![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Καλησπερα σας.Εχω μια απορια απο μικρο παιδι,η οποια συνεχιζει να τριγυρναει στο μυαλο μου.Τι ειναι αυτο που ελεγχει τις αντιδρασεις μας,τις σκεψεις μας,την ελξη για καποιο αλλο ατομο,τη συμπεριφορα μας?Ο εγκεφαλος ή η ψυχη.Αρχικα ας δουμε τι θεωρειται το καθενα.Ο εγκεφαλος ειναι το πλεον σημαντικο οργανο του ανθρωπινου σωματος,το οποιο αποτελειται απο 2 ημισφαιρια,νευρα κ.τ.λ..Ειναι το οργανο με το οποιο ακουμε,βλεπουμε,σκεφτομαστε,επικοινωνουμε,υπαρχει το συνειδητο και το υποσυνειδητο.Η ψυχη απο την αλλη ειναι η λεγομενη πνευματικη υποσταση του ανθρωπου,μια αστειρευτη πηγη ενεργειας αν οχι η ιδια η ενεργεια.Τωρα,για να ανατραφουμε πνευματικα χρησιμοποιουμε τον εγκεφαλο ενω παραδεχομαστε οτι η ψυχη ειναι το πνευμα.Οι 5 ή 6 ή 7 αισθησεις ελεγχονται απο τον εγκεφαλο,ενω το θεμα αισθ- ειναι κυριο γνωρισμα της ψυχης.Στον εγκεφαλο αποδιδονται η λογικη,η σκεψη,η γλωσσα, στην ψυχη το ενστικτο , ο χαρακτηρας , ο ερωτας.Για να το ξεκαθαρισω λιγο επειδη σας μπερδεψα μαλλον ,θελω να πω οτι ποιο απο τα δυο τελικα χρησιμοποιειται απο τον ανθρωπο?Μηπως ειναι το ενα και το αυτο?Μηπως δεν υπαρχει ψυχη και ολα ειναι πληροφοριες αποθηκευμενες στον εγκεφαλο?Μηπως στο χαρακτηρα μας συντελουν τελικα οι εμπειριες των παιδικων χρονων οι οποιες καταγραφονται στο υποσυνειδητο?Μηπως ο ερωτας ειναι χυμικες αντιδρασεις ή αυτοματος εξαναγκασμος των εκαστοτε συγκυριων ή της κοινωνιας?Αφου αισθανομαστε με τον εγκεφαλο γιατι οτι εχει να κανει με συναισθηματα το αποδιδουμε στην ψυχη?Γιατι οι ψυχικες δυναμεις δεν μπορουν να θεωρηθουν καταστασεις που προξενουνται απο τον εγκεφαλο?Κι αν ολα αυτα ειναι επιταγες μιας ασυλληπτης για μας αρχης τα οποια φτανουν σε εμας ως ενστικτο μιας και δεν μπορουμε να τις επεξεργαστουμε λογικα ή συναισθηματικα?Μηπως η ψυχη ειναι απλα η ενεργεια που παραγουμε για να την καταναλωσουν αυτοι που μας εκλεισαν στο τεραστιο εργοστασιο παραγωγης ενεργειας που λεγεται ΓΗ? ή μηπως ειναι το απομειναρι της ενδοξης και θειας καταγωγης μας? Μηπως ο εγκεφαλος ειναι απλα το οργανο για να γινονται οσο το δυνατον πιο καθαρες οι εντολες και καταστασεις της ψυχης?Επισης οταν αναφερομαστε σε ψυχοσωματικες ασθενειες λεμε οτι ειναι ολα μια ιδεα ,οτι ειναι ολα στο μυαλο μας,οπως και οι ψυχολογοι και οι ψυχιατροι τοσα χρονια αναλυουν τα του εγκεφαλου περισσοτερο παρα της ψυχης.Πολλα ειναι ε? Τελος παντων ποια πιστευετε οτι ειναι η πραγματικη υποσταση των δυο αυτων "πραγματων" ποιο απο τα δυο χρησιμοποιουμε και αν υπαρχουν καταμερισμενες υποχρεωσεις ξεχωριστα για το καθενα αν δεχτουμε οτι δεν ειναι ενα και το αυτο αλλα δυο διαφορετικες καταστασεις? Ελπιζω να μην ειναι ακατανοητα αυτα που εγραψα καθως προσπαθησα να τα γραψω οσο πιο συντομα γινεται και ευελπιστω να με διαφωτισετε με δικες σας πληροφοριες και στοχασμους.
![]()
|
||||
|
||||
![]()
Καταρχάς πρέπει να αρχίσω λέγοντας ότι δεν υπάρχει ορισμός της λέξεως "ψυχή" και σίγουρα δεν στοιχεία για την ύπαρξή της.
--- Παράθεση:
--- Παράθεση:
--- Δεν απαντώ σε τίποτα άλλο, γιατί πιστεύω ότι άδικα θα απαντήσω αφού έχω ήδη καταθέσει την άποψή μου με τα παραπάνω. --- Αν έχω χρόνο, θα ξανα-απαντήσω στο θέμα.
Νικόλαος< νίκη + λαός Ἀνακοίνωσις Στρατιωτικὸς νόμος. Ἡ χώρα κηρύσσεται εἰς κατάστασιν πολιορκίας. Αναστέλλεται ἡ λειτουργία τοῦ Συντάγματος ἐπὶ 6 μήνας. Ἡ κυκλοφορία πεζῶν καὶ ὀχημάτων ἀπαγορεύεται μετὰ τὴν δύσιν τοῦ ἡλίου εἰς τὰς πόλεις καὶ εἰς τὴν ὕπαιθρον. Οἱ παραβάται θὰ πυροβολούνται ἄνευ προειδοποιήσεως. Ζήτω τὸ Ἔθνος.
|
|
||||
|
||||
![]()
Λοπόν, αν λάβουμε υπ' όψιν μας οτι σκοπός της πνευματικής μας εξέλιξης είναι να πνευματοποιηθεί η ύλη και να υλοποιηθεί το πνεύμα τότε εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε οτι αν το μυαλό θεωρείται ύλη τότε πρόκειται για δυο διαφορετικά στοιχεία που καλούμαστε να τα φέρουμε σε ισορροπία. Γιατί όμως να τα ισορροπήσουμε; Τι έχουμε να κερδίσουμε να ισορροπήσουμε κάτι το οποίο δεν ξέρουμε καν οτι υπάρχει στ'αλήθεια; Μήπως αν, λέω αν, ο εγκέφαλος αντιπροσωπεύει λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, τα εξωτερικά (υλιστικά) ερεθίσματα, τότε πρέπει να επιβληθούμε στις εκάστοτε ορέξεις του που πολλές φορές μας οδηγούν σε ψυχολογικά αδιέξοδα, και αν η ψυχή πρεσβεύει έναν άλλον κόσμο, αόρατο που ποτέ δεν ήρθε κανείς να μας πει οτι σίγουρα υπάρχει, τότε πρέπει να προσπαθήσει να αγγίξει το ανέφικτο: Να μείνει καθαρή!
Απ' την άλλη όμως ο ίδιος ο εγκέφαλος, με τις αποθηκευμένες του μνήμες και προκαταλήψεις μας οδηγεί στον θαυμαστό κόσμο του λάθους! Κάνεις ένα λάθος, η ψυχή στην έχει στημένη να καταλάβεις γιατί προκάλεσες μία κατάσταση που θα σε οδηγούσε στον πόνο και απο τον πόνο μαθαίνεις (αν μάθεις) και η ψυχή χαίρεται!! Αν δεν μάθεις η ίδια μαλακία θα σε ακολουθεί μια ζωή! Φαύλος κύκλος... Πρέπει συνέχεια να έχεις τα μάτια ανοιχτά, και πολύ περισσότερο στον έρωτα, χημικών αντιδράσεων, φυσικών αναγκών και μεταφυσικών μελλούμενων... Επισης πρέπει να πω, χωρίς να έχω δίκαιο απαραίτητα, οτι ο εγκέφαλος μπορεί να γίνει ένας πιστός υπηρέτης της ψυχής. Αν όμως συμβεί το αντίθετο τότε φίλε μου χαθήκαμε όχι μόνο απο προσώπου γης αλλά και απο προσώπου σύμπαντος! Αυτό που ξέρω σίγουρα, μα πολύ σίγουρα, είναι το μυαλό τελικά το τρώνε τα σκουλήκια!!! ![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Ενδιαφέρον θέμα αν υπάρχει ψυχή πρέπει να βρίσκεται στον εγκέφαλο
Αν όντως συμβαίνει αυτό πιθανό να χρησιμοποιεί τον εγκέφαλο Ως εκτελεστικό όργανο . Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ψυχή τότε πολύ απλά όλα είναι Θέμα εγκεφάλου.
|
||||
|
||||
![]()
αγαπητή Dunadan...
είναι πολύ δύσκολο να ακούσεις κάποιον ή να διαβάσεις κάτι που θα σου λέει ότι υπάρχει η ψυχή "γι'αυτόν και γι'αυτόν" το λόγο.... αν δεν την "αισθάνεσαι" δεν την "νιώθεις" δεν την "ακούς" κανένας και τίποτα δεν θα μπορέσει να σου επιβεβαιώσει την ύπαρξή της... τώρα για τον εγκέφαλο και την ψυχή που γράφεις σαφώς και κάποιες διεργασίες ανήκουν στο ένα κομμάτι και κάποιες άλλες στο άλλο κομμάτι (εγκέφαλος - ψυχή). δεν νομίζω όμως ότι μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε-αναλύσουμε όλες, (ποιές είναι που και γιατί) επειδή ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός... και υπάρχουν και τα προσωπικά βιώματα στη μέση... τέλος θέλω να σημειώσω μια φράση που μου είχαν πει κάποτε όταν αρνούμουν (με πείσμα ![]() "...και ο ήλιος δεν φαίνεται την νύχτα στον ουρανό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει..." αυτά. ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Ρωτάω μόνο και μόνο γιατί πολλές θεωρίες και θρησκείες τοποθετούν εκεί την ψυχή. Αναρωτιέμαι πολλές φορές γιατί? Είναι κάτι που η ψυχή απο μόνη της το 'ξέρει' ή το υποθέτουμε λόγο του οτι το κέντρο ελέγχου όλων των διαδικασιών είναι ο εγκέφαλος?
|
||||
|
||||
![]()
Δυσκολεύομαι να πιστέψω οτι η ψυχή είναι στον εγκέφαλο. Πάντα είχα την αίσθηση οτι βρίσκεται απο πίσω μας.
Και τι καταλαβαίνουμε με την φράση οτι "τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής"; Αυτό που πηγάζει απο ένα τρυφερό βλέμμα δεν έχει να κάνει με γνώσεις, ούτε με λογική αλλά με αυτό που πραγματικά είμαστε στην απλή καθημερινή ζωή μας. Η ψυχή θα μπορούσε να είναι αυτό που αληθινά είμαστε. Αυτό που δεν θυμόμαστε ή αυτό που πρέπει να γίνουμε. Το μυαλό είναι ένας καλός οδηγός που σε ταξιδεύει απο τον παράδεισο στην κόλαση και τούμπαλιν. Νομίζετε οτι το δεύτερο αιθερικό έχει να κάνει καθόλου με την ψυχή ή είναι απλώς το είδωλο του φθαρτού μας σώματος; Και η συνείδηση που βρίσκεται τελικά, στο μυαλό ή στην ψυχή;
|
|||
|
|||
![]()
Υπαρχει κανεις που ξερει την ετυμολογια της λεξεως ψυχη? Εγω παντως θυμαμαι τα λογια ενος ηλικιωμενου που μου ειχε πει καποτε μετα απο μια κηδεια (φτηστε τον κορφο σας
![]() ![]()
|
|||
|
|||
![]()
Αν υπάρχει ψυχή λογικά πρέπει να βρίσκεται στον εγκέφαλο και αυτό
Γιατί πχ ιατρικά μπορούν να μεταμοσχευθούν διαφορά όργανα όπως ας πούμε η καρδιά οπότε δεν είναι δυνατό να βρίσκεται σε κάποιο όργανο Που μπορεί να μεταμοσχευθεί καθώς όταν ξύπναγε ο ασθενής θα ήταν κάποιος άλλος . Με τον εγκέφαλο δεν ξέρουμε τι παίζει είναι το πιο ανεξερεύνητο όργανο του ανθρωπίνου σώματος καθώς ξέρουμε ότι δουλεύει μονο το δέκα της εκατό το Υπόλοιπο ποσοστό δεν ξέρουμε τι δυνατότητες έχει.
|
||||
|
||||
![]()
Η ψυχή είναι ένα κεφαλαιο της ευρύτερης περιοχής του αγνωστου που λέγεται μεταφυσικό. Και όπως όλοι ξέρουμε μεταφυσικό είναι κάτι που δεν έχει αποδειχθεί με επιστημονικό τρόπο. Είναι λοιπόν κάτι το οποιο πιστεύουν ορισμένοι άνθρωποι όπως ακριβώς άλλοι πιστεύουν στον θεό. Πέρα από αυτό όμως η επιστήμη μας λέει ότι ψυχή δεν υπάρχει η καλλίτερα δεν έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει. Όλα τα συναισθήματα, σκέψεις, μνήμες είναι χημικές αντιδράσεις και καταστάσεις του εγκεφαλου, μια λογική που αποδεικνύεται μάλιστα με απτά στοιχεια. Είναι σίγουρα τόσο τέλειο δημιούργημα ο άνθρωπος και ίδιος ο εγκέφαλος που ακόμη μας κάνει να αισθανόμαστε ότι υπάρχουμε σε διαφορετικό επίπεδο από ότι στην πραγματικότητα βρισκόμαστε, αυτό της νοητής πνευματικότητας. Πράγματα που δε μπορούμε να εξηγήσουμε, και πως θα μπορούσαμε άλλωστε όταν δεν καταλαβαίνουμε σαν άνθρωποι ούτε καν αυτά που μας αποκαλύπτει η επιστήμη. Είναι έπειτα και το αίσθημα της ασυνέχειας που μας κάνει να ελπίζουμε σχεδόν να υπάρχει όντως ψυχή γιατί πολύ απλά είμαστε εγωκεντρικά οντα και δεν μπορούμε να χωνέψουμε ότι κάποτε όλα θα τελειώσουν για τον ένα μας ξεχωριστά και για όλους σαν σύνολο.
Η δίκια μου θεώρηση των πραγμάτων πάνω σε αυτό το θέμα είναι πως οι αρχαίοι πολιτισμοί δημιούργησαν την ψυχή, με την ενασχόληση τους με τη φιλοσοφία την λογική και τη δημιουργία και χρήση του λόγου. Το πνεύμα λοιπόν το οποιο μας δίδαξαν οι αρχαίοι πρόγονοι, δεν είναι άλλο από τη δύναμη του εγκεφαλου, τη δύναμη της σκέψης, που μας καθιστά οντα με βούληση, οντα που ψάχνουν ακόμη και το ποιον τους. Όπως επίσης μας δίδαξαν και ότι είμαστε μέρος ενός συνόλου, ότι είμαστε μέρος του σύμπαντος, αποτελούμαστε από κοσμική σκόνη, όπως και όλα τα αλλα γύρο μας. Μονο που η κοσμική σκόνη έχει δυνατότητες που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Δυνατότητες όπως αυτό της δημιουργίας από το μηδέν όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε. Είναι ένα σύμπλεγμα από πράγματα που δεν κατανοούμε, πράγματα που φοβόμαστε, πράγματα που ελπίζουμε να ισχύουν, και πράγματα που ο εγκέφαλος μας μας κάνει να αισθανόμαστε που μας οδήγησαν στο συμπέρασμα, ότι υπάρχει το μεταφυσικό φαινόμενο ψυχή/πνεύμα, το οποιο εντελώς επαγωγικά μας δίνει λύση σε πληθώρα ερωτημάτων. Η ελπίδα ότι αυτό ισχύει μάλιστα, μας κάνει να αγνοούμε πλήρως το γεγονός της μη απόδειξης, καθώς και το γεγονός τις δημιουργίας νέων αδιεξοδων που δημιουργεί η διατύπωση του ορου ψυχή και των επακόλουθων αυτού.. Πραγματικά ελπίζω όχι να υπάρχει ψυχή, αλλα κάποια στιγμή να βρούμε την πραγματική αιτια, αν αυτή υπάρχει, της ύπαρξης μας, της ύπαρξης του φυσικού, γιατί το μεταφυσικό αποτελεί μέρος αυτού, άγνωστο μέχρι σήμερα.
|