Home » Η Κοινότητα
Η Κοινότητα

Μέλη – Ομάδες της Κοινότητας

metafysiko_koinotita

Metafysiko.gr
Η μητρική ιστοσελίδα της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού. Είναι μάλιστα η πρώτη που κατασκευάστηκε τον Απρίλιο του 2002 (στo geocities.com/metafysiko), ενώ στη συνέχεια ήταν προσβάσιμη για ένα περίπου χρόνο (Σεπτ. 02′-Σεπτ 03′) μέσα από το metafysiko.cjb.net. Πήρε την κατάληξη .gr -με το ανάλογο “ρετουσάρισμα”- τον Σεπτέμβριο του 2003, αλλάζοντας από τότε 3 φορές το design της (συγκεκριμένα Σεπτ 2003-Ιούνιος 2005, Ιούνιος 2005 – Νοε 2009, Νοε 2009 – σήμερα).
Τη σελίδα διαχειρίζεται η ομάδα Gateway, ενώ ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί ανάμεσα σε έναν μεγάλο αριθμό άρθρων, μελετών, συνεντεύξεων, άρθρων επικαιρότητας, βιβλιοπαρουσιάσεων, άρθρων ειδικών συνεργατών, αλλά και επισκεπτών.

Explorers.gr
Είναι η ιστοσελίδα της εξερευνητικής ομάδας Πυθέας που γεννήθηκε στους κόλπους της Κοινότητας του Μεταφυσικού τον Νοέμβριο του 2003. Απέκτησε το δικό της ξεχωριστό domain στα μέσα του 2006 (ως τότε “στεγαζόταν” στο metafysiko.gr/pytheas).
Εάν κάποιος ζητήσει να μάθει με λίγα λόγια ποιο είναι το είδος των τόπων που ελκύουν το ενδιαφέρον και σχετίζονται με τις περιηγήσεις των μελών της Πυθέας, θα λάβει την απάντηση: Τοποθεσίες ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, σπήλαια και στοές, καθώς επίσης και περιοχές όπου σχετίζονται διαχρονικά με μύθους, θρύλους και λαϊκές παραδόσεις. Αναζητήσεις που μπορούν να αφορούν έναν φαινομενικά άσκοπο εναλλακτικό περίπατο μέσα στα δαιδαλώδη μονοπάτια μιας μεγαλούπολης, μια «μυητική» περιπλάνηση σε ένα ιερό τρίγωνο αρχαίων ναών, μια προσπάθεια αποκωδικοποίησης των εικόνων μιας παράξενης αρχιτεκτονικά εκκλησίας ή ακόμη και τη μετάβαση σε μια ξένη χώρα για την απόπειρα έρευνας και διελεύκανσης ενός μυστηρίου που έχει ξεπηδήσει!

Fantasmagoria.gr
Είναι η ιστοσελίδα των θαυμαστών της τέχνης του φανταστικού. H ομάδα FantasyGate ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού τον Νοέμβριο του 2006 και μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 “φιλοξενήθηκε” στο metafysiko.gr/fantasygate. Από τότε απέκτησε το δικό της domain name και νέα πρωτοποριακή σχεδίαση.
Με τη δημιουργία της FantasyGate στήθηκε μια ολοκαίνουργια θεματική διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσα στην οποία φιλοξενείται η δουλειά αρκετών ανθρώπων που ασχολούνται εντατικά με τη συγγραφή κειμένων φανταστικής λογοτεχνίας, ιστοριών τρόμου, αλλά και άλλων που αρέσκονται στο να μελετούν ζητήματα σχετικά με το παράξενο στο χώρο των τεχνών, να βλέπουν ταινίες επιστημονικής φαντασίας ή να παίζουν επιτραπέζια ή ηλεκτρονικά παιχνίδια ρόλων. Η “Ελληνική Μητρόπολη της Φαντασίας”, η FantasyGate, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημείο σταθμό στην ηλεκτρονική περιήγηση του λάτρη του Φανταστικού Κόσμου.

Metafysiko.org
Πρόκειται για την ιστοσελίδα της ομάδας International Gateway. Το metafysiko.org αποτελεί τη φωνή της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού στον παγκόσμιο ιστό. Από τον Μάιο του 2007, κείμενα από τις ιστοσελίδες της ομάδας Gateway και της ομάδας Πυθέας, μεταφράζονται στα αγγλικά και γνωστοποιούνται στον υπόλοιπο κόσμο.
Το metafysiko.org είναι η πρώτη συγκροτημένη και συλλογική προσπάθεια για την ανάδειξη του ελληνικού χώρου της πνευματικής αναζήτησης στον παγκόσμιο ιστό.

Meta-diktio.blogspot.com
Το meta-δίκτυο αποτελεί από τον Ιούνιο του 2009 μία νέα προσπάθεια που φιλοδοξεί να αναδείξει και να προσφέρει στον e-περιηγητή ορισμένους ποιοτικούς και εξιδεικευμένους προορισμούς-blogs που σχετίζονται με το χώρο της πνευματικής αναζήτησης. Αποτελείται από τα εξής blogs:
1. Necronomicon Gnosis: Ένας ιστοχώρος αφιερωμένος εξ ολοκλήρου στη μυθολογία Κθούλου, τα μυστικά της Χαοτικής Μαγείας και του αποκρυφισμού. Υπεύθυνος του Necronomicon Gnosis είναι ο Γιώργος Ιωαννίδης, πρώην μέλος της ομάδας Gateway, ψυχολόγος-ψυχαναλυτής και επί χρόνια αρχισυντάκτης του πρωτοποριακού περιοδικού mystery.
2. WeirdNews.gr: Το πρώτο και μοναδικό για την ώρα ελληνικό ειδησεογραφικό «πρακτορείο» ειδήσεων για οτιδήποτε παράξενο/ αλλόκοτο/ ασυνήθιστο συμβαίνει στον πλανήτη! Υπεύθυνος του WeirdNews.gr είναι το γνωστό μέλος και συντονιστής του φόρουμ της Κοινότητας Δημήτρης Αναστασίου, γνωστός αρθογράφος του έντυπου χώρου και προσφάτως ταξιδιωτικός συγγραφέας.
3. Alternative Archaeology (Alt-Arc): Το ελληνικό blog της εναλλακτικής αρχαιολογίας, τροφοδοτεί την Κοινότητα με όλες τις τελευταίες και συχνά συναρπαστικές εξελίξεις που αποσιωπούνται στο χώρο της αρχαιολογίας. Υπεύθυνος του Alt-Arc είναι ο Αλέξανδρος Γιαννακός, αρχαιολόγος και παθιασμένος ερευνητής της αρχαιολογίας που αψηφά τις συμβατικές θέσεις της επίσημης ιστορίας.
4. Παράξενος Ταξιδιώτης: Ο γνωστός ιστοχώρος-σταθμός για κάθε ταξιδιώτη που επιθυμεί να παραξενευτεί στα ταξίδια του, με προτάσεις για αλλόκοτα και εναλλακτικά ταξίδια. Στην πραγματικότητα, ο ΠΤ αποτελούσε μία πρόγευση του meta-δικτύου, μιας και βρίσκεται online εδώ και περίπου ένα χρόνο προσφέροντας εξειδικευμένες γνώσεις. Υπεύθυνοι του ΠΤ είναι τέσσερα μέλη της Ομάδας Πυθέας, οι Νικόλαος Κουμαρτζής, Γιώργος Αδαμόπουλος, Δημήτρης Αναστασίου και Μιλτιάδης Τσαπόγας.
5.Ενδότερα: To blog του εσωτερισμού. Υπεύθυνος του Ενδότερα είναι ο συντονιστής του Φόρουμ της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού, Θοδωρής Κεφαλόπουλος, o οποίος και τροφοδοτεί αυτόν το ιδιαίτερο χώρο κατάθεσης των προσωπικών του απόψεων, σκέψεων και συμπερασμάτων περί μεταφυσικής, φιλοσοφίας, εσωτερισμού και γενικότερα περί θεμάτων που άπτονται της υπόστασής μας με έναν ξεχωριστό τρόπο.
Επίσης, μέλη του meta-δικτύου είναι και δύο άκρως εξειδικευμένοι ιστοχώροι μελών της ομάδας Gateway, οι οποίοι αναζητούσαν περισσότερους τρόπους συγγραφικής και ερευνητικής προσφοράς στο ελληνικό διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα:
6. Παραψυχολογία – Psi Blog: Το ελληνικό blog για τον ακαδημαϊκό κλάδο της παραψυχολογίας και την επιστημονική προσέγγιση των παραφυσικών φαινομένων. Υπεύθυνος του Psi Blog είναι ο Νικόλαος Κουμαρτζής, μέλος της Βρετανικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών.
7. Meta-Journalist: Το blog της εναλλακτικής δημοσιογραφίας. Υπεύθυνος του meta-journalist είναι ο γνωστός σε όλους μας Μηνάς Παπαγεωργίου, ακούραστος συλλέκτης εναλλακτικών απόψεων που στόχο έχει μέσω των πολύ ιδιαίτερων συνεντεύξεών του με πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, εκδότες, ερευνητές και καλλιτέχνες να προβάλλει γνωστές και άγνωστες πτυχές του χθες, του σήμερα και του αύριο.