Home » Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

Ο διωγμός του Άρη Πουλιανού

aris

«Η μελέτη του παρελθόντος χρειάζεται για να πορευτούμε στο μέλλον». Αυτή η φράση κοσμούσε μέχρι και τη Δευτέρα 4 Απριλίου την είσοδο του ιστορικού σπηλαίου του Αρχανθρώπου στα Πετράλωνα της Χαλκιδικής. Πλέον ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει εάν η πινακίδα θα συνεχίσει να βρίσκεται εκεί. Η αιφνιδιαστική εκδίωξη του μεγάλου παλαιοανθρωπολόγου, Αρη Πουλιανού, από τη «φυσική» του έδρα, έχει ήδη προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις οργής στο διαδίκτυο από Έλληνες πολίτες. Ο Πουλιανός, πρώην καθηγητής Ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο της Μόσχας και προεδρεύων σε κάμποσα διεθνή συνέδρια του επιστημονικού του κλάδου, ήταν ο ιδρυτής της Ανθρωπολογικής Εταιρίας Ελλάδας. Πρόκειται για τον άνθρωπο που μελέτησε επισταμένα το κρανίο του Αρχανθρώπου που βρέθηκε στα Πετράλωνα το 1960, καταλήγοντας στο επιστημονικό συμπέρασμα της ύπαρξης αυτόχθονων ευρωπαιοειδών ανθρώπων στον ελλαδικό χώρο 700.000 χρόνια πριν. Τα πορίσματα αυτά, που παρουσιάστηκαν και έγιναν αποδεκτά σε αρκετά συνέδρια του εξωτερικού κατά το παρελθόν, ανέτρεψαν ουσιαστικά τη θεωρία της αφροκεντρικής προέλευσης του είδους μας. Επιπροσθέτως, ο Έλληνας επιστήμονας διεξήγαγε μια εθνογενετική έρευνα καταδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, την «ακατάπαυστη βιολογική συνέχεια των Ελλήνων σε όλη τη διάρκεια της ιστορικής και προϊστορικής εποχής».

Ο Αρης Πουλιανός διαμαρτυρόταν χρόνια τώρα για τη συμπεριφορά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, και ιδιαιτέρως του νυν υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, απέναντι στον ίδιο και την Ανθρωπολογική Εταιρία. Οι αιτήσεις για διοικητική αποβολή του γηραιού επιστήμονα από το σπήλαιο (παρά τις πολλαπλές δικαστικές δικαιώσεις του), είχαν γίνει ρουτίνα τις τελευταίες δεκαετίες. Τη Δευτέρα, μερικές δεκάδες αστυνομικών συνοδεία δικαστικού επιμελητή, απέβαλαν από τον χώρο τον 87χρονο Πουλιανό, έναν από τους τελευταίους ζωντανούς-θρύλους της σύγχρονης ελληνικής επιστημονικής σκέψης. Καμία ντροπή, πλήρης έλλειψη σεβασμού, κανένας ηθικός- έστω- φραγμός. Λυπάμαι, αλλά αυτή η χώρα παρουσιάζει σημάδια έντονης αποσύνθεσης σε όλους τους τομείς. Και πραγματικά πιστεύω πως η οικονομία είναι ο λιγότερο σημαντικός…


* Το κείμενο αυτό του μέλους της ομάδας Gateway, Μηνά Παπαγεωργίου, δημοσιεύτηκε στη στήλη “Γνώμες” της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος” (φύλλο 6/4/2011).

** Διαβάστε εδώ μια παλαιότερη ζωντανή συνέντευξη του μεγάλου Έλληνα παλαιοανθρωπολόγου στην κοινότητά μας.