Home » Προτάσεις
Προτάσεις

Ψυχικές Έρευνες στην Ελλάδα!

Ακόμα ένα εκδοτικό νέο που συνδέεται άμεσα με δραστηριότητα μέλους της ομάδας Gateway (και κατ’ επέκταση της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού) είναι πλέον γεγονός!

Εδώ και λίγες εβδομάδες, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΝ το νέο βιβλίο του Νικόλαου Κουμαρτζή (aka Solon Aimonas Eautou), με τίτλο “Ψυχικές Έρευνες στην Ελλάδα“! Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του έργο που επαναφέρει στο προσκήνιο την σοβαρή εγχώρια έρευνα στον τομέα της παραψυχολογίας έως και τη δεκαετία του 60′ και αφήνει μια νότα ελπίδας για τη συνέχισή της από εδώ και στο εξής. Συνοδεύεται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό και αξιόλογες συνεντεύξεις. Αξίζει να αναφέρουμε πως ουσιαστικά πρόκειται για μια εμπλουτισμένη έκδοση της “Ελλάδας του Παραφυσικού” που είχε κυκλοφορήσει πειραματικά μέσω διαδικτύου λίγους μήνες νωρίτερα!
Πέρα από τα πολύ χρήσιμα στοιχεία και ντοκουμέντα που παρατίθενται, το νέο αυτό βιβλίο φροντίζει μέσα από τις σελίδες του να καταδεικνύει σε κάθε ευκαιρία, τον ρόλο της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού και τις προσπάθειες των μελών της τα τελευταία χρόνια για μια ποιοτικότερη στροφή στην έρευνα και ανάδειξη τέτοιου είδους φαινομένων. Γι’ αυτό ακριβώς και η έκδοσή του αποκτά για εμάς (σαν ομάδα Gateway) ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Τέλος, να σημειωθεί πως πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο του Νίκου (ως μοναδικός του συγγραφέας, μιας και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συλλογικά). Επίσης πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο που εκδίδει μέλος της κοινότητάς μας από τον εκδοτικό οίκο Δίον!


psyxikes_ereunesmed_res| δελτίο τύπου |
Ψυχικές Έρευνες στην Ελλάδα
μία απίστευτη εποχή παραψυχολογικών ερευνών μέσα από διηγήσεις και ντοκουμέντα
Νικόλαος Κουμαρτζής

Εκδόσεις ΔΙΟΝ, Μάιος 2010
Σελίδες: 288
Διαστάσεις: 14×21 cm
ISBN: 978-960-8100-91-6
Τιμή: 15 ευρώ

κείμενο οπισθοφύλλου
Γνωρίζατε πως υπήρχε μία εποχή στην Ελλάδα όπου πραγματοποιούνταν επιστημονικές έρευνες πάνω στα παραφυσικά φαινόμενα; Όπου μεγάλο μέρος της επιστημονικής αφρόκρεμας αποδέχονταν την ύπαρξή τους και μαθήματα πειραματικής τηλεπάθειας (και αργότερα ολόκληρη σειρά ψυχικών φαινομένων) διδάσκονταν στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ελλάδας;
Λιγοστοί άνθρωποι γνωρίζουν τα παραπάνω, ενώ τα τελευταία αρχεία που μαρτυρούν μία τέτοια εποχή σταδιακά χάνονται, λόγω φθοράς ή αδιαφορίας. Μία απίστευτη εποχή παραψυχολογικών ερευνών στη χώρας μας ξετυλίγεται στις σελίδες του παρόντος βιβλίου μέσα από διηγήσεις, ξεθωριασμένες φωτογραφίες, ντοκουμέντα, εμπειρίες, λησμονημένες επιστημονικές έρευνες και αδημοσίευτες πληροφορίες που ανασυνθέτουν μία πραγματικότητα τόσο διαφορετική από τη σημερινή.
Δεν νομίζετε πως ήρθε ο καιρός να γνωρίσετε μία Ελλάδα πιο… παραφυσική; Μία μοναδική εποχή απίθανων ερευνών και επαναστατικών πειραμάτων στη χώρας μας;

είπαν…
“Ένα βιβλίο έκπληξη για μία απίθανη εποχή στην Ελλάδα που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε. Ένας ιατρός του Πολεμικού Ναυτικού, μία ζάμπλουτη χρηματοδότης και δεκάδες επιστήμονες και μέντιουμ αποτελούσαν μέρος μίας Ελλάδας πιο παραφυσικής και αρκετά πιο αναπάντεχης.”

περιοδικό mystery

“Ένας νέος άνθρωπος που ξεκινά το διδακτορικό του στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, ο Νίκος Κουμαρτζής, ασχολείται με την έρευνα στον τομέα της παραψυχολογίας. Το υλικό για το βιβλίο του “Ψυχικές Έρευνες στην Ελλάδα” το άντλησε από τα αρχεία της δεκαετίας του 1930 και από τη δράση της περίφημης ομάδας του Άγγελου Τανάγρα.”

εφημερίδα Μακεδονία

“Ένα αξιόλογο βιβλίο γραμμένο από έναν καταξιωμένο συγγραφέα καί ερευνητή, όπως είναι ο κ. Κουμαρτζής. “

In Nomine Portal (authorway.com)

““Η Ελλάδα του Παραφυσικού, μια ελλάδα που από την γέννησή της είχε ως κυρίαρχο στοιχείο το ένστικτο της αναζήτησης του υπέρτατου, παρουσιάζεται στο νέο φανταστικό βιβλίο του Νικόλαου Κουμαρτζή! Περιπλανηθείτε μέσα από τις σελίδες του στην Δράση της ομάδας του Άγγελου Τανάγρα, γνωρίστε τις ψυχικές ερεύνες που έλαβαν χώρα στον Ελληνικό χώρο…”

paranormal.gr

συμμετέχουν στο βιβλίο…
psi1(προλογίζει το βιβλίο)
Δρ. Μάριος Βάρβογλης
Πρόεδρος Institut Metapsychique International (Γαλλία)
Αντιπρόεδρος Parapsychological Association (ΗΠΑ)

“Το παρόν βιβλίο είναι απαραίτητο, διότι φέρνει στο φως μία χρονική περίοδο (όχι και τόσο μακρινή), όπου η Ελλάδα συμμετείχε ως ισάξιος συνοδοιπόρος σε μία από τις πιο τολμηρές αναζητήσεις της aνθρώπινης επιστήμης.
Η συνεισφορά του Άγγελου Τανάγρα αξίζει και πρέπει να γίνει γνωστή στο ευρύτερο κοινό, καθώς επίσης και να βρει μιμητές σήμερα, ώστε η ελληνική συμμετοχή στην παγκόσμια παραψυχολογική κοινότητα να ανανεωθεί και να επεκταθεί. Ευελπιστώ να βρεθούν οι κατάλληλοι ώστε να ακολουθήσουν το Νικόλαο Κουμαρτζή στην προσπάθειά του να αναβιώσει τις ψυχικές έρευνες στην Ελλάδα.”


psi3(συνέντευξη στον συγγραφέα)

Dr. John Poynton
Καθηγητής βιολογίας, Πανεπιστήμιο Natal (Ν. ΑΦρική)
Πρόεδρος Βρετανικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών

“Έχουν παρουσιαστεί επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι οι δυνάμεις Ψ όντως υπάρχουν [...] Το παραφυσικό ως πεδίο έρευνες υπάρχει, πρέπει όμως να προσεγγιστεί με ορθό και υπεύθυνο τρόπο.”

psi2
(συνέντευξη στον συγγραφέα)

Δρ. Θεοδόσης Πελεγρίνης
Καθηγητής και πρώην κοσμήτορας Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
“Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ασχολείται ο άνθρωπος με τα παραφυσικά φαινόμενα, αλλά πρέπει να τα βλέπει με ένα διαφορετικό τρόπο.”

ο συγγραφέας…
nkoumartzismed_res-215x300Ο Νικόλαος Κουμαρτζής γεννήθηκε στο χωριό Ευρωπός του Κιλκίς και έκτοτε έκανε χωριό του ολόκληρη την Ελλάδα, ταξιδεύοντας και γράφοντας σε πλήθος εξειδικευμένων εντύπων (mystery, GEO, Φαινόμενα του Ελεύθερου Τύπου, Hellenic Nexus, ΑΒΑΤΟΝ κ.ά.) και ιστοσελίδων (metafysiko.gr, explorers.gr κ.ά.).
Ανάμεσα στα ταξίδια του κατάφερε να αποφοιτήσει από το τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, να διακριθεί αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Publishing από το London College of Communication της Μεγάλης Βρετανίας και να τιμηθεί από τον οργανισμό Μεσαιωνικό Ρόδο.
Το πρώτο του προσωπικό βιβλίο με τίτλο Κάστρα και Θρύλοι στην Ελλάδα (εκδόσεις Αρχέτυπο) βρίσκεται στη δεύτερη έκδοση, ενώ τον Ιούνιο του 2009 κυκλοφόρησε από τις ίδιες εκδόσεις τον εναλλακτικό ταξιδιωτικό οδηγό Παράξενος Ταξιδιώτης: Εξερευνώντας τη Μυστική Ελλάδα.
Επιπλέον, στα αγγλικά κυκλοφορεί το εξειδικευμένο βιβλίο BT’s CleanFeed and Online Censorship in UK, όπου παρουσιάζεται η έρευνά του πάνω σε σύγχρονα διαδικτυακά συστήματα λογοκρισίας στη Μεγάλη Βρετανία και το εξωτερικό (διατίθεται μέσω του Amazon.com).
Τέλος, στον τομέα των έντυπων εκδόσεων έχει διατελέσει αρχισυντάκτης του ιστορικού περιοδικού Forbidden History (Μεταεκδοτική Α.Ε.), ενώ έχει πειραματιστεί ως εκδότης με την έκδοση βιβλίων σε περιορισμένα αντίτυπα (Το Ψάρι – 2007, Μηνοϊκοί Διάλογοι – 2008 κ.λπ.).
Στο χώρο της ακαδημαϊκής παραψυχολογίας είναι μέλος της Βρετανικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών από το 2006, μόνιμος συνδρομητής της εξειδικευμένης (για θέματα ψυχικών ερευνών) βιβλιοθήκης LexScien, ενώ κατά το παρελθόν έχει συνεργαστεί με τον διεθνούς φήμης παραψυχολόγο Rupert Sheldrake και το Γαλλικό Institut Metapsychique International για την ολοκλήρωση της Livre Blanc de la Parapsychologie.
Από το 2004 διατηρεί μηνιαία στήλη αφιερωμένη στην ακαδημαϊκή παραψυχολογία και την επιστημονική προσέγγιση των παραφυσικών φαινομένων, αρχικά στο έντυπο Μυστική Ελλάδα (2004-5) και στη συνέχεια στο mystery (2005 μέχρι σήμερα). Σύντομα θα εκδοθεί εκτενέστατη μελέτη του πάνω στην επιστημονική προσέγγιση των παραφυσικών φαινομένων, ένα έργο που λείπει από τον ελληνικό
εκδοτικό κόσμο.
Σήμερα ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιώντας διδακτορική έρευνα στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ. Τέλος, αποτελεί μέλος της Gateway Team και υπεύθυνος αρχισυνταξίας της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού (metafysiko.gr).

τι είπε ο συγγραφέας για το βιβλίο:
“Πως θα αντιδρούσατε αν πριν συναντήσετε το παρόν βιβλίο σας έλεγε κάποιος ότι στις αρχές του 20ου αιώνα ένας απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού, με την οικονομική στήριξη μέλους της πλούσιας οικογένειας Μπενάκη, διοργάνωνε παραψυχολογικά πειράματα στην Ελλάδα με τη συμμετοχή επιστημόνων, πολιτικών, δικηγόρων και μέντιουμ της εποχής; Σίγουρα με δυσπιστία… πόσο μάλλον αν πρόσθετε πως όλα αυτά είχαν σταδιακά εισχωρήσει στις αίθουσες του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ελλάδας!
Μία απίστευτη εποχή (όχι και τόσο μακρινή) ξετυλίγεται στις σελίδες του παρόντος βιβλίου, μέσα από διηγήσεις που κατάφερα να εντοπίσω σε παλιά τεύχη του εντύπου Ψυχικαί Ερεύναι της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών, του Άγγελου Τανάγρα, και πλήθος σπάνιων ξεθωριασμένων φωτογραφιών παλαιότερων εποχών.
Μέσω αυτής της μελέτης ευελπιστώ (πέρα φυσικά της έκπληξης που θα αισθανθείτε) να δείξω στους αναγνώστες ότι τα παραφυσικά φαινόμενα, η μεταφυσική φιλοσοφία και η επιστήμη, δεν ήταν πεδία εχθρικά μεταξύ τους κατά το παρελθόν. Αντιθέτως μάλιστα, από τις απαρχές της ανθρώπινης ιστορίας συνδέονταν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορούμε σήμερα να ισχυριστούμε με σχετική ασφάλεια πως επιστήμη δίχως μεταφυσική δεν δύναται να νοείται.”


επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του βιβλίου για περισσότερα στοιχεία:

home1