Home » από Μέλος Κοινότητα του Μεταφυσικού, Νέα από Όλο τον Κόσμο, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
από Μέλος Κοινότητα του Μεταφυσικού Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

Μεταφυσικό Πανόραμα (Απρ.-Μαϊ. 2006)

1

Αρχικός τίτλος: Μεταφυσικό Πανόραμα- Νέα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο (Απρίλιος-Μάιος 2006).
——————————————————————————–

Διάφορα παράξενα γεγονότα.

Ο “Κώδικας Ντα Βίντσι” είναι αθώος!!!:
Η δικαίωση του Νταν Μπράουν Ο «Κώδικας Ντα Βίντσι» δεν είναι προϊόν λογοκλοπής, απεφάνθη βρετανικό δικαστήριο. Ημέρα δικαίωσης για τον Αμερικανό συγγραφέα Νταν Μπράουν, καθώς δικαστήριο του Λονδίνου έκρινε την � αρασκευή ότι το κεντρικό θέμα του μπεστ σέλερ Κώδικας Ντα Βίντσι δεν αποτελεί προϊόν λογοκλοπής, όπως υποστήριζαν δύο Βρετανοί συγγραφείς και ερευνητές. Ο δικαστής � ίτερ Σμιθ έκρινε ότι ο Μπράουν δεν αντέγραψε το κεντρικό θέμα του βιβλίου Το Αγιο Αίμα και το Αγιο Δισκοπότηρο, που είχαν δημοσιεύσει το 1982 οι Μάικλ Μπέιτζεντ και Ρίτσαρντ Λι.
«Ακόμη και αν το κεντρικό θέμα είναι κλεμμένο, είναι πολύ γενικό και αφηρημένο, ώστε να προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων» αναφέρει στο σκεπτικό του ο δικαστής.
Οι Μπέιτζεντ και Λι κατηγορούσαν τον Μπράουν, κυρίως επειδή χρησιμοποίησε την ιδέα ότι ο Ιησούς και η Μαρία Μαγδαληνή είχαν αποκτήσει ένα παιδί.
Ο ίδιος ο Μπράουν χαιρέτισε την απόφαση, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έκπληξή του για το γεγονός ότι οι δύο συγγραφείς προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Ο εκδοτικός οίκος Random House (έχει εκδώσει και τα δύο βιβλία) εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του, επειδή η απόφαση του δικαστηρίου «διασφαλίζει ότι οι μυθιστοριογράφοι θα μπορούν να συνεχίσουν να εμπνέονται από τις ιστορικές έρευνες».
Μέχρι σήμερα ο Κώδικας Ντα Βίντσι έχει μεταφραστεί σε 44 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 40.000.000 αντίτυπα. Η ομώνυμη ταινία, με πρωταγωνιστικό ζεύγος τον Τομ Χανκς και την Όντρεϊ Τοτού, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους στα μέσα Μαΐου.

Όξινη βροχή “νέας γενιάς” προκαλούν οι κακοσυντηρημένοι καταλύτες στο Λεκανοπέδιο:
«Εξωτικούς» ρύπους όπως πλατίνα, παλάδιο, ρόδιο, ιρίδιο, όσμιο, ρουθήνιο παρέσυρε φέτος στο έδαφος κάθε βροχόπτωση που σημειώθηκε στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Αυτή η όξινη βροχή «νέας γενιάς» προκαλείται από τους κακοσυντηρημένους καταλύτες.
Επιστήμονες τόσο απο το � ανεπιστήμιο της Αθήνας όσο και το Εργαστήριο Oικολογίας και � ροστασίας του � εριβάλλοντος του Γεωπονικού ανίχνευσαν ίχνη αυτών των ρύπων σε διάφορα σημεία της Αττικής: στη Γλυφάδα, στους Θρακομακεδόνες, στην � εντέλη, στου Ζωγράφου. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κατεγράφησαν στο κέντρο της πόλης: στα � ατήσια, στο � εδίον του Άρεως και τα Ιλίσια.
Όπως εξηγούν ειδικοί στην εφημερίδα Τα Νέα, τα στοιχεία αυτά υπάρχουν σε όλους τους καταλύτες των αυτοκινήτων. Τα καυσαέρια που εισέρχονται στους καταλύτες διαβρώνουν τις επιφάνειές τους, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα μέταλλα, όπως αυτά που ανιχνεύτηκαν στην Αττική. Η βροχή παρασύρει τα στοιχεία αυτά και τα διασκορπίζει παντού.
Oι ρύποι αυτοί θεωρούνται εξαιρετικά τοξικοί. � ροκαλούν αλλεργίες, άσθμα, προβλήματα στα νεφρά και την καρδιά. Σε έκθεσή της η Greenpeace αναφέρει μάλιστα ότι η «νέα» όξινη βροχή πλήττει και τα φυτά.
Οι νέοι ρύποι έκαναν την εμφάνισή τους και σε άλλες μεγαλουπόλεις του κόσμου, αλλά μόνο στην � όλη του Μεξικού κατεγράφησαν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από αυτές που μέτρησαν οι επιστήμονες στο Λεκανοπέδιο. � όλεις όπως η Νάπολι, η Ρώμη, η Νέα Υόρκη, η Φρανκφούρτη έχουν καλύτερες επιδόσεις γιατί γίνονται αυστηροί έλεγχοι για τη συντήρηση των καταλυτικών αυτοκινήτων.

Ο George Bush αναγνώρισε την επανάσταση του 21!!:
Οι μόνες χώρες που γιορτάζουν την 25 Μαρτίου 1821 την Επανάσταση των Ελλήνων για Ελευθερία εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο είναι τώρα και η Η.� .Α!!!!!!
http://www.hellenicnews.com/readnew…id=4835&lang=US
Μια τεράστια επιτυχία των Ελληνοαμερικάνων….!!!
Και εδώ υπάρχουν σχέδια να την βγάλουνε από τα βιβλία ιστορίας των σχολείων…..λόγω ελληνοτουρκικής φιλίας…
Και μια ιστορική διόρθωση η επανάσταση ξεκίνησε επίσημα στις 17 Μαρτίου το 21 αλλά αυτό το έχουμε ήδη ξεχάσει λόγω εκκλησίας!!!!(Αργκ!!!)

Οι επιθανάτιες εμπειρίες «οφείλονται στην εισβολή ονείρων»:
Οι παράξενες υπερβατικές εμπειρίες τις οποίες περιγράφουν ορισμένα άτομα που πλησιάσαν το θάνατο ίσως είναι απλά όνειρα, τα οποία με κάποιο τρόπο κατάφεραν να εισβάλλουν στη φάση εγρήγορσης, προτείνουν Αμερικανοί ερευνητές.
Οι επιστήμονες του Ερευνητικού Ιδρύματος Επιθανάτιων Εμπειριών στην πολιτεία της Ουάσινγκτον κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό συγκρίνοντας ανθρώπους που δεν είχαν ποτέ μεταθανάτιες εμπειρίες με 55 άτομα που είχαν δει επιθανάτια οράματα έπειτα από τραυματικά γεγονότα, όπως τροχαία δυστυχήματα και καρδιολογικές επεμβάσεις.
Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν τέτοιες εμπειρίες, όπως «εξωσωματικά» ταξίδια, εμφάνιση λαμπερών φώτων, φώτα, τούνελ, ή μια αίσθηση γαλήνης, στο 60% των περιπτώσεων είχαν ζήσει στην προηγούμενη ζωή τους τουλάχιστον ένα επεισόδιο κατά το οποίο τα όνειρα είχαν αναμιχθεί με την πραγματικότητα. Στην ομάδα ελέγχου, το ποσοστό τέτοιων μεταιχμιακών ονείρων ήταν μόλις 24%.
Το φαινόμενο αυτό ίσως οφείλεται σε φάσεις ύπνου REM (Rapid Eye Movement, ταχύτατη κίνηση των ματιών), κατά τις οποίες παράγονται τα όνειρα, που κατά λάθος εκδηλώνονται στη φάση της εγρήγορσης.
� αλαιότερες έρευνες, αναφέρει το Nature.com, είχαν δείξει ότι η ηλεκτική διέγερση ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου μπορεί να πυροδοτήσει εμπειρίες στις οποίες το υποκείμενο έχει την αίσθηση ότι αιωρείται έξω από το σώμα του. Την ίδια επίδραση μπορεί να έχει η κεταμίνη, αναισθητικό για κτηνιατρική χρήση που χρησιμοποιείται και ως παράνομο ναρκωτικό.
Η νέα θεωρία των επιστημόνων φαίνεται να εξηγεί και τις περιπτώσεις επιθανάτιων εμπειριών στις οποίες ο ασθενής νοιώθει το σώμα του παράλυτο. Ορισμένοι υγιείς άνθρωποι επίσης νιώθουν παράλυτοι λίγο πριν αποκοιμηθούν ή αμέσως μόλις ξυπνήσουν. Στη διάρκεια του ύπνου REM, ο μυικός τόνος πέφτει, πιθανώς για να μην αντιδρά έντονα το σώμα στα όνειρα που παράγει ο εγκέφαλος.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology.

Ανησυχητική αύξηση των προβλημάτων υγείας λόγω της σκόνης των δίδυμων πύργων:
Σε 15.000 αυξήθηκαν τα άτομα με προβλήματα υγείας που αποδίδονται στην εισπνοή τοξικών συστατικών της σκόνης που τύλιξε το Μανχάταν μετά την καταστροφή των Δίδυμων � ύργων. � ολλά από τα θύματα καταγγέλλουν ψευδείς κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι ο αέρας ήταν ασφαλής και στρέφονται στη Δικαιοσύνη.
Ιατροδικαστής ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο θάνατος αστυνομικού που παρουσίασε νόσο του αναπνευστικού «συνδέεεται άμεσα» με την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Ο Τζέιμς Ζαντρόγκα, που εργαζόταν στο Ground Zero, πέθανε τον Ιανουάριο- η ετυμηγορία του ιατροδικαστή του Νιου Τζέρσεϊ είναι η πρώτη του είδους.
Τα παραδείγματα είναι πολλά. Ο Τζεφ Έντιν, πρώην επικεφαλής μονάδας της αστυνομίας, έχει σήμερα δυσκολία στην αναπνοή και επιβιώνει με κοκτέιλ φαρμάκων. Η Κέλι Κολάντζελο αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων υγείας, περιλαμβανομένου άσθματος. Απλά έτυχε να ζει κοντά στους Δίδυμους � ύργους και φοβάται ότι σε 15 χρόνια θα είναι ένα ακόμη θύμα.
Και οι δύο παρουσίασαν αυτό αποκαλούσαν όλοι την εποχή εκείνη «βήχας του Κέντρου � αγκόσμιου Εμπορίου». � ίστευαν ότι θα περάσει όταν απομακρυνθεί η σκόνη που κατέκλυσε το Μανχάταν μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες. Ωστόσο, τα προβλήματα υγείας όχι απλώς επιδεινώθηκαν, αλλά αυξήθηκε ταυτόχρονα ανησυχητικά η λίστα των πασχόντων.
Η προφανής αιτία, όπως επισημαίνει το BBC, είναι οι επιβλαβείς ουσίες της τοξικής σκόνης που εισέπνευσαν όσοι βρέθηκαν στον τόπο της τραγωδίας ή κοντά. Μόλυβδος από 50.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αμίαντος από τα οικοδομικά υλικά των Δίδυμων � ύργων και επικίνδυνα υψηλά επίπεδα αλκαλικότητας από το τσιμέντο.
Στη λίστα που συνέταξε το Mount Sinai Medical Center υπάρχουν 16.000 περιπτώσεις εκ των οποίων οι 8.000 απαιτούν θεραπεία. Επιπλέον έχει καταγραφεί ότι 7.000 πυροσβέστες παρουσίασαν σειρά προβλημάτων υγείας, συνεπώς συνολικά φθάνουμε στις 15.000 περιπτώσεις.
� ολλοί από τους ανθρώπους που πάσχουν σήμερα από προβλήματα υγείας εστάλησαν στους Δίδυμους � ύργους για να βοηθήσουν στο έργο της ανεύρευσης επιζώντων. Αλλοι πήγαν εθελοντικά και πολλοί έτυχε να ζουν ή να εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή. Οι τελευταίοι νοιώθουν απογοητευμένοι έως και προδομένοι από την κυβέρνηση.
Τις μέρες που ακολούθησαν τις επιθέσεις, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας � εριβαλλοντικής � ροστασίας (EPA) δήλωσε ότι από τις μετρήσεις προέκυψε ότι ο αέρας είναι ασφαλής. Και με αυτή τη διαβεβαίωση οι Αρχές άνοιξαν εκ νέου τη Γουόλ Στριτ, γεγονός που θεωρήθηκε την εποχή εκείνη μεγάλη τόνωση ηθικού για ένα πληγωμένο έθνος.
� άντως, τα ομοσπονδιακά δικαστήρια επέτρεψαν την υποβολή μήνυσης κατά των συγκεκριμένων Αρχών. Τον περασμένο μήνα δικαστής χαρακτήρισε τις διαβεβαιώσεις της Υπηρεσίας � εριβαλλοντικής � ροστασίας παραπλανητικές. Η νομική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει χρόνια…

Νέες αναταράξεις προκαλεί η ανακάλυψη του “ευαγγελίου του Ιούδα”:
Το μοναδικό γνωστό αντίγραφο του Ευαγγελίου του Ιούδα, χαμένο στην αιγυπτιακή έρημο για τουλάχιστον 17 αιώνες, παρουσιάζεται για πρώτη φορά μεταφρασμένο, έπειτα από την ολοκλήρωση μιας πολετούς προσπάθειας από τη National Geographic Society.
Η ελληνική μετάφραση του ιστορικού κειμένου θα κυκλοφορήσει στις 11 Απριλίου, μαζί με το τεύχος του National Geographic όπου παρουσιάζεται το εντυπωσιακό ιστορικό της ανακάλυψης, μαζί με δοκίμια επιφανών θεολόγων και ειδικών της κοπτικής γραμματείας, που αφηγούνται όλη τη συναρπαστική ιστορία του ευαγγελίου του Ιούδα στο πλαίσιο της πρωτοχριστιανικής Εκκλησίας.
Σε αντίθεση με την Καινή Διαθήκη, που παρουσιάζει τον Ιούδα ως τον υπέρτατο προδότη του Ιησού, ο αρχαίος, δυσανάγνωστος κώδικας δίνει μια διαφορετική εκδοχή, σύμφωνα με την οποία ο Ισκαριώτης παρέδωσε τον δάσκαλό του κατ’ εντολή
του Κυρίου του, ένα βήμα απαραίτητο για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.
Το ευαγγέλιο αυτό, σημειώνει το περιοδικό, ανακλά μια πρώιμη εκδοχή του χριστιανισμού επηρεασμένη από το γνωστικισμό κι χαρακτηρίστηκε αιρετικό από τους � ατέρες της πρώιμης χριστιανικής εκκλησίας.
Ο πάπυρος με το Ευαγγέλιο του Ιούδα ανακαλύφθηκε στην έρημο Ελ Μίνια τη δεκαετία του ’70 αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκε στον κόσμο των εμπόρων αρχαιοτήτων, ένας από τους οποίους το έκρυψε για 16 χρόνια σε μια τραπεζική θυρίδα στη Νέα Υόρκη. Τρεις δεκαετίες αργότερα, έφτασε στα χέρια του Ελβετού καθηγητή και ειδικού στην κοπτική γραμματεία Ρόντολφ Κασέρ και την � έμπτη παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου του National Geographic στην Ουάσινγκτον.
Το κείμενο γράφτηκε τον 3ο ή 4ο αιώνα στην κοπτική, γλώσσα που γραφόταν με ελληνικούς χαρακτήρες και μιλιόταν στην Αίγυπτο την πρωτοχριστανική εποχή. � ιστεύεται ότι είναι αντίγραφο του πρωτότυπου ευαγγελίου που συντάχθηκε στην ελληνική γλώσσα πριν από το 180 μ.Χ.
Το ευαγγέλιο των 31 σελίδων, χρονολογημένο, ταυτοποιημένο και μεταφρασμένο, ξεκινά με τα λόγια: «Η απόκρυφη διήγηση της αποκάλυψης που φανέρωσε ο Ιησούς σε συνομιλία με τον Ιούδα τον Ισκαριώτη…».
Το γνωστικό κείμενο έρχεται σε αντίθεση με τα ευαγγέλια Κατά Ματθαίον, Κατά Μάρκον, Κατά Λουκάν και Κατά Ιωάννην( * ), καθώς παρουσιάζει τον Ιούδα ως τον καλύτερο μαθητή τον Ιησού και τον μόνο που αντιλαμβανόταν ορθά τις διδαχές του.
Οι γνωστικοί πίστευαν σε μια απόλυτη πηγή αγαθού, την οποία αντιλαμβάνονταν ως το θείο νου, έξω από το φυσικό σύμπαν. Όλοι οι άνθρωποι φέρουν μέσα τους έναν σπινθήρα αυτής της θείας δύναμης, αλλά είναι αποκομμένοι από αυτόν εξαιτίας του υλικού κόσμου που τους περιβάλλει -έναν ατελή κόσμο, όπως τον έβλεπαν οι γνωστικοί.
Το σημαντικότερο εδάφιο του αμφιλεγόμενου ευαγγελίου είναι αυτό όπου ο Ιησούς λέει στον Ιούδα: «Εσύ θα θυσιάσεις τον άνθρωπο που με ενδύει».
Με άλλα λόγια, ο Ιούδας, διευκολύνοντας το θάνατο του Ιησού, τον βοηθά να απαλλαγεί από την υλική του σάρκα και να απελευθερώσει το θείο σπινθήρα του. Το γεγονός ότι ο Ιησούς αναθέτει αυτό το καθήκον στον Ισκαριώτη είναι ένα δείγμα του πόσο τον ξεχώριζε.
Τα ηλικίας 1600 ετών χειρόγραφα του λεγόμενου Ευαγγελίου του Ιούδα θα επιστραφούν στην Αίγυπτο έπειτα από μια περιπέτεια 36 ετών σε διάφορες τρίτες χώρες, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Αιγύπτιος υπουργός � αιδείας Φαρούκ Χόσνι.
Η πρώτη μετάφραση του Ευαγγελίου, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα από το περιοδικό National Gegraphic, συζητήθηκε πολύ στο χώρο της θεολογίας, καθώς το ευαγγέλιο υποστηρίζει ότι ο ίδιος ο Ιησούς είχε ζητήσει από τον Ιούδα -τον καλύτερο μαθητή του- να τον προδώσει.
Οι 13 κύλινδροι των χειρογράφων, που χρονολογούνται στον 3ο, ή 4ο αιώνα μ.Χ. έχουν γραφτεί στην αρχαία κοπτική (που βασίζεται στο ελληνικό αλφάβητο) και βρέθηκαν τυλιγμένοι σε μία δερμάτινη επένδυση, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς.
Οι κύλινδροι φυγαδεύθηκαν από την Αίγυπτο το 1970, έπειτα από την ανακάλυψή τους από έναν χωρικό στην έρημο της Μένια, στη νότιο Αίγυπτο.
Το 2000, το Ελβετικό Ίδρυμα Μαικήνας για την Αρχαία Τέχνη αγόρασε τα χειρόγραφα, τα οποία ήταν σε κάκιστη κατάσταση, από έναν έμπορο έργων Τέχνης. Σε συμφωνία με τον Χαουάς, η National Geographic Society και το Waitt Institute for Historical Discovery αγόρασαν κατόπιν τους κυλίνδρους από το ελβετικό ίδρυμα.
Τα δύο ιδρύματα συντήρησαν, ταυτοποίησαν και μετέφρασαν τους κυλίνδρους, οι οποίοι θα επιστραφούν στην Αίγυπτο, όπου θα εκτεθούν στο Κοπτικό Μουσείο, τόνισε ο Χαουάς.
Οι 13 κύλινδροι είναι το μόνο σωζόμενο αντίγραφο του ευαγγελίου, το οποίο αντιγράφηκε από το πρωτότυπο που κυκλοφόρησε περί το 180 μ.Χ. κι ήταν γραμμένο στην αρχαία Ελληνική.

Tα φίδια εξελίχθηκαν στην ξηρά:
Ένα απολιθωμένο φίδι με δύο πόδια που ανακαλύφθηκε στην Αργεντινή, το πιο πρωτόγονο γνωστό είδος φίδιού, ενισχύει την υπόθεση ότι τα φίδια εξελίχθηκαν στην ξηρά και όχι στο νερό.
Οι βιολόγοι γνώριζαν από παλαιότερες μελέτες ότι τα φίδια κατάγονταν από τετράποδες σαύρες που προσαρμόστηκαν σταδιακά έχασαν τα άκρα τους. Όμως οι ειδικοί διαφωνούν εδώ και χρόνια για το κατά πόσο αυτή η μεταμόρφωση συνέβη σε χερσαίο ή σε υδάτινο περιβάλλον.
Το συγκεκριμένο ερπετό, που ζούσε στο χερσαίο περιβάλλον της � αταγονίας πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια, είναι το μόνο γνωστό φίδι που διαθέτει ιερό οστούν, το οστό που στηρίζει τη λεκάνη.
Το χαρακτηριστικό αυτό εξαφανίστηκε καθώς τα φίδια εξελίχθηκαν από τις σαύρες, και επομένως το απολίθωμα πρέπει να είναι το πιο πρωτόγονο γνωστό φίδι, δήλωσε ο Χουσάμ Ζάχερ του � ανεπιστημίου του Σάο � άολο στη Βραζιλία, συγγραφέας της σχετικής δημοσίευσης στο Nature.
Το πλάσμα, που ονομάστηκε Najash rionegrina, είχε μήκος ένα μέτρο και είναι ξεκάθαρο ότι ζούσε σε χερσαίο περιβάλλον. Η ανατομία του δείχνει ότι ζούσε σε λαγούμια, ενώ οι αποθέσεις μέσα στις οποίες βρέθηκε το απολίθωμα βρίσκονταν τότε στην ξηρά.
� αρόλο που το φίδι είχε πίσω πόδια, εκτιμούν οι ερευνητές, η κίνησή του ήταν μάλλον ίδια με των σύγχρονων φιδιών και τα πίσω άκρα χρησιμοποιούνταν σπάνια, ίσως για διευκόλυνση στο σκαρφάλωμα.
Το όνομα Najash rionegrina προήλθε από μια εβραϊκή λέξη για το φίδι και από την περιοχή Ρίο Νέγκρο της Αργεντινής, όπου εντοπίστηκε.

Στη Νότιο Κορέα το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο τείχος του κόσμου:
Η Νότιος Κορέα ανακοίνωσε την � αρασκευή την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου τείχους στον κόσμο, μια κατασκευή 33 χιλιομέτρων που θα δημουργήσει νέα γη στη θέση ενός τεράστιου κόλπου και θα αλλάξει έτσι το χάρτη της χώρας. Το τείχος ενώνει τα δύο άκρα του κόλπου του Σεμανγκέουμ στη δυτική ακτή της κορεατικής χερσονήσσου. Όπως αναφέρει το Reuters ο κόλπος σταδιακά θα εκχερσωθεί για να δημιουργηθεί μια νέα έκταση 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έξι φορές μεγαλύτερη από το Μανχάταν.
Στα 15 χρόνια που διήρκεσε το φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο οι περιβαλλοντιστές δεν σταμάτησαν να προειδοποιούν για περιβαλλοντική καταστροφή.
Η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει ακόμα αποφασίσει πώς θα αξιοποιηθεί η νέα γη, ωστόσο αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οραματίζονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις και πάρκα με τεχνητές λίμνες. � άντως οι αγρότες υποστηρίζουν ότι το έδαφος της περιοχής θα είναι αδύνατο να καλλιεργηθεί αφού θα είναι κορεσμένο με αλάτι.
Το σχέδιο για την ανάπτυξη του φτωχού κόλπου του Σεμανγκέουμ προέκυψε μετά τον � όλεμο της Κορέας από το 1950 έως το 1953, όταν οι πόροι της χώρας δεν επαρκούσαν για τον πληθυσμό. Σήμερα όμως ο αγροτικός πληθυσμός έχει συρρικνωθεί στην περιοχή και ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση του χώρου χρειάζεται να αλλάξει.
Αυτό που σίγουρα θα αλλάξει θα είναι και το οικοσύστημα του κόλπου, προειδοποιούν περιβαλλοντικές οργανώσεις και ειδικοί. Το τείχος θα παρεμποδίζει τις κινήσεις της παλίρροιας και θα σκοτώσει τα οστρακόδερμα και τα μικρά ψάρια με τα οποία τρέφονται τα αποδημητικά πτηνά. Αρκετά είδη υδρόβιων πουλιών αναμένεται να εξαφανιστούν.

� ανέξυπνα σπίτια σύντομα κοντά μας:
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες η έκθεση «Smart Home Show» που έγινε στην πόλη Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας , στην οποία παρουσιάστηκαν όλες οι τελευταίες δημιουργίες στον τομέα του προηγμένου ηλεκτρονικού οικιακού εξοπλισμού.Η διαπίστωση από την εφετινή έκθεση είναι ότι ολοένα και περισσότερα προιόντα και υπηρεσίες που κάνουν τα σπίτια μας «εξυπνότερα» και διευκολύνουν τη ζωή μας γίνονται πλέον προσιτά (οικονομικά) στο μέσο καταναλωτή.Σε πρώτο επίπεδο υπάρχουν οι νέας γενιάς οικοσυσκευές (τηλεοράσεις,ψυγεία,φούρνοι κτλ.) που έχουν δυνατότητα σύνδεσης με το Ίντερνετ.Υπάρχουν επίσης συστήματα ασφαλείας (κάμερες,συναγερμοί κτλ.) τα οποία μπορεί να ελέγχει ο κάτοικος από μακριά (είτε μέσω υπολογιστή , είτε μέσω κινητών τηλεφώνων).Έτσι θα μπορεί κάποιος να βλέπει οπουδήποτε κι αν βρίσκεται τι συμβαίνει στο σπίτι του και σε περίπτωση ανάγκης να πράττει αναλόγως.Στο τελικό στάδιο ετοιμασίας βρίσκονται επίσης τα συστήματα που θα επιτρέπουν τον έλεγχο διαφόρων συσκευών και πραγμάτων στο σπίτι (πλυντήρια,θερμοσίφωνες,καλοριφέρ,φώτα κ.α.) από το κινητό τηλέφωνο.Έτσι θα μπορεί , για παράδειγμα , κάποιος την ώρα που ξεκινάει από το γραφείο για να επιστρέψει στο σπίτι να δίνει εντολή από το κινητό του να ανοίξει ο θερμοσίφωνας ή να ανοίξει το καλοριφέρ για να είναι ζεστό το σπίτι.Αναπτύσσονται επίσης μια σειρά από συστήματα φωτισμού.Συστήματα με τα οποία θα μπορεί κάποιος να ενεργοποιεί το φωτισμό στο σπίτι όπως θέλει με ηχητικές εντολές ή αυτοματοποιημένα συστήματα , για παράδειγμα , όταν ανοίγει η τηλεόραση τα φώτα να χαμηλώνουν αυτόματα μόνα τους σε ένταση που έχει προκαθορίσει ο κάτοικος.Άλλος ενδιαφέρων τομέας είναι εκείνος της κατασκευής «έξυπνων» επίπλων , όπως ο καναπές που μπορεί να αντιλαμβάνεται αν κάποιος έχει κοιμηθεί σε κακή στάση και τον ξυπνάει ή εκείνος που λειτουργεί και ως ξυπνητήρι και , σε περίπτωση που αυτός κοιμάται σε αυτόν δεν ξυπνάει στην προγραμματισμένη ώρα , τον πετάει κάτω…

Τεχνητό μόριο καθυστερεί τη γήρανση:
Το όνειρο για το ελιξήριο της αιώνιας νεότητας ίσως να μην είναι πια και τόσο απόμακρο.Νοτιοκορεάτες χημικοί κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα τεχνητό μόριο που φέρνει αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα.Όχι,βέβαια,στον άνθρωπο,αλλά στο νηματώδη σκώληκα Caenorhabditis elegans.Το σκουλήκι αυτό έχει τη θαυμαστή ικανότητα να παραμένει σε μακροχρόνια «εφηβεία»,όταν το περιβάλλον είναι φτωχό.Τότε,σταματάει να αναπτύσσεται,και περνάει στη λεγόμενη «κατάσταση Dauer» (που σημαίνει «διάρκεια» στα γερμανικά) ,μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες.Για πολύ καιρό οι ερευνητές αναζητούσαν το μόριο που αναστέλλει στο σκουλήκι την διαδικασία της γήρανσης,και τώρα,όχι μόνο το εντόπισαν,αλλά έφτιαξαν και ένα συνθετικό αντίγραφό του.Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την πληρέστερη κατανόηση των διαδικασιών της γήρανσης του ανθρώπου

O Iησούς περπάτησε πάνω σε πάγο!:
Ιησούς μπορεί να περπάτησε πάνω σε ένα κομμάτι πάγο και όχι στο νερό υποστηρίζει αμερικανός καθηγητής
Η Καινή Διαθήκη γράφει πως ο Ιησούς περπάτησε πάνω στο νερό, αλλά ένας καθηγητής Ωκεανογραφίας του πανεπιστημίου της Φλόριντα πιστεύει πως υπάρχει και μια άλλη εκδοχή, πέρα από το θαύμα: να περπάτησε πάνω σε ένα κομμάτι πάγου που επέπλεε. Ο καθηγητής Ντορόν Νοφ είχε αναπτύξει τη θεωρία στις αρχές της δεκαετίας του ’90 πως ο διαχωρισμός της Ερυθράς από τον Μωϋσή έχει επιστημονική εξήγηση. Συγκεκριμένα είχε επισημάνει πως ο διαχωρισμός της θάλασσας είναι πιθανόν να προκλήθηκε από ειδικές συνθήκες που επικρατούσαν στον αέρα και στο νερό. Στη νέα μελέτη του καθηγητή Νοφ επισημαίνεται πως ένας ασυνήθιστος συνδυασμός συνθηκών στα νερά και στην ατμόσφαιρα στην περιοχή που σήμερα είναι το βόρειο Ισραήλ μπορεί να προκάλεσε το σχηματισμό πάγων στη Θάλασσα της Γαλιλαίας. Ο Νοφ χρησιμοποίησε πίνακες με τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην επιφάνεια της Μεσογείου και στατιστικά μοντέλα για να εξετάσει τη δυναμική της Θάλασσας της Γαλιλαίας, που σήμερα οι ισραηλινοί ονομάζουν λίμνη Κινερέτ. Από τη μελέτη προέκυψε πως μια περίοδος όπου καταγράφηκαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή από το 1.500 ως το 2.600 π.Χ. είναι πιθανό να περιλαμβάνει και τις δεκαετίες που ζούσε ο Ιησούς. Η πτώση της θερμοκρασίας είναι δυνατόν να έχει προκαλέσει τη δημιουργία πάγου, με τέτοιο πάχος που να αντέχει το βάρος ενός ανθρώπου. Όσοι βρίσκονταν εκεί στις όχθες της λίμνης θα ήταν αδύνατον να διακρίνουν τον πάγο, διευκρίνισε ο Νοφ. Ο καθηγητής στη μελέτη του, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο στην επιθεώρηση “Journal of Paleolimnology” γράφει πως αυτή είναι μια πιθανή εξήγηση για το πως ο Ιησούς περπάτησε πάνω στο νερό. “Αν με ρωτήσετε αν πιστεύω πως κάποιος περπάτησε πάνω στο νερό θα απαντήσω ‘όχι’. Ίσως κάποιος να περπάτησε πάνω σε πάγο. � ιστεύω πως η εξήγηση βρίσκεται σε ένα φυσικό φαινόμενο. Αφήνουμε σε άλλους να αποφανθούν αν η μελέτη μας εξηγεί το περιεχόμενο της Βίβλου”, κατέληξε.

Eλληνικά σε όλο τον κόσμο σε 344 έδρες σπουδών:
Από το � εκίνο έως την Αριζόνα και από το Τούρκου της Φινλανδίας έως το Κέιπ Τάουν στη Νότιο Αφρική, η ελληνική γλώσσα έχει απλώσει ρίζες. «� ρεσβευτές» της, εκατοντάδες ξένοι πανεπιστημιακοί που διδάσκουν σε έδρες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης σε χώρες όλου του κόσμου. Στις πέντε ηπείρους υπάρχουν σήμερα 344 έδρες ελληνικών σπουδών, από αυτές 179 στην Ευρώπη και 63 στις Η� Α. Το ενδιαφέρον διευρύνεται συνεχώς, έτσι το υπουργείο � αιδείας προκήρυξε για την προσεχή χρονιά 36 θέσεις σε χώρες όπως η Κίνα, η Κορέα, η Ταϊλάνδη κ.ά.
Η γλώσσα μας στα πέρατα της οικουμένης
Λειτουργούν ήδη 344 έδρες ελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμια, ενώ δημιουργούνται συνεχώς νέες
Tου Aπoστολου Λακασα
Aπό την Aριζόνα ώς το � εκίνο. Aπό το Tούρκου της Φινλανδίας ώς το Kέιπ Tάουν της Nότιας Aφρικής. H ελληνική γλώσσα -παρότι το γεωγραφικό… διαμέτρημα της χώρας μας μικρό- έχει καταφέρει να απλώσει ρίζες σε όλο τον κόσμο. «� ρεσβευτές» της είναι εκατοντάδες ξένοι πανεπιστημιακοί που έχουν ιδρύσει έδρες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης σε πανεπιστήμια της χώρας τους. Mάλιστα, ο αριθμός τους αυξάνεται, καθώς τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά γνωρίζουν… πιένες. Eίναι αληθινά εντυπωσιακός ο κατάλογος του υπουργείου � αιδείας που απαριθμεί τις χώρες όπου υπάρχουν πανεπιστημιακές έδρες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. Kαι στις πέντε ηπείρους υπάρχουν συνολικά 344 έδρες ελληνικών σπουδών. Oι περισσότερες βρίσκονται στις χώρες της Eυρώπης -179-, ενώ 63 έδρες έχουν καταμετρηθεί στις H� A, οι περισσότερες σε ένα κράτος. Oλη η αμερικανική ήπειρος αριθμεί 82 έδρες, εάν σε αυτές των H� A προστεθούν οι 10 έδρες στις χώρες της Λατινικής Aμερικής και οι 9 στον Kαναδά. Στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν 34 έδρες, στην Aσία 22, στην Aυστραλία 16 και στην Aφρική 11 έδρες. Oι έδρες αυτές απευθύνονται σε όλους όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, καθώς και στους περίπου 120.000 ομογενείς μαθητές σε 64 χώρες. Σε πολλές από αυτές διδάσκουν Ελληνες φιλόλογοι, ενώ για την επόμενη χρονιά το υπουργείο � αιδείας έχει προκηρύξει 36 νέες θέσεις σε χώρες… όπως η Kίνα, η Kορέα, η Tαϊλάνδη ή πιο οικείες μας όπως οι H� A, η Iσπανία και η Tουρκία.
Τα ξένα πανεπιστήμια πάντα είχαν έναν σοβαρό λόγο να δημιουργήσουν τμήματα και έδρες για τις σπουδές στην ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό. H αρχαία Eλλάδα και ο πολιτισμός της αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη πολλών σύγχρονων επιστημών. O � λάτων, ο Aριστοτέλης συνεχίζουν να γοητεύουν όπως και ο λόγος του Aισχύλου, του Σοφοκλή, του Eυριπίδη, του Aριστοφάνη που συνεχίζει να ακούγεται όχι μόνο στις μεγάλες σκηνές των ξένων κρατικών θεάτρων, αλλά και σε μικρά πειραματικά στούντιο νέων θεατρικών ομάδων.
Oμως, την τελευταία τριετία το ρεύμα για τις ελληνικές σπουδές έχει αυξηθεί και η επιτυχημένη διοργάνωση των Oλυμπιακών Aγώνων που μετέφερε τις εικόνες της σύγχρονης Eλλάδας σε όλο τον πλανήτη αποτελεί έναν βασικό λόγο γι’ αυτό. � αράλληλα, σημαντικός ρόλος της Eλλάδας στη Nοτιοανατολική Eυρώπη (μοναδικό μέλος της Eυρωπαϊκής Eνωσης μαζί με την Kύπρο) αλλά και το άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων σε αγορές του εξωτερικού δημιουργούν νέες ανάγκες για γνώστες της ελληνικής γλώσσας. Eίναι χαρακτηριστικό ότι ο 20χρονος Σου Tάο Γιαν (έχει «βαφτισθεί» Δημήτρης στις σχέσεις του με τους καθηγητές και τους συμφοιτητές του), ο οποίος σπουδάζει στο Διεθνές � ανεπιστήμιο της Σαγκάης δήλωσε στην «K» -στο πλαίσιο μιας επίσημης επίσκεψης της υπουργού � αιδείας κ. Mαριέττας Γιαννάκου στην Kίνα- ότι στόχος του είναι να γίνει διερμηνέας, καθώς οι εμπορικές σχέσεις Eλλάδας-Kίνας αναπτύσσονται ραγδαία.
«Yπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά σε πολλές χώρες. Δημιουργούνται έδρες ελληνικών σε χώρες όπως το Oυζμπεκιστάν, η Iορδανία, η Tυνησία. Φυσικά, οι ελληνικές σπουδές ανθούν σε πανεπιστήμια χωρών, που αποτελούν παραδοσιακά προπύργια των ουμανιστικών σπουδών» ανέφερε στην «K» η ειδική γραμματέας Oμογενών και Διαπολιτισμικής Eκπαίδευσης και καθηγήτρια του � αντείου � ανεπιστημίου κ. Iσμήνη Kριάρη-Kατράνη. Kαι συμπληρώνει: «Kαι το ενδιαφέρον δεν αφορά μόνο τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και τους εκπροσώπους του. Aφορά και τη νεότερη Eλλάδα. Aυτό οφείλεται κατά ένα λόγο στο ότι ζούμε πλέον σε ένα «παγκόσμιο χωριό». Tα νοητά σύνορα των κρατών έχουν αμβλυνθεί και οι άνθρωποι μπορούν ευκολότερα να γνωρίσουν έναν άλλο πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό οι άνθρωποι μπορούν να βρουν ευκολότερα διέξοδο στις επιστημονικές τους περιέργειες». Σύμφωνα με την ίδια, ενισχύεται το ενδιαφέρον για τη σύγχρονη Eλλάδα. «Για την τέχνη της, τη λαϊκή της παράδοση, τη μουσική, τη λογοτεχνία» λέει η κ. Kριάρη. Eνα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι η Eλλάδα αποτελεί το κέντρο της ορθοδοξίας.
Απόσπαση φιλολόγων
H ελληνική πολιτεία εύλογα ενδιαφέρεται να τονώσει το ενδιαφέρον των ξένων για τα ελληνικά. Eτσι, σε 46 έδρες το υπουργείο � αιδείας έχει αποσπάσει 66 φιλολόγους, οι οποίοι συνδράμουν το έργο των ξένων καθηγητών. Bέβαια, η πλήρωση των θέσεων είναι σε ορισμένες περιπτώσεις δύσκολη, ιδίως σε μακρινές χώρες. «Eίναι δύσκολη η αποστολή τους. Bέβαια δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις επιπλέον οικονομικές απολαβές» λέει η κ. Kριάρη, που απευθύνει πρόσκληση σε όσους έχουν μεράκι να διαδώσουν τη γλώσσα μας, γνωρίζοντας παράλληλα μια άλλη χώρα και έναν ξένο πολιτισμό.
«Eχουμε μία γλώσσα που αποτελεί τη ρίζα του ευρωπαϊκού πολιτισμού»
«Hξερα τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό από το σχολείο. Eμαθα για τον Σωκράτη, τον Aριστοτέλη. Σιγά σιγά άρχισα να καταλαβαίνω και τη σύγχρονη Eλλάδα. Δεν ξέρω τι με ώθησε στη χώρα σας. O Θεός το αποφάσισε» μας λέει η 25χρονη Κινέζα Γιουέ Oυ, που σπουδάζει ελληνικά στο � ανεπιστήμιο του � εκίνου. «Συγκινήθηκα να τους διδάσκω αρχαία ελληνικά και να μου μιλούν για � λάτωνα και Σωκράτη στις εσχατιές της γης» είναι τα λόγια της Ελληνίδας φιλολόγου, συμβούλου του � αιδαγωγικού Iνστιτούτου κ. Xριστίνας Bέικου, η οποία πρόσφατα δίδαξε μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας στο Iνστιτούτο Δυτικών Γλωσσών της Φιλοσοφικής Σχολής του � ανεπιστημίου Pαμκαμχάενγκ της Mπανγκόκ στην Tαϊλάνδη. Δύο διαφορετικές γενιές, δύο διαφορετικοί κόσμοι, μια κοινή συνισταμένη: η αγάπη για τα ελληνικά και τον πολιτισμό της χώρας μας.
Συναντήσαμε τη Γιουέ Oυ στο πανεπιστήμιό της, που βρίσκεται στο κέντρο του � εκίνου και για τις αίθουσες διδασκαλίες, τα γραφεία και τα εργαστήριά του χρησιμοποιούνται εντυπωσιακά παραδοσιακά οικήματα χτισμένα από τα τέλη του 19ου αιώνα. «Θα ήθελα να έλθω και στη χώρα σας να σπουδάσω ελληνικά, και μετά να επιστρέψω για να διδάξω τη γλώσσα σας εδώ. � ιστεύω ότι οι Ελληνες είναι άνθρωποι φιλόξενοι. Aπό την άλλη, οι εικόνες των ελληνικών νησιών είναι εντυπωσιακές» μας λέει, τονίζοντας ότι θα έχει εύκολη επαγγελματική αποκατάσταση, αφού -τουλάχιστον- οι διερμηνείς και οι μεταφραστές είναι απαραίτητοι σε μία χώρα που ανοίγεται στον υπόλοιπο κόσμο.
«Tο τμήμα λειτουργεί την τελευταία δεκαετία. Σήμερα έχει 38 φοιτητές» μας λέει, από την πλευρά της η κ. Bέικου, για το τμήμα στο � ανεπιστήμιο Pαμκαμχάενγκ. «Eχουμε μία γλώσσα που μπορεί να… “εξαχθεί” γιατί στηρίζεται στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, που αποτελεί τη ρίζα του ευρωπαϊκού. Eίναι ενδεικτικό ότι τα ελληνικά είναι η μία από τις έξι γλώσσες -μαζί με αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά και ρωσικά-, που διδάσκεται στο πανεπιστήμιο της Mπανγκόκ» προσθέτει η ίδια, δηλώνοντας εντυπωσιασμένη από τη δουλειά που γίνεται εκεί. «Eίναι το μεράκι των ανθρώπων. Eκεί υπάρχει μία εξαιρετική καθηγήτρια, η Oύσα Kοντραπτίμ, που καταβάλει συγκινητικές και τιμητικές ταυτόχρονα για μας προσπάθειες. Kαι όλοι πρέπει να βοηθήσουμε το έργο αυτών των ανθρώπων…».

� ώς το κατεστημένο “έφαγε” τον καθηγητή Βαρώτσο!:
Ακολουθεί αποκαλυπτικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία στις 13/4/2006. Συντάκτης του ο καθηγητής σεισμολογίας του πανεπιστημίου � ατρών, ‘Ακης Τσελέντης:
«Ετσι έφαγαν τον καθηγητή Βαρώτσο»
Του ΑΚΗ ΤΣΕΛΕΝΤΗ*
Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της- όχι μόνο τα τρώει, τα καταπίνει αμάσητα θα έλεγα, χωρίς να απομυζά ούτε το ελάχιστο που μπορεί να της προσφέρουν.
Οταν πριν από μερικούς μήνες διάβασα στις εφημερίδες για το νέο Νόμπελ Ιατρικής, που πήραν δύο Αυστραλιανοί γιατροί γιατί ανακάλυψαν το ελικοβακτηρίδιο, αμέσως το μυαλό μου πήγε στον διακεκριμένο Ελληνα γιατρό που, αρκετά χρόνια πριν από τους Αυστραλούς συναδέλφους του, είχε πρώτος αποδείξει το ίδιο- τι και αν ενημέρωνε τους ιατρικούς συλλόγους, τι και αν παρουσίαζε ένα σωρό παραδείγματα ασθενών του που θεραπεύτηκαν, κανείς δεν του έδινε σημασία.
Αμέσως μετά σκέφτηκα τον Απρίλη του 1996, που είχα συνοδεύσει σε μία επιστημονική αποστολή τον καθηγητή Βαρώτσο στο � ανεπιστήμιο του Λος Αντζελες. Θυμάμαι ακόμη τη συγκίνηση που ένιωσα όταν ένα από τα εγκυρότερα πανεπιστήμια του κόσμου είχε σηκώσει την ελληνική σημαία για να υποδεχτεί έναν Ελληνα ερευνητή.
Είχα μείνει φοβερά εντυπωσιασμένος από τον τρόπο που τον άκουγαν τα μεγαλύτερα ονόματα της Φυσικής και, όταν το βράδυ στο ξενοδοχείο, πληροφορήθηκα τι έλεγαν τα ελληνικά ΜΜΕ, πόση ντροπή και αηδία ένιωσα όταν είδα κάποιους «διακεκριμένους» Ελληνες συναδέλφους και κάποιους «έγκριτους» δημοσιογράφους (για να μη μιλήσω για παπαγαλάκια σε διατεταγμένη υπηρεσία…) να καταπατούν και να συνθλίβουν την επιστημονική οντότητα του καθηγητή.
Τα χρόνια πέρασαν από τότε, πολλές φορές μου δόθηκε η ευκαιρία να επιβεβαιώσω σε πολλούς μεγάλους σεισμούς την ορθότητα της θεωρίας του Βαρώτσου (ακόμα και στον πρόσφατο των Κυθήρων, αλλά πού να τολμήσουμε να αναφερθούμε, όταν ξεπετάχτηκαν ένα σωρό μετασεισμικοί προγνώστες…).
Δημοσιεύτηκαν δεκάδες εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά υψίστου κύρους, ανοίχτηκαν νέοι δρόμοι στην έρευνα των πρόδρομων φυσικών φαινομένων, βιβλία του καθηγητή διδάσκονται στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της αλλοδαπής, οι ιδέες του αποτέλεσαν αντικείμενο πολλών διδακτορικών διατριβών. Και όμως, στη χώρα μας η ίδια αρνητική εικόνα, αυτή, που κάποιοι τεχνηέντως καλλιέργησαν αφού εκμεταλλεύτηκαν μια στιγμή προσωπικής του ατυχίας στο σεισμό της Αθήνας για να τον βγάλουν απ’ τη μέση.
Ακόμη θυμάμαι, 3 εβδομάδες πριν ο καταστροφικός σεισμός χτυπήσει την Αθήνα, το νυχτερινό ανήσυχο τηλεφώνημα του καθηγητή για το διπλό σήμα που είχε καταγράψει στον καινούργιο, αδοκίμαστο μέχρι τότε, σταθμό του Βόλου. Ακόμη θυμάμαι τις πολύωρες συσκέψεις και το τελικό συμπέρασμα ότι τα σήματα δεν αφορούσαν την Αθήνα αλλά τη Λαμία, και μάλιστα ότι ο αναμενόμενος σεισμός θα ήταν μικρός.
Και όταν αντί για τα 4,5 R που περιμέναμε είχαμε τα 6 R και όταν αντί για τη Λαμία είχαμε την � άρνηθα το μυαλό όλων μας πήγε και στο ότι το δεύτερο σήμα αν επαληθευόταν θα αφορούσε την Αταλάντη και η καταστροφή θα ήταν μεγάλη. Εκείνη την περίοδο ο καθηγητής έχασε τη μητέρα του. Ενας άνθρωπος που φορούσε για 15 χρόνια μαύρη γραβάτα πενθώντας το θάνατο του πατέρα του (τόσο συναισθηματικός είναι ο Βαρώτσος) βρέθηκε στη δίνη, και τότε κάποιοι τεχνηέντως… διέρρευσαν τα εμπιστευτικά του έγγραφα προς τον ΟΑΣ� . Τα αδηφάγα ΜΜΕ έπεσαν πάνω του να τον ξεσκίσουν και κάποιοι έτριβαν με ικανοποίηση τα χέρια τους: τον έβγαλαν από το παιχνίδι.
Τώρα, η όποια πίτα των σεισμολογικών επιδοτήσεων μπορεί να μοιραστεί σε μεγαλύτερα κομμάτια… Ο σεισμός, ευτυχώς, δεν έγινε, τελικά αποδείχτηκε ότι η διάρρηξη της � άρνηθας ήταν διπλή και σταμάτησε η δεύτερη ενεργοποίηση- η θεωρία επαληθεύτηκε, οι εντυπώσεις όμως έμειναν.
Εδώ γίνεται ο σεισμός και δεν μπορούμε να τον μετρήσουμε πολλές φορές σωστά και είχαμε απαίτηση από τον Βαρώτσο, αρκετές εβδομάδες πριν, να μας δίνει, ακρίβεια δεκάτου του Ρίχτερ και μερικών χιλιομέτρων.
Ειλικρινά, δεν θα εκπλαγώ αν σε λίγα χρόνια κάποια αμερικάνικη ή ιαπωνική ερευνητική ομάδα τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ, τη στιγμή που ο Ελληνας καθηγητής, σεμνός και αθόρυβος όπως πάντα, θα είναι χαμένος μέσα στα πολύπλοκα διαγράμματά του και με περίσσια πίκρα θα αναλογίζεται: «Γιατί;»
Εκείνη τη στιγμή δεν θα ήθελα να είμαι μπροστά του…
*Καθηγητής Σεισμολογίας του � ανεπιστημίου � ατρών

“Δεν έχουμε δεχθεί επισκέψεις από UFO”:
“Δεν έχουμε δεχθεί επισκέψεις από UFO” ισχυρίζεται μυστική έκθεση της Μ. Βρετανίας. Μυστική έκθεση για λογαριασμό του βρετανικού υπουργείο Αμυνας, που δημοσιοποιείται έπειτα από έξι χρόνια στην αφάνεια, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Γη δεν δέχεται επισκέψεις από εξωγήινα σκάφη. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις που να στηρίζουν την υπόθεση ότι τα παρατηρούμενα φαινόμενα βρίσκονται υπό οποιονδήποτε τύπο ελέγχου πέρα από τις φυσικές δυνάμεις» είναι το συμπέρασμα της έκθεσης, έκτασης 400 σελίδων.
Η έκθεση, αναφέρει την Κυριακή το BBC, δημοσιοποιήθηκε έπειτα από αίτημα Βρετανού ακαδημαϊκού, χάρη στη νέα βρετανική νομοθεσία για την ελεύθερη διακίνηση της δημόσιας πληροφορίας (Freedom of Information Act). Ο συντάκτης του κειμένου παραμένει άγνωστος και ελάχιστα αντίτυπα έχουν κυκλοφορήσει.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, ακόμα και οι ασυνήθιστες εμπειρίες που σχετίζονται με ιπτάμενα «αντικείμενα» οφείλονται σε σπάνια φυσικά «ηλεκτρικά και μαγνητικά φαινόμενα στην ατμόσφαιρα, τη μεσόσφαιρα και την ιονόσφαιρα», τα οποία παράγουν ασυνήθιστους τύπου κεραυνούς και άλλα οπτικά φαινόμενα.
Επιπλέον, «πεδία που σχετίζονται με την παραγωγή πλάσματος», δηλαδή ιονισμένου αερίου στην ατμόσφαιρα, μπορούν να επηρεάσουν οχήματα αλλά και τον εγκέφαλο των αυτοπτών μαρτύρων, κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι είχαν «στενές επαφές» με πράσινα ανθρωπάκια.Στο ίδιο συμπέρασμα, εξάλλου, είχε καταλήξει και η προηγούμενη έκθεση για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία συντάχθηκε από την Ομάδα Εργασίας για τους Ιπτάμενους Δίσκους και δημοσιεύθηκε αργότερα στα βρετανικά Εθνικά Αρχεία.Στο http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/4981720.stm μπορειτε να διαβασετε ολοκληρο το ρεπορταζ απο το οποιο εχει προελθει το ελληνικο. Εκει διαβαζουμε ως τιτλο ” UFO study finds no sign of aliens ” .
Αλλο αυτο και αλλο το “Δεν εχουμε δεχθει επισκεψεις απο UFO”…
� εριμενω να απαντησουν ακομη στο τι ακριβως ειναι αυτα τα αντικειμενα εαν δεν ειναι εξωγηινης προελευσης. Ειναι ανθρωπινες κατασκευες ή μοντελα του “υπερφασματος” (οπως θα ελεγε και ο Τζων Κηλ);
Ειναι γνωστη στην επιστημονικη κοινοτητα η προελευση και η εξηγηση των “οπτικων φαινομενων” που αναφερονται και τι ακριβως προκαλει τις εντονες συγκεντρωσεις πλασματος σε συγκεκριμενες περιοχες για συγκεκριμενα χρονικα διαστηματα;
O � άπυρος του Δερβενίου… στη σκιά του Ιούδα! Tο αρχαιότερο βιβλίο του δυτικού κόσμου, η μοναδική φιλοσοφική πραγματεία που έχει φτάσει στα χέρια μας από την κλασική αρχαιότητα, γραμμένη στην ιωνική διάλεκτο, σε μορφή βιβλίου της εποχής, ο πάπυρος του Δερβενίου, σαράντα πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψή του, 2.400 χρόνια από τότε που γράφτηκε, διαβάστηκε πλήρως πριν από μερικές ημέρες στο Aρχαιολογικό Mουσείο Θεσσαλονίκης από την τεχνική ομάδα και με την ίδια μέθοδο που αυτή διάβασε πριν από λίγο καιρό τον πάπυρο του ευαγγελίου του Iούδα.
Για δώδεκα ημέρες είχαν μεταφερθεί στα υπόγεια του Mουσείου τα υπερσύγχρονα μηχανήματα για την πολυφασματική ανάλυση και ψηφιακή απεικόνιση των σωζόμενων τμημάτων του παπύρου, του οποίου η αξία είναι ανυπολόγιστη, καθώς είναι ένα μοναδικό χειρόγραφο κείμενο στο οποίο ένα φιλοσοφικής μορφής κείμενο, ένα ορφικό ποίημα, αναλύεται φιλοσοφικά από τον άγνωστο συγγραφέα του με τη χρήση αποσπασμάτων από τα ομηρικά έπη και με αναφορές σε άλλους φιλοσόφους.
Tην όλη διαδικασία είχαν ξεκινήσει πριν από έναν χρόνο ο διευθυντής του Iνστιτούτου Φιλοσοφικών Eρευνών της � άτρας Aπόστολος � ιερρής και ο Nτερκ Oμπινκ, διευθυντής και γενικός εκδότης του � ρογράμματος για τους παπύρους της Oξυρρύγχου του � ανεπιστημίου της Oξφόρδης.
Tο έργο τους συνέδραμαν στο τεχνικό μέρος οι καθηγητές Pότζερ Mακφάρλαν και Tζιν Γουέρ του Eργαστηρίου � απυρολογικής Aπεικόνισης του � ανεπιστημίου Brigham Young της Γιούτα.
«Tο σύνολο των αβεβαιοτήτων μας σχετικά με αυτό το μείζον εύρημα πιστεύουμε ότι επιλύεται, οι απορίες εξαλείφονται και δεν θα απομείνουν ασάφειες στην αποκατάσταση του σωζόμενου κειμένου», λέει στο «Eθνος» ο κ. � ιερρής σημειώνοντας ότι «με τα νέα δεδομένα γίνεται κατορθωτό όλα τα αποσπάσματα να μπουν σε μια νοηματική σειρά για να έχουμε επιτέλους μια ολοκληρωμένη έκδοση των σωζόμενων τμημάτων σε ενιαία μορφή, βασισμένη σε στερεή και βέβαιη επιστημονική βάση».
«O πάπυρος του Δερβενίου και το περιεχόμενό του είναι ανώτερος σε αξία από τους παπύρους της Nεκράς Θάλασσας και των Aθηναίων � ολιτεία και το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας είναι τεράστιο», λέει ο κ. Oμπινκ τονίζοντας ότι «είναι συγκινητικό να βρίσκεται κανείς ενώπιον ενός κειμένου το οποίο με βάση τα μέχρι τώρα ευρήματα αποτελεί το εναρκτήριο κείμενο του ελληνικού ορθολογισμού, της επιστήμης όπως τη γνωρίζουμε στον δυτικό κόσμο και της φιλοσοφικής -διά του λόγου- διαπραγμάτευσης θεολογικών ζητημάτων, είναι δηλαδή μια ολοκληρωμένη φιλοσοφική και θρησκευτική πραγματεία, η μοναδική πρωτότυπη που έχει σωθεί από την αρχαιότητα στην κατάσταση που είχε λίγο μετά τη συγγραφή της».
Χειρουργικές επεμβάσεις σε εσωτερικά όργανα από το… στόμα:
Χειρουργικές επεμβάσεις σε όργανα όπως η σπλήνα και η χολή γίνονται πλέον και χωρίς εξωτερικές τομές στην κοιλιά. Οι χειρούργοι πειραματίζονται με ενδοσκόπια που εισάγονται στο στόμα και φτάνουν στο στόχο μέσα από το στομάχι.
«Το πλεονέκτημα της ενδοσκοπικής χειρουργικής από του στόματος είναι ότι δεν γίνονται τομές στο κοιλιακό τοίχωμα κι επομένως έχει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο. Επιπλέον, δεν υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης των χειρουργικών τραυμάτων ή δημιουργίας κήλης στη θέση του τραύματος» εξηγεί ο Κωνσταντίνος Τσαλής, αναπληρωτής καθηγητή Χειρουργικής Α� Θ.
Με τα ειδικά ενδοσκόπια, οι χειρουργοί τρυπούν το τοίχωμα του στομάχου και μπαίνουν στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Εκεί, με τη χρήση ειδικών εργαλείων, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διάφορες επεμβάσεις, όπως χολοκυστεκτομή και σπληνεκτομή.
Λεπτομέρειες για την πειραματική μέθοδο πρόκειται να ανακοινωθούν στην Ημερίδα Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής Ανώτερου � επτικού που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη στις 6 Μαΐου, υπό την προεδρεία του κ. Τσαλή. Την ημερίδα διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ενδοσκοπικής Χειρουργικής και άλλων επεμβατικών τεχνικών.
Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει και στη ρομποτική χειρουργική, η οποία δεν εφαρμόζεται ακόμη στη χώρα μας. Τα χειρουργικά ρομπότ μπορούν να συνδυαστούν με συστήματα τηλεϊατρικής, για την πραγματοποίηση επεμβάσεων σε ασθενείς που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά από τον χειρουργό.
«Μέσα από ένα οπτικό σύστημα, ο χειρουργός βλέπει τρισδιάστατα την περιοχή όπου γίνεται η επέμβαση και κινεί τα χέρια του προς την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν τα χειρουργικά εργαλεία. Οι κινήσεις αυτές μεταδίδονται μέσω του ρομπότ σε λεπτά εργαλεία, που έχουν εισαχθεί στην κοιλιά του ασθενούς» εξηγεί ο κ. Τσαλής.

Καταστρέφονται τα έργα 17.000 ετών του Λασκό:
Ένας ολέθριος «αδηφάγος» μύκητας έχει εξαπλωθεί «σαν το χιόνι» στα σπήλαια του Λασκό στη Γαλλία, απειλώντας την «Καπέλα Σιξτίνα της προϊστορίας»: τις ζωγραφιές ταύρων, αλόγων και ελαφιών που δημιούργησαν πρόγονοί μας πριν από 17.000 χρόνια.
Σύμφωνα με Το Βήμα, εικάζεται ότι ο μύκητας μπήκε στα σπήλαια με την εισαγωγή συστήματος κλιματισμού, που ως σκοπό είχε την προστασία των ανεκτίμητων σπηλαιογραφιών από τη θερμότητα και την υγρασία των επισκεπτών.
Τα σπήλαια του Λασκό έχουν ιστορική σημασία απροσμέτρητη ως σύμβολο της εξέλιξης της ανθρώπινης τέχνης και συνείδησης. Τα σχέδια είναι τόσο νεωτεριστικά σε αισθητική ώστε όταν ο � ικάσο βγήκε από τη σπηλιά λίγο μετά την ανακάλυψή της το 1940 αναφώνησε: «Δεν έχουμε ανακαλύψει τίποτε».
Κάποιοι ειδικοί που έχουν δει τους μύκητες (του είδους Fusarium solani) ισχυρίστηκαν ότι η γαλλική κυβέρνηση έχει υποβαθμίσει συνειδητά το μέγεθος της ζημιάς για να προστατεύσει το κύρος της. Είναι γνωστό ότι κάποια στιγμή οι μύκητες κάλυπταν πλήρως το πάτωμα του συστήματος των σπηλαίων.
� άντως ο έφορος του Λασκό δήλωσε την Τρίτη ότι η μόλυνση βρίσκεται υπό έλεγχο. «O μύκητας εμφανίστηκε ξαφνικά. Όλο το πάτωμα καλύφθηκε σαν από χιόνι, αλλά μόνο το πάτωμα, όχι οι τοιχογραφίες» είπε ο δρ Ζαν-Μισέλ Τζενέστ, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου � ροϊστορίας της γαλλικής κυβέρνησης.
Όμως επισκέπτες στα σπήλαια δεν πείθονται ότι η μάχη κατά του μύκητα έχει κερδηθεί. Το περιοδικό Time σημειώνει ότι τον περασμένο μήνα Γάλλοι αξιωματούχοι για πρώτη φορά παραδέχθηκαν ότι ο μύκητας εξαπλώθηκε και στις σπηλαιογραφίες. Φωτογραφία που δημοσιεύει το περιοδικό δείχνει τον μύκητα να… επιτίθεται σε ένα προϊστορικό άλογο ζωγραφισμένο στην κύρια αίθουσα του σπηλαίου.
O μύκητας εμφανίστηκε το 2001 και η ξαφνική ανάπτυξή του συνέπεσε με την εγκατάσταση ενός νέου συστήματος κλιματισμού. Για να προσαρμόσουν τα μηχανήματα, οι εργολάβοι αφαίρεσαν μια οροφή κοντά στην είσοδο του σπηλαίου. Ωστόσο μια καταρρακτώδης βροχή γέμισε το σπήλαιο με νερό και λάσπη, ενδεχομένως μεταφέροντας σπόρια του μύκητα.

Ταξιδεύοντας στο παρελθόν!:
Όλοι έχουμε σκεφτεί ότι αν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο θα είχαμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τον ρου των γεγονότων κι έτσι να αλλάξουμε το παρόν μας. Ένα ταξίδι στο παρελθόν μπορεί να είναι δυνατό χωρίς όμως να μπορεί να αλλάξει το σήμερα.
Ακόμα και αν μπορούσατε να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο και να γνωρίσετε τους γονείς σας όταν αποφάσιζαν να παντρευτούν, δεν θα μπορούσατε να τους χωρίσετε και να αποτρέψετε τη γέννησή σας, ακόμα και αν το θέλατε, όπως υποστηρίζει ένα νέο κβαντικό μοντέλο.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο είναι δυνατό αλλά με έναν τρόπο τέτοιο που δεν επηρεάζει το παρόν. Με άλλα λόγια, μπορούμε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο και να «ρίξουμε μια ματιά» αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα που να αλλάζει το παρόν στο οποίο ζούμε.
Το νέο μοντέλο, το οποίο χρησιμοποιεί τους νόμους της κβαντικής μηχανικής, καταργεί το διάσημο παράδοξο που περιβάλλει το ταξίδι στο χρόνο.
Εξηγώντας το παράδοξο
Κι ενώ οι νόμοι της φυσικής επιτρέπουν χρονικές μεταφορές, η ιδέα αυτή είναι φορτωμένη με δυσάρεστες αντιθέσεις.
Το βασικό πρόβλημα προκύπτει από την ιδέα ότι στην περίπτωση που θα μπορούσε κάποιος να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο θα μπορούσε, θεωρητικά, να κάνει κάτι για να αλλάξει το παρόν. Και είναι αυτή η πιθανότητα που ταράζει ολόκληρη την θεωρία ενός χρονικού ταξιδιού.
Είναι ξεκάθαρο ότι το παρόν ποτέ δεν αλλάζει από «πονηρούς» ταξιδιώτες του χρόνου: οι άνθρωποι δεν μπορούν ξαφνικά να εξαφανιστούν επειδή μια ανατροπή στο παρελθόν απέτρεψε τη γέννησή τους.
Επομένως, είτε ένα ταξίδι στο παρελθόν δεν είναι πιθανό είτε υπάρχει κάτι που δρα με τέτοιο τρόπο ώστε να απαγορεύει ανατροπές που μπορούν να αλλάξουν το παρόν.
Για τους περισσότερους από εμάς, η πρώτη εκδοχή μάλλον μοιάζει και η πιο πιθανή, όμως η γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν οδηγεί κάποιους επιστήμονες να πιστεύουν τη δεύτερη.
Σύμφωνα με τον Αϊνστάιν, ο χωροχρόνος μπορεί να γυρίσει πίσω στον εαυτό του, επιτρέποντας θεωρητικά σε κάποιον να γυρίσει πίσω στο παρελθόν του και να συναντηθεί με τον εαυτό του, όπως αυτός ήταν τότε.
Τώρα μια ομάδα φυσικών από την Αμερική και την Αυστρία υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο α υπάρχουν φυσικοί περιορισμοί που προστατεύουν το παρόν από οποιεσδήποτε αλλαγές μπορεί να επιχειρήσει κάποιος στο παρελθόν του.
� αράξενοι φυσικοί νόμοι
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτοί οι περιορισμοί υπάρχουν εξαιτίας των περίεργων νόμων της κβαντικής μηχανικής αν και, παραδοσιακά, δεν υποστηρίζουν επιστροφή στο χρόνο.
Η κβαντική μηχανική κυβερνάται από τους νόμους των πιθανοτήτων. � ριν κάτι να παρατηρηθεί, υπάρχει ένα αριθμός πιθανοτήτων που αφορούν την κατάστασή του. Όμως από τη στιγμή που το γεγονός αυτό μπορεί να μετρηθεί, οι πιθανότητες του μειώνονται στο ένα – κι έτσι η αβεβαιότητα εξαλείφεται.
Επομένως, αν γνωρίζουμε το παρόν δεν μπορούμε και να το αλλάξουμε. Αν, για παράδειγμα, ο πατέρας κάποιου είναι ζωντανός σήμερα, οι νόμοι της κβαντικής δηλώνουν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ταξιδέψει κάποιος στο παρελθόν και να τον σκοτώσει.
Είναι σαν, με ένα πολύ περίεργο τρόπο, να μπορεί το παρόν να υπολογίζει όλες τις πιθανές διαδρομές στο παρελθόν και να μην επιτρέπει σε καμία από αυτές να αλλάξουν με τρόπο τέτοιο ώστε να επηρεάζεται το σήμερα.
“Η κβαντική μηχανική κάνει το διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτό που ίσως συμβεί και σε αυτό που πραγματικά έχει συμβεί,” υπογραμμίζει ο καθηγητής Dan Greenberger, από το πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης.
«Αν για παράδειγμα κάποιος ταξιδέψει στο παρελθόν με σκοπό να σκοτώσει κάποιον που σήμερα είναι ζωντανός, οι συγκυρίες που θα συναντήσει πίσω στο χρόνο θα είναι τέτοιες που δεν θα τους επιτρέψουν να τον σκοτώσει, απλά γιατί δεν γίνεται να αλλάξει το σήμερα,» εξηγεί ο καθηγητής αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ταξιδιού πίσω στο χρόνο που όμως θα είναι απλά ένα ταξίδι παρατήρησης και όχι δράσης.

Και οι «� εφωτισμένοι» του Νταν Μπράουν στη μεγάλη οθόνη:
Τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του βιβλίου του Νταν Μπράουν Illuminati: Oι πεφωτισμένοι αποφάσισε το στούντιο της Κολούμπια, μετά την τεράστια εισπρακτική επιτυχία που σημειώνει αυτό το διάστημα ο Κώδικας Ντα Βίντσι.
Κεντρικός ήρωας των � εφωτισμένων είναι και πάλι ο καθηγητής του Χάρβαρντ Ρόμπερτ Λάνγκντον, ενώ η πλοκή διαδραματίζεται στο Βατικανό.
Σύμφωνα με το BBC, το σενάριο θα υπογράφει ο Ακίβα Γκόλντσμαν, που έγραψε και το σενάριο για τον Κώδικα Ντα Βίντσι.
Αδιευκρίνιστο παραμένει, ωστόσο, το ποιος θα είναι ο σκηνοθέτης και ποιος ο πρωταγωνιστής της ταινίας, αφού εκπρόσωπος της Κολούμπια δήλωσε ότι τόσο ο Ρον Χάουαρντ όσο και ο Τομ Χανκς δεν έχουν εκδηλώσει ακόμα τις προθέσεις τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο Νταν Μπράουν έγραψε τους � εφωτισμένους πριν τον Κώδικα Ντα Βίντσι, ωστόσο το βιβλίο έγινε γνωστό μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Κώδικα».
� ρέπει να σημειωθεί ότι το βιβλίο «Illuminati» κυκλοφορεί στο εξωτερικό με τον τίτλο Angels & Demons.

Ανακοίνωση της Ε.Ο.Ε: Τα μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής:
Ομόφωνα καταγγέλλουμε την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να μην επιτρέψει την διεξαγωγή αγώνων κλασσικού αθλητισμού στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας.
Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία είχε ομόφωνα εγκριθεί από την ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, είχε τύχει ενθουσιώδους και καθολικής αποδοχής τόσο από την Διεθνή Ομοσπονδία Κλασσικού Αθλητισμού όσο και από το σύνολο της Ολυμπιακής Οικογένειας. � αράλληλα είχε ως στόχο να συμβάλει στην διάδοση της Ολυμπιακής � αιδείας και των αξιών της, καθώς και στην διεθνή προβολή της χώρας, στην ανάδειξη του ιερού χώρου και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας.
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, στη μακρόχρονη ιστορία της, έχει αποδείξει ότι ως θεματοφύλακας των Ολυμπιακών Ιδεωδών και των ιερών χώρων, τους σέβεται, τους τιμά και τους διαφυλάττει και δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι θα έπραττε το αντίθετο στην περίπτωση αυτή.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με την απόφασή του θίγει την ΕΟΕ η οποία επιτελεί σημαντικό έργο προώθησης των ολυμπιακών ιδεωδών και αξιών, όπως και έχει προσφέρει σημαντικό έργο προστασίας και ανάδειξης των ιστορικών και ιερών χώρων του Ολυμπισμού. Επίσης με αυτή την απαράδεκτη απόφαση προσβάλλει τα μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και αποδεικνύει ότι δεν έλαβε υπ’ όψιν αυτές τις σημαντικές διαστάσεις του θέματος.
Καλούμε:
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να επανεξετάσει την απόφασή του, επιτρέποντας την διεξαγωγή των αθλητικών δραστηριοτήτων στο Αρχαίο Στάδιο και να συμβάλλει και αυτό στην προβολή της Αρχαίας Ολυμπίας ως παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού και αθλητισμού.
Διεύθυνση Επικοινωνίας Τύπου και Μ.Μ.Ε.

Η αορατότητα γίνεται πραγματικότητα!:
Υλικά νέας τεχνολογίας που εκτρέπουν το φως από την κανονική του πορεία αξιοποιούνται σε δύο νέες «συνταγές» για αόρατα αντικείμενα που δημοσιεύονται την � αρασκευή στο Science. Ο αμερικανικός στρατός ήδη εκδηλώνει ενδιαφέρον.
Ερευνητές του Imperial College στο Λονδίνο και του � ανεπιστημίου της � ενσιλβάνια στις Η� Α δημοσιεύουν ανεξάρτητα δύο παρεμφερείς θεωρητικές μελέτες για τη δημιουργία μιας αόρατης «τρύπας» στο χώρο, μέσα στην οποία μπορεί να κρυφτούν αντικείμενα.
Η τρύπα αυτή παραμένει αόρατη επειδή το φως περνάει γύρω της όπως το νερό που κυλάει γύρω από μια πέτρα στο ρυάκι και μετά συνεχίζει κανονικά την πορεία του.
Όπως εξηγεί το Nature.com, οι ακτίνες του φωτός περάσουν από ένα διαφανές υλικό σε ένα άλλο, με διαφορετικό δείκτη διάθλασης -για παράδειγμα, από τον αέρα στο νερό. Όμως ο αόρατος μανδύας θα πρέπει αρχικά να εκτρέπει τα φωτόνια και στη συνέχεια να τα επαναφέρει στην αρχική τους πορεία. Αυτό είναι εφικτό μόνο με υλικά μεταβλητού δείκτη διάθλασης, όπως τα λεγόμενα «μεταϋλικά».
� ρόκειται για μεταλλικούς δακτυλίους ή σπειρώματα που έχουν χαραχθεί πάνω σε τυπωμένες πλακέτες κυκλωμάτων και μπορούν να δρουν ως «κεραίες» που επιδρούν στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και αλλάζουν την πορεία της.
Και οι δύο αόρατοι μανδύες που περιγράφονται στο Science θα μπορούσαν θεωρητικά να κρύψουν αντικείμενα οποιουδήποτε μεγέθους και σχήματος. Θα λειτουργούσαν όμως μόνο για ακτινοβολία σε μήκος κύματος παραπλήσιο με το μέγεθος των συσκευών απόκρυψης από μεταϋλικά. Στην περίπτωση του ορατού φωτός, οι συσκευές θα πρέπει να έχουν μέγεθος στην κλίμακα των μικρομέτρων ή νανομέτρων.
Σύμφωνα με τον Τζον � έντρι, επικεφαλής της ομάδας στο Imperial College, οι πρώτοι πειραματικοί μανδύες, που θα λειτουργούν πιθανότατα στην περιοχή των μικροκυμάτων, θα μπορούσαν να έχουν αναπτυχθεί σε διάστημα μόλις ενάμισι χρόνου. Η μελέτη, σχολιάζει ο ερευνητής «είναι μια πρόσκληση για να έρθουν οι ενδιαφερόμενοι και να παίξουμε με αυτές τις νέες ιδέες».
«Ο πρώτος μανδύας δεν θα αργήσει πολύ» διαβεβαιώνει.
Η αμερικανική μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την διαβόητη Υπηρεσία � ροηγμένων Ερευνητικών � ρογραμμάτων Αμυνας (DARPA) του � ενταγώνου.

Νέα απειλή από ιό των PCs:
Νέος ιός απειλεί τους υπολογιστές..
Εμφανίζεται με τη μορφή μυνήματος και “προσφέρει”-δήθεν- κάρτες(πιστωτικές κλπ). Με την ενεργοποίησή του πετά μέσα ιό που προκαλεί βλάβες στον σκληρό δίσκο.Ήδη γίνεται ψιλοπανικός στην Αμερική.

——————————————————————————–

Σημαντικές ανακαλύψεις ανά τον κόσμο.

Ελέφαντας ηλικίας 5.000.000 ετών σε ανθρακωρυχείο του Αμυνταίου:
Θαμμένα για 5.000.000 χρόνια στην καρδιά ενός ανθρακωρυχείου στον Φιλώτα Αμυνταίου, θα είχαν χαθεί για πάντα αν δεν τα είχε εντοπίσει (σε βάθος 10 μ.) ένας χειριστής εκσκαφικού μηχανήματος. Τα μικρά κομμάτια από τον χαυλιόδοντα, το μηριαίο οστούν και τα πλευρά τεράστιου απολιθωμένου ελέφαντα φυλάσσονται στην Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδας, στα � ετράλωνα Χαλκιδικής.
«Αν και πρόκειται για τμήματα λίγων εκατοστών, διαπιστώνω πως πρόκειται για ελέφαντα που έζησε πριν από τέσσερα με πέντε εκατομμύρια έτη» λέει στα Νέα ο παλαιοανθρωπολόγος και πρόεδρος της ΑΕΕ Αρης � ουλιανός, στον οποίο παραδόθηκε το εύρημα.
«Υπολογίζω πως ζύγιζε αρκετούς τόνους, είχε μήκος γύρω στα τέσσερα μέτρα και άλλο τόσο ύψος. Το συνολικό μήκος του χαυλιόδοντα εκτιμάται στα 2 μ. Ωστόσο θα κάνουμε έρευνα μήπως εντοπιστούν κι άλλα τμήματα, ώστε να αποκτήσουμε πιο πλήρη εικόνα».
Τι γύρευε όμως ένας ελέφαντας στη Μακεδονία; «Είναι σύνηθες εύρημα για την περιοχή, καθώς το κλίμα ήταν πιο ζεστό και η πανίδα και χλωρίδα ήταν διαφορετικές εκείνη την εποχή».
O ελέφαντας του Φιλώτα δεν είναι ο μοναδικός που έχει βρεθεί στην Ελλάδα. Ανάλογα ζώα ήταν διεσπαρμένα από τη Μακεδονία έως την Κρήτη. Oι μεγαλύτεροι απολιθωμένοι χαυλιόδοντες -μήκους 4,39 μ.- εντοπίστηκαν στη Μηλιά Γρεβενών και ανήκαν σε προβοσκιδωτό ζώο, ύψους 4 μ. και βάρους δέκα τόνων.
Αντίστοιχο ελέφαντα (7.000.000 ετών) υποδεικνύει και ο σκελετός που βρέθηκε στην Αγία Φωτιά Σητείας και εκείνος (150.000 ετών) στην Ωλενία Αχαΐας. Απολιθωμένα οστά ελεφάντων έχουν βρεθεί ακόμη στο � ικέρμι, τη Σπάρτη, την � ύλο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω.

Το στρατηγείο της φιλικής εταιρείας εντοπίστηκε στην Μολδαβία:
Το στρατηγείο της Φιλικής Εταιρείας, το σπίτι όπου φιλοξενείτο ο Αλέξανδρος Υψηλάντης προετοιμάζοντας την επανάσταση του 1821, εντοπίστηκε στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας Κισινάου ύστερα από πολύμηνη έρευνα. Ήδη έχουν ξεκινήσει προσπάθειες να περιέλθει σε ελληνικά χέρια, προκειμένου να αξιοποιηθεί από κοινού από τις δύο χώρες ως ιστορικό μνημείο.
� ρόκειται για το παλαιότερο κτίσμα στη Μολδαβική πρωτεύουσα (έτος ανέγερσης 1816) που διαθέτει μεγάλο προαύλιο χώρο και υπόγεια. Σύμφωνα με τα συμβόλαια που βρέθηκαν, ανήκε στον Φιλικό Μιχ.Κάτσικα, ο οποίος υπηρετούσε ως λοχαγός του ρωσικού στρατού. Σήμερα στεγάζει σήμερα τον εκδοτικό οίκο Lettera.
Για το σπίτι της Φιλικής Εταιρείας απέδωσαν οι συντονισμένες ενέργειες του
Αντιπροέδρου της Βουλής Γ. Σούρλα ο οποίος με την ιδιότητά του ως προέδρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» είχε τις πρώτες πληροφορίες για την ύπαρξη της έδρας του αγώνα στη Μολδοβλαχία. � αράλληλα, επιστημονικοί συνεργάτες του Ινστιτούτου επισκέφθηκαν την περιοχή, ενώ οργανώθηκαν και οι δημοσιογραφικές αποστολές όπου συγκεντρώθηκαν πολύτιμα στοιχεία σε συνεργασία με το επίτιμο προξενείο της Μολδαβίας.
Για την τεκμηρίωση των στοιχείων που αφρούν το δείγμα αναζητήθηκαν ιστορικές λεπτομέρειες από τους Μολδαβούς ιστορικούς Ε.Ντοϊτσένκο και Ν.Ιόββα, ενώ συγκεντρώθηκαν πολλά στοιχεία γύρω από τη δράση του Φιλικού Μιχ.Γρηγόρεβιτς Κάτσικα που ήταν και ο ιδιοκτήτης του σπιτιού και είχε εγκατασταθεί στη Μολδοβλαχία το 1804 ως στρατιωτικός υπεύθυνος οικονομικού για την είσπραξη των τελωνειακών δασμών.
Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές στο σπίτι αυτό έχει φιλοξενηθεί ο Υψηλάντης και τα αδέλφια του καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της Ελληνικής Επανάστασης, ενώ εκεί γίνονταν πολιτικές επαφές, μυήσεις νέων στελεχών και στις ατέρμονες συσκέψεις μετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες της Ρωσίας αλλά και οι Έλληνες των παροικιών: Ο Μαρασλής, ο Κατακάζης πολιτικός κυβερνήτης του Κισινάου και γαμπρός του Αλ. Υψηλάντη, ο Μιχ. Σούτσος ηγεμόνας της Μολδαβίας, οι πρίγκιπες Κατακουζηνοί, ο μεγάλος ποιητής Αλ.� ούσκιν, που κρατούσε ημερολόγιο με γεγονότα της ελληνικής Επανάστασης.
Στις 24 και 25 Ιουνίου που το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής», σε συνεργασία με τη Μολδαβική Ακαδημία διοργανώνουν για πρώτη φορά συνέδριο υπό την αιγίδα του Μολδαβού προέδρου κ. Βορόνιν, θα τεθούν και οι λεπτομέρειες για την αξιοποίηση του κτιρίου.

Η μια θρησκεία πάνω στην άλλη… και στο Μεξικό:
Μια τεράστια πυραμίδα του 6ου αιώνα μ.Χ ανακαλύφθηκε σε μια φτωχογειτονιά στα περίχωρα της � όλης του Μεξικού, εκεί όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη του πολιτισμού των Τεοτιχουακάν. Η ειρωνία είναι πως πάνω στα ερείπια του κτίσματος βρίσκεται σήμερα ένας καθολικός ναός,όπου πραγματοποιείται κάθε χρόνο η αναπαράσταση της Σταύρωσης του Χριστού.
Η κλιμακωτή πυραμίδα, με ύψος 18 μέτρα και πλάτος βάσης 152 μέτρα, σκαλίστηκε γύρω στο 500 μ.Χ στην πλαγιά ενός λόφου, αλλά εγκαταλείφθηκε τρεις αιώνες αργότερα, όταν κατέρρευσε ο πολιτισμός των Τεοτιχουακάν.
Χίλια χρόνια αργότερα, μετά την άφιξη των Ισπανών κατακτητών, οι κάτοικοι του Ιζταπαλάλα άρχισαν το 1833 να χρησιμοποιούν το λόφο για την αναπαράσταση της Σταύρωσης, μια τελετή που σήμερα παρακολουθούν κάθε χρόνο έως και ένα εκατομμύριο θεατές.
Η πυραμίδα είναι πλέον θαμμένη και μισοκατεστραμμένη από το πέρασμα του χρόνου και την ανέγερση αυθαίρετων κτισμάτων στην πλαγιά του λόφου. Οι αρχαιολόγοι υποψιάζονταν την παρουσία κάποιου θαμμένου ναού από κεραμικά θραύσματα και άλλα τελετουργικά κτίσματα που είχαν εντοπιστεί στη γύρω περιοχή.
Η βάση της πυραμίδας ήρθε τελικά στο φως μετά την χαρτογράφηση της περιοχής το 2004 και την εκσκαφή του 2006 από την ομάδα του Χεσούς Σάντσεζ.
Στο Μεξικό υπάρχει μια πληθώρα χριστιανικών ναών που κατασκευάστηκαν πάνω στα ερείπια προηγούμενων κτισμάτων, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται πως ήταν μια απλή γεωγραφική σύμπτωση, σχολιάζει ο Σάντσεζ.
Η ανασκαφή της πυραμίδας δεν θα ολοκληρωθεί, καθώς η τοποθεσία θεωρείται πλέον θρησκευτικό κέντρο με τη δική του αξία.

Απολιθώματα αυστραλοπίθηκου συμπληρώνουν κενά της ανθρώπινης εξέλιξης:
Απολιθωμένα οστά τεσσάρων εκατομμυρίων ετών που βρέθηκαν στην Αφρική, κοιτίδα του ανθρώπινου είδους, προσφέρουν ένα ακόμα σημαντικό στιγμιότυπο στην εξέλιξη του γένους των αυστραλοπιθήκων, από το οποίο προέκυψε τελικά το γένος Homo.
Τα νέα ευρήματα προέρχονται από την ίδια περιοχή της Αιθιοπίας όπου είχαν εντοπιστεί τα ίχνη επτά ακόμα ανθρωπίδων -τη Μέση Αβάς-, οι παλαιοανθρωπολόγοι μπορούν πλέον να συμπληρώσουν τα κενά στην εξέλιξη του ανθρώπου.
«Μόλις βρήκαμε την αλυσίδα της εξέλιξης, τη συνέχεια μέσα στο χρόνο» σχολίασε ο Αιθίοπας ανθρωπολόγος Μπερχάιν Ασάο, ένας από τους συγγραφείς της σχετικής δημοσίευσης στο περιοδικό Nature την � έμπτη. «Για πρώτη φορά, εντοπίσαμε απολιθώματα που μας επιτρέπουμε να συνδέσουμε την πρώτη φάση της ανθρώπινης εξέλιξης με τη δεύτερη φάση» εξήγησε.
Τα οστά -δόντια και τμήματα των άνω και κάτω άκρων- ανήκουν στον Australopithecus anamensis, ο οποίος ήταν ήδη γνωστό, από διαφορετικές όμως περιοχές της Αφρικής. Τώρα, οι επιστήμονες έχουν μια εικόνα τριών φάσεων της εξέλιξης του ανθρώπου, με βάση τα ευρήματα σε ένα μοναδικό στρώμα του εδάφους της Μέσης Αβάς.
Ο σύγχρονος άνθρωπος ανήκει στο γένος Homo, ένα μέλος της οικογένειας των ανθρωπίδων. Το γένος Homo προήλθε πιθανότατα από το γένος Australopithecus, στο οποίο ανήκει και η διάσημη Λούσι, ηλικίας 3,2 εκατ. ετών.
Ο επικρατέστερος υποψήφιος για το γένος που εξελίχθηκε στον Australopithecus ήταν ο Ardipithecus. To 1994, απολιθώματα του είδος Ardipithecus ramidus είχαν βρεθεί μόλις δέκα χιλιόμετρα από το σημείο της νέας ανακάλυψης.
Τα νέα ευρήματα «φαίνεται ότι είναι ο σύνδεσμος ανάμεσα στον Αustralopithecus και τον Ardipithecus ως δύο διαφορετικά γένη, αναφέρει η ομάδα του Δρ Ασάο.
Αν και το πιθανότερο πλέον είναι ότι Ardipithecus εξελίχθηκε στον Αustralopithecus, αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο, διευκρινίζει ο ερευνητής. � ρος το παρόν, τουλάχιστον, οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι ο Ardipithecus τελικά εξαφανίστηκε και ο Αustralopithecus εξελίχθηκε ανεξάρτητα. Αγνωστο θα παραμείνει, επίσης, το κατά πόσο τα ευρήματα αντιστοιχούν σε άμεσο πρόγονο του ανθρώπου.
Αυτό που φαίνεται πάντως να επιβεβαιώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας, είναι ότι η Αιθιοπία, και ειδικότερα η περιοχή Αφάρ, ήταν το λίκνο της ανθρώπινης οικογένειας.

Μυστήριες πυραμίδες στη Βοσνία:
Βίσοκο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη
Η ομάδα ενός Αμερικανο-Βόσνιου αρχαιολόγου ξεκίνησε ανασκαφές σε τρεις λόφους βόρεια του Σεράγεβο οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, κρύβουν τις μόνες αρχαίες πυραμίδες που έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη.
Ο Σεμίρ Οσμάνατζιτς, γεννημένος στο Σεράγεβο, αρχαιολόγος που πέρασε τα τελευταία 15 χρόνια μελετώντας τις πυραμίδες στη Λατινική Αμερική, υποστήριξε πέρυσι ότι οι τρεις λόφοι στο Βίσοκο, με τέλειες πλαγιές κλίσης 45 μοιρών, κατασκευάστηκαν από κάποιον άγνωστο αρχαίο πολιτισμό. Αργότερα παρουσίασε μάλιστα δορυφορικά δεδομένα που ενισχύουν τους ισχρυσιμούς του.
Η ομάδα του Οσμάνατζιτς ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα ανασκαφές στο πρώτο από τα δέκα σημεία όπου έχει εστιαστεί η έρευνα, σε μια πλαγιά καλυμμένη από βλάστηση. Ανακάλυψαν την είσοδο σε μια σήραγγα 3,8 χιλιομέτρων η οποία πιστεύουν οδηγεί σε δύο από τις πυραμίδες.
Κάθε ένας από τους λόφους -που γρήγορα βαφτίστηκαν από τους ντόπιους πυραμίδες του Ήλιου, της Σελήνης και του Δράκου- είναι προσανατολισμένος προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, υποστηρίζει ο αρχαιολόγος. Η πυραμίδα του Ήλιου έχει ύψος 220 μέτρα, τετράγωνη βάση πλάτους 400 μέτρων και επίπεδη κορυφή, και θυμίζει τις μεξικανικές πυραμίδες του 200 μ.Χ.
Αν και στην Ευρώπη κανείς γνωστός λαός δεν είναι γνωστό ότι προσπάθησε να κατασκευάσει πυραμίδες, ο Οσμάνατζιτς υποστηρίζει ότι είναι έργο των Ιλλύριων, οι οποίοι κατοικούσαν στα Βαλκάνια πριν από την άφιξη των σλαβικών φύλων γύρω στο 600 μ.Χ. Ελάχιστα είναι γνωστά για αυτούς, ωστόσο ο Οσμάνατζιτς πιστεύει ότι ήταν πιο εξελιγμένοι απ’ ότι νομίζουν οι αρχαιολόγοι.
Ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση περί αρχαίων κατασκευών, και αρκετές εβδομάδες προτού ολοκληρωθούν οι πρώτες ανασκαφές, η μικρή πόλη του Βίσοκο, ταλαιπωρημένη και φτωχή λόγω του πολέμου ζει ήδη στον πυρετό των πυραμίδων, και κανείς από τους κατοίκους δεν φαίνεται να αμφισβητεί την παρουσία τους.
«Είμαστε άνθρωποι που προσαρμόζονται γρήγορα» σχολιάζει ο ιδιοκτήτης ενός από τα καταστήματα με σουβενίρ, που πουλάνε από μπλουζάκια με την επιγραφή «Έχω μια πυραμίδα στην αυλή μου», μέχρι τρίγωνα πιάτα και πυραμιδοειδείς καφετιέρες.
επιβεβαιώνεται ο αρχαιολόγος!:
Ο Αμερικανοβόσνιος αρχαιολόγος που υποστηρίζει ότι αρχαίες πυραμίδες κρύβονται μέσα σε τρεις λόφους στην περιοχή Βίσοκο της Βοσνίας παρουσίασε την Τετάρτη γεωμετρικά κομμένες λίθινες πλάκες που σχηματίζουν τη βάση της μεγαλύτερης από τις πυραμίδες, μεγαλύτερη και από τη Μεγάλη � υραμίδα του Χέοπα στην Αίγυπτο.
«Αυτοί είναι οι πρώτοι τοίχοι της πυραμίδας που αποκαλύπτονται» δήλωσε ο Σεμίρ Οσμάνατζιτς, ο οποίος επέστρεψε στην πατρίδα του έπειτα από 15 χρόνια μελέτης των πυραμίδων της Λατινικής Αμερικής.
Ο Οσμάνατζιτς υποστηρίζει από πέρυσι ότι ο λόφος του Βίσοκο, ύψους 646 μέτρων, κρύβει στο εσωτερικό του μια κλιμακωτή πυραμίδα με τετράγωνη βάση, επίπεδη κορυφή και ύψος 220 μέτρα, ένα τρίτο ψηλότερη από την πυραμίδα του Χέοπα στη Γκίζα. Οι τεράστιοι λίθοι που παρουσίασε την Τετάρτη είναι κομμένοι σε κύβους και φαίνεται να έχουν λειανθεί.
Οι προηγούμενες μετρήσεις στο λόφο έδειξαν ότι οι πλαγιές του έχουν όλες κλίση 45 μοιρών και είναι προσανατολισμένες στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Δορυφορικές φωτογραφίες και θερμικές απεικονίσεις υποδεικνύουν, σύμφωνα με την ομάδα του Οσμάνατζιτς, την ύπαρξη δύο μικρότερων πυραμίδων στην ίδια κοιλάδα.
Οι ανασκαφές της περασμένης εβδομάδες αποκάλυψαν ένα πλακόστρωτο πλάτωμα εισόδου καθώς και εισόδους σε τούνελ, τα οποία πιστεύεται ότι συνδέουν υπογείως τις κατασκευές. Αρχαιολόγοι επιβεβαίωσαν ότι οι σήραγγες είναι τεχνητές.
Αν και στην Ευρώπη κανείς λαός δεν είναι γνωστό ότι προσπάθησε να κατασκευάσει πυραμίδες, ο Οσμάνατζιτς εικάζει ότι είναι έργο των Ιλλύριων, οι οποίοι κατοικούσαν στα Βαλκάνια πριν από την άφιξη των σλαβικών φύλων γύρω στο 600 μ.Χ. Ελάχιστα είναι γνωστά για αυτούς, ωστόσο ο Οσμάνατζιτς πιστεύει ότι ήταν πιο εξελιγμένοι απ’ ότι νομίζουν οι αρχαιολόγοι.
Οι εργασίες στο Βίσοκο, περίπου 30 χλμ βορειοδυτικά του Σεράγεβο, θα διαρκέσουν περίπου έξι μήνες. Δύο ειδικοί από την Αίγυπτο αναμένονται το Μάιο.
«Θα έχουμε αρχαιολογικά συναρπαστική άνοιξη και καλοκαίρι» σχολιάζει ο αμφιλεγόμενος αρχαιολόγος
Εξαιρετικα ενδιαφεροντα ειναι λοιπον τα νεα που μας ερχονται απο το Βισοκο.
Το BBC μας πληροφορει στο http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4912040.stm πως μολις πριν 5 ημερες ξεκινησαν οι πρωτες ανασκαφες, απο οπου και η εικονα στο προηγουμενο ποστ.
Θα παρακολουθουμε στενα τις εξελιξεις στο συγκεκριμενο θεμα. Εαν προκειται οντως για κατι σημαντικο, η ομαδα � υθεας ειναι ετοιμη να οργανωσει αποστολη στη γειτονικη Βοσνια! Αναμενουμε!
� αραθεση και αλλων σχετικων λινκς:
http://piramida.blogger.ba (για οποιον γνωριζει τη Βοσνιακη)
http://bosnian-pyramid.com
http://bosnian-pyramid.com/photos.html (ενδιαφερουσες φωτογραφιες)

Η Ομάδα Gateway Team με την ομάδα � υθέας πρόκειται να επισκεφτεί την Βοσνία και την σημαντική αυτή περιοχή. Για περισσότερα δείτε το παρακάτω link: http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?p=14212#post14212
Φυτά για την καταπολέμηση του Aids και του καρκίνου βρέθηκαν στη ζούγκλα της Βόρνεο:
Μια πληθώρα φυτών που θα μπορούσαν να έχουν ευρεία φαρμακευτική χρήση ανακαλύφθηκαν στο υγρό τροπικό δάσος της Βόρνεο, ωστόσο ενδέχεται να χαθούν στο προσεχές μέλλον εξαιτίας της αποψίλωσης της ζούγκλας του νησιού, ανακοίνωσε η οργάνωση WWF. Η αυστραλιανή φαρμακευτική εταιρεία Cerylid Biosciences εντόπισε σε έναν θάμνο στη Βόρνεο μια πολλά υποσχόμενη αντικαρκινική ουσία. Όπως αναφέρει το Γαλλικό � ρακτορείο Ειδήσεων, το συγκεκριμένο συστατικό του φυτού Aglaia leptantha σκοτώνει στο εργαστήριο πάνω από 20 τύπους καρκινικών κυττάρων, όπως από τον καρκίνο του μαστού και του μελανώματος.
Επιπλέον, στο κόμμι που παράγει ένα δέντρο της περιοχής ερευνητές ανακάλυψαν μια ουσία (calanolide A) η οποία φαίνεται ότι εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού HIV στα ανθρώπινα κύτταρα, καθώς και τον πολλαπλασιασμό του βακτηρίου της φυματίωσης.
Στον φλοιό ενός άλλου δέντρου, αναφέρει η WWF, ανακαλύφθηκε μια ουσία που σκοτώνει το παράσιτο της ελονοσίας και χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τους ιθαγενείς για την καταπολέμηση της ασθένειας.
«Η αποψίλωση θα μπορούσε να στερήσει από την επιστήμη την ευκαιρία να ανακαλύψει νέες πηγές για φάρμακα που σώζουν ζωές» προειδοποιεί η οργάνωση.
Στο νησί της Βόρνεο, το οποίο μοιράζονται η Μαλαισία, η Ινδονησία και το Μπρουνέι, έχουν ανακαλυφθεί συνολικά 422 νέα είδη φυτών τα τελευταία 25 χρόνια.
Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών πρόσφατα ανακοίωσαν πρωτοβουλία για την προστασία έκτασης 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στα τροπικά τους δάση. Η WWF, ωστόσο, ζητά από τις Αρχές να δεσμευθούν για τη διασφάλιση του οικοσυστήματος με κοινό πρόγραμμα δράσης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της WWF, σήμερα τα δάση της Βόρνεο έχουν περιοριστεί σε έκταση κατά 50%, από περίπου 75% στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Nέα χρονολόγηση για την έκρηξη που κατέστρεψε την αρχαία Θήρα:
Ένα κλαδί ελιάς «θαμμένο ζωντανό» σε ηφαιστιακή τέφρα, ηλικίας 3.636 χρόνων, που βρέθηκε στα ορυχεία της Σαντορίνης, απειλεί να ανατρέψει παγιωμένες αντιλήψεις για τους πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς μετατοπίζει κατά εκατό τουλάχιστον χρόνια νωρίτερα την ηφαιστειακή έκρηξη της Θήρας και όλο το σύστημα χρονολόγησης και συσχέτισης του μινωικού, αιγυπτιακού και μυκηναϊκού πολιτισμού στη 2η χιλιετία π.Χ.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, από τους πάγους της Γροιλανδίας έφθασαν τα πρώτα σημάδια ότι η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας έγινε τουλάχιστον 150 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευε (30 χρόνια πριν) ο πρώτος ανασκαφέας του μεγάλου προϊστορικού οικισμού στο Ακρωτήρι, Σπυρίδων Μαρινάτος. Και τα σημάδια αυτά ήταν η τέφρα, που έκανε τον γύρο του κόσμου και έκατσε στον Βόρειο � όλο.
Η ανακάλυψη και πρώτη χρονολόγηση της στάχτης έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα και έδωσε αποτελέσματα 1629 – 1640 π.Χ., ανάλογα δηλαδή με εκείνα που συγκλόνισαν τον σημερινό αρχαιολογικό κόσμο με τη δημοσιοποίηση από το έγκυρο περιοδικό «Science» των αποτελεσμάτων δύο διαφορετικών ερευνών και χρονολογήσεων με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα.
Η πρώτη αφορά το κλαδί της ελιάς και η δεύτερη άλλα 127 δείγματα από το Ακρωτήρι της Θήρας που χρονολογήθηκαν από τον καθηγητή Στιούαρτ Μάνινγκ, του � ανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης.
Τα τελευταία χρόνια, από την αρχαιολογική έρευνα που διεξάγεται στο Ακρωτήρι υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Χρήστου Ντούμα, περισυνελέγησαν και ραδιοχρονολογήθηκαν πολλά: απανθρακωμένοι καρποί, δημητριακά, ίχνη ξύλου, που αναλύθηκαν με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα και έδωσαν παλαιότερη χρονολόγηση την οποία έχει ήδη αποδεχθεί ο Έλληνας ανασκαφέας. Ότι δηλαδή, η έκρηξη του ηφαιστείου που εξαφάνισε τα 2/3 του νησιού, δεν συνέβη γύρω στο 1500 π.Χ., αλλά γύρω στο 1640 π.Χ.
Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι ο καθηγητής Ηφαιστειολογίας του � ανεπιστημίου του Ααρχους στη Δανία, Βάλτερ Φρίντριχ και οι συνάδελφοί του που ανέλυσαν τους 72 κύκλους ανάπτυξης του κλαδιού της ελιάς, πιστεύουν ότι βρήκαν την ακριβή χρονολογία του «θανάτου» του, που τοποθετείται με απόκλιση +/- 13 ετών μεταξύ του 1627 και του 1600 π.Χ.
Αρχαιολογική διελκυστίνδα πλέον είναι η χρονολογική «τρύπα» 100-150 ετών, που εμφανίζεται στο σφιχτό σύστημα χρονολόγησης των αιγαιακών πολιτισμών και κυρίως του αιγυπτιακού, όπως έχουν καθιερωθεί. Μέχρι τώρα, οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας κατέστρεψε τα μινωικά ανάκτορα με τους σεισμούς και πυρκαγιές που προκάλεσε, κατέστρεψε ενδεχομένως τον στόλο, και επειδή το μινωικό ανάκτορο ήταν το κέντρο της διοίκησης αλλά και της οικονομικής ζωής οδήγησε στην κατάρρευση της μινωικής Κρήτης και την κατάκτησή της από τους Μυκηναίους.

Mυστηριώδης πυραμιδοειδής ογκόλιθος στην Αγία Ελένη:
Μια ογκώδης πυραμιδοειδής πέτρινη πλάκα αναδύεται ταχύτατα από τον κρατήρα του διαβόητου ηφαιστείου της Αγίας Ελένης στην πολιτεία της Ουάσινγκτον. Καθώς το μάγμα που αναβλύζει από την κορυφή στερεοποιείται, ο θεαματικός ογκόλιθος μεγαλώνει κατά ενάμισι μέτρο την ημέρα και ήδη έχει ύψος 91 μέτρα.
Η πλάκα είναι ένας από τους επτά «λοβούς» φρέσκου ηφαιστειακού βράχου που σχηματίζονται στον κρατήρα μετά τη νέα ενεργοποίηση του ηφαιστείου το Σεπτέμβριο του 2004, αναφέρει ο Νταν Ντζούρισιν, ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας των Η� Α (USGS).
Έκτοτε το ηφαίστειο, ύψους 2.549 μέτρων, αναβλύζει λάβα ακατάπαυστα. Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι τελικά θα αναδημουργηθεί η κωνική κορυφή του όρους που εξαφανίστηκε στις 18 Μαΐου 1980, σε μια έκρηξη που διέλυσε το ένα τρίτο του όρους και σκότωσε συνολικά 57 άτομα.
Ο σχηματισμός του νέου θόλου λάβας συνοδεύεται από ασθενή σεισμική δραστηριότητητα και περιορισμένη εκπομπή καπνού και τέφρας. Οι επιστήμονες δεν περιμένουν νέα καταστροφική έκρηξη στο άμεσο μέλλον.

Στόουνχεντζ … και στον Αμαζόνιο!:
Ένα εξελιγμένο αστρονομικό παρατηρητήριο, που σχηματίζεται από γρανιτένιους μονόλιθους τοποθετημένους κυκλικά στο ανοιχτό πεδίο, αποκαλύφθηκε στη λεκάνη του Αμαζονίου κοντά στη Γαλλική Γουιάνα, ανακοίνωσαν Bραζιλιάνοι αρχαιλόγοι. Το προαποικιακό παρατηρητήριο εκτιμάται ότι έχει ηλικία 500 με 2000 ετών και, όπως δείχνουν μέχρι τώρα οι έρευνες, μπορούσε να δείχνει το χειμερινό ηλιοστάσιο με ακρίβεια.
«Μόνο μια κοινωνία με εξελιγμένο πολιτισμό θα μπορούσε να κατασκευάσει ένα τέτοιο μνημείο» δήλωσε στην εφημερίδα O Globo η αρχαιολόγος της ερευνητικής ομάδας Μαριάνα � ετρί Καμπράλ, του Ινστιτούτου Επιστημονικής Έρευνας της Αμάρα.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό � ρακτορείο Ειδήσεων, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, οι ακτίνες του Ήλιου περνούν από μια τρύπα σκαλισμένη σε έναν από τους 127 μονόλιθους, ύψους περίπου τριών μέτρων.
Αν και παραμένουν πολλά μυστήρια στο παρατηρητήριο, που είναι εξάλλου δύσκολο να χρονολογηθεί, είναι πιθανό ότι επέτρεπε τον προγραμματισμό της γεωργικής δραστηριότητας και εξυπηρετούσε τελετουργικές ανάγκες.
Οι αρχαιολόγοι θεωρούν την ανακάλυψη το νοτιοαμερικάνικο αντίστοιχο του Στόουνχεντζ, του πολύ αρχαιότερου και εξίσου μυστηριώδους μνημείου στην κοικάδα του Σόλσμπερι στη Βρετανία.

Aμφισβητείται εκ νέου η ανακάλυψη του ανθρώπου «Xόμπιτ»:
Η εκπληκτική ανακάλυψη του μικροσκοπικού ανθρώπου Homo Florensiensis, που ζούσε στη νήσο Φλόρες της Ινδονησίας έως και πριν 18.000 χρόνια, αμφισβητείται από ερευνητές που υποστηρίζουν εκ νέου ότι τα οστά ανήκαν σε άνθρωπο που έπασχε από μικροεγκεφαλία.
Σε τεχνικό άρθρο που δημοσιεύεται την � αρασκευή στο Science, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το παράξενο πλάσμα, που βαφτίστηκε Χόμπιτ, από τα βιβλία του Τζ.Ρ. Τόλκιν, είχε εγκέφαλο με όγκο μόλις 400 κυβικά εκατοστά. Αυτό σημαίνει ότι ο σκελετός, εφόσον είχε ανθρώπινες αναλογίες, θα έπρεπε να έχει ύψος γύρω στα 30 εκατοστά, ενώ στην πραγματικότητα το ύψος του ήταν τριπλάσιο.
Η πιθανότερη εξήγηση, υποστηρίζει ο Δρ Ρόμπερτ Μάρτιν και οι συνεργάτες του στο Μουσείο � εδίου του Σικάγου, είναι ότι τα ευρήματα προέρχονται από ασθενή γενετικής διαταραχής που προκαλεί συρρίκνωση του εγκεφάλου και άλλες ανωμαλίες. Την ίδια εξήγηση είχαν προτείνει εξάλλου και άλλοι επιστήμονες μετά την ανακάλυψη των οστών το 2003.
Επιπλέον στην περιοχή βρέθηκαν εξελιγμένα λίθινα εργαλεία ενός τύπου που έχει συνδεθεί μόνο με τον σύγχρονο άνθρωπο. Το πιθανότερο, θεωρεί ο Δρ Μάρτιν, είναι ότι ο Homo sapiens είχε φτάσει στο νησί Φλόρες.
� άντως, ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα επιχειρεί στο ίδιο τεύχος του περιοδικού να αντικρούσει τη νέα μελέτη. Η ομάδα του Ντιν Φοκ � ολιτειακού � ανεπιστημίου της Φλόριντα θεωρεί μη τεκμηριωμένη την άποψη του Μάρτιν και μφισβητεί τον υπολογισμό της αναλογίας κεφαλιού-σώματος με βάση πυγμαίες ποικιλίες άλλων ζώων.
Όπως υποστηρίζει ο Φοκ, θα ήταν απίθανο η αναλογίες σώματος ενός ανθρώπου νάνου θα μεταβάλλονταν με τον ίδιο τρόπο ανάλογα με το μέγεθος όπως οι αναλογίες ενός ελέφαντα, για παράδειγμα,

Zωντανό απολίθωμα είναι ο “χαμένος κρίκος” της εξέλιξης των λουλουδιών:
Τα ανθοφόρα φυτά παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποικιλία στο φυτικό βασίλειο, ωστόσο οι επιστήμονες από την εποχή του Δαρβίνου έως σήμερα αγνοούσαν την εξελικτική προέλευση αυτού του πλούτου. Τώρα, ένα ζωντανό απολίθωμα που ανακαλύφθηκε στον Ειρηνικό φαίνεται να συμπληρώνει το κενό.
Το ανθοφόρο φυτό Amborella trichopoda δίνει μια εικόνα για την εξέλιξη των λουλουδιών από πιο πρωτόγονες ομάδες φυτών, όπως τα βρύα, οι φτέρες και τα κωνοφόρα, αναφέρει στο περιοδικό Nature ο Δρ Ουίλιαμ Φράιντμαν του � ανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπούλντερ.
Το A.trichopoda, που απαντάται σήμερα μόνο στη Νέα Καληδονία, διαχωρίστηκε από τα υπόλοιπα ανθοφόρα φυτά πριν από 130 εκατ. χρόνια.
Όπως εξηγεί το NewScientist.com, οι ερευνητές εξέτασαν τομές του φυτού και των σπερμάτων του με διάφορες τεχνικές μικροσκοπίας και ανακάλυψαν ότι ο εμβρυικός σάκος, μέσα στον οποίο σχηματίζεται το ωάριο, αποτελείται από διαφορετικό αριθμό κυττάρων από ό,τι τα άλλα ανθοφόρα φυτά.
Επιπλέον, το μοτίβο των κυτταρικών διαιρέσεων από τις οποίες προκύπτει το ωάριο θυμίζουν περισσότερο τα κωνοφόρα και άλλα πρωτόγονα είδη παρά τα φυτά με άνθη.
Το A.trichopoda φαίνεται να έχει μείνει αναλλοίωτο από τα πρώτα στάδια της εξέλιξης των ανθοφόρων φυτών, το ίδιο πάντως δεν θεωρείται πρόγονος των σημερινών λουλουδιών.
� αλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα άνθη εμφανίστηκαν σχεδόν παράλληλα με τα έντομα, τα οποία αποτελούν μέχρι και σήμερα πολύτιμο «εργαλείο» για τη μεταφορά της γύρης.

Σπάνια μούμια με τατουάζ και πολύτιμα κοσμήματα ανακαλύφθηκε στο � ερού:
Η μούμια μιας ισχυρής γυναίκας 30 ετών, διακοσμημένη με περίτεχνα τατουάζ, ανακαλύφθηκε στο � ερού σε ταφικό μνημείο του πολιτισμού των Μότσε, ο οποίος άκμασε από τον 1ο μέχρι και τον 6ο αιώνα, ανακοίνωσε η National Geographic Society.
Μέσα στον τάφο, που βρέθηκε στο Ελ Μπρούχο του βόρειου � ερού και χρονολογείται στο 450 μ.Χ., οι � ερουβιανοί και Αμερικανοί αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης το σκελετό ενός νεαρού κοριτσιού που προφανώς είχε θυσιαστεί και έχει ακόμα μια θηλιά τυλιγμένη γύρω από το λαιμό.
Η μούμια φαίνεται ότι ανήκε σε άτομο ιδιαίτερου κοινωνικού κύρους, και οι ερευνητές ανέσυραν πλούσια κτερίσματα, όπως καλύμματα για το κεφάλι, κοσμήματα από χρυσό και ημιπολύτιμες πέτρες, τμήματα από λόγχες, βαμβάκι και χρυσές βελόνες ραπτικής. � εριέργως, όμως, βρέθηκαν και πολεμικά ρόπαλα, τα οποία ήταν γνωστά μόνο από τάφους ανδρών των Μότσε.
«Ίσως ήταν μια γυναίκα πολεμιστής, ή ίσως τα ρόπαλα και οι λόγχες ήταν σύμβολα ισχύος» σχολιάζει ο Τζον Βεράνο του � ανεπιστημίου Τουλέιν στις Η� Α.
Η μούμια ήταν καλλυμμένη με εκατοντάδες μέτρα υφάσματος και φέρει περίτεχνα και ασυνήθιστα τατουάζ στα χέρια και άλλες περιοχές του σώματός της. Η εξέταση του σκελετού δείχνει ότι η γυναίκα είχε γεννήσει τουλάχιστον μία φορά. Τα αίτια θανάτου δεν είναι εμφανή.
Δίπλα στο μεγάλο ταφικό μνημείο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο ακόμα τάφους με λείψανα νεκρών. Σχεδιάζουν τώρα να απομονώσουν τμήματα DNA και να ελέξγουν κατά πόσο τα τρία αυτά άτομα ήταν κοντινοί ή μακρινοί συγγενείς.
Η μούμια παρουσιάζεται στο τεύχος Ιουνίου και του ελληνικού National Geographic.

Aπανθρακωμένος παπύρος 4ου αιώνα π.Χ.:
Χρησιμοποιώντας μια υπερσύγχρονη τεχνολογία αιχμής, ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό πέτυχαν να κάνουν απολύτως ορατό το κείμενο ενός απανθρακωμένου παπύρου από το Δερβένι, που φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Ο πάπυρος, μαυρισμένος από το χρόνο και τη φωτιά, βρέθηκε το 1962 μαζί με άλλα φημισμένα ευρήματα της περιοχής του Δερβενίου, και, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, είχε επιβιώσει μιας ταφικής πυράς των μέσων του 4ου αιώνα π.Χ.
Αποτελεί μια φιλοσοφική πραγματεία για την φύση των Θεών, την κοσμογονία, τη θεωρία της ψυχής και τη φύση των θρησκευτικών τελετών, κυρίως υπο μορφή ερμηνείας ενός παλαιότερου Ορφικού ύμνου.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα οι ερευνητές θα ετοιμάσουν ανασύσταση του κειμένου, που δεν έχει αναγνωσθεί, 40 χρόνια μετά την ανακάλυψή του.
Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, στην οποία ερευνητές και αρχαιολόγοι θα αναφερθούν διεξοδικά στο θέμα.
Στην έρευνα συνεργάζονται και καθηγητές από την Οξφόρδη, από το � ανεπιστήμιο της � άτρας και το � ανεπιστήμιο Brigham Young.

O “άγνωστος” μηχανισμός τως Αντικυθήρων:
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι «το πολυπλοκότερο υπολογιστικό αστρονομικό εργαλείο της αρχαιότητας (1ος αιώνας πΧ)» δηλώνει η διεθνής εξειδικευμένη ομάδα που τον μελετά με τη χρήση των πλέον προηγμένων τεχνολογιών.
Η ομάδα δηλώνει ενθουσιασμένη από την «άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο στα χρονικά της επιστημονικής έρευνας» που βιώνει, με την προοδευτική αποκάλυψη των μυστικών κατασκευής και λειτουργίας του μηχανισμού, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο.
Για το ιστορικό του μηχανισμού και τα θεαματικά αποτελέσματα της μελέτης του μίλησε η ερευνητική ομάδα σε εκδήλωση που διοργάνωσε την Τρίτη το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας.
Η ομάδα συγκροτήθηκε πρόσφατα, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου � ολιτισμού και την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Leverhulme UK. Αποτελείται από τον αστρονόμο Μάικ Έντμουντς και τον μαθηματικό Τόνι Φρεθ, τον αστρονόμο Ιωάννη Σειραδάκη, τον αστρονόμο Ξενοφώντα Μουσά, τον φυσικό εξειδικευμένο στην ανάλυση ιστορικών αντικειμένων Ιωάννη Μπιτσάκη, τη χημικό Ελένη Μάγκου, την αρχαιολόγο μουσειολόγο Μαίρη Ζαφειροπούλου και τον φιλόλογο παλαιογράφο Αγαμέμνονα Τσελίκα.
Ο Μηχανισμός ανασύρθηκε το 1900 από το βάθος της θάλασσας των Αντικυθήρων. Ήταν ένας σύνθετος τρισδιάστατος μηχανισμός υπολογιστή των φαινομένων του ουρανού. Έμοιαζε με παλιό ρολόι (διαστάσεων 32Χ20Χ10) με πολλούς οδοντωτούς τροχούς γύρω από διάφορους άξονες.
Έφερε τρεις κυκλικές κλίμακες, μία εμπρός και δύο στο πίσω μέρος, με διαβαθμίσεις και ενδείξεις. Λειτουργούσε με χερούλι (ή κάποιο βάρος), το οποίο περιέστρεφε έναν ατέρμονα κοχλία. Αυτός έδινε κίνηση σε έναν ή δύο μεγάλους τροχούς του Μηχανισμού περιστρέφοντας έτσι έναν άξονα, όπου ήταν προσαρμοσμένοι πολλοί άλλοι οδοντωτοί τροχοί διαφόρων διαμετρημάτων και με διαφορετικό αριθμό οδόντων.
Οι τροχοί αυτοί περιέστρεφαν άλλους τροχούς γύρω από άλλους άξονες, για να επιτελούν άλλες λειτουργίες και να υποδεικνύουν τις θέσεις διαφόρων ουρανίων σωμάτων στα τρία καντράν: Ηλίου, Σελήνης, � λανητών. Δείχνει τις φάσεις της Σελήνης, αλλά και στην περιοδικότητα εμφανίσεως τους με έγγραφες ενδείξεις, όπως «76 έτη 19 έτη», οι οποίες υποδηλώνουν τη μεγάλη ακρίβεια του μηχανισμού.
Όπως ήταν φυσικό ο Μηχανισμός από την αρχή κίνησε το ενδιαφέρον των ερευνητών, οι οποίοι λειτούργησαν βάσει παλαιότερων μελετών.
Οι ομιλητές υπογράμμισαν την ενεργή στήριξη από το 2005 δύο εταιρειών παγκοσμίου κύρους: της Hewlett Packard και της X-Tek Systems UK με εξειδικευμένους καθηγητές. Με τη χρήση του πρωτοπόρου τομογράφου της X-Tek βάρους 8 τόνων αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά, από πτυχές του εσωτερικού του μηχανισμού, επιγραφές πάχους ενός δέκατου του χιλιοστού με σημαντικά δεδομένα για την εσωτερική δομή με τα περίπλοκα γρανάζια και τους άξονες.
«Οι αποκαλύψεις των επιγραφών» σημείωσε ο κ. Μπιτσάκης «φωτίζουν την έρευνα και συμπληρώνουν το τρισδιάστατο πάζλ». Ενδεικτικά είπε: «Οι λέξεις ‘χρυσό σφαιρίδιο’, όπως και πολλές άλλες που διαβάστηκαν, αποτελούν οδηγίες για το τι δείχνει το συγκεκριμένο σημείο. Βήμα-βήμα θα γίνει η αποκάλυψη, αποκαλύπτεται ο μηχανισμός» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο κ. Μουσάς, και με αφορμή τις επιγραφές που έχουν αναγνωστεί, δηλώνει με βεβαιότητα ότι πρόκειται για εγχειρίδιο χρήσης αστρονομικού υπολογιστή παρόμοιου με το «πλανητάριο» και τη «Χρυσή Σφαίρα» του Αρχιμήδη, όπως αναφέρει ο � λάτωνας, και κανενός άλλου στα 1300 μεταγενέστερα χρόνια.

——————————————————————————–

Αστρονομία-Διαστημική.

Κοσμικό νέφος από αλκοόλ εκτείνεται σε μήκος 463 δισ. Χιλιομέτρων:
Τηλεσκόπιο στη Βρετανία εντόπισε μέσα στον Γαλαξία μας ένα σύννεφο από μεθανόλη που εκτείνεται σε μήκος 463 δισ. χιλιομέτρων, μια ανακάλυψη που ίσως δώσει νέα στοιχεία για το σχηματισμό των άστρων αλλά και την εμφάνιση της ζωής.
Το νέφος ανακαλύφθηκε σε μια περιοχή του Μίλκι Ουέι που ονομάζεται W3(OH), όπου σχηματίζονται άστρα από τη συμπύκνωση διαστρικού αερίου και σκόνης, ανακοίνωσε το � αρατηρητήριο του Τζόντρελ Μπανκ στη Βρετανία και αναμεταδίδει το Γαλλικό � ρακτορείο Ειδήσεων.
Το 2004 οι αστρονόμοι εντόπισαν για πρώτη φορά μεθανόλη στους δίσκους σκόνης και αερίου που περιβάλλουν νεογέννητα άστρα. Η μεθανόλη, γνωστή και ως μεθυλική αλκοόλη, στην ίδια χημική κατηγορία με την αιθανόλη, αλλά περιέχει ένα αντί για δύο άτομα άνθρακα και είναι τοξική.
Η ανακάλυψη μεθανόλης ανέτρεψε την άποψη ότι η υπεριώδης ακτινοβολία στον διαστρικό χώρο θα κατέστρεφε οποιαδήποτε οργανικά μόρια.
Τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφθεί στο διαστρικό χώρο περίπου 130 οργανικές ουσίες, οι οποίες πιστεύεται ότι αποτέλεσαν τη βάση της ζωής στη Γη.

Τηλεσκόπιο στο χάρβαρντ αναζητά φωτεινά σινιάλα εξωγήινων!:
Ένα νέο οπτικό τηλεσκόπιο που εγκαινιάστηκε την Τρίτη στο � ανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη θα σαρώνει κάθε βράδυ μεγάλο τμήμα του ουρανού προσπαθώντας να ανιχνεύσει φωτεινά σήματα που εκπέμπουν προς τη Γη εξωγήινοι πολιτισμοί.
Το οπτικό τηλεσκόπιο των 72 ιντστών στο � αρατηρητήριο του Όουκ Ριτζ, που υπάγεται στο Χάρβαρντ, είναι το πρώτο που θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά στο γνωστό πρόγραμμα SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence).
Στα 22 χρόνια της λειτουργίας του, το SETI βασιζόταν μέχρι σήμερα σε ραδιοτηλεσκόπια, τα οποία αναζητούν μηνύματα εξωγήινων πολιτισμών σε μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Αν και ορισμένοι επιστήμονες αμφιβάλουν κατά πόσο η αναζήτηση φωτεινών σημάτων θα δώσει αποτελέσματα, οι υπεύθυνοι του νέου τηλεσκοπίου θεωρούν πιθανό οι εξωγήινοι να προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν με τη Γη στοχεύοντας ειδικά τον πλανήτη με ισχυρές δέσμες λέιζερ που μεταφέρουν πληροφορία.
Το SETI προσπαθεί από το 1998 να ανιχνεύσει φωτεινά σινιάλα, χρησιμοποιώντας όμως κοινόχρηστα τηλεσκόπια που χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς ερευνητικούς σκοπούς.
Το κύριο χαρακτηριστικό του νέου οργάνου, που κόστισε μόλις 350.000 δολάρια, είναι ότι μπορεί να σαρώνει μεγάλο τμήμα του ουρανού και μπορεί να ανιχνεύσει παλμούς φωτός που διαρκούν μόλις ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου.

Το Venus Express έτοιμο για το επικίνδυνο ραντεβού με την Αφροδίτη:
Το πρώτο σκάφος που φτάνει στην Αφροδίτη εδώ και πάνω από μια δεκαετία, το Mars Express της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), ετοιμάζεται για την επικίνδυνη μανούβρα με την οποία θα τεθεί την Τρίτη σε τροχιά γύρω από τον αφιλόξενο γείτονα της Γης.
«Η εισαγωγή σε τροχιά είναι ένα περίπλοκο βήμα. Η κύρια πρόκληση είναι ότι οι ελιγμοί πρέπει να πραγματοποιηθούν ακριβώς τη σωστή στιγμή» δήλωσε στο Γαλλικό � ρακτορείο Ειδήσεων ο Ζαν-Μπαπτίστ Γραταντούρ μηχανικός στο Κέντρο Δαστημικών Επιχειρήσεων της ESA στο Ντάρμστατ της Γερμανίας.
Το Venus Express, ακριβές αντίγραφο του δορυφόρου Mars Express που ήδη περιφέρεται γύρω από τον Αρη, μεταφέρει επτά όργανα που θα διαπεράσουν το πέπλο του μυστηριώδους πλανήτη. Το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα συστατικά της πυκνής, αδιαφανούς ατμόσφαιρας έχουν οδηγήσει την Αφροδίτη σε ένα ακραίο φαινόμενο θερμοκηπίου, με την θερμοκρασία στην επιφάνεια να ξεπερνά τουε 450 βαθμούς Κελσίου, αρκετή για να λιώσει μολύβι.
Η κοσμική «χύτρα ταχύτητας» ίσως προσφέρει νέα στοιχεία για το κλιματικό σύστημα της Γης και τα χαρακτηριστικά του πλανήτη μας που επέτρεψαν την εμφάνιση ζωής.
Έπειτα από ταξίδι πέντε μηνών και 400 εκατ. χιλιομέτρων, το Venus Expess ετοιμάζεται τη Δευτέρα για την πιο δύσκολη φάση της αποστολής από την εκτόξευσή του πέρυσι το Νοέμβριο.
Στις 09:03 ώρα Ελλάδας στις 11 Απριλίου, το σκάφος θα περιστραφεί ώστε να πλησιάζει την Αφροδίτη με το πίσω μέρος, και στις 11:19 θα λάβει εντολή να πυροδοτήσει τον κινητήρα του για ακριβώς 51 λεπτά, ώστε να μειώσει κατά 15% την ταχύτητά του, η οποία εκείνη τη στιγμή θα ανέρχεται στα 29.000 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Το σκάφος θα συλληφθεί από το βαρυτικό πεδίο της Αφροδίτης και, αν όλα πάνε κατ΄ευχήν, θα τεθεί σε μια έντονη ελλιπτική τροχιά. Τις επόμενες εβδομάδες, συμπληρωματικές πυροδοτήσεις θα διορθώσουν την πορεία του και θα το φέρουν στην τελική, πιο κυκλική τροχιά του.
Θα είναι το πρώτο σκάφος που μελετά την Αφροδίτη από τον Οκτώβριο του 1994, όταν το Magellan της NASA ολοκλήρωσε τη χαρτογράφηση του 98% της επιφάνειας του πλανήτη.
Σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη τέθηκε το Venus Express: Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι το σκάφος Venus Express πραγματοποίησε με επιτυχία τον ελιγμό που απαιτείτο προκειμένου να τεθεί σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη.
Αποστολή του σκάφους είναι να μελετήσει την πυκνή και καυτή ατμόσφαιρα του αφιλόξενου γείτονα της Γης για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 1994, οπότε το Magellan της NASA ολοκλήρωσε τη χαρτογράφηση του 98% της επιφάνειας του πλανήτη.
Ενθουσιασμός επικράτησε στο θάλαμο ελέγχου της αποστολής, στο Ντάρμστατ της Γερμανίας, όταν ελήφθη από το σκάφος η ένδειξη της επιτυχούς ολοκλήρωσης της λεπτής μανούβρας. Λίγο μετά το σήμα χάθηκε για δέκα λεπτά, καθώς το Venus Express εξαφανίστηκε πίσω από τον πλανήτη.
«Είναι μία φανταστική αποστολή για εμάς. Επιτέλους φτάσαμε στην Αφροδίτη!», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Ντoν ΜακΚόι. «Έχουμε θέσει δύο δορυφόρους σε τροχιά γύρω από δύο πλανήτες», πρόσθεσε.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος έχει ήδη το Mars Express σε τροχιά γύρω από τον Αρη. Ένα τρίτο σκάφος έχει ξεκινήσει με σκοπό να προσεδαφιστεί σε ένα κομήτη.
Το σκάφος Venus Express της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, το οποίο τέθηκε στις 11 Απριλίου σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη, μετέδωσε τις πρώτες φωτογραφίες που έχουν ληφθεί ποτέ από το νότιο πόλο του πλανήτη, όπου μαίνεται μια τεράστια θύελλα.
Η φωτογραφίες ελήφθησαν στις 12 Απριλίου από απόσταση 206.452 χιλιομέτρων. Τις επόμενες εβδομάδες η τροχιά του σκάφος διαρκώς θα μικραίνει και οι εικόνες θα γίνονται όλο και πιο λεπτομερείς.
«Θα μπορέσουμε να δούμε πρωτοφανείς λεπτομέρειες καθώς η ανάλυση θα αυξηθεί 100 φορές όσο πλησιάζουμε την Αφροδίτη, και περιμένουμε ότι αυτές οι σπειροειδείς δομές θα εξελιχθούν πολύ γρήγορα» σχολιάζει σε ανακοίνωση της ESA ο Δρ Χάκαν Σβέντχεμ, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής.
Στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη διακρίνεται για πρώτη φορά μια σκοτεινή δίνη, ακριβώς πάνω από τον νότιο πόλο, η οποία είναι αντίστοιχη με μια παρόμοια δομή νεφών στο βόρειο πόλο. Ο μηχανισμός του μετεωρογικού σχηματισμού παραμένει άγνωστος.
Το Φασματόμετρο Θερμικής Απεικόνισης Ορατού και Υπερύθρου (VIRTIS) προσέφερε ψευδοχρωματικές σύνθετες φωτογραφίες που απεικονίζουν το νότιο πόλο στη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, ενώ η Κάμερα � αρακολούθησης (VMC) φωτογράφισε ολόκληρο τον πλανήτη στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος.
Το κλιματικό σύστημα της Αφροδίτης κυριαρχείται από ένα ακραίο φαινόμενο θερμοκηπίου που εκτοξεύει τη θερμοκρασία επιφάνειας πάνω από τους 450 βαθμούς.
Το έδαφος δεν είναι άμεσα ορατό, καθώς τα πυκνά, τοξικά σύννεφα είναι εντελώς αδιαφανή.

Συντρίμμια κομήτη δημιούργησαν το Μάιο ουράνιο σόου:
Ένας κομήτης που για άγνωστο λόγο άρχισε να κατακερματίζεται το 1995 αναμένεται να πλησιάσει τη Γη στις 12-13 Μαΐου περισσότερο από κάθε άλλο κομήτη από το 1983. � ερίπου 30 θραύσματα θα διασχίσουν τον ουρανό, και τα φωτεινότερα δεν αποκλείεται να είναι ορατά και με γυμνό μάτι.
Όπως αναφέρει το NewScientist.com, ο κομήτης 73P/Schwassmann-Wachmann 3 δεν απειλεί τη Γη, καθώς τα πλησιέστερα συντρίμμια θα περάσουν σε απόσταση 20 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση Γης-Σελήνης.
Δεκάδες επίγεια τηλεσκόπια, καθώς και τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Spitzer, θα καταγράψουν το πέρασμα, το οποίο θα πιθανότατα θα είναι ορατό και με απλά κυάλια.
Οι κομήτες, «βρώμικες χιονόμπαλες» όπως τους αποκαλούν συχνά οι αστρονόμοι, αποτελούνται από υλικά τα οποία πιστεύεται ότι έχουν μείνει αναλλοίωτα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια. Η φασματική ανάλυση των συντριμμιών αναμένεται να δώσει νέα στοιχεία για την προέλευση της Γης και των άλλων πλανητών.
� ροκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στο εσωτερικό ενός κομήτη, η NASA πραγματοποίησε πέρυσι την αποστολή Deep Impact, κατά την οποία ένα χάλκινο βλήμα προσέκρουσε στον κομήτη Tempel 1 και δημιούργησε έναν κρατήρα. Η ανάλυση των συντριμμιών επιβεβαίωσε ότι οι κομήτες περιέχουν μεγάλες ποσότητες πάγου νερού, καθώς και οργανικές ενώσεις. Η διαπίστωση αυτή ενισχύει την άποψη ότι οι κομήτες κομήτες έφεραν στη Γη το ζωογόνο νερό της.
Το νέφος των θραυσμάτων του 73P/Schwassmann-Wachmann 3 αναμένεται να πλησιάσουν τη Γη ακόμα περισσότερο το 2022, οπότε ορισμένα συντρίμμια θα εισέλθουν στη γήινη ατμόσφαιρα και θα γίνουν ορατά ως βροχή διατόντων.

Ο χρόνος γίνεται αρχαιότερος:
Θεωρία πολλαπλών Μεγάλων Εκρήξεων λύνει μυστήριο της Κοσμολογίας: Το Σύμπαν ίσως πεθαίνει και ξαναγεννιέται κάθε ένα τρισεκατομμύριο χρόνιαΗ Μεγάλη Έκρηξη, που σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία γέννησε το Σύμπαν, ίσως ήταν στην πραγματικότητα ένα μικρό στιγμιότυπο στην ιστορία του Κόσμου: Το μυστήριο της διαστολής του Σύμπαντος φαίνεται να λύνεται από μια νέα υπόθεση, σύμφωνα με την οποία το Σύμπαν έχει περάσει από αμέτρητες φάσεις συστολής και διαστολής, διάρκειας περίπου ενός τρισεκατομμυρίου ετών η καθεμία.
Το 1996, εξηγεί το Nature.com, οι κοσμολόγοι ανακάλυψαν ότι το Σύμπαν όχι απλώς διαστέλλεται, αλλά διαστέλλεται με διαρκώς αυξανόμενη ταχύτητα. Η επιτάχυνση αυτή αποδόθηκε στην «κοσμολογική σταθερά», ένα φυσικό μέγεθος που αντιστοιχεί στην ενέργεια του κενού χώρου -σύμφωνα με την κβαντική θεωρία, μέσα στο απόλυτο κενό διαρκώς εμφανίζονται και εξαφανίζονται υποατομικά σωματίδια, με αποτέλεσμα ο χώρος να απωθεί τον εαυτό του και να διαστέλλεται.
Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η παρατηρούμενη τιμή της κοσμολογικής σταθεράς είναι μικρότερη από τη θεωρητική τιμή κατά 120 τάξεις μεγέθους. Και το βασικό αυτό μυστήριο παραμένει ουσιαστικά άλυτο.
Μια εξήγηση που προτάθηκε, χωρίς να ικανοποιήσει τους θεωρητικούς φυσικούς, είναι ότι η κοσμολογική σταθερά δεν έχει την ίδια τιμή παντού στο Σύμπαν. Μια άλλη θεωρία, που προτάθηκε το 1985 είναι ότι η κοσμολογική σταθερά ήταν αρχικά μεγάλη, αλλά σταδιακά μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου.
Το πρόβλημα όμως με αυτή τη θεωρία είναι ότι για να μειωθεί η σταθερά στη σημερινή τιμή θα απαιτείτο πολύ περισσότερος χρόνος από τα 13,7 δισ. χρόνια που έχουν περάσει από το Μπιγκ Μπανγκ.
Το πρόβλημα αυτό παρακάμπτεται με τη θεωρία που δημοσιεύουν στο περιοδικό Science ο � ολ Στάινχαρντ του � ανεπιστημίου του � ρίνστον και ο Νιλ Τούροκ του � ανεπιστημίου του Κέμπριτζ στη Βρετανία: Αν το Σύμπαν έχει περάσει από αμέτρητους κύκλους συρρίκνωσης και επέκτασης, με περίοδο περίπου ένα τρισ. χρόνια, μέχρι σήμερα έχει περάσει αρκετός χρόνος για να μειωθεί η τιμή της κοσμολογικής σταθεράς.
Αν και το σενάριο αυτό μοιάζει απίθανο, καθώς καταρρίπτει την πεποίθηση ότι το Σύμπαν έχει ηλικία μόλις 13,7 δισ. ετών, καμία πιο αληθοφανής εξήγηση δεν έχει προταθεί για την ερμηνεία της επιταχυνόμενης διαστολής.
Η νέα θεωρία ίσως είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί πειραματικά, αν για παράδειγμα οι επιστήμονες καταφέρουν να ανιχνεύσουν «βαρυτικά κύματα» που γεννήθηκαν στην τελευταία Μεγάλη Έκρηξη, ή αν εντοπιστούν τα νέα σωματίδια που προβλέπει η θεωρία, τα εξωτικά «αξιόνια».
Δύο ακόμα αμυδροί γαλαξίες ανακαλύφθηκαν στη γειτονιά του μίλκυ ουέι: Η Ψηφιακή Απογραφή του Ουρανού, ένα διεθνές πρόγραμμα αστρονομίας, αποκάλυψε την ύπαρξη δύο ακόμα αμυδρών γαλαξίων νάνων που περιφέρονται γύρω από τον δικό μας Γαλαξία.
Η ανακάλυψη, αναφέρει το Reuters, ανεβάζει τον αριθμό των συνοδών γαλαξιών του Μίλκι Ουέι στους 14. Οι αστρονόμοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι εκατοντάδες ακόμα ίσως ανακαλυφθούν στο μέλλον με λεπτομερέστερες παρατηρήσεις.
Ο πρώτος από τους νέους γαλαξίες νάνοι εντοπίστηκε στην κατεύθυνση του αστερισμού Canes Venatici (Κύνες Θηρευτικοί), ενώ ο δεύτερος στον αστερισμό Bootes (Βοώτης), αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πολυεθνική ομάδα του Sloan Digital Sky Survey. Και οι δύο βρίσκονται σήμερα σε απόσταση «μόλις» 640.000 ετών φωτός από τον Ήλιο.
Ο γαλαξίας στον αστερισμό του Βοώτη είναι ο αμυδρότερος συνοδός γαλαξίας του Μίλκι Ουέι που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, με ολική φωτεινότητα 100.000 Ήλιων.
Από τους άλλους 12 γνωστούς νάνους γαλαξίες, οι δύο γνωστότεροι βρίσκονται είναι το Μεγάλο και το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου.
Γενικά, ένας γαλαξίας μπορεί να θεωρηθεί νάνος αν η φωτεινότητά του -ανάλογη του συνολικού αριθμού των άστρων που περιλαμβάνει- είναι μικρότερη από το 10% της λαμπρότητας του Γαλαξία.
� ολλοί κοσμολόγοι, πάντως, θεωρούν ότι ο Μίλκι Ουέι περιβάλλεται από εκατοντάδες τέτοιους γαλαξίες, οι οποίοι δεν έχουν εντοπιστεί ως σήμερα είτε επειδή είναι υπερβολικά αμυδροί είτε επειδή αποτελούνται αποκλειστικά από τη μυστηριώδη «σκοτεινή ύλη» -υλικό άγνωστης σύστασης που παραμένει αόρατο επειδή δεν εκμπέμπει κανενός είδους ακτινοβολία.
Το Sloan Digital Sky Survey, που έχει ήδη οδηγήσει σε σημαντικές αστρονομικές ανακαλύψεις, είναι μια συνεργασία πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και μουσείων από όλο τον κόσμο, με στόχο την λεπτομερή χαρτογράφηση τουλάχιστον του ενός τετάρτου του ουρανού.

Εξωγήινη σαχάρα:
Το ραντάρ του διαστημικού σκάφους Cassini, που μελετά από πρόπερσι το σύστημα του Κρόνου, ανακάλυψε μεγάλες εκτάσεις στον δορυφόρο Τιτάνα καλυμμένες με «αμμόλοφους», οι οποίοι πιθανώς αποτελούνται από άμμο, παγοκρυστάλλους ή κάποιο άλλο εξωτικό υλικό.
� αράλληλα, οι υπεύθυνοι της ευρωαμερικανικής αποστολής δημοσίευσαν στο Διαδίκτυο μια ταινία τεσσάρων λεπτών με την κάθοδο της διερευνητικής συσκευής Huygens στην παχιά ατμόσφαιρα του φεγγαριού. Ήταν η πιο μακρινή προσεδάφιση που έχει επιχειρηθεί ποτέ από διαστημικό σκάφος.
Οι εικόνες που μετέδωσε το Cassini από τις παγωμένες εκτάσεις του Τιτάνα θυμίζουν τις ερήμους της Γης: «Οι φωτογραφίες αυτές, από έναν δορυφόρο του Κρόνου, μοιάζουν σαν εικόνες ραντάρ από τη Σαχάρα, τη Ναμίμπια ή την Αραβία» σχολιάζει στο Reuters ο Ραλφ Λόρεντ του � ανεπιστημίου της Αριζόνα, κύριος συγγραφέας της σχετικής δημοσίευσης στο περιοδικό Science την � αρασκευή.
«Η ατμόσφαιρα του Τιτάνα είναι πιο πυκνή από της Γης, η βαρύτητα είναι ασθενέστερη, και η άμμος του είναι οπωδήποτε διαφορετική -όλα είναι διαφορετικά, εκτός από τις φυσικές διαδικασίες που σχηματίζουν τις θίνες και το όλο τοπίο».
Αντικρίζοντας τα πρώτα κοντινά πορτραίτα του Τιτάνα, οι επιστήμονες αρχικά νόμιζαν ότι οι σκοτεινές περιοχές στην επιφάνειά του αντιστοιχούσαν σε θάλασσες φυσικού αερίου ή άλλων υδρογονανθράκων. Τελικά οι σκοτεινές εκτάσεις φαίνεται ότι είναι σειρές από «αμμόλοφους» με ύψος έως και 150 μέτρα και μήκος εκατοντάδες χιλιόμετρα.
� αρόλο που τελικά δεν εντοπίστηκαν θάλασσες, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στον Τιτάνα περιοδικά όντως βρέχει μεθάνιο -η θερμοκρασία επιφάνειας δεν ξεπερνά τους -180 βαθμούς Κελσίου.
Το εξωγήινο τοπίο διακρίνεται, αν και όχι πολύ καθαρά, στο βίντεο που δημοσιοποίησαν την � έμπτη η NASA και η ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος). Η ταινία δημιουργήθηκε από 3.500 φωτογραφίες που μετέδωσε η συσκευή Huygens κατά την κάθοδό της στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα, που διήρκεσε 147 λεπτά.
Η συσκευή διαπέρασε την ημιδιαφανή, πορτοκαλί ατμόσφαιρα και προσεδαφίστηκε μαλακά σε μια επίπεδη, «αμμώδη» έκταση, όπου επέζησε και συνέχισε τη μετάδοση για ακόμα 67 λεπτά.

——————————————————————————–

Εκδηλώσεις-Διαλέξεις-Συνέδρια-Ημερίδες-Ομιλίες.

Oμάδα Nετρίνο: πέτρα, ψαλίδι, χαρτί.. και φυσική!:
την Δευτέρα 10 Απριλίου η φοιτική ομάδα Νετρίνο (η οποία αποτελείται από φοιτητές του τμήματος Φυσικής του Α.� .Θ) πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα “� έτρα, ψαλίδι, χαρτί … και Φυσική”.

1ο διεθνές αντιπυρηνικό φεστιβάλ Ρόδου:
Από τη Δευτέρα 8 έως την Κυριακή 14 Μαίου διήρκησε το πρώτο αντιπυρινικό φεστιβάλ στη Ρόδο, που διοργανώθηκε από το Αντιπυρηνικό � αρατηρητήριο Μεσογείου. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται σε μία περίοδο όπου 20 χρόνια μετά την τραγωδία του Τσερνομπίλ, η πυρηνική ενέργεια και οι διαδικασίες παραγωγής και χρήσης της βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος , μια και η αντιπαράθεση μεταξύ μίας χώρας κατόχου πυρηνικού οπλοστασίου και μίας άλλης η οποία φιλοδοξεί να αναπτύξει προγράμματα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας μπορεί να επιφέρει δραματικές εξελίξεις για τη ζωή και το μέλλον των πολιτών όχι μόνο της Μέσης Ανατολής αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας. Την ίδια χρονική περίοδο, η Βουλγαρία εξαγγέλλει νέες πυρηνοκίνητες ηλεκτροπαραγωγές μονάδες και η Τουρκία δεν αποχωρίζεται τα δικά της σχέδια.
Με αταλάντευτη την πεποίθηση πως μόνο η κατάργηση της όποιας χρήσης της πυρηνικής ενέργειας μπορεί να εξαλείψει την πιθανότητα διεθνών περιπετειών με ανυπολόγιστες διαστάσεις, το Αντιπυρηνικό � αρατηρητήριο Μεσογείου φιλοξένησε στην έδρα του, το νησί της Ρόδου, ένα διήμερο διεθνές Συμπόσιο(12- 13 Μαΐου) με θέμα «Έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά» και καλεσμένους ως εισηγητές επιστήμονες, πολιτικά πρόσωπα αλλά και ακτιβιστές από χώρες της Ευρώπης, των Βαλκανίων, τη λεκάνη της Μεσογείου . � αράλληλα θα προβληθούν, σε συνεργασία με το κινηματογραφικό φεστιβάλ Ecofilms, ταινίες σχετικές με το πρόβλημα των πυρηνικών και τις πολυσχιδείς διαστάσεις του, ενώ τόσο η Μεσαιωνική όσο και η νέα πόλη θα γεμίσει μουσική από πολλά και διαφορετικά συγκροτήματα σε μια καθημερινή ανοιξιάτικη γιορτή. Το θέατρο θα δώσει το δικό του μαχητικό στίγμα με την παράσταση της Άννας Βαγενά «Λουντμίλα» . Μία ιδιαίτερη ενότητα οργανικά συνδεδεμένη με το πνεύμα του Φεστιβάλ αποτελεί το Νεανικό Forum (� αρασκευή 12 Μαΐου) στο οποίο παρουσιάστηκαν οι εργασίες των μαθητών οι οποίοι συμμετείχαν στα Τμήματα � εριβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας Β’ θμιας Εκπαίδευσης, ένα πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται με τη στήριξη της Νομαρχίας Δωδεκανήσου. Το Σάββατο 13 Μαΐου θα σηματοδοτήσει το κλείσιμο και τη διεξαγωγή συμπερασμάτων του Συμποσίου το οποίο θα επισφραγιστεί με μία ειρηνική αλλά και ευφάνταστη πορεία στους δρόμους της πόλης και την εμφάνιση του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και των φίλων του. Οι εκδηλώσεις θα κλείσαν την Κυριακή, 14 Μαΐου με μία πληθώρα αθλητικών εκδηλώσεων μη αγωνιστικού χαρακτήρα.
� ροσκεκλημένοι της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ μεταξύ άλλων είναι ο � ρόεδρος της Δημοκρατίας, στελέχη της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, μέλη της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και του αντιπυρηνικού κινήματος.

Γ’ Διεθνές Συμπόσιο για τον Θουκυδίδη:
Το Γ’ Διεθνές Συμπόσιο για τον (Αλιμούσιο) Θουκυδίδη, που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Δήμο Αλίμου (πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ο δήμαρχος Κώστας Μαντζουράνης και της Επιστημονικής Επιτροπής ο καθηγητής Μανώλης Μικρογιαννάκης), διεξήχθη μέσα στην απόλυτη σιωπή όσον αφορά την κάλυψη από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Αν εξαιρέσουμε μερικές εικόνες από την τελετή έναρξης στην � αλαιά Βουλή, με τους επισήμους στις πρώτες σειρές, οι υπόλοιπες μέρες κύλησαν με επιφανείς Ελληνες και ξένους επιστήμονες να μιλούν για τη γλώσσα, την πολιτική, την εξουσία, τη ρητορική, τον Επιτάφιο του � ερικλέους, τον πόλεμο, την ειρήνη, τη Δημοκρατία, εντός… «εργαστηρίου».
Είναι προφανές ότι ο Θουκυδίδης, που χρησιμοποιείται από όλους πλην Ελλήνων -σε θέματα διεθνών σχέσεων, πολιτικής, διπλωματίας- δεν «πουλάει», και επομένως δεν ενδιαφέρει ή δεν πρέπει να ενδιαφέρει τους πολίτες της Γης που τον γέννησε. Τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν ξανά, αλλά οι Ελληνες δεν κρίνονται άξιοι να αποκτήσουν λίγη από τη γνώση που πρόσφερε στον κόσμο ο δημιουργός τής πολιτικής ιστορίας και του πολιτικού ρεαλισμού. Να γίνουν κοινωνοί των πάντα επίκαιρων αναλύσεών του για την ανάγκη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να εκτονώνουν τη συσσωρευμένη δύναμη και ενέργειά τους, το δίκαιο του ισχυροτέρου, την ανακωχή (δηλαδή τον Ψυχρό � όλεμο), το πιο κρίσιμο μέρος του πολέμου (δηλαδή τη στιγμή της απόφασης για το αν θα γίνει ή όχι ο πόλεμος και πότε).
Στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας δεν έχει θέση ο Θουκυδίδης, ούτε ως ιστορικός ούτε ως στρατιωτικός ούτε ως πολιτικός αναλυτής. Και βέβαια, ούτε ως δημοσιογράφος και μάλιστα ως πολεμικός ανταποκριτής!
Η έρευνά μου, με σκοπό να μιλήσω στο Συμπόσιο για τον δημοσιογράφο Θουκυδίδη, με έφερε σε επαφή με συγκλονιστικά και εξαιρετικά επίκαιρα στοιχεία, που οδηγούν σε οδυνηρές συγκρίσεις με τα κρατούντα στην εποχή της ψηφιακής δημοκρατίας:
Ο Θουκυδίδης εξέταζε, έκρινε και παρέθετε τα γεγονότα χωρίς προκατάληψη, χωρίς να επιτρέπει στις προσωπικές του απόψεις να παρεισφρέουν και να επηρεάζουν την κρίση του.
Εκτίμησε την αξία της επικαιρότητας και εξιστόρησε, ως πολεμικός ανταποκριτής, τα πρώτα επτά χρόνια τού � ελοποννησιακού � ολέμου, παράλληλα με την εξέλιξη των γεγονότων. Αλλά ουδέποτε διάλεξε στρατόπεδο, δεν φόρεσε κάποιο από τα πηλήκια των αντιπάλων, προσπάθησε να εντοπίσει τα αίτια τού πολέμου και την προπαγανδιστική τακτική των αντιπάλων.
Διασταύρωνε τις πληροφορίες του, φροντίζοντας να καταγράφει και την άποψη των εχθρών της πατρίδας του. Η εξακρίβωση ήταν η μέγιστη υποχρέωσή του. Για κάθε τι που έγραφε, συγκέντρωνε πληροφορίες από διαφορετικές πηγές. Γι’ αυτό και συχνά βλέπουμε για ένα και μόνο περιστατικό να αναζητά πληροφορίες από τους Αθηναίους, τους Σπαρτιάτες, τους � λαταιείς.
Διατηρούσε αρχείο, στο οποίο ανέτρεχε και το οποίο επεξεργαζόταν, εμπλουτίζοντάς το με συμπληρωματικές πληροφορίες. Συγκέντρωνε προσεκτικά το υλικό του, επιδιδόμενος σε προσωπικές έρευνες, ταξιδεύοντας, συλλέγοντας αυθεντικές μαρτυρίες-«συνεντεύξεις», εκμεταλλευόμενος τα λιγοστά γραπτά κείμενα της εποχής του, όπως οι συνθήκες, οι επιστολές και οι στρατιωτικές διαταγές.
Ακουγε τις μαρτυρίες, τις συνέκρινε, απέρριπτε όσες αλληλοαναιρούνταν, δεν μετέφερε αστήρικτες μαρτυρίες ή «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της τελευταίας στιγμής». Απέρριπτε κάθε ισχυρισμό για τον οποίο αμφέβαλλε ή δεν προέκυπτε από τα πραγματικά περιστατικά.
� αρατηρούσε τα γεγονότα με σκοπό να τα περιγράψει, χωρίς να παραπληροφορήσει συγχρόνους και μεταγενέστερους και διαλύοντας συστηματικά τις λαϊκές πλάνες -γι’ αυτό και οι δημηγορίες του ήσαν ένα είδος αρθρογραφίας.
� ρωτοπόρος της δημοσιογραφίας, δεν αποκάλυπτε τους πληροφοριοδότες του, δηλαδή τις πηγές του. Τηρούσε ευλαβικά το off the record, με τη βεβαιότητα ότι είχε εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των αναγνωστών του και ότι δεν επρόκειτο να διαψευσθεί.
� ρώτος ο Θουκυδίδης ανακάλυψε ότι ο δημοσιογράφος δεν αρκεί να λέει την αλήθεια. � ρέπει, προς χάριν του δημοσίου συμφέροντος, να εντοπίζει και να προβάλλει τις χρήσιμες για το λαό αλήθειες, απορρίπτοντας τις άχρηστες αλήθειες, που απλώς καταλαμβάνουν χώρο στους ανθρώπινους εγκεφάλους.
Μπορούσε να αφιερώσει απεριόριστο χρόνο προσπαθώντας να μεταφέρει με ακρίβεια κάτι που θεωρούσε σημαντικό. Στην περίπτωση αυτή κατέφευγε σε απίστευτες λεπτομέρειες. Απέφευγε, όμως, συστηματικά λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να αποπροσανατολίσουν από τον κεντρικό στόχο, δηλαδή την παρουσίαση του γεγονότος. Γι’ αυτό και απεχθανόταν τις ευχάριστες ιστορίες, δηλαδή απέρριπτε την «ενημερωδιασκέδαση». Ηταν βέβαιος πως ο δημοσιογράφος που ενδιαφέρεται για την τέρψη των αναγνωστών του, υποχρεωτικά καταλήγει σε υπερβολές και δεν εξακριβώνει την αλήθεια όλων των γαργαλιστικών μαρτυριών και διηγήσεων.
Αν ο Θουκυδίδης θεωρούσε πως μια πληροφορία, αν και πραγματική, δεν μπορούσε και δεν είχε παίξει κανένα ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, δεν δίσταζε να την περιφρονήσει, να τη βυθίσει στη λήθη. Αν ήταν σίγουρος πως μια πληροφορία θα γινόταν απλώς αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, την παρέλειπε επιδεικτικά, την τιμωρούσε με την αποσιώπηση και τον αποκλεισμό, την εξαφάνιζε για χάρη της αλήθειας. Δεν έγραφε ανέκδοτα (παραπολιτικά), περιφρονούσε το κουτσομπολιό, στη βάση της έρευνάς του υπήρχε πάντα η αλήθεια, οι χρήσιμες πληροφορίες, ο έλεγχος και η διασταύρωση των πληροφοριών, η βάσανος της εξακρίβωσης, η ψύχραιμη ενημέρωση, η αντικειμενικότητα, η πεισματική άρνησή του να πουλήσει ζωντανές εμπειρίες, αν και περιέγραφε έναν πόλεμο.
Κάθε άλλο παρά τυχαία, δεν έγραψε ούτε λέξη ποτέ για την ιδιωτική ζωή του � ερικλή ή του Κλέωνα, διότι δεν πίστευε ότι τα στοιχεία αυτά επέδρασαν στο δημόσιο βίο. Ασχολήθηκε όμως με την τρυφηλή και άσωτη ζωή του Αλκιβιάδη, διότι απέδειξε πως αυτή επέδρασε στη μεταστροφή των δημοσίων αισθημάτων και στην έκβαση των πολεμικών γεγονότων.
ΥΓ.: Αν ο Θουκυδίδης προσπαθούσε να κάνει το δημοσιογράφο στην εποχή μας, το μόνο που σίγουρα θα κατόρθωνε θα ήταν να προσθέσει το όνομά του στη λίστα ανεργίας της Ενωσης Συντακτών!
* Βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ.

1ο � αγκόσμιο Φιλοσοφικό Συνέδριο:
Το 1ο � αγκόσμιο Φιλοσοφικό Συνέδριο οργανώθηκε στο Ηράκλειο στις 24-28 Μαϊου 2006, το οποίο φιλοδοξείταινα επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια.

Το υπόμνημα των εθνικών του ΥΣΕΕ προς την πολιτεία:
Τη σημαντικοτερη ισως κινηση στην ιστορια του ρευματος των Εθνικων εκαναν πριν απο λιγες ημερες τα μελη του ΥΣΕΕ
Με ημερομηνία 7 Μαϊου 2006 απεστάλη Υπόμνημα του Υπάτου Συμβουλίου των Ελλήνων Εθνικών (ΥΣΕΕ) αναφορικά με την ανάγκη για:
-ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΝΟΜΙΚΗΣ � ΡΟΣΩ� ΙΚΟΤΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
-� ΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΥΤΗΣ ΩΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ «ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ»
-ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ, ΙΣΟ� ΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΗΓΟΡΙΑΣ ΤΗΣ
στους κ.κ. � ρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, � ρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, � ρωθυπουργό της Ελλάδος, Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Υπουργό Εθνικής � αιδείας και Θρησκευμάτων και Υπουργό � ολιτισμού,
με κοινοποίηση σε 16 ακόμα σχετιζόμενους με το ζήτημα φορείς (διεθνείς Οργανισμούς, Ελληνικά πολιτικά Κόμματα, Μη κυβερνητικές Οργανώσεις, κ.ά.).

Σύρος: 2ο φεστιβάλ επιστημονικής φαντασίας:
Στις 26-28 Μαίου πραγματοποιήθηκε στο νησί της Σύρου το 2ο φεστιβάλ επιστημονικής φαντασίας.

Ο David Copperfield στην Αθήνα!:
Στην Ελλάδα έρχεται ο διασημότερος εν ζωή μάγος του κόσμου, David Copperfild, το φθινόπωρο για λίγες μόνο εμφανίσεις. Τα μαγικά show του θα λάβουν χώρα στο Κλειστό � . Φαλήρου στην Αθήνα από 1 έως 6 Νοεμβρίου 2006. Αξιοπερίεργο είναι πως η προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει (ίσως επειδή οι παραστάσεις του είναι πάντα sold-out)!

Χαλκιδική-Σπήλαιο Αρχανθρώπου:
Δηλώστε στη συμμετοχή στη συνάντηση του metafysiko.gr τον Ιούλιο: http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=1387Δηλώστε συμμετοχή για τη συμμετοχή σας στο 1ο � ανελλήνιο “μεταφυσικό” συμπόσιο στις εγκαταστάσεις του σπηλαίου του Αρχανθρώπου (Χαλκιδική) στα τέλη Ιουλίου.

——————————————————————————–

43_1

Για περισσότερα νέα και πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το Forum της Κοινότητας του Μεταφυσικού: www.metafysiko.gr/forum και συγκεκριμένα το: http://www.metafysiko.gr/forum/forumdisplay.php?f=18, όπου νέα από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο ανανεώνονται συνεχώς.
[Σημειώσεις:]
Τη συγκέντρωση των νέων και την παρουσίαση του κειμένου επιμελήθηκε το μέλος της κοινότητας μας Δημήτρης Αναστασίου(xontro_mpizeli).