Το forum του μεταφυσικού

Το forum του μεταφυσικού (http://www.metafysiko.gr/forum/index.php)
-   Θρησκειολογία –Μυθολογίες (http://www.metafysiko.gr/forum/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Θρησκευτικά στο σχολείο (http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=6377)

Vakryle 14-09-13 15:19

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από AVATARGR (Μήνυμα 106305)
Και η Θρησκεία έπαιξε τον ρόλο της στην συνοχή είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι....

Με τι απώτερο σκοπό, με τι αντάλλαγμα και ποιος καθόριζε τις τακτικές της Εκκλησίας; Έπαιξε συνοχικό ρόλο, αλλά οι θρησκείες δεν έχουν θέση σε ταξικούς πολέμους. Και η Εκκλησία είναι γνωστή εξ' απανακέθανεν για τις ταξικές της "προτιμήσεις"...

Edit: Επίσης, μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το πως αυτή καταφέρνει να είναι αρεστή στο 100% μιας κοινωνίας όταν εξυπηρετεί μονόπλευρα συμφέροντα. Είναι αξιοσημείωτη η στάση της.

14-09-13 16:50

Φίλοι μου καλησπέρα σας.

Φίλε Vakryle πράγματι είναι ένας κρίκος συνοχείς η Εκκλησία....
Τώρα πως εξακολουθεί να χαίρει εκτίμησης μετά τα όσα έχουν συμβεί
πράγματι είναι πολύ δύσκολο να το ερμηνεύσουμε...

Βέβαια πέρα από αυτό δεν πιστεύω πως δεν υπάρχουν μέσα στην Εκκλησία
ιερωμένοι που τιμούν το ράσο που φοράνε....

Ένα παράδειγμα είναι ο ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου είναι εφημέριος στον
Άγιο Γεώργιο Κολωνού και δημιουργός ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ...

Ευχαριστώ.

libero 14-09-13 21:37

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από PUCK (Μήνυμα 106327)
Δεν απαντάς. Οκ, δικαίωμά σου. Θα κάνω μια τελευταία προσπάθεια.

Σε ποια ερώτηση?
Στο που βρίσκεται η ένστασή μου?
Μα είναι πασιφανές στο πρώτο μου μήνυμα: είναι η υποβάθμιση του επιχειρήματος.

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από PUCK (Μήνυμα 106327)

Μια εισαγωγή στο θέμα, μπορεί να είναι η θρησκειολογία.

Αν θεωρείς πως δεν είναι έτσι, γράψε την άποψή σου.

Την άποψή μου την έχω γράψει πριν 2 χρόνια. Βαριέμαι να την ξαναγράφω.:o

PUCK 14-09-13 22:11

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από libero (Μήνυμα 106336)
Σε ποια ερώτηση?
Στο που βρίσκεται η ένστασή μου?
Μα είναι πασιφανές στο πρώτο μου μήνυμα: είναι η υποβάθμιση του επιχειρήματος.

Δεν γράφεις κάτι, όμως, υπέρ του επιχειρήματος.

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από libero (Μήνυμα 106336)
Την άποψή μου την έχω γράψει πριν 2 χρόνια. Βαριέμαι να την ξαναγράφω.:o

Αυτές τις απόψεις, εξακολουθείς και τις έχεις ;

Παράθεση:

Η κοινή θρησκεία, όπως η εθνικότητα είναι ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ των πολιτών ενός κράτους. Περισσότερες θρησκείες = μεγαλύτερη αστάθεια τόσο στην κοινωνία, όσο και στην ίδια την οικογένεια.

Ενώ αν ένα κράτος γεμίσει αλλόθρησκους, θα είναι πιο σταθερό ε;...

Αν υποθέσουμε πως το σχολείο διαφημίζοντας τις άλλες θρησκείες στο μάθημα των θρησκευτικών, έπεισε ένα παιδί στην Ηγουμενίτσα να ασπαστεί τον Βουδισμό. Μετά? Αυτός ο ένας ο ξεκάρφωτος θα θέλει και έναν ναό για να τελεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Φαντάζεσαι την δυσκολία και το κόστος οικονομικό και κοινωνικό αν γίνει αυτό, για κάθε θρησκεία σε όλη την χώρα?

Δεν είναι θέμα κοινωνίας. Χέστηκε ο γείτονας αν αλλάξω εγώ θρησκεία. Όχι όμως η οικογένειά μου, οι γονείς μου. Όπως φυσικά δεν θα μου άρεζε εμένα να αλλάξει το παιδί μου, την θρησκεία, ή το όνομα, ή να φύγει από την Ελλάδα - αυτό ούτε υπέρ της χώρας είναι φυσικά (για όσους θέλουν να υφίσταται η Ελλάδα ως ξεχωριστό κράτος και όχι ως επαρχεία μιας παγκόσμιας κυβέρνησης).

Έτσι είναι. Δεν είμαι χριστιανός επειδή είναι η καλύτερη θρησκεία αλλά επειδή είναι δική μου, των γονέων μου - των προγόνων μου. Το ίδιο ισχύει για την γλώσσα, το ίδιο και για το όνομα.
Μια γνώμη, μόνο, για το παρακάτω :

Παράθεση:

Το θέμα είναι (καταρχάς γιατί?) αφού γίνω βουδιστής σε ένα κωλοχώρι, πως θα ασκώ τα θρησκευτικά μου καθήκοντα χωρίς ναό και ιερείς? Έτσι απλά για να λέω ότι είμαι βουδιστής?
Αν θέλεις να βρεις έναν δρόμο που να οδηγεί στο Θείο (αν αυτό υπάρχει), ξεκόλλα από τα δόγματα και τις τελετές τους.
Άλλο είναι το "καθήκον" σου, κι όχι το να είσαι πρόβατο.

libero 15-09-13 16:55

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από PUCK (Μήνυμα 106339)
Δεν γράφεις κάτι, όμως, υπέρ του επιχειρήματος.

Ενώ εσύ το ανέλυσες διεξοδικά.:p

Δηλαδή λες πως: "αφού το 90% των χριστιανών δεν πληρούν τα κριτήρια που εσύ αυθαίρετα θέτεις, δεν θα πρέπει να διδάσκονται τα θρησκευτικά στο σχολείο".

Σου λέω λοιπόν πως: όταν η πλειονότητα της μιας χώρας είναι πιστοί τις τάδε θρησκείας, νοείται, όπως υποτιμητικά έγραψες, πως ακολουθούν απλώς τα ήθη και έθιμα της θρησκείας αυτής. Αυτό βέβαια δεν είναι τωρινό φαινόμενο, για να ισχυριστείς πως "παλιά ήταν περισσότερο γνώστες της θρησκείας τους άρα δικαιολογούνταν να υπάρχει το μάθημα θρησκευτικών στα σχολεία, ενώ σήμερα που το 90% απλά ακολουθεί τα ήθη και έθιμα, δεν είναι χριστιανοί και άρα να καταργηθεί".
Ίσχυε πάντα και σε όλες τις θρησκείες, η πλειονότητα απλά να ακολουθεί τα ήθη και έθιμα. Από κει και πέρα, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο από τους «κοσμικούς χριστιανούς» όπως λένε, ακολουθεί κατά γράμμα το δόγμα και άλλοι επιλέγουν την μοναχική ζωή.
Παράθεση:

Αυτές τις απόψεις, εξακολουθείς και τις έχεις ;

Ναι.

PUCK 15-09-13 23:01

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από libero (Μήνυμα 106354)
Ενώ εσύ το ανέλυσες διεξοδικά.:p

Δε νομίζω πως χρειάζεται κάτι περισσότερο από το :

Παράθεση:

η σχέση με το Θείο θα πρέπει να είναι προσωπική με τη σχετική βοήθεια από τους κατάλληλους ανθρώπους (πιο προχωρημένους σε αυτό που μας ενδιαφέρει).
Παράθεση:

Δηλαδή λες πως: "αφού το 90% των χριστιανών δεν πληρούν τα κριτήρια που εσύ αυθαίρετα θέτεις, δεν θα πρέπει να διδάσκονται τα θρησκευτικά στο σχολείο".

Αν θεωρείς αυθαίρετο και όχι αυτονόητο το :

Παράθεση:

Άλλο πράγμα το να έχεις ψάξει και να σε ικανοποιούν οι εξηγήσεις του εκάστοτε δόγματος και άλλο το να το ακολουθείς επειδή το έκανε ο πατέρας σου ή ο κολλητός σου.
δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Άλλωστε, δεν έθεσα τέτοια προϋπόθεση για τη διδασκαλία ή μη των θρησκευτικών.

Παράθεση:

Σου λέω λοιπόν πως: όταν η πλειονότητα της μιας χώρας είναι πιστοί τις τάδε θρησκείας, νοείται, όπως υποτιμητικά έγραψες, πως ακολουθούν απλώς τα ήθη και έθιμα της θρησκείας αυτής. Αυτό βέβαια δεν είναι τωρινό φαινόμενο, για να ισχυριστείς πως "παλιά ήταν περισσότερο γνώστες της θρησκείας τους άρα δικαιολογούνταν να υπάρχει το μάθημα θρησκευτικών στα σχολεία, ενώ σήμερα που το 90% απλά ακολουθεί τα ήθη και έθιμα, δεν είναι χριστιανοί και άρα να καταργηθεί".
Ίσχυε πάντα και σε όλες τις θρησκείες, η πλειονότητα απλά να ακολουθεί τα ήθη και έθιμα. Από κει και πέρα, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο από τους «κοσμικούς χριστιανούς» όπως λένε, ακολουθεί κατά γράμμα το δόγμα και άλλοι επιλέγουν την μοναχική ζωή.

Η έκφραση "ήθη και έθιμα" χρησιμοποιήθηκε μεταφορικά και, συγκεκριμένα, με την έννοια πως : "έτσι τα βρήκα και τα ακολουθώ χωρίς να τα επεξεργάζομαι". Δεν ξέρω πως σου προέκυψε το "υποτιμητικά". Εκτός αν η προσωπική σου εμπειρία, σου λέει άλλα. Αν στη ζωή σου συνάντησες περισσότερα "ψαγμένα" άτομα απ' ότι "μυρωδιάδες", δεν έχω παρά να σου δώσω συγχαρητήρια καθώς είσαι από τους απίστευτα τυχερούς. Από κει και πέρα, δεν μου λέει κάτι το να ακολουθούν οι μη-ψαγμένοι το δόγμα. Φτιάχνουν μια εικόνα στο μυαλό τους και προχωράνε. Π.χ. πόσοι γνωρίζουν τη σημασία της νηστείας; Πόσοι ξέρουν να κάνουν πραγματική νηστεία, όπως αυτή εννοείται από το Ορθόδοξο Δόγμα, και όχι απλώς να μην τρώνε κρέας; Πόσοι είναι σε θέση να κατανοήσουν την αλληγορία ξεφεύγοντας από το "κατά γράμμα";

Τέλος, όσον αφορά το "παλιά ήταν περισσότερο γνώστες της θρησκείας τους άρα δικαιολογούνταν να υπάρχει το μάθημα θρησκευτικών στα σχολεία, ενώ σήμερα που το 90% απλά ακολουθεί τα ήθη και έθιμα, δεν είναι χριστιανοί και άρα να καταργηθεί", δεν εννοώ κάτι τέτοιο. Οι περασμένες εποχές έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Η ημιμάθεια έως αμάθεια, η αγραμματοσύνη, η νοοτροπία "ο παπάς, ο αστυνόμος και ο δάσκαλος έχουν πάντα δίκιο καθότι γραμματιζούμενοι" κ.α. ευνοούσαν καταστάσεις που ουσιαστικά χτυπούσαν την ανεξιθρησκεία (ακόμα και σήμερα κάποιοι κοιτάνε στραβά ανθρώπους διαφορετικής θρησκείας ή διαφορετικού χριστιανικού δόγματος). Το "περισσότερο γνώστες της θρησκείας τους", μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ληφθεί.

Στην Ελλάδα του 2013, δε νομίζω πως έχουμε ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά. Μπορούμε να καταλάβουμε ευκολότερα πως το κάθε δόγμα δεν είναι μάθημα που πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία. Ακόμη και κάποιος τύπος θρησκειολογίας, δεν ξέρω το κατά πόσο είναι χρήσιμος ή απαραίτητος για να διδάσκεται με εξέταση και βαθμολογία.

Παράθεση:

Ναι.

Δεν σε γνωρίζω προσωπικά, άρα, δεν ξέρω την ηλικία ή τα βιώματά σου, αλλά το να μου λες πως εξακολουθείς και αποδέχεσαι το "Δεν είμαι χριστιανός επειδή είναι η καλύτερη θρησκεία αλλά επειδή είναι δική μου, των γονέων μου - των προγόνων μου", είναι τουλάχιστον ασύμβατο με τη συμμετοχή σε ένα τέτοιο φόρουμ. Φυσικά, δεν θα σου απαγόρευα ποτέ τη συμμετοχή, αλλά είσαι σίγουρος ότι ταιριάζεις εδώ;

naeb 15-09-13 23:04

Εδώ υπάρχουν τα βιβλία ηλεκτρονικά:

http://ebooks.edu.gr/2013/allcourses.php

Τα περιεχόμενα των θρησκευτικών για το Γενικό Λύκειο εδώ:

Α' Λυκείου Β' Λυκείου Γ' Λυκείου

Βρίσκω απόλυτα κατανοητό να δίνεται μεγαλύτερη έκταση σε θέματα Χριστιανισμού και Ορθοδοξίας. Ακόμα και για κοινωνικούς, ιστορικούς λόγους.
Οι λοιπές θρησκείες δυστυχώς είδα οτι καλύπτονται αρκετά επιφανειακά αλλά τουλάχιστον χωρίς ιδιαίτερες αρνητικές κρίσεις.
Δυστυχώς η κατήχηση μπλέκεται με την πληροφόρηση και κάποια θέματα αντιμετωπίζονται τόσο απλοϊκά (πχ κεφάλαιο 37 Πνευματισμός - Εσωτερισμός - Δεισιδαιμονία - Προλήψεις της Α' Λυκείου) που θα έλεγα ευτυχώς που οι μαθητές δεν δίνουν μία για το μάθημα.

Παράθεση:

Αν θέλεις να βρεις έναν δρόμο που να οδηγεί στο Θείο (αν αυτό υπάρχει), ξεκόλλα από τα δόγματα και τις τελετές τους.
Άλλο είναι το "καθήκον" σου, κι όχι το να είσαι πρόβατο.

Για τις τελετές και τα δόγματα, θα πω το εξής μιλώντας γενικά:
Αν θες να δεις ή κρίνεις αν ένας δρόμος οδηγεί στο Θεό (ότι και αν σημαίνει αυτό), οφείλεις να ακολουθείς τον δρόμο πιστά και όχι επιλεκτικά. Οι τελετές και τα δόγματα έχουν την κάποια χρησιμότητά τους. Η στάση του καθενός καθορίζει την προβατοποίηση.

Παράθεση:

Ναι.

Δεν ξέρω βέβαια αν κατάλαβα καλά τις θέσεις σου (ίσως αν ξεβαρεθείς να τις συνοψίσεις :rolleyes:). Θα έλεγα οτι η θρησκεία δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μέσο κοινωνικής συνοχής αλλά ως μέσο εσωτερικής προόδου. Δεν πάει δηλαδή "γεννήθηκα στην Αθήνα, θα πεθάνω Χριστιανός Ορθόδοξος", αυτό θυμίζει οπαδιλίκη. Αν ένα σύστημα δεν σε πληρεί, συνειδητά ψάχνεις για κάτι άλλο.

ΥΓ:
Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από PUCK (Μήνυμα 106365)
...είναι τουλάχιστον ασύμβατο με τη συμμετοχή σε ένα τέτοιο φόρουμ.

Δύο άντρες διαφωνούσαν για μια σημαία που κυμάτιζε με τον αέρα. Ο ένας έλεγε «είναι ο αέρας που κινείται» ενώ ο άλλος «όχι, είναι η σημαία που κινείται»…
Ένας διδάσκαλος του Ζεν έτυχε να περνά από εκεί και να ακούσει την διαφωνία. Τους διέκοψε λέγοντας «Δεν είναι ούτε ο αέρας, ούτε η σημαία που κινείται, μα ο Νους!»

Bernie Rico Jr 16-09-13 09:24

Απλοί και μη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους για τα εν λόγω ιδανικά και ορισμένοι προσπαθούν να μας πουλήσουν ότι το 1821 έγινε μόνο για θέματα φορολογικά (βλέπε εκπομπή ΣΚΑΙ για το 1821, πιο προσκυνημένος πεθαίνεις). Επίσης είναι τουλάχιστον οξύμωρο να παραδεχόμαστε πως υπάρχουν αυτά τα ήθη και έθιμα αλλά επειδή δεν τα γνωρίζουμε στον απόλυτο βαθμό, η λύση είναι να κόψουμε τη διδασκαλία του μαθήματος που θα μπορούσε να μας οδηγήσει στη γνώση αυτή :eek:.

*τα επιχειρήματα περί κατήχησης είναι εκ προοιμίου γελοία μιας και αυτό αποτελεί το κύριο επιχείρημα ρεπουσιανών, κομπλεξικών εσωτεριστών, ημίτρελων που θεωρούν ότι είναι ιππότες φέροντες κόκκινους σταυρούς, βιβλιοπώληδων κ.λπ.

PUCK 16-09-13 09:39

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Bernie Rico Jr (Μήνυμα 106368)
Επίσης είναι τουλάχιστον οξύμωρο να παραδεχόμαστε πως υπάρχουν αυτά τα ήθη και έθιμα αλλά επειδή δεν τα γνωρίζουμε στον απόλυτο βαθμό, η λύση είναι να κόψουμε τη διδασκαλία του μαθήματος που θα μπορούσε να μας οδηγήσει στη γνώση αυτή :eek:.

Καλημέρα.

Μπορείς να γίνεις περισσότερο σαφής για το παραπάνω; Ποια είναι τα ήθη και τα έθιμα στα οποία μας οδηγούν τα θρησκευτικά;

Παράθεση:

*τα επιχειρήματα περί κατήχησης είναι εκ προοιμίου γελοία μιας και αυτό αποτελεί το κύριο επιχείρημα ρεπουσιανών, κομπλεξικών εσωτεριστών, ημίτρελων που θεωρούν ότι είναι ιππότες φέροντες κόκκινους σταυρούς, βιβλιοπώληδων κ.λπ.

Είσαι σίγουρος πως έχεις γνωρίσει τον Εσωτερισμό σφαιρικά και δεν ατύχησες γνωρίζοντας μόνο τους :
"κομπλεξικών εσωτεριστών, ημίτρελων που θεωρούν ότι είναι ιππότες φέροντες κόκκινους σταυρούς";

Vakryle 16-09-13 09:39

Παράθεση:

η λύση είναι να κόψουμε τη διδασκαλία του μαθήματος που θα μπορούσε να μας οδηγήσει στη γνώση αυτή

Έχετε καταλάβει, θεωρώ, ότι κανείς δε μίλησε για κατάργησή των, αλλά για αλλαγή στο τρόπο διδασκαλίας. Αυτοί που μιλάνε για πλήρη κατάργηση, είναι μεγαλύτερη μειοψηφία και από το ποσοστό των πραγματικά Άθεων στην Ελλάδα.

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 19:29.

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.