![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Δεν χρησιμοποιώ λαθος παράγοντες και αν κάποιος πιστεύει πως χρησιμοποιώ,
τότε δεν έχει παρά να το αναδείξει και να εξουδετερώσει τα συμπεράσματα. Τα υπόλοιπα είναι παιδαριώδεις και ανώριμες "οπαδικές" αντιδράσεις ατόμων που είναι ταγμένοι στο να υπηρετούν απαρχαιωμένες και μεσαιωνικές αντιλήψεις άλλων εποχών και έχουν αδυναμία στην κατανόηση. Σημασία δεν έχει αν κάποιος "αντιπαθεί" μια ιδέα και για αυτό λέει αυτά που λέει αλλά ΑΝ οι αντιρρήσεις του έχουν τεκμηριωμένη βάση και αν μπορεί κάποιος άλλος να ανατρέψει τον συλλογισμό ή όχι.
|
|||
|
|||
![]()
Σωστά και οι δικές σου δεν έχουν - και τα 'τεκμήρια' που φέρνεις είναι συνήθως φτηνή σοφιστεία και ρητορικές ακροβασίες με ολίγη αντιφάσεων και παραπληροφόρηση
|
|
||||
|
||||
![]()
Καλά βρε Φολαρχάκο μου, αφήνω τους μελοντικούς αναγνώστες να διαβάσουν και να κρίνουν με τα δικά τους μάτια και μυαλό.
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
Α ναι ...Κάπως έτσι με τέτοιο -δήθεν-πληγωμένο ύφος απαντούν και οι Έλληνες πολιτικοί - "una faccia, una razza" Όσο η αντιεκκλησιαστική / αντιχριστιανική πολεμική υιοθετεί ψευδή και χαλκευμένα επιχειρήματα θα είναι πάντα χειρότερη από αυτό που πολεμάει. |
|
||||
|
||||
![]()
Λίτσα, αυτό που αναφέρεις με τη Βυζαντινή τέχνη ναι μεν έχει κάποια βάση αλλά δεν είναι σωστό.
Αυτό που δεν υπολογίζεις είναι ποιός είναι ο στόχος και ο σκοπός της τέχνης. Η τέχνη δεν είναι μια ανεξάρτητη οντότητα που είναι τέλεια απλά οι κακοί άνθρωποι την εξευτελίζουν. Η τέχνη ξεκάθαρα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων. Ακολουθεί και οδηγεί ταυτόχρονα. Το ότι οι αρχαίοι έλληνες έφτιαξαν γλυπτά πολύ υψηλής τεχνοτροπίας, σήμερα δεν έχει απολύτως καμιά αξία εκτός από ιστορική, για παράδειγμα. Η τέχνη έχει αλλάξει στόχο και ύφος. Δεν υφίσταται εδώ και πολύ καιρό ότι η ''υψηλή'' τέχνη έχει και ''υψηλή'' δυσκολία εκτέλεσης, δεν σημαίνει τίποτα αυτό, δεν είναι κριτήριο. Αν μη τι άλλο, αν ο συλλογισμός σου βρίσκει καθολικό αντίκρισμα, η τέχνη απο τον 19ο αιώνα και μετά είναι σε απόλυτη παρακμή? Όχι φυσικά. Οι βυζαντινοί ήθελαν να φτιάξουν μια τέχνη που εξυψώνει την ψυχή, το θείο κάλος, τον άνθρωπο ως πνευματικό ων και όχι ως σώμα. Μεταξύ μας, αυτά δεν είναι και πιο σημαντικά? Κατά κάποιον τρόπο, η βυζαντινή τέχνη άκμασε ''κόντρα'' στην αρχαία ελληνική τέχνη γιατί η αρχαία ελληνική δεν έχει βάθος, έχει μόνο ύψος. Τώρα, αν το πέτυχε ''καλά'' ή όχι, αν θα μπορούσε να γίνει και κάτι άλλο, αν το να εξυψώνεις το θείο κάλος είναι ''σκοταδιστικό'', αν ήταν καλό που εφαρμοζόταν τόση λογοκρισία.. εντάξει, δεν απορρίπτουν όλα αυτά όμως τη σπουδαιότητα της βυζαντινής τέχνης, γιατί είναι σπουδαία, και σημαντική και μοναδική. (Και εδώ να αναφέρω έτσι για το γαμώτο, η ανατολική εκκλησία αν και πάντα υπήρξε πιο εσωστρεφείς, ''πονηρή'' και ''ξεροκέφαλη'', ποτέ δεν εφάρμοσε απάνθρωπες πρακτικές της δυτικής ακόμα και σε προγενέστερο χρόνο.) Και κατά πολλές έννοιες, η βυζαντινή τέχνη είναι πολύ πιο κοντά στη σύγχρονη τέχνη, που προσπαθεί να αναδείξει όχι το φαίνεσθαι αλλά το είναι, την εσωτερικότητα, το μεγαλείο μέσα μας, τις ανησυχίες μας, τον πόνο μας, προσπαθεί να βρει ''λύτρωση''. Από αυτή την έννοια, ήταν πολύ, πολύ πιο μπροστά από την εποχή της κιόλας.
Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να΄ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις. Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι, τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις, αν μέν΄ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει. Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις, αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου. Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη violinist : 11-03-17 στις 13:03 |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Το θέμα του τι είναι τέχνη είναι τεράστιο και δεμ χωράει σε ένα πόστ. Ας περιοριστούμε εδώ στο τι ΔΕΝ πρέπει να είναι η τέχνη. ΕΝΑ: ΔΕΝ πρέπαι να είναι στρατευμένη και να υπακούσει σε συγκεκριμένες συνταγές και περιορισούς. Ότι ακριβώς ήταν η "βυζαντινή" τέχνη, ε, η κανονική τέχνη πρέπει να είναι το ανάποδο. Τέλος πάντων, αυτά τα κείμενα γράφτηκαν πριν πολλά χρόνια, σχεδόν μια δεκαετία, τότε υπήρχε η νεανική ορμή, μετά από τόσα χρόνια, έχω αλάξει λίγο, φυσικά στην προσωπικότητά μου δεν υπάρχει χώρος για κανενός είδους δεισιδαιμονία και αυτό με κάνει να μοιάζω με άθρησκη άθεη αν και δεν είμαι, απεναντιας πιστεύω ότι οι θεοί είναι παντού αλλά δεν ασχολούνται με εμάς. Το Βυζαντιο ηταν μια φυσιολογική εξέλιξη. Όταν ο Μ.Αλέξανδρος κατέκτησε την Ασία, στην πραγματικότητα η Ασία εξ-ασιάτεψε το ελληνικό πνεύμα, το εξουδετέρωσε, ότι λεεί η νεοελληνική προπαγάνδα ότι έκανε στην Ρωμαική αυτοκρατορία, την εξελλήνισε, στην πραγματικότητα αυτό συνέβει εις βάρος της κλασικής ελλάδας απ τους Ασιάτες. Σήμερα για παράδειγμα οι ορθόδοξοι παπάδες φοράνες περσικές στολές και ακολουθούν περσικά τελετουργικά. Ο Ολοκληρωτισμός και ο Δεσποτισμός ήταν το κυρίαρχο συστατικό. Μερικούς αιώνες αργότερα ο Ιουστινιανός κλείνει τις σχολές της Αθήνας και αρχίζει ο μαύρος μεσαίωνας. Η ιδέες της "απόδειξης" της αμφισβήτησης και της ελεύθερης σκέψης, μένουν ορφανές. Η αναγέννηση της Ιταλίας μερικούς αιώνες αργότερα καταφέρνει να υιοθετήσει τις ορφανές αρχαιοελληνικές ιδέες και να μεταλαμπαδευσει το πνεύμα. Μερικούς αιώνες αργότερα, οι ραγιάδες υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. μετέπειτα νεοέλληνες, αντιλαμβάνονται πως δεν είναι ακριβώς το ίδιο με τους υπόλοιπους ραγιάδες, διότι αυτοί, ομιλούν ένα γλωσσικό ιδίωμα που ομοιάζει με αυτο της αρχαίας ελλάδας την οποία θαυμάζουν ΟΛΟΙ οι σπουδαίοι δυτικοευρωπαίοι, αυτό έριξε καύσιμο στο όχημα της ανοησίας και της αμετροέπειας και αυτό πληρώνουν τώρα.
http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=2378 Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Litsa : 14-03-17 στις 15:17 |
|
||||
|
||||
![]()
Εχμ... ούτε όλα αυτά που αναφέρεις χωράνε να εξηγηθούν σε μερικές παραγράφους βρε Λίτσα. Τέλοσπάντων, δε ξέρω και γιατί τα αναφέρεις κιόλας. Δε με αφορά ούτε σε τι πιστεύει ο καθένας ούτε μπορώ να έχω άποψη για την ιστορία εκείνης της περιόδου ούτε κόπτομαι τόσο για το παρελθόν, περισσότερο από όσο κρατάει το σαββατοκύριακο τουλάχιστον. Ωραία όλα αυτά αλλά δεν ήταν ο σκοπός που σου απάντησα.
Απλά ανέφερα κάποια πράγματα για τη βυζαντινή τέχνη που θεωρώ ότι παραβλέπεις και είναι σημαντικά. Δεν είναι και του πεταματού βρε αδερφή. Και αυτό που λες για την τέχνη, ότι ΔΕΝ πρέπει να είναι στρατευμένη και να υπακούσει σε συγκεκριμένες συνταγές και περιορισούς, αν ήταν ο ορισμός σου για την τέχνη, τέχνη δεν υπήρξε ποτέ. Μόνο σήμερα μπορούμε να πούμε ότι ισχύει, και αυτό δεν είναι απόλυτο κιόλας γιατί πάντα, μα πάντα οι άνθρωποι είμαστε έρμαια του μυαλού μας... και των χρημάτων. Δε ξέρω για την αρχαία ελληνική τέχνη. Γενικά οι γνώσεις μου για την τέχνη φτάνουν μέχρι εκεί που φτάνει η μουσική. Αυτό που πληρώνουμε σήμερα είναι η ανοησία μέσα στο κεφάλι μας. Survivor και ξερό ψωμί, εδώ ο κόσμος καίγεται....... Τελοσπάντων πάλι, οφφ τοπικ.
Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να΄ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις. Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι, τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις, αν μέν΄ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει. Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις, αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου. Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη violinist : 14-03-17 στις 15:57 |
|
|||
|
|||
![]()
Φίλη Λίτσα,έχεις την τάση να ξεχωρίζεις και να δείχνεις ότι η βυζαντινή αυτοκρατορία ήταν αντίθετη στον ελληνισμό,πιάνεσαι σε συγκεκριμένα <<δέντρα>> και αφήνεις σκόπιμα στην άκρη το δάσος(να τονίσω,ότι όταν λέω σκόπιμα,εννοώ μόνο για να κυριαρχήσεις επιχειρηματολογικά).
Από την περίοδο του Ηρακλειου η βυζαντινή αυτοκρατορία άρχισε να μετατρέπεται σε ελληνοβυζαντινή. Η καρδιά της αυτοκρατοριας ήταν από την αρχή της μέχρι και το τέλος της η ελλάδα,ο πόντος και η μικρά ασία,χώρες των ελλήνων δηλαδή. Ναι,υπήρχαν κόντρες αρχικά που δημιουργήθηκαν από φανατικούς της εκκλησίας, στη συνέχεια όμως ενώ θρησκευτικά επικράτησε ο χριστιανισμός,πολιτικά και πολιτισμικά επικράτησαν οι έλληνες. Για το θέμα της τέχνης δεν είμαι και ο πλεόν ειδικός,ωστόσο μεγάλο μέρος των αρχαιοελληνικών εργων τέχνης δεν είχε θρησκευτική προελευση(ναοί,αγάλματα κα)? Δεν καταλαβαίνω που υπάρχει κάτι κακό στο να δημιουργείται τέχνη,απ'οπου και αν προέρχεται. Και ναι,οι έλληνες είχαν διαφορές με τους άλλους ραγιάδες,βασικά όλοι οι υπο οθωμανική κατοχή λαοί διέφεραν μεταξύ τους. Προσοχή εδώ γιατί μιλάω για σεβασμό της διαφορετικότητας και όχι για ρατσισμό. Αντιθέτως η θεωρία περί εξομοίωσης όλων είναι κατά τη γνώμη μου άκρως ρατσιστική. Όσο για την περσική προέλευση της εκκλησιαστικής ενδυμασίας,μιλάς με απόψεις ή με πηγές? |
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
|
|
||||
|
||||
![]()
Κοιτα, ένα ωραίο αντίγραφο αρχαιοελληνικού αγάλματος το βάζεις πολύ εύκολα
σε σπίτι για ομορφιά, ένα αντίστοιχο ορθ'οδοξη εικόνα, αν το βάλες θα νομίζουν ότι το πας για εκκλησία, δεν "στολίζει", δεν ομορφαίνει. Εμένα τουάχιστον δεν με προκαλεί χαρά. Επομένως, τέχνη, χμ, δεν το λες. Σύμβολο το λες, τέχνη όχι. Παράθεση:
Ενα θα σου πω, επειδή μιλάω ελληνικά και έχω ζήσει πάρα πολλά χρόνια ελλάδα. όταν είμαι εξωτερικό, με θεωρούν ελληνίδα. Μου βάζουν να ακούω Καρρα διότι νομίζουν οτι θα με κολακεύσουν. Μετά μου βάζουν Αντζελα, ιδιαίτερα οι Άραβες, Κουβέιτ και από κείνη τη μεριά, είναι τρελαμένοι με άντζελα, έχω μεταφράσει τουλάχιστον 2 φορές το φωτια τα σαββατόβραδο, τελος πάντων. Η τέχνη είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, εγώ το έθεσα εδώ σε αυτό το τοπίκιο πολύ περιληπτικά για να εξηγήσω πως η "πολιτισμική έκπτωση" είχε αντανάκλαση και στα προιόντα υψηλής τέχνης, ποίηση ζωγραφική γλυπτική, είτε εξαφανίσθηκαν είτε έγιναν προιόντα προπαγάνδας. Σε επόμενο μήνυμα θα το αναπτύξω περισσότερο.
|