Home » Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

Meta-Δίκτυο: Η Κοινότητα Μεγαλώνει!

83

Μετά από προεργασία και δουλειά αρκετών μηνών, η Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού κατάφερε να σχεδιάσει, να οργανώσει και να ολοκληρώσει ένα πρωτοποριακό διαδικτυακό project με μοναδικό στόχο την ακόμα μεγαλύτερη προσφορά έργου στο χώρο της πνευματικής αναζήτησης στην Ελλάδα. Και το όνομα αυτού… meta-δίκτυο!
Το meta-δίκτυο αποτελεί μία νέα, ολόφρεσκη προσπάθεια που φιλοδοξεί να αναδείξει και να προσφέρει στον e-περιηγητή ορισμένους ποιοτικούς και εξειδικευμένους προορισμούς-blogs που σχετίζονται με το χώρο της πνευματικής αναζήτησης. Οι λέξεις που σημειώνονται με bold δεν είναι διόλου τυχαίες, μιας και αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους χτίστηκε και υλοποιήθηκε η ιδέα αυτή.

Στόχοι του meta-δικτύου
Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, για εμάς meta-δίκτυο πάνω απ’ όλα σημαίνει:
1) Ποιότητα: Το διαδίκτυο είναι ένα αχανές παγκόσμιο δίκτυο υπερφορτωμένο με κάθε είδους πληροφορία, το οποίο εμπλουτίζουν καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι . Ως εκ τούτου, αν και βρίθει από πληροφορίες, δεν υπάρχει καμία δικλίδα ασφαλείας για το ότι αυτές οι πληροφορίες είναι αληθείς ή τουλάχιστον όσο το δυνατόν πιο εξακριβωμένες. Όπως είναι φυσικό, ο ελληνικός χώρος της πνευματικής αναζήτησης δεν θα μπορούσε ξεφύγει από αυτόν τον κανόνα, με αποτέλεσμα ο ενδιαφερόμενος να πρέπει να ψάξει αρκετά ώστε να εντοπίσει και να εμπιστευτεί έναν δικτυακό τόπο για την ενημέρωσή του ή για την ποιότητα των συζητήσεων που θα αναπτύξει με άλλους συνομιλητές.
Ο στόχος του meta-δικτύου είναι ακριβώς αυτός: να επιλέξει προσεκτικά ποιοτικούς και εξειδικευμένους ερευνητές ή ομάδες ερευνητών, ώστε να του προσφέρει ένα διαδικτυακό «σπίτι», να τους συνδέσει με ένα τεράστιο δίκτυο ανθρώπων που είναι μέλη της Κοινότητας του Μεταφυσικού ή απλοί αναγνώστες της και να τους στηρίξει ώστε να προσφέρουν εθελοντικά ποιοτικό έργο στην ελληνική πνευματική αναζήτηση.
Το μυστικό στη σύνθεση του meta-δικτύου είναι: ποιότητα στην πληροφορία, ποιότητα στην ενημέρωση, ποιότητα στους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από κάθε meta-blog.
2) Εξειδίκευση: Οι υπεύθυνοι των ιστολογίων του meta-δικτύου είναι προσεκτικά επιλεγμένοι με έναν ακόμα εξίσου σημαντικό γνώμονα. Καθένας από αυτούς έχει τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του, πάνω στα οποία έχει να επιδείξει εδώ και χρόνια ένα σημαντικό έργο. Οι ιδιαίτερες αυτές ανησυχίες τους απασχολούν σίγουρα αρκετό κόσμο, ο οποίος και διψά για μια περισσότερο διεισδυτική ματιά πάνω σε αυτά τα θέματα (κάτι που εισπράττουμε εδώ και αρκετό καιρό από τους φίλους της Κοινότητας του Μεταφυσικού).
Με την ίδρυση του meta-δικτύου δημιουργούνται για πρώτη φορά εξειδικευμένες βάσεις δεδομένων για πολύ ιδιαίτερες θεματικές ενότητες που επικοινωνούν μεταξύ τους σαν συγκοινωνούντα δοχεία.
3) Συνέργεια: Η συνεργασία, η ομαδική δουλειά, η υλοποίηση συλλογικών στόχων, όλα τα παραπάνω αποτελούν βασικά συστατικά του τρόπου λειτουργίας της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού εδώ και 7 χρόνια τώρα. Θελήσαμε αυτή τη φορά να διευρύνουμε το team και να συγκεντρώσουμε ένα σύνολο ανθρώπων που δεν ανήκουν απαραίτητα στην ομάδα Gateway ή σε κάποια από τις υπο-ομάδες που έχει δημιουργήσει, βρίσκονται όμως κοντά στην Κοινότητα εδώ και αρκετό καιρό, έχοντας καταφέρει να κερδίσουν την εκτίμηση και τη στήριξη της κοινότητας (κάτι που ισχύει και αντιστρόφως).

Εναλλακτική Αρχαιολογία | Παράξενος Ταξιδιώτης | Παραψυχολογία
Meta-Journalist | Necronomicon Gnosis | WeirdNews.gr

Τα μέλη του meta-δικτύου
1. Necronomicon Gnosis: Ένας ιστοχώρος αφιερωμένος εξ ολοκλήρου στη μυθολογία Κθούλου, τα μυστικά της Χαοτικής Μαγείας και του αποκρυφισμού. Υπεύθυνος του Necronomicon Gnosis είναι ο Γιώργος Ιωαννίδης, πρώην μέλος της ομάδας Gateway, ψυχολόγος-ψυχαναλυτής και επί χρόνια αρχισυντάκτης του πρωτοποριακού περιοδικού mystery.
2. WeirdNews.gr: Το πρώτο και μοναδικό για την ώρα ελληνικό ειδησεογραφικό «πρακτορείο» ειδήσεων για οτιδήποτε παράξενο/ αλλόκοτο/ ασυνήθιστο συμβαίνει στον πλανήτη! Υπεύθυνος του WeirdNews.gr είναι το γνωστό μέλος και συντονιστής του φόρουμ της Κοινότητας Δημήτρης Αναστασίου, γνωστός αρθογράφος του έντυπου χώρου και προσφάτως ταξιδιωτικός συγγραφέας.
3. Alternative Archaeology (Alt-Arc): Το ελληνικό blog της εναλλακτικής αρχαιολογίας, τροφοδοτεί την Κοινότητα με όλες τις τελευταίες και συχνά συναρπαστικές εξελίξεις που αποσιωπούνται στο χώρο της αρχαιολογίας. Υπεύθυνος του Alt-Arc είναι ο Αλέξανδρος Γιαννακός, αρχαιολόγος και παθιασμένος ερευνητής της αρχαιολογίας που αψηφά τις συμβατικές θέσεις της επίσημης ιστορίας.
4. Παράξενος Ταξιδιώτης: Ο γνωστός ιστοχώρος-σταθμός για κάθε ταξιδιώτη που επιθυμεί να παραξενευτεί στα ταξίδια του, με προτάσεις για αλλόκοτα και εναλλακτικά ταξίδια. Στην πραγματικότητα, ο ΠΤ αποτελούσε μία πρόγευση του meta-δικτύου, μιας και βρίσκεται online εδώ και περίπου ένα χρόνο προσφέροντας εξειδικευμένες γνώσεις. Υπεύθυνοι του ΠΤ είναι τέσσερα μέλη της Ομάδας Πυθέας, οι Νικόλαος Κουμαρτζής, Γιώργος Αδαμόπουλος, Δημήτρης Αναστασίου και Μιλτιάδης Τσαπόγας.

Επίσης, μέλη του meta-δικτύου είναι και δύο άκρως εξειδικευμένοι ιστοχώροι μελών της ομάδας Gateway, οι οποίοι αναζητούσαν περισσότερους τρόπους συγγραφικής και ερευνητικής προσφοράς στο ελληνικό διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα:
5. Παραψυχολογία – Psi Blog: Το ελληνικό blog για τον ακαδημαϊκό κλάδο της παραψυχολογίας και την επιστημονική προσέγγιση των παραφυσικών φαινομένων. Υπεύθυνος του Psi Blog είναι ο Νικόλαος Κουμαρτζής, μέλος της Βρετανικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών.
6. Meta-Journalist: Το blog της εναλλακτικής δημοσιογραφίας. Υπεύθυνος του meta-journalist είναι ο γνωστός σε όλους μας Μηνάς Παπαγεωργίου, ακούραστος συλλέκτης εναλλακτικών απόψεων που στόχο έχει μέσω των πολύ ιδιαίτερων συνεντεύξεών του με πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, εκδότες, ερευνητές και καλλιτέχνες να προβάλλει γνωστές και άγνωστες πτυχές του χθες, του σήμερα και του αύριο.
Τι περιμένεις; Μπες και περιπλανήσου στο


meta-δίκτυο


Σχολιάστε το κείμενο στο FORUM του Μεταφυσικού