Home » από Μέλος Gateway Team, Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
από Μέλος Gateway Team Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

Μεταφυσική Ανασκόπηση 2014

Αποτελεί μία παράδοση που συμπληρώνει αισίως 11 χρόνια ζωής. Πιστοί στο ραντεβού τους κάθε 31η του Δεκέμβρη, οι συντελεστές της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού σας παρουσιάζουν και φέτος τον απολογισμό για τη χρονιά που φεύγει. Κυρίες και κύριοι, αυτή είναι η Μεταφυσική Ανασκόπηση του 2014!

 Εναλλακτική Ημερίδα στην Κέρκυρα!

Από τις 24 έως και τις 26 Ιανουαρίου, διοργανώθηκε στην Κέρκυρα με πρωτοβουλία της Σάσσας Τσέιτοου μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εναλλακτική ημερίδα/σαλόνι πολιτισμού υπό τον τίτλο “Τεχνών (επ)Ανάστασις“. Σε αυτή συμμετείχαν τα μέλη μας Μηνάς Παπαγεωργίου και Γιώργος Ιωαννίδης, με τις ομιλίες τους “Ο πόλεμος των ιδεών στην κοινωνία της πληροφορίας: Ο Μυθικισμός ως εργαλείο για έναν νέο Διαφωτισμό” και “Το Πρόσωπο του Ιησού ως Αρχέτυπο του Ανθρώπου: Η Τέχνη του Ιερού ως Κλήση σε ένα Νέο Τρόπο Συνειδητής Ύπαρξης” αντίστοιχα.

Τα Projects για Τανάγρα και Μυθικισμό

Όπως και κατά τη διάρκεια του 2013, έτσι και φέτος τα ιδιαίτερα ερευνητικά projects των μελών μας Νικόλαου Κουμαρτζή (για τον Άγγελο Τανάγρα και την Παραψυχολογία στην Ελλάδα) και Μηνά Παπαγεωργίου (για τον Μυθικισμό), μαγνήτισαν τα βλέμματα των mainstream ΜΜΕ. Από τα δημοσιεύματα που ξεχώρισαν ήταν εκείνο του newsbeast.gr για τη χρυσή εποχή της παραψυχολογίας στην Ελλάδα, καθώς επίσης τα δημοσιεύματα των newsbeast.gr και news247.gr για την προβληματική γύρω από την ιστορικότητα του Ιησού.

Παράλληλα ο Μηνάς Παπαγεωργίου ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο “Άδωνις και Ιησούς: Όψεις του Μυθικισμού στην Ελλάδα“, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η Αστρική Πύλη επέστρεψε!

Ύστερα από απουσία δύο ραδιοφωνικό σεζόν, η Αστρική Πύλη  των Ανδρέα Πανουτσόπουλου και Μηνά Παπαγεωργίου, επέστρεψε φέτος (από τον Σεπτέμβρη) στα ραδιοφωνικά δρώμενα, αυτή τη φορά μέσα από τη φιλόξενη διαδικτυακή συχνότητα του Albedo 14 (μεταδίδεται κάθε Δευτέρα βράδυ στις 22:00 – η πρώτη εκπομπή του 2015 θα μεταδοθεί στις 12/1). Η φετινή Ραδιοφωνική Αστρική Πύλη διατήρησε τη δομή από την προηγούμενη θητεία της στον Atlantis FM (επικαιρότητα, κεντρικό θέμα με καλεσμένο, ραδιοστήλες με εξειδικευμένους συνεργάτες) και εμπλούτισε το αρχείο των εκπομπών της  με 12 νέες εκπομπές μέσα στο 2014.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των καλών σχέσεων με τους ακροατές, οι παραγωγοί της εκπομπής διοργάνωσαν στα τέλη του Νοέμβρη και σε συνεργασία με το authorway.com, τον πρώτο εναλλακτικό περίπατο στο κέντρο της Αθήνας, ένα εγχείρημα που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Παρόμοιες δραστηριότητες αναμένεται να οργανωθούν και μέσα στο 2015.

Κι άλλα βιβλία!

Το 2014 ήταν ακόμα μία επιτυχημένη χρονιά σε ότι αφορά το παραγωγικό έργο των μελών της Κοινότητας του Μεταφυσικού. Ο Γιώργος Ιωαννίδης κυκλοφόρησε το νέο του έργο με τίτλο “Το πρόσωπο του Ιησού ως αρχέτυπο του Ανθρώπου” (εκδ. Δαιδάλεος) και η Ευλαμπία Τσιρέλη “Το Ιερό Δέντρο” (εκδ. Δαιδάλεος).

Από τις ίδιες εκδόσεις, ο Νικόλαος Κουμαρτζής κυκλοφόρησε την επαυξημένη έκδοση του συγγραφικού του έργου “Η Λευκή Βίβλος της Παραψυχολογίας” και ο Μηνάς Παπαγεωργίου την τρίτη και επαυξημένη έκδοση του βιβλίου του “Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού“. Το τελευταίο μάλιστα, πρόκειται να κυκλοφορήσει και στα αγγλικά κατά τον Μάρτιο του 2015, αποτελώντας το πρώτο βιβλίο μέλους της Κοινότητάς μας που μεταφράζεται σε ξένη γλώσσα!

Εκδηλώσεις με άρωμα Κοινότητας στο iWrite Αθηνών

Τον Δεκέμβριο ο Όμιλος Δραστηριοτήτων Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή (εκδ. Πηγή, εκδ. iWrite & εκδ. Δαιδάλεος), στον οποίο εμπλέκονται επαγγελματικά αρκετά μέλη της Κοινότητάς μας, με αφορμή το άνοιγμα των νέων τους γραφείων στην Αθήνα, διοργάνωσαν 5νθήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο πρόγραμμα συμπεριλήφθηκαν αρκετές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με “εναλλακτικό” άρωμα, όπως για παράδειγμα η ομιλία του Γιώργου Ιωαννίδη για τη Μεταφυσική της Έμπνευσης, η επίδειξη των αρχαίων λυρών “Αναστάσιος”, η προβολή του ντοκιμαντέρ για τον Άγγελο Τανάγρα και την Ελληνική Παραψυχολογική έρευνα των αρχών του εικοστού αιώνα, καθώς επίσης και η ομιλία του Άγγελου Βιαννίτη για τα όνειρα και τη σημασία τους για έναν συγγραφέα.

Εμείς και τα Social Media

Το 2014 σημαδεύτηκε από την ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση της Κοινότητας του Μεταφυσικού στα Κοινωνικά Δίκτυα. Στο facebook, το Page μας αγγίζει πλέον τα 3.000, ο κύριος λογαριασμός μας συμπλήρωσε τους 5.000 φίλους, και ο δεύτερος που φτιάξαμε στα τέλη του 13′ οδεύει επίσης προς τα ίδια νούμερα. Ο λογαριασμός του Twitter εξακολουθεί να λειτουργεί, πλην όμως το facebook παραμένει η κύρια πηγή ενημερώσεων στα social media.

106.000+

Παρά την εγκαθίδρυση των κοινωνικών δικτύων ως το κύριο μέσο έκφρασης των χρηστών του διαδικτύου, το Φόρουμ του Μεταφυσικού συνέχισε την ανοδική του πορεία και το 2014. Στις κατηγορίες του βρίσκονται πλέον αποτυπωμένα πάνω από 106.000 μηνύματα (posts) των 14.400 περίπου μελών που έχουν εγγραφεί σε αυτό από το 2005 και εξής, ενώ τα συνολικά θέματα προς συζήτηση ξεπέρασαν τα 6.480. Παράλληλα οι ειδικές κατηγορίες του φόρουμ ενημερώθηκαν με όλα τα νέα κείμενα, κριτικές, βίντεο και συνεντεύξεις που ανεβάσαμε φέτος στην κεντρική σελίδα του metafysiko.gr.

H Κοινότητα σε αριθμούς

Ελάχιστες ώρες πριν την έλευση του 2015, το δημοφιλές google analytics (το μοναδικό αξιόπιστο διαδικτυακό μέσο καταγραφής στατιστικών) μας έδωσε τα εξής στοιχεία αναφορικά με την κίνηση που παρουσίασε η ιστοσελίδα μας τη χρονιά που φεύγει: Η κεντρική σελίδα του metafysiko.gr δέχτηκε συνολικά 414.436 επισκέψεις από 299.000 μοναδικούς χρήστες, ενώ τα συνολικά χτυπήματα (hits) άγγιξαν τα 1.118.000. Από τις 414.436 επισκέψεις οι 375.994 προήλθαν από τη χώρα μας, 13059 από την Κύπρο, ενώ την πρώτη δεκάδα χωρών-επισκεπτών συμπλήρωσαν κατά σειρά η Γερμανία, το Ην. Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Ελβετία.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η ημέρα του έτους με την υψηλότερη επισκεψιμότητα στο metafysiko.gr ήταν η 23η Νοεμβρίου, όταν και μας επισκέφτηκαν περίπου 1553 μοναδικοί χρήστες που άφησαν 4178 «χτυπήματα» (hits)!

 

Η αναζήτηση συνεχίζεται

Σε λίγες εβδομάδες η Ελληνικh Κοινότητα του Μεταφυσικού αναμένεται να συμπληρώσει 13 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα διαδικτυακά (και όχι μόνον) δρώμενα. Εκείνη η ομάδα των -άγνωστων μεταξύ τους- φοιτητών από διάφορα πανεπιστήμια της χώρας, που στις αρχές του 2002 οργανώθηκε μέσα από ένα κανάλι chat του προγράμματος συνομιλίας mIRC, έχει πλέον μετεξελιχθεί σε κάτι πολύ πιο σημαντικό και ιδιαίτερο από μία διαδικτυακή συλλογικότητα, μία παρέα καλών φίλων: Πρόκειται για μία ποιοτική δεξαμενή σκέψης που γεννά και εκπληρώνει ποικίλα projects, εντός και εκτός διαδικτύου, διαδραματίζοντας ενεργό πλέον ρόλο στη διακίνηση των ιδεών γύρω από ποικίλα ερευνητικά ζητήματα.

Η Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού υπόσχεται να προσφέρει και το 2015 μια σοβαρή και έγκυρη πληροφόρηση γύρω από μια πληθώρα θεμάτων που ενδιαφέρουν τον φιλοσοφημένο άνθρωπο, τον συνειδητό πολίτη του σήμερα. Δεν είναι τυχαία η επιλογή μας να κλείσουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που ολοκληρώσαμε και το περσινό μας μήνυμα προς τους επισκέπτες μας: Κόντρα στον κατακλυσμό της μπαρουφολογίας, της συνωμοσιοπαράνοιας και των κάθε λογής ακραίων αντιλήψεων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας (φαινόμενο που έχει θεριέψει μέσω της διάδοσης των κοινωνικών δικτύων), δεσμευόμαστε πώς θα συνεχίσουμε να αποτελούμε μια ανεξάρτητη διαδικτυακή νησίδα όπου ο ελεύθερα σκεπτόμενος αναζητητής της γνώσης θα μπορεί να αισθάνεται «ασφαλής»!

 

 

Το «Πειρατικό» της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού
σας εύχεται και φέτος, καλή χρονιά!

 

Για την ομάδα Gateway
Χάρης Θώμος, Ράνια Ιωάννου, Νικόλαος Κουμαρτζής, Μηνάς Παπαγεωργίου, Μιλτιάδης Τσαπόγας