό παραλλήρημα? Μήπως τελικά δεν είναι μύθος το θέμα? Και ερωτώ, ποιός μου λέει οτι αύριο μεθαύριο, σε δέκα χρόνια δεν θα προκύψει ένας νέος θεός. Στο κάτω κάτω η ιστορία το έχει αποδείξει. Δεν υπάρχουν κατεστημένα. Όλα έρχονται και παρέρχονται. (πιστεύω στο θεό αλλα όχι με την έννοια και τον τρόπο που πανε να μ¨ου τον πλασάρουν οι ειδήμονες......).
__________________
Ακούστε και τη φανταστική μουσική μου στο www.myspace.com/tasoskalaitzakis
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 12-08-06, 07:03
super_NoVa Ο χρήστης super_NoVa δεν είναι συνδεδεμένος
Junior Member
 
Εγγραφή: 02-08-2006
Περιοχή: ΧΑΛΚΙΔΑ
Μηνύματα: 3
Προεπιλογή να σε πω

Δε μπορω να πω οτι εχεις δικιο αλλα σιγουρα δεν εχεις αδικο.


Απο beetlejuice: Παιδια μια μικρη τεκμηριωση σε οτι λεμε δεν κανει κακο. Χωρια που απο το παραπανω δεν βγαινει κανενα λογικο συμπερασμα. Ας μπαινουμε στον κοπο να αφηνουμε μηνυματα οταν εχουμε πραγματικα αποψη επι του θεματος. Ευχαριστω

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη beetlejuice : 12-08-06 στις 19:05
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 12-08-06, 11:08
Το avatar του χρήστη Μιχάλης
Μιχάλης Ο χρήστης Μιχάλης δεν είναι συνδεδεμένος
Banned
 
Εγγραφή: 22-06-2004
Περιοχή: Αργολίδα
Μηνύματα: 1.893
Προεπιλογή

Αγαπητέ Συλβέστερ, δεν είναι θέμα χαζομάρας η επιλογή του αριθμού των θεών που θα επιλέξει ένας λαός να πιστεύει. Οι αρχαίοι έλληνες πίστευαν μεν στο Δωδεκάθεο σε πρώτο επίπεδο, αναγνώριζαν και παραδέχονταν όμως την εξουσία και τη "μοναδικότητα" του Δία σε βαθύτερα επίπεδα κατανόησης του θείου, σε επίπεδα ιερέων και μυστών, δηλαδή. Δεν είμαι σίγουρος πως ο απλός λαός κατανοούσε αυτό το μυστικό ή αυτή τη γνώση. Οι δώδεκα θεοί, λοιπόν, δεν ήταν τίποτα άλλο από εκφάνσεις του ενός θεού.
Από εκεί και πέρα, οι αρχαίοι δεν είχαν λιγότερη φαντασία από εμάς και δεν καταλαβαίνω γιατί λες κάτι τέτοιο. Είχαν έναν εξίσου αναπτυγμένο (και ίσως και περισσότερο από εμάς) εγκέφαλο, τον οποίο φαίνεται πως εξασκούσαν πιο πολύ από εμάς, για αυτό και διέπρεψαν σε διανοητικό επίπεδο.
Ο κάθε λαός δίνει ορισμένα εξανθρωποποιημένα χαρακτηριστικά στο θεό του, τα οποία επηρεάζονται από τη φιλοσοφία και στάση ζωής του λαού αλλά και από πολλές άλλες παραμέτρους. Για παράδειγμα, λαοί που είναι ορεσίβιοι τιμούν ορεινές θεότητες, οι παραθαλάσσιοι θαλάσσιες και ου το κάθε εξής. Στην Ελλάδα, με το πλούσιο τοπίο, λατρεύονταν πολλές τέτοιες κατηγορίες θεοτήτων, φαίνεται όμως κοινό μοτίβο σε πολλούς λαούς πως οι θεοί κατοικούν κάπου ψηλά, ψηλότερα από τα βουνά, στον ουρανό, ο οποίος ως απέραντος και μη προσβάσιμος από τους ανθρώπους, αποτελούσε ιδανική τοποθεσία κατοικίας των θεών..
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 12-08-06, 12:07
sylvester Ο χρήστης sylvester δεν είναι συνδεδεμένος
Junior Member
 
Εγγραφή: 11-08-2006
Μηνύματα: 13
Προεπιλογή

Ίσως με παρεξηγήσατε διότι δεν έθεσα σωστά το ερώτημα-απορία...
αυτό που ρωτάω είναι το εξής: γιατί θεωρείται πιο δεδομένος ο χριστιανισμός? το δωδεκάθεο γιατί είναι απλά ένας μύθος? Εμείς σήμερα έχουμε ατράνταχτα στοιχεια για τη θρησκεία μας , οπότε αυτομάτως το 12θεο αναγάγεται σε επιστημονική φαντασία? Εκεί κολλάει το όλο θέμα. Μήπως τελικά υπήρξαν οι 12 θεοί? Και αν δεν υπήρξαν, οι αρχαίοι γιατί έδωσαν αυτό το συγκεκριμένο αριθμό? γιατί τους έδωσαν συγκεκριμένο σπίτι? ιδιότητες, χαρακτηριστικά.


Απο beetlejuice: Sylvester σου δινω 2 λινκς. Αν πιστευεις πως σε κανενα απο αυτα δεν κολλαει το θεμα που ανοιξες αγνοησε με. Αν πιστευεις οτι μπορει να ενταχθει σε καποιο απο τα παραπανω στειλε μου π.μ για να ενωσω τα θεματα:
http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=312 και http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=489
__________________
Ακούστε και τη φανταστική μουσική μου στο www.myspace.com/tasoskalaitzakis

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη beetlejuice : 12-08-06 στις 19:07
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 13-08-06, 05:32
Το avatar του χρήστη Ain Soph Aur
Ain Soph Aur Ο χρήστης Ain Soph Aur δεν είναι συνδεδεμένος
Junior Member
 
Εγγραφή: 13-08-2006
Περιοχή: Limassol, Cyprus
Μηνύματα: 29
Προεπιλογή

Αν θεωρουνταν "χαζοί" όσων οι θρησκείες ή λατρείες αποδείχτηκαν μύθος, τότε φίλε sylvester ζούμε σε ενα χαζό κόσμο. Οι αρχαίοι έλληνες επέλεξαν να πιστέυουν στο συγκεκριμένο 12θεο απλά γιατι είχαν καταρχάς την ανάγκη να πιστέψουν και να αφεθούν σε κάτι ανώτερο, και έπειτα για να εξηγήσουν τα φυσικά φαινόμενα (κεραυνός = οργή του Δία , γόνιμη περιοχή = ευλογία της Δήμητρας , θάνατος = πρόσκληση απο τον Πλούτωνα κλπ)
Επραξαν λογικά, με την ίδια λογική που οι άνθρωποι πριν εκατομμυρια χρόνια έτρεμαν στο ακουσμα της βροντής και καλωσόριζαν με την γνωστή χειρονομία _\m/ τον ήλιο. Επίσης, με την ίδια λογική που αρκετό ποσοστό χριστιανών πιστέυει στην σαπουνόπερα της Γένεσης και του όφη στον κήπο της Εδέμ.

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από sylvester
Ο χριστός σίγουρα υπήρξε. Δεν μπορεί σε μια εποχή που δεν υπήρχαν μέσα μαζικής ενημέρωσης, ένας κοινός άνθρωπος να κάνει τέτοιο πάταγο στην παγκόσμια ιστορία
Ο Χριστός υπήρξε, ε και ; Όπως και ο Μωάμεθ, στον οποιο η φανατικότητα είναι αιτία πολλών ακόμα και σήμερα. Πού προσπαθείς να καταλήξεις ?

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από sylvester
Και ερωτώ, ποιός μου λέει οτι αύριο μεθαύριο, σε δέκα χρόνια δεν θα προκύψει ένας νέος θεός
Αυτό είναι κάτι περισσότερο απο πιθανό. Ειλικρινά ΔΕΝ θα το θεωρούσα παράξενο σε μια-δυο χιλιετίες να λατρέυεται ο θεός Ένιακ , ο οποίος, όντας άγγελος του τριαδικού Θεού, αποστάτησε στα μέσα του 20ου αιώνα για να φέρει στην ανθρωπότητα τον ηλεκτρονικό υπολογιστη, και βάφτισε τον πρώτο με το όνομά του.
__________________
Δεν είναι το ψέμα, μα η αλήθεια, ενα μέρος που μπορείς να κρυφτεις
Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 13-08-06, 16:13
Το avatar του χρήστη Voel
Voel Ο χρήστης Voel δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 31-07-2004
Περιοχή: Queensland, Australia
Μηνύματα: 1.008
Προεπιλογή

Αγαπητε Sylvester

Ενδιαφερον το θεμα που ανοιξες και νομιζω οτι αγγιζει την καρδια της θρησκειολογιας. Να με συγχωρησουν οι συντονιστες αν δεν επιθυμουν την συνεχιση της συζητησης εδω και ας μεταφερουν το ποστ μου οπου θεωρουν σωστο......Επισης να με συγχωρησουν για το μηκος του ποστ

Οι θεοι των αρχαιων ελληνων ΗΤΑΝ αληθινοι γι αυτους που τους πιστευαν. Ομοιως ο Γιαχβε των Εβραιων, και η εξελιξη του, ο Τριαδικος θεος των χριστιανων ειναι αληθινοι για τον κοσμο που πιστευει σε αυτον. Για εμενα που δεν πιστευω στην υπαρξη του θεου, τοσο το 12θεο, οσο και ο Γιαχβε ειναι ενας μυθος...Ελπιζω να καταλαβαινεις λοιπον ποσο σχετικες ειναι καποιες εννοιες οταν εμπλεκομαστε σε θεματα πιστεως. Τι λοιπον ειναι πραγματικο, αληθινο, και τι οχι;

Αν ξεφυγουμε ομως απο το υποκειμενικο κομματι και το δογμα που εμπεριεχει η οποιαδηποτε πιστη, και σκεφτουμε λιγο πιο αντικειμενικα, θα δουμε οτι τα πραγματα αλλαζουν και καθαριζουν λιγο.

Σε αντιθεση με την θρησκεια και τη μυθολογια του χριστιανισμου η οποια θεωρειται ιερη στις μερες μας, η αντιστοιχη θρησκεια και η μυθολογια των αρχαιων Ελληνων, η οποια, σημειοτεον, περιειχε πολυ εντονα το θρησκευτικο στοιχειο, αντιμετωπιζεται στην καλυτερησαν ενα παραμυθι για παιδακια, κατι σαν τον «Αρχοντα» του Τολκιεν. Αιτιο, φυσικα, ειναι η επιδραση του Χριστιανισμου ο οποιος προσπαθησε -σχεδον λυσσωδως- τους πρωτους ΜΧ αιωνες να εξαλλειψει τις επικρατουσες τοτε –και ανταγωνιστικες- θρησκειες ειτε δια τις βιας, ειτε μετατρεπωντας τες σε κατι αλλο σχετικα ακακο η σε κατι σχετικα επικινδυνο και τρομακτικο. Ετσι το 12θεο μετατραπηκε σε ενα παραμυθι, η λατρεια της γης και των χθονιων θεοτητων σε μαγεια, σατανισμο, οι ιερειες της σε μαγισσες, ο θεος Πανας σε δαιμονα/διαβολο, η πανγαια σα Παναγια, η πενταλφα σε διαβολικο συμβολο κτλ.

Αν θελουμε να προβουμε σε οποιοδηποτε συμπερασμα κατα ποσο το 12θεο ηταν «πραγματικο», και να ξεφυγουμε απο τον χαρακτηρισμο «ειδωλολατρεια» η «μυθος» θα πρεπει να δουμε τον χαρακτηρα και τον πολιτισμο των ανθρωπων που πιστευαν σε αυτο.

Οι αρχαιοι ελληνες, δημιουργοι του πολιτισμου που ολοι γνωριζουμε, εναν πολιτισμο ο οποιος στηριζονταν στον λογο, τη λογικη, δεν θα μπορουσαν πραγματικα να πιστευουν οτι στην κορυφη του Ολυμπου -ενος πραγματικου και προσβασιμου βουνου- υπαρχουν καποια παλατια, στα οποια κατοικουν καποιοι μαγκες θεοι. Αν μη τι αλλο ειχαν ανεβει στον Ολυμπο και ειχαν χτισει ιερα στο οροπεδιο των Μουσσων. Ειναι λοιπον τουλαχιστον ανοητο και αδικο για τους προγονους μας να πιστευουμε κατι τετοιο. Αναλογικα ειναι σαν να λεμε οτι ο συγχρονος χριστιανος πιστευει οτι καπου στον ουρανο κοβει βολτες ενας παππουλης με ασπρα γενια, ενας χιππις γιος και ενα περιστερι. Ακομα και εγω που καταλογιζω αρκετη ανοησια στον χριστιανισμο και στις θρησκειες γενικοτερα, δεν θα καταλογιζα τοση βλακεια. Σιγουρα επι της εθνικης θρησκειας υπηρχαν απλουστεροι ανθρωποι που εβλεπαν τα πραγματα λιγοτερο συμβολικα, αλλα και στις συγχρονες μονοθειστικες θρησκειες υπηρχαν και υπαρχουν τετοιοι ανθρωποι που αγνοουν, η δεν μπορουν να καταλαβουν τον συμβολισμο που η θρησκεια τους εμπεριεχει και θεωρουν οτι οντως ο Θεος εκανε τον κοσμο σε 6 ημερες, οντως εφτιαξε τον ανθρωπο με χωμα και σαλιο, οτι εστειλε τον Καην στο φεγγαρι, οτι η γη εχει ηλικια καμια 15αρια χιλιαδες χρονια, οτι ο παραδεισος εχει γαλα μελι και πιλαφι, και τετοιες αλλες φαιδροτητες.

Η μαγικη λεξη λοιπον σε καθε θρησκεια δεν ειναι η λεξη «Αληθεια» καθοτι απολυτη αληθεια δεν υφισταται, πολλω δε μαλλον οταν εμπεριεχεται το υποκειμενικο, η πιστη, αλλα η λεξη «Συμβολισμος». Αν δεν την λαβουμε υποψη η καθε θρησκεια μετατρεπεται σε ενα παραμυθι, η σε ενα θεατρο του παραλογου. Αν ομως τη λαβουμε υποψην μας, τοτε μπορουμε να βρουμε ψηγματα σοφιας σε καθε θρησκεια, ακομα και αν δεν πιστευουμε σε αυτην, η σε καμμια θρησκεια γενικοτερα.

Θα το παω μαλιστα ακομα και πιο μακρυα.....αν συγκρινουμε στα ισια και χωρις δογμα τις διαφορες θρησκεις, τις μυθολογιες τους, τον συμβολισμο τους, θα δουμε παρα πολλες ομοιοτητες μεταξυ τους. Ισως στο βαθος να αχνοφαινεται το φαντασμα μιας αρχεγονης παγκοσμιας θρησκειας, απο την οποια ξεπηδησαν οι αρχαιες και μετα απο αυτες οι συγχρονες θρησκειες.

Πισω λοιπον στους Ελληνες....προς χαριν διαλογου ας δεχτουμε οτι ΔΕΝ ηταν ηλιθιοι και οτι η «αληθεια» τους δεν ηταν λιγοτερο αληθινη απο την εξ αποκαλυψεως αληθεια αλλων θρησκειων. Το θεολογικο τους συστημα φαινεται να ηταν πολυθειστικο. Ηταν ομως; Το βασικο 12θεο και το πανθεον των κατωτερων θεοτητων συχνα θεωρουνταν συμβολα, μερη του ολου. Ειναι γνωστες οι αναφορες στο «Εν», τον «Αγνωστο θεο». Αν ασχοληθουμε λιγο πιο επισταμενα με την θρησκεια των αρχαιων ελληνων, θα βρουμε οτι βριθει απο στοιχεια που συανανταμε εκ νεου σε πολυ νεοτερες θρησκειες. Ενας κακοπιστος θα ελεγε οτι τα στοιχεια αυτα «εκλαπησαν» απο τις νεοτερες θρησκειες και προσαρμοσθηκαν στο δικο τους δογμα. Ετσι εχουμε παρθενογεννεσεις θεων , σταυρικους θανατους, καθοδο στον Αδη και επιστροφη, ανασταση, καταστροφες, θεια τιμωρια κτλ κτλ κτλ. Προσωπικα θεωρω οτι τα στοιχεια αυτα αποτελουν ψηγματα της αρχεγονης θρησκειας τα οποια ειναι sine qua non για ΚΑΘΕ θρησκεια καθοτι απευθυνονται σε καιριες πτυχες του χαρακτηρα του ανθρωπου, και χωρις αυτα καμμια θρησκεια δεν θα ειχε απηχειση....

Η θρησκεια των αρχαιων ελληνων, δεν ηταν περισσοτερο η λιγοτερο πραγματικη, περισσοτερο η λιγοτερο αληθινη απο την συγχρονη θρησκεια. Ενδεχομενως να διεφερε καθοτι ηταν προσαρμωσμενη στα δεδομενα πνευματικα, επιστημονικα, κοινωνικα κτλ της εποχης εκεινης. Στην βαση της ομως εχει αρκετες ομοιοτητες με τις συγχρονες θρησκειες......

Εθεσες ενα ενδιαφερον ερωτημα, αν στο μελλον θα εμφανιστει ενας νεος θεος, η μια νεα θρησκεια η οποια με την σειρα της θα ευαγγελιζεται οτι κατεχει την απολυτη αληθεια. Το πιθανοτερο ειναι πως ναι. Ομως να ειστε σιγουροι οτι και αυτη θα εμπεριεχει ψηγματα και συμβολισμους κοινους με τις υπαρχουσες θρησκειες
__________________
"And you shall know the truth, and the truth shall make you free."
"καὶ γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς."
John 8:32

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Voel : 13-08-06 στις 16:22
Απάντηση με παράθεση
  #7  
Παλιά 13-08-06, 16:40
Το avatar του χρήστη Ποσειδώνιος
Ποσειδώνιος Ο χρήστης Ποσειδώνιος δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 01-08-2006
Περιοχή: Κρητικιστάν
Μηνύματα: 631
Προεπιλογή

Αγαπητέ Sylvester

Αν διαβάσεις τον Τίμαιο του Πλάτωνα θα καταλάβεις ότι οι αρχαίοι (οι φιλόσοφοι τουλάχιστον) πίστευαν ότι ο Δημιουργός Θεός ήταν ένας. Και μάλιστα δημιούργησε τον κόσμο και τα πλάσματα όμοια με αυτόν. Και αυτός δημιούργησε και τους υπόλοιπους θεούς. Οι γνωστοί 12 θεοί (αλλά και οι άλλοι Κρόνος, Ρέα κτλ) λοιπόν των αρχαίων είναι δημιουργημένοι θεοί και όχι οι θεοί της δημιουργίας. Κάτι δηλαδή σαν υιοί του Θεού...
Απάντηση με παράθεση
  #8  
Παλιά 13-08-06, 17:04
Το avatar του χρήστη Voel
Voel Ο χρήστης Voel δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 31-07-2004
Περιοχή: Queensland, Australia
Μηνύματα: 1.008
Προεπιλογή

Να συμπληρωσω σε αυτο το ποστ του Ποσειδωνιου, οτι στοιχεια, αποηχοι αυτου του πολυθεισμου υπαρχουν και στον Χριστιανισμο με την εννοια της τριαδικοτητας, και ολους τους αγιους-προστατες
__________________
"And you shall know the truth, and the truth shall make you free."
"καὶ γνώσεσθε τὴν ἀλήθειαν καὶ ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς."
John 8:32
Απάντηση με παράθεση
  #9  
Παλιά 13-08-06, 18:16
Το avatar του χρήστη agaliarep
agaliarep Ο χρήστης agaliarep δεν είναι συνδεδεμένος
Banned
 
Εγγραφή: 09-08-2005
Περιοχή: Mandri
Μηνύματα: 1.621
Προεπιλογή

Θα συμφωνίσω με τον Voel σε όλο το κείμενο του.
Έχω πει στο παρελθόν ότι δεν θα συμμετάσχω ξανά σε θέματα που αφορούν τον θεό, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι ειπωθηκαν πολύ σημαντικά πράγματα και αυτό ακριβώς θέλω να τονίσω. Σε άλλο θέμα έχω αναφέρει ότι κατά την άποψη μου όλες οι θρησκείες είναι κομμάτια και εξελήξεις ενός μόνο πράγματος. Αυτό που αποκαλέι ο Voel αρχέγωνη Θρησκεία. Για μένα σε αυτή την "Θρησκεία" κρύβεται η αλήθεια και όλες οι υπόλοιπες είναι απλά κομμάτια αυτής που όπως πολύ σωστά είπε προσαρμόστηκαν σύμφωνα με την ιδεοσυγκρασία του κάθε λαού. Ακόμα και ο Χριστιανισμός μην ξεχνάμε ότι μέσω των Απόκρυφων (άλλοι τα πιστεύουν και άλλοι όχι) μιλάει για έναν θεό ο οποίος έφτιαξε όλους τους άλλους. Ακόμα και ο Τολκιν μια και αναφέρθηκε, έχοντας βαθιές γνώσεις αυτών των θεμάτων μιλάει στο Σιλμαρίλλιον για τον Έρου τον Ένα που δημιουργεί τους Άινουρ.
Τα κοινά αυτά σημεία όλων των Θρησκειών γνωστών και λιγότερο γνωστών ανα τον κόσμο δείχνουν πρώτα απο όλα μια κοινή καταγωγή όχι μόνο των θρησκειών αλλά όσως και των ανθρώπων. Αυτό το ένα, το όλο, είναι κομμάτι του Ερμητισμού που επιζειτεί την απόδειξη του ενιαίου του σύμπαντος.
Απάντηση με παράθεση
  #10  
Παλιά 13-08-06, 19:07
Το avatar του χρήστη beetlejuice
beetlejuice Ο χρήστης beetlejuice δεν είναι συνδεδεμένος
Μέλος της ομάδας Gateway
 
Εγγραφή: 07-06-2005
Περιοχή: Athens
Μηνύματα: 4.903
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αν διαβάσεις τον Τίμαιο του Πλάτωνα θα καταλάβεις ότι οι αρχαίοι (οι φιλόσοφοι τουλάχιστον) πίστευαν ότι ο Δημιουργός Θεός ήταν ένας.

Κατ'αρχας εδω αφου αναφερεσαι αποκλειστικα στον Πλατωνα δεν ειναι αναγκη να τσουβαλιαζεις αναγκαστικα ολους τους φιλοσοφους! Κατα δευτερον οι φιλοσοφικες σχολες ειναι παρα πολλες και καθεμια εμπεριεχει διαφοροποιησεις στην προσεγγιση του Θειου. Στους φιλοσοφους οι οροι Θεος και Θεοι εναλασσονται συνεχως. Σκεψου οτι ουδεποτε ειχε τεθει το διλλημα στους αρχαιους για το ποσοι ηταν οι Θεοι. Αφου ετσι κι αλλιως εκπροσωπουσαν φυσικες ενδο-συμπαντικες δυναμεις. Αν ο Πλατωνας ανεφερε τη λεξη Θεο στα κειμενα του και βγαζουμε το συμπερασμα οτι ηταν μονοθεϊστης τοτε με την ιδια λογικη και ο Ομηρος αφου λεει "άνδρα μοι έννεπε Μούσα" ειναι μονομουσιστης!

Αναλυτικα οι διαφορες μεταξυ του ορου μονοθεϊσμου και πολυθεϊσμου(απο το Θυραθεν Φιλοσοφικο Λεξικο):

Α) Μονοθεϊσμός. Η θέση του δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των Θεών, αλλά με το ότι τοποθετεί το Δημιουργικό Αίτιο έξω από τον Κόσμο, άρα έχουμε δημιουργία εκ του μηδενός, άρα ο Κόσμος έχει αρχή και συνεπώς θα πεθάνει σε κάποιο μελλοντικό χρονικό σημείο. Τους νόμους που διέπουν τον Κόσμο, τους έχει θέσει το εξωτερικό (και μόνο αιώνιο) Αίτιο, το οποίο δικαιούται να ασκεί αυταρχία προς το δημιούργημά του.

Β) Πολυθεϊσμός: Εδώ ο Κόσμος (ως ζώσα ύλη) έχει αναδυθεί αφ' εαυτού και είναι αιώνιος. Δεν υπάρχει εξωτερικό δημιουργικό Αίτιο και εκ του μηδενός δημιουργία, οι Θεοί έχουν αντιθέτως γεννηθεί (ως πλήθυνση του Ενός σε ιδιαίτερες ενσυνείδητες Ενέργειες), μέσα από αυτόν για να εξυπηρετήσουν την δική του αέναη πορεία. Ο Άνθρωπος, ως κάτοχος και χρήστης του Λόγου, μπορεί να επικοινωνεί με τους τελευταίους, μέσω ιεροπραξιών, σε κάποιες μάλιστα παραδόσεις είναι εξελίξιμο είδος, λίγα σκαλοπάτια κάτω από τους Θεούς. Η ιεροπραξία ικανοποιεί αλλά και μορφώνει Θεούς και θνητούς σε σημείο που ανταλλάσσονται χαρακτηριστικά. Υπό αυτή την έννοια έχουμε ατομικές, οικογενειακές, φυλετικές ή εθνικές αποχρώσεις λατρευομένων Θεών.
__________________
EN TO ΠΑΝ

Ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος επικοινωνίας Gateway Team
Ιδρυτικό μέλος Κέντρου Αναζήτησης Πανεπιστημίου Αιγαίου
----------------------------------------
meta Journalist

Αγαλματένια Κρίνα

Μυθικισμός

Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού

Δούρειος Ίππος (Β' έκδοση!)
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν μπορείτε να προσθέσετε νέα threads
Δε μπορείτε να απαντήσετε
Δεν μπορείτε να προσθέσετε συνημμένα
Δεν μπορείτε
BB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας



Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 22:47.


Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.