Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 17-04-07, 12:04
Το avatar του χρήστη Μιχάλης
Μιχάλης Ο χρήστης Μιχάλης δεν είναι συνδεδεμένος
Banned

Περιοχή: Αργολίδα
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Miltos01
Ακόμη ένα "μυστήριο" αυτό των στιγματικών φαίνεται πως λύθηκε...οριστικά, όπως και το μυστήριο του Αγίου Φωτός (ναυλώνουμε και ολόκληρο αεροπλάνο της Ολυμπιακής, στο πτώμα της οποίας έχουν σκυλεύσει κατά καιρούς πολλοί...)
Φίλε Μίλτο, το θέμα του Αγίου Φωτός δεν βρίσκω πως έχει λυθεί και για να είμαι ειλικρινής δεν νομίζω πως πρόκειται να λυθεί. Λυμένο θεωρείται για κάποιους που το αμφισβητούν, το ίδιο λυμένο θεωρείται και για όλους εκείνους που το πιστεύουν. Μόνο με αυτή την έννοια μπορώ να δεχτώ ότι έχει λυθεί, μέσω της σχετικότητας της "λύσης" του, δηλαδή.
Το θέμα μας όμως είναι οι Στιγματικοί, οπότε καλά θα έκανα να επέστρεφα σε αυτό. Καταρχήν, τα λόγια του Παύλου μπορούν να ερμηνευθούν όχι μόνο κυριολεκτικά, αλλά αυτό είναι ήσσονος σημασίας.
Δεν θέλω να σταθώ (κι ελπίζω το θέμα να μην ανοίχτηκε με έναν τέτοιο σκοπό) στο εάν πρόκειται για θαύμα ή για απάτη εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Θέλω όμως να σταθώ στο ότι αποτελεί ένα γεγονός που χρήζει επιστημονικής έρευνας, γιατί αν μη τι άλλο, αποδεικνύει για πολλοστή ίσως φορά τη στενή σύνδεση μεταξύ Νου και Σώματος. Πολλά, από εκεί και πέρα, πρέπει να ερευνηθούν, με τη συνδρομή πολλών επιστημών. Εάν όντως αυτό είναι μια "υστερική" εκδήλωση πίστης, πρέπει να διερευνηθεί γιατί συμβαίνει μόνο στο Δυτικό Δόγμα και όχι στο Ανατολικό. Πρέπει επίσης να διερευνηθεί γιατί, αν οι μαρτυρίες ευσταθούν, να εμφανίζεται ακόμα και σε άτομα που δεν αυτοχαρακτηρίζονται ως θρησκευόμενα.
Πρέπει ακόμα να μελετηθεί ο μηχανισμός ο βιολογικός - ψυχικός που προκαλεί μια τέτοια "εντυπωσιακή" εκδήλωση, αν και αυτό είναι σημαντικά δύσκολο.
Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται μια ενδελεχής έρευνα του ψυχολογικού - ψυχιατρικού ιστορικού του μάρτυρα και λεπτομερής ιατρικός έλεγχος.
Σε θρησκευτικό - φιλοσοφικό επίπεδο, χρειάζεται κανείς να αναρωτηθεί τι σκοπούς εξυπηρετεί μια τέτοια ψυχοσωματική εκδήλωση, όπως και μεγάλη για μένα σημασία έχει η άποψη του ίδιου του μάρτυρα για αυτό...
Απάντηση με παράθεση