PDA

Επιστροφή στο Forum : Χριστιανισμός θύμα;

agaliarep
07-03-06, 14:08
Ο χριστιανισμός έχει κάνει πολλά κακά. Ο χριστιανισμός; Μάλλον αυτοί που τον εκπροσωπούν και αυτοί που τον ακολουθούν.
Ανεξάρτητα με το τι πιστεύει ο καθένας και ανεξάρτητα με το τι πιστεύω εγώ, θέλω να θίξω ένα θέμα, μια και βλέπω ότι υπάρχει μόνιμα μια σύγκρουση μεταξύ «Χριστιανών» και «αντιθετων».
Η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές με εκνευρίζει το γεγονός ότι λένε πολλοί ή αν θέλετε λέμε, ο Χριστιανισμός έκανε αυτό ή το άλλο. Οι αρχαίοι ήταν έτσι ή αλλιώς.
Συγνώμη οι ίδιοι άνθρωποι δεν πίστευαν στον Δία και μετά στον Χριστιανισμό;
Οι Έλληνες δεν ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό και έδιωξαν τους Θεούς του Ολύμπου; Γιατί μιλάμε σαν ο Χριστιανισμός να είναι ένα ανεξάρτητο και αυτόνομο ον που δεν έχει καμία σχέση με τους Έλληνες, όταν οι ίδιοι ήταν αυτοί που απαρνήθηκαν την προηγούμενη Θρησκεία τους και πίστεψαν στον Χριστιανισμό.
Γιατί λέμε ότι ο Χριστιανισμός έκανε ότι έκανε και δεν λέμε ότι οι Έλληνες ήταν αυτοί που τα έκαναν. Δηλ. οι Έλληνες δεν έχουν καμία ευθύνη; Δηλ. ο Χίτλερ έφταιγε που έκανε τον πόλεμο και όλα τα άλλα; Δεν έφταιγαν οι Γερμανοί και όλοι που τον ακολούθησαν;
Έλεος πια. Οι Έλληνες ήταν αυτοί που απαρνηθηκαν την ιστορία τους, οι Έλληνες αυτοί που έκαψαν τους ναούς, οι Έλληνες ακόμα και αν δεν συμφωνούσαν με όλα αυτά στην τελική εκχριστιανιστήκαν και απαρνήθηκαν την ταυτότητα τους. Ποιος Χριστιανισμός ;

R-b-t3r
07-03-06, 14:18
Εγώ συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Αν δείς όμως πολλοί αρχαιολάγνοι (για να μη πώ τίποτα άλλο...) διαφωνούν με την άποψή σου. Πήγαινε μια βόλτα από το Esoterica στο ΜΥΘΟΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ, γράψτα αυτά που έγραψες τώρα και ξαναμιλάμε... :D

vagkri
07-03-06, 15:04
Γιατί λέμε ότι ο Χριστιανισμός έκανε ότι έκανε και δεν λέμε ότι οι Έλληνες ήταν αυτοί που τα έκαναν. Δηλ. οι Έλληνες δεν έχουν καμία ευθύνη; Δηλ. ο Χίτλερ έφταιγε που έκανε τον πόλεμο και όλα τα άλλα; Δεν έφταιγαν οι Γερμανοί και όλοι που τον ακολούθησαν;
Έλεος πια. Οι Έλληνες ήταν αυτοί που απαρνηθηκαν την ιστορία τους, οι Έλληνες αυτοί που έκαψαν τους ναούς, οι Έλληνες ακόμα και αν δεν συμφωνούσαν με όλα αυτά στην τελική εκχριστιανιστήκαν και απαρνήθηκαν την ταυτότητα τους. Ποιος Χριστιανισμός ;

Σωστά ! τι φταίει ο χίτλερ που βάσει της ιδεολογίας περι αρείας φυλής και ανωτερότητας κάψανε ανθρώπους; οι γερμανοί πολίτες έφταιξαν που τον πιστεψαν όχι αυτός , ούτε ο ρούντολφ ες ,ούτε ο χίμλερ μόνο οι απλοί γερμανοί!!!!
Σκέψου τώρα ,άν δεν υπήρχαν αυτοι οι "ηγέτες" και δεν εκμεταλευόντουσαν την φτώχεια και την ελπίδα γιά μια καλυτερη ζωή των "τεράτων" που ονομάζονται απλοί γερμανοί πολίτες θα είχε γίνει αυτό το λουτρό αίματος σε όλη την ανθρωπότητα;
βάλε στήν θέση του χίτλερ-ρούντολφ ες-χίμλερ , τους ηγέτες του χριστιανισμου και πές μου θα είχαν πεθάνει (πολλές φορές φρικτά ) όλοι αυτοί οι άνθρωποι που πέθαναν εξ αιτίας της αγίας πίστης;
Πόσους έκαψαν ,έπνιξαν ,στραγγάλισαν,κρέμασαν,καρατόμησαν,λιθοβόλησαν οι χριστιανοί στο όνομα του χριστιανισμου;
Πόσοι "αγιοι" πατέρες προσπάθησαν να εμποδισουν τις σταυροφορίες;
Θέλεις να θυμηθείς τον χριστόδουλο με τις ταυτότητες;
οι κυρούλες έφταιγαν που μαζευόντουσαν και έβγαζαν μίσος ενάντια σε όσους ήταν αντίθετοι με τα πιστέυω του χριστιανοχριστόδουλου

Και πές μας σε παρακαλώ πόσους αρχαίους ναούς που γλύτωσαν από την "αγάπη" των χριστιανών μπορούν να θαυμάσουν οι έλληνες ;
Θα μου πείς τώρα δεν έφταιξε ο χριστιανισμός αλλά οι έλληνες πολίτες ξαφνικά τρελλάθηκαν και κατέστρεψαν ότι μέχρι εκείνη την στιγμή λάτρευαν και στην θέση τους έχτισαν τους ναούς της αγάπης!!!

Αγαπητέ agaliarep το μύνημα δεν το στέλνω με σκοπό να σε ειρωνευτώ η να σε προσβάλω αλλά πιστέυω ότι άν δεν υπήρχαν θρησκείες και κατ επέκταση θρησκευτικοί ηγέτες ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος.

διευκρίνηση : δεν είμαι αρχαιολάτρης η γενικά λάτρης κάποιας θρησκείας

nikostheater
07-03-06, 15:16
Πόσους έκαψαν ,έπνιξαν ,στραγγάλισαν,κρέμασαν,καρατόμησαν,λιθοβόλησαν οι χριστιανοί στο όνομα του χριστιανισμου;
Παρακαλω βαλε το μυαλο σου να σκεφτει λιγακι και θα απαντησεις μονος σου και σε αυτο το ερωτημα και σε πολλα πολλα αλλα..
Το να πεταμε γενικοτητες ειναι ευκολο γιατι δεν χρειαζεται να σκεφτουμε..

vagkri
07-03-06, 16:00
Παρακαλω βαλε το μυαλο σου να σκεφτει λιγακι και θα απαντησεις μονος σου και σε αυτο το ερωτημα και σε πολλα πολλα αλλα..
Το να πεταμε γενικοτητες ειναι ευκολο γιατι δεν χρειαζεται να σκεφτουμε..

Δέν μπορώ να καταλάβω τι εννοείς

φαντάζομαι ότι θα μπορούσες να θέσεις κάποιο επιχείρημα αντί να προσπαθείς να μειώσεις τον συνομιλητή σου.

συγνώμη αν έθιξα τα πιστέυω σου αλλά άν ακολουθήσει κάποιος την πορεία των μυνημάτων σου στο forum θα καταλάβει ότι η επιθετικότητα που δείχνεις συμβαδίζει με τον σεβασμό που έδειχνε ο χριστιανισμός στις άλλες θρησκείες απο τότε που "ιδρύθηκε" η εταιρεία που ονομάζεται εκκλησία.

Drymonia
07-03-06, 16:12
Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Vagkri όχι επειδή είμαι ελληνολάτρισσα, αλλά επειδή διαφωνώ ριζικά με την άποψη ότι ο απλός λαός και όχι οι ηγέτες του φταίει για τα εκάστοτε δεινά στον κόσμο.
Έχετε διαβάσει για τη ψυχολογία της μάζας και πως αυτή επηρεάζεται μέχρι τα όρια του φανατισμού από συγκεκριμένες θέσεις/πολιτικές που θεσπίζονται από..ηγέτες;
Έχετε αντιληφθεί την τεράστια δύναμη της εξουσίας στο βωμό της οποίας έχουν θυσιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι, ιδέες και ιδανικά; Γιατί μάχονται όσοι θέλουν να γίνουν ηγέτες; Απλά για το θεαθήναι; Όχι φυσικά, αλλά διότι θα μπορέσουν να ελέγξουν τη μάζα προς όφελός τους.
Ας θυμηθούμε τι ήταν ο «οστρακισμός» στην αρχαία Αθήνα. Έδιωχναν από την πόλη τους όποιον πίστευαν ότι με τις ηγετικές ικανότητες που είχε θα μπορούσε να γίνει τύραννος. Γιατί να τους φοβόντουσαν αν ήταν ακίνδυνοι;;
Ας θυμηθούμε την ρητορική του Αριστοτέλη όπου γίνεται λόγος για τα 3 είδη πειθούς: λόγος, πάθος, ήθος. Σε αυτά στηρίζονται ακόμα όλοι οι πολιτικοί και όχι μόνο ηγέτες αλλά ακόμα και οι διαφημίσεις για τη χειραγώγηση της μάζας. Αυτό έκανε και ο – γλυκούλης – Χίτλερ.
Υπάρχουν ολόκληρα τμήματα σε πανεπιστήμια, και ιδιαίτερα του εξωτερικού, τα οποία επισκέπτονται πολλοί και από τους δικούς μας επίδοξους ηγέτες, που ειδικεύονται στην ψυχολογία της μάζας και τις τεχνικές ελέγχου [π.χ. ψυχολογικός έλεγχος].

nikostheater
07-03-06, 16:23
ν μπορώ να καταλάβω τι εννοείς

φαντάζομαι ότι θα μπορούσες να θέσεις κάποιο επιχείρημα αντί να προσπαθείς να μειώσεις τον συνομιλητή σου.

συγνώμη αν έθιξα τα πιστέυω σου αλλά άν ακολουθήσει κάποιος την πορεία των μυνημάτων σου στο forum θα καταλάβει ότι η επιθετικότητα που δείχνεις συμβαδίζει με τον σεβασμό που έδειχνε ο χριστιανισμός στις άλλες θρησκείες απο τότε που "ιδρύθηκε" η εταιρεία που ονομάζεται εκκλησία.
Κοιτα να δεις,ειναι καποια πραγματα που ειναι αυτονοητα,αλλα που δεν ειναι,υπαρχουν και αλλα που ανακαλυπτονται.
Αυτονοητο ειναι ας πουμε οτι εγκληματα δεν εκανε ο χριστιανισμος ως συνολο,ως Θεολογια,φιλοσοφια κλπ,αλλα καποια ατομα που ηταν χριστιανοι και προφανως εδρασαν αντιθετα με τις επιταγες της θρησκειας τους.
Εχω λαβει μερος σε πολλα φορουμ και εχω κουραστει πραγματικα απο αυτη την πιπιλα.
Σκεφτειτε απο μονοι σας επιτελους.
ΑΝ χρειαζεται καποιος να σας υποδεικνυει τα αυτονοητα τοτε καηκαμε..
Το εχετε χομπι ομως να τσουβαλιαζετε γενικως:οι αρχαιοι Ελληνες ηταν ετσι,οι Χριστιανοι ετσι,οι ταδε ετσι..
Σεβομαι καθε συνομιλητη μου,αρκει αυτος να σεβεται εμενα,τα πιστευω μου αλλα και την κοινη λογικη και τα αυτονοητα.
Δυστυχως δεν συμβαινει αυτο,συνηθως αυτο που συμβαινει ειναι τσουβαλιασμα,αφορισμοι κλπ.
Ε με τετοιες συνθηκες δεν γινεται διαλογος,ουτε βγαινει συμπερασμα.
Και ειναι φοβερο που μιλανε για τους χριστιανους ανθρωποι που δεν εχουν καταλαβει τι πρεσβευει ο χριστιανισμος και το μονο που ξερουν να αναφερθουν ειναι οι σταυροφοριες κλπ...τραγικο..
Και ειναι τραγικο γιατι απλα παρουσιαζουν οτι βρισκουν απο αλλου χωρις να σκεφτουν πανω σε αυτα,απλα τα βρισκουν,τα παραθετουν νομιζοντας οτι ανακαλυψαν την αμερικη,λες και 2000 χρονια μονο αυτοι ψαχνουν και ερευνουν..
Λυπηρο..

beetlejuice
07-03-06, 16:28
Πολυ ενδιαφερον θεμα και ευχομαι να κρατησει ενα επιπεδο! Σεβαστες -και πιστεψτε με απολυτως κατανοητες- οι αποψεις ολων σας... Αλλα θα διαφωνησω! :) Και δε θα διαφωνησω επειδη δεν ειμαι χριστιανος μπλα μπλα μπλα.. Αλλα διοτι τα ιδια τα αποτελεσματα των ερευνων μου και των εως τωρα πιστευω μου δεν μου επιτρεπουν να "κινηθω" διαφορετικα.

-Οταν καταλήγεις στο οτι ολες οι θρησκειες ειναι ενα ανθρωπινο κατασκευασμα

- Οταν καταληγεις οτι ο χριστιανισμος -οπως τον ξερουμε σημερα- ειναι ενα κατασκευασμα της Ρωμης

- Οταν καταληγεις στο οτι ο Ιησους δεν υπηρξε ποτε ως φυσικο προσωπο

- Οταν καταληγεις στο οτι ηταν οι βυζαντινοι αυτοκρατορες αυτοι οι οποιοι εκοβαν και εραβαν ανα τους αιωνες στα μετρα τους το δογμα

Οι Ελληνες ασπαστηκαν το χριστιανισμο με τη βια agaliarerp (θυμισου αρχικα -και πριν περασουμε στους διωγμους και στις απαγορευσεις απ τους αυτοκρατορες- το ες αυριον τα σπουδαια που ειπαν στον Σαυλο στην αρχαια αγορα).Κανεις επισης το λαθος να θεωρεις το "12θεο" ως κατι το ενιαιο για ολους τους Ελληνες πραγμα που δεν ειναι σωστο. Καθε πολη-κρατος ειχε τους δικους της θεους και τις δικες της παραδοσεις (πολλες εκ των οποιων καταφεραν-δεν ειναι τυχαιο αυτο- να ζησουν διαχρονικα ειτε μεσα απο το χριστιανισμο ειτε ατοφιες βλ. καρναβαλι).

Γιατί μιλάμε σαν ο Χριστιανισμός να είναι ένα ανεξάρτητο και αυτόνομο ον που δεν έχει καμία σχέση με τους Έλληνες,

Μα ειναι κατι το ξενο και αυτονομο προς την ελληνικη κοσμοθεαση δεν το βλεπεις; Τοσο γεωγραφικα προερχομενο, οσο και φιλοσοφικα! Ανοιξα το πρωτο βιβλιο ελληνικης φιλοσοφιας (απο Κακτο) σε ηλικια 16 ετων και απο τοτε αντιμετωπιζω ακομη και τις καταστασεις της καθημερινοτητας μεσα απο ενα εντελως διαφορετικο πρισμα. Μιλαμε για μια εντελως διαφορετικη κοσμοθεαση.

Και εδω νομιζω οτι εισαι λαθος. Με εξαιρεση τον σοφο Ιουλιανο, ουδεις αλλος αυτοκρατορας ειχε ελληνικη καταγωγη. Ολες τις επιδρομες σε ναους, τις σφαγες μη χριστιανων που δηλώναν Ελληνες, το κλεισιμο των φιλοσοφικων σχολων, των θεάτρων κτλ, τις διεταζαν ξενοι αυτοκρατορες (που ειχαν τον τιτλο του dominus-δεσποτη) και τις εκτελουσαν οι αυλικοι τους (εκεινη την εποχη αναπτυχθηκε και το σπορ που ονομαζουμε σημερα "γλυφτης").

Περα απο ολα αυτα ομως, τα οποια απο λιγο εως πολυ αποτελουν ειτε ιστορικα γεγονοτα, ειτε οπτικη της ιστοριας (παρτε το οπως θελετε), τιθεται και αλλο ενα μεγαλο ζητημα, το οποιο και περιεγραψα παραπανω (οταν μιλησα για την "εμπειρια" μου στην ηλικια των 16.Καλως ή κακως οι θρησκειες αποτελουν βασικο δομικο λιθο σε καθε κοινωνια. Διαμορφωνουν κληρονομιες, κουλτουρες, πολιτισμο και συμβαλλουν ( ; ) σε τομεις οπως ο Λογος, η Επιστημη, η Προοδος, μα και σε τομεις του ανθρωπινου ψυχισμου οπως ειναι η χαρα, η αισιοδοξια, η αγαπη για τη φυση, τον ερωτα κτλ.

Δεν θα επεκταθω περισσοτερο...Φανταζεστε το τρανταγμα (με την καλη εννοια!! ;) ) που υπεστην σχετικα νωρις (ευτυχως!!)

Επιλογικα

Κλεινοντας την τοποθετηση μου αυτη θα αναφερω κατι που πιστευω οτι εχει τη μεγαλυτερη σημασια. Πριν 1 αιωνα ο κοσμος δεν γνωριζε καν για τα εγκληματα που εκαναν οι ανθρωποι που ονομαζονταν χριστιανοι μεσα στους αιωνες. Αρα και μονον η σημερινη κατασταση μπορει να χαρακτηριστει ως μια αλφα προοδος.
Το επομενο ομως βημα (που ειναι και το δυσκολο), θα ειναι να καταλαβουν οτι ο ιδιος ο χριστιανισμος δεν ειναι παρα το κατασκευασμα των ιδιων ανθρωπων...

-"Και μετα απο αυτο, τι;;;;", ρωτουν αρκετοι... Αυτο ειναι μια πολυ μεγαλη κουβεντα που χρειαζεται ξεχωριστο τοπικ ;)

Drymonia
07-03-06, 16:28
Και βέβαια έκαναν εγκλήματα οι θρησκευτικοί ηγέτες σε κάθε εποχή. Και φυσικά και οι Χριστιανοί ηγέτες και παντού όπου η θρησκεία αποτελεί δόγμα και φανατίζει.
Και βέβαια είναι εγκληματίας πολέμου ο Χίτλερ και οι αξιωματούχοι του και περισσότερο ο Χίτλερ και οι «διδάσκαλοί» του με όλη την ιστορία περί Άριας φυλής που «δικαίωνε» ηθικά τις αποτρόπαιες πράξεις τους.
Ή νομίζετε ότι χωρίς τον Μ. Αλέξανδρο θα κατάφερναν οι Έλληνες να φτάσουν μέχρι την Ινδία και όχι μόνο αυτό αλλά και να υπάρχουν σήμερα φυλές απόγονοι Ελλήνων, ως αποτέλεσμα του τρόπου διακυβέρνησης του Μ. Αλεξάνδρου.

fotis
07-03-06, 16:48
Εχει απολυτο δικιο ο vagkri πανω σε αυτο το θεμα.Πραγματι αρκετοι Ελληνες ασπαστικαν το Χριστιανισμο αλλα ενα μεγαλο μερος του πληθυσμου παρεμεινε πιστο στη θρησκεια των προγονων του και εξαναγκαστηκε με τη βια να ακολουθησει το χριστιανισμο.Αλλα για να μη μιλαμε γενικα αρκει να σκεφτουμε τον Αλαριχο και της ορδες που στο ονομα του χριστιανισμου εκαψε την Ελευσινα και στη συνεχεια περνωντας στην Πελλοπονησο "εκχριστιανισε"το μεγαλυτερο μερος του πληθυσμου.Ολα αυτα φυσικα με τις ευλογιες της Βυζαντινης αυτοκρατοριας.

R-b-t3r
07-03-06, 16:52
Άρα το πρόβλημά μας δεν είναι ο θρησκευτικός φανατισμός αλλά ο φανατισμός.
Ο φανατικός άθεος είναι λιγότερο επικίνδυνος από τον φανατικό Χριστιανό??
Μόνο μια διαφορά έχουν: Ο άθεος πιστεύει σε έναν θεό λιγότερο :p

Ο φανατισμός είναι αυτός που επιτρέπει τέτοιες μορφές εξουσίας, και ένα είναι το καλύτερο αντίδοτο στον φανατισμό, η μόρφωση...

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Vagkri όχι επειδή είμαι ελληνολάτρισσα, αλλά επειδή διαφωνώ ριζικά με την άποψη ότι ο απλός λαός και όχι οι ηγέτες του φταίει για τα εκάστοτε δεινά στον κόσμο. Όταν συμμετέχεις σε φόνο έστω και εν αγνοία σου δεν δικάζεσαι στο δικαστήριο Drymonia??? :rolleyes:
Φυσικά και φταίει!! Φταίει γιατί δεν έμαθε, γιατί δεν ρώτησε και γιατί δεν ήθελε να είναι ελεύθερος. Οι πραγματικά ελεύθεροι άνθρωποι το δείχνουν αυτό μέσα από κάθε τους κίνηση και μέσα σε κάθε καθεστώς.

Η ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη, δεν μπορεί να την έχει ο οποισδήποτε, και όποιος δεν την έχει μπορεί να καταλήξει έτσι....(φανατικός δλδ).

Drymonia
07-03-06, 18:01
Καλέ μου Rbt3r, τι φταίει ο κοσμάκης όταν δεν έχει τη κατάλληλη μόρφωση, όπως πολύ σωστά αναφέρεις; Η ηθική είναι σχετική και διαφορετική από κουλτούρα σε κουλτούρα. Δεν υπάρχει οικουμενική ηθική. Ο φόνος που σε εμάς είναι έγκλημα, σε μια φυλή της Αφρικής σημαίνει επικείμενη πρόσκληση σε γεύμα! :D Η ερωτική επαφή μιας παντρεμένης με άλλον άνδρα σε έμας λέγεται μοιχεία, ενώ αλλού λέγεται ευγενική χειρονομία στον καλεσμένο μας! :D

Τα πράγματα μπερδεύονται ακόμη περισσότερο όταν κάποιοι πονηροί ηγέτες ονομάζουν ορισμένα εγκλήματα ιερά και με απειλή τον φόβο πείθουν τον λαό ότι πρέπει να τα διαπράξει για τη σωτηρία του. Στους πολέμους γίνονται εγκλήματα και από τις 2 πλευρές, αλλά και οι 2 πλευρές έχουν επιχειρήματα στηριζόμενα σε ηθικές αξίες, ιστορικές πηγές κτλ. Όταν ένας άνθρωπος έχει πειστεί ότι πολεμά για τη σωτηρία της πατρίδας του και ότι αν δε σφάξει θα σφαχτεί το παιδί του, τότε η ηθική, το λάθος, το έγκλημα και η τιμωρία μπερδεύονται ως έννοιες. Στη ψυχή του ανθρωπάκου αυτού επικρατεί τέτοιο χάος και τέτοια απελπισία που το μυαλό θολώνει. Ποιός φταίει περισσότερο, ο ανθρωπάκος, το πιόνι που αν δεν σκοτώσει θα σκοτωθεί, ή ο ηγέτης - όχι του τύπου του Μ. Αλεξάνδρου που πρώτος ριχνόταν στη μάχη - αλλά εκείνου που από το επιτελείο του κινεί να νήματα του αίματος;;

Και ακόμα χειρότερα γίνονται τα πράγματα στις θρησκευτικές διαμάχες. Όταν ένα ιερατείο πείθει το "ποίμνιο" [η λέξη αυτή και μόνο τα λέει όλα...] ότι η ψυχή τους θα σωθεί εαν πολεμήσουν εν ονόματι του θεού που πιστεύουν και όταν αφανίσουν τους θρησκευτικούς τους αντιπάλους που χαρακτηρίζονται "σατανάδες, αντίχριστοι, κτλ"

R-b-t3r
07-03-06, 18:30
Καλέ μου Rbt3r, τι φταίει ο κοσμάκης όταν δεν έχει τη κατάλληλη μόρφωση, όπως πολύ σωστά αναφέρεις; Μη παρεξηγείς τον τόνο μου δεν είμαι εκνευρισμένος :D .

Δυστυχώς κανένας ποτέ δεν είναι άμερος ευθυνών για ό,τι του συμβαίνει...
Φταίνε!! Ακούγετε πολύ σκληρό αλλά είναι αλήθεια. Σε όλους τους ανθρώπους έχει δωθεί η ικανότητα να ξεχωρίζουν και οι περισσότεροι δόξα τω θεώ μπορούν. Για τους λίγους που είναι πραγματικά ηλίθιοι μπορώ να το δεχτώ το επιχείρημά σου αλλά αποτελούν μια απίστευτη μειοψηφία...

Άρα λοιπόν οι υπόλοιποι γιατί ακολουθούν??
1) Από φόβο: η νούμερο ένα αιτία και δυστυχώς η πιο κατακριτέα
2) Από φανατισμό: Τόσα ξέρουν, τόσα κάνουν...
3) Από σκοπιμότητα: Τουλάχιστον αυτό γίνεται υπολογισμένα και με σώας τας φρένας, χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω κανέναν και καμία πράξη.
4) Από άγνοια: Ισχύει ότι για τον φανατισμό, οι περιπτώσεις 2 και 4 εναλλάσονται μεταξύ τους.

Τελευταίο άφησα αυτό για συγκεκριμένους λόγους:Όταν ένας άνθρωπος έχει πειστεί ότι πολεμά για τη σωτηρία της πατρίδας του και ότι αν δε σφάξει θα σφαχτεί το παιδί του, τότε η ηθική, το λάθος, το έγκλημα και η τιμωρία μπερδεύονται ως έννοιες. Άλλο αυτό και άλλο να καίς ναούς και να σφάζεις αλλόθρησκους. Ο πολεμιστής που πολεμάει για την πατρίδα κάνει το χρέος του απέναντι στους δικούς του οι οποίοι κινδυνεύουν. Ο θρησκευτικά φανατισμένος (ακόμα και ο μούφα-αναρχικός που τα σπάει σε πορείες και το αντίστοιχο "βλήμα" που κάνει φασαρίες στα γήπεδα) είναι διαφορετική περίπτωση: Το κάνουν γιατί ΤΟΥΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ (εννοείται ότι πρέπει να τα σουβλίζουν ζωντανά αυτά τα "φρούτα" κατά προτίμηση σε δημόσια θέα για παραδειγματισμό)

vagkri
07-03-06, 21:44
Μη παρεξηγείς τον τόνο μου δεν είμαι εκνευρισμένος :D .

Δυστυχώς κανένας ποτέ δεν είναι άμερος ευθυνών για ό,τι του συμβαίνει...
Φταίνε!! Ακούγετε πολύ σκληρό αλλά είναι αλήθεια. Σε όλους τους ανθρώπους έχει δωθεί η ικανότητα να ξεχωρίζουν και οι περισσότεροι δόξα τω θεώ μπορούν. Για τους λίγους που είναι πραγματικά ηλίθιοι μπορώ να το δεχτώ το επιχείρημά σου αλλά αποτελούν μια απίστευτη μειοψηφία...

θυμήσου τους γιαπωνέζους καμικάζι και πές μου ότι έφταιγαν αυτοί και όχι η πλύση εγκεφάλου που τους έκαναν απο τότε που γεννήθηκαν.
θυμήσου το κακό που έγινε στην αμερική με τα αεροπλάνα
η ακόμα καλύτερα θυμήσου τους γενίτσαρους .....

βλέπεις αγαπητέ Rbt3r ότι το μόνο κοινό που έχουν αυτοί οι κατά τα άλλα φυσιολογικοί άνθρωποι είναι η πλυση εγκεφάλου από την θρησκεία τους;;;
άκουσες για έναν που σπούδαζε στην αμερική και ήταν ανακατεμένος με την επιθεση στους ουρανοξύστες ;; αμόρφωτος;;; δεν νομίζω,

Το κάνουν γιατί ΤΟΥΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ (εννοείται ότι πρέπει να τα σουβλίζουν ζωντανά αυτά τα "φρούτα" κατά προτίμηση σε δημόσια θέα για παραδειγματισμό)

συμφωνώ εν μέρει (όχι σούβλισμα) μαζί σου,μόνο που μαζί τους θα έπρεπε να τιμωρήσουν τους γονείς τους ,τους δασκάλους τους ,αυτούς που συντηρούν την κατάσταση αυτή και γενικά όλους αυτούς που παραμέλησαν την αγωγή και διαπεδαγώγηση αυτών των ανθρώπων.
Βλέπεις αγαπητέ μπορεί να έχεις ένα ντόπερμαν και να είναι φιλικο και κοινωνικο η μπορεί να έχεις ένα ντόπερμαν και να είναι φονιάς...... και πίστεψε με ότι δεν εχει να κάνει με την εξυπνάδα αλλά με το πως σε "σπουδάζουν".
Ετυχε να έχω σχέσεις με ανθρώπους "της εκκλησίας" κάθε κυριακή στην εκκλησία ,νηστίες,εξομολογήσεις, και όλα αυτά που βλεπουμε και λέμε "τι καλός άνθρωπος" μόνο που δυστυχώς όλα αυτά είναι για να τα βλέπουμε και όχι η αλήθεια (δεν θέλω να αρχίσω με περιστατικά γιατί θα πειράξω άλλους που πιστέυουν στα αλήθεια)
Δεν κατηγορώ τον χριστιανισμό μόνο αλλά όλες τις θρησκείες.Δεν κατηγορώ τους πιστούς αλλα τις θρησκείες.Μιλώ για τον χριστιανισμό γιατί μόνο αυτή την θρησκεία γνώρισα αλλά η ιστορία μας δείχνει ότι και οι άλλες θρησκείες είναι το ίδιο πραγμα με άλλο πρόσωπο.

R-b-t3r
08-03-06, 08:21
Η θέση σου απέναντι στην θρησκεία δεν έχει να κάνει τόσο με την παιδεία σου αλλά με την ψυχοσύνθεσή σου ως άτομο.
Και στο μεσαίωνα υπήρχαν άτομα τα οποία σνόμπαραν τον χριστιανισμό και το έκαναν αυτό πριν αποκτήσουν παιδεία και γίνουν γνωστοί. Αυτοί πως ξέφυγαν???

θυμήσου τους γιαπωνέζους καμικάζι και πές μου ότι έφταιγαν αυτοί και όχι η πλύση εγκεφάλου που τους έκαναν απο τότε που γεννήθηκαν.θυμήσου το κακό που έγινε στην αμερική με τα αεροπλάνα
η ακόμα καλύτερα θυμήσου τους γενίτσαρους ..... Καί οι 3 περιπτώσεις που αναφέρεις είναι άστοχες (δυστυχώς) και θα σου εξηγήσω τον λόγο...

α) Οι καμικάζι: το θεωρούσαν τιμή τους να πεθάνουν στον πόλεμο για την πατρίδα γιατί οι περισσότεροι θεωρούσαν τον εαυτό τους συνεχιστή των σαμουράι. Άλλωστε στην Ιαπωνική κοινωνία ο τιμημένος θάνατος αξίζει περισσότερο από μια ατιμωτική ζωή. Καμία σχέση με την θρησκεία τους που είναι σινταοϊστική και είναι τελείως "χύμα", δεν δίνει δηλαδή καμία έμφαση στους θεούς (ένας απο αυτούς τους χιλιάδες καλό είναι να σε προστατεύει, αλλά σε προστατεύουν και οι προγόνοι σου :p )
Τελείως άστοχο παράδειγμα δηλαδή...

β) Η ιστορία με τα αεροπλάνα έχει την αντιστοιχία της στο παραπάνω μου παράδειγμα. Δεν πιστεύω ότι είναι καθαρά θρησκευτική κίνηση η αυτοκτονία με τέτοιο τρόπο. Είναι μια μορφή πάλης και έτσι δεν μπορεί να διαχωριστεί το θρησκευτικό περιεχόμενό της και να εξεταστεί από μόνο του.

γ) Οι Γενίτσαροι απολάμβαναν τρομερά προνόμια σε πληροφορώ και τους βόλευε η κατάστασή τους. Δεν ακολουθούσαν μόνο για θρησκευτικούς λόγους. Προφανώς δεν έχεις υπόψιν σου ότι μια φορά οι γενίτσαροι επαναστάτησαν ενάντια στον σουλτάνο και ο σουλτάνος συμμορφώθηκε προς τις υποδείξεις τους. Άρα κακώς θεωρούνται οι γενίτσαροι πιόνια των σουλτάνων. Ήταν πολύ πιο ελεύθεροι και πολύ πιο ισχυροί πολιτικά από ότι φαντάζεσαι. Και δεν ευσταθούν αυτά που λές. Ο σουλτάνος είναι αντιπρόσωπος του Αλλάχ στη γή, πώς επαναστατούν οι θρησκευτικά φανατισμένοι γενίτσαροι ενάντια στην εξουσία του θεού??? :confused:

Και επαναλαμβάνω: Δεν υπάρχουν άνθρωποι χωρίς ευθύνη, αυτά είναι παραμύθια!!! Με την ανοχή ή τον φόβο ή με την συγκατάθεση όλων γίνονται τα έκτροπα πάντα. Ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να εξαιρεθούν και αυτοί είναι οι αυτιστικοί και οι πραγματικά νοητικά καθυστερημένοι. Πόσους τέτοιους ξέρετε??? Μπορεί και 1 στους 5000. Ε, αυτό είναι και το πραγματικό τους ποσοστό.

tsilof
08-03-06, 09:38
Πάλι το θέμα ξεφεύγει ως προς την αιώνια διαμάχη Αρχαίας Ελλάδας και Χριστιανισμού και πραγματικά δε βλέπω το λόγο.
Όπως κατάλαβα την αρχική τοποθέτηση του agaliarep , το ζήτημα το έθεσε σε περισσότερο φιλοσοφική βάση ως προς τις ευθύνες των ανθρώπων τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Σαφώς και οι μεν και οι δε έκαναν έκτροπα, κάποιοι τους φανάτισαν και τους πιάσαν κοροΐδα και έγινε ό, τι η ιστορία έχει καταγράψει.

Αυτό όμως είναι το θέμα;

Μήπως η ουσία είναι πως και απ’ το Αρχαιοελληνικό πνεύμα μας κληροδοτήθηκαν υψηλές αξίες και ιδανικά αλλά και ο Χριστιανισμός σα «διδαχή» έκανε το ίδιο; Μη βιαστείτε να βγάλετε γρήγορα συμπεράσματα.. ;)
Το «παν μέτρον άριστον» έγινε «εγκράτεια». Και μένω μονάχα στο φιλοσοφικό του πράγματος…

Άραγε μήπως κάποιοι άνθρωποι δε νιώσανε την πνευματική πληρότητα μέσα από την αρχαιοελληνική φιλοσοφία και κάποιοι άλλοι συνεχίζουν ακόμη να τη νιώθουν ,μέσα όμως τώρα από τα διδάγματα της Χριστιανικής (ή οποιασδήποτε άλλης )θρησκείας;

Ο παράγοντας άνθρωπος δεν είναι άμοιρος ευθηνών…
Οι ηγέτες που τον οδήγησαν σε ακραίες καταστάσεις δεν ήρθαν από την «neverland»!!! Κάποιοι τους επέλεξαν και τους δώσανε τη δύναμη να κάνουν ό, τι κάναν.

Τείνω να συμφωνήσω με agaliarep και r-b-t3r. :rolleyes:

Ευθύνες είχαν και έχουν όλοι… Ο βοσκός ,το κοπάδι, όλοι…
Τα υπόλοιπα είναι επιμέρους ζητήματα τα οποία αφορούν περισσότερο τον ιστορικό του παρελθόντος ή του μέλλοντος.
Σφαγές και έκτροπα υπήρχαν απ’ την στιγμή που δημιουργήθηκαν οι πρώτες οργανωμένες ανθρώπινες κοινωνίες.
Ας μη κοιτάμε το δέντρο μονάχα, κάπου παραπέρα υπάρχει και ένα δάσος..

R-b-t3r
08-03-06, 10:06
Μήπως η ουσία είναι πως και απ’ το Αρχαιοελληνικό πνεύμα μας κληροδοτήθηκαν υψηλές αξίες και ιδανικά αλλά και ο Χριστιανισμός σα «διδαχή» έκανε το ίδιο; Μη βιαστείτε να βγάλετε γρήγορα συμπεράσματα.. Σωστός...
Οι ηγέτες που τον οδήγησαν σε ακραίες καταστάσεις δεν ήρθαν από την «neverland»!!! Κάποιοι τους επέλεξαν και τους δώσανε τη δύναμη να κάνουν ό, τι κάναν. Πάλι συμφωνούμε. Ο Χίτλερ για παράδειγμα ήταν βαλτός από κύκλους που εκφράζαν την βιομηχανία της γερμανίας. Αυτοί διείδαν στον Χίτλερ την ικανότητα να συσπειρώνει κόσμο και να φανατίζει και τον χρησιμοποίησαν για να αναστήσουν την οικονομία της Γερμανίας (που είχε πέσει σε φοβερή ύφεση μετά τον Α παγκόσμιο). Ο λαός είδε τον Χίτλερ ως ευκαιρία για να ξεφύγει απ' την φτώχεια του. Τα αποτελέσματα τα ξέρετε. Άραγε μήπως κάποιοι άνθρωποι δε νιώσανε την πνευματική πληρότητα μέσα από την αρχαιοελληνική φιλοσοφία και κάποιοι άλλοι συνεχίζουν ακόμη να τη νιώθουν ,μέσα όμως τώρα από τα διδάγματα της Χριστιανικής (ή οποιασδήποτε άλλης )θρησκείας; Και όσοι δεν νιώθουν καλυμένοι, συνεχίζουν και ψάχνονται. :D

ΥΓ: Διεκρίνηση προς τον Βαγγέλη: Δεν ήθελα να φανώ εριστικός εκεί που γράφω για άστοχα παραδείγματα. Αν έχουν τέτοιο πνεύμα τα posts μου, φταίει το στυλ που γράφω. Ως συνομιλητές οι περισσότεροι εδώ μέσα είναι πολύ εντάξει και δεν τους προσβάλλω, όσο και να συμφωνώ ή να διαφωνώ.

Μιχάλης
08-03-06, 10:21
Καταρχήν, νομίζω πως πρέπει να διευκρινήσουμε ότι ο χριστιανσιμός, από τη στιγμή που είναι η "επικρατούσα" (πείτε την επίσημη) θρησκεία του κράτους, είναι λογικό να δέχεται και τις περισσότερες επιθέσεις, όπως συμβαίνει, ας πούμε και με την εκάστοτε κυβέρνηση.
Από εκεί και πέρα, όμως, θεωρώ ότι ενώ σε ένα μεγάλο βαθμό καλώς δέχεται την όποια κριτική, σε ένα μεγαλύτερο βαθμό δέχεται άδικες επιθέσεις που θα μου επιτρέψετε να θεωρώ πως προέρχονται από εσφαλμένη ή μη ολοκληρωμένη γνώση των διδαχών του και από μια άτοπη σύγκρισή του με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Έτσι είναι, όμως, στη σύγχρονη ελλάδα ο αχταρμάς είναι στάση ζωής πιά.
Από τη στιγμή που έγινε επίσημη θρησκεία και κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι μέσα από το χριστιανισμό βρίσκουν παρηγοριά ή έναν τρόπο ζωής που τους εκφράζει, εμένα δεν με ενοχλεί καθόλου, το αντίθετο μάλιστα. Σαφώς και με ενοχλεί, όμως, ο φανατισμός που υπάρχει και από τις δύο πλευρές, με τη μία να θεωρεί σατανιστές τους αρχαίους έλληνες και τη θρησκεία τους και με την άλλη να θεωρεί πως μόνο το αρχαίο πνεύμα έδωσε απαντήσεις στα πάντα. Η θέση των ελλήνων φιλοσόφων είναι καθόλα σεβαστή και υψηλότατου επιπέδου και αν κανείς θέλει να την εφαρμόζει θεωρώντας πως του κάνει καλό, τότε όλα καλά. Δε δέχομαι όμως ότι ο χριστιανισμός έφερε την λαίλαπα της καταστροφής, όπως κόπτονται μερικοί. Και κόπτονται γιατί, κατά τη γνώμη μου πάντα, παρερμηνεύουν τα πράγματα κατά το δοκούν, παραγνωρίζοντας αφένός τα καλά του στοιχεία και αφετέρου γιατί δεν μπορούν να δεχτούν ότι μερικοί άνθρωποι νιώθουν ΚΑΙ έλληνες ΚΑΙ χριστιανοί.
Λες και δεν μας φτάνουν οι τόσες διχόνοιες, πρέπει να "χωριζόμαστε" και για αυτούς τους δύο φορείς ενότητας του λαού μας.
Για να τελειώνει το θέμα (από εμένα τουλάχιστον), θεωρώ την ιστορία με τα αγάλματα που προσπάθησαν κάποιοι να πουλήσουν στο Άργος σε ξένους και την απάντηση που τους έδωσε ο Στρατηγός Μακρυγιάννης, ως ενίσχυση της άποψής μου ότι μπορούν οι έννοιες της αρχαιότητας και της νέας θρησκείας να συνδυαστούν προς όφελος του λαού.

vagkri
08-03-06, 11:43
ΥΓ: Διεκρίνηση προς τον Βαγγέλη: Δεν ήθελα να φανώ εριστικός εκεί που γράφω για άστοχα παραδείγματα. Αν έχουν τέτοιο πνεύμα τα posts μου, φταίει το στυλ που γράφω. Ως συνομιλητές οι περισσότεροι εδώ μέσα είναι πολύ εντάξει και δεν τους προσβάλλω, όσο και να συμφωνώ ή να διαφωνώ.

(Αγαπητέ R-b-t3r φυσικά και δεν υπάρχει θέμα παρεξήγησης, σε μία κουβέντα μπορεί να υπάρξουν και υψηλοί τόνοι ,εξ άλλου οι απαντήσεις σου στο forum δίδονται με ευγένεια και ολοκληρωμένες)

Οταν έδωσα σαν παράδειγμα τους καμικάζι και τους υπολοιπους ήθελα να δείξω ότι οι άνθρωποι μετά από την ανάλογη "παιδεία" που θα λάβουν μπορεί να θεωρουν σαν σωστο ή "τιμή" αυτο που είναι εντελώς λάθος.
Σαφέστατα και μπορεί ορισμένοι από τα "όργανα" της εκάστοτε ηγεσίας ή διοικούσης αρχής να βρούν την ευκαιρία και να χρησιμοποιήσουν τις "οδηγίες" γιά να πραγματοποιήσουν τις ανώμαλες ορέξεις τους οπότε τότε θα τους κατηγορήσουμε.
Στην συγκεκριμένη κουβέντα που έχουμε θέλω να πω ότι τα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι κατα τόπο και χρόνο "κυβερνήτες λαών" είναι τα εξής λίγα:θρησκεία(φόβο για το άγνωστο ,ελπίδα για μετά τον θάνατο),
πατρίδα(φόβο για την ζωή και την περιουσία)
και για τους ματαιόδοξους υπόσχεση δόξας.
Χωρίς να έχω διαβάσει ιδιαιτέρως πολύ έχω την εντύπωση ότι και στην αρχαία Ελλάδα θα υπήρχαν πολλά κακά και υλικώς και διανοητικώς αλλά δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα καθώς ξέρω ότι τα καλά που άφησαν και δίδαξαν είναι απείρως περισσότερα από τα τυχόν κακά.
Η θρησκεία του χριστιανισμου (και γενικά οι θρησκείες) είναι απλώς το μέσο εξουσιασμού και χειραγώγησης των λαών.
Γιά παράδειγμα:παρτε ένα μωρό απομονώστε το και μεγαλώστε το με πολυ λίγο φαγητό λίγο νερό καθόλου διασκέδαση και μετα απο 10 χρόνια δώστε του λιγο φαγητό και νερό παραπανω και κανα παιχνιδάκι.Μετά υποσχεθήτε του (στο παιδί πλέον) ότι μετά από πολύ καιρο άν πιστέψει και κανει ότι του λέτε θα έχει και απολάυσεις και ότι του στερήσατε στην ζωή του, τι λέτε δεν θα γίνει τυφλός "οπαδός" ;;;;
Ο χριστιανισμός (θα ήθελα ο κος Παθοκτόνος να εξηγήσει γιατι δεν είναι θρησκεία) θα μπορούσα να πω ότι δεν έχει προσφέρει τίποτα στην ανθρωπότητα παρά μιζέρια και πόνο.
Και για να το κάνω πιό εύκολο πείτε τά καλά που έχει προσφέρει από τότε που καθιερώθηκε σαν θρήσκεία.

καλό μεσημέρι

tsilof
08-03-06, 12:43
Χωρίς να έχω διαβάσει ιδιαιτέρως πολύ έχω την εντύπωση ότι και στην αρχαία Ελλάδα θα υπήρχαν πολλά κακά και υλικώς και διανοητικώς αλλά δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα καθώς ξέρω ότι τα καλά που άφησαν και δίδαξαν είναι απείρως περισσότερα από τα τυχόν κακά.
Δεν έχεις άδικο σ' αυτό, αλλά γιατί να τα μηδενίζουμε όλα και να φτάνουμε έτσι στο άλλο άκρο;; Γιατί να μη συμβαίνει το ίδιο και με το Χριστιανισμό ή τις υπόλοιπες θρησκείες;;; :confused:
Ο χριστιανισμός θα μπορούσα να πω ότι δεν έχει προσφέρει τίποτα στην ανθρωπότητα παρά μιζέρια και πόνο.
Και για να το κάνω πιό εύκολο πείτε τά καλά που έχει προσφέρει από τότε που καθιερώθηκε σαν θρήσκεία.
Αυτό εννοώ όταν σου λέω πως φτάνεις(-ουμε) στο αντίθετο άκρο. Ο μηδενισμός δε ξέρω κατά πόσο είναι θετικό στοιχείο.

vagkri
08-03-06, 13:37
Δεν έχεις άδικο σ' αυτό, αλλά γιατί να τα μηδενίζουμε όλα και να φτάνουμε έτσι στο άλλο άκρο;; Γιατί να μη συμβαίνει το ίδιο και με το Χριστιανισμό ή τις υπόλοιπες θρησκείες;;; :confused:
.
Δέν θέλω να μηδενίσω τίποτε αγαπητε. Είπα και προηγουμένως ότι δεν έχω διαβάσει και πάρα πολυ και δεν μπορώ να αντιτάξω τις γνώσεις μου απέναντι σε άλλα μελη του forum που είναι εμφανέστατα πιο μορφωμένοι από εμενα.Λογικές ερωτήσεις κάνω και πραγματικά θέλω να μάθω τις απαντήσεις αν είναι δυνατον.Με τα λιγα που έχω διαβάσει (όχι μονόπλευρη μελέτη) σε όλη την διάρκεια της ως τώρα πορείας του ανθρώπου όσοι μυστικιστές -ιερείς/ες -μάγοι-μάντεις, είτε κυβερνούσαν είτε επηρέαζαν σε μεγάλο έως πολύ μεγάλο βαθμό τους κυβερνόντες.(παραδείγματα που μου έρχονται στο μυαλό :ινδιάνοι-μάγοι,έλληνες-μάντεις,χίτλερ-αστρολόγοι(νομίζω),ρωσσία-ρασπούτιν,κ.α.)
Εν τω μεταξύ ποτέ !, κάποια/ος/τι από όλα αυτά δεν χρησιμοποίησε τις γνώσεις - τέχνη για να καλυτερέυσει τη ζωή των ανθρώπων ,αλλα για να τους ελέγχεί παρεχοντας προστασία στους φόβους που δημιούργησε-κατασκέυασε ο/οι ίδιος/οι.
Το ίδιο νομίζω ότι είναι και ο χριστιανισμός και αναρωτιέμαι πάλι γράφοντας αυτά γιατί ο χριστιανισμός =αληθειά ενώ ο αλλαχ , ο βούδας ,ο δίας ,ο ρα ,ο γιαχβε ,ο μανιτού και ένα σωρό άλλοι =ψέμα .

Ελπίζω ότι μπόρεσα να μεταφέρω την σκέψη μου χωρίς να παρεξηγηθώ.

Μιχάλης
08-03-06, 14:57
Έχεις δίκιο στο ότι πολλές φορές οι θρησκείες χρησιμοποιήθηκαν για να χειραγωγηθούν οι μάζες αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η πρωταρχική γενεσιουργός τους αιτία ήταν αυτός ο λόγος. Μερικά πράγματα χαρακτηρίζονται από το πως τα χρησιμοποιεί κανείς.
Υπάρχουν διάφορες αιρέσεις που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει τον τύπο επειδή προκάλεσαν μαζικές αυτοκτονίες των πιστών τους. Αυτό δεν σημαίνει πως σκοπός της θρησκείας γενικότερα είναι η αυτοκτονία και ο θάνατος, οπότε καλό θα ήταν να μην γενικεύουμε.
Τώρα, όσον αφορά στο εάν υπάρχει κάποια θρησκεία που να "δικαιούται" το αλάθητο και την αποκλειστικότητα στην αλήθεια, γνώμη μου είναι πως δεν υπάρχει. Η κάθε μία πιστεύω λέει κάποιες κοινές αλήθειες, που όμως για πολλούς λόγους διατυπώνονται με διαφορετικούς τρόπους.

vagkri
08-03-06, 15:56
Έχεις δίκιο στο ότι πολλές φορές οι θρησκείες χρησιμοποιήθηκαν για να χειραγωγηθούν οι μάζες αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η πρωταρχική γενεσιουργός τους αιτία ήταν αυτός ο λόγος. Μερικά πράγματα χαρακτηρίζονται από το πως τα χρησιμοποιεί κανείς.
Υπάρχουν διάφορες αιρέσεις που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει τον τύπο επειδή προκάλεσαν μαζικές αυτοκτονίες των πιστών τους. Αυτό δεν σημαίνει πως σκοπός της θρησκείας γενικότερα είναι η αυτοκτονία και ο θάνατος, οπότε καλό θα ήταν να μην γενικεύουμε.
Τώρα, όσον αφορά στο εάν υπάρχει κάποια θρησκεία που να "δικαιούται" το αλάθητο και την αποκλειστικότητα στην αλήθεια, γνώμη μου είναι πως δεν υπάρχει. Η κάθε μία πιστεύω λέει κάποιες κοινές αλήθειες, που όμως για πολλούς λόγους διατυπώνονται με διαφορετικούς τρόπους.

Σωστά ! Σωστά
τις περισσότερες φορές οι θρησκείες ξεκίναγαν σαν πίστη στο Θείο της εποχής και με σκοπό να βοηθήσουν.Οπως έτσι πιστέυω να ξεκίνησε η θρησκεία του χριστού, μόνο που η εποχή που ήταν απλά πίστη με αγνά πιστέυω ,έχει περάσει ανεπιστρεπτεί.Πιστέυω ότι συμφωνείς αγαπητέ Μιχάλη ότι η κραταιά εκκλησία δεν ενδιαφέρεται καθόλου γιά τον μέσο χριστιανό.
Οτι προσφέρει όταν το κάνει δεν είναι παρά ένα ελάχιστο μέρος από τον πλόυτο που έχουν προσφέρει οι πιστοί και αυτο πάντα με την δημοσιότητα που ταιριάζει στην περίπτωση.
Ο παπάς στην γειτονιά που μεγάλωσα όταν ήμουν παιδάκι ήταν φτωχαδάκι, τώρα έχει μία πολυκατοικια και audi a4 χώρια τι έχουν τα παιδιά του (και τα τρία).Μην μου πείς δεν έχει σχέση.Εχει γιατί αυτό είναι ο χριστιανισμός , επιχείρηση.
Πρίν πολλά χρόνια ένας φίλος χτύπησε και ο πατερας του χρειαστηκε χρήματα γιά το παιδί του.Δέν είχε που να βρεί και ζήτησε απο την εκκλησία ,,, η απάντηση ήταν απλή ¨"δεν υπαρχουν" ...........
Αν με ρωτήσουν αν πιστέυω στον θεό η απάντηση μου θα είναι "μάλλον" γιατί αυτή είναι η αλήθεια μάλλον πιστέυω στον θεό.Αλλά θεό ονομάζω αυτό που υποθέτω ότι έφτιαξε τον κόσμο και ίσως να υπάρχουν και άλλα πλάσματα και άλλες διαστάσεις και κάποιο έιδος παράδεισου και άλλοι θεοί και ποιός ξέρει τι άλλο.Ισως να μήν υπάρχει τίποτα αλλά στην τελική δεν με ενδιαφέρει.Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να μην κάνω κακό σε τίποτα και ότι είναι να γίνει θά γίνει.Κάποτε θα το μάθω!!
Μην μου πείτε ότι ο χριστιανισμός αγαπάει.Τι αγαπάει ; τους μουσουλμάνους (δεν αφήνει να φτίαξουν τους ναούς τους) τους άθρησκους ; αυτούς που παντρέυονται με πολιτικό γάμο; αυτούς που θέλουν κάυση αντί γιά ταφη;
αγαπάει μόνο τους πιστούς που πάνε εκκλησία και ακολουθούν τους κανόνες.
Αυτο άν δεν κάνω λάθος ονομάζεται συμφέρον και όχι αγάπη.
Θα μου πείτε ότι άλλο χριστός και άλλο εκκλησία .
Δεν νομίζω ,το ίδιο πράγμα είναι.Γιατί ο θεός δέν διορθώνει το κακό;
Του αρέσει να βασανίζει με την προσμονή (για τους τυχερους που πιστέυουν) της δευτέρας παρουσίας - τιμωρίας ;

Κάτι λάθος στην όλη ιστορία δεν νομίζεις ????

agaliarep
08-03-06, 18:16
Χαίρομαι που υπήρξε ενδιαφέρον για το θέμα.
Όταν άρχισα να γράφω το μήνυμα δεν ήξερα ούτε πως θα καταλήξει αλλά ούτε αν θα ενδιαφέρει κανέναν. Σκοπός μου δεν ήταν παρά να δώσω πάντα κατά την προσωπική μου άποψη πιο σωστές διαστάσεις στο θέμα.
Ακούω πολύ καιρό για το πόσο κακό έκανε ο Χριστιανισμός στην Ελλάδα αλλά και στους Έλληνες χωρίς ποτέ να ακούσω το τεράστιο μερίδιο ευθύνης των ανθρώπων που μένουν σε αυτή την χώρα που λέγεται Ελλάδα. Είναι πολύ εύκολο, η πιο εύκολη και πιο απαίδευτη θέση, να λέμε ότι πάντα φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από εμάς.
Φταίει ο Χριστιανισμός για την πτώση του αρχαίου Ελληνικού πνεύματος; Φταίει. Μόνο αυτός;

Όταν έγραψα για τον Χιτλερ σ’ αυτό που ήθελα να δώσω έμφαση ήταν όχι κατά το πόσο έχει ευθύνες αυτός που στο κάτω, κάτω μπορούμε να δεχτούμε ότι ήταν τρελός. Εγώ παίρνω αυτό σαν δεδομένο, ή αν θες ψυχικά άρρωστος ή ανώμαλος ή ενδιαφερόταν για το προσωπικό του συμφέρον. Ο Χίτλερ και ο κάθε ένας από αυτούς Ρουντολφ Ες κτλ. δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα περισσότερο από 10, 20, 300 φόνους. Το θέμα είναι ότι απέκτησαν δύναμη για να κάνουν εκατομμύρια. Και την δύναμη τους την έδωσε ο Γερμανικός λαός. Ήταν υπεύθυνος ο Γερμανικός λαός για ότι έγινε, δεν έφταιγε μόνο ο Χίτλερ. Όταν παρακολουθείς ένα φόνο και μια αδικία χωρίς να μιλάς είσαι συνένοχος. Θα μου πείτε πολλοί μίλησαν και αιχμαλωτίστηκαν, σκοτώθηκαν. Αλλά ποιος τους αιχμαλώτισε και ποιος τους σκότωσε; Κάποιοι άλλοι και αυτοί Γερμανοί.

Σε καμία περίπτωση δεν πήγα να απενοχοποιήσω τον Χριστιανισμό, ούτε τα εγκλήματα που έγιναν στο όνομα του.
Αν και για να πω την αλήθεια δεν μπορώ να ενοχοποιήσω μια Θρησκεία για τίποτα. Για τον απλούστατο λόγο ότι η Θρησκεία του Χριστιανισμού, ή οποιαδήποτε θρησκεία «καλή» ή «κακή» είναι ιδέα και οι ιδέες δεν ενοχοποιούνται. Οι άνθρωποι που κάνουν πράξη την ιδέα, οποιασδήποτε φύσης είναι αυτή, είναι ένοχοι. Πριν από λίγο είχα μια ιδέα να σας κλείσω ένα ραντεβού και αφού σας σκοτώσω, σας τεμαχίσω σας φάω τα μάτια και τα αφτιά, να πετάξω τα υπολοιματα σας στον κάδο. Δεν είμαι ένοχος όμως. Μέχρι να το κάνω, παραμένει μια ιδέα. Οι ιδέες και οι σκέψεις δεν μπορούν να ενοχοποιηθούν οι πράξεις ενοχοποιούνται. Άρα καταλήγω στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι είναι το πρόβλημα που κάνουν την ιδέα πράξη. Πόσο μάλλον όταν η ιδέα αυτή έχει παραποιηθεί και έχει αλλαχτεί από το αρχικό της σχέδιο σε κάτι που, εύπλαστο σαν πηλός όπως είναι αρχικά, βολεύει τις ορέξεις κάποιον ανθρώπων.
Ναι έκαναν κακό οι «Χριστιανοί» στην Ελλάδα και τους Έλληνες. Και οι Κομμουνιστές έκαναν πολύ κακό, αλλά ο κουμμουνισμός δεν είναι λάθος. Μια ιδέα είναι. Και η αναρχία είναι μια ακόμα καλύτερη ιδέα, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ αλλά αντίθετα διαστρεβλώθηκε. Και η διαστρέβλωση έγινε κάπου ανάμεσα στην αρχή της ύπαρξης της στην ιδέα και στην εφαρμογή. Τι υπάρχει ανάμεσα; Ο άνθρωπος.

Άνθρωποι ήταν και οι Χριστιανοί και διαστρέβλωσαν τον Χριστιανισμό. Τον έφεραν στα μέτρα τους. Η ιδέα ήταν ο Χριστός και η εφαρμογή ο Χριστιανισμός. Ο άνθρωπος είναι αυτός για τον οποίο γίνονται, όλα και ο ενδιάμεσος κρίκος.

Οι Έλληνες όμως ήταν αυτοί που ασπαστήκαν τον Χριστιανισμό. Δεν ήταν άλλοι. Έγινε με το ζόρι; Με βία; Από πότε η βία κάνει τους ανθρώπου να αλλάζουν πιστεύω; Συγνώμη αλλά αν θυμάμαι καλά είχαμε 400 χρόνια σκλαβιά από Μουσουλμάνους αλλά και πάλι η βασική και κύρια Θρησκεία του κράτους μετά από 400 χρόνια ήταν και πάλι ο Χριστιανισμός. Δηλ. οι Τούρκοι δεν άσκησαν τις κατάλληλες πιέσεις για να αλλάξουν τα πιστεύω των Ελλήνων; Και αν δεν άσκησαν αρκετή πίεση για την Θρησκεία γιατί πχ δεν τους ένοιαζε, πόση βία και πίεση άσκησαν για να εξαλείψουν την ιδέα της επανάστασης και του ελευθέρου Ελληνικού κράτους; Τα κατάφεραν; Όχι γιατί οι ιδέες και τα πιστεύω δεν αλλάζουν με την βία αλλά από προσωπική αλλαγή. Εδώ δεν κατάφεραν να εξαλείψουν το ποδόσφαιρο από την Αγγλία με την βία και το έκαναν για τα πιστεύω αλλά και την Θρησκεία των Αρχαίων Ελλήνων;
Και κατάφεραν όλος ο κόσμος σχεδόν να ασπαστεί τον Χριστιανισμό; Και δεν έχει ευθύνες αυτός ο κόσμος;
Ήταν αγράμματος; Ποιο αγράμματος από τον Μακρυγιάννη; Ποιο χωριάτης; Γιατί ασπαστήκαν τον Χριστιανισμό; Από φόβο για τους διωγμούς; Από φόβο στις σφαγές; Δηλ. θέλετε να μου πείτε ότι εκείνοι που δεν φοβήθηκαν 3.000.000 Πέρσες που έκαναν κάθοδο, φοβήθηκαν τις σφαγές από κάποιο ξένο αυτοκράτορα… Πολύ ξεπεσμός και πολύ πεζό.
Δεν ήταν αρκετά μορφωμένοι και παραπλανήθηκαν; Από ηγέτες; Σαν τον Χριστόδουλο; Είχαν παραπλανηθεί όλοι αυτοί στο Σύνταγμα; Ήταν αμόρφωτοι;
Ε τότε να μην μιλάτε για άμεση Δημοκρατία και κάνετε ενέργειες για αυτήν μέσα στο forum γιατί πραγματικά με τρομάζει ένας λαός που παραπλανιέται τόσο και φοβάμαι για το μέλλον μου.

Αυτό που δεν κατάλαβε ο φίλος Μηνάς μάλλον είναι ότι λέγοντας

Πριν 1 αιωνα ο κοσμος δεν γνωριζε καν για τα εγκληματα που εκαναν οι ανθρωποι που ονομαζονταν χριστιανοι μεσα στους αιωνες.

Είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που ονομάζονταν Χριστιανοί δεν ήρθαν από μια άλλη χώρα, τα διδάγματα ήρθαν από άλλη χώρα. Οι άνθρωποι ήταν ήδη εδώ, έμεναν από πάντα εδώ και τους φωνάζουν έως τώρα Έλληνες.

Καλή μου Drymonia δεν είπα ότι φταίει ο απλός κόσμος και ότι δεν φταίει ο κάθε βλάκας που παίρνει εξουσία, αλλά πρέπει να ξέρεις ότι για να σου κάνει κάποιος κακό πρέπει να του δώσεις το δικαίωμα και την δύναμη να σου κάνει κακό. Οπότε κατά επέκταση έχει ευθύνες και ο λαός που έδωσε την δύναμη σε κάποιους να του κάνουν κακό.
Αν αποφασίσω να βιάσω κάποια και είσαι μπροστά και δεν πεις τίποτα δεν κάνεις τίποτα, δεν φταίω εγώ μόνο που την βίασα αλλά και εσύ που δεν έκανες τίποτα για να με αποτρέψεις. Και να θυμάσαι ότι το θύμα θα ρίξει και σε σένα την ευθύνη και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να την ρίξει πιο πολύ σε σένα.

Φίλε Vagkri μίλησες για το πόσο πλύση εγκεφάλου έγινε στους Ιάπωνες από την ημέρα που γεννήθηκαν. Μα ο Χριστιανισμός δεν ήταν πριν από τους Έλληνες ήρθε εδώ που έμεναν οι Έλληνες. Οπότε δεν έγινε καμία πλύση εγκεφάλου από μικρή ηλικία ώστε να υπάρχει η δικαιολογία ότι δεν ήξεραν και δεν μπορούσαν να ξέρουν τι είναι καλό για αυτούς. Μόνο τα παιδιά και οι πνευματικά καθυστερημένοι δεν ξέρουν τι είναι καλό για αυτούς. Εκτός εάν θεωρείς ότι οι Έλληνες ήταν πνευματικά καθυστερημένοι και ότι παρά όλη την παιδεία τις φιλοσοφικές σχολές που είχαν και οι οποίες έκλεισαν κάποιοι, δεν ηξεραν τι ήταν καλό για αυτούς και επέλεξαν τον Χριστιανισμό, ή κάποιον που τους επέβαλε τον Χριστιανισμό. Γιατί ακόμα και να θεωρήσω ότι ξεγελάστηκαν στο θέμα της Θρησκείας, δεν μπορώ να δώσω κανένα ελαφρυντικό για το ότι δεν έκαναν τίποτα για να μην αφήσουν κάποιον να τους επιβάλει το οτιδήποτε. Ακόμα και μόνο σ’ αυτό να έφταιξαν υπάρχει ΕΥΘΗΝΗ.

.

Παθοκτόνος
08-03-06, 22:55
Αυτό έκανε και ο – γλυκούλης – Χίτλερ.Επειδή μηρυκάζονται κάποιες ανόητες(κατά την άποψή μου) απόψεις,πρέπει εδώ να υπενθυμίσω ή να σας γνωρίσω τουλάχιστον αυτό: πως ο Χίτλερ ήθελε να επαναφέρει την αρχαία ειδωλολατρική τευτονική θρησκεία(κάτι τι που έγινε δηλαδή,από όσο γνωρίζω σε κάποιο βαθμό)...Σαν να αναμιμνήσκω κάποιους τώρα που το λέω αυτό... :)

Drymonia
08-03-06, 23:15
ο Χίτλερ ήθελε να επαναφέρει την αρχαία ειδωλολατρική τευτονική θρησκεία
Πέστα χρυσόστομε! Με δέλεαρ την προσφορά εργασίας σε άνεργους Γερμανούς και με τη συμμετοχή του σε στοά της εποχής [ή βοήθειας που έλαβε από εκεί διότι λέγεται ότι ίσως λόγω της εβραϊκής καταγωγής του δε μπόρεσε να μυηθεί] πήρε στα χέρια του την εξουσία και ..μας υποχρέωσε!!

beetlejuice
08-03-06, 23:25
Δρυμονια το παραπανω ειναι μια κλασσικη τακτικη των απολογητων για τη δαιμονοποιηση των παγανιστικων αξιων. Ετσι οποιος θελησει να μελετησει τις αρχαιες δοξασιες, εκτος απο τον φοβον θεου, εχει να αντιμετωπισει και τον χαρακτηρισμο του χιτλερικου και του φασιστα ;)

Παθοκτόνος
08-03-06, 23:46
Δρυμονια το παραπανω ειναι μια κλασσικη τακτικη των απολογητων για τη δαιμονοποιηση των παγανιστικων αξιων. Ετσι οποιος θελησει να μελετησει τις αρχαιες δοξασιες, εκτος απο τον φοβον θεου, εχει να αντιμετωπισει και τον χαρακτηρισμο του χιτλερικου και του φασιστα ;)
Πολύ γλαφυρό αυτό φίλτατε,αλλά βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα.Να πούμε πως τις αρχαίες δοξασίες,όπως θα έχετε καταλάβει,τις μελετώ κι εγώ...Πρέπει βεβαίως να πούμε ακόμη πως κάποιοι από αυτούς που θέλουν να αναβιώσουν,καθώς λέγουν,την αρχαία ελληνική θρησκεία είναι θαυμαστές του Χίτλερ και του κινήματος του εθνικοσοσιαλισμού,κάτι που δεν κρύβουν,νομίζω...Από την μελέτη μου δε έχω συμπεράνει ότι το κίνημα της νεοειδωλολατρίας είναι ξεκάθαρα νεοεποχίτικο-θεοσοφικό(μεγάλο μειονέκτημα αυτό,κατά την άποψή μου)...Τέλος,θα ήθελα να μου πείτε ποιες είναι οι παγανιστικές αξίες.Ευχαριστώ.

agaliarep
09-03-06, 08:00
Έχετε φάει κόλλημα με τον Χίτλερ. Όποτε αναφέρεται το όνομα του τρώτε κόλλημα. Μάλλον δεν έπρεπε να αναφέρω το όνομα του ακόμα και σε ένα παράδειγμά που προφανώς δεν καταλάβατε και από ότι φαίνεται δεν έχετε καμία όρεξη να το κάνετε.
Το θέμα δεν είναι αυτό εάν κοιτάξετε λίγο πιο ψηλά.

R-b-t3r
09-03-06, 08:42
Δρυμονια το παραπανω ειναι μια κλασσικη τακτικη των απολογητων για τη δαιμονοποιηση των παγανιστικων αξιων. Για στάσου Beetle, πρώτα πρώτα επειδή είναι αρχαίες είναι και σωστές??
Και κατά δεύτερον ποιός σου είπε, όπως λέει και ο παθοκτόνος, ότι ο παγανισμός έχει αρχές??
Διευκρίνησε λίγο τί εννοείς με τον όρο "παγανισμός" γιατί ο όρος μάλλον δεν είναι κατάλληλος για αυτό που θες να πείς.

Παγανισμός είναι η λατρεία των στοιχείων της φύσης και είναι παρακλάδι (αν όχι ταυτόσημο) του σαμανισμού.

R-b-t3r
09-03-06, 08:56
αρχαία ειδωλολατρική τευτονική θρησκεία Και αυτό είναι λάθος. Η θρησκεία που προωθούσε ο Χίτλερ ήταν κράμα πολλών άλλων και δεν ήταν αποκλειστικά τευτονική. Εκτός αν οι Τεύτονες χρησιμοποιούσαν Αρχαία Ινδικά σύμβολα (Σβάστιγγα) :rolleyes:

Antonia
09-03-06, 10:48
Λυπάμαι που παρατηρώ πως ήδη το θέμα έχει ξεφύγει απ' την κεντρική ιδέα. Το καλώ να επιστρέψει!! :D Θα ήθελα να πω κι εγώ την άποψή μου, αλλά σε σχέση με τον τίτλο "Χριστιανισμός θύμα;" και όχι σ' αυτά που οδηγήθηκε η συζήτηση.

Όταν αναφερόμαστε σε μια θρησκεία (στην προκειμένη περίπτωση το χριστιανισμό) μιλούμε για το σύνολό της, δηλαδή το θεωρητικό μέρος (ιδεολογία, φιλοσοφία, αρχές κ.λπ.) και το πρακτικό (εκπροσώπους, πιστούς, εκκλησίες...). Δεν μπορούμε να λέμε χριστιανισμός και να θέλουμε απ' τους άλλους να αναλύσουν μόνο τη σημασία του και το πόσο έχει συμβάλει στην εξέλιξη και την ανάπτυξη της ζωής μας. Στο χριστιανισμό εντάσεται και ο λαός που τον ακολουθεί. Σε αυτή τη βάση λοιπόν, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε θύμα κανέναν. Όλοι έχουν ευθύνη για την άσχημη πορεία ενός δόγματος. Γιατί τι άλλο είναι οι θρησκείες στη ρίζα τους; Ένα δόγμα, που σου επιβάλλει, εμμέσως πολλές φορές χωρίς να το καταλάβεις, έναν τρόπο ζωής, μια ευρύτερη αντίληψη των πραγμάτων με συγκεκριμένο όμως σκεπτικό. Σημείωση: όπως ανέφερε εξάλλου και ο Παθοκτόνος, είναι αμαρτίες όσα έθεσε ως παραδείγματα η Δρυμονία, όπως θεωρείται αμαρτία (ή μάλλον ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ) οι μουσουλμάνες να μη φανερώνουν το 90% του σώματός τους. Αυτό κι αν είναι δόγμα!

Ας συνεχίσω καλύτερα όμως για την ευθύνη. Πέρα από τους κληρικούς, που τα τελευταία χρόνια βγήκαν πολλά στη φόρα (ερωτικά σκάνδαλα, οικονομικά συμφέροντα κ.ά.) φταίνε σε μεγαλύτερο ίσως βαθμό οι πιστοί. Όταν ρίχνουν ένα κέρμα στον "κουμπαρά" της εκκλησίας της γειτονιάς, το κάνουν σε μεγάλο βαθμό για να νιώσουν οι ίδιοι καλύτερα και όχι επειδή αύριο θέλουν να δουν το γείτονα να έχει καινούρια καθαρά ρούχα. Ίσα-ίσα αν μπορούσαν θα έδιναν λεφτά για να πάρουν απ' τον άλλο γείτονα το αυτοκίνητο. Οπότε, με λάθος σκοπό έχουμε και λάθος αποτέλεσμα. Διότι αν μας ενδιέφερε πραγματικά που πάνε τα λεφτάκια όταν γεμίζουν τα παγκάρια στην Παναγιά της Τήνου, που κατακλύζεται κάθε χρόνο από τις μάζες, θα την "ψάχναμε" λίγο παραπάνω και θα βλέπαμε πως ή δεν πάνε πουθενά (δοκιμάστε να σηκώσετε ένα τέτοιο θησαυροφυλάκιο και θα καταλάβετε) ή πάνε, αλλά σε συγκεκριμένες τσέπες (ονόματα δε λέμε, οικογένειες δε θίγουμε)! Να μη σχολιάσω το δεύτερο κι ας σταθώ λίγο παραπάνω στο πρώτο: ποια η αξία ενός κέρματος του 1960 (είναι και άλλη νομισματική μονάδα τώρα πια) στον πάτο ενός δοχείου; Συμβολικό; Τι να το κάνω; Αν θέλω σύμβολα έχω τις εικόνες. Ή ένα κόσμημα κρεμασμένο μπροστά από μια εικόνα ενός αγίου; Πραγματικά σκεφτείτε τι προσφέρει. ΤΙΠΟΤΑ! Η Ελλάδα έχει οικονομικό πρόβλημα και η εκκλησία αντί να βοηθάει, τιμάει και θέλει αναμνήσεις! Αναμνήσεις είναι για μένα διάφορα αντικείμενα μικρής ή μεγάλης αξίας κλεισμένα σε ένα κουτί, μέσα σε μια ντουλάπα. Θα μου πείτε, ποιος θα πάρει την απόφαση-ευθύνη να ανταλλάξει την προσφορά ενός ταλαιπωρημένου (αλλά τελικά ευχαριστημένου) πιστού έναντι χρηματικού ποσού; Κανείς! Γιατί όμως; Αν το έκανε και τα χρήματα κατέληγαν τελικά σε μια οικογένεια που τα χρειαζόταν πραγματικά, δε θα εκπληρωνόταν η επιθυμία του θεού/Χριστού; Αγαπάτε αλλήλους και βοηθάτε το συνάνθρωπό σας. Αυτά δε μας διδάσκει; Ή μήπως ο άγιος της εικόνας θα "θυμώσει" και δε θα ξανακάνει θαύμα; :rolleyes:

Άρα, το πρόβλημα δεν είναι μόνο στη θεωρία. Το βασικότερο πρόβλημα, και έρχομαι να συμφωνήσω με τον agaliarep, είναι ο άνθρωπος. Αυτός είναι ο επαίτιος και ο θύτης. Αυτά.

vagkri
09-03-06, 12:22
Ας συνεχίσω καλύτερα όμως για την ευθύνη. Πέρα από τους κληρικούς, που τα τελευταία χρόνια βγήκαν πολλά στη φόρα (ερωτικά σκάνδαλα, οικονομικά συμφέροντα κ.ά.) φταίνε σε μεγαλύτερο ίσως βαθμό οι πιστοί. Όταν ρίχνουν ένα κέρμα στον "κουμπαρά" της εκκλησίας της γειτονιάς, το κάνουν σε μεγάλο βαθμό για να νιώσουν οι ίδιοι καλύτερα και όχι επειδή αύριο θέλουν να δουν το γείτονα να έχει καινούρια καθαρά ρούχα. Ίσα-ίσα αν μπορούσαν θα έδιναν λεφτά για να πάρουν απ' τον άλλο γείτονα το αυτοκίνητο.

Άρα, το πρόβλημα δεν είναι μόνο στη θεωρία. Το βασικότερο πρόβλημα, και έρχομαι να συμφωνήσω με τον agaliarep, είναι ο άνθρωπος. Αυτός είναι ο επαίτιος και ο θύτης. Αυτά.

Αν κατάλαβα καλά λες ότι οι "πιστοί" (μάλλον όχι όλοι ελπίζω) δεν δίνουν δεκάρα γιά τίς ανάγκες των συνανθρώπων τους και "ριχνουν κέρματα στον κουμπαρά της εκκλησίας για να βοηθήσουν την αμαρτωλή ψυχή τους.Δέν μπορώ να διαφωνήσω αγαπητή Αντωνια και μάλλον έχει δίκιο τελικά ο agaliarep , όταν λέει ότι φταίνε οι άνθρωποι - οπαδοί που ο χριστιανισμός (για την ακρίβεια οι οπαδοί του) έχει κάνει αυτά τα κακά στην ανθρωπότητα.
Οι αντιπαραθέσεις που υπήρξαν είχαν να κάνουν ως επί το πλείστον με τους αντιπροσώπους του δηλαδή τους ιερείς.
Η απάντησή στο ερώτημα που έθεσε ο φίλτατος agaliarep λοιπόν ,λογικά είναι ναι ο χριστιανισμός είναι θύμα όλων αυτών που δεν ακολουθουν ή και εκμεταλλευονται τις σωστές και αγαθές (στην πλειονότητα) ιδέες του.

Το πρόβλημα όμως φαντάζομαι δεν είναι αυτη η απλή απάντηση αλλά οι λόγοι που δημιούργησαν τίς αιτίες (τα άσχημα) για να υπάρχει αυτή η αρνητική αντιμετώπιση του δόγματος με το όνομα χριστιανισμός.
Όλες οι διαφορετικές απόψεις επικεντρώνονται στά άσχημα του κάθε δόγματος και όχι στην ουσία που είναι "ποιοί δημιούργησαν αυτά τα άσχημα".
Αρα έχoυν δίκιο αυτοι που λένε ότι οι άνθρωποι φταίνε για όλα αυτά και όχι το δόγμα!.
Ανεξάρτητα από τις προσωπικές αντιλήψεις μου σε ότι αφορά την αλήθεια αυτών που λέει η θρησκεία αυτή πρέπει να παραδεχτώ ότι άν μπορουσε να εφαρμοστεί κατα γράμμα το ιδεολογικό μέρος του χριστιανισμου τότε ο κόσμος θα ήταν τέλειος!!!!.
Δυστυχώς δεν βλεπω όμως τρόπο να γινει αυτό και έτσι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να βλεπουμε τους παπάδες να πλουτίζουν με ανήθικο τρόπο ,τους "πιστούς" να γεμίζουν τα παγκάρια (με τους περισσότερους να σκέφτονται έτσι όπως η Αντωνία (clever girl) επισήμανε), και ανθρώπους σαν εμάς να το συζητάμε.
Καλημέρα σας

Antonia
09-03-06, 12:55
Αν κατάλαβα καλά λες ότι οι "πιστοί" (μάλλον όχι όλοι ελπίζω) δεν δίνουν δεκάρα γιά τίς ανάγκες των συνανθρώπων τους και "ριχνουν κέρματα στον κουμπαρά της εκκλησίας για να βοηθήσουν την αμαρτωλή ψυχή τους.Σε κάθε "κανόνα" υπάρχουν και εξαιρέσεις. Δε βάζω ποτέ όλους τους ανθρώπους στο ίδιο τσουβάλι και δε θα το κάνω ούτε τώρα. Φυσικά και υπάρχουν χριστιανοί που θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους και πολλές φορές όχι μόνο δεν αφήνουν τον εαυτό τους να πλουτίσει ενώ άλλοι δεν έχουν να φάνε, αλλά διατηρούν μια φτωχή οικονομική κατάσταση σαν αντίληψη ζωής. Είναι ολιγαρκείς και περήφανοι για να δεχτούν περισσότερα απ' όσα χρειάζονται. Έτσι δίνουν απλόχερα κάθε τι που δεν έχουν ανάγκη και δεν το κάνουν για να ικανοποιήσουν το εγώ τους ή ν' ακούσουν από κάποιον μια μέρα "Μπράβο! Είσαι καλός χριστιανός." Την "καλή πράξη" (Σ.Σ.: χρησιμοποιώ εισαγωγικά όταν παραθέτω ορολογία που η συγκεκριμένη θρησκεία περιλαμβάνει μέσα στις -σίγουρα- πολύ περισσότερες από 10 εντολές!) την ξέρουν μόνο οι ίδιοι και κανείς άλλος. Μάλλον ακολοθούν κατά γράμμα το άκρως λαϊκό "Μην το πεις ούτε του παπά"! :D

Παθοκτόνος
09-03-06, 21:47
Και αυτό είναι λάθος. Η θρησκεία που προωθούσε ο Χίτλερ ήταν κράμα πολλών άλλων και δεν ήταν αποκλειστικά τευτονική. Εκτός αν οι Τεύτονες χρησιμοποιούσαν Αρχαία Ινδικά σύμβολα (Σβάστιγγα)Η σβάστικα,απ'όσο γνωρίζω(μπορεί βεβαίως να σφάλλω),είναι αρχαιοελληνικό σύμβολο...Βέβαια,όπως και να έχει,όυτως ή αλλέως,τίθεται το ερώτημα αν αφορά το θέμα της χιτλερικής-ναζιστικής θρησκείας...Θα έλεγα πως οι υψηλόβαθμοι Ναζιστές ήσαν γενικά παγανιστές("εκλεκτικοί"),οι δε αιρετικοί Γερμανοί Χριστιανοί εναντίον της Παλαιάς Διαθήκης,ως αντισημίτες(κι ας μην είχε το ολοκαύτωμα τόσα θύματα όσα μας λέγουν κάποιοι πονηρούληδες με γνωστές ιδιότητες)...Αξίζει δε να ειπωθεί πως κι ο Μουσολίνι προωθούσε την...αρχαία ρωμαική θρησκεία,που ήταν βέβαια κατ'αυτόν...μεγαλειώδης... :)

Ήθελα ακόμη να πω(,αγαπητή Αντωνία,)πως ο μουσουλμανισμός(η θρησκεία αυτή,που έχει βέβαια το νεύρο να ισχυρίζεται πως είναι κι αυτή Θεία αποκάλυψη!...αν και δεν επιτρέπεται η έρευνα διότι προσβάλλεται ο Αλλάχ) κατά την άποψή μου(πρβλ."Μυστήριο της ανομίας")απέχει έτη φωτός(ακόμη περισσότερα από τον Alpha Centaur,όθεν ενδέχεται να έχουμε...επισκέψεις :) ) από την Ορθοδοξία,αν και λέγοντας τούτο μάλλον έρχομαι σε αντίθεση με την...σύγχρονη ιδεολογία/λυδία λίθο του προοδευτισμού που διατυπώθηκε από τους...Διαφωτιστές...

Μιχάλης
10-03-06, 10:07
Η σβάστικα είναι ένα πανάρχαιο ηλιακό σύμβολο, αλλά θα συμφωνήσω πως δεν είναι αυτό το θέμα που μας απασχολεί. Συμφωνώ με την Αντωνία, όταν λέει πως ο άνθρωπος είναι η βασική αιτία για το καθετί και φυσικά δεν είναι άμοιρος ευθυνών για οποιαδήποτε αναβάθμιση ή υποβάθμιση.
Στη θρησκεία όμως, ισχύει το "Δόγμα", με την έννοια της Αποκάλυψης από το Θεό και ότι αποκαλύπτεται από το Θεό είναι εκ των πραγμάτων σωστό, άρα "μην το αγγίζετε". Όμως, οι αλήθειες της κάθε θρησκείας δόθηκαν από το Θεό ή αποτέλεσαν ανθρώπινο δημιούργημα ώστε να μην μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, εφόσον κάτι τέτοιο θα αποτελούσε βλασφημία? Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική ερώτηση με την οποία αξίζει να ασχοληθούμε στα πλαίσια του θέματος...

vagkri
10-03-06, 10:15
Στη θρησκεία όμως, ισχύει το "Δόγμα", με την έννοια της Αποκάλυψης από το Θεό και ότι αποκαλύπτεται από το Θεό είναι εκ των πραγμάτων σωστό, άρα "μην το αγγίζετε". Όμως, οι αλήθειες της κάθε θρησκείας <<δόθηκαν από το Θεό ή>> αποτέλεσαν ανθρώπινο δημιούργημα ώστε να μην μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, εφόσον κάτι τέτοιο θα αποτελούσε βλασφημία?
:)
Μιχάλη μου έδωσες την απάντηση που δεν καταλαβαίνει ο κόσμος.Οτι δηλαδή είναι όλα φτιαχτά (χωρίς αυτο να σημαίνει ότι δεν πιστέυω στο Θείο).

Μιχάλης
10-03-06, 10:23
Δεν ξέρω αν έδωσα την απάντηση που δεν καταλαβαίνει ο κόσμος, όπως λες, πάντως σίγουρα πρέπει να αναρωτηθούμε που βρίσκεται η αποκάλυψη(αν βρίσκεται κάπου) και που παρενέβησαν οι άνθρωποι. Ξέρουμε καλά, για παράδειγμα, ότι υπήρξε επιλογή για τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης, η οποία απέκλεισε, για παράδειγμα, το Βιβλίο του Ενώχ, όπως έγραψα και στο σχετικό μου άρθρο πριν καιρό. Το ίδιο λένε κάποιοι ότι συνέβη και στην επιλογή των Ευαγγελίων και σε άλλα κείμενα που χαρακτηρίστηκαν ως ψευδεπίγραφα...

vagkri
10-03-06, 10:40
Δεν ξέρω αν έδωσα την απάντηση που δεν καταλαβαίνει ο κόσμος, όπως λες, πάντως σίγουρα πρέπει να αναρωτηθούμε που βρίσκεται η αποκάλυψη(αν βρίσκεται κάπου) και που παρενέβησαν οι άνθρωποι. Ξέρουμε καλά, για παράδειγμα, ότι υπήρξε επιλογή για τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης, η οποία απέκλεισε, για παράδειγμα, το Βιβλίο του Ενώχ, όπως έγραψα και στο σχετικό μου άρθρο πριν καιρό. Το ίδιο λένε κάποιοι ότι συνέβη και στην επιλογή των Ευαγγελίων και σε άλλα κείμενα που χαρακτηρίστηκαν ως ψευδεπίγραφα...
Αρα δέχεσαι την Αποκάλυψη (όπως πιθανόν παρατήρησες αρχίζω την λεξη με κεφαλαίο που δηλώνει σεβασμό) σαν θεόπνευστο βιβλίο , αλλά αν έτσι είναι , γιατί υπήρξαν οι αποκλεισμοί στα υπόλοιπα βιβλία ;; τι θα ήθελαν να κρύψουν ;

Πάμε σε άλλη κουβέντα.Δεν ξέρω ... να συνεχίσουμε;

Μιχάλης
10-03-06, 10:45
Έγραψα την Αποκάλυψη με κεφαλαίο εννοώντας το σύνολο των βιβλίων με αποκαλυπτικό περιεχόμενο, σε όλες τις θρησκείες, σε μια προσπάθεια να ξεχωρίσω τη λέξη από λοιπές αποκαλύψεις.
Βρίσκομαι σε φάση αναρώτησης για το τι είναι θεόπνευστο και τι όχι και μέχρι να αποφασίσω δεν αποκλείω τίποτα. Θεωρώ ότι Αποκαλύψεις έχουν πιθανώς γίνει σε όλους τους λαούς αλλά δεν είμαι ακόμα σίγουρος για την πηγή αυτών των Αποκαλύψεων, προς το παρόν το ψάχνω ακόμα.
Δε νομίζω ότι είμαστε εκτός θέματος, μιας και αυτό έχει πολλές πλευρές και όχι μόνο την οικονομικής φύσεως εκμετάλλευση που διαπραγματεύτηκαν οι φίλοι μας παραπάνω. Αυτής της μορφής η εκμετάλλευση υφίσταται αλλά είναι ήσσονος σημασίας για μένα, συγκρινόμενη με δογματικά ζητήματα τουλάχιστον.

vagkri
10-03-06, 10:58
Έγραψα την Αποκάλυψη με κεφαλαίο εννοώντας το σύνολο των βιβλίων με αποκαλυπτικό περιεχόμενο, σε όλες τις θρησκείες, σε μια προσπάθεια να ξεχωρίσω τη λέξη από λοιπές αποκαλύψεις.

Εγώ το κεφαλαίο το βάζω γιατι έως ότου βεβαιωθώ ότι δεν είναι θεόπνευστο πρέπει να το σεβαστώ.
Βρίσκομαι σε φάση αναρώτησης για το τι είναι θεόπνευστο και τι όχι και μέχρι να αποφασίσω δεν αποκλείω τίποτα. Θεωρώ ότι Αποκαλύψεις έχουν πιθανώς γίνει σε όλους τους λαούς αλλά δεν είμαι ακόμα σίγουρος για την πηγή αυτών των Αποκαλύψεων, προς το παρόν το ψάχνω ακόμα.

Θεόπνευστο ονομάζω αυτό που με κάποιο τρόπο "δώθηκε" από το Θείο.

Αν έχουν γίνει Αποκαλύψεις τότε υπάρχει Θείο οπότε, όσο και να τα έχουν αλλάξει υπάρχει ελπίδα για "μετά" και πιθανόν και λόγος υπάρξεως (θυμάσαι την ερώτηση γιατί ζούμε; )

Drymonia
10-03-06, 14:34
Beetlejuice και όσοι ενδιαφέρεστε, ένα πολύ καλό βιβλίο, επιστημονική μελέτη [με πηγές, index..] για τον ναζισμό λέγεται "Ναζί και Αποκρυφισμός, το παρασκήνιο μιας σκοτεινής σχέσης" του Πίτερ Λεβέντα, εκδόσεις Κέδρος. Έκει εξηγεί ότι η Θεοσοφική εταιρία που ίδρυσε η Ε. Μπλαβάνσκυ το 1877 βρίσκεται στη βάση όλων των αποκρυφιστικών οργανώσεων που ευνόησαν τη δημιουργία του 3ου Ράιχ.

Η σβάστικα είναι ένα πανάρχαιο ηλιακό σύμβολο,
Ναι, είναι και αρχαίο ελληνικό σύμβολο, αλλά είναι σεβαστό σύμβολο σε Ινδία και Απω Ανατολή. Η λέξη σβάστικα είναι σανσκριτική, από τις λέξεις su και asti και σημαίνει "είναι καλά/τυχερό". Υπάρχουν δε 2 είδη σβάστιγκας: αριστερόστροφη και δεξιόστροφη...δε θα γράψω περισσότερα διότι δεν είναι το θέμα.

Τώρα στο θέμα μας. Από τον Ηγεμόνα του Μακιαβέλλι σας παραθέτω τα εξής από το κεφάλαιο Περι εκκλησιαστικών ηγεμονιών:
"..για τις εκκλησιαστικές ηγεμονίες...στηρίζονται στους αρχαίους θεσμούς της θρησκείας, οι οποίοι είναι τόσο ισχυροί και έχουν τέτοια φύση που κρατούν τους ηγεμόνες στο κράτος τους με οποιονδήποτε τρόπο κι αν ενεργούν και ζουν. Μόνο εκείνοι έχουν κράτη που δεν τα υπερασπίζονται, υπηκόους που δεν τους κυβερνούν, και τα κράτη μολονότι ανυπεράσπιστα δεν τους τα αφαιρούν, και οι υπήκοοι, μολονότι δεν κυβερνώνται, δεν νοιάζονται κι ούτε σκέφτονται ούτε μπορούν να ξεφύγουν απ'αυτούς."

Σίγουρα ο λαός ευθύνεται και αυτός για πολλά από τα δεινά που ταλαιπωρούν τον ίδιο αλλά και τα τέκνα τους, αλλά σε καμιά περίπτωση δε μπορούμε να απαλλάξουμε των ευθυνών της την εκάστοτε εξουσία, οποιασδήποτε μορφής.

PUCK
15-03-06, 19:08
Αντιγράφω από το τελευταίο τεύχος του Strange σελ. 5, στήλη Strange Cosmos.

Το δόγμα της καθολικής εκκλησίας δεν παραδέχεται μονάχα τον παράδεισο και την κόλαση ως τόπους κατοικίας των ψυχών των νεκρών. Αναφέρει επίσης και το «Καθαρτήριο» (Purgatory), έναν τόπο προσωρινής τιμωρίας για τους λιγότερο αμαρτωλούς στον οποίο οι ψυχές διαμένουν για ένα χρονικό διάστημα πριν τελικά οδηγηθούν στον Παράδεισο. Λιγότερο γνωστός τόπος –και όχι τόσο επίσημα αποδεκτός όσο οι προηγούμενοι τρεις- είναι η «Limbo», το μέρος όπου πηγαίνουν τα βρέφη που πεθαίνουν πριν προλάβουν να βαπτισθούν, όπως και οι καλοί άνθρωποι που δεν πληρούσαν παρόλα αυτά όλα τα κριτήρια απόλυτης πίστης που απαιτούνται από τον Χριστιανισμό για την είσοδο στον Παράδεισο…
Στα λατινικά «Limbo» σημαίνει άκρη ή όριο. Τα μωρά, λόγω του προπατορικού αμαρτήματος με το οποίο γεννιόμαστε όλοι (σύμφωνα πάντα με το επίσημο δόγμα), δεν μπορούνε να μπούνε στον παράδεισο, αλλά επειδή δεν έχουν προλάβει να αμαρτήσουν, δεν μπορούνε να πάνε ούτε και στην κόλαση. Έτσι, σύμφωνα με την καθολική εκκλησία, υπάρχει ένας ιδιαίτερος τόπος, η Limbo, όπου πηγαίνουν οι ψυχές αυτές, όπως και οι ψυχές των ανθρώπων που δεν μπορούν να θεωρηθούν αμαρτωλοί, αλλά δεν ήταν και τόσο πιστοί.

Όπως φαίνεται όμως οι μέρες της Limbo είναι πια μετρημένες. Δεν αρέσει και πολύ στους θεολόγους και στους καθολικούς ιερείς να μην έχουν συγκεκριμένη άποψη για κάτι, γι αυτό αποφάσισαν να καταργήσουν την ύπαρξή της.
Τον περασμένο Οκτώβριο, επτά μήνες πριν πεθάνει, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ζήτησε από την επιτροπή να καταλήξει σε μια πιο σαφή και φωτισμένη ερμηνεία για τη μοίρα των αθώων πλασμάτων, όπως των βρεφών.

Η επιτροπή που συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, θα καταλήξει σύντομα σε μια επίσημη θέση σχετικά με τη Limbo.

Απορίες (όποιος μπορεί, βοηθάει να βγω από το σκοτάδι) :

1) Τελικά, κάτι πραγματικά θεόπνευστο δεν υπάρχει; Ανθρώπινη επιτροπή θα αποφασίσει το τι συμβαίνει μετά το θάνατο;

2) Πως λες σε μια μητέρα ή έναν πατέρα που έχασε ένα βρέφος ή ένα παιδάκι, που παρεμπιπτόντως τα λέμε και «αγγελούδια», ότι αυτό δεν έχει θέση στον παράδεισο λόγω … προπατορικού αμαρτήματος;

3) Υπάρχει «αμαρτιόμετρο» που καθορίζει το παράδεισος-limbo-κόλαση; Π.χ. αν 0-10 παράδεισος, 11-20 limbo, 21-30 κόλαση, το 20 από το 21 πόση διαφορά είναι (ποσοτικώς και ποιοτικώς) για να καταδικαστεί μια ψυχή από την αιώνια αναμονή (limbo) στην αιώνια καταδίκη (κόλαση);

4) Η έκφραση (του δόγματος, όχι του συγγραφέα του άρθρου) «των ανθρώπων που δεν μπορούν να θεωρηθούν αμαρτωλοί, αλλά δεν ήταν και τόσο πιστοί», αναφέρεται σ’ εκείνους που, ναι μεν, ακολούθησαν μια «ενάρετη» και «μη-αμαρτωλή» ζωή αλλά προτίμησαν να μην ψωνίσουν από το μαγαζάκι του χριστιανισμού κι έτσι δεν έχουν θέση στον παράδεισο;

5) Γιατί κεκλεισμένων των θυρών;

Drymonia
15-03-06, 19:55
Απορίες (όποιος μπορεί, βοηθάει να βγω από το σκοτάδι) :
...δύσκολο, το σκοτάδι είναι βαθύ.

Τελικά, κάτι πραγματικά θεόπνευστο δεν υπάρχει; Ανθρώπινη επιτροπή θα αποφασίσει το τι συμβαίνει μετά το θάνατο;
Όπως, βλέπεις, ναι. Βλέπεις ο Πάπας έχει το αλάθητο [κάτι σαν τους Φαραώ-εκπροσώπους του θεού στη Γη, ..κι όμως οι Φράγκοι τα πιστεύουν!!]

Πως λες σε μια μητέρα ή έναν πατέρα που έχασε ένα βρέφος ή ένα παιδάκι, που παρεμπιπτόντως τα λέμε και «αγγελούδια», ότι αυτό δεν έχει θέση στον παράδεισο λόγω … προπατορικού αμαρτήματος;
Αμάρτησε επειδή τόλμησε και βγήκε γυμνό από τη κοιλιά της μάνας του..
Άστα να παν, Puck........ :(

«των ανθρώπων που δεν μπορούν να θεωρηθούν αμαρτωλοί, αλλά δεν ήταν και τόσο πιστοί», αναφέρεται σ’ εκείνους που, ναι μεν, ακολούθησαν μια «ενάρετη» και «μη-αμαρτωλή» ζωή αλλά προτίμησαν να μην ψωνίσουν από το μαγαζάκι του χριστιανισμού κι έτσι δεν έχουν θέση στον παράδεισο;

Προφανώς στους μη Χριστιανούς, όσους δηλαδή είχαν τη δυστυχία να γεννηθούν σε άλλη μεριά του πλανήτη, και, ακόμα κι αν ζουν ενάρετα, δεν τους αξίζει ο Παράδεισος. Και πάλι άστα να παν...................

Γιατί κεκλεισμένων των θυρών;
Για να μη τους ακούσει ο θεός και .......ανοίξει τη γη να τους καταπιεί [αν και τα Τάρταρα θα τους πετούσαν πιο βαθιά]...

Από τις πιο φρικιαστικές εκδοχές της Κολάσεως, που ομοιάζει με τη Limbo ή το Καθαρτήριο όπως λες τη διάβασα στο μυθιστόρημα του Έκο "Το νησί της προηγούμενης ημέρας", όπου οι πεθαμένοι ζουν σε ένα τόπο όπου ο χρόνος κυλά βασανιστικά αργά και συνεχώς περιμένουν για αιώνες και αιώνες να περάσει μια μέρα μέχρι να έρθει η ημέρα της κρίσεως, ενώ η σήψη του σώματός τους τους κατάτρωει χωρίς να μπορούν να αποδεσμευτούν και να ησυχάσουν…

Παθοκτόνος
15-03-06, 20:37
Προφανώς στους μη Χριστιανούς, όσους δηλαδή είχαν τη δυστυχία να γεννηθούν σε άλλη μεριά του πλανήτη, και, ακόμα κι αν ζουν ενάρετα, δεν τους αξίζει ο Παράδεισος. Και πάλι άστα να παν...................Λάθος!!Είναι τελείως διαφορετικά τα κριτήρια με τα οποία θα κριθούν οι μη γνωρίσαντες την αλήθεια,όπως αναφέρεται και σε μία παραβολή του Ευαγγελίου
!..Αυτοί θα κριθούν σύμφωνα με τον άγραφο ηθικό νόμο ο οποίος είναι "γραμμένος στις καρδιές των ανθρώπων". Ο οποίος είναι ή φωνή της συνειδήσεως!..Όσοι εξ ημών είμεθα μεγάλοι αμαρτωλοί,όπως εγώ,γνωρίζουμε πολύ καλά τι θα πει συνείδησι,την οποία,ειρήσθω εν παρόδω,περιγράφει υπέροχα ο πατριώτης ποιητής,πανεπιστημιακός,φιλόσοφος κ.λπ.,κ.λπ. Ανδρέας Καλβος σε μία πολύ ωραία ωδή του,την "εις προδότην"

Πάντως,εγώ έχω διαβάσει σε ένα βιβλίο που αναφέρει τις αιρετικές απόψεις,όπως αυτές του Παπισμού,(και τις αναιρεί)ότι υπάρχει μετά τον θάνατο κατά τον Παπισμό το Καθαρτήριον Πυρ στο οποίο μένουν για να καθαρθούν οι αμαρτωλοί-κολασμένοι για ένα διάστημα 2000 ετών και κατόπιν..."ούτε γάτα ούτε ζημιά"(λαικότροπα).Θα το ξαναψάξω πάντως,όμως.(αν και δεν μας αφορά ιδιαίτερα)..Πάντως,πρέπει να πούμε ότι κατά την ορθόδοξη άποψι,οι αμαρτωλοί ουσιαστικώς τιμωρούν τον εαυτό των,λόγω της πνευματικής καταστάσεώς των,εν ω ο Θεός,στέλλει σε όλους τους ανθρώπους και εις τους αιώνας των αιώνων την αγαθότητά του,η οποία κατά τον υπέροχο Άγιο Μάξιμο τον ομολογητή παρομοιάζεται με ηλιακές ακτίνες.Για τις οποίες λέγει το εξής ωραίο,ότι οι καρδιές των φιλοκτίστων σκληραίνουν όταν τους ακουμπούν όπως ο πηλός(αν θυμάμαι καλά) εν ω αυτές των φιλόθεων (ανα)λυώνουν(με την καλή έννοια*) όπως το κερί...

*Όπως λέγει και το έντεχνον άσμα του Αλκίνοου"Γυρισμός": "(Σ')αγαπώ,λυώνω σαν πρωί του Μάη".Έτσι,λοιπόν,οι ψυχές των φιλοθέων λυωνουν από θείο Έρωτα... :)Πραγματικά,είναι ένα φλογερό (προπτωτικόν όμως) πάθος η αγάπη(για τον Θεό και τον συνάνθρωπο) για την οποία ομιλεί ο Ιησούς και η Ορθοδοξία...

Παθοκτόνος
15-03-06, 23:03
Πάντως,εγώ έχω διαβάσει σε ένα βιβλίο που αναφέρει τις αιρετικές απόψεις,όπως αυτές του Παπισμού,(και τις αναιρεί)ότι υπάρχει μετά τον θάνατο κατά τον Παπισμό το Καθαρτήριον Πυρ στο οποίο μένουν για να καθαρθούν οι αμαρτωλοί-κολασμένοι για ένα διάστημα 2000 ετών και κατόπιν..."ούτε γάτα ούτε ζημιά"(λαικότροπα).Θα το ξαναψάξω πάντως,όμως.Μάλλον έσφαλα... :oΤο καθαρτήριον πυρ ή πουργατόριον υπάρχει όντως στην Παπική θεολογία από αρκετών αιώνων,αλλά υπάρχει και η Κόλασις όντως,που είναι για τους "αμετανοήτους"κ.λπ...Εν ω στο πουργατόριο καθαίρονται οι "καλοί"και έχοντες πράξει συγγνωστά αλλά μη "πληρωμένα"επί Γης αμαρτήματα...Συγγνώμην!

xarism
16-03-06, 13:01
Ο Χριστιανισμός όταν γίνεται θρησκεία και φανατισμός έχει ολέθρια αποτελέσματα, ειδικά όταν επιβάλλεται στους άλλους.

Στην πραγματικότητα όμως ο καθαρός χριστιανισμός είναι τρόπος ζωής αυτοπροαίρετος, που μόνο θετικά στοιχεία έχει να δείξει στους άλλους, αλλά και στο ίδιο το άτομο, το οποίο έχει γευτεί προσωπικά το Χριστό στη ζωή του.

R-b-t3r
16-03-06, 13:07
Αυτό φίλε Xarism το ξέρουμε, έχεις τίποτα να πείς επί του θέματος ή τσάμπα τρώμε χώρο τώρα?

Το κακό είναι πάντως ότι ο χριστιανός που αναφέρεις είναι θεωρητικό μοντέλο, στην πράξη χωλαίνει λιγάκι η ιστορία....

xarism
16-03-06, 13:25
Δεν είναι θεωρητικό μοντέλο φίλε μου,
είναι πρακτική και πειραματισμός.

Αν θέλεις να γευτείς το Χριστό, τον ζητάς από την καρδιά σου και τον γεύεσαι πραγματικά στη ζωή σου. Είναι εμπειρία και προσωπικά για μένα η μεγαλύτερη που εχω γευτεί στα 26 μου χρόνια.

Δεν χρειάζεται να πας σε κανένα μοναστήρι ή σε κάποιον ιερομένο για να προσευχηθείς και να ζητήσεις το Χριστό, ή για να Του πεις ότι θες εσύ.
Σε οποιονδήποτε χώρο είσαι και νιώσεις την ανάγκη ότι θες να πεις κάτι στο Θεό το λες απλά και ειλικρινά, και Αυτός σε ακούει γιατί είναι παντού, είναι Πνεύμα και το κυριότερο σε αγαπάει και σε περιμένει να Τον γευτείς!

Ο σκοπός του ανθρώπου τα λίγα του χρόνια πάνω σε αυτή τη γη, είναι να γνωρίσει τον δημιουργό του, και όταν τον γνωρίσει η ζωή του αλλάζει θαυμαστα. Αυτό το χριστιανισμό γεύτηκα εγώ, και πίστεψέ με δεν χωλένει πουθενά!

Drymonia
16-03-06, 13:42
...Συγγνώμην!
Never mind, ..δεν παρεξηγούμε εμείς :)

Πάντως, για να είμαστε και δίκαιοι, πιστεύω ότι στη Καθολική εκκλησία οφείλονται πολλά από τα δεινά για τα οποία έχει κατηγορηθεί ο Χριστιανισμός σαν δόγμα και για τα οποία αναγκάζεται να απολογείται μέχρι σήμερα και η ορθοδοξία.

Ο σκοπός του ανθρώπου τα λίγα του χρόνια πάνω σε αυτή τη γη, είναι να γνωρίσει τον δημιουργό του, και όταν τον γνωρίσει η ζωή του αλλάζει θαυμαστα.
Το ίδιο πράττουν και οι αλλόθρησκοι ενάρετοι, μόνο που αλλάζει το όνομα του Δημιουργού.

PUCK
16-03-06, 16:16
Αρχική Δημοσίευση από xarism
είναι Πνεύμα και το κυριότερο σε αγαπάει και σε περιμένει να Τον γευτείς!

Θέλεις να το εξηγήσεις λίγο; Εννοώ, πως αν παραβλέψουμε τις θεωρίες περί μη-ύπαρξης του Χριστού και τις θεωρίες περί ανθρώπου (και όχι θεανθρώπου), μένει η χριστιανική ιστορία όπως την ξέρουμε. Έχουμε να κάνουμε με πνεύμα που ενσαρκώθηκε και γύρισε εκεί απ' όπου ήρθε συνεχίζοντας την ιστορία ως το τέλος (αρμαγεδών κλπ) ή εννοείς το Πνεύμα ως Ιδέα, ή Συμβολισμό για κάτι;

Αρχική Δημοσίευση από xarism
Αν θέλεις να γευτείς το Χριστό, τον ζητάς από την καρδιά σου και τον γεύεσαι πραγματικά στη ζωή σου. Είναι εμπειρία και προσωπικά για μένα η μεγαλύτερη που εχω γευτεί στα 26 μου χρόνια.

Πέρα από το θεωρητικό (να το θέλεις) θα ήθελες να μου πεις και το πρακτικό; Οι αλλόθρησκοι που γεύονται κάτι ανάλογο, γεύονται την ίδια πηγή (με άλλο όνομα) ή χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως π.χ. ο διαλογισμός γίνονται ευάλωτοι στην επίθεση δαιμόνων και γεύονται κάτι ψεύτικο;

Παθοκτόνος
16-03-06, 18:23
Το ίδιο πράττουν και οι αλλόθρησκοι ενάρετοι, μόνο που αλλάζει το όνομα του Δημιουργού.Αγαπητή μου Δρυμονία,οφείλω να σας πληροφορήσω ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.1.Πείτε μου εσείς,αν επιμένετε ότι είναι έτσι,τον Δημιουργό Θεό του Βουδδισμού(δεν υπάρχει,αθειστική θρησκεία καθώς είναι).Ο Βουδδισμός είναι μία "πνευματική φιλοσοφία",η "επιστήμη του πνεύματος",όπως επιθυμούν να ισχυρίζονται και κάποιοι δυτικοί Λάμα.Αυτά ως παράδειγμα για να αποδείξω πως δεν ισχύει η άποψι που μας έχουν περάσει εν είδει διαδικασίας υπνωτισμού από τα Μ.Μ.Ε.(και ποιος ξέρει με τι άλλους δολίους τρόπους)οι...προοδευτικοί για τις θρησκείες...

2.Κάποιες θρησκείες ομιλούν όντως περί Δημιουργού,προσωπικού Θεού.Αλλά τι χαρακτηριστικά έχει αυτός;Μπορεί να σκεφθείτε εδώ ότι έχει κάποια που ομοιάζουν με τα χριστιανικά.Αλλά και το σατανιστικό σύμβολο(το σύμβολο του αντιπάλου του Θεού)είναι ο ανάποδος σταυρός .Είναι,λοιπόν,ένας...σταυρός(από τα άπειρα σχήματα κυριολεκτικώς που θα μπορούσαν να εχούν διαλεχθεί).Μόνον που είναι (παρ)αλλαγμένος (ελαφρώς αλλαγμένος) ώστε να μην είναι κατά τον ορθό τρόπο στημένος...

Οι αλλόθρησκοι που γεύονται κάτι ανάλογο, γεύονται την ίδια πηγή (με άλλο όνομα) ή χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως π.χ. ο διαλογισμός γίνονται ευάλωτοι στην επίθεση δαιμόνων και γεύονται κάτι ψεύτικο;
Λοιπόν αγαπητέ Πάκιε :) ,επειδή επιμένετε,θα σας πω πως ο"in"(εδώ κολλάει το :"if hell was "in",you'd sell your soul"...)διαλογισμός σχετίζεται άμεσα με την επίκλησι δαιμόνων,όπως και οι ανατολίτικες πολεμικές τέχνες και...και...και....Δεν γνωρίζω αν το γνωρίζετε,αλλά δεν ήτο ο Βούδδας που πρότεινε την Γιόγκα στους ακολούθους του.Αυτός την απεχθανόταν,όπως έχει γράψει ο ίδιος.Για τον λόγο που σας έγραψα ακριβώς,επειδή εγνώριζε τις δυνάμεις μέσω των οποίων καταφέρνουν οι γιόγκι ό,τι καταφέρνουν.Αυτές οι δυνάμεις(οι δαιμονικές)πρέπει να πούμε πως λέγονται "σιδδίς"(ή "σαδδίς")στην γλώσσα αυτής της θρησκείας.

Ακόμη,πρέπει να πούμε πως οι αγιορείτες έχουν βρει τον τρόπο,σύμφωνα με το σε ποιο μέρος της καρδιάς νοιώθουν πύρωμα κατά την προσευχή(ο Θεός είναι"πυρ καταναλίσκον"και "φως που καίει"...),να αντιλαμβάνονται εάν είναι εκ του Θεού ή εκ του πονηρού και να δρουν αναλόγως.Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια,λοιπόν,για το αν κάτι είναι "άγγελος φωτός"ή είναι "μετασχηματισμένος άγγελος φωτός" και αυτό έχει να κάνει πολύ και με τον ψυχολογικό αντίκτυπο(ένα εκ των κριτηρίων).Για να αναφέρουμε ένα(ακόμη) κριτήριο λογικής διακρίσεως,ο "πονηρός" γνωρίζει μόνο τα φαινόμενα,π.χ.βλέπει τον Πάκιο με λάγνα μάτια και καταλαβαίνει ότι σκέφτεται κάτι πονηρό...Βέβαια,υπάρχει κι η περίπτωσι να προσποιείστε,αλλά να μην τα πολυλέμε αυτά από έξω... :)

Φιλικά,
Παθοκτόνος.

Drymonia
16-03-06, 22:38
Αγαπητή μου Δρυμονία,οφείλω να σας πληροφορήσω ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.1.Πείτε μου εσείς,αν επιμένετε ότι είναι έτσι,τον Δημιουργό Θεό του Βουδδισμού(δεν υπάρχει,αθειστική θρησκεία καθώς είναι).Ο Βουδδισμός είναι μία "πνευματική φιλοσοφία",η "επιστήμη του πνεύματος",όπως επιθυμούν να ισχυρίζονται και κάποιοι δυτικοί Λάμα.
Έχεις ποτέ χαθεί..κοιτάζοντας τα αστέρια στην εξοχή; Έγω τότε συνειδητοποιώ ότι πολλά από τα πράγματα που νομίζουμε στη ζωή σημαντικά ή δεδομένα ή περιορισμένα στην ουσία δεν είναι. Ίσως λανθάνω, αλλά πιστεύω ότι η δυνατότητα να βρεί κανείς μέσα του το φώς δεν εξαρτάται από τη θρησκεία του τόπου που έτυχε να γεννηθεί. Όσο ανθρωποκεντρικό μου φαίνεται να απορρίπτουμε την ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες, τόσο εγωιστικό μου φαίνεται να πιστεύουμε ότι μόνο εμείς οι Χριστιανοί δυνάμεθα να αγγίξουμε το φως.

Αλλά και το σατανιστικό σύμβολο(το σύμβολο του αντιπάλου του Θεού)είναι ο ανάποδος σταυρός .
Σαφώς απεχθάνομαι τον σατανισμό. Όταν μιλώ για θρησκείες, δεν τον συμπεριλαμβάνω. Εδώ κοιτάμε να βρούμε τη ψυχή μας, όχι να τη χάσουμε δια παντός...

Τώρα, αυτά που μας λες για τους Βουδιστές και τη γιόγκα, δεν τα γνώριζα.. και είναι πολύ ενδιαφέροντα. Δεν έχω γνωρίσει Βουδιστή, αλλά γνωρίζω άτομα που κάνουν γιόγκα χρόνια. Αν και είναι ήρεμοι και ακολουθούν σωστή διατροφή κλπ, εμένα προσωπικά λιγάκι με απωθούν.. δε ξέρω γιατί, μάλλον ξέρω.. μου φαίνονται πολύ εγωιστές, οι περισσότεροι μιλούν μόνο για τον εαυτό τους και φροντίζουν μόνο αυτόν [τουλάχιστον αυτοί που έχω γνωρίσει, προσωπική άποψη] Έχω προσπαθήσει να κάνω γιόγκα [έχω μια φίλη δασκάλα], αλλά δε μου άρεσε.

R-b-t3r
17-03-06, 08:16
διαλογισμός σχετίζεται άμεσα με την επίκλησι δαιμόνων,όπως και οι ανατολίτικες πολεμικές τέχνες
Ενδιαφέρον! Θα ήθελα να μου πείς πως επικαλούμαι δαίμονες χωρίς να το ξέρω.
Για την πληροφόρησή σου κάνω πολεμικές τέχνες (και δει ανατολικές) 3.5 χρόνια και δεν βγάζουμε καμιά κραυγή ούτε κινούμαστε δεξιά-αριστερά σε "φόρμες".
Άντε τώρα εξήγησέ μου πώς μπορεί να τους επικαλούμαι.

Τι "θεϊκά" είναι αυτά που διαβάζω από σένα και αντιπροσώπους της εκκλησίας για τις πολεμικές τέχνες, την στιγμή που αγνοούν την διδασκαλία τους αλλά και την ίδια την εκπαίδευση, δεν λέγεται. Εδώ είδα σε χριστιανικό ντοκυμαντέρ ότι ο Μπρούς Λή φώναζε δαίμονες με την κραυγή "KIAI" που όπως έλεγε το ντοκυμαντέρ σήμαινε "έλα δαίμονα σε μένα". Όποιος ξέρει από πολεμικές τέχνες, ξέρει ότι αυτό που γράφει το ντοκυμαντέρ είναι τελείως λάθος και δηλώνει ΦΟΒΕΡΗ άγνοια του χώρου. Kiai είναι ΙΑΠΩΝΙΚΗ λέξη (ο Brucάκος ήταν κινέζος :eek: ) και είναι κραυγή εκφοβισμού και δίνει δύναμη στο χτύπημα για λόγους καθαρά φυσιολογίας και ανατομίας του ανθρώπινου σώματος.(αλήθεια όταν οι έλληνες φώναζαν "αέρα" στο μέτωπο το ' 40 ποιόν επικαλούταν? :p ). Άσε που σημαίνει "χτύπημα ενέργειας" ή "εσωτερική ενέργεια" και όχι έλα δαίμονα σε μένα και άλλα τέτοια φαιδρά

Με το δικό σου σκεπτικό αν κρίνω πώς κάνω εγώ την προπόνηση πρέπει και όλοι όσοι κάνουν ελληνορωμαϊκή να είναι σατανιστές. :p
Έλεος, να μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο καζάνι.
Εδώ το taichi ας πούμε είναι και επίσημα
πλέον από την εκκλησία της ελλάδος αίρεση!!!!
Πραγματικά λύνομαι στα γέλια όταν τα ακούω αυτά τα πράγματα. :D

Και η θέση σου πάνω στην γιόγκα δείχνει, ότι δεν ξέρεις που σου παν τα 4 στο θέμα. Για ποιά γιόγκα μιλάς. Γιόγκα από γιόγκα διαφέρουν και σε σκεπτικό και σε φιλοσοφία. Υπάρχουν συστήματα γιόγκας τα οποία στερούνται φιλοσοφικού υπόβαθρου και είναι ασκήσεις διατάσεων και τίποτα περισσότερο. Δεν υπάρχει ας πούμε γυμναστική στην Ινδία που κάνουμε στο σχολείο με αυτό το όνομα, ένας τύπος γιόγκας είναι.
Τελικά για ποιά γιόγκα μιλάς?

beetlejuice
17-03-06, 08:29
Η αληθεια ειναι οτι σταματησα να παρακολουθω τη συζητηση λιγο μετα απο τη δημοσιευση μου στην πρωτη σελιδα.Απλα μπαινω σφηνα για να παρακαλεσω τον Rbt3r να μας δωσει τα φωτα του σε ξεχωριστα τοπικς για θεματα οπως η φιλοσοφια των πολεμικων τεχνων και γενικοτερα των ανατολιτικων δοξασιων.

αλήθεια όταν οι έλληνες φώναζαν "αέρα" στο μέτωπο το ' 40 ποιόν επικαλούταν?

Την Ηρα επικαλουνταν (ισως και χωρις να το γνωριζουν οι περισσοτεροι :) ). Εχω ολοκληρη μελετη πανω στο θεμα.

R-b-t3r
17-03-06, 08:36
Η αληθεια ειναι οτι σταματησα να παρακολουθω τη συζητηση λιγο μετα απο τη δημοσιευση μου στην πρωτη σελιδα.Απλα μπαινω σφηνα για να παρακαλεσω τον Rbt3r να μας δωσει τα φωτα του σε ξεχωριστα τοπικς για θεματα οπως η φιλοσοφια των πολεμικων τεχνων και γενικοτερα των ανατολιτικων δοξασιων. Θα γίνει και αυτό εν καιρώ. Κάθε πράγμα στον καιρό του αλλά καλά κάνεις και μου το υπενθυμίζεις. :D
Την Ηρα επικαλουνταν (ισως και χωρις να το γνωριζουν οι περισσοτεροι ). Εχω ολοκληρη μελετη πανω στο θεμα. Αυτό πραγματικά θα ήθελα να το δώ!!! :D Έσπαγα το κεφάλι μου τόσα χρόνια να καταλάβω πως στο καλό τους ήρθε αυτή η κραυγή. :confused:
Γιατί "αέρα" και όχι την "Υπερμάχω στρατηγό" ας πούμε? Δεν έβγαζε νόημα. Beetle πες τα όλα!!!

Aπο beetle: Δεν υποστηριζω σωνει και καλα οτι η επικληση γινοταν ηθελημενα(τουλαχιστον απο τη συντριπτικη πλειοψηφια-για να αφηνουμε παραθυρακια). Μη τρελαθουμε τελειως. Εγω στην ερωτηση σου απαντησα και την επομενη φορα που θα σε δω θα σου φερω τη μελετη :)

PUCK
17-03-06, 09:16
Λοιπόν αγαπητέ Πάκιε ,επειδή επιμένετε,θα σας πω πως ο"in"(εδώ κολλάει το :"if hell was "in",you'd sell your soul"...)διαλογισμός σχετίζεται άμεσα με την επίκλησι δαιμόνων,όπως και οι ανατολίτικες πολεμικές τέχνες και...και...και....

Έχοντας ασχοληθεί 4 χρόνια με πολεμική τέχνη (καράτε, συγκεκριμένα) και με δάσκαλο τσακάλι (όχι μόνο στείρο μάθημα αλλά και διαμόρφωση χαρακτήρα στα μικρά παιδιά), σου λέω πως όποιος μιλάει για ... επίκληση δαιμόνων μέσω των πολεμικών τεχνών είναι τελείως εκτός θέματος.

Η μόνη περίπτωση να έχει γίνει κάτι τέτοιο, είναι ο δάσκαλος να τα έχει μπλέξει στο κεφάλι του και να μεταδίδει το εσωτερικό του μπάχαλο στους μαθητές. Ισχύει και εδώ το ότι δεν φταίνε οι Ιδέες για τους οπαδούς τους (όπως δεν φταίει ο Χριστός και η διδασκαλία Του για τις σταυροφορίες και την ιερά εξέταση).

Δεν γνωρίζω αν το γνωρίζετε,αλλά δεν ήτο ο Βούδδας που πρότεινε την Γιόγκα στους ακολούθους του.Αυτός την απεχθανόταν,όπως έχει γράψει ο ίδιος.Για τον λόγο που σας έγραψα ακριβώς,επειδή εγνώριζε τις δυνάμεις μέσω των οποίων καταφέρνουν οι γιόγκι ό,τι καταφέρνουν.

Δεν έχω ασχοληθεί με τη γιόγκα, άρα θα ήταν άτοπο να εκφέρω άποψη. Παρ' όλ' αυτά έχω διαβάσει μια αντίστοιχη άποψη στο βιβλίο "Ο νέος, οι γκουρού και ο πατέρα Παϊσιος". Θα ήθελα να διαβάσω και κάποια άλλα βιβλία πριν καταλήξω, διότι, όπως καταλαβαίνεις, το συγκεκριμένο δεν είναι και το πιο αντικειμενικό που υπάρχει. Αν έχεις ψαχτεί, πρότεινε κάτι.

R-b-t3r
17-03-06, 09:35
Ο Παθοκτόνος μιλά μάλλον για συγκεκριμένα συστήματα τα οποίο καλό θα ήταν να κατονομάσει. Μιλά για όλες τις ανατολικές πολεμικές τέχνες μαζί και δεν κάνει κανένα διαχωρισμό, το οποίο είναι άδικο. Με το σκεπτικό του παθοκτόνου, όλοι οι
μοναχοί είναι πισωγλέντηδες, οι παπάδες θεοεμπαίχτες και η εκκλησία ληστρικό ίδρυμα και υποστηρικτής της δικατορίας. Επίσης αν κρίνουμε από τον επικεφαλής της αυτή την στιγμή είναι και υποκριτές διότι ο εν λόγω επικεφαλής είχε γκόμενα όταν ήταν μητροπολίτης στο Βόλο και μάλιστα έχει και εξώγαμο και έχει το θράσος να μιλά για τις προγαμιαίες σχέσεις. :mad:

Υπάρχουν και καλοί παπάδες και μοναχοί και είναι αδιαμφισβήτητο αλλά έτσι όπως έχει γίνει η εκκλησία ένα pogrom χρειάζεται. Το λέω αυτό διότι πιστεύω στο μήνυμα του χριστιανισμού το οποίο κάποια ασυνείδητα κοπρόσκυλα έχουν καταξεφτιλήσει, ενώ ταυτόχρονα λυμαίνονται την περιουσία του ελληνικού λαού (γιατί μη γελιόμαστε η εκκλησίες επί τουρκοκρατίας δεν είχαν λεφτά να τελέσουν την λειτουργία και πήγαιναν οι διάκονοι και ζητιάνευαν για να βρούν ψωμί για την λειτουργεία, από κει βγήκε το ρήμα 'διακονεύω", και τώρα μου κυκλοφορούν με θωρακισμένη mercedes :mad: )

Με λίγα λόγια μην τα ισοπεδώνουμε όλα, καλοί και κακοί υπάρχουν παντού, το θέμα είναι τί θες να δείς εσύ από τα δύο.

Η γιόγκα στην οποία αναφέρεται ο παθοκτόνος δεν είναι ούτε η χάθα γιόγκα, ούτε η ράτζα γιόγκα (που είναι και τα πιο διαδεδομένα συστήματα στον κόσμο) αλλά η vajrayana yoga που βάζω στοίχημα ότι δεν θα βρείς πουθενά στην Ελλάδα.

Παθοκτόνος
17-03-06, 10:11
Ο Παθοκτόνος μιλά μάλλον για συγκεκριμένα συστήματα τα οποίο καλό θα ήταν να κατονομάσει.Ναι,υπάρχουν είδη Γιόγκα που σχετίζονται κατ'εξοχήν με τις εν λόγω δυνάμεις,όπως η Κουνταλίνι Γιόγκα...Νομίζω πως η Γιόγκα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μία μέθοδος γυμναστικής,ευεξίας κ.λπ.,όπως θέλουν να μας την παρουσιάσουν,αλλά μονάχα ως μία θρησκευτική πρακτική,για ένωσι με τον Βράχμαν,δηλαδή για απορρόφησι σε μία κατάστασι ανυπαρξίας!..Και,φυσικά,υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι στην Γιόγκα...

Σχετικά με τις πολεμικές τέχνες,έχω ακούσει από πολλούς τις συγκεκριμένες πληροφορίες,αλλά σε ψηφιακή μορφή μπορώ να παραπέμψω σε μίαν απολογία ενός πρώην δασκάλου μίας εξ αυτών που έχει δημοσιευθεί εδώ(δυστυχώς ή ευτυχώς):http://www.oodegr.com/oode/anatolikes/tae_kwo_do2.htm

tsilof
17-03-06, 11:12
... είναι και υποκριτές διότι ο εν λόγω επικεφαλής είχε γκόμενα όταν ήταν μητροπολίτης στο Βόλο και μάλιστα έχει και εξώγαμο και έχει το θράσος να μιλά για τις προγαμιαίες σχέσεις...
ΧεΧεΧε... Καλά το υποψιαζόμουν πως είσαι με τον "+Αγιο Ζακύνθου+" :D
Πάντως, αν ίσχυε κάτι τέτοιο, (χωρίς να αποκλείω τίποτα βέβαια μιας και δε γνωρίζω) το λιγότερο που θα γινόταν ,είναι ο χαμός αφού είναι ουκ ολίγοι αυτοί που θα χρησιμοποιούσαν μία τέτοια -αποδεδειγμένη- πληροφορία..

Με λίγα λόγια μην τα ισοπεδώνουμε όλα, καλοί και κακοί υπάρχουν παντού, το θέμα είναι τί θες να δείς εσύ από τα δύο.
Και τι σε "αφήνουν" να δεις, θα προσέθετα εγώ. Το τι μας πλασάρουν, είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία :p

R-b-t3r
17-03-06, 11:31
ΧεΧεΧε... Καλά το υποψιαζόμουν πως είσαι με τον "+Αγιο Ζακύνθου+"
Πάντως, αν ίσχυε κάτι τέτοιο, (χωρίς να αποκλείω τίποτα βέβαια μιας και δε γνωρίζω) το λιγότερο που θα γινόταν ,είναι ο χαμός αφού είναι ουκ ολίγοι αυτοί που θα χρησιμοποιούσαν μία τέτοια -αποδεδειγμένη- πληροφορία..
Σιγά μην είμαι και οπαδός του Ναβουχοδονόσορα :p

Χε αυτά δεν βγαίνουν στην φόρα γιατί περιμένουν να τα χρησιμοποιήσουν την κατάλληλη στιγμή. Μην ξεχνάς ότι μπορούν να αποτελέσουν και μοχλό πίεσης προς τον Χριστόδουλο και αν αποκαλυφθούν σε μια ακατάλληλη στιγμή θα αρχίσουν να τους ψάχνουν όλους χώρια που κανείς δεν θέλει την απαξίωση της εκκλησίας γιατί θα βγάλει και εκείνη στη φόρα διάφορα. :D
Οπότε μιλάμε καθαρά για μια ισοροπία τρόμου. Εγώ την πληροφορία την άκουσα από πολύ αξιόπιστη πηγή οπότε ψάξτο λίγο και δεν θα χάσεις. ;)

xarism
17-03-06, 12:34
Θέλεις να το εξηγήσεις λίγο; Εννοώ, πως αν παραβλέψουμε τις θεωρίες περί μη-ύπαρξης του Χριστού και τις θεωρίες περί ανθρώπου (και όχι θεανθρώπου), μένει η χριστιανική ιστορία όπως την ξέρουμε. Έχουμε να κάνουμε με πνεύμα που ενσαρκώθηκε και γύρισε εκεί απ' όπου ήρθε συνεχίζοντας την ιστορία ως το τέλος (αρμαγεδών κλπ) ή εννοείς το Πνεύμα ως Ιδέα, ή Συμβολισμό για κάτι;

Ο Χριστός προυπήρχε σας Θεός που είναι, 2000 χρόνια πρίν ενσαρκώθηκε, έγινε άνθρωπος δηλαδή χωρίς να χάσει και την θεική του υπόσταση. Είναι σαν ένα βασιλιά να ενδυθεί με τα ρούχα του εργάτη, δεν χάνει την ιδιότητα ως βασιλιάς. Αυτό έγινε για μπορέσει ο άνθρωπος να πλησιάσει τον Πατέρα Θεό δια του Χριστού. Επίσης πέθανε άγιος καθώς ήταν και αναστήθηκε νικώντας τον θάνατο και πέρνοντας την εξουσία που μόνο Αυτός έχει να συγχωρεί όποιον Τον επικαλεσθεί, και να ελευθερώσει, όντας νικητής, όποιον έχει "δέσεϊ" ο διάβολος.

Πέρα από το θεωρητικό (να το θέλεις) θα ήθελες να μου πεις και το πρακτικό; Οι αλλόθρησκοι που γεύονται κάτι ανάλογο, γεύονται την ίδια πηγή (με άλλο όνομα) ή χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως π.χ. ο διαλογισμός γίνονται ευάλωτοι στην επίθεση δαιμόνων και γεύονται κάτι ψεύτικο;

Αυτό δεν θα στο εξηγήσω εγώ. Αν πραγματικά ενδιαφέρεσε θα το γευτείς μόνος σου. Κάνε ένα πείραμα όποτε εσύ θελήσεις, ή όποτε έρθεις σε μία δύσκολη θέση (οποιαδήποτε και αν είναι αυτή). Επικαλέσου (που σημαίνει ζήτα, πές ότι έχεις ανάγκη, δεν είναι κάποια τελετή, ή κατι τυπικό) από όποιον θεό μπορείς να σκεφτείς, κάνε ακόμα και γιόγκα ή ότι άλλο θές και μετά από όλα αυτά ζήτα (αν θες εσύ και όχι επειδή στο λέω εγώ) τον Χριστό. Άνοιξε την καρδιά σου σε Αυτόν και πές του ότι έχεις ανάγκη και σε προβληματίζει. Ζήτα του όμως προπάντων την συχγώρεση και θα δεις εσύ τι θα γευτείς...

Αυτό έκανα εγώ και μου έφυγε ένα τεράστιο βάρος, που απορούσα πως ζούσα με αυτό τόσα χρόνια, είρθε μια απέραντη χαρά μέσα μου από το πουθενά, άλλαξε η ζωή μου, αλλά προπαντων κατάλαβα εγω προσωπικά ότι ο Χριστός είναι ζωντανός και ανεστημένος, όσο περίεργο και να ακούγεται!

Drymonia
17-03-06, 13:25
Η γιόγκα στην οποία αναφέρεται ο παθοκτόνος δεν είναι ούτε η χάθα γιόγκα, ούτε η ράτζα γιόγκα (που είναι και τα πιο διαδεδομένα συστήματα στον κόσμο) αλλά η vajrayana yoga που βάζω στοίχημα ότι δεν θα βρείς πουθενά στην Ελλάδα.
Αυτό αληθεύει, επειδή γνωρίζω άτομα, αυτοί που κάνουν γιόγκα οι περισσότεροι κάνουν απλές ασκήσεις. Η ώρα που διαρκεί κάθε session είναι περίπου 1.30 και στο τέλος υπάρχει ένα είδος αυτοσυγκέντρωσης όπου όλοι κάθονται/ξαπλώνουν και προσπαθούν να χαλαρώσουν, κάνοντας πάλι κάποιες ασκήσεις. [εγώ απλά βαριόμουν να κάθομαι ..με τις ώρες..σε συγκεκριμένες στάσεις και διέκοψα]. Πάντως πολλοί απ'αυτούς που κάνουν και αυτή τη γιόγκα και το ψάχνουν διαβάζουν και τα αντίστoιχα βιβλία του ανατολικού διαλογισμού. Όσον αφορά στη vajrayana yoga, υπάρχει απ'όσο ξέρω τουλάχιστον ένας γιόγκι στη Θεσσαλονίκη.

Eνδιαφέρουσα είναι και η αποψη της Αλτάνης που αντιπαραθέτει τον ανατολικό διαλογισμό με τον Ελληνικό, λέγοντας ότι ο πρώτος αποσκοπεί μόνο στη προσπάθεια του ανθρώπου να προσεγγίσει το Θείο, χωρίς να κάνει τίποτε για την αυτοβελτίωσή του και δίχως ενδοσκόπηση [φυσικά, αυτή είναι μια άποψη].

Θα ήθελα να μου πείς πως επικαλούμαι δαίμονες χωρίς να το ξέρω.
Έλα τώρα, μεταξύ μας δαιμόνιε Rbt3r?? :p

silkof
17-03-06, 14:45
Διάβασα στα "σχετικά" πεταχτά το φόρουμ και θα ήθελα να προσθέσω:
Κατ' αρχήν στο θέμα της γιόγκα και του Βουδισμού. Ασχολούμε αρκετό καιρό με παρόμοια θέματα και αναρωτιέμαι πού συναντήσατε βιβλία στα οποία αναφέρεται ότι ο Βούδας (ποιός απο όλους του Βούδες, δεν ήταν ένας) απεχθανόταν τη γιόγκα. Άν όντως την απεχθανόταν, τότε για ποιό λόγο αναπαρίσταται (όλοι οι βούδες) στη στάση του λωτού πάντα, η οποία στάση είναι γνωστή ως και¨"Η τέλεια στάση διαλογισμού" και σχετίζετα άρρηκτα με όλα τα είδη γιόγκα που όπως είναι γνωστό προέρχονται απο τον Ινδουισμό και πιο συγκεκριμένα τον Βραχμανισμό και τις πρακτικές διαστάσεις της φιλοσοφίας του. Μήπως η απέχθεια του Βούδα προς τη γιόγκα δεν αναφερόταν τόσο στη γιόγκα ως σύστημα άσκησης, αλλά γενικότερα στον τρόπο θεώρησης των πραγμάτων και γενικότερα της βραχμανικής και ινδουιστικής φιλοσοφίας;Στο Ιστορία της Ινδικής φιλοσοφίας ο Άλμπερτ Σβάιτσερ αναλύει τη φιλοσοφική διαφωνία μεταξύ των 2, δηλ. βουδισμού και βραχμανισμού. Επίσης, υπάρχει και συγκεκριμένη διαφορά μεταξύ Θιβετιανού βουδισμού και βουδισμού.
Προσωπικά δε νομίζω πως ο Βούδας ήταν σε θέση να εκφράσει οποιαδήποτε απέχθεια, όπως καταλαβαίνουμε εμείς τη λεξη και με το συγκεκριμένο φορτίο που αυτή φέρει, αφού αυτός ήταν που δίδαξε πρώτος την υπέρτατη αγάπη. Επίσης, νομίζω πως η γιόγκα έχει άμεση σχέση με όλες τις ανατολικές θρησκείες και πολεμικές τέχνες και πολλές ατροφικές παραλλαγές της εφαρμόζονται ασυνείδητα και απο τους δυτικούς.
Σχετικά με τα σχόλια περι πολεμικών τεχνών και δαιμόνων, έχω να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου, όχι μόνο για την ανιδεότητα αυτών που παραπληροφορούν, αλλά και για την ίδια την κατάσταση αυτών, που χωρίς καμιά στάλα έρευνας θεωρητικής και πρακτικής εμπειρίας, καρκινώνουν τις συνειδήσεις των υπολοίπων, μια τάση χαοτικών που δεν έχουν κατανοήσει καμιά θρησκεία και φιλοσοφία σε οποιοδήποτε βάθος ή διάστασή της και ως εκ τούτου αναλίσκονται μέσα στον προσωπικό τους λαβύρινθο. Προφανώς υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για όλους μας, έως ότου υπάγουμε την κρίση μας στο πεδίο της "απόλυτης" αντικειμενικότητας.
Σχετικά και με το topic, η έρευνα γύρω απο θρησκείες-φιλοσοφίες και παραθρησκείες του κόσμου μου έδωσε τη δυνατότητα να δω τον χριστιανισμό απο ένα διαφορετικό πρίσμα και τον αποδεχθώ ξανά, σαν τον άσωτο υιό. Μία είναι η κοινή βάση των θρησκειών του κόσμου και μοναδική. Ένας είναι ο στόχος, αλλά διαφορετικό τα βέλη. Ο χριστιανισμός πλέον και όχι μόνο ο ορθόδοξος αλλά όλες οι παραλλαγές του, είναι μια νεκρή θρησκεία. Όχι γιατί δεν διδάσκει τα σωστά και συνετά, αλλά γιατί οι ηγέτες του έχουν περερμηνεύσει τις διδασκαλίες του, συνειδητά είτε ασυνείδητα, έχασαν τις ρίζες του, ρίχνοντάς τον κι αυτόν στα τάρταρα της δυτικής παρηκμασμένης κοινωνίας ,της υποταγής συνειδήσεων. Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι μια απαίσια απομίμηση της πραγματικότητας κι εμείς εν δυνάμει θεοί πεθαίνουμε εν ενεργεία ανθρωποειδή.
Τέλος, και σε όσους ενδιαφέρονται, ευεργετική θα ήταν η αναγνώριση της σχέσης που υπάρχει μεταξύ του κόσμου των ιδεών του πλάτωνα, της μάγια των ινδών, της σαμσάρα των βουδιστών, του διαβόλου των χριστιανών και της "τρέλας" των Τολτέκων.

xarism
17-03-06, 15:07
Ο χριστιανισμός πλέον και όχι μόνο ο ορθόδοξος αλλά όλες οι παραλλαγές του, είναι μια νεκρή θρησκεία. Όχι γιατί δεν διδάσκει τα σωστά και συνετά, αλλά γιατί οι ηγέτες του έχουν περερμηνεύσει τις διδασκαλίες του, συνειδητά είτε ασυνείδητα, έχασαν τις ρίζες του, ρίχνοντάς τον κι αυτόν στα τάρταρα της δυτικής παρηκμασμένης κοινωνίας ,της υποταγής συνειδήσεων. Ο κόσμος στον οποίο ζούμε είναι μια απαίσια απομίμηση της πραγματικότητας κι εμείς εν δυνάμει θεοί πεθαίνουμε εν ενεργεία ανθρωποειδή.

Ο Χριστιανισμός δεν πρέπει να είναι θρησκεία, είναι τρόπος ζωής, όσο για τα άλλα συμφωνώ απόλυτα. Για να αναζήσει όμως ο χριστιανισμός, πρέπει ο Χριστός να ζήσει στην καρδιά του κάθε ανθρώπου και όχι να καλουπονόμαστε πίσω από μία θρησκεία, τότε όλα θα ήταν καλύτερα.

Οι θρησκείες χωρίζουν, ο Χριστός ενώνει.

Παθοκτόνος
17-03-06, 18:15
Σαφώς απεχθάνομαι τον σατανισμό. Όταν μιλώ για θρησκείες, δεν τον συμπεριλαμβάνω. Εδώ κοιτάμε να βρούμε τη ψυχή μας, όχι να τη χάσουμε δια παντός...Εύγε,αγαπητή,αλλά δεν αναφερόμουν σε αυτό.Εγώ είπα πως ο ακατονόμαστος αντίπαλος δεν παίρνει κάτι τελείως άλλο,επειδή "δεν πάει" τον Θεό(διότι,ως γνωστόν,ο Θεός θέλει...κοπαδούς!!)για να πάει κόντρα στον Θεό,αλλά παίρνει κάτι που έιναι θεικόν,επιλεγμένο από Αυτόν και το παραλλάσσει.Αν θυμάστε,έτσι προέκυψε και το 666 ως το ανεστραμμένο 999,που είναι ο λεξάριθμος της φράσεως:"Ο ΤΡΙΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ",κατά τις γνωστές,σκοτεινές αριθμοσοφικές κ.λπ.μεθόδους...

Παθοκτόνος
17-03-06, 19:57
:Κατ' αρχήν στο θέμα της γιόγκα και του Βουδισμού. Ασχολούμε αρκετό καιρό με παρόμοια θέματα και αναρωτιέμαι πού συναντήσατε βιβλία στα οποία αναφέρεται ότι ο Βούδας (ποιός απο όλους του Βούδες, δεν ήταν ένας) Σωστότερο είναι ότι απεχθανόταν/βδελλυσσόταν τις δαιμονικές δυνάμεις που εγνώριζε ότι σχετίζονται με αυτήν.Όπως θα γνωρίζετε,τα γραπτά του "Βούδδα"(που σημαίνει φωτισμένος)ή Σιντάρκα Γκαουτάμα είναι κάπως πολλά και ακόμη περισσότερα είναι τα σχόλια επ'αυτών.Αυτό σας το λέγω για να υποστηρίξω πως είναι πολύ πιθανό να μην το έχετε διαβάσει το απόσπασμα αυτό,αφ'ού τα γραπτά του πληρώνουν δεκάδες τόμους...

Προσωπικά δε νομίζω πως ο Βούδας ήταν σε θέση να εκφράσει οποιαδήποτε απέχθεια, όπως καταλαβαίνουμε εμείς τη λεξη και με το συγκεκριμένο φορτίο που αυτή φέρει, αφού αυτός ήταν που δίδαξε πρώτος την υπέρτατη αγάπη.Μήπως είναι λίγο υπερβολικό αυτό που λέτε;Εξ άλλου,ακόμη και αν ανέφερε την αγάπη κάπου μέσ'στα γραπτά του,δεν σημαίνει πως της προσέδιδε τον χαρακτηρισμό της ανωτέρας των αρετών,στην οποία στηρίζεται όλος ο "νόμος",όπως ο χριστιανισμός(λέγει)... Επίσης,νομίζω πως η γιόγκα έχει άμεση σχέση με όλες τις ανατολικές θρησκείες και πολεμικές τέχνες και πολλές ατροφικές παραλλαγές της εφαρμόζονται ασυνείδητα και απο τους δυτικούς.
Δεν ξέρω αν το ξέρετε,η Γιόγκα είναι εκ των βασικών στοιχείων της θρησκείας
(της)New Age.Ακόμη,ο δυτικός Βουδδισμός είναι ένας αρκετά παραλλαγμένος
Βουδδισμός.Δεν νομίζω π.χ. πως θα ετονίζετο τόσο στους Ινδούς ή στους Κινέζους η ενεργός αγάπη και το έλεος,όπως συμβ
αίνει με την εν Ελλάδι βουδδιστική εκκλησία,κάτι το οποίο γίνεται για προφανείς λόγους...
Σχετικά με τα σχόλια περι πολεμικών τεχνών και δαιμόνων, έχω να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου, όχι μόνο για την ανιδεότητα αυτών που παραπληροφορούνΠροσέξατε ποιος είναι αυτός που σας παραπληροφορεί,όπως λέτε;..(εάν μελετήσατε το link,το κείμενό του)

Drymonia
17-03-06, 22:18
Εγώ είπα πως ο ακατονόμαστος αντίπαλος δεν παίρνει κάτι τελείως άλλο,επειδή "δεν πάει" τον Θεό(διότι,ως γνωστόν,ο Θεός θέλει...κοπαδούς!!)για να πάει κόντρα στον Θεό,αλλά παίρνει κάτι που έιναι θεικόν,επιλεγμένο από Αυτόν και το παραλλάσσει.
Συμφωνώ, όσον αφορά τον σατανισμό. Είναι ευκολότερο να ξεχωρίσεις 2 διαφορετικά πράγματα, από άλλα δυο που ομοιάζουν [γι'αυτό και κάποιος που μιλάει Γαλλικά δυσκολεύεται περισσότερο να μάθει Αγγλικά, λόγω των πολλών γλωσσολογικών ομοιοτήτων].
Ομως, πως είναι δυνατόν το αυτό να συμβαίνει και με θρησκείες παλαιότερες χρονικά του Χριστιανισμού; Πως λοιπόν να πούμε ότι, πχ το 12θεο έκλεψε στοιχεία από τη Χριστιανική πίστη και τα μετέτρεψε για να αποπροσανατολίσει τον άνθρωπο; Κι απ'την άλλη αν δεχθούμε ότι η εν λόγω πίστη ήταν βδελυρή [..μαθαίνω!], τότε λογικά θα έπρεπε την εποχή εκείνη να υπάρχει κάπου άλλου το Φως, διαφορετικά είναι σαν να δεχόμαστε ότι όλος ο κόσμος τότε - η φύση ή ακόμα και το σύμπαν γενικότερα - κυβερνιόταν μόνο από το σκότος. Και πως θα μπορούσαμε να το ισχυριστούμε αυτό, αφού οι 2 έννοιες προϋπάρχουν, και μάλιστα το Φως/Υπέρτατο αγαθό - κατά τη χριστιανική πίστη - προϋπάρχει του σκότους;

Παθοκτόνος
17-03-06, 22:35
Ομως, πως είναι δυνατόν το αυτό να συμβαίνει και με θρησκείες παλαιότερες χρονικά του Χριστιανισμού; Πως λοιπόν να πούμε ότι, πχ το 12θεο έκλεψε στοιχεία από τη Χριστιανική πίστη και τα μετέτρεψε για να αποπροσανατολίσει τον άνθρωπο; Κι απ'την άλλη αν δεχθούμε ότι η εν λόγω πίστη ήταν βδελυρή [..μαθαίνω!], τότε λογικά θα έπρεπε την εποχή εκείνη να υπάρχει κάπου άλλου το Φως, διαφορετικά είναι σαν να δεχόμαστε ότι όλος ο κόσμος τότε - η φύση ή ακόμα και το σύμπαν γενικότερα - κυβερνιόταν μόνο από το σκότος. Και πως θα μπορούσαμε να το ισχυριστούμε αυτό, αφού οι 2 έννοιες προϋπάρχουν, και μάλιστα το Φως/Υπέρτατο αγαθό - κατά τη χριστιανική πίστη - προϋπάρχει του σκότους;Αγαπητή,ο Θεός εμφανίσθηκε πολύ προ της σαρκώσεως του Χριστού.Και στους ήρωες την Παλαιάς Διαθήκης,αλλά και εμπνέοντας σπέρματα αληθείας σε όλη τη Γη(ο Χριστός είναι "προσδοκία εθνών",όπως μας πληροφορεί η Γένεσις).Τι να πρωτοθυμηθούμε από τα αρχαία ελληνικά γραπτά γι'αυτήν την προσδοκία,αλλά και την θεοπνευστία;..Το "Προμηθεύς Δεσμώτης"-με την προσδοκία κάποιου λυτρωτού που εκφράζεται- του Αισχύλου;Τις σωκρατικές προρρήσεις-προφητείες,αλλά και την φιλοσοφία;Μην ξεχνούμε και το ότι ο μέγας εκκλησιαστικός συγγραφεύς του 2ου αι. μ.Χ.Κλήμης ο Αλεξανδρεύς κάμνει λόγο για "ειδικού τύπου αποκάλυψι"στους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους,η οποία τους ωθούσε από τότε σε θεάρεστες ενέργειες.Αλλά να μην επαναλαμβάνομαι.

Φιλικά,
Παθοκτόνος.

Drymonia
17-03-06, 22:57
Τα δέχομαι όλα αυτά ειλικρινά καλοπροαίρετα αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο Προμηθεύς προφήτευσε την έλευση του θεανθρώπου και όχι γενικά τη λατρεία και τη λύτρωση του φωτός. Πάντως ακόμα κι αν είναι έτσι δεχόμαστε ότι το φώς και το αγαθόν υπάρχει ανέκαθεν, και ότι αν ο κάθε άνθρωπος σε κάθε εποχή το επιθυμήσει βαθιά θα μπορέσει να το αγγίξει. Το θέμα είναι οι προθέσεις, αν κάποιος έχει μέσα του/νιώθει μέσα του την αγάπη, τον πόνο της καθημερινότητας, τη συγκίνηση, την αγαλλίαση, τη ζέση του φωτός με άλλα λόγια. Πιστεύω ότι εκεί βρίσκεται η ουσία.. Ο Προμηθεύς ίσως υπήρξε ένας εξ'αυτών :)

Μιχάλης
18-03-06, 09:11
Όσα γράφετε είναι ενδιαφέροντα και αν μη τι άλλο δείχνουν σαφείς γνώσεις και ένα ακόμα σαφέστερο επίπεδο. Θα παρακαλούσα, όμως, να περιοριστούμε καταρχήν στο θέμα ακριβώς όπως έχει διατυπωθεί και να μην κάνουμε αναλύσεις σχετικά με τη γιόγκα ή με τις περίφημες προτυπώσεις της έλευσης του Θεανθρώπου μέσα στην αρχαία ελληνική γραμματεία, όπως ισχυρίζονται πολλοί θεολόγοι.