Επιστροφή στο Forum : Εγκεφαλος ή ψυχη ?
Καλησπερα σας.Εχω μια απορια απο μικρο παιδι,η οποια συνεχιζει να τριγυρναει στο μυαλο μου.Τι ειναι αυτο που ελεγχει τις αντιδρασεις μας,τις σκεψεις μας,την ελξη για καποιο αλλο ατομο,τη συμπεριφορα μας?Ο εγκεφαλος ή η ψυχη.Αρχικα ας δουμε τι θεωρειται το καθενα.Ο εγκεφαλος ειναι το πλεον σημαντικο οργανο του ανθρωπινου σωματος,το οποιο αποτελειται απο 2 ημισφαιρια,νευρα κ.τ.λ..Ειναι το οργανο με το οποιο ακουμε,βλεπουμε,σκεφτομαστε,επικοινωνουμε,υπαρχει το συνειδητο και το υποσυνειδητο.Η ψυχη απο την αλλη ειναι η λεγομενη πνευματικη υποσταση του ανθρωπου,μια αστειρευτη πηγη ενεργειας αν οχι η ιδια η ενεργεια.Τωρα,για να ανατραφουμε πνευματικα χρησιμοποιουμε τον εγκεφαλο ενω παραδεχομαστε οτι η ψυχη ειναι το πνευμα.Οι 5 ή 6 ή 7 αισθησεις ελεγχονται απο τον εγκεφαλο,ενω το θεμα αισθ- ειναι κυριο γνωρισμα της ψυχης.Στον εγκεφαλο αποδιδονται η λογικη,η σκεψη,η γλωσσα, στην ψυχη το ενστικτο , ο χαρακτηρας , ο ερωτας.Για να το ξεκαθαρισω λιγο επειδη σας μπερδεψα μαλλον ,θελω να πω οτι ποιο απο τα δυο τελικα χρησιμοποιειται απο τον ανθρωπο?Μηπως ειναι το ενα και το αυτο?Μηπως δεν υπαρχει ψυχη και ολα ειναι πληροφοριες αποθηκευμενες στον εγκεφαλο?Μηπως στο χαρακτηρα μας συντελουν τελικα οι εμπειριες των παιδικων χρονων οι οποιες καταγραφονται στο υποσυνειδητο?Μηπως ο ερωτας ειναι χυμικες αντιδρασεις ή αυτοματος εξαναγκασμος των εκαστοτε συγκυριων ή της κοινωνιας?Αφου αισθανομαστε με τον εγκεφαλο γιατι οτι εχει να κανει με συναισθηματα το αποδιδουμε στην ψυχη?Γιατι οι ψυχικες δυναμεις δεν μπορουν να θεωρηθουν καταστασεις που προξενουνται απο τον εγκεφαλο?Κι αν ολα αυτα ειναι επιταγες μιας ασυλληπτης για μας αρχης τα οποια φτανουν σε εμας ως ενστικτο μιας και δεν μπορουμε να τις επεξεργαστουμε λογικα ή συναισθηματικα?Μηπως η ψυχη ειναι απλα η ενεργεια που παραγουμε για να την καταναλωσουν αυτοι που μας εκλεισαν στο τεραστιο εργοστασιο παραγωγης ενεργειας που λεγεται ΓΗ? ή μηπως ειναι το απομειναρι της ενδοξης και θειας καταγωγης μας? Μηπως ο εγκεφαλος ειναι απλα το οργανο για να γινονται οσο το δυνατον πιο καθαρες οι εντολες και καταστασεις της ψυχης?Επισης οταν αναφερομαστε σε ψυχοσωματικες ασθενειες λεμε οτι ειναι ολα μια ιδεα ,οτι ειναι ολα στο μυαλο μας,οπως και οι ψυχολογοι και οι ψυχιατροι τοσα χρονια αναλυουν τα του εγκεφαλου περισσοτερο παρα της ψυχης.Πολλα ειναι ε? Τελος παντων ποια πιστευετε οτι ειναι η πραγματικη υποσταση των δυο αυτων "πραγματων" ποιο απο τα δυο χρησιμοποιουμε και αν υπαρχουν καταμερισμενες υποχρεωσεις ξεχωριστα για το καθενα αν δεχτουμε οτι δεν ειναι ενα και το αυτο αλλα δυο διαφορετικες καταστασεις? Ελπιζω να μην ειναι ακατανοητα αυτα που εγραψα καθως προσπαθησα να τα γραψω οσο πιο συντομα γινεται και ευελπιστω να με διαφωτισετε με δικες σας πληροφοριες και στοχασμους. :)
Καταρχάς πρέπει να αρχίσω λέγοντας ότι δεν υπάρχει ορισμός της λέξεως "ψυχή" και σίγουρα δεν στοιχεία για την ύπαρξή της.
---
Για να το ξεκαθαρισω λιγο επειδη σας μπερδεψα μαλλον ,θελω να πω οτι ποιο απο τα δυο τελικα χρησιμοποιειται απο τον ανθρωπο?Μηπως ειναι το ενα και το αυτο?Μηπως δεν υπαρχει ψυχη και ολα ειναι πληροφοριες αποθηκευμενες στον εγκεφαλο?Μηπως στο χαρακτηρα μας συντελουν τελικα οι εμπειριες των παιδικων χρονων οι οποιες καταγραφονται στο υποσυνειδητο?Μηπως ο ερωτας ειναι χημικες αντιδρασεις?Ακριβώς. Οι ερωτήσεις σου με μικρή τροποποίηση δίνουν αυτούσιες απαντήσεις. (βλ. υπογραμμισμένα)
---
Αφου αισθανομαστε με τον εγκεφαλο γιατι οτι εχει να κανει με συναισθηματα το αποδιδουμε στην ψυχη?Δεν ξέρω αν υπάρχει ψυχή ή όχι (αφού μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχτεί), αλλά σίγουρα τα συναισθήματα μας είναι χημικές αντιδράσεις.
---
Δεν απαντώ σε τίποτα άλλο, γιατί πιστεύω ότι άδικα θα απαντήσω αφού έχω ήδη καταθέσει την άποψή μου με τα παραπάνω.
---
Αν έχω χρόνο, θα ξανα-απαντήσω στο θέμα.
Λοπόν, αν λάβουμε υπ' όψιν μας οτι σκοπός της πνευματικής μας εξέλιξης είναι να πνευματοποιηθεί η ύλη και να υλοποιηθεί το πνεύμα τότε εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε οτι αν το μυαλό θεωρείται ύλη τότε πρόκειται για δυο διαφορετικά στοιχεία που καλούμαστε να τα φέρουμε σε ισορροπία. Γιατί όμως να τα ισορροπήσουμε; Τι έχουμε να κερδίσουμε να ισορροπήσουμε κάτι το οποίο δεν ξέρουμε καν οτι υπάρχει στ'αλήθεια; Μήπως αν, λέω αν, ο εγκέφαλος αντιπροσωπεύει λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, τα εξωτερικά (υλιστικά) ερεθίσματα, τότε πρέπει να επιβληθούμε στις εκάστοτε ορέξεις του που πολλές φορές μας οδηγούν σε ψυχολογικά αδιέξοδα, και αν η ψυχή πρεσβεύει έναν άλλον κόσμο, αόρατο που ποτέ δεν ήρθε κανείς να μας πει οτι σίγουρα υπάρχει, τότε πρέπει να προσπαθήσει να αγγίξει το ανέφικτο: Να μείνει καθαρή!
Απ' την άλλη όμως ο ίδιος ο εγκέφαλος, με τις αποθηκευμένες του μνήμες και προκαταλήψεις μας οδηγεί στον θαυμαστό κόσμο του λάθους! Κάνεις ένα λάθος, η ψυχή στην έχει στημένη να καταλάβεις γιατί προκάλεσες μία κατάσταση που θα σε οδηγούσε στον πόνο και απο τον πόνο μαθαίνεις (αν μάθεις) και η ψυχή χαίρεται!! Αν δεν μάθεις η ίδια μαλακία θα σε ακολουθεί μια ζωή!
Φαύλος κύκλος...
Πρέπει συνέχεια να έχεις τα μάτια ανοιχτά, και πολύ περισσότερο στον έρωτα, χημικών αντιδράσεων, φυσικών αναγκών και μεταφυσικών μελλούμενων...
Επισης πρέπει να πω, χωρίς να έχω δίκαιο απαραίτητα, οτι ο εγκέφαλος μπορεί να γίνει ένας πιστός υπηρέτης της ψυχής. Αν όμως συμβεί το αντίθετο τότε φίλε μου χαθήκαμε όχι μόνο απο προσώπου γης αλλά και απο προσώπου σύμπαντος!
Αυτό που ξέρω σίγουρα, μα πολύ σίγουρα, είναι το μυαλό τελικά το τρώνε τα σκουλήκια!!! :eek:
Ενδιαφέρον θέμα αν υπάρχει ψυχή πρέπει να βρίσκεται στον εγκέφαλο
Αν όντως συμβαίνει αυτό πιθανό να χρησιμοποιεί τον εγκέφαλο
Ως εκτελεστικό όργανο .
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ψυχή τότε πολύ απλά όλα είναι
Θέμα εγκεφάλου.
αγαπητή Dunadan...
είναι πολύ δύσκολο να ακούσεις κάποιον ή να διαβάσεις κάτι που θα σου λέει ότι υπάρχει η ψυχή "γι'αυτόν και γι'αυτόν" το λόγο....
αν δεν την "αισθάνεσαι" δεν την "νιώθεις" δεν την "ακούς" κανένας και τίποτα δεν θα μπορέσει να σου επιβεβαιώσει την ύπαρξή της...
τώρα για τον εγκέφαλο και την ψυχή που γράφεις σαφώς και κάποιες διεργασίες ανήκουν στο ένα κομμάτι και κάποιες άλλες στο άλλο κομμάτι (εγκέφαλος - ψυχή). δεν νομίζω όμως ότι μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε-αναλύσουμε όλες, (ποιές είναι που και γιατί) επειδή ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός... και υπάρχουν και τα προσωπικά βιώματα στη μέση...
τέλος θέλω να σημειώσω μια φράση που μου είχαν πει κάποτε όταν αρνούμουν (με πείσμα :( ) να παραδεχτώ την ύπαρξη της ψυχής.
"...και ο ήλιος δεν φαίνεται την νύχτα στον ουρανό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει..."
αυτά. :)
Ενδιαφέρον θέμα αν υπάρχει ψυχή πρέπει να βρίσκεται στον εγκέφαλο
Γιατί πρέπει να βρίσκεται στον εγκέφαλο η ψυχή εαν υπάρχει?
Ρωτάω μόνο και μόνο γιατί πολλές θεωρίες και θρησκείες τοποθετούν εκεί την ψυχή. Αναρωτιέμαι πολλές φορές γιατί? Είναι κάτι που η ψυχή απο μόνη της το 'ξέρει' ή το υποθέτουμε λόγο του οτι το κέντρο ελέγχου όλων των διαδικασιών είναι ο εγκέφαλος?
Δυσκολεύομαι να πιστέψω οτι η ψυχή είναι στον εγκέφαλο. Πάντα είχα την αίσθηση οτι βρίσκεται απο πίσω μας.
Και τι καταλαβαίνουμε με την φράση οτι "τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής"; Αυτό που πηγάζει απο ένα τρυφερό βλέμμα δεν έχει να κάνει με γνώσεις, ούτε με λογική αλλά με αυτό που πραγματικά είμαστε στην απλή καθημερινή ζωή μας.
Η ψυχή θα μπορούσε να είναι αυτό που αληθινά είμαστε. Αυτό που δεν θυμόμαστε ή αυτό που πρέπει να γίνουμε. Το μυαλό είναι ένας καλός οδηγός που σε ταξιδεύει απο τον παράδεισο στην κόλαση και τούμπαλιν.
Νομίζετε οτι το δεύτερο αιθερικό έχει να κάνει καθόλου με την ψυχή ή είναι απλώς το είδωλο του φθαρτού μας σώματος;
Και η συνείδηση που βρίσκεται τελικά, στο μυαλό ή στην ψυχή;
Υπαρχει κανεις που ξερει την ετυμολογια της λεξεως ψυχη? Εγω παντως θυμαμαι τα λογια ενος ηλικιωμενου που μου ειχε πει καποτε μετα απο μια κηδεια (φτηστε τον κορφο σας :) ) να μην στενοχωριεμαι επειδη η ψυχη ειναι αθανατη,δεν ξεφτιζει ποτε.Στο ακουσμα αυτων των λεξεων ,το μυαλο μου κατευθειαν πηγε στην ενεργεια η οποια ποτε δεν φθειρεται και μπορει να μεταβει σε οποιονδηποτε αλλον οργανισμο η αντικειμενο και ετσι αναρωτηθηκα αν αυτη η θρυλικη ψυχη ειναι η ενεργεια που εχει καθε εμβιος και αβιος οργανισμος, για τον ανθρωπο το τσαγανο που λεμε.Επισης αναρωτηθηκα αν το νοημα της λεξεως ψυχη ,προερχεται απο την ακριβως αντιθετη κατασταση,δηλαδη της ελλειψης της, οταν δηλαδη ξεψυχαει ενας ανθρωπος κρυωνει , ψυχεται.Μετα την "αναχωρηση" δηλαδη της ενεργειας απο το σωμα που το κανει θερμοαιμο, ψυχεται.Αυτα βεβαια ηταν υποθεσεις της οποιες εκανα παραμεριζοντας για λιγα λεπτα τις βιολογικες "διεγασιες" ζωης και θερμοκρασιας σωματος.Ασχετο που με τη βιολογια ημουν σχεδον παντα μαλωμενος :D
Αν υπάρχει ψυχή λογικά πρέπει να βρίσκεται στον εγκέφαλο και αυτό
Γιατί πχ ιατρικά μπορούν να μεταμοσχευθούν διαφορά όργανα όπως ας πούμε η καρδιά οπότε δεν είναι δυνατό να βρίσκεται σε κάποιο όργανο
Που μπορεί να μεταμοσχευθεί καθώς όταν ξύπναγε ο ασθενής θα ήταν κάποιος άλλος .
Με τον εγκέφαλο δεν ξέρουμε τι παίζει είναι το πιο ανεξερεύνητο όργανο του ανθρωπίνου σώματος καθώς ξέρουμε ότι δουλεύει μονο το δέκα της εκατό το
Υπόλοιπο ποσοστό δεν ξέρουμε τι δυνατότητες έχει.
Η ψυχή είναι ένα κεφαλαιο της ευρύτερης περιοχής του αγνωστου που λέγεται μεταφυσικό. Και όπως όλοι ξέρουμε μεταφυσικό είναι κάτι που δεν έχει αποδειχθεί με επιστημονικό τρόπο. Είναι λοιπόν κάτι το οποιο πιστεύουν ορισμένοι άνθρωποι όπως ακριβώς άλλοι πιστεύουν στον θεό. Πέρα από αυτό όμως η επιστήμη μας λέει ότι ψυχή δεν υπάρχει η καλλίτερα δεν έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει. Όλα τα συναισθήματα, σκέψεις, μνήμες είναι χημικές αντιδράσεις και καταστάσεις του εγκεφαλου, μια λογική που αποδεικνύεται μάλιστα με απτά στοιχεια. Είναι σίγουρα τόσο τέλειο δημιούργημα ο άνθρωπος και ίδιος ο εγκέφαλος που ακόμη μας κάνει να αισθανόμαστε ότι υπάρχουμε σε διαφορετικό επίπεδο από ότι στην πραγματικότητα βρισκόμαστε, αυτό της νοητής πνευματικότητας. Πράγματα που δε μπορούμε να εξηγήσουμε, και πως θα μπορούσαμε άλλωστε όταν δεν καταλαβαίνουμε σαν άνθρωποι ούτε καν αυτά που μας αποκαλύπτει η επιστήμη. Είναι έπειτα και το αίσθημα της ασυνέχειας που μας κάνει να ελπίζουμε σχεδόν να υπάρχει όντως ψυχή γιατί πολύ απλά είμαστε εγωκεντρικά οντα και δεν μπορούμε να χωνέψουμε ότι κάποτε όλα θα τελειώσουν για τον ένα μας ξεχωριστά και για όλους σαν σύνολο.
Η δίκια μου θεώρηση των πραγμάτων πάνω σε αυτό το θέμα είναι πως οι αρχαίοι πολιτισμοί δημιούργησαν την ψυχή, με την ενασχόληση τους με τη φιλοσοφία την λογική και τη δημιουργία και χρήση του λόγου. Το πνεύμα λοιπόν το οποιο μας δίδαξαν οι αρχαίοι πρόγονοι, δεν είναι άλλο από τη δύναμη του εγκεφαλου, τη δύναμη της σκέψης, που μας καθιστά οντα με βούληση, οντα που ψάχνουν ακόμη και το ποιον τους.
Όπως επίσης μας δίδαξαν και ότι είμαστε μέρος ενός συνόλου, ότι είμαστε μέρος του σύμπαντος, αποτελούμαστε από κοσμική σκόνη, όπως και όλα τα αλλα γύρο μας. Μονο που η κοσμική σκόνη έχει δυνατότητες που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Δυνατότητες όπως αυτό της δημιουργίας από το μηδέν όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε. Είναι ένα σύμπλεγμα από πράγματα που δεν κατανοούμε, πράγματα που φοβόμαστε, πράγματα που ελπίζουμε να ισχύουν, και πράγματα που ο εγκέφαλος μας μας κάνει να αισθανόμαστε που μας οδήγησαν στο συμπέρασμα, ότι υπάρχει το μεταφυσικό φαινόμενο ψυχή/πνεύμα, το οποιο εντελώς επαγωγικά μας δίνει λύση σε πληθώρα ερωτημάτων. Η ελπίδα ότι αυτό ισχύει μάλιστα, μας κάνει να αγνοούμε πλήρως το γεγονός της μη απόδειξης, καθώς και το γεγονός τις δημιουργίας νέων αδιεξοδων που δημιουργεί η διατύπωση του ορου ψυχή και των επακόλουθων αυτού..
Πραγματικά ελπίζω όχι να υπάρχει ψυχή, αλλα κάποια στιγμή να βρούμε την πραγματική αιτια, αν αυτή υπάρχει, της ύπαρξης μας, της ύπαρξης του φυσικού, γιατί το μεταφυσικό αποτελεί μέρος αυτού, άγνωστο μέχρι σήμερα.
Αν υπάρχει ψυχή λογικά πρέπει να βρίσκεται στον εγκέφαλο και αυτό
λογικά (αν και δεν είμαστε απύλυτα σίγουροι) η ψυχή βρίσκεται στον εγκέφαλο.
ποιός μας λέει όμως με σιγουριά ότι η ψυχή ανήκει στη "σφαίρα" της λογικής και μπορεί να εξηγηθεί με αυτή?
το ότι ο εγκέφαλος δεν μπορεί να "εξερευνηθεί" απο τους επιστήμονες αυτό δεν σημαίνει και οτι εκεί μπορεί να βρίσκεται η ψυχή, μην ξεχνάμε οτι και το δάκρυ σαν διεργασία δεν είναι απόλυτα τεκμηριωμένη απο την επιστήμη...
η ψυχή ίσως να είναι παντού μέσα μας (αν δεχτούμε την ύπαρξή της) ή μπορεί να υπάρχει στο σημείο του ομφαλού ή όπου την αισθάνεται ο καθένας μας ή,ή,ή....
πιστεύω ότι αν κάποιος έχει νιώσει ποτέ την ύπαρξή της το λιγότερο που τον απασχολεί είναι για το που μπορεί να βρίσκεται... :)
Δεν μπορεί να πει κάποιος με σιγουριά ότι υπάρχει ψυχή απ τη στιγμή
Που δεν υπάρχουν αποδείξεις ούτε βεβαία το αντίθετο .
Elpiniki αυτό που γραφείς ότι κάποιος έχει νιώσει την ύπαρξη της είναι
Κάτι που το έχουμε βιώσει όλοι λίγο πολύ το θέμα είναι αν όντως το συναίσθημα
Αυτό ήταν η ψυχή μας η κάποια διεργασία του εγκεφάλου.
το σε πιο σημείο μπορεί να βρίσκεται δεν νομίζω ότι είναι παντού δηλαδή
αν ένας άνθρωπος πάθει ένα ατύχημα και χάσει κάποια μέλη του σώματος του
τι θα γίνει η ψυχή του αν είναι παντού? Ούτε μου φαίνεται λογικό να είναι
οπού την αισθάνεται ο καθένας δηλαδή αλλού είναι σε μένα αλλού σε σένα?.
Δεν μπορεί να πει κάποιος με σιγουριά ότι υπάρχει ψυχή απ τη στιγμή
Που δεν υπάρχουν αποδείξεις ούτε βεβαία το αντίθετο .
Elpiniki αυτό που γραφείς ότι κάποιος έχει νιώσει την ύπαρξη της είναι
Κάτι που το έχουμε βιώσει όλοι λίγο πολύ το θέμα είναι αν όντως το συναίσθημα
Αυτό ήταν η ψυχή μας η κάποια διεργασία του εγκεφάλου.
το σε πιο σημείο μπορεί να βρίσκεται δεν νομίζω ότι είναι παντού δηλαδή
αν ένας άνθρωπος πάθει ένα ατύχημα και χάσει κάποια μέλη του σώματος του
τι θα γίνει η ψυχή του αν είναι παντού? Ούτε μου φαίνεται λογικό να είναι
οπού την αισθάνεται ο καθένας δηλαδή αλλού είναι σε μένα αλλού σε σένα?.
αγαπητέ open mind..
σαφώς και όλοι λίγο πολύ έχουμε νιώσει αυτό το συναίσθημα(αν μπορούμε να το πούμε έτσι..) απο εκεί και πέρα άλλοι θα θελήσουν να το ψάξουν και πιο πέρα π.χ. απο που έρχεται, τι μπορεί να είναι,κ.τ.λ. άλλοι θα αρκεστούν στη βίωση του συναισθήματος και μόνο και άλλοι να μην "θελήσουν" να ασχοληθούν και καθόλου μαζί του.
εφόσον μιλάμε για κάτι ΑΥΛΟ και έστω δεχτούμε ότι είναι παντού μέσα μας δεν πρόκειται να συμβεί κάτι σε περίπτωση ατυχήματος χάνοντας κάποιο μέλος του σώματος... (και η καρδιά συνεχίζει να χτυπά και να υπάρχει και ας μην έχω π.χ. δύο πόδια..)
τώρα για το που βρίσκεται μέσα μας, αν πηγαίνεις σύμφωνα με την λογική σαφώς και σου φαίνεται παράξενο και όχι λογικό να μην υπάρχει όπου την αισθάνεται ο καθένας μας. :)
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ
03-11-07, 18:25
Η ψυχή δε βρίσκεται κάπου συγκεκριμένα μέσα στο σώμα.Βρίσκεται μέσα μας διάσπαρτη σε κάθε κύτταρο ,σε κάθε άτομο.
Oddb@llSoul
03-11-07, 18:40
ELPINIKI,
Μάλλον θα ήταν λάθος κανείς να βασίζεται μονάχα στην επιστήμη για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.
Μπορεί η ψυχή να έχει δύο υποστάσεις. Ίσως η μία να είναι η άφθαρτη που υπάρχει σε μία άλλη διάσταση του κόσμου μας και μπορεί το σώμα να είναι κάτι σαν εκμαγίο του πρωτότυπου...Το πρωτότυπο μπορεί να είναι απο ατσάλι και να μην φθείρεται. όμως αυτό που βγαίνει απο το καλούπι να είναι φθαρτό επειδή είναι απο γύψο... Έτσι, μπορεί μεν κάποια χαρακτηριστικά ή εκδηλώσεις των ανθρώπινων συναισθημάτων (γέλιο, κλάμα...Εκφράσεις του προσώπου...) να είναι αποδεδειγμένα συντελεσμένα απο φυσικούς νόμους του ορατού κόσμου αλλά μπορεί και να είναι απλά μία...Προβολή τους σε αυτόν.
Απο τη άλλη πάλι, δεν πρέπει να παίρνουμε απόλυτα κάτι που μπορεί να είναι όχι και τόσο σημαντικό τελικά. Μπορεί εμείς να θεοποιούμε τη χαρά και τη λύπη ή και το φόβο, αλλά να είναι απλά γεγονότα όσον αφορά τη θέση τους στον κόσμο. Όσο κι αν ο θεός θεοποίησε τον άνθρωπο και όσο κι αν τον άγιασε, το καθ 'ομοίωσιν δεν αποδεικνύεται διστυχώς...Εκτός κι αν έρθει ο ίδιος και μας πεί πως είχε δίκιο σε όσα είπε...Ελπίζω να είμαι κατανοητός. ;)
Φιλικά,
Τι κι αν ο εγκεφαλος ειναι η κεραια και η ψυχη ο δεκτης για τις πληροφοριες που δεχομαστε καθημερινα μιας και ζουμε στην εποχη της παραπληροφορησης ή για αλλες πληροφοριες για τις οποιες δεν ξερουμε απο που ερχονται ή αν οντως υπαρχουν. :confused:
Δεν μπορεί κανένας να είναι κατηγορηματικός στο αν υπάρχει η ψυχή
Που μπορεί να βρίσκεται το μονο που μπορούμε να κάνουμε είναι υποθέσεις .
ELPINIKI,
Μάλλον θα ήταν λάθος κανείς να βασίζεται μονάχα στην επιστήμη για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.
αγαπητέ oddb@IIsoul...
ποτέ δεν υποστήριξα οτι μέσα απο την επιστήμη μπορούμε να απαντήσουμε για την ψυχή (τι είναι, που βρίσκεται, κ.τ.λ.) αντίθετα πιστεύω οτι αν προσπαθήσεις έστω και με την λογική να εξηγήσεις "θέματα" ΑΥΛΑ όπως η ψυχή, δεν πρόκειται να καταφέρεις και πολλά πράγματα....
γιατί μιλάμε για κάτι που δεν ανήκει στην "σφαίρα" της λογικής-επιστήμης και επιχειρημάτων...
σαφώς και κάποια πράγματα δεν αποδεικνύονται αλλά απο εκεί και πέρα είναι στο χέρι του καθενός απο εμάς να τα "χειριστεί" ανάλογα... :)
ελπίζω και εγώ με την σειρά μου να έγινα κατανοητή...
Δεν υπαρχει ψυχη? Δεν ξερουμε που ειναι η ψυχη? Τι λετε ρε παιδια?
Μηπως περιμενετε να ερθει κανεις να σας δωσει υψος βαρος διευθηνση και
ταχυδρομικο κωδικα για να τι βρειτε?
Οποιος δεν μπορει να βρει την ψυχη του μεσα του και περιμενει αποδειξεις
για να πειστει αν ηπαρχει ή οχι, ειναι για μενα ο πιο δυστυχης ανθρωπος του κοσμου.
Σωμα+πνευμα+ψυχη. Οτιδηποτε κι αν λειπει απο αυτα τα δυο απο αυτην την ζωη
(αφου το σωμα εννοειτε επειδη ειναι χειροπιαστο, εκτος κι αν θελετε να το
αμφισβητησετε κι αυτο..) σημαινει δυστυχια!
Χωρις πνευμα καταληγεις στο δαφνι
Χωρις ψυχη εισαι στην κολαση
Δεν ειναι θεμα ματαιοδοξιας, ουτε επαρσης τυπου ''αααα-εχω-ψυχη-θα-ζησω-για-παντα''
Πρεπει να καταλαβετε συνηδειτα τι ειναι αυτο ή αυτα απο τα οποια αποτελειστε
να νιωσετε σε καθε ινα του κορμιου σας την ψυχη σας και το πνευμα σας
και να συνηδειτοποιησετε οτι καθε φορα που θελετε να παρετε μια αποφαση
μικρη ή μεγαλη ειναι αυτα τα δυο που μιλανε και διαφωνουν ή συμφωνουν μεσα στο κεφαλι σας (ή στην καρδια σασ)
Ειναι αυτος ο αρρηκτος δεσμος ψυχης και συνηδεισης(πνευματος) που σας εχει κανει σημερα αυτο που ειστε
οτι κι αν ειναι αυτο....
[Δε θα αναλωθω σε κλισε του ειδους ''πως καταλαβαινεις οτι ο αερας υπαρχει
αφου δεν τον βλεπεις-απαν:τον νιωθεις'' - ουαο τι αποκαλυψη!
Γιατι πιστευω οτι ασχετα απο οτι λετε και ασχετα με ολες τις πανεξυπνες
δηλωσεις που κανετε, δεν υπαρχει ουτε ένας που αν θα κοιταξει
τον εαυτο του στον καθρεφτη και πει φωναχτα οτι δεν υπαρχει ψυχη
και δεν θα νιωσει αυτον τον πονο στο στηθος (λιγο διπλα απο την καρδια),
τον πονο της ψυχης που ξεριζωνεται....
Συνελθετε και λατρεψτε αυτο που εχετε μεσα σας
Παν σαφώς όλοι θέλουμε να υπάρχει η ψυχή ώστε να συνεχιστεί η
Ύπαρξη μας μετά θάνατον άλλο όμως τι θέλουμε και άλλο το τι
Πραγματικά συμβαίνει απ τη στιγμή που δεν μπορεί να αποδειχτεί
Ούτε ότι υπάρχει ούτε ότι δεν υπάρχει κανείς δεν μπορει να είναι
Κατηγορηματικός στο πια άποψη είναι η σωστή.
Δεν μπορείς να λες όμως ότι πρέπει οπωσδήποτε να πιστεύουμε ότι
Υπάρχει ψυχή ώστε να είμαστε ευτυχισμένοι την ευτυχία μπορείς να την
Βρεις ανεξάρτητα τα πιστεύω σου..
προσωπικά πάντα θέλω Την αλήθεια οποία και αν είναι αυτή προτιμώ
να την ξερώ και ας μη μου αρέσει απ το να ζω ένα ψέμα οσο αφορά την
ύπαρξη της ψυχής θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει αλλα δεν μπορώ
να είμαι κατηγορηματικός γιατι δεν υπάρχουν αποδείξεις .
Γιατι πιστευω οτι ασχετα απο οτι λετε και ασχετα με ολες τις πανεξυπνες
δηλωσεις που κανετε, δεν υπαρχει ουτε ένας που αν θα κοιταξει
τον εαυτο του στον καθρεφτη και πει φωναχτα οτι δεν υπαρχει ψυχη
και δεν θα νιωσει αυτον τον πονο στο στηθος (λιγο διπλα απο την καρδια),
τον πονο της ψυχης που ξεριζωνεται....
αγαπητέ παν...
αν διάβασες την κουβεντούλα του θέματος θα έπρεπε να καταλάβεις ότι υπήρξαν άτομα που υποστήριξαν το ίδιο με εσένα όσο αφορά την ύπαρξη της ψυχής απλά το ύφος τους ήταν διαφορετικό απο το δικό σου... ;)
οπότε δεν κρίνω σωστό να μας βάζεις όλους απέναντι στον ίδιο τρόπο σκέψης...
απο την άλλη όταν βλέπεις όπως πολύ σωστά λες και εσύ κάποιους να χρειάζονται αποδείξεις για την ύπαρξη της ψυχής δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να τους πείς "κοίτα αυτή είναι η ψυχή σου και βρίσκεται εδώ και κάνει αυτό και αυτό..." ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ.
απλά ο καθένας θέλει το χρόνο του και τις εμπειρίες του... :)
the_black_planet
06-11-07, 16:52
Εγώ αδέρφια δεν έχω κάτι να προσθέσω,απλά θα ήθελα να απευθυνθώ στον open mind που θεωρεί ότι κανείς δεν μπορεί να πει κατηγορηματικά ότι υπάρχει ψυχή.Φίλε μου,δεν θεωρώ σόφρων να αποκλείεις κάποιος να ξέρει κάτι που δεν ξέρεις εσύ σε οποιοδήποτε θέμα,ή γενικότερα κάποιοι να αντιλαμβάνονται κάποια πράγματα που κάποιοι άλλοι να αδυνατούν να τα αντιληφθούν.Και εγώ για παράδειγμα δεν μπορώ να αντιληφθώ την ύπαρξη του Θεού,δεν αποκλείω όμως κάποιοι άλλοι να έχουν αυτή την ικανότητα.Και σίγουρα σε αυτά τα θέματα δεν μπορεί κάποιος που τα έχει αντιληφθεί τους άλλους με επιχειρήματα γιατί είναι θέμα βιώματος και το πώς τα βιώματα διαμορφώνουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας...
the_black_planet Δεν αρκούν μονό τα βιώματα πρέπει να υπάρχουν και οι
Κατάλληλες βάσεις ώστε να μπορέσεις να ξεκαθαρίσεις
Τι πραγματικά βίωσες δεν αποκλείω να υπάρχει ένα μικρό
Ποσοστό που να μπορεί να το διαχωρίζει αλλα το μεγαλύτερο ποσοστό
Πιστεύει αυτό που θέλει να πιστέψει .
υπάρχει η πιθανότητα μερικοί να αντιλαμβάνονται ας πούμε το θεό
αλλα υπάρχει και η πιθανότητα να νομίζουν ότι τον αντιλαμβάνονται
οποτε δεν μπορείς να βγάλεις ασφαλές συμπέρασμα όλα είναι πιθανά.
the_black_planet
06-11-07, 17:43
Φίλε μου open_mind φυσικά και θέλω να πω ότι δεν μπορείς να αποκλείσεις κάποιοι που έχουν σώας τας φρένας να έχουν κάποιες πνευματικές εμπειρίες και εκ τούτου να έχουν αντιληφθεί πράγματα που δεν έχει αντιληφθεί η πλειοψηφία.Μπορεί και να μην ισχύει,μπορεί όλοι ανεξαιρέτως που υποστηρίζουν πως έχουν πνευματικές εμπειρίες να είναι τρελοί.Αλλά αυτό δεν μπορεί κανείς να το υποστηρίξει με σιγουριά,εκτός αν έχεις ελέγξει την ψυχική υγεία εκατομυρίων ανθρώπων.Για παράδειγμα εγώ δεν έχω δει ποτέ φάντασμα,σίγουρα πολλοί που υποστηρίζουν πως έχουν δει ήταν είτε υπό την επείρια ναρκωτικών,είτε ψυχικά άσθενείς.Αυτό όμως δεν είναι σόφρων να μας κάνει να μας κάνει να είμαστε σίγουροι ότι αφού κάποιοι που το υποστηρίζουν αυτό είναι ψυχικά ασθενείς,τότε όλοι είναι.Προσπάθησα να στο αναλύσω όσο περισσότερο μπορούσα,ελπίζω να έγινα κατανοητός τώρα...
the_black_planet Σε Θέματα όπως ο θεος δεν μπορείς να είσαι σίγουρος στο τι είναι πραγματική αλήθεια πχ ένας χριστιανός μπορεί να σου πει ότι μιλάει
Με τον χριστό και ένας βουδιστής όμως μπορεί να σου πει ότι μιλάει με τον
Βούδα τελικά ποιος απ τους δυο γνωρίζει την πραγματική αλήθεια? Ο ένας απ τους Δυο ? και οι δυο ? η κανένας ?.
Δεν αποκλείω τις μεταφυσικές εμπειρίες απλα λέω ότι δεν πρέπει κάποιος να
Είναι κατηγορηματικός .
the_black_planet
06-11-07, 19:47
Φίλε μου open mind σκέψου απλά ότι αυτά που αποτελούν για σένα ανασταλτικούς παράγοντες για να αντιληφθεί κάποιος την ψυχή,για κάποιους άλλους μπορεί να μην ισχύουν.Μπορεί πολύ απλά κάποιος να έχει ερευνήσει το θέμα πολύ πιο βαθειά από ότι εσύ ή εγώ.Εμένα πάντως η άποψη μου στο θέμα είναι σύμφωνη με του Παν,καταλαβαίνω βέβαια γιατί κάποιοι αδυνατούν να αντιληφθούν την ύπαρξη ψυχής γιατί και εγώ σε νεαρότερη ηλικία δεν μπορούσα να την κατανοήσω,όμως με τα χρόνια και όσο εξασκείται κανείς σε εσωτερικές εμπειρίες αυτή η έννοια εμφανίζεται μπροστά του σχεδόν ανάγλυφη.Θα μου πεις δεν μπορείς να την δεις;Ε και;Μπορείς να την νιώσεις,αυτό αρκεί πιστεύω.Τώρα αν θέλεις να σου γράψω εδώ όλες τις εμπειρίες και την διαδικασία που με οδήγησε σ'αυτό το συμπέρασμα,λυπάμε φίλε μου αλλά θα σε απογοητεύσω,θα χρειαστεί ολόκληρο βιβλίο φοβάμαι.Να σου πω μια σκέψη μου να μου πεις αν ισχύει,σκέφτομαι λοιπόν ότι εκτός του ότι δεν έχεις τις απαιτούμενες εσωτερικές εμπειρίες,πιθανότατα δεν έχεις γνωρίσει και κάποιον αξιόλογο άνθρωπο που να τον εκτιμάς και να σου έχει πει ότι πιστεύει σε αυτά.Αν συνέβαινε αυτό,πιστεύω πως ακόμα και αν είχες τους ενδοιασμούς σου(και με το δίκιο σου),θα άφηνες ένα παράθυρο για το ότι μπορεί να έχει δίκιο...
the_black_planet Κατ άρχην να διευκρινίσω ότι πάντα είμαι ανοιχτός σε όλες τις απόψεις
Δεν αποκλείω να ισχύει η περίπτωση που γραφείς εμένα η ένσταση μου
Είναι στο κατά ποσό μπορεί να είναι απόλυτος κάποιος σε τέτοια θέματα
Απ τη στιγμή που η εμπειρία του μπορεί να εξηγηθεί τόσο μεταφυσικά
Οσο και επιστημονικά .
Αν θες την προσωπική μου γνώμη στο ζήτημα της ύπαρξης μας και της
Μεταθανατον ζώης από όλες τις θεωρίες που εχω ερευνήσει πιο λογική
Μου φαίνεται της μετενσάρκωσης αμέσως επόμενη όμως μου φαίνεται
Το να μην υπάρχει τίποτα.
Σαφώς οσο και να ψάξεις αποδείξεις δεν βρίσκεις το μονο που μπορείς
Να βρεις είναι ενδείξεις και από κει και πέρα είναι ζήτημα του καθένα
Στο αν αρκείτε να πιστεύει έχοντας μονο ενδείξεις .
Τώρα δεν ξερώ τι προσωπική εμπειρία έχεις εσυ ώστε να είσαι σίγουρος
Και δεν μπορώ να κρίνω αφού δεν την ξερώ αν είναι κατι παραπάνω από
Ένδειξη τοτε δεν μπορώ να το αμφισβητήσω αλλα αν εξηγείται και επιστημονικά
Τοτε οι γνώμες διχάζονται.
προσωπικά πιστεύω στο μεταφυσικό με την έννοια ότι υπάρχουν παρα πολλά πράγματα που δεν τα γνωρίζουμε ειτε δεν τα αντιλαμβανονται οι αισθήσεις μας αλλα για να θεωρήσω κατώι μεταφυσικό θα
πρέπει ειτε να μην υπάρχει επιστημονική εξήγηση ειτε να μην είναι επαρκής .
the_black_planet
07-11-07, 11:59
Φίλε μου μάλλον εδώ έγκειται η διαφωνία μας,ότι εγώ πιστεύω ότι η επιστήμη ΔΕΝ μπορεί να εξηγήσει πολλά φαινόμενα,και όταν δίνει εξηγήσεις αυτές για μένα είναι απολύτως ανεπαρκείς.Θα σου αναφέρω εγώ σαν παράδειγμα την αγάπη,αλλά μπορείς και εσύ να θέσεις όποιο ζήτημα θέλεις για να συζητήσουμε.Συνοπτικά θα σου πω ότι κατά τη γνώμη μου η αγάπη δεν εξηγείται χωρίς την παραδοχή της ύπαρξης της ψυχής.Να σου διευκρινήσω εδώ ότι δεν υποθέτω την ύπαρξη της ψυχής προκειμένου να εξηγήσω την αγάπη(όπως για παράδειγμα στην Ινδοευρωπαϊκή θεωρία υποθέτουμε την ύπαρξη της ΙΕ φυλής προκειμένου να εξηγήσουμε το φαινόμενο της γλωσσικής συγγένειας) αλλά γνωρίζοντας την ύπαρξη της ψυχής μπορούμε να εξηγήσουμε σχεδόν απόλυτα το φαινόμενο της αγάπης και όλες τις εκφάνσεις του,κάτι που δεν μπορεί στο ελάχιστο να κάνει η επιστήμη γιατί ψάχνει το αίτιο σε λάθος μέρος.Σου έδωσα το παράδειγμα της αγάπης επειδή είναι κάτι πιο κοντινό σε όλους(ή μήπως όχι;),αν θες μπορούμε να συζητήσουμε και για πλείστα άλλα φαινόμενα όπως η μαγεία,η τηλεπάθεια και άλλα,αν και γι'αυτά υπάρχουν ξεχωριστά τόπικ που τα καλύπτουν απόλυτα...
the_black_planet Η αγάπη εξηγείται επιστημονικά πχ όταν ερωτεύεται κάποιος αυξάνεται
Η ντοπαμινη στον εγκέφαλο τώρα γιατί να ερωτευτείς πχ την συγκεκριμένη
Γυναικά ? είναι συνδυασμός βιοχημείας και διαφορών παραγόντων πχ ο χαρακτήρας
Και η εμφάνιση.
Βεβαία μας φαίνεται ξενέρωτη η εξήγηση που δίνει αλλα είναι επαρκές .
Η μαγεία που λες δεν πιστεύω στην μαγεία η τηλεπάθεια πάλι ανήκει στις δυνατότητες Του εγκεφάλου που είναι ανεξερεύνητες .
Δεν με εχει καλύψει η επιστημονική εξήγηση στις επιθανάτιες εμπειρίες η ακόμα
Και σε μερικές περιπτώσεις αναδρομης ύπνωσης.
Βεβαία μπορεί να είναι και αλλα θέματα απλά τώρα αυτά μου ηρθαν πρόχειρα στο μυαλό.
Μιά άποψη είναι οτι το θέμα έχει σχέση με την αύρα και την μορφή των κυμάτων που εκπέμπει ο άνθρωπος, αόρατη με τις κανονικές αισθήσεις. Σε κάθε συναίσθημα η αύρα παίρνει και διαφορετικό χρώμα, η έλξη της αύρας δημιουργεί την αγάπη και την συμπάθεια.
Η αυρα αφου ειναι το μαγνητικο πεδιο του ανθρωπου σιγουρα θα προκαλει ελξη για τα ετερωνυμα τους ετερους πολους.Παντα πιστευα οτι η αυρα ειναι το "σημα κατατεθεν" της ψυχης-ενεργειας, η απεικονιση της δηλαδη .
the_black_planet
12-11-07, 05:22
Βεβαία μας φαίνεται ξενέρωτη η εξήγηση που δίνει αλλα είναι επαρκές .
Είσαι σίγουρος γι'αυτό φίλε μου;Όπως σου είπα και πριν είναι εξαιρετικά δύσκολο για μένα τουλάχιστον να μπορέσω να εκφράσω με λόγια την έννοια της αγάπης ώστε να σου απαντήσω ικανοποιητικά αλλά θα σου πω το εξής.Προσπάθησε να αναπλάσεις στο μυαλό σου και να νιώσεις την έννοια της αγάπης(με βάση τις εμπειρίες σου πάντα) και απάντησε στον εαυτό σου,ειλικρινά σε καλύπτει αυτή η ερμηνεία;;;
the_black_planet Με καλύπτει η επιστημονική εξήγηση Στο παράδειγμα που ανέφερα .
the_black_planet
12-11-07, 12:55
Φίλε μου βλέπω ότι μου απάντησες πολύ γρήγορα,θα ήθελα να το σκεφτείς λίγο παραπάνω,η διαδικασία που σου σύστησα απαιτεί κάποιο χρόνο.Αν εν τούτοις το έχεις σκεφτεί ήδη αρκετά και είσαι απόλυτος τότε οκ φίλε μου,επέτρεψε μου να σου πω πως δεν έχεις ακόμα ολοκληρωμένη εικόνα του εύρους της έννοιας της αγάπης αλλά και της καθαρής της μορφής(γιατί ο άνθρωπος συνήθως την αντιλαμβάνεται αναμεμειγμένη με άλλα πράγματα).Δεν χρειάζεται να σου πω περισσότερα,θα τα βιώσεις στην πορεία και θα τα αντιληφθείς...
the_black_planet Έχω βιώσει πολλά πράγματα στη ζωή μου απλά μου αρέσει να είμαι
Ρεαλιστής ναι υπάρχει το μεταφυσικό αλλα δεν ανήκουν εκεί όλα
Τα πράγματα που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε .
Δηλαδή για σένα ο ερωτάς ανήκει στο μεταφυσικό ? αν το πιστεύεις
Αυτό κανείς λάθος είναι κάτι το φυσικό .
the_black_planet
12-11-07, 21:37
Εξαρτάται από το τι εννοείς μεταφυσικό και τι φυσικό φίλε μου.Αν ως φύση εννοείς μόνο την ύλη,τότε σαφώς και η αγάπη είναι ένα μεταφυσικό φαινόμενο.
Αν σκεφτούμε ότι η αγάπη είναι η θέληση/έλξη δυο ατόμων να είναι μαζί για πόλους λόγους, αγάπη δηλαδή σαν μια εννιά, και αυτό είναι μεταφυσικό, τότε μεταφυσικό είναι και το μισος, και η πιστη.. όμως τότε και η πιστη στην απιστία είναι μεταφυσικό.. και ο άνθρωπος είναι μεταφυσικό φαινόμενο.. είμαστε μεταφυσικά φαινόμενα, γιατί κανένας δε μπορεί να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποιο ζούμε.. τους έμβιους οργανισμούς.. μήπως μπερδεύουμε τις έννοιες;
..ακόμη και η λογική μπορεί τότε να είναι μεταφυσικό φαινόμενο γιατί τι είναι αυτό που την διέπει; Ποιος είναι ο ορισμός τις λογικής;
Τελικά τι είναι φυσικό και πια η διαφορα του από το μεταφυσικό; Τι είναι επιστήμη και πια είναι η απόλυτη αρχή της;
Τώρα πάμε από το ένα άκρο στο άλλο με αυτό τον τρόπο σκέψης όλα είναι
Μεταφυσικά αν μπει ένας σκεπτικιστής θα γράψει ότι όλα είναι φυσικά
Οι απόψεις που πάνε στα άκρα είτε από την μια πλευρά είτε απ την άλλη
Δεν είναι για μένα δεν είναι αποδεκτές πάντα η σωστότερη λύση είναι η μέση
Πρέπει να διαχωρίζουμε το τι είναι πραγματικά μεταφυσικό.
κουκιά.... ναι κουκιά....
είναι απο τα φαγητά που πολλοί δεν έχουν δοκιμάσει να φάνε γιατί είναι λίγο επικίνδυνα όταν σου λείπει κάποιο ένζυμο...
εγώ έχω δοκιμάσει και μάλιστα είναι και απο τα αγαπημένα μου φαγητά...
στο θέμα μας τώρα...
πως είναι δυνατόν να περιγράψω την γεύση του φαγητού αυτού την μυρωδιά του σε άτομα που δεν έχουν δοκιμάσει αυτό το φαγητό? ο κορυφαίος γευσιγνώστης του κόσμου να έρθει και να πει ότι τα κουκιά έιναι έτσι και έτσι και στην γεύση είναι έτσι κ.τ.λ. αν δεν τα δοκιμάσεις δεν θα έχεις ιδέα για τι πράγμα θα σου μιλάει...
αφήστε λοιπόν τις επιστήμες και τις θεωρίες... η αγάπη δεν είναι λέξεις και μαθηματικά είναι κατάθεση ψυχής είναι μαγεία... είναι ολοκλήρωση... είναι το ΕΝΑ...
ας μου γράψει κάποιος τον τύπο της αγάπης παρακαλώ!
Βασικά νομίζω ότι δεν κατάλαβες τι έγραψα.. ίσος δε το διατύπωσα καλά. Εγώ έθεσα κάποια ερωτήματα γιατί από ότι κατάλαβα μπερδέψαμε τον ορο μεταφυσικό με το φυσικό..
Η αγάπη δεν είναι ούτε φυσικό ούτε μεταφυσικό για εμενα.. δεν είναι φαινόμενο είναι συναίσθημα.. είναι ιδιότητα που έχουν οι άνθρωποι.. τα ζώα.. όπως πχ η αρκούδα αγαπάει το αρκουδάκι τις..
Υποστηρίζετε δηλαδή οτι τα συναισθήματα είναι κάτι το μεταφυσικό ?.
Η αγάπη που λέτε είναι παράμετρος πολλών συνισταμένων στον
Ερωτικό τομές ας πούμε πχ σε ένα ζευγάρι στην αρχή ολα είναι μελί γάλα μετά
Αρχίζουν τσακώνονται και χωρίζουν και χάνεται η αγάπη σε ποσα ζευγάρια δεν
Το έχουμε δει αυτό ? .
Ελπινίκη ποιος δεν έχει νιώσει την αγάπη ? δεν είναι κάτι το δυσεύρετο
Τό βρίσκεις με το που γεννιέσαι απ την μεγαλύτερη αγάπη απ όλες την
Μητρική μιλάμε για ένα πράγμα που είναι κοινό στον κόσμο καθώς το έχουμε
Ζήσει όλοι απλά είτε μάς αρέσει είτε οχι τα συναισθήματα είναι παράμετρος
Πολλών συνισταμένων όχι μεταφυσικών πχ συμπαθώ ένα άτομο είμαστε φίλοι
Μου κάνει κάτι κακό και σταματάει η συμπάθεια μου προς αυτό μπορεί να γίνει και αντιπάθεια δεν υπάρχει τίποτα μεταφυσικό σε αυτό είναι θέμα καταστάσεων
Μια παράμετρος δηλαδή απ τις πολλές που εμπλέκονται ως προς τα συναισθήματα μάς .
Όλοι θέλουμε να υπάρχει ψύχη αλλα αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε
Τις ενδείξεις αποδείξεις γιατί φοβόμαστε το θάνατο.
Giorgos η απάντησή μου δεν έχει να κάνει με κάτι που έχεις γράψει εσύ...
απλά κάνοντας μια σούμα το θέμα "αισθάνθηκα" και έγραψα αυτά που έγραψα...
εγκέφαλος ή ψυχή αυτός ήταν ο τίτλος του θέματος....
εφόσον πρόκειται για ερώτηση εγώ στέκομαι εδώ δεν χρειάζεται να γράψω κάτι άλλο ούτε να πάρω και να δώσω απαντήσεις.... το θέμα ρωτάει και εμείς απαντούμε εντελώς προσωπικά...
White_Dragon
03-12-07, 03:02
Καταρχήν, χαίρομαι που βρήσκω άτομα να συζητήσω τέτοια θέματα γιατί οι φίλοι μου δεν ασχολούνται...
Μεγάλωσα με την ιδέα του δυϊσμού ψυχής και σώματος (δεν αναφέρομαι σε κάποια θρησκεία) και πριν λίγο καιρό που μελέτησα πώς περιέχεται μέρος αυτού που θεωρούσα ψυχή, στον εγκέφαλο, ένιωσα αμήχανα, περίεργα, σαν να είχαν γκρεμιστεί πολλά από τα θεμελειώδη 'πιστεύω' μου και να έπρεπε να τα ξαναχτίσω από την αρχή.
Αν υπάρχει ψυχή, αφού δεν είναι η σκέψη, τα συναισθήματα, οι μνήμες και αναμνήσεις, επειδή αυτά ανήκουν στον εγκάφαλο, θα πρέπει να είναι η ελεύθερη βούληση, η συνείδηση και το 'βίωμα όλων των διαδικασιών του εγκεφάλου', προπάντων αυτό, το οποίο μάλλον είναι διαφορετικό πράγμα από τη συνείδηση, αφού για παράδειγμα όταν κοιμόμαστε 'βιώνουμε' τα όνειρα (σαν να βλέπουμε ταινία), αλλά δεν έχουμε συνείδηση. Άλλωστε, έχει ανακαλυφθεί ότι διεγείροντας μια περιοχή του κροταφικού λοβού, σταματάς να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι 'μέσα' στο σώμα σου.
Δεν θέλω καν να σκέφτομαι ότι είμαστε απλά και μόνο 'ρομποτάκια' σε έναν τελείως προγραμματισμένο κόσμο χωρίς κανένα νόημα. Και μόνο η σκέψη αυτή με καταθλίβει και με κάνει να μην θέλω να κάνω τίποτα, αφού ίσως τίποτα να μην έχει νόημα. Αν κι άλλοι άνθωποι σκέφτονται παρόμοια, τότε πόσο ειρωνικό είναι αυτό για την εξέληξη! Εξαιτίας της περίτεχνα πολύπλοκης αυτής διαδικασίας δημιουργίθηκαν όντα που αρνούνται να εξελιχθούν επειδή καταλαβαίνουν και θλίβονται από την απουσία άλλης βαθύτερης ουσίας!
Απ' την άλλη μεριά κάνω και την εξής σκέψη:
- Αν έχουμε ψυχή τότε:
---- Αν η ψυχή είναι άϋλη, τότε λογικά δεν καταστρέφεται με το θάνατο, οπότε υπάρχει κάτι άλλο μετά και δεν πρέπει να ανησυχούμε.
---- Αν η ψυχή δεν είναι άϋλη (αλλά υπάρχει ελεύθερη βούληση και νόημα), τότε κάποιος λόγος υπάρχει γι' αυτό, κάτι που δεν είναι δυσσάρεστο (ώστε να εξηγεί το νόημα*) συμβαίνει, οπότε δεν πρέπει να ανησυχούμε.
- Αν δεν υπάρχει ψυχή - συνεπώς ούτε και νόημα, τότε δεν υπάρχουμε (με την μοναδική έννοια που νομίζουμε) τώρα, είμαστε απλά προβλέψημες προγραμματισμένες ενώσεις που μπορούν να ξαναδημιουργηθούν οποιαδήποτε στιγμή, οπότε δεν πρέπει να ανησυχούμε για το θάνατο μας (όπως δεν ανησυχούμε για το σπάσιμο μιας καρέκλας).
Δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θλιβόμαστε ή να ανησυχούμε.
* Ίσως όπως μας αρκεί και βρίσκουμε νόημα που ως άνθωποι καταλαμβάνουμε ένα πολύ μικρό μέρος του χώρου, μποστά στο απέραντο σύμπαν και δεν έχουμε την απαίτηση να πιάνουμε όλο το χώρο, έτσι να αρκεί που καταλαβμάνουμε (δηλ. ζουμε σε) ένα πολύ μικρό μέρος του χρόνου και να μην χρειάζεται να ζούμε αιώνια. Απλά ίσος να ανησυχούμε και να θεωρούμε πολύ σημαντικό να ζούμε αιώνια λόγο της λανθασμένης και ελειπής μας αντίληψης για την διάσταση του χρόνου.
Τέλος να πω ότι πιστεύω πως μπορεί να είμαι τελείως λάθος σε κάποια ή σε όλες τις παραπάνω απόψεις και ότι είμαι κι εγώ 'open mind', γι' αυτό ακριβώς οι γνώμες με ενδιαφέρουν πολύ. :)
the_black_planet
03-12-07, 10:08
Φίλε μου white dragon καλώς ήρθες στην παρέα μας!Σε καταλαβαίνω απόλυτα πίστεψε με.Με έχουν στοιχειώσει αυτές οι σκέψεις για μεγάλο διάστημα της ζωής μου και το μόνο που μπορώ να σου συστήσω είναι να συνεχίσεις να ψάχνεις αυτά τα ζητήματα,μέχρι να καταφέρεις να βρεις αυτό που λέμε "νόημα στη ζωή".Θα σου πω και εγώ κάποιες σκέψεις μου που ελπίζω να σε βοηθήσουν.Όσον αφορά την αθανασία της ψυχής,είναι κάτι που το θεωρώ πολύ πιθανό αφού όλες οι σπουδαίες εσωτερικές διδασκαλίες συγκλίνουν σε αυτό το σημείο,αλλά η αλήθεια έιναι ότι αποδείξεις είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς αν όχι αδύνατο.Αλλά όσο σημαντικό και αν είναι αυτό το ζήτημα,πρέπει να το αφήσουμε στην άκρη κατά μέρος γιατί υπάρχουν και άλλα ζητήματα εξίσου σημαντικά και πιο προσιτά στον άνθρωπο που αξίζει να γνωρίσει κανείς.Να σου πω την γνώμη μου,στα ζητήματα περί ψυχής δεν έχω καμία απολύτως εμπιστοσύνη στην σύγχρονη επιστήμη,είναι φανερό ότι αυτοί οι άνθρωποι στερούνται κάθε εσωτερικής εμπειρίας,είναι θύματα της μηχανιστικής παιδείας των σύγχρονων πανεπιστημίων που εξυπηρετούν το σύστημα.Αν δεις για παράδειγμα το πώς προσπαθούν να εξηγήσουν το φαινόμενο της αγάπης,νομίζω ότι ένα παιδί του δημοτικού θα τα κατάφερνε πολύ καλύτερα...
Αλλά ας υποθέσουμε πως όντως η ψυχή είναι δημιούργημα του εγκεφάλου(και φυσικά όχι ότι ο εγκέφαλος είναι η ψυχή,αυτό είναι χαζό,πιστεύω πως καταλαβαίνεις τη διαφορά,αν όχι πες μου να στο αναλύσω...).Δηλαδή ότι όλα αυτά τα μαγικά φαινόμενα που απορέουν από την ψυχή είναι και αυτά δημιουργήματα του εγκεφάλου.Αν συμβαίνει αυτό,τότε προφανώς ο εγκέφαλος είναι κάτι παραπάνω από ό,τι νομίζουμε! ;) Αν ένα κομμάτι ύλης έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει όλα αυτά τα υπέροχα συναισθήματα,και λέω υπέροχα όχι λόγω της σύνδεσης τους με την ηδονή αλλά με έννοιες όπως το αγαθό και το ωραίο,και μιλάω επίσης για σύνδεση σύμφωνα με τους νόμους της αιτιοκρατίας,αλλά και τα φαινόμενα που η επιστήμη μέχρι στιγμής δεν μπορεί να εξηγήσει όπως η τηλεπάθεια,η συναίσθηση κτλ,τότε προφανώς η ύλη είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό που νομίζουμε!Γι'αυτό εγώ σου προτείνω να μην κάνεις σκέψεις του στυλ αν οι άνθρωποι είναι ρομπότ.Ρομπότ είσαι αν επιλέξεις εσύ να είσαι!Ή καλύτερα,αν σε πείσουν κάποιοι άλλοι μέσω πλύσης εγκεφάλου ότι είσαι.Όλα είναι δρόμος που λένε και οι Τρύπες,όμως σε αυτόν τον δρόμο υπάρχει κάτι αιώνιο,ένα αστέρι που φωτίζει εσένα όπως φώτιζε και τους πρώτους ανθρώπους,και τις πρώτες μορφές ζωής,και αυτό το άστρο είναι η αγάπη!Και αν δεν υπάρχει Θεός,τότε ο Θεός είμαστε εμείς(και δεν εννοώ μόνο τους ανθρώπους φυσικά αλλά κάθε τι έμψυχο)!
Φυσικά και αυτά δεν απαντούν στο ερώτημα περί αθανασίας της ψυχής που είναι θεμελιώδες για κάθε έμψυχη ύπαρξη,γιατί η χαρά της αγάπης μετατρέπεται σε ατέλειωτο πόνο όταν χάνουμε ένα δικό μας πρόσωπο.Δε θα σε πάω σε επιστημονικό τρόπο διερεύνησης του ζητήματος όσον αφορά πχ το αν μπορεί η οποιαδήποτε ουσία να γίνει μηδέν από την στιγμή που τίποτα δεν προέρχεται από το μηδέν,αυτά όποτε θες είμαι εδώ εγώ και όλα τα παιδιά να τα συζητήσουμε.Για μένα μεγαλύτερη σημασία έχει να βιώσει κανείς κάποιες έννοιες στην ολότητα τους,παρά το να διερευνήσει και να αποδείξει το από πού προέρχονται.Αφέσου να νιώσεις,να αφουγκραστείς τα μυνήματα και την αγάπη των άλλων ψυχών,γκρέμισε τους τοίχους που σου έχουν χτίσει οι παγιωμένες και εφήμερες απόψεις της κοινωνίας που ζούμε,αργότερα θα φτάσεις στο σημείο να γκρεμίσεις και τα όρια της φαντασίας σου(!!!),ναι,η πραγματικότητα τα ξεπερνάει και αυτά!
Αν θέλει κάποιος να έχει μια πιο ρεαλιστική άποψη πάνω σε αυτά τα ζητήματα
Θα πρέπει να ερευνήσει μονός του χωρίς να επηρεάζεται και να κατασταλάξει
Τελικά στην οποια άποψη του.
Προσωπικά στο μονο σίγουρο που έχω καταλήξει είναι ότι την πραγματική ολοκληρωτική αλήθεια δεν την γνωρίζει κανένας .
Αν θέλει κάποιος να έχει μια πιο ρεαλιστική άποψη πάνω σε αυτά τα ζητήματα
Θα πρέπει να ερευνήσει μονός του χωρίς να επηρεάζεται και να κατασταλάξει
Τελικά στην οποια άποψη του.
Προσωπικά στο μονο σίγουρο που έχω καταλήξει είναι ότι την πραγματική ολοκληρωτική αλήθεια δεν την γνωρίζει κανένας .
οπεν μαιντ
αντιφατικο αυτο που λες
καποιοι γνωριζουν στα σιγουρα
δεν ειναι και τοσο δυσκολο να το κατανοησουμε
σωμα = (βιτρινα - εξω εαυτος )
ψυχη = (ουσια - εσω εαυτος)
εγκεφαλος ( σύνδεση των δυο εαυτων με το συμπαν )
αν ηταν μονοπολι :
το σωμα θα ηταν το πιονι (παιχτης με ολες τις κινησεις του)
η ψυχη θα ηταν ο σκοπος (αυτοσκοπος , η συμμετοχη , το να τελειωσουμε την παρτιδα , η ουσια της συμμετοχης )
και ο εγκεφαλος ( η ολη διεργασια σε σχεση με την ατομικη τακτικη καθε ξεχωριστου παιχτη)
το συμπαν σε αυτη τη περιπτωση θα μπορουσε να ειναι το ταμπλο που παιζεται το παιχνιδι σε συνδυασμο με τους εξωγενεις παραγοντες που ειναι οι καρτες-εντολες .
(μικροκοσμος+μακροκοσμος)
ετσι μπορουμε να καταλαβουμε απο αυτο το απλο παραδειγμα
οτι ο εγκεφαλος (γνωση=μετεπειτα πραξεις μας) εχει κοινη καταγωγη για ολους τους παιχτες αλλα εξατομικευεται συμφωνα με τη ψυχη (διαθεση -τακτικη) του καθενος μας .
με λιγα απλα λογια :
Η Ψυχη δινει την εντολη (αποφασιζει)
ο εκγεφαλος δειχνει τον τροπο/ους (αναλυει- χαραζει στρατηγικη)
το σωμα εκτελει την κινηση (πραττει)
για να το δυσκολεψω και λιγο
πολλοι πιστευουν πως αυτο που εγραψα πιο πανω δηλαδη
εγκεφαλος (γνωση=μετεπειτα πραξεις μας)
ισχυει και απ την αναποδη
οτι οι μετεπειτα πραξεις μας ενσωματωνονται μετα το περας τους (ληξη) στη γενικη συμπαντικη γνωση και αποτελουν μια πιο ολοκληρωμενη πηγη γνωσης για τους επομενους παιχτες .
Η γνωση ειναι αναμνηση δε λενε ;
Ε φαντασου λοιπον πως βρισκεσαι πασαλειμμενος με γιαουρτι εν μεσω μιας καταιγιδας .
λογικα θα γινεις μουσκεμα απο καποιες σταγονες που ταυτοχρονα θα σε ξεπλυνουν απ το γιαουρτι .
δε θα ξεπλυθεις ομως απ ολες τις σταγονες που πεφτουν στη γη .
ορισμενες απο αυτες δε θα γνωριζουν τι ετσι γιαουρτι .
ολες οι σταγονες της βροχης που επεσαν ομως θα εξατμιστουν και θα ξανα γινουν συννεφα
ορισμενες μονο απο αυτες θα γνωριζουν το γιαουρτι
και εσυ εφ οσον ξερεις οτι μερικες απο αυτες γνωριζουν τι εστι γιαουρτι οταν θελησεις να ξανα καθαριστεις σε μια παρομοια περιπτωση θα εχεις την ευκαιρια να αναζητησεις τις καταληλες σταγονες αφου εχεις τη γνωση (αν ψαχνεσαι).
Η κατι τετοιο μπορει να γινει απο μονο του αν εισαι αδιαφορος η δεν εχεις καταχωρησει αυτη την εντολη (δεν ψαχνεσαι).
με αυτο το προχειρο παραδειγμα παρατηρουμε οτι η γνωση δεν ειναι μονο αναμνηση δικια μας αλλα και συμπαντικη
και υποκειται αποκλειστικα και μονο στη ψυχη μας (ουσια) αν θα χρησιμοποιησει τον εγκεφαλο (γνωση) με τετοιο τροπο (τακτικη) ωστε να κινησει γνωστικα το σωμα μας (βιτρινα) η να αφεθει στη μοιρα του και να ακολουθησει την τυχη.
ελπιζω να εγινα κατανοητη
Κατανοητό αυτό που λες αλλα η προσωπικη μου γνωμη είναι ότι δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που Γνωρίζει την πραγματική ολοκληρωτική αλήθεια μονο μερικοί που Θέλουν να νομίζουν ότι την γνωρίζουν .
Μερικοί ίσως την προσεγγίζουν αλλα κανένας δεν μπορεί να δώσει
Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα .
Πάντως δεν βρίσκω κάτι το αντιφατικό σε αυτό που έγραψα η προσωπικη μου
Γνώμη είναι απλά λέω ο καθένας να ερευνά και μετά να πιστεύει ότι θέλει να μην
Τρώει μασημένη τροφή.
ΛΥΚΑΙΟΣ 1981
12-12-07, 23:05
Καλησπέρα παιδιά. Αν ανατρέξουμε στον Αριστοτέλη, θα δούμε την αναφορά του στο πρώτο κινούν ακίνητον, το οποίο προσδίδει στον κόσμο την κίνηση. Η ψυχή μας διακατέχεται από έρωτα προς αυτο. Άρα με το σκεπτικό αυτό, όχι μόνο υπάρχει ψυχή, ήτοι θεϊκή φύση στον άνθρωπο,αλλά επιθυμία της είναι η επιστροφή στην αρχή. Πιστεύω ότι αν λάβουμε υπ'όψιν αρχαίες διδασκαλίες από όλες τις θρησκείες και κυρίως αν ασκηθούμε πνευματικά θα πάρουμε απαντήσεις. Άλλωστε, η πλήρης εμπιστοσύνη στις αισθήσεις ως μέσου αποδείξεως είναι πλάνη. Μην ξεχνάμε ότι τα μάτια μας βλέπουν ένα μέρος μόνο του οπτικού φάσματος.....Ένας Θεός ξέρει τι υπάρχει στο υπόλοιπο, αλλά και στις άλλες διαστάσεις.......
Λυκαιος 1981 έχεις δίκιο σε αυτό που γραφείς ότι δεν μπορούμε να στηριχθούμε μονο στις αισθήσεις μας καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να μην
Τα αντιλαμβανόμαστε .
Τώρα οτιδήποτε έχει σχέση με την ψυχή είναι σε θεωρητικό επίπεδο δεν μπορούμε
Να ξέρουμε αν όντως υπάρχει η όχι αφού μιλάμε θεωρητικά.
ΛΥΚΑΙΟΣ 1981
14-12-07, 15:17
Φίλε open mind συμφωνώ ότι η κουβέντα περί ψυχής μπορεί ναγίνει μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, επειδή απουσιάζει η ευρισκομένη στον χώρο του τριχή διαστατού επιστημονική απόδειξη. Ωστόσο, η απόδειξη που αναζητούμε ενδεχομένως να ευρίσκεται σε μία πραγματικότητα πέραν των τριών διαστάσεων, την οποία δεν αντιλαμβανόμεθα. Μην ξεχνάς πάντως, ότι εδώ και μερικές δεκαετίες η επιστήμη έχει φωτογραφίσει με την μέθοδο Κίρλιαν την αύρα, της οποίας η ύπαρξη ήταν καθαρά θεωρητική, παρά το γεγονός ότι από την αρχαιότητα οι άνθρωποι την αντιλαμβάνονταν. Επίσης, δες το φαινόμενο του αστρικού ταξιδιού, όπου η ψυχή αποχωρίζεται προσωρινά από το σώμα (σημ; σίγουρα έχεις νιώσει το πέσιμο στον ύπνο σου) και ταξιδεύει όπου θέλει. Δεν εμπίπτουν όμως στην επιστημονική απόδειξη και μιλάμε θεωρητικά, έχεις δίκιο. Μήπως όμως για να έχουμε την απόδειξη στα χέρια μας, θα πρέπει να μπούμε στην διαδικασία της ασκήσεως ώστε να βιώσουμε κάποια πράγματα;Επιπλέον, δεν πιστεύω ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο και κατ΄επέκτασιν τον άνθρωπο ώστε μία ωραία μέρα να μπει σε έναν τάφο και να ταϊσει σκουλήκια.Ποιος ο λόγος άλλωστε να είμαστε εδώ; άρα, μήπως οι άνθρωποι πρέπει να αλλάξουμε ορισμένα μοντέλα στην σκέψη μας;
Στην ελληνική φιλοσοφική παράδοση (όχι όπως την διδασκόμεθα στα "εκπαιδευτικά ιδρύματα"), θα δεις περιστατικά ανθρώπων οι οποίοι από την πολλή άσκηση ξεπέρασαν τον βιολογικό θάνατο και εξαϋλώθηκαν. Αναφέρομαι στον Εμπεδοκλή, ο οποίος κατά τον Διογένη Λαέρτιο (Βίοι 8,68,2 κ.ε) αναφέρει πως χάθηκε σε ένα φως την ώρα που προσευχόταν, αφού είχε προβεί σε ένα θαύμα.και δεν ήταν ο μοναδικός. Θα δεις ερευνώντας πολλά παρόμοια περιστατικά.
Ελπίζω να μην σε κούρασα με την μακροσκελή απάντηση, απλά το θέμα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο. Και να σου πω, δεν πιστεύω στην έννοια του υπερφυσικού. Αντιθέτως, υπάρχουν φυσικοί νόμοι που τους ξέρουμε και άλλοι άγνωστοι. ίσως κάποτε η φυσική περιγράψει την ψυχή και τα φαινόμενα αυτά.
ΥΓ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ. Κάθε Τρίτη και ώρα 19.00 στην Εστία Νέας Σμύρνης παραδίδονται μαθήματα αριστοτελικής φιλοσοφίας, από τον Ναύαρχο κ. Α. Παπανδρέου. η είσοδος είναι ελεύθερη. Περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα www.aoa.gr
Λυκαιος 1981 σε γενικές γραμμές συμφωνώ μαζί σου ίσως η απόδειξη
Να βρίσκεται πέραν των τριών διαστάσεων αν και υπάρχει μια περίπτωση
Που αξίζει συζήτησης και είναι εντός των τριών διαστάσεων πρόκειται για το
Γνωστό θέμα με τα 21 γραμμάρια βεβαία θα είχε ενδιαφέρον να επαναλαμβάνονταν
Το πείραμα στην εποχή μας .
Η άποψη σου για την έννοια του υπερφυσικού με εξέπληξε ευχάριστα καθώς την
Ιδία έχω και εγώ .
Ένα ερώτημα που δεν μου το έχει καλύψει η επιστήμη και με κάνει να αισιοδοξώ ως
Προς την ύπαρξη της ψυχής είναι αυτό που προανέφερες ότι προς τι η όλη διαδικασία
Της ζώης αν δεν έχει κάποιο σκοπό ? δεν φαίνεται λογικό να μην υπάρχει τίποτα .
Βεβαία αυτό το ερώτημα δεν είναι και απόδειξη αλλα είναι λογική απορία .
Υπάρχουν και αλλα ζητήματα που αξίζουν προσοχής καθώς δεν επαρκεί η
Επιστημονική εξήγηση όπως οι επιθανάτιες εμπειρίες για την αστρική προβολή
Που ανέφερες μέχρι στιγμής δεν έχω γνωρίσει κάποιον που να αποδεικνύει
Ότι μπορεί να την πετυχει.
Φάος & Χάος
14-12-07, 22:02
Δώσε όνομα στα πράγματα και γίνε δημιουργός! Η ενεργεια συμπυκνώνεται - μορφοποιείται μέσα από λέξεις... Η μοναδικότητα της ελλήνικης γλώσσας έγκειται στο ότι περιγράφει σε απόλυτο βαθμό αυτό που συμβαίνει... Κάπου εδώ αρχίζει το παιχνίδι!
Ψυχή και ψύχα διαφέρουν μόνο στο τελευταίο φωνήεν. Και τα δύο δηλώνουν ότι είναι εσωτερικά.. Ψύχος και ψυχραιμία ( κρύο αίμα ) υπάρχει όταν δέν υπάρχει συναίσθημα..
Το συναίσθημα μας κάνει θερμόαιμους... Ανταποδίδουμε στο ερέθισμα που έχουμε απέναντι μας ( συν - αίσθημα )... Αντιδρούμε.
Η ψυχή δεν αντιδρά, δεν συναισθάνεται, δρα και αισθάνεται. Δηλαδή ο τρόπος ύπαρξης της ψυχής είναι η αίσθηση..
Όπως έχετε πεί μέχρι τώρα ο εγκέφαλος είναι χημικές αντιδράσεις. Μεταβολές δηλαδή μέσα από ερεθίσματα. Δηλαδή ο τρόπος ύπαρξης του εγκεφάλου είναι το συναίσθημα.. Κι επειδή " τα προς τα άνω όμοια με τα προς τα κάτω " , η εξέλιξη του άυλου σε υλικό είναι σαν ένα πιστό αντίγραφο, σάν μια φωτοτυπία. Η άυλη ψυχή έχει " φωτοτυπία " τον υλικό εγκέφαλο !
Όταν αναφέρομαι στον εγκέφαλο εννοώ όχι μόνο το όργανο, αλλά και τα παραγωγά του, που όλα μαζί ονομάζονται Νούς...
Μας μαθαίνουν να βλέπουμε και να ζούμε μόνο με τον Νού. Είμαστε στην εποχή της κυριαρχίας του, αλλά σε στάδιο παρακμής.. Στην αρχαιότητα ήταν στην μέγιστη ακμή..
Ο Νούς θέλει να ελέγχει τον χώρο που βρίσκεται. Αλλιώς παράγει το συναίσθημα του φόβου.. Και τότε ο εγκέφαλος δεν επιτρέπει να κλείσει ο διακόπτης λειτουργίας μέχρι τελικής πτώσεως.. Μέχρι να καεί το μηχάνημα! Ευτυχώς που υπάρχει και ο ύπνος δηλαδή...
Κι επειδή νομοτελειακά υπάρχουμε στον κόσμο της διττότητας, δηλαδή του δίπολου, το αρνητικό συναίσθημα ισοροπεί με καποιο θετικό όπως είναι το συναίσθημα της υπεροχής (σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή!).
Με όλα αυτά και πολλά - πολλά ακόμη συναισθήματα που παράγονται ο εγκέφαλος ζεί και βασιλεύει! Όμως κάτι λείπει. Κάτι έμεινε χωρίς κίνηση, χωρίς δράση. Κι αυτό αφήνει εκρεμότητα.. Δημιουργείται ένα κενό που παλεύουμε να το γεμίσουμε με ότι βρεθεί μπροστά μας. Είτε με αντικείμενα ( υπερκαταναλωτισμός ), είτε με χημικά ( αλκοόλη, καφείνη, νικοτίνη, ηρωίνη κλπ ).
Ξεχάσαμε ότι ο άνθρωπος ( άνω θρώσκω ) μέσα στον κόσμο της διττότητας έχει ανάγκη να βιώνει όλοκληρη την φύση του. Μέσα και έξω.. Επειδή χάθηκε ο τρόπος επικοινωνίας με το μέσα. Την ψυχή. Χρειάζεται να λειτουργήσουμε με κρύο αίμα, ψύχραιμα, για να αισθανθούμε χωρίς φόβο, χωρίς κίνδυνο, την ομορφιά του κοσμήματος - κόσμου μας.
...Κι επειδή ο Νούς βλέπει αντιπαλότητα, σύγκρουση, ανταγωνισμό και επικράτηση του ενός πάνω στο άλλο, ίσως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να χαλαρώσει.. Τι το χειρότερο απο το να ζεις σε κατάσταση κόκκινου συνεγερμού 24 ώρες το εικοσιτετράωρο έχοντας μηδενική διασφάλιση.. Ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται!
... Ίσως είναι καιρός να ζήσουμε τον παράδεισσο της παράδωσης του Νού για να βγούμε από την κόλαση των κολημάτων του... Μια ειρηνική συν - Ύπαρξη του Νου (εγκεφάλου) με την Ψυχή..
...Κι όπως καταλαβατε η αποψή μου στο ερώτημα - θέμα είναι Ναι και στα δύο, σύμφωνα με το καουμπόικο ρητό : Ζήσε αλλά άσε και τον άλλο να ζήσει !
ΛΥΚΑΙΟΣ 1981
15-12-07, 02:02
Ξέρεις κάτι open mind; Καμιά φορά η απάντηση βρίσκεται στην κοινή λογική, αυτήν που ο κόσμος έχει χάσει.Όσον αφορά στα 21 γραμμάρια, πιστεύω το εξής. Αν η ψυχή έχει βάρος μετρήσιμο,τότε έχει μάζα. Αν έχει μάζα, θα μπορεί να μετρηθεί. Αν μετριέται θα είναι υλική, άρα θα μπορέσουμε να της κάνουμε και ανατομία. Έπομένως, το πείραμα αυτό μου φαίνεται κομματάκι αφελές, καθώς αμέσως μετά τον θάνατο ξεκινά η αποσύνθεση, με συνέπεια τα 21 γραμμάρια να αντιστοιχούν σε υγρά που χάνει το σώμα. Έχεις ακούσει πάντως και για ανθρώπους που είναι στο κατώφλι του άλλου κόσμου και βλέπουν συγγενείς και αγγέλους; Είναι τόσα που δεν ξέρουμε...
Για τα υπερφυσικό, νομίζω ότι η απάντηση είναι λογική και χαίρομαι που την συμμερίζεσαι. Άλλωστε ακόμη και τα παράλληλα σύμπαντα και όλα αυτά τα περίεργα στην φύση δεν ανήκουν;Άρα πώς μπορούν να είναι υπεράνω αυτής;
...Κι όπως καταλαβατε η αποψή μου στο ερώτημα - θέμα είναι Ναι και στα δύο, σύμφωνα με το καουμπόικο ρητό : Ζήσε αλλά άσε και τον άλλο να ζήσει !
Συμφωνούμε! Ισχύει (για μένα τουλάχιστον) η εξίσωση:
Άνθρωπος=Σώμα+Ψυχή. Έχετε "δεί" ζωντανό άνθρωπο χωρίς σώμα? Έχετε "δεί" ζωντανό άνθρωπο χωρίς ψυχή? Ο θάνατος του ενός επιφέρει και το θάνατο του άλλου. Γι' αυτό στη χριστιανική θρησκεία τουλάχιστον η ΑΝΑΣΤΑΣΗ σηματοδοτεί το "στήσιμο και πάλι από την αρχή" και των δυο.
ΑΡΑ όταν ο άνθρωπος πεθαίνει σώμα και ψυχή ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ μαζί...σαρκοεγκέφαλος, συναισθήματα, αισθήματα, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ όλα αναλούνται...μένει όμως κάτι που γυρνά πίσω σ' Αυτόν που αποτελεί την ΟΥΣΙΑ των πάντων.
Και γυρνώντας πάλι στο ερώτημα μας: Ναι η ψυχή έχει σαν μέσο έκφρασή της τον ανθρώπινο σαρκοεγκέφαλο...
ΛΥΚΑΙΟΣ 1981
15-12-07, 09:06
Αν όμως το σώμα πεθαίνει μαζί με την ψυχή, τότε η ψυχή θα πρέπει να είναι υλική. Άλλωστε, στην γένεση και την φθορά υπόκεινται μόνο τα υλικα σώματα.Επιπλέον, αν η ψυχή πεθαίνει όλα τελειώνουν και θα πρέπει να δημιουργηθεί μία νέα, η οποία θα είναι διαφορετική από την προηγουμένη.Ως εκ τούτου, αν δεχτούμε ότι είναι άϋλη και αιωνία, θα πρέπει να επιβιώνει μετά τον σωματικό θάνατο. Αν αντιθέτως πέθαινε και ήταν υλικής φύσεως, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να την μελετήσουμε ακόμη και στο εργαστήριο.Η εξίσωση του Miltos 01 άνθρωπος=σώμα+ψυχή με βρίσκει σύμφωνο, με την προϋπόθεση όμως ότι η ψυχή αποτελεί την θεϊκή ουσία ή ενέργεια.
Αν όμως το σώμα πεθαίνει μαζί με την ψυχή, τότε η ψυχή θα πρέπει να είναι υλική...
Σωστά! Η ψυχή θα πρέπει να είναι θνητή. Αναπαράγω τη φράση του φίλου Φάος & Χάος: "Δηλαδή ο τρόπος ύπαρξης της ψυχής είναι η αίσθηση..." και η αίσθηση χάνεται με το θάνατο. Το θνητό δεν αισθάνεται, δεν αντιλαμβάνεται...
και λίγο παρακάτω:
Επιπλέον, αν η ψυχή πεθαίνει όλα τελειώνουν και θα πρέπει να δημιουργηθεί μία νέα...η οποία θα είναι διαφορετική από την προηγουμένη
Εδώ αυθαιρετείς...δεν βλέπω τη ανάγκη να δημιουργηθεί μια νέα και μάλιστα διαφορετική από την προηγούμενη.
Όχι μόνο η ψυχή, αλλά και η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ χάνεται...Βασική παράμετρος κάθε προσωπικότητας είναι η ΜΝΗΜΗ. Εάν ένα πρόσωπο "χάσει" τη βιολογική του μνήμη χάνει μεγάλο μέρος εάν όχι ΟΛΟΚΛΗΡΗ την προσωπικότητά του. Δυστυχώς έχω γίνει μάρτυρας τέτοιων καταστάσεων όπου άτομα είτε από κάποιου είδους ανευρύσματος στο κεφάλι ή ογκοπάθειες είτε λόγω άλλων ασθενειών (Αλτσχάιμερ) χάνουν την μνήμη τους και βαθμηδόν ΑΠΟΔΟΜΟΥΝΤΑΙ...σαν προσωπικότητες (Το θέαμα είνα θλιβερό!!!).
Μίλησα όμως για μια ΟΥΣΙΑ η οποία είναι ΑΙΩΝΙΑ και ΑΦΘΑΡΤΗ. Η ουσία αυτή είναι η ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ δύναμη τόσο του σώματος όσο και της ψυχής (και τα δυο αυτά κατά τη γνώμη μου είναι φθαρτά). Όταν το πρόσκαιρο φαινόμενο της ατομικής μας ύπαρξης εξαφανισθεί (άλλωστε στα παραπάνω παραδείγματα που ανέφερα το διαπιστώνουμε αυτό), τότε δεν μένει παρά η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΠΑΡΞΗ της οποίας είμαστε η ουσία. ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ από την ατομική μας ζωή ΕΙΜΑΣΤΑΝ και ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ η ίδια η παγκόσμια ύπαρξη.
Η θρησκεία κωδικοποιεί την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ αυτή ύπαρξη με τη λέξη "ΠΝΕΥΜΑ" και τη ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ μ' ένα λευκό περιστέρι. Παλαιότερα για να κατανοήσετε τη σκέψη μου είχα δώσει το παράδειγμα του ΩΚΕΑΝΟΥ. Τα πάντα στη δημιουργία μπορούμε να τα παραλληλίσουμε με τον ωκεανό. Τα διάφορα αντικείμενα (εσείς και εγώ) δεν είναι τίποτα άλλο παρά ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ κύματα αυτού του ωκεανού, κύματα που λαθεμένα μας δίνουν την εντύπωση ΧΩΡΙΣΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΟΤΗΤΩΝ. Όλοι και όλα όμως είναι καμωμένα απο την ίδια ΟΥΣΙΑ, το νερό του ωκεανού στο παράδειγμα που έφερα.
Ας ξανακούσουμε το τραγούδι του ΡΑΜΠΡΑΣΑΝΤ:
"Μήπως ξέρεις, αδελφέ μου,
τι γίνεται ο άνθρωπος μετά το θάνατο;
Ο ευατός του είναι σα μια φυσαλλίδα νερού...
που αναδύεται απ' το κύμα και ξαναπέφτει στον αφρό
μη σχηματίζοντας πια παρά ένα, με τον απέραντο ωκεανό..."
ΛΥΚΑΙΟΣ 1981
15-12-07, 13:26
Εγώ έχω την εντύπωση ότι κατά βάθος συμφωνούμε ως προς τη ουσία του θέματος, απλά είναι διαφορετική η σημασία που αποδίδουμε στην ορολογία. Δηλαδή, αποδεχόμεθα την ύπαρξη μίας άυλης φύσεως στον άνθρωπο στην οποία ο καθένας αποδίδει με μία διαφορετική ορολογία (εδώ παίζουν ρόλο τα "μοντέλα" που έχουν περάσει στον εγκέφαλό μας ως προγράμματα κατανόησης πραγματικότητας). Αυτό που αναφέρεις για την αιώνια ουσία το ασπάζομαι απόλυτα. Ο λόγος είναι ότι στα πλαίσια μίας διατριβής που κάνω στην φιλοσοφία, ασχολήθηκα με την διδασκαλία του Πρόκλου για την κοσμική ψυχή, η οποία είναι ακριβώς αυτό που λες εσύ, με διαφορετική όμως ορολογία. Πίστεψέ με ερευνώντας τα κείμενα αυτά συνειδητοποίησα εκλπηκτικά πράγματα. Η υπογραφή άλλωστε ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ που έχω βάλει στο προφίλ (είδες τα ελληνικά;) αυτό ακριβώς το νόημα έχει. Είμαστε όλοι μέρη ενός συστήματος.
Για την μνήμη, νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα. Το ψάχνω το θέμα και έχω αρκετές απορίες.
Λυκαιος αναφέρομαι στο πείραμα του Μακντουγκαλ το οποιο έγινε
Πριν 100 χρονια έγινε πάνω σε 6 ασθενείς ετοιμοθάνατους χρησιμοποιώντας
Ένα κρεβάτι ζυγαριά συνυπολογίζοντας έτσι την απώλεια βάρους λόγω
Των υγρών .
Όλοι οι ασθενείς έχασαν βάρος μετά τον θάνατο τους μέσο ορο 21 γραμμάρια .
Τα υγρά δεν είναι καθώς όπως περιεγραψα είχε προβλεφθεί το μονό που μπορείς
Να σκεφτείς είναι μήπως ήταν ο αέρας που υπήρχε στο σώμα τους .
Θα είχε ενδιαφέρον βεβαία αν επαναλαμβάνονταν το πείραμα στην εποχή μας .
Η θεωρία της παγκόσμιας ψυχής που ανέφερες τώρα τελευταία ακούγεται πολύ
Θα είχε ενδιαφέρον να τη αναλύσουμε καθώς μου φαίνεται ανούσιο να συμβαίνει
Κάτι τέτοιο .
Αν η ψυχή είναι θνητή τότε δεν υπάρχει είναι όλα θέμα εγκεφάλου .
Ενδιαφέρον έχει και η θεωρία της μετενσάρκωσης .
ΛΥΚΑΙΟΣ 1981
15-12-07, 19:41
open mind δεν γνώριζα για το πείραμα που λες, παρά μόνο για ένα αντίστοιχο στον Μεσαίωνα. Θα ψάξω στοιχεία πάντως. Για την ψυχή του κόσμου (ή όπως αλλιώς μπορείς να την ονομάσεις, ουσιαστικά η ορολογία μας διαφέρει), θα σου στείλω σε πρώτη ευκαιρία κάποιες παραπομπές σε αρχαία κείμενα, μήπως βρεις και συ κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία.
Φάος & Χάος
17-12-07, 19:05
[QUOTE=Miltos01]
Άνθρωπος=Σώμα+Ψυχή. Έχετε "δεί" ζωντανό άνθρωπο χωρίς σώμα? Έχετε "δεί" ζωντανό άνθρωπο χωρίς ψυχή? Ο θάνατος του ενός επιφέρει και το θάνατο του άλλου.
Συμφωνώ και κατά την γνώμη μου δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία ο τόπος κατοικίας της ψυχής όσο ο τρόπος διαχείρησης των δύο... Και εξηγούμαι:
Αν το σώμα κι ο εγκέφαλος αποτελουν το όχημα, η ψυχή είναι ο επιβάτης...
Κι απο εδώ αρχίζουν τα ωραία. Σε κάποιες ζωές ανθρώπων μπορεί να αλλάξει επιβάτη το όχημα ή να αποκτήσει και συνεπιβάτη!
Κάποιες εσωτερικές φιλοσοφικές σχολές θέτουν σαν στόχο ο επιβάτης να εξασκήσει το όχημά του σε διεύρυνση της ενεργειακής αντοχής για να επιτευχθεί η επιβίβαση μιας ανώτερης ενεργειακά οντότητας...
Αυτές βέβαια είναι οι εξεραίσεις στον κανόνα..
Το κυριότερο είναι ότι η λειτουργία της ανθρώπινης ύπαρξης ολοκληρώνεται όταν επιβάτης και όχημα συνεργάζονται αμοιβαία.. Αυτό προυποθέτει γνώση της μηχανικής λειτουργείας του οχήματος ( πως λειτουργούν τα επί μέρους τμήματα και πως συνεργάζονται όλα μαζί ώστε να υφίσταται το όχημα ) αλλά και με την πλήρη καθοδήγηση από τον επιβάτη στην χάραξη της πορείας...
Γιαυτό το απόλυτο ρήτο στην αρχαιότητα ήταν " Γνώρισε τον Εαυτό σου " ...
Αν βάλεις σε λειτουργία ένα πολύπλοκο μηχάνημα χωρίς να΄χεις διαβάσει το εγχειρίδιο χρήσης σίγουρα θα ακουστεί πολλές φορές το σημερινό " ή στραβός ειν΄ο γιαλός, ή στραβά αρμενίζουμε.. " !
Το πείραμα με τα ...γραμμάρια έγινε και στην σύγχρονη εποχή. Το είδα πριν από αρκετό καιρό από κρατικό κανάλι σε ντοκυμαντέρ... Έδειξε ετοιμοθάνατο να τον εχουν πάνω σε κρεβάτι - ζυγαριά όπου μόλις ξεψύχησε διφοροποιήθηκε το βάρος του... Πιστεύεται ότι αυτό ήταν η Ψυχή...
Δέν έχω θετική ή αρνητική άποψη, αλλά θα μπορούσε η αθέατη από τα αισθητήρια όργανά μας ενέργεια να ανιχνεύεται πάνω σε μια ζυγαριά...
Αν και δεν είναι απαραίτητο να΄ναι η Ψυχή. Πάντως αποδείθηκε πως κάτι αόρατο μεταβάλλει το βάρος.
Δεν το γνωρίζω ότι έχει επαναληφτεί στην εποχή μας είσαι σίγουρος ? αν εχεις
Κάποιο link θα βοηθούσε .
Θα ψάξω και εγω μόλις βρω χρόνο μήπως βρω κάποιο link που να αναφέρεται
Σε σύγχρονο πείραμα καθώς είναι σημαντικό αν επαναλήφτηκε και διαπιστώθηκε ότι
χάνονται κάποια γραμμάρια .
Φάος & Χάος
19-12-07, 19:56
open mind "Δεν το γνωρίζω ότι έχει επαναληφτεί στην εποχή μας είσαι σίγουρος ? αν εχεις Κάποιο link θα βοηθούσε. "
Έχει πολλά χρόνια που είδα το ντοκυμαντέρ... Θυμάμαι ότι διαπραγματευόταν την μετάβαση πέρα από τη ζωή που αντιλαμβανόμαστε... μάλλον το πείραμα πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία και η λήψη ήταν ασπρόμαυρη...
Το κρατικό κανάλι έχει δείξει αξιόλογα ντοκυμαντέρ αλλά σε ανυποψίαστους χρόνους... Αργά το βράδυ ή πολύ πρωί, επίσης σε μέρες που οι δημοσιογράφοι έχουν απεργία όπως σήμερα..!
open mind "Η θεωρία της παγκόσμιας ψυχής που ανέφερες τώρα τελευταία ακούγεται πολύ Θα είχε ενδιαφέρον να τη αναλύσουμε καθώς μου φαίνεται ανούσιο να συμβαίνει Κάτι τέτοιο."
Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την παρουσία ή την απουσία της Ψυχής στο κόσμο μας. Οι ερμηνευτές της θρησκείας μας πιστεύουν ότι είναι προνόμιο του ανθρώπου...
Κατά την άποψή μου
κάθε τι που βρίσκεται στον κόσμο της αντίληψης μας είναι ζωντανό. Άνακαλύφθηκε ότι ακόμα και το σκληρότερο ορυκτό, το διαμάντι μεταβάλεται εσωτερικά... Δηλαδή κινείται. Κίνηση σημαίνει ζωή. Γιαυτό και το υπερκινητικό παιδί το λέμε ζωηρό...
Η διαφορά βρίσκεται στο χρόνο κίνησης. Εξωτερικά ο άνθρωπος και τα ζώα κινούνται γρηγορότερα απο τα φυτά που με την σειρά τους κινούνται γρηγορότερα απο τα ορυκτά - πετρώματα.
Πιστεύεται ότι οι νόμοι που καθορίζουν κάθε ύπαρξη αυξάνονται όσο μειώνεται η ταχύτητα κίνησης.
Κατά την γνώμη μου ότι έχει ζωή έχει και ψυχή... Απλώς εμπεριέχεται σε κάθε ύπαρξη που εμφανίζεται σαν ατομικότητα.
Ψυχή έχει ένας πλανήτης, αλλά και το Ηλιακό μας σύστημα. Επίσης και ο γαλαξίας. Δηλαδή κάθε τι που συμμετέχει σε ένα οργανισμό - οντότητα εμπεριέχει ψυχή και κινείται με ανεξάρτητη κίνηση σαν ατομικότητα. Παρατηρήθηκε ότι η γή γυρίζει γύρο απο τον Ήλιο, το Ηλιακό μας σύστημα γύρο από ένα άλλο σημείο αναφοράς, ο γαλαξίας μας επίσης κ.ου.κ.
Έτσι πιστεύω ότι λειτουργεί άνθρωπος και ανθρωπότητα. Έχει άγνοια όποιος νομίζει ότι δεν συμμετέχει σ΄ότι συμβαίνει στην άλλη άκρη του κόσμου από κάποιον άλλον! Απλώς έχει επίπτωση σε επίπεδο που δεν είναι αντιληπτό...
Μ΄αυτήν την έννοια έχουμε ατομική και ομαδική ψυχή... Δηλαδή την ύπαρξη μιας κίνησης που πραγματοποιείται από την ανθρωπότητα...
Άνακαλύφθηκε ότι ακόμα και το σκληρότερο ορυκτό, το διαμάντι μεταβάλεται εσωτερικά... Δηλαδή κινείται. Κίνηση σημαίνει ζωή.
Παλαιότερα είχα μιλήσει για τον ψυχισμό του ηλεκτρονίου. Ήδη απο τη δεκαετία του '60 οι επιστήμονες είχαν "οσμηστεί" την ύπαρξη ψυχισμού στα άτομα της ύλης.
Κάθετι που υπάρχει, που ΕΙΝΑΙ, συμμετέχει σ' ένα ρυθμό. Τα ελκτικά συστήματα των ατόμων και των πλανητών, τα εναλλασσόμενα συστήματα της σκέψης και της δράσης, οι οργανισμοί που αναπνέουν , τα χαρακτηρίζει ΟΛΑ ο ΡΥΘΜΟΣ. Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε, να εξακριβώσουμε επακριβώς ρυθμούς τόσο ποικίλους, όπως των ηλεκτρονίων, των κυττάρων, των φυτών, των ζώων, των ΑΝΘΡΩΠΩΝ, των ΛΑΩΝ. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι ανάμεσα σε όλα αυτά υπάρχει μια συγκλονιστική αναλογία, ένα μυστικό συνταίριασμα, μια ας πούμε, ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ.
Οι στοχαστές, αυτό προσπαθούν να ανακαλύψουν: Την παγκόσμια ΟΥΣΙΑ, τη μορφή των μορφών, δηλαδή το ΕΙΝΑΙ, που περιέχει όλα τα άλλα ή την ΙΔΕΑ, στην οποία τελικά όλα ανάγονται. Επίμονα αναζητούν την ΑΡΧΙΚΗ ΑΙΤΙΑ όλων των αλλαγών, τον πρώτο αεικίνητο ΚΙΝΗΤΗΡΑ, την ΠΡΑΞΗ των πράξεων...
Υπάρχει ένα Ρυθμός των ρυθμών. Φιλοσοφώντας λίγο περισσότερο αυτός ο Ρυθμός (με Ρ κεφαλαίο) δεν μπορεί παρά να είναι ΑΠΛΟΣ, ο πιο απλός από όλους τους ρυθμούς αφού συμπεριλαμβάνει όλους τους άλλους. Ο ρυθμός αυτός δεν μπορεί παρά να είναι ΔΥΑΔΙΚΟΣ. Να περιέχει μέσα του μια στοιχειώδη λογική: αυτή του "Ναι" και του "Όχι" γι' αυτό αποτελεί και τον πρώτο κόμβο της αντίφασης. Έτσι η λογική του είναι πιο πλούσια απο τη δική μας. Έχει την κίνηση που δεν μπορεί να τροποποιήση το πλήθος των διαφόρων κινήσεων. Ό,τι αλλάζει αλλάζει εξ αιτίας του. Μόνο αυτός ο ίδιος δεν αλλάζει ποτέ. Ακίνητος ρυμός, ρυθμός αιώνιος....
Φαος θα τσεκάρω για το πείραμα όποτε βρω χρόνο απλα εχω μια επιφύλαξη σε αυτό
Που έγραψες που μου έγινε εντονότερη μιας και έγραψες ότι το ειδές πριν από χρονια
Και πιθανόν να μην θυμάσαι καλά λέω μήπως αναφέρονταν στο γνωστό πείραμα και
Ήταν κάτι σαν αναπαράσταση.
Τώρα οσο αφορά την παγκόσμια ψυχή συμφωνώ ότι υπάρχει αλληλεπίδραση στα πάντα
Αλλα διαφέρει από το να θεωρήσουμε ότι όλα έχουν ψυχή πχ αυτό που συμβαίνει στον οργανισμό μας με τα κύτταρα μας είναι κάτι παρόμοιο με τα παραδείγματα που αναφέρατε
Αλλα δεν μπορούμε να πούμε ότι τα κύτταρα έχουν ψυχή είναι απλά ζωή.
Φάος & Χάος
20-12-07, 22:38
open mind : " ...αυτό που συμβαίνει στον οργανισμό μας με τα κύτταρα μας είναι κάτι παρόμοιο με τα παραδείγματα που αναφέρατε
Αλλα δεν μπορούμε να πούμε ότι τα κύτταρα έχουν ψυχή είναι απλά ζωή. "
Ένας από τους βασικότερους συμπαντίκους νόμους, που γραπτά γνωρίζουμε ότι η ανθρωπότητα ανακάλυψε τουλάχιστον πρίν από 3000 χρόνια και επαληθεύεται συνεχώς, αναφέρει λακωνικά: " Τα προς τα άνω και προς τα κάτω "...
Αν παρατηρήσεις την λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος θα ανακαλύψεις την λειτουργία του ανθρώπου σε μικροκλίμακα...
Το κάθε κύτταρο λειτουργεί σε αμοιβαιότητα με το σύνολο του οργανισμού σε απόλυτο βαθμό. Παρόλον ότι έχει όρια διατηρεί την απόλυτη ενότητα με τον οργανισμό..
Όμως μερικές φορές κάποια κύτταρα αποφασίζουν να ανεξαρτοποιηθούν. Λειτουργούν για την πάρτη τους! Ξεχνούν ότι ανήκουν στην ομάδα που αποτελεί κάποιο όργανο του σώματος, ξεχνουν ότι λειτουργούν για κάτι ακομα πιο μακρυνό που ονομάζεται οργανισμός. Απλώς δίνουν όλη την προσοχή στην ανάπτυξη του εαυτού τους και την δημιουργία νέων παρόμοιων κυττάρων... Αυτή η ομάδα κυττάρων ονομάζεται καρκίνος... ( θυμίζει κάτι από την ιστορία του εωσφόρου?) Το αστείο είναι ότι αν αναπτυχθούν περισσότερα κύτταρα παρτάκηδες από τα άλλα, της προσφοράς, ο οργανισμός καταστρέφεται και καταστρέφονται κι αυτά μαζί του.. Γιαυτό λέγεται ότι το μοναδικό αμάρτημα είναι η άγνοια... Δεν αντιλαμβάνονται το αληθινό τους συμφέρον. Θα σου ανέφερα κι άλλα παραδείγματα ομοιότητας κυττάρου - ανθρώπου αλλά ίσως κάποια άλλη στιγμή...
Αν ζουμάρεις λοιπόν και παρατηρήσεις το κύτταρο ίσως αναρωτηθείς μήπως και το κύτταρο έχει Ψυχή που είναι μέρος της Ψυχής του οργανισμού - ανθρώπου, όπως κι η Ψυχή του ανθρώπου να ΄ναι μέρος της Ψυχής της αθρωπότητας, κ.ου.κ...!
Τρανό παράδειγμα σ΄αυτή την αλληλουχία οι ρώσικες κούκλες που είναι η μία μέσα στην άλλη.. οι μπάμπουσκες.
Υπάρχουν πολλές λειτουργίες - ιδιότητες που εφαρμόζονται ανάλογα στον μικρόκοσμο και στον μακρόκοσμο. Μαυτήν την νομοτελειακή εφαρμογή μορούμε να αντιληφθούμε ότι το σύμπαν των τριών διαστάσεων εμπεριέχεται σαυτό των τεσσάρων και πάει λέγοντας...
Miltos01 " Κάθετι που υπάρχει, που ΕΙΝΑΙ, συμμετέχει σ' ένα ρυθμό. Τα ελκτικά συστήματα των ατόμων και των πλανητών, τα εναλλασσόμενα συστήματα της σκέψης και της δράσης, οι οργανισμοί που αναπνέουν , τα χαρακτηρίζει ΟΛΑ ο ΡΥΘΜΟΣ. Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε, να εξακριβώσουμε επακριβώς ρυθμούς τόσο ποικίλους, όπως των ηλεκτρονίων, των κυττάρων, των φυτών, των ζώων, των ΑΝΘΡΩΠΩΝ, των ΛΑΩΝ. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι ανάμεσα σε όλα αυτά υπάρχει μια συγκλονιστική αναλογία, ένα μυστικό συνταίριασμα, μια ας πούμε, ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ."
Αυτό είναι το μυστικό της Αρμονίας. Το συνταίριασμα. Μόνον η Ψυχή έχει την δυνατότητα να προσανατολίζεται - συντονίζεται με όλους αυτούς τους πολλαπλούς εκφραστές του Ρυθμού χωρίς να δημιουργείται δυσαρμονία. Ο εγκέφαλος δεν είναι κατασκευασμένος για τέτοια λειτουργία, όμως παίρνει την θέση αυτή από άγνοια και τα αποτελέσματα είναι ορατά...
Μοιάζει με ένα ραδιόφωνο που μεταφέρει την βελόνα - συντονίζεται κάθε φορά σαυτό που έχει ανάγκη να βιώσει. Αν κάνει λάθος επιλογή θα χαθεί στο ψάξιμο..
Ο υψηλότερος συντονισμός - εναρμόνηση πραγματοποιείται με τον εσωτερικό ήχο...
Κι επειδή βρισκόμαστε στην έναρξη της εποχής του υδροχόου, όπου ρέουν τα ύδατα της Γνώσης, πιστεύω σύντομα η επιστήμη θα ανακαλύψει αυτό που ενώνει καθε δύναμη που έχει εφαρμογή στο τρισδιάστατο κόσμο μας. Ίσως το σκαλοπάτι για να αντιληφθούμε την τέταρτη διάσταση...
Φαος είναι δεδομένο ότι ο μικρόκοσμος έχει παρόμοια λειτουργιά με τον μακρόκοσμο
Αλλα διαφέρει από το να θεωρήσουμε ότι ακόμα και τα κύτταρα έχουν ψυχή πιστεύω
Είναι πιο ορθό να θεωρούμε ότι έχει ψυχή οτιδήποτε έχει συναισθήματα διαφορετικά
Δεν έχει νόημα η ύπαρξη της ψυχής .
Τα κύτταρα απλά εκτελούν εντολές δεν έχουν συναισθήματα.
ΛΥΚΑΙΟΣ 1981
21-12-07, 15:06
Τα κύτταρα όντως εκτελούν εντολές, τις οποίες όμως λαμβάνουν από κάτι ανώτερο. όταν φερ' ειπείν αγαπάς τους γονείς σου, αυτό συμβαίνει λόγω του ότι ορισμένοι νευροδιαβιβαστές ενεργοποίούν εγκεφαλικά κύτταρα. Εγώ είμαι της γνώμης, ότι το αίσθημα που αποτελεί την κινητήριο αυτή δύναμη, είναι κάτι ανώτερο, το οποίο συνδέεται με την θεϊκή ουσία που όλοι διαθέτουμε
Είναι πιο ορθό να θεωρούμε ότι έχει ψυχή οτιδήποτε έχει συναισθήματα διαφορετικά
Δεν έχει νόημα η ύπαρξη της ψυχής .
Τα κύτταρα απλά εκτελούν εντολές δεν έχουν συναισθήματα.
Η “ψυχή” δεν είναι μόνο συναίσθημα. Είναι ΚΑΙ συναίσθημα. Έχει και άλλες ιδιότητες όπως είναι η ΜΝΗΜΗ και η ΝΟΗΣΗ.
Αν μια από τις εκδηλώσεις της νόησης, είναι η σωστή συμπεριφορά σε κάθε περίπτωση, βλέπουμε πράγματι ότι κατά τρόπο θαυμαστό τα έσχατα συστατικά της ύλης αναπτύσσουν μια τέτοιου είδους συμπεριφορά. Πουθενά μέσα σ' ολόκληρο το Σύμπαν δε μπορούμε να παρατηρήσουμε περιπτώσεις τόσο τέλειας και συνάμα γρήγορης συμπεριφοράς όπως μας αποκαλύπτει η μελέτη του πυρήνα του ατόμου. Σε κάθε δεδομένη στιγμή, σε χρόνους ασύλληπτα μικρούς για την ανθρώπινη διάνοια τα πρωτόνια και νετρόνια του πυρήνα απαντούν σωστά στην απαίτηση μια κατάστασης που είναι ακατανόητα πολύπλοκη. Αν και θα μπορούσαν να πάρουν τα ίδια διαφορετικές θέσεις, μέσα σε απειροελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου τοποθετούνται στη σωστή θέση έχοντας τη σωστή κίνηση. Και όχι μόνο!!! Η κίνησή τους αυτή δεν είναι ΑΤΟΜΙΚΗ. Είναι ΚΑΙ ατομική, παίρνει όμως υπόψη της τις κινήσεις όλων των άλλων στοιχείων, όλων των προτσές των αστραπιαίων ανταλλαγών που πραγματοποιούνται μέσα σε μια δομή.
Επιπλέον δεν υπάρχουν ούτε δυο ηλεκτρόνια όμοια μεταξύ τους (να έχουν δηλαδή την ίδια ενέργεια και spin). Αλλά και το ίδιο το ηλεκτρόνιο, ένα οποιοδήποτε ηλεκτρόνιο οποιουδήποτε μορίου δεν μένει το ίδιο με τον εαυτό του ούτε μια στιγμή (τη στιγμή εδώ πρέπει να τη φανταστούμε στη κλίμακα των κβάντα δηλ. απειροελάχιστη!). Δεν υπάρχουν λοιπόν δυο ηλεκτρόνια με την ίδια ενέργεια, με τον ίδιο αριθμό στροφών. Ένα ηλεκτρόνιο δεν μένει ούτε για μια στιγμή ΙΔΙΟ με τον εαυτό του. ΜΑ ΑΥΤΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ; Κανείς μας δεν είναι όμοιος με τον διπλανό του. Ο καθένας από εμάς ΑΛΛΑΖΕΙ κάθε στιγμή. Δεν είναι όλα αυτά εκδηλώσεις ψυχικές;
Γι' αυτό μίλησα στο προηγούμενο post για μια καθολική ΛΟΓΙΚΗ, μια ΙΔΕΑ γύρω από το μυστήριο του ΕΙΝΑΙ...
Η ψυχή αν υπάρχει πιστεύω είναι κυρίως συναίσθημα σαφώς και νόηση και διαθέτει και τα υπόλοιπα γιατι μνήμη πχ διαθέτουν και τα κύτταρα .
Φάος & Χάος
21-12-07, 21:08
Αν θελετε ας ορίσουμε τις έννοιες Ψυχή και εγκέφαλος - Νους...
Κατά την γνώμη μου
η Ψυχή είναι ο εσωτερικός εαυτός. Αντιλαμβάνεται και λειτουργεί σε μηδενικό χρόνο. Είναι αισθαντική. Ζώντας μέσα από αυτήν έχουμε "την αίσθηση των πραγμάτων". Είναι ο τρόπος σύνδεσης και επικοινωνίας σε κόσμους πέρα απο την λογική και την Νόηση... Εκφράζει την εαυτότητα χωρίς "γιατί", "αν" και "πρέπει". Απλά λειτουργεί σαν φυσική παρουσία δίχως αντίσταση και πόνο... Είναι ενέργεια "αέρινη", ελεύθερη από τους νόμους της ύλης.
ο Νους είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής. Εισάγει πληροφορίες ( input ), μετρά, συγκρίνει και καταχωρεί - φακελώνει ( save ). Λετουργεί δυαδικά. Δράση - Αντίδραση. Παράγει συν - αισθήματα. Δημιουργεί με τις καταχωρημένες στον σκληρό δίσκο πληροφορίες άπειρους συνδιασμούς. Ένα σύμπαν ολόκληρο μορφοποιείται χάρη στον Νου και την Νόηση. Ο αρχιτέκτων - δομητής του υλικού μας κόσμου. Είναι ο κυρίαρχος του κόσμου, αλλά και εγκλωβισμένος μέσα στα όρια του βασιλείου του.
Ο Άνθρωπος λειτουργεί με τον Νού γαι να επικοινωνήσει και με την Ψυχή για να βιώσει... αναγνωρίζει τον κόσμο και την ζωή με τον Νου, αλλά αποφασίζει και δρα χωρίς αυτόν..! Αν πάρει τις αποφάσεις Νοητικά δεν θα δράσει, θα αντι-δράσει. Δηλαδή αντί να εκφράσει τον εαυτό του θα εκφράζεται μεσα από τους άλλους...
Ο Άνθρωπος υπάρχει και με το σώμα, το οποίο έχει μια ανεξάρτητη μορφή νόησης. Το ένστικτο. Γιαυτό και μεταφυσικά αναφέρονται σε δύο κέντρα - κόσμους Νόησης, το ανώτερο και το κατώτερο.
Εμείς βρισκόμαστε στην εποχή που ο Νους κυριαρχεί και πέρα απο τις λειτουργίες που του αναλογούν. Σε χώρους "αέρινους" που ο νους δεν μπορεί να ελέγξει, τρομοκρατείται και γίνεται αυτοκαταστροφικός.
Αν παρατηρήσετε θα δείτε ότι καθημερινά παίρνουμε αντίθετα μηνύματα, αλληλοαναιρούμενα (Έχετε π.χ. σκεφτεί ότι το πράσινο που μας ηρεμεί το έχουμε για να ξεκινάμε και το κόκκινο που μας δραστηριοποιεί για να... σταματάμε!). Είμαστε στην εποχή που ο νους βραχυκυκλώνει από την παρα φύση λειτουργία του.
Ισως χρειάζεται να επανεξετάσουμε τον τρόπο ζωής και λειτουργίας που μας έμαθαν σχεδόν μόλις γεννηθήκαμε και μέχρι σήμερα...
Μήπως χαοτικά, παρανοικά και παράλογα συμβαίνουν όταν ο Νούς προσπαθεί να μπεί σε χωράφια άλλου ?
ΛΥΚΑΙΟΣ 1981
24-12-07, 21:48
ΦΑΟΣ ΚΑΙ ΧΑΟΣ η τοποθέτησή σου μου θυμίζει την αριστοτελική διάκριση σε ενεργητικό και παθητικό νου. Ο πρώτος είναι η θεϊκή ουσία και ο δεύτερος αποθήκη πληροφοριών.
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΨΑΡΙ ΣΤΟ FORUM ΣΑΣ.
ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΨΥΧΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ.
ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ ΓΙΑ ΑΡΧΗ.
ΑΝΑΖΗΤΩΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
Θα ήθελα να πιστέψω και εγώ όπως ίσως οι περισσότεροι ότι ο εγκέφαλος -αυτή η μάζα των 1.400 γραμμαρίων περίπου- είναι κάτι περισσότερο από ύλη. Ότι οι θαυμαστές διεργασίες του, τα συναισθήματα που παράγει (επιθυμία, θυμός, φόβος, έρωτας, αγάπη κ.α.) είναι κάτι περισσότερο από απλή βιοχημεία!
Καθώς μελετούμε ανατομικά τον ανθρώπινο εγκέφαλο,η δομή του αλλά και οι λειτουργίες του μας αποκαλύπτουν ότι πρόκειται μάλλον για προϊόν ΕΞΕΛΙΞΗΣ. Οι “εσωτερικές στιβάδες” του ο υποθάλαμος, ο ιππόκαμπος, η αμυγδαλή φιλοξενούν περισσότερο πρωτόγονες αντιδράσεις όπως ο θυμός και ο φόβος (αμυγδαλή), τις επιθυμίες-ένστικτα (υποθάλαμος), τη μνήμη (ιππόκαμπος). Αντίθετα το “εξωτερικό περίβλημα” δηλ. ο μετωπικός φλοιός κατά κύριο λόγω φιλοξενεί τις ανώτερες πνευματικές λειτουργίες (σχεδιασμός, λογική και η ειδική κρίση), χαρακτηριστικά που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε νοητικά τουλάχιστον από όλα τα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά.
Όμως τίποτα ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο και ολοκληρωμένο! Κανείς δεν μπορεί να μας βεβαιώσει ότι πίσω από τη βιοχημεία και την ανατομία του ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν αποτελεί παρά μονάχα το ΜΕΣΟ έκφρασης κάτι άλλου μη ορατού, μη αισθητού...
Σε επικύρωση του παραπάνω προβληματισμού θα αναφερθώ σε μια ιδιότητα του εγκεφάλου μας γνωστή σαν ΕΥΠΛΑΣΤΟΤΗΤΑ. Σύμφωνα με την ιδιότητά του αυτή ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί ν' αλλάξει σχήμα και να δημιουργήσει νέες διασυνδέσεις μεταξύ των νευρώνων του ή των κυττάρων του οι οποίες αντικαθιστούν αυτές που για κάποιο λόγω έχουν χαθεί ή έχουν πάθει βλάβη. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αφού υποβλήθηκαν σε χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του ενός από τα δύο ημισφαίρια τους κατόρθωσαν συν το χρόνο να αποκαταστήσουν τις υψηλές τουλάχιστον νοητικές τους λειτουργίες και να συμπεριφέρονται φυσιολογικά σαν ΚΑΤΙ έξω απ' αυτούς να ΔΙΕΤΑΖΕ την αποκατάσταση των λειτουργιών που είχαν χαθεί...
Διαφαίνεται ότι όπως και να έχει το πράγμα οι πληροφορίες είναι κατανεμημένες σε ολόκληρο τον εγκέφαλο (παλαιότερα είχα αναφερθεί σε άλλο σημείωμά μου στον ΟΛΟΓΡΑΦΙΚΟ εγκέφαλο) παρ' όλου που ορισμένα κέντρα ειδικεύονται σε κάποιες συγκεκριμένες λειτουργίες.
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα μυστήριο...που σιγά-σιγά ξεδιπλώνεται μπροστά μας.
Φάος & Χάος
27-12-07, 19:13
ΛΥΚΑΙΟΣ 1981 " μου θυμίζει την αριστοτελική διάκριση σε ενεργητικό και παθητικό νου. Ο πρώτος είναι η θεϊκή ουσία και ο δεύτερος αποθήκη πληροφοριών "
Πραγματικά έτσι φαίνεται να είναι. Στην αρχαιότητα ένα από τα πιο διαδεδομένα σύμβολα είναι ο μαίανδρος. Η διαδοχική εναλλαγή του μέσα με το έξω, του θυληκού με το αρσενικό, του παθητικού με το ενεργητικό, του ( - ) με το ( + )... Λέγεται ότι ο Δρόμος έχει ανάλλογη διαδρομή... μέχρι σ΄ένα σημείο τραβάς κουπί κι ύστερα αφήνεσαι και πάλι από την αρχή.. Εμείς απλώς χωριστήκαμε στους από εδώ και τους από εκεί, έχωντας όλοι μισό.. δίκιο!
Αναζητών " Η ΨΥΧΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ."
Κατά την γνώμη μου ο άνθρωπος είναι Ψυχή, Νόηση και ύλη. Δηλαδή έχουμε πολλά σώματα, αλλά όλα εκφράζοντας τον εαυτό τους αντικατοπτρίζονται ( όπως τα είδωλο στον καθρέφτη) διαδοχικά από την πιό "αραιή" ενέργεια στην πιο "συμπυκνωμένη" που είναι το υλικό σώμα...
Miltos01 " Ότι οι θαυμαστές διεργασίες του, τα συναισθήματα που παράγει (επιθυμία, θυμός, φόβος, έρωτας, αγάπη κ.α.) είναι κάτι περισσότερο από απλή βιοχημεία! "
Συμφωνώ στα παραγόμενα από τον εγκέφαλο συναισθήματα που αναφέρεις εκτός της Αγάπης.. Η νοητική αγάπη είναι επένδυση, συμφέρον κι ότι άλλο εκτός από Αγάπη. Η αληθινή της έννοια έχει συμπαντική νομοτέλεια!
Όλα όσα υπάρχουν και κινούνται ανεξάρτητα, αλλά και μαζί με τα υπόλοιπα, σε πολλαπλή κίνηση, σαν ένας αέναος χωρός υπάρχουν εξ αιτίας μιας συνεκτικής δύναμης. Η δυνατότητα της συνύπαρξης αντίρροπων δυνάμεων στον ίδιο χώρο υφίσταται χάρις σ΄αυτήν..
Ειπώθηκε: " Να αγαπάς τον διπλανό σου, όπως τον εαυτό σου" .
Κι έχει απόλυτο δίκιο... αλλά όταν το ακούμε μεταφέρεται η προσοχή μας στον ... "διπλανό" ενώ όλα αρχίζουν από τον "εαυτό"...!
Πρώτα αγαπάμε τον εαυτό μας κι ύστερα απλώνουμε αυτήν την αίσθηση ( κι όχι συναίσθημα ) σ΄ότι υπάρχει γύρω μας. Χωρίς νοητικούς αποκλεισμούς (όμορφο - άσχημο, καλό - κακό, κλπ ). Αγάπη σημαίνει αποδοχή του διαφορετικού. Ενώτητα χωρίς τα ασφυκτικά όρια της ομάδας. Συν-έχει κάθε τι που εμφανίζεται στον κόσμο δίχως μεζούρα, γιατί και αν...
Αν ζούμε Αγαπώντας τον εαυτό μας εξαφανίζονται οι τύψεις, οι ενοχές και η ανασφάλεια για τις αδυναμίες μας... ¨Οπως λένε ένα δένδρο με μεγάλη ανάπτυξη στα φυλλώματά του χρειάζεται και μεγάλες ρίζες... Αλοίμονο αν άρνηθούμε τις αδυναμίες μας... (κι αν αυτά ισχύουν σε μας τότε γιατί να μην ισχύουν και για τους γύρω μας, που καθημερινά ζητάμε το κεφάλι τους στο πιάτο?)
...Κι επειδή ο εγκέφαλος λαμβάνει ότι υπάρχει μέσα σε όρια, μόνον η Ψυχή μπορεί να συντονιστεί σε κάτι εκτός ορίων... και με την Αγάπη..
Έχουν δηλαδή κάτι κοινό ο Εγκέφαλος - Νούς με την Ψυχή. Λειτουργούν και τα δύο σαν κεραίες λήψης. Ο πρώτος σαν απλή κεραία, ενώ η δεύτερη σαν " πιάτο " δορυφορικής λήψης. Σαν μια κούπα (γκράαλ κατα τον μύθο του βασιλιά αρθούρου), που παίρνει ότι προσφέρεται από την Πηγή με φυσικό τρόπο.. Δίχως εκβιασμούς και χρεωστούμενα... Απλώς γιατί έτσι είναι!
Συμφωνώ στα παραγόμενα από τον εγκέφαλο συναισθήματα που αναφέρεις εκτός της Αγάπης..
Ανοίγω το ετυμολογικό λεξικό μου στη λέξη αγάπη και διαβάζω: "αγάπη η [aγápi] O30α : 1α.ψυχική διάθεση που κυριαρχείται από αισθήματα φιλίας, στοργής, συμπάθειας, τρυφερότητας, αφοσίωσης".
Με αυτή τη έννοια τη χρησιμοποίησα και με το άλφα μικρό...Δεν διαφωνούμε όμως...συμφωνούμε!!! Η συμπαντική Αγάπη για την οποία μίλησες δομεί και συντηρεί...μεγάλο το θέμα της και δύσκολο!
Φάος & Χάος
03-01-08, 16:25
Miltos01: Ανοίγω το ετυμολογικό λεξικό μου στη λέξη αγάπη και διαβάζω: "αγάπη η [aγápi] O30α : 1α.ψυχική διάθεση που κυριαρχείται από αισθήματα φιλίας, στοργής, συμπάθειας, τρυφερότητας, αφοσίωσης".
Κατ΄αρχάς εύχομαι η νέα χρονιά να ΄ναι σημαντικά Φωτεινή στους εγκεφάλους και στις Ψυχές μας, αλλά και εξ ίσου Χαοτική...
Συμφωνώ για την ετυμολογία της λέξης με την ανάγνωση του λεξικού, αλλά πιστεύω ότι είναι καθαρά κοινωνιολογική η ερμηνεία. Δηλαδή μιά ερμηνεία συμβατική (κοινά αποδεκτή)...
Και επέτρεψέ μου να διαφωνήσω με τον συνγραφέα στο ότι δεν είναι αισθήματα αλλά συναισθήματα...
Κατά την γνώμη μου,
αίσθημα είναι η πηγαία αντίληψη-βίωμα χωρίς την νοητική διαμεσολάβηση (έχω την αίσθηση των πραγμάτων),
ενώ συν-αίσθημα είναι η εγκεφαλική-νοητική έκφραση-βίωμα που λειτουργεί βάσει του νόμου Δράσης-Αντίδρασης.
..η εποχή που χαράζει εκφράζεται αισθαντικά, δηλαδή ζώντας πέρα από το δίπολο (τον κόσμο των αντιθέτων), που μας υποχρεώνει να αντι-δρούμε χάνοντας τον προσανατολισμό και την ευχαρίστηση του προσωπικού μας δρόμου... ένας νέος τρόπος να ζήσουμε: Απλά!
Απλοποιώντας την σύνθετη και μπερδεμένη ζωή μας ίσως εξαφανιστούν κι όλα τα παράγωγα, που είναι ο πόνος, ο φόβος, οι αρρώστιες κλπ
Καλή χρονια σε ολους και ειθε να απαντηθουν τα ερωτηματικα του καθενος.
Ειναι αραγε η αγαπη αισθήματα, συναισθήματα ή μήπως ειναι ενέργειες και τροπος ζωης ή μηπως ειναι προσωπο??
Και λεγοντας προσωπο εννοω τη βιβλικη θεωρια <<Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ>>. :confused:
(δεν μπορουμε να βγαλουμε καμια θεωρια εκτος εως, την αποδειξη της μη ισχυως της)
ΑΝΑΖΗΤΩΝ
ΛΥΚΑΙΟΣ 1981
07-01-08, 10:47
[QUOTE=Miltos01] Διαφαίνεται ότι όπως και να έχει το πράγμα οι πληροφορίες είναι κατανεμημένες σε ολόκληρο τον εγκέφαλο
Έχω μία απορία πάνω σε αυτό. Αν δεχθούμε πως η μνήμη είναι εξ' ολοκλήρου στον εγκέφαλο, τότε σε ανθρώπους με βλάβες που απαιτούσαν αφαίρεση ολοκλήρου ημισφαιρίου, πώς η μνήμη δεν επηρεάστηκε. Μήπως πέρα πό τον ιππόκαμπο και τις συνάψεις έχουμε και έναν δεύτερο σκληρό δίσκο; Παραπέμπω και στο Akashic Rekord που δέχονται οι Βουδιστές. Άλλωστε,κάθε σκέψη που κάνουμε αποτελεί ενέργεια που δεν μπορεί να χάνεται. Πού πηγαίνει όμως;
Μια μερα ειχα δει ενα ντοκυμανταιρ με τιτλο η μυστικη ζωη των φυτων.BBC
(Σας το προτεινω)
Αυτο λοιπον εδειχνε πως τα φυτα εβαζαν τα εντομα και τα πουλια να δουλευουν
για αυτα.Για την αναπαραγωγη τους.Το ερωτημα ειναι πως σκεφτονται τα φυτα με τοσο εξυπνο τροπο (αν το δειτε θα καταλαβετε τι ενοω) αφου δεν εχουν εγκεφαλο;Αυτο σημαινει για μενα οτι ο αλλο ειναι ο νους και αλλο ειναι ο εγκεφαλος αν και εχουν καποια σχεση μεταξυ τους.Ας πουμε οτι ο Νους ειναι το
software και ο εγκεφαλος το hardware.Αφου ο εγκεφαλος δεν ειναι καν ο Νους
ποσο μαλον μπορουμε να μιλαμε αν ειναι η ιδια η ψυχη.?
Να προσθεσω οτι ο Πλατωνας μιλουσε για τον κοσμο των ιδεων.
ΛΥΚΑΙΟΣ 1981
12-01-08, 09:22
Να προσθεσω οτι ο Πλατωνας μιλουσε για τον κοσμο των ιδεων.[/QUOTE]
Εγώ έχω την εντύπωση ότι ο Πλάτων ουσιαστικά μιλούσε για κάποια άλλη διάσταση, όπου υπάρχουν προγράμματα (συγγνώμη για τους κομπιουτεράδικους όρους, αλλά νομίζω πως είναι αναγκαίοι για την κατανόηση του πολύπλοκου υπολογιστή, του εγκεφάλου...) τα οποία ο εγκέφαλος και η ψυχή μπορούν να "κατεβάσουν" και να εγκαταστήσουν. Ουσιαστικά, η μέθεξη επιτυγχάνεται με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ομοίωση του φθαρτού με το άφθαρτο, μέσω αυτών των προγραμμάτων.Εννοείται πως η εξέλιξη της ψυχής (ενεργητικού νου, θεϊας ενεργείας, ή όπως ο καθένας την εννοεί) εξαρτάται από τον εγκέφαλο με τον οποίο είναι συνδεδεμένη.
Paratiritis
30-12-08, 22:33
Ως ''ψυχή'' θα πρέπει να ορίσουμε εκείνη την παρουσία που αντιλαμβάνεται ''εντός'' μας που παρατηρεί κλπ. Με λίγα λόγια τον εαυτό μας. (άλλοι το λένε τον ''αληθινό εαυτό'' ).
Η ''ψυχή'' λοιπόν είναι ο αληθινός εαυτός, εκείνη η παρατηρητική παρουσία που αντιλαμβάνεται.
Η ψυχή δεν είναι ο εγκέφαλος, αλλά η ψυχή χρησιμοποιεί τον εγκέφαλο.
Όσο βρίσκεται συνδεδεμένη (ή ''εγκλωβισμένη'') στην ύλη (βιολογικό οργανισμό) αλληλεπιδρά με το περιβάλλον δια μέσου των αισθητηρίων οργάνων και του εγκεφάλου.
Η ψυχή είναι εκείνη η συνείδηση που παρατηρεί, αντιλαμβάνεται, αποφασίζει, δρα.
Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο που χρησιμοποιεί η ψυχή.
Η μνήμη (ίσως και ο ίδιος ο τρόπος προσέγγισης του γραμικού χρόνου) η χρησιμοποίηση κωδίκων (λέξεις-γλώσσα) και ένα πλήθος ακόμα από τρόπους έκφρασεις της ψυχής τους αναπτύσει η ψυχή διαμέσου του εγκεφάλου (χρησιμοποιόντας τον εγκέφαλο που πρέπει να τον δούμε σαν ένα είδος σκληρού δίσκου υπολογιστή)
Η ψυχή είναι ενεργειακής φύσης, κατα πάσα πιθανότητα αόρατης ενέργειας που δεν έχει μπορέσει να παραητρήσει η επιστήμη (μην ξεχνάμε οτι κάποτε δεν είχε παρατηρησεί και τα πρωτονια νετρονια ηλεκτρόνια και θεωρούσε το άτομο στοιχειώδες σωματίδιο)
Περισσότερες λεπτομέρειες και περιγραφές περί ψυχής είναι δύσκολο να αναπτύξει κανείς.
Η ''άλλη άποψη'' ( οτι ο εγκέφαλος είναι η αντιληπτική παρουσία - συνείδηση - εαυτός μας) έχει τεράστια ''κενά'' και αδύνατα σημεία αν την αναλύσει κανείς σοβαρά. Απαιτεί για να σταθεί ένα πλήθος θαυμάτων και είναι απόλυτα ασαφής ως προς τον προσδιορισμό του υποκείμένου που αντιλαμβάνεται ( το να είναι το υποκείμενο ο ''υλικός εγκέφαλος'' δε στέκει ορθολογικά αν το αναλύσει κανείς σε βάθος και αν δει την αλληλεξάρτηση μεταξύ ενζύμων - κυττάρων - ανθρώπου, και την πορεία ανάπτυξης του ανθρώπου από την ένωση του σπερματοζωαρίου με το ωάριο σε ζυγωτό το έμβρυο και τον άνθρωπο. Υπάρχουν πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων... τα πιο απλά: πώς τα κύτταρα δομούν τον οργανισμό που αν δεν ζούσε δε θα υπήρχε εγκέφαλος? Πως τα ένζυμα ''διαβάζουν '' το dna, πώς τα κύτταρα ''διαβάζουν'' το dna?
Πώς ''ξεφύτρωσαν συμπτωματικά'' τόσες συνειδήσεις σε μικρότεους οργανισμούς μέσα στον άνθρωπο? ...και πολλά άλλα)
Tότε ο Iησούς είπε με δυνατή φωνή: "Πατέρα, στα χέρια σου εναποθέτω το πνεύμα μου". Kαι μόλις είπε τα λόγια αυτά, εξέπνευσε...
Λουκάς 23:46
Σε παλαιότερο σημείωμα μου είχα μιλήσειγια τον ψυχισμό του έσχατου...Θα ήθελα σήμερα να προεκτείνω την σκέψη μου αυτή και να προσπαθήσω να κωδικοποιήσω περισσότερο την έννοια της ψυχής όχι μόνον μέσα στη ζωντανή αλλά και μέσα στη "φαινομενικά" νεκρή ύλη.
Η σύγχρονη βιολογία μας έχει αποκαλύψει ότι η ΜΝΗΜΗ δεν υπάρχει μόνον στους σύνθετους οργανισμούς. Μνήμη διακρίνει και τα ΜΟΝΟΚΥΤΤΑΡΑ όντα...
Εντούτοις αυτοί οι μονοκύτταροι οργανισμοί δεν έχουν ούτε νευρικό σύστημα, ούτε εγκέφαλο! Το ερώτημα που τίθεται είναι λοιπόν το εξής: ΠΩΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ στους οργανισμούς αυτούς η μνήμη αυτού του είδους; Η απάντηση είναι σχετικά απλή...Η μνήμη βρίσκει την έκφραση της στις περιπτώσεις αυτές μέσα από τα ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ που γεννούν ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ανάλογα με τις προκλήσεις (διαφορετικές περιστάσεις). Επιμένω στο ότι τα αντανακλαστικά αυτών των απλών σε δομή και οργάνωση όντων βρίσκουν την έκφρασή τους χωρίς την μεσολάβηση κάποιου εγκεφάλου.
Επιπλέον στους πολυκύτταρους οργανισμούς με πρωταρχική οργάνωση η μνήμη δεν εντοπίζεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στον εγκέφαλο!!! Φορείς της μνήμης στους πρωταρχικά σε οργάνωση οργανισμούς αυτού του είδους αποτελούν το DNA και το RNA που βρίσκονται διασκορπισμένα σε ΚΑΘΕ κύτταρο τους. Θα μπορούσαμε με άλλα λόγια να πούμε ότι οι δομικοί λίθοι της ζωής είναι ταυτόχρονα και το στήριγμα αυτής της λειτουργίας της ύλης (μνημονική).
Θα μου επιτρέψετε να κάνω από εδώ και κάτω ένα "νοητικό άλμα", λέγοντας και ισχυριζόμενος ότι η ίδια λειτουργία ή οι ίδιες λειτουργίες θα πρέπει να χαρακτηρίζουν και το έσχατο στοιχείο; της δομής μας και της ύλης γενικότερα!!! Ίσως η σκέψη μου αυτή εν πρώτοις να φαίνεται υπερβολική, αλλά έχει διατυπωθεί ήδη 2500 χιλιάδες χρόνια πριν από τον Θαλή τον Μιλήσιο (6ο π.Χ) και επαναλήφθηκε από τον Εμπεδοκλή, τον Αναξαγόρα, τον Καρτέσιο, τον Νεύτωνα, τον Λάιμπνιτς κ.α.
Κωδικοποιώντας τα πράγματα μέχρι τώρα θα έλεγα ότι το ΚΑΘΕ κύτταρο του σώματός μας από τι στιγμή που απαρτίζεται από τα ίδια χρωμοσώματα περιέχει ένα πλούτο πληροφοριών είτε αυτό βρίσκεται στον εγκέφαλό μας είτε στις άκρες των δακτύλων μας…Τα χρωμοσώματα αυτά είναι υπεύθυνα για την συμπεριφορά ή την σκέψη μας! Και είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι το ίδιο χαρακτηρίζει τα δομικά στοιχεία της ύλης τα ηλεκτρόνια, τα πρωτόνια, τα quarks και εντέλει το έσχατο, όποιο και αν είναι αυτό. Νομίζω ότι πολλά έχει να μας αποκαλύψει τα επόμενα χρόνια η σύγχρονη φυσική πάνω στα θέματα αυτά καθώς σημαντικά πειράματα της βρίσκονται σε εξέλιξη (βλ. πείραμα στο CERN). Ειδικότερα το «θεϊκό» νετρίνο, που κρύβει καλά κρυμμένα τα μυστικά του, ίσως τελικά ρίξει φως στα θέματα αυτά….
Όμως ένα ακόμα ερώτημα έρχεται κατόπιν όλων αυτών στην επιφάνεια. Αφού κάθε σωματίδιο της ύλης είναι δομικά όμοια με το διπλανό του και δεν διαφέρει απ' αυτό πως δικαιολογείται ο ψυχισμός του έσχατου και τελικά η έκφραση της ψυχής στο ζωνατνό; Στο ερώτημα αυτό έχω την γνώμη ότι μπορεί η δομή του έσχατου να είναι κοινή αλλά ΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ του καθένα απ' αυτά είναι εντελώς διαφορετικό. Γιατί κάθε σωματίδιο έχει μια "ιστορία" που ανάγεται σε ολόκληρο το παρελθόν του Σύμπαντος. Με αυτό υπονοώ ότι κάθε σωματίδιο έχει μια ΕΜΠΕΙΡΙΑ διαφορετική από το γειτονικό του, ΠΡΙΝ συμμετάσχει μαζί μ' αυτό στην ίδια ζωντανή ή σκεπτόμενη ύλη (εν χρόνο)...
Συνεχίζεται...περιμένω τις σκέψεις σας, τις δικές σας απόψεις....
Σύμφωνα με τις πιό προχωρημένες θεωρίες της κβαντομηχανικής (και παραδόξως, και κάποιων ανατολικών φιλοσοφιών), το σύμπαν είναι απλά πληροφορία. Κάποιες φωτεινές δέσμες αυτών των πληροφοριων (ζωντανό φώς) ουσιαστικά δημιουργούν την πραγματικότητα της ύπαρξής μας.
Δηλαδή, η ψυχή δημιουργεί το σώμα μας και το περιβάλλον του.
Το σώμα μας είναι η 3D έκφανση της ψυχής μας, η οποία στην πιό αγνή της μορφή είναι απλά κωδικωμένη πληροφορία.
Τώρα, αν με ρωτάτε τον λόγο που ζούμε αυτά τα 70-80 χρόνια 3D σαρκικής ζωής, και ποιός το συμφώνησε... είναι μια άλλη κουβέντα.
για την ώρα, πάρτε αυτό το λινκ ενός διδακτορα Κβαντικής:
http://homepages.ihug.co.nz/~sai/Harm_wldview.html
Γιαυτο θεωρό ότι η επιστήμη είναι οπισθοδρομική. Μιας και απορρίπτετε η ίδια.
Έχει αποδειχτεί επίσημα και γίνονται σε πολλούς φορείς πειράματα σε αυτό που αποκαλούμε αστρική προβολή. Για λόγους κατασκοπείας, γνώσεις, ακόμη και θεραπεία με διάφορα τέτοια τεχνάσματα.
Αφού όλα είναι χημικές αντιδράσεις και υλη.. Όπως μας λέει ένα μικρό κομμάτι της επιστήμης, πως είναι δυνατών να αποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι η αστρική προβολή είναι εφικτή και γίνετε μάλιστα με 3 στάδια.. (το τυχαίο, άγχος – στρες και προκαλούμενο) ?
Μια ερώτηση μόνο θα ήθελα να κάνω, αν γνωρίζει κάποιος. Πολλοί επιστήμονες και έρευνες πανεπιστημίων αναφέρονται για τα 21 γραμμάρια της ψυχής.
ΑΝ εχει γίνει πείραμα κατά την διάρκεια μιας αστρικής προβολής και αποβάλετε από τον άνθρωπο αυτά τα 21 γραμμάρια? Και μην μου πείτε ότι το να βρεθείς με ένα αόρατο σώμα σε άλλο σημείο του πλανήτη η άλλο πλανήτη.. είναι χημική ένωση.. Τότε είναι που θα γελά και το παρδαλό κατσίκι.
2η ερώτηση, αν όλα τα συναισθήματα είναι χημικές ενώσεις τότε σίγουρα υπάρχουν και μεμονωμένα σφάλματα και ανωμαλίες αυτόν.. δηλαδή πλήρη αντιστροφή.. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν αναφέρομαι σε ψυχολογική πάθηση αλλά σε λάθος χημικών ενώσεων(ανωμαλία).. έτσι δεν είναι? Αν μπορεί αυτό να αποδειχτεί, τότε ναι όλα είναι χημικές ενώσεις..
Προσοχή δεν αναφέρομαι στο τεχνικό κομμάτι τον συναισθημάτων γιατί έτσι και αλλιώς υπάρχει τεχνικό κομμάτι στην όλη διαδικασία μιας και το εκφράζει το υλικό μας σώμα.. Γιατί πάντα όταν πονάμε κλαίμε και γιατί πάντα όταν (πχ) είμαστε ερωτευμένοι πετάμε στα σύννεφα.. Που είναι η μεμονωμένες ανωμαλίες σε αυτό? Πως αποδείξατε ότι είναι 100% χημικό. Με ποια κριτήρια.. Ακόμη και παιδάκια με αυτισμό η τρελοί άνθρωποι, όταν τους χτυπάς φωνάζουν, κλαίνε, τσιρίζουν, κουνιούνται νευρικά, κτλ..
Και δεν θέλω να αναφερθεί κάποιος σε παθήσεις όπως (καρκίνο) μιας και αυτό δεν είναι το ζητούμενο μου.. Γνωρίζω ότι υπάρχει πάθηση που σου δίνει αισθήματα εφορίας αλλά δεν οφείλετε σε ανωμαλία (απλά) χημικών ενώσεων, οφείλετε σε όγκο.
Προσωπικά πιστεύω ότι ζούμε μέσα σε ένα μεταφυσικό περιβάλλον.. σύμπαντα, πλανήτες.. άπειρο.. Πράγματα που η επιστήμη ούτε το 0% δεν μπορεί να εξηγήσει.. Μόνο εικασίες και παραπληροφόρηση μπορούν να προσφέρουν σε αυτό το τομέα.. Γιατί συνεχώς αναθεωρούν τα λεγόμενα τους. (διάβαζε ιστορία).
Όσο για το CERN διακόπτεται πάλι λόγο τεχνικών προβλημάτων.
Μια ερώτηση μόνο θα ήθελα να κάνω, αν γνωρίζει κάποιος. Πολλοί επιστήμονες και έρευνες πανεπιστημίων αναφέρονται για τα 21 γραμμάρια της ψυχής.
ΑΝ εχει γίνει πείραμα κατά την διάρκεια μιας αστρικής προβολής και αποβάλετε από τον άνθρωπο αυτά τα 21 γραμμάρια? Και μην μου πείτε ότι το να βρεθείς με ένα αόρατο σώμα σε άλλο σημείο του πλανήτη η άλλο πλανήτη.. είναι χημική ένωση.. Τότε είναι που θα γελά και το παρδαλό κατσίκι.
Αυτό για τα 21 γραμμάρια δεν είναι σαφές ο,τι ισχύει. Έχω ακούσει για έρευνες που αλληλοαναιρούνται.
Ανεξάρτητα από αυτό, αν παρατηρήσεις κάποιον που κάνει αστρική προβολή και κάποιον που απλά κοιμάται δεν θα διακρίνεις κάποια διαφορά. Και αυτό γιατί για να πετύχεις αστρική προβολή, θα πρέπει πρώτα να κοιμηθείς...
Προσωπικά πιστεύω ότι ζούμε μέσα σε ένα μεταφυσικό περιβάλλον.. σύμπαντα, πλανήτες.. άπειρο.. Πράγματα που η επιστήμη ούτε το 0% δεν μπορεί να εξηγήσει.. Μόνο εικασίες και παραπληροφόρηση μπορούν να προσφέρουν σε αυτό το τομέα.. Γιατί συνεχώς αναθεωρούν τα λεγόμενα τους. (διάβαζε ιστορία).
Υπάρχει η επιστήμη που εξετάζει τα φαινόμενα εξωτερικά αλλά για να προσεγγίσεις τα μεταφυσικά θέματα χρειάζεται μια μορφή "εσωτερικής" επιστήμης.
Αυτό για τα 21 γραμμάρια δεν είναι σαφές ο,τι ισχύει. Έχω ακούσει για έρευνες που αλληλοαναιρούνται.
Ανεξάρτητα από αυτό, αν παρατηρήσεις κάποιον που κάνει αστρική προβολή και κάποιον που απλά κοιμάται δεν θα διακρίνεις κάποια διαφορά. Και αυτό γιατί για να πετύχεις αστρική προβολή, θα πρέπει πρώτα να κοιμηθείς...
Το γνωρίζω αυτό και μια κοντινή μου φίλη για 6 μήνες είχε πάθει το σοκ της ζωής της, μιας και συνέβαινε κάθε ημέρα! Δεν πήγαινε όμως σε άλλους κόσμους, πήγαινε σε συγγενικά, φιλικά άτομα και τους έβλεπε ακόμη και σε ακατάλληλες στιγμές! Πράγματα που πιστοποιούσε με 100% ακρίβεια την επόμενη ημέρα, όταν τους τα έλεγε.
Την βοήθησε ψυχολόγος (δεκτικός σε τέτοια πράγματα), της είχε πει μάλιστα ότι είναι συχνό φαινόμενο και καλό θα ήταν να το κρατούσε.. εκείνη όμως τρομοκρατούταν καθημερινά και το σταμάτησε.
Έλεγε ότι είχε το σώμα της όπως το γνωρίζει αλλά ταξίδευε με την σκέψη και δεν την άκουγε κανείς! Θα μπορούσα ίσως να την πίσω κάποια στιγμή να κάνει λογαριασμό να το γράψει στης προσωπικές εμπειρίες.. Αν και δεν ασχολείται, oπως μου είπε από υπερβολικό άγχος το έπαθε.
Πέρα από αυτό, είχα δει και πείραμα που κάνουν μερικοί γιατροί με ηλεκτρομετρία (κάτι τέτοιο), και διαπίστωσαν ότι ακόμη και 48 ώρες μετά τον θάνατο, «κάτι βγαίνει» από το σώμα… ενέργεια. Ακόμη αν το σώμα είναι παγωμένο.. η ακρωτηριασμένο.
Το σκεπτικό μου με όλα αυτά που διαβάζω, όταν γίνεται αστρική προβολή αφήνουμε το σώμα μας και πάμε αλλού.. Το σώμα τότε είναι χωρίς ψυχή μεν αλλά με πλήρη ζωτικές λειτουργιές.. Κάτι σαν προτζεκτορας χωρίς φιλμ. (τον χαρακτηρισμό αυτό, τον δανείζομαι από ένα σχετικό βίντεο που είχα δει). Ίσως η θεωρία της αστρικής προβολής, αποδεικνύει και την θεωρεία ότι η ψυχή μπαίνει μέσα στο σώμα με το που γεννηθείς!! Δηλαδή μεγαλώνει το έμβρυο φυσιολογικά, εγκεφαλικά μέσα στην μήτρα και στην κάθοδο για να βγει στο κόσμο, εισβάλει- καταλαμβάνεται από την ψυχή. Και αν το σκεφτούμε παραπέρα, η αστρική προβολή πιστοποιεί πολλά πράγματα. (πάει αλυσίδα). Ακόμη και δαιμονισμό.
(Επίσης είχα δει πρόσφατα και ένα βίντεο με μεταθανάτια εμπειρία (κοντά είναι αυτά), την οποία βίωσε ένα επιστήμονας kai αν θυμάμαι καλά ιατρικό κλάδο! Και βλέπεις τον γιατρό να προσπαθεί ως πνεύμα να κάνει μελέτη!!!Είχε παραδεχτεί μάλιστα ότι η ψυχές (νεκροί) έχουν 100% επαφή και επικοινωνία με τα παιδάκια μέχρι 1-2 ετών!. Μιας και την ώρα που ήταν νεκρός χώρια την μελέτη του και ταξίδι στο τούνελ με τους προτζεκτορες.. Έκανε ολόκληρη συζήτηση με ένα παιδάκι 1 έτους sε άλλο θάλαμο και όροφο του νοσοκομείου. !!.. Είναι συγκλονιστική η αναφορά του. Αν και δεν ανήκει στο θέμα αυτό εδώ.. Αν το ξαναβρώ το βίντεο θα δώσω λινκ.)
Το σκεπτικό μου με όλα αυτά που διαβάζω, όταν γίνεται αστρική προβολή αφήνουμε το σώμα μας και πάμε αλλού.. Το σώμα τότε είναι χωρίς ψυχή μεν αλλά με πλήρη ζωτικές λειτουργιές.. Κάτι σαν προτζεκτορας χωρίς φιλμ. (τον χαρακτηρισμό αυτό, τον δανείζομαι από ένα σχετικό βίντεο που είχα δει). Ίσως η θεωρία της αστρικής προβολής, αποδεικνύει και την θεωρεία ότι η ψυχή μπαίνει μέσα στο σώμα με το που γεννηθείς!! Δηλαδή μεγαλώνει το έμβρυο φυσιολογικά, εγκεφαλικά μέσα στην μήτρα και στην κάθοδο για να βγει στο κόσμο, εισβάλει- καταλαμβάνεται από την ψυχή. Και αν το σκεφτούμε παραπέρα, η αστρική προβολή πιστοποιεί πολλά πράγματα. (πάει αλυσίδα). Ακόμη και δαιμονισμό.
Σωστό. Όταν βρίσκεσαι στο αστρικό πεδίο έχεις αφήσει πίσω το σώμα σου ζωντανό αλλά "άδειο". Μπορείς να γυρίσεις και να το δεις να κοιμάται ενώ εσύ βρίσκεσαι έξω από αυτό. Αυτό είναι μία εξαιρετική απόδειξη ο,τι ζούμε σε ένα κόσμο τελείως διαφορετικό από αυτόν που αντιλαμβάνεται η λογική μας.
Η ψυχή δεν είναι ο εγκέφαλος, αλλά η ψυχή χρησιμοποιεί τον εγκέφαλο.
Όσο βρίσκεται συνδεδεμένη (ή ''εγκλωβισμένη'') στην ύλη (βιολογικό οργανισμό) αλληλεπιδρά με το περιβάλλον δια μέσου των αισθητηρίων οργάνων και του εγκεφάλου.
Έχεις όμως παρατηρήσει πώς αυτή η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον μέσω των πέντε αισθήσεων αλλοιώνεται από τον εγκέφαλο;
Πόσες φορές προσπαθούμε να ακούσουμε κάποιον που μιλάει και παρασυρόμαστε από σκέψεις που τελικά μας κάνουν να χάσουμε αυτά που ακούμε; Ή πόσες φορές θέλουμε να συγκεντρωθούμε κάπου αλλά ο νους μας βάζει σε νοητικά σενάρια.
Η ψυχή είναι εκείνη η συνείδηση που παρατηρεί, αντιλαμβάνεται, αποφασίζει, δρα.
Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο που χρησιμοποιεί η ψυχή.
Ναι έτσι θα έπρεπε να είναι. Ωστόσο, για να αποφασίζει η ψυχή θα πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί το νου ως εργαλείο και όχι ο νους την ψυχή όπως δυστυχώς γίνεται συνήθως.
Trithemius
20-03-10, 17:47
Και φυσικά να μην ξεχνάμε τις απόψεις του Henri Bergson περί καταιγισμού πληροφοριών και εγκεφαλικών "φίλτρων"...
Ας κάνουμε ένα απλό πείραμα. Ας πούμε ο,τι για τα επόμενα 10 λεπτά θα μείνουμε συγκεντρωμένοι σε ένα μόνο πράγμα (π.χ. τον ήχο της βρύσης που στάζει) και ας δούμε πόσο θα μπορέσουμε να μείνουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό.
Έτσι ίσως καταλάβουμε την δύναμη του νου και την δική μας αδυναμία.
Trithemius
21-03-10, 14:20
Ας κάνουμε ένα απλό πείραμα. Ας πούμε ο,τι για τα επόμενα 10 λεπτά θα μείνουμε συγκεντρωμένοι σε ένα μόνο πράγμα (π.χ. τον ήχο της βρύσης που στάζει) και ας δούμε πόσο θα μπορέσουμε να μείνουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό.
Έτσι ίσως καταλάβουμε την δύναμη του νου και την δική μας αδυναμία.Νομίζω πως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Κάτι τέτοιο χρειάζεται εκπαίδευση και επανάληψη (αποτελεί τεχνική του διαλογισμού) και σίγουρα είναι επιτεύξιμο αλλά όχι σαν να πατάμε το κουμπί της "συγκέντρωσης".
Νομίζω πως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Κάτι τέτοιο χρειάζεται εκπαίδευση και επανάληψη (αποτελεί τεχνική του διαλογισμού) και σίγουρα είναι επιτεύξιμο αλλά όχι σαν να πατάμε το κουμπί της "συγκέντρωσης".
Ναι ακριβώς.
Αυτό εννοούσα λέγοντας δική μας αδυναμία. Στην τρέχουσα κατάσταση δεν είμαστε σε θέση να παραμένουμε συγκεντρωμένοι όταν το επιθυμούμε.
Λυπηρό...
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.