Αρχείο Κειμένων: Συνεντεύξεις
Στα τέλη του 2012 παρουσίασε ένα πρωτότυπο βιβλίο µε τίτλο «The Shamanic Odyssey: Homer, Tolkien and the Visionary Experience», το οποίο προκάλεσε αίσθηση στους κύκλους των εθνολόγων του εξωτερικού. Ο Αµερικανός συγγραφέας και οδηγός θαρραλέων ταξιδιωτών στις πυκνές ζούγκλες του Αµαζονίου, Robert Tindall, μας παρουσιάζει τις γνώσεις που έχει αποκτήσει µέσα από τις βιωµατικές του εµπειρίες. Τα όσα ακολουθούν στις επόµενες γραμμές έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον. Είστε έτοιµοι να αντιµετωπίσετε την «Οδύσσεια» του Οµήρου µέσα από εντελώς διαφορετικά µάτια;
Οκτώ περίπου χρόνια μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του πονήματος, ο ερευνητής κ. Μιχάλης Καλόπουλος παρουσίασε στην καρδιά του καλοκαιριού το νέο και πολυαναμενόμενο βιβλίο του που φέρει τον τίτλο «Η ιστορία της Νοημοσύνης: Μήτις – Αθηνά και Οδυσσειακό Πνεύμα». Ο Μηνάς Παπαγεωργίου στρώθηκε στο διάβασμα και στη συνέχεια επικοινώνησε με το δημοφιλή συγγραφέα θρησκευτικής κριτικής, ώστε να του θέσει τα ερωτήματά του.
Η καθηγήτρια Χαρίκλεια Τσοκανή αποτελεί αναμφίβολα μία από τις πιο προωθημένες ελληνίδες ακαδημαϊκούς. Τα ιδιαίτερα ερευνητικά της ενδιαφέροντα της, σε συνδυασμό με το βάθος και την ποιότητα των μελετών της, αποκρυσταλλώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα συγγραφικά έργα που έχει μέχρι στιγμής παρουσιάσει. Στις επόμενες γραμμές έχετε τη δυνατότητα να λάβετε γνώσεις και πληροφορίες που σχετίζονται με ορισμένες άγνωστες -σε γενικές γραμμές- πτυχές της αρχαίας μουσικοχορευτικής μας παράδοσης.
Πρόσφατα οι εκδόσεις iWrite κυκλοφόρησαν ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο «Βολέγκαροι». Συγγραφέας αυτού του πρωτότυπου μυθιστορήματος, είναι η Ευριδίκη Μαντέλη, που κατάφερε να παντρέψει τη λογοτεχνική της πένα με πλείστα λαογραφικά και μυθολογικά στοιχεία από το χώρο των Βαλκανίων. Το αποτέλεσμα; Ενα καλογραμμένο και συναρπαστικό συγγραφικό έργο, που κρατά σε αγωνία τον αναγνώστη, ενώ συνάμα καλύπτει με τον καλύτερο τρόπο τις… ανησυχίες του φίλου της εναλλακτικής αναζήτησης. Στις επόμενες γραμμές ακολουθεί η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχα με την συγγραφέα.
Στις επόμενες γραμμές πρόκειται να καταδυθούμε σε αχαρτογράφητες περιοχές της ιστορίας μας, ερευνώντας για τις μυστικές διαδρομές του ελληνισμού κατά την περίοδο του Βυζαντίου. Εδώ θα ανιχνεύσουμε τις άγνωστες αναβιώσεις της ελληνικής κοσμοαντίληψης, την ίδρυση μυστικών εταιριών, την ύπαρξη εσωτερικών κύκλων γνώσης και το ξέσπασμα αθέατων κοινωνικών επαναστάσεων. Ενας νέος και λαμπρός Ελληνας ακαδημαϊκός, ο Δρ. Νικήτας Σινιόσογλου, μας ξεναγεί σε ένα άκρως συναρπαστικό κεφάλαιο έρευνας το οποίο ελάχιστα έχει αναλυθεί εντός των συνόρων.
Αυτή την περίοδο (σ.σ τέλη Φλεβάρη του 2014) ολόκληρη η ελληνική επικράτεια, κινείται στους ρυθμούς του καρναβαλιού. Φανταχτερές στολές, εντυπωσιακά άρματα, αλλά και ιδιαίτερα έθιμα που αναβιώνουν σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, σκορπούν κέφι, χαρά και ξεγνοιασιά σε μικρούς και μεγάλους. Ομως από πού ξεκίνησαν όλα αυτά;
Στο πλαίσιο της ερώτησης αυτής, φέτος κάποιοι επιθυμούν να φέρουν στον… αφρό της επικαιρότητας κάτι πανάρχαιο και ξεχασμένο: Τα Διονυσιακά Φαλληφόρια πρόκειται να αναβιώσουν σε λίγα 24ωρα στο κέντρο της Αθήνας! Από τη μεριά μας επικοινωνήσαμε με τον άνθρωπο-κλειδί της κίνησης αυτής: Τον Ιωάννη-Παρμενίδη Μπουσίου!
Ερχόμενος σε επαφή με τον λόγο και τα κείμενα του σύγχρονου φιλοσόφου Βλάση Ρασσιά στην αυγή της νέας χιλιετίας, υπάρχει ένα απόφθεγμά του που έχω συγκρατήσει και χρησιμοποιώ συχνά πυκνά: «Οι άνθρωποι γίνονται αυτό που τους βάζεις στο μυαλό τους». Πριν από μερικές ημέρες κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, που στόχο είχε να αναδείξει το εναλλακτικό εκείνο… πρόγραμμα που θα μπορούσε να «τρέξει» στα μυαλά των ανθρώπων, αναβαθμίζοντας επί τα βέλτιω τον –αντικειμενικά- προβληματικό κόσμο μας.
Αν πιστεύετε ότι η μελέτη των φαινομένων που σχετίζονται με το πεδίο της εναλλακτικής αναζήτησης είναι μια μόδα που ξεκίνησε να αναπτύσσεται στον 20ο αιώνα, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε. Κι αυτό γιατί η μελέτη του ερευνητή Αντώνη Αντωνιάδη, «Παράξενες διηγήσεις αρχαίων Ελλήνων», αποδεικνύει ότι τα ανεξήγητα φαινόμενα απασχολούσαν έντονα τους ένδοξους προγόνους μας!