Home » από Μέλος Gateway Team, Προτάσεις
από Μέλος Gateway Team Προτάσεις

Ιουλιανού Ιερή Σοφία (εκδ. Αρχέτυπο)

book_19

Τίτλος: Ιουλιανού Ιερή Σοφία
Συγγραφέας: Αλέξανδρος Χ. Μήτσιου
Εκδοτικός Οίκος: Αρχέτυπο

Περίληψη
Ο φιλόσοφος Ιουλιανός που οι εχθροί του τον αποκάλεσαν «Αποστάτη» ή «Παραβάτη», ενώ οι φίλοι του Μέγα, υπήρξε ο τελευταίος Έλληνας κοσμοκράτορας. Το φιλοσοφικό του έργο αποτελεί τομή στη φιλοσοφία, καθώς στις πραγματείες του συνοψίζεται το πνεύμα της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας. Η αξία του έργου του είναι διαχρονική και πολλά από όσα διατυπώνει έχουν σχέση ακόμα και με τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Ένα μέρος από αυτά τα αποσπάσματα παρουσιάζονται εδώ ως προτάσεις ιερής σοφίας, δηλαδή ακμαίας ευφυϊας του βίου, χρήσιμα στην καθημερινή μας ζωή! Το βιβλίο προλογίζουν ο καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γιώργος Χουρμουζιάδης και ο μουσικοσυνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, ενώ το παράρτημα της έκδοσης είναι του καθηγητή Χρήστου Ντικμπασάνη, ιστορικού των θρησκειών.

Η Γνώμη
Ο Αλέξανδρος Χ. Μήτσιου έχει ξεκινήσει τελευταία μια προσπάθεια αποκατάστασης της μορφής του μεγάλου αυτοκράτορα και φιλοσόφου Ιουλιανού. Ένα ιστορικό πρόσωπο που πάντα στέκει σιωπηλό και αινιγματικό στα σχολικά μας βιβλία. Οι τίτλοι «παραβάτης» ή «αποστάτης» δεν αφήνουν στους νεαρούς μαθητές τα περιθώρια για περαιτέρω έρευνα της προσωπικότητας του.
Έστω και καθυστερημένα λοιπόν αυτό το βιβλίο έρχεται να ξεδιαλύνει το τοπίο, δίνοντάς μας πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του μεγάλου αυτού Έλληνα αυτοκράτορα -φωτεινή εξαίρεση σοφού και άξιου ηγέτη στα βυζαντινά χρόνια- παραθέτοντάς μας αρκετές σοφές σκέψεις και στοχασμούς του. Για όσους αγοράσουν αυτό το μικρό σε μέγεθος βιβλίο, θα πρότεινα να επικεντρωθούν στο όραμα του Ιουλιανού για την οργάνωση της παιδείας. Γιατί είτε το θέλουμε είτε όχι, η ορθή δόμηση μιας κοινωνίας ξεκινά από την ποιότητα της παιδείας που λαμβάνουν οι πολίτες της. Οι τελευταίες γραμμές αυτού του κειμένου ανήκουν δικαιωματικά στο μεγάλο αυτό στοχαστή: «Από τη μελέτη των γραφών μας ο καθένας θα γινόταν καλύτερος ακόμα και αν εστερείτο παντελώς φυσικής ικανότητας. Ένας άνθρωπος όμως προικισμένος από τη φύση, που επιπλέον θα τύχει της ημετέρας παιδείας, δεν είναι τίποτα λιγότερο για την ανθρωπότητα από δώρο των θεών, είτε γιατί θα ανάψει το φως της επιστήμης, είτε γιατί θα ιδρύσει κάποιο πολιτικό σύστημα, είτε γιατί θα τρέψει σε φυγή στρατιές πολεμίων, είτε γιατί, εξερευνώντας γη και θάλασσα, θα αποδείξει με αυτό τον τρόπο την ηρωική του φύση».