![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Ανοίγω αυτό το θέμα που, εκτός των συμμετεχόντων θεωρώ ότι θα πρέπει να απασχολήσει τον οποιονδήποτε. Δηλώνω εξ αρχής την άγνοιά μου περί του θέματος καθώς έχω διαπιστώσει ότι ζούμε σε εποχές που οι έννοιες διαστρεβλώνονται με πολύ μεγάλη ευκολία. Έτσι λοιπόν, ως αδαής θέλω να ξεδιπλώσετε τις σκέψεις σας πάνω σε αυτό, μήπως διαφωτίσετε λίγο κι εμένα. Τι είναι ο προσυλιτισμός, ποιές μεθόδους ακολουθεί, που αποσκοπεί και αν είναι χαρακτηριστικό ορισμένων μόνο ομάδων.
Ακούγοντας αυτή τη λέξη, είμαι σίγουρος πως το μυαλό σας θα πάει απευθείας στο χριστιανισμό και αυτό δεν μου κάνει εντύπωση, δεδομένης της εμπάθειας που υπάρχει σε μια μερίδα κόσμου. Άραγε όμως ο προσυλιτισμός είναι ίδιον του χριστιανισμού μόνο; Περιμένω τις τοποθετήσεις σας. |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Όχι βέβαια, φίλε Μιχάλη... Με τον προσηλυτισμό επιδιώκεται η αύξηση του αριθμού των "πιστών" ή "οπαδών" ενός κινήματος,με αποτέλεσμα να αυξάνει και η δύναμη της επιρροής της ομάδας ή του κινήματος που προσηλυτίζει. Όσο περισσότεροι, τόσο εντονώτερη η κοινωνική επιρροή... Ο Προσηλυτισμός γίνεται κατά κύριο λόγο από θρησκευτικές και παραθρησκευτικές ομάδες αλλά όχι μόνον, και έχει γενικά να κάνει με δόγματα και "πιστεύω", θρησκευτικά ή πολιτικά. Ανερωτάσαι για "μεθόδους" προσηλυτισμού. Τα μεγάλα ρεύματα έλυσαν το θέμα αυτό με τον νηπιοβαπτισμό ή την παιδιόθεν κατήχηση, μέσα σε αποστειρωμένα από ξένες ιδέες περιβάλλοντα, δίκην Χομεϊνί. Παράλληλα, είτε απαγορεύουν την ελεύθερη άσκηση αλλοτρίου δόγματος θρησκευτικών καθηκόντων, ή, όπου "έχουν δέσει τον γάϊδαρό τους" όπως στην Ελλάδα με το κεκτημένο του νηπιοβαπτισμού, απλά φορούν "δημοκρατικό" και "ανεξίθρησκο" προσωπείο και ενώ "επιτρέπουν την ύπαρξη και λειτουργία άλλων δογμάτων, "απαγορεύουν" τον καθ' οιονδήποτε τρόπον προσηλυτισμό, οι δε παραβάτες "νόμιμα" τιμωρούνται... Για παράδειγμα, μολονότι η εφαρμογή του νόμου έχει ατονήσει εδώ και δεκαετίες, θυμάμαι προδικτατορικά ( ναι, είμαι σχετικά "παλιός"... ) την σύλληψη στον δρόμο Χιλιαστών και την προσαγωγή τους στο αυτόφωρο, επειδή προωθούσαν την "σκοπιά" και το "ξύπνα" με την κατηγορία του προσηλυτισμού... Επειδή όμως είμαι πέραν από βέβαιος ότι όλα αυτά - και όχι μόνον - τα γνωρίζεις , περιμένω αδημονών και την δική σου θέση, ευχόμενος η συζήτηση σε αυτό το νήμα να αποδώσει πνευματικούς καρπούς μέσα από την αντιπαράθεση θέσεων και Ιδεών. Άλλως τε υποθέτω ότι αυτός είναι και ο σκοπός σου με το που άνοιξες το θέμα αυτό, και όχι η "άγνοιά" σου περί τον προσηλυτισμό... Έ;
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Μιας και βλέπω ότι έχετε γνώση του πράγματος, θα σας παρακαλούσα να με διαφωτίσετε ως προς το εξής. Εάν κάποιος, ο οποίος είχε βαπτιστεί χριστιανός εξαιτίας της επιθυμίας των δικών του γονέων, επιθυμεί να αποκηρύξει αυτό το βάπτισμα και να λάβει ένα άλλο όνομα, ας πούμε Ιαλνταμπαώθ που είναι και εύηχο, μπορεί να πάει σε κάποια υπηρεσία και να το κάνει; Είναι νόμιμο; Κι ακόμη περισσότερο, αν μερικοί γονείς επιθυμούν να βαπτίσουν το τέκνο τους με άλλο τυπικό, πέρα του χριστιανικού, το όνομα που θα λάβει αυτό, θεωρείται ισχύον νομικά; Θα σας ήμουν υπόχρεος αν μου απαντούσατε σε αυτά τα ερωτήματα ή αν δεν γνωρίζετε εσείς, ας μου απαντήσει κάποιος άλλος. Κι ένα ακόμη σημείο που θα ήθελα να μου έθιγε κάποιος. Εάν εγώ, για παράδειγμα, που είμαι Βουδιστής, αρχίσω να δημοσιεύω καθ' οποιονδήποτε τρόπο κείμενα αμαυρωτικά για τους Μουσουλμάνους, την πίστη τους, τον τρόπο ζωής τους και τη στάση τους γενικότερα, σε αντιδιαστολή με τη δική μου πίστη η οποία έχει αυτά και αυτά τα θετικά στοιχεία, αυτό θα ενέπιπτε στον προσυλιτισμό; Και ας πούμε επίσης ότι αυτό δεν το κάνω μέσα σε ένα Βουδιστικό ναό αλλά σε μια πλατεία, πόρτα πόρτα, στο internet... |
|
||||
|
||||
![]()
Για να δουμε.. χμμ.. Προσηλυτισμός ειναι αυτο που ειπε ο Τακης, εκτος απο το οτι η προπαγανδα ειναι πιο βαρη θα ελεγα..
Παραδειγματα υπαρχουν πολλα, οπως αυτο που κανουν οι Μαρτυρες του Ιεχωβα, η αυτο που προσπαθισε να κανει ενα μελος του φορουμ ![]() ( ονοματα δεν λεμε φυσικα!!! ) ![]() ![]()
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Είναι απόλυτα νόμιμο, αρκεί να ακολουθηθούν οι κατά τον Νόμο επιβαλλόμενες διαδικασίες, ήτοι η σχετική αίτηση στο Πρωτοδικείο, η Δημοσίευση σε έγκριτες εφημερίδες της περιοχής, αγγελίας με το ισχύον και το νέο όνομα και η εκδίκαση της αίτησης, όπου και εκδίδεται Δικαστική Απόφαση. Επίσης η επιλογή του ονόματος είναι σε τέτοια περίπτωση ελεύθερη. Τώρα το τι συμβαίνει και το πώς αντιμετωπίζει το θέμα η Εκκλησία, αυτό είναι άλλο θέμα, που φαντάζομαι δεν απασχολεί τον αποφασίσαντα να αλλάξει όνομα, πολύ περισσότερο αν έχει επιλέξει μη χριστιανικό!... Παράθεση:
Πριν την ισχύ του νέου νόμου, ο βαπτισμός ήταν υποχρεωτικός και προσεκομίζετο το πιστοποιητικοό βάπτισης της εκκλησίας όπου έγινε η βάπτιση για να καταχωρισθεί στην οικογενειακή μερίδα το όνομα, με πλήρη στοιχεία της βάπτισης.. Παράθεση:
Το να κηρύττεις, όμως, τις θέσεις σου ή τα πιστεύω σου, πολιτικά ή θρησκευτικά από δημόσιο βήμα, αυτό ΔΕΝ είναι προσηλυτισμός, ούτε προπαγάνδα. Είναι ελεύθερη διακήρυξη Ιδεών. Το πόρτα - πόρτα όμως, είναι καθαρός προσηλυτισμός. Μπορώ να εκφράσω - π.χ. εδώ - ό,τι απόψεις θέλω, λογικές ή τρελές. Τούτο δεν είναι προσηλυτισμός και εφ' όσον δεν προτρέπω τους αναγνώστες να παραβούν τον Νόμο, δεν υβρίζω ή δεν προσβάλλω την Δημόσια Ηθική ή τα σύμβολα του Κράτους ή τον Πρόεδρο ( ως θεσμό, βέβαια ) γράφω ό,τι τρελό θέλω.
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Προσηλυτισμός γίνεται σε ένα ή λίγα άτομα την φορά, ενώ προπαγάνδα εφαρμόζεται ιδιαίτερα σε ευρεία κλίμακα, σε πλήθος ατόμων, με δημόσια ομιλία ή από ΜΜΕ... Και η προπαγάνδα διαφέρει ως προς την ελεύθερη διακήρυξη Ιδεών ως προς το ότι "βάλλει" πάντοτε κατά αντιπάλου και μόνον, ενώ η διακήρυξη εκθέτει το τι δέχεται ή πιστεύει ο ομιλητής!
Takispapa Στον Ωκεανό της ανθρώπινης βλακείας, επιπλέουν ακόμη σκάφη με ΣΤΕΓΝΟΥΣ επιβάτες... Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Τάκης Παπαδόπουλος : 03-02-08 στις 19:38 |
|
||||
|
||||
![]()
Ε και εγω αυτο εννοω, ειναι πιο βαρυ το προπαγαν.δα..
|
||||
|
||||
![]()
O προσυλιτισμος ασκειται απο ολες τις θρησκειες ανεξαιρετως.Δεν ειναι προνομιο ουτε των χριστιανων,ουτε των παγανιστων.
Οι χριστιανοι προσυλιτιζουν εμας απο τοτε που ειμαστε μικρα παιδια μεσω της βαφτισεως(φυσικα οπως ανφερθηκε ειναι απολυτως νομιμο η αλλαγη ονοματος),οι Μορμονοι που ζαλιζουν τον κοσμο και χτυπανε τις πορτες του,οι Μαρτυρες του Ιεχωβα το ιδιο,οι δωδεκαθειστες(σε αντιθεση με ευρωπαιους νεοπαγανιστες)κανουν και αυτοι προσυλιτισμο... Αυτο που αντιλαμβανομαι ειναι οτι ολοι κανουν την προπαγανδα τους αδιακριτως.Υπαρχει βεβαια και η μη θελημενη προπαγανδα που ειναι η διακηρυξη των ιδεων οπως αναφερθηκε και την κανουμε ολοι μας. Παιδια,αυτο που ξερω ειναι οτι και να σε προσυλιτισουν ειναι επιλογη δικη σου.Αν δεν θες δεν καταφερνουν τιποτα.Και οποιος νιωθει προσυλιτισμενος απο μικρο παιδι,εχει καθε διακαιωμα να κανει τις απαραιτητες νομιμες διαδικασιες για να αλλαξει. ![]() Φυσικα ειμαι εναντια σε καθε μορφη προσυλιτισμου.
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Επίσης, θα ήθελα να μου πείτε εάν η διαστρέβλωση των θέσεων κάποιας θρησκείας συνιστά προσυλιτισμό και προπαγάνδα. Συγχωρήστε με που σας κάνω τόσες ερωτήσεις που για εσάς, έχοντας τις αντίστοιχες γνώσεις ίσως μοιάζουν αφελείς, αλλά διακρίνω ότι μαζί σας μπορώ ίσως να έχω έναν πολιτισμένο διάλογο είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε σε επιμέρους ζητήματα. |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
2. Η καθύβριση του Ιησού συνιστά το αδίκημα της εξύβρισης των Θείων και διώκεται ποινικά. 3. Η διαστρέβλωση θέσεων, θρησκευτικών ή πολιτικών, είναι προπαγάνδα και όχι προσηλυτισμός, και εφ' όσον δεν προτρέπει σε αξιόποινες πράξεις, δεν συνιστά αδίκημα.
Takispapa Στον Ωκεανό της ανθρώπινης βλακείας, επιπλέουν ακόμη σκάφη με ΣΤΕΓΝΟΥΣ επιβάτες... Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Τάκης Παπαδόπουλος : 04-02-08 στις 08:39 |
![]() |
|
|