Home » Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

Διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας. Το νέο βιβλίο του Μηνά Παπαγεωργίου

 

Κυκλοφορεί εδώ και μερικές εβδομάδες ή νέα δημοσιογραφική έρευνα του Μηνά Παπαγεωργίου, με τίτλο “Διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας: Η αναγκαιότητα και τα οφέλη για τον πολίτη“. Το βιβλίο κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις iWrite, μέσα από την εξειδεικευμένη σειρά Lux Orbis.

Η παρουσίαση του βιβλίου έλαβε χώρα στις 4 Φεβρουαρίου, στην άιθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ. Στο πάνελ, εκτός από τον συγγραφέα, βρέθηκαν οι Νίκος Φίλης (βουλευτής, πρώην υπουργός Παιδείας), Αντώνης Παπαρίζος (καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο πανεπιστήμιο), Παναγιώτης Γεννηματάς (επίτ. αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) και Χάρης Αθανασιάδης (καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων). Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση πατώντας εδώ.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τη συνέντευξη του συγγραφέα στην εφημερίδα Documento, καθώς επίσης και το ειδικό θέμα του News247.gr με αφορμή την έκδοση του βιβλίου.

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για Διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας στην Ελλάδα; Ποιοι είναι οι ιστορικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες που τον καθιστούν αναγκαίο; Ποια θα είναι τα οφέλη για τους πολίτες στους τομείς της Παιδείας, της Οικονομίας, της Πολιτικής και της Δικαιοσύνης; Και για ποιους λόγους το επίπεδο της Εκκοσμίκευσης στην πατρίδα μας δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να συγκρίνεται με άλλα ευρωπαϊκά κράτη;

Στην παρούσα μελέτη, ο δημοσιογράφος Μηνάς Παπαγεωργίου πραγματοποιεί μία εις βάθος έρευνα, από τους αιώνες κυριαρχίας του Βυζαντίου μέχρι και σήμερα, που στοχεύει στην ανάδειξη της αναγκαιότητας για τον Διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας στη χώρα μας. Συνομιλεί με 11 προσωπικότητες από τους χώρους της πολιτικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της δικαιοσύνης, της οικονομίας και του ακτιβισμού, ενώ ταυτόχρονα σταχυολογεί τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τις σχέσεις Πολιτείας και Ανώτατης Ιεραρχίας κατά τον 21ο αιώνα στην Ελλάδα.

Συμμετέχουν με συνεντεύξεις τους οι: Χάρης Αθανασιάδης (Καθηγητής Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Παναγιώτης Γεννηματάς (Επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων), Παναγιώτης Δημητράς (Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας), Γιάννης Ιωαννίδης (Δικηγόρος – πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη), Ελεάννα Ιωαννίδου (Δικηγόρος), Φίλιππος Λοΐζος (“Γέροντας Παστίτσιος”), Αντώνης Παπαρίζος (Καθηγητής Κοινωνιολογίας και Κοινωνιολογίας της Θρησκείας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο), Μιχάλης Σταθόπουλος (Ομ. Καθηγητής Αστικού Δικαίου – πρ. υπ. Δικαιοσύνης), Νίκος Φίλης (Βουλευτής ΣΥ.ΡΙZ.A – πρ. υπ. Παιδείας), Φώτης Φραγκόπουλος (Πρόεδρος της Ένωσης Αθέων), Evan T. (Βlogger). Προλογίζει ο επικοινωνιολόγος Γιώργος Πήττας.