Home » Άγνωστη - Εναλλακτική Ιστορία, από Μέλος Gateway Team, Μελέτες
Άγνωστη - Εναλλακτική Ιστορία από Μέλος Gateway Team Μελέτες

Πυραμίδα της Βοσνίας: Η Πλήρης Έρευνα!

51

Αρχικός Τίτλος: Πυραμίδα του Ηλίου στη Βοσνία! – Η Μεγαλύτερη Ανακάλυψη του Αιώνα ή Μία Καλοστημένη Απάτη;

- Οι επαναστατικές θέσεις του ανθρώπου που ανακάλυψε της πυραμίδες!
- Ο αντίλογος της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας!
- Η πρώτη ελληνική αποστολή στο Visoko!
- Τα πυραμιδοειδή souvenir και η τουριστική εκμετάλλευση ενός μνημείου που δεν έχει ανακαλυφθεί!
- Η μαζική υστερία ενός ολόκληρου έθνους!
- Οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις!

Παρακολουθήστε το ντοκιμαντέρ της αποστολής μας!

«Η παλαιότερη και μεγαλύτερη πυραμίδα στον κόσμο ανακαλύφθηκε στη Βοσνία! Η “Πυραμίδα του Ήλιου”, δημιούργημα ενός άγνωστου αρχαίου πολιτισμού, αναγκάζει την παγκόσμια ιστορία να ξαναγραφτεί από το μηδέν!»
Την παραπάνω εκπληκτική είδηση αναπαράγουν εδώ και λίγους μήνες παγκόσμια και εγκυρότατα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Associated Press, το Reuters και το BBC, με απόρροια η επαναστατική αυτή ανακάλυψη να φθάσει σε κάθε σημείο της γης: από την Αυστραλία, στην Ινδία και στις Η.Π.Α., ενώ πριν κάποιους μήνες και στην Ελλάδα.

Ήδη στη χώρα μας εξειδικευμένα περιοδικά και ιστοσελίδες στο διαδίκτυο αναπαρήγαγαν την πληροφορία, όπως άλλωστε όφειλαν, δυστυχώς όμως παρουσιάζοντας εντελώς μονόπλευρα το θέμα, με αποτέλεσμα να υπάρξει παραπληροφόρηση και αθελής εξαπάτηση του ελληνικού κοινού.
Στις επόμενες λιγοστές- ως προς τη σημαντικότητα του θέματος- σελίδες θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω το οδοιπορικό της πρώτης ελληνικής αποστολής στο Visoko της Βοσνίας(30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Sarajevo), παρουσιάζοντας παράλληλα τις θέσεις των υποστηρικτών, τον διεθνή επιστημονικό αντίλογο, την τουριστική εκμετάλλευση και τη μαζική υστερία στην οποία έχει βουλιάξει η πολύπαθη αυτή χώρα των Βαλκανίων.

51_1

Το ταμπλό με τις αναχωρήσεις των τραινών στον σταθμό της Θεσσαλονίκης.
Σε ειδικό πλαίσιο εμφανίζεται ο προορισμός μας.

Η Βοσνιακή «Πυραμίδα του Ήλιου»
Στις 17 Ιουλίου του 2006, γύρω στις 6 το απόγευμα, 6 άτομα συναντηθήκαμε στο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης. Όλοι μέλη της πανελλήνιας εξερευνητικής ομάδας Πυθέας, φθάσαμε στην πόλη ο καθένας ξεχωριστά από τη Σύρο, την Κάρπαθο, τη Σάμο, την Καλαμάτα και το Κιλκίς, για αυτό το ταξίδι.
Τι μας ώθησε σε αυτή τη διαβαλκανική μας αποστολή;
Τον Απρίλιο του 2005, ένας Βόσνιος ερασιτέχνης αρχαιολόγος, ονόματι Semir Osmanagic, επισκεπτόμενος τον διευθυντή του τοπικού μουσείου της πόλης Visoko έκανε μία τολμηρή υπόθεση: ο τεράστιος λόφος στην άκρη της πόλης κρύβει τη μεγαλύτερη και παλαιότερη πυραμίδα του κόσμου! Πως οδηγήθηκε σε μία τόσο επαναστατική θεωρία;
Ο λόφος Visocica φέρει πυραμιδοειδές σχήμα, καθώς τον κοιτάς από την πλευρά της πόλης, ενώ οι πλευρές του είναι κατά προσέγγιση διατεταγμένες προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα(βορράς, νότος, ανατολή, δύση), όπως δηλαδή η Πυραμίδα του Ήλιου(Hueca del Sol) στο Μεξικό!
Έκτοτε, ο κ. Osmanagic βάλθηκε να συνταράξει την παγκόσμια κοινή γνώμη με τις δηλώσεις του: τέσσερις ακόμα πυραμίδες βρίσκονται κάτω από ισάριθμους λόφους- με λιγότερο εμφανές πυραμιδοειδές σχήμα- στην κοιλάδα γύρω από την πόλη, την οποία και ονόμασε Βοσνιακή Κοιλάδα των Πυραμίδων! Το όνομα αυτών: Πυραμίδα του Φεγγαριού, του Δράκου και της Γης(Pyramid of the Moon, Dragon and Earth).

Αμέσως, τροφοδότησε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με πληθώρα στοιχείων προς υποστήριξη των ισχυρισμών του:
α) Διάφορες φωτογραφίες των λόφων που μοιάζουν- τουλάχιστον στις Πυραμίδες του Ηλίου και λιγότερο του Φεγγαριού- όντως, κατά προσέγγιση πάντα, με πυραμίδες.
β) Ολιγάριθμα μεγάλων διαστάσεων κομμάτια ψαμμίτη(sandstone) που ήρθαν στην επιφάνεια από ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από τον Osmanagic. Σύμφωνα με Βόσνιους αρχαιολόγους είναι τόσο κοινά στη Βοσνία όσο και τα ορυχεία, κάτι όμως που δεν εμπόδισε τον κ. Osmanagic να δηλώσει με περισσή αυτοπεποίθηση ότι: «Αν αυτά τα αντικείμενα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα ως πυραμίδες, κάτι το οποίο πιστεύω ότι θα γίνει το πολύ σε 6 μήνες, ξαφνικά θα έχουμε πυραμίδες μεγαλύτερες από αυτές της Αιγύπτου και του Μεξικό και η ευρωπαϊκής ιστορίας όχι απλώς θα πρέπει να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, αλλά θα πρέπει να γραφτεί από την αρχή»!
γ) Μία μεγάλη λίστα με πανεπιστημιακά ιδρύματα και επιστήμονες ανά την υφήλιο, τη συνεργασία των οποίων έχει εξασφαλίσει.
Δ) Τέλος, ο κ. Osmanagic έχει παρουσιάσει και μία σειρά από γεωθερμικές και δορυφορικές φωτογραφίες, όπως επίσης και λήψεις εικόνων από radar.

Βασισμένος στα παραπάνω, κατέληξε στα εξής: 14.000 χρόνια πριν(12.000 π.Χ.) μέλη ενός υπερ-αναπτυγμένου ανθρώπινου πολιτισμού έκτισαν πυραμίδες γύρω από το Visoko! Κάπως έτσι, ξεκίνησαν οι ανασκαφές στο λόφο Visocica, ενώ στις αρχές Μαΐου μία ομάδα με επικεφαλή τον Osmanagic ξεκίνησε την εξερεύνηση ενός τούνελ, 650 μέτρα κάτω από τον λόφο, που ο Βόσνιος ερευνητής πιστεύει ότι ενώνει την Πυραμίδα του Ηλίου με δύο εκ των υπολοίπων πυραμίδων της κοιλάδας.
«Είμαι 100% σίγουρος. Δεν υπάρχει άλλη λογική απάντηση» , αναφέρει ο ίδιος σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Semir Osmanagic: Πρωτοπόρος Ερευνητής ή Ενθουσιώδης Ψευδό- αρχαιολόγος;
Βλέποντας όμως την όλη κατάσταση να γυρίζει γύρω από έναν άνθρωπο, φυσικό είναι να αναρωτηθούμε για το παρελθόν του και τις συστάσεις που τον ακολουθούν. Ανατρέχοντας για στοιχεία γύρω από τον αμερικανοβόσνιο ερευνητή, συγκέντρωσα μία πληθώρα ανακοινώσεων από διάφορα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το BBC και το Associated Press.
Όλα αναδημοσιεύουν τις ίδιες λιγοστές πληροφορίες: ο κ. Osmanagic είναι ένας Βόσνιος αρχαιολόγος που μελετάει επί 15 χρόνια τις πυραμίδες της Λατινικής Αμερικής. Διαβάζοντας όμως ότι το παραπάνω προφίλ στηρίζεται σε στοιχεία που έδωσε ο ίδιος στα Μ.Μ.Ε., συνέχισα την έρευνα μου περαιτέρω.
Σύντομα συγκέντρωσα πληθώρα πηγών που ξεκαθάριζαν μία εξαιρετικά σημαντική λεπτομέρεια: ο κ. Osmanagic δεν είναι επαγγελματίας, αλλά αυτοαποκαλείται ερασιτέχνης αρχαιολόγος. Έχει σπουδάσει οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Sarajevo, ενώ δραστηριοποιείται πλέον εμπορικά στο χώρο των Βαλκανίων μέσω μίας μεταφορικής εταιρίας με βάση τις Η.Π.Α., ζώντας μόνιμα στο Houston.
Ως εδώ όλα καλά. Κάποιες «ελλείψεις» όμως στις πληροφορίες που δίνει για το παρελθόν του, είναι ικανές να βάλουν σε σκέψεις ακόμα και τον πιο καλοπροαίρετο ερευνητή.
Κατ’ αρχήν, στα Μ.Μ.Ε. αναπαράγεται συνεχώς η είδηση ότι «μελετάει εδώ και 15 χρόνια, ως ανεξάρτητος, τις πυραμίδες του Μεξικό» , δίχως όμως να γίνεται καμία νύξη για τα συμπεράσματα των ερευνών του. Ύποπτο;
Όπως διαβάσουμε- μεταξύ άλλων- στο βιβλίο του The World of the Maya, το οποίο εμπεριέχει στοιχεία των 15ετών ερευνών του, οι Maya ήταν απόγονοι εξωγήινων πλασμάτων από τις Πλειάδες, οι οποίοι μεταξύ άλλων εποίκησαν και την Ατλαντίδα: «Ήταν άραγε αυτοί που όντας έτοιμοι ανέβηκαν στα διαστημόπλοια των προγόνων τους από τις Πλειάδες, μία συστάδα αστεριών; Ή ίσως ακολούθησαν τους Άρχοντες του Γαλαξία[σ.σ. αρχικό κείμενο: Lords of the Galaxy], μέσα σε ακτίνες φωτός, σε ένα ταξίδι δίχως επιστροφή. [...]»
«Τα στοιχεία αυτά γίνονται ακόμα πιο σημαντικά, όταν συνειδητοποιούμε ότι πλησιάζουμε ταχύτατα τον Δεκέμβριο του 2012, μία ημερομηνία που οι Maya σημάδεψαν ως τη στιγμή που η Διαγαλαξιακή Ενεργειακή Συμμαχία θα έρθει και θα δώσει το φως της στον κόσμο μας. [...]»
(χωρία του βιβλίου του μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του συγγραφέα, www.alternativnahistorija.com).

Βέβαια, από την άλλη αποτελεί έναν προικισμένο ομιλητή που σε σχετική εκπομπή της Σερβοβοσνιακής τηλεόρασης, όπου τέθηκε αντιμέτωπος με τρεις εξέχοντες Σέρβους αρχαιολόγους, σχεδόν το 90% των τηλεθεατών ψήφισαν ότι πιστεύουν στην ύπαρξη της πυραμίδας!
«Και αυτό ήταν στη Rebublika Srpska[σ.σ. εδώ αναφέρεται στο σερβικό μισό της Βοσνίας]. Και να φανταστείτε ότι δεν έχω καν Σέρβικο όνομα!» , αναφέρει χαμογελώντας. Όντας Βόσνιος Μουσουλμάνος, το δεύτερο μισό της Βοσνίας (η Μουσουλμανική- Κροατική Ομοσπονδία) είναι γεμάτο από πιστούς του.
Μάλιστα, η αγάπη του κόσμου φθάνει σε τέτοιο βαθμό που στο Visoko των 20.000 κατοίκων, τον σταματάνε στο δρόμο για να του σφίξουν το χέρι και να τον προτρέψουν «συνέχισε την καλή δουλειά»!

Η Μαζική Υστερία του Visoko!
Από τις 19:10, όταν και το τραίνο μας ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό το Beograd(Βελιγράδι) της Σερβίας(18 ώρες ταξίδι με πολύωρη καθυστέρηση + 9 ώρες οδικώς έως το Sarajevo της Βοσνίας + 45 λεπτά με ταξί έως το Visoko), έως και τα μεσάνυχτα της επόμενης μέρας που φθάσαμε στο Visoko, οι συζητήσεις και οι αναλύσεις πάνω στα παραπάνω στοιχεία μονοπωλούσαν, όπως θα περίμενε κανείς, τη συζήτηση.

51_2

Εικόνες από την αναχώρηση της αποστολής μας.

51_3

51_4

Στιγμές από το ταξίδι μας..

51_5

Οι ανταποκρίσεις μπροστά στην κάμερα ήταν συχνές, τόσο στην αρχή του ταξιδιού όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια του.

51_6

Λίγες ώρες μετά τον ύπνο, μέλος της αποστολής μας απολαμβάνει το πρωινό τσιγάρο αρνούμενος να σηκωθεί από το “κρεβάτι”..

51_7

Μόλις κατεβήκαμε στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βελιγραδίου (Σερβία), ξεκινήσαμε αμέσως την αναζήτηση του λεωφορείου που θα μας πήγαινε στο Σαράγεβο (Βοσνία).

51_8

Μέσα στο λεωφορείο, αποθανατίζουμε στιγμές μαζί με τη σημαία της Κοινότητας του Μεταφυσικού.

Η μικρή μας αυτή οδύσσεια, δεν μας εμπόδισε να πραγματοποιήσουμε την πρώτη σημαντική συνάντηση της αποστολής μας. Έτσι, αφού τακτοποιηθήκαμε βιαστικά στα τρία από τα 28 δωμάτια του μεγαλύτερου ξενοδοχείου της πόλης, του πρώην Hotel Hollywood που μετονομάστηκε- σε τι άλλο;- Bosnian Sun Piramid Motel, κατεβήκαμε στο θορυβώδες cafe bar του ξενοδοχείου- το πιο ζωντανό ίσως κομμάτι της πόλης.
Εκεί, συναντήσαμε ένας μέλος της αρχαιολογικής ομάδας που συμμετέχει στις ανασκαφές: την Ελληνίδα Νάνσυ Γαλλού, μία νεαρή αρχαιολόγο που τώρα κάνει το διδακτορικό της στη Γαλλία.
Εν συντομία μας ενημέρωσε ότι βρίσκεται στο Visoko της Βοσνίας για ένα 2μηνιαίο πρόγραμμα εθελοντισμού για αρχαιολόγους που θα τελείωνε τέλη Ιουλίου, ώστε να γίνουν κάποιες ανασκαφές σε ορισμένους λόφους στην κοιλάδα γύρω από την πόλη.

«Ποια πυραμίδα;» , μας ρώτησε χαμογελώντας στην πρώτη μας ερώτηση. Στο άκουσμα της δεύτερης «ποια είναι η άποψη του υπόλοιπου αρχαιολογικού team» , συμπλήρωσε στο ίδιο πνεύμα: «Ποιο αρχαιολογικό team; 2-3 αρχαιολόγοι με πτυχίο είμαστε, όλοι οι άλλοι είναι ντόπιοι δίχως εμπειρία και ουδεμία γνώση αρχαιολογίας. Να φανταστείτε ότι σκάβουν με τσάπες!» . Αυτή ήταν και η πρώτη επαφή μας με την άλλη πλευρά, τον αντίλογο των θέσεων του Osmanagic.
«Αυτό που συμβαίνει στην πόλη, είναι μία όμορφη τρέλα. Θα το δείτε και αύριο που θα ανεβείτε στο χώρο των ανασκαφών. Souvenir, παιδιά και μεγάλοι, όλοι ζουν μία διαρκή γιορτή!» .
Κάπως έτσι, κατευθυνθήκαμε προς τη μοναδική pizzeria της πόλης, το Cafe Huaca del Sol, όπου γευτήκαμε στην κυριολεξία την πρώτη ένδειξη της μαζικής παραίσθησης στην οποία ζουν οι κάτοικοι της πόλης: pizza σε σχήμα πυραμίδας!

Η συζήτηση με την νεαρή αρχαιολόγο συνεχίστηκε στο ίδιο κλίμα. Ανάμεσα στα άλλα, έκανε λόγο για την τρέλα των Μ.Μ.Ε. που έχουν αναγάγει το γεγονός σε εθνική υπόθεση, με τη σιωπηρή συγκατάθεση της Βοσνιακής πολιτικής ηγεσίας, ενώ επίσημη αρχαιολογική αρχή δεν υπάρχει(λόγω της μικρής ακόμα μεταπολεμικής περιόδου που διανύει η χώρα) ώστε να πάρει επίσημη θέση και να σταματήσει τις επικίνδυνες- για τις υπόλοιπες αρχαιότητες της περιοχής- ανασκαφές.

«Και γιατί δεν βγαίνεις στα Μ.Μ.Ε. ώστε να πεις ότι δεν υπάρχει τίποτα;», την ρωτήσαμε αμέσως, για να πάρουμε την απάντηση: «Το έκανα ήδη μία φορά, όμως στην τηλεόραση βγήκε κάτι τελείως διαφορετικό. Έμειναν σε μία πρόταση μου, καταλήγοντας σε τελείως διαφορετικό συμπέρασμα» .
Τότε, όπως μας είπε, έξαλλος ο διευθυντής του Μουσείου, κ. Senad Hodovic, της είπε: «Ξέρω γιατί είσαι αρνητική ως προς την Πυραμίδα του Ηλίου. Φοβάσαι ότι μπορεί στη Βοσνία να υπάρχει ένας πολιτισμός σημαντικότερος και αρχαιότερος του αρχαιοελληνικού» ! Τα συμπεράσματα δικά σας..

Η άποψη της για τον Semir Osmanagic ήταν αρκετά πιο επιεικής: «Δεν είναι απατεώνας, απλώς γραφικός. Ό, τι λέει τα πιστεύει, είναι ειλικρινής και πολύ καλός άνθρωπος. Όποτε χρειάστηκα τη βοήθεια του στη χώρα μου στάθηκε όσο κανένας άλλος. Τον αγαπάει ο κόσμος, είναι κάτι σαν ήρωας στο Visoko. Δεν είναι όμως αρχαιολόγος και σύμφωνα με την αρχαιολογία δεν μπορείς να κάνεις τέτοιες υποθέσεις».

51_9

Μπορεί να μην έχουν τοποθετηθεί ακόμα πινακίδες για να δείχνουν το δρόμο προς την
“Πυραμίδα του Ήλιου”, όμως γνωρίζοντας ότι στην κορυφή του λόφου αυτού βρίσκεται
η μεσαιωνική πόλη Visoci περπατάμε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πυραμιδοειδή Souvenir και Εμπορική Εκμετάλλευση ενός Μνημείου που Δεν Έχει Ανακαλυφθεί Ακόμα!
Κάπως έτσι, το επόμενο πρωινό κατευθυνθήκαμε προς το χώρο των ανασκαφών. Μία καφέ επιγραφή στο κέντρο της πόλης μας έδειχνε το δρόμο προς το μεσαιωνικό κάστρο της Visocisa, χαλάσματα του οποίου βρίσκονται στην κορυφή του λόφου- πυραμίδα.
Οι συνέπειες του τετραετούς πολέμου(1992- 1995) που έπληξε τη Βοσνία, στρέφοντας εναντίων ντόπιους Κροάτες Καθολικούς, Μουσουλμάνους και Σέρβους Ορθοδόξους και αφήνοντας 150.000 νεκρούς και το μισό πληθυσμό δίχως σπίτι, ήταν ακόμα εμφανέστατες στη μικρή αυτή κωμόπολη. Ανάμεσα στους κατοίκους συναντούσαμε συχνά πυκνά ανθρώπους με κομμένα μέλη, ενώ η αναλογία ανδρών- γυναικών ήταν κατά προσέγγιση 1 προς 9, λόγω των νεκρών του πολέμου.
Περπατώντας κατά μήκος του ποταμού Bosna, που διασχίζει το Visoko, συναντούσαμε σημάδια από μία παλαιότερη αίγλη, όπως το σήμα της μεγάλης βιομηχανίας δερμάτινων S.T.R. που αν και παλαιότερα αποτελούσε πηγή ζωής για τη μικρή πόλη, μετά το πόλεμο έχει συρρικνωθεί.
Όταν πλέον πλησιάσαμε αρκετά, τα πρώτα σημάδια της πυραμίδας έκαναν την εμφάνιση τους: τουριστικά είδη με κεντρικό θέμα την υποτιθέμενη «Πυραμίδα του Ηλίου». Μπλουζάκια, διακοσμητικά, μπρελόκ, κουμπαράδες, πορσελάνες, μουσικά όργανα, διάφορα ποτά, επιτραπέζια ρολόγια, κλπ. με αναπαραστάσεις της πυραμίδας σε διάφορα μοτίβα. Μία ολόκληρη εμπορική βιομηχανία δηλαδή που στήθηκε γύρω από μία πυραμίδα που δεν έχει ακόμα βρεθεί!

51_10

Μερικά από τα δεκάδες souvenir με θέμα την πυραμίδα που έχουν κυκλοφορήσει τους τελευταίους μήνες στο Visoko.
Μπλουζάκια, διακοσμητικά, ρολόγια, πίνακες, μπρελόκ, κλπ.

51_11

Δεξιά: Διαφήμιση για το νέο βιβλίο του κ. Semir Osmanagic, του ερευνητή που ανακάλυψε τις “υποτιθέμενες” πυραμίδες. Τιμάται στα 35KM, δηλαδή γύρω στα 20 ευρώ σε μία χώρα με μηνιαίο κατώτερο μισθό μόλις 300 ευρώ! Αριστερά: Ο Μηνάς Παπαγεωργίου, μέλος της αποστολής, συνομιλεί (με τη γλώσσα του σώματος κυρίως) με βόσνιο πωλητή.

Λίγο πιο πάνω, στους πρόποδες πλέον του λόφου, συναντήσαμε και την πρώτη αφίσα που διαφήμιζε το νέο βιβλίο του Semir Osmanagic με τίτλο- τι άλλο;- Bosanska Piramida Sunca/ The Bosnian Valley of the Pyramids.
Με τη σκέψη «ποιος ερευνητής θα έβγαζε βιβλίο για μία έρευνα που ακόμα δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα κανένα εύρημα», αγόρασα το βιβλίο που έχει κυκλοφορήσει στα βοσνιακά. Δυστυχώς, δεν κατάφερα να το διαβάσω λόγω γλώσσας, όμως οι πολλές και μεγάλων διαστάσεων φωτογραφίες που στήριζαν ένα φτωχό σε κείμενο σύγγραμμα, μου έδειξαν ότι μόλις το 1/3 του αναφέρεται στις ανασκαφές του Visoko, ενώ το υπόλοιπο στα ταξίδια και τις ανεξάρτητες έρευνες του Osmanagic στο Μεξικό και αλλού.
Τα μικρά τουριστικά μαγαζάκια και οι πάγκοι έφθαναν έως την είσοδο του «αρχαιολογικού χώρου», όπου μας περίμεναν μικρά παιδιά να μας ανεβάσουν έως επάνω με την ελπίδα να τους αφήσουμε κάποιο κέρμα.

51_12

Οι μικροί οδηγοί μας παρά τις όποιες κόντρες τους, μπροστά στο φωτογραφικό φακό τα
ξεχνάνε όλα δείχνοντας το καλύτερο χαμόγελο τους.

51_13

Επιγραφή ενός πρόχειρου καφέ που στήθηκε σε οικόπεδο δίπλα από τον πρώτο χώρο των ανασκαφών. Μετά την “ανακάλυψη” της βοσνιακής “πυραμίδας”, οι Βόσνιοι αναζητούν και το δικό τους Φαραώ!


Επίσκεψη στην «Πυραμίδα του Ήλιου»: η επαφή μας με το χώρο
Κάπως έτσι, φτάσαμε στον πρώτο χώρο των ανασκαφών. Μικρά κομμάτια γης ανασκαμμένα σε διάφορα σημεία, προστατευμένα από μία κίτρινη λωρίδα που έγγραφε κατά μήκος της «BH Telecom»(χορηγός και μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες τηλεφωνίας στη Βοσνία), μαζί με 2-3 μεσήλικες άνδρες να ξαπλώνουν γύρω στο χώρο ήταν η πρώτη μας εικόνα..
Και στην άκρη αυτού, αντικρίσαμε τη γνωστότερη ίσως φωτογραφία των ανασκαφών που αναπαράγεται από τα Μ.Μ.Ε.. Στις 19 Απριλίου του 2006, ο Osmanagic έφερε στην επιφάνεια τεράστια κομμάτια πέτρας σε μία πλευρά του λόφου, υποστηρίζοντας στο Associated Press(AP) ότι: «Αυτά[σ.σ.: τα κομμάτια πέτρας] είναι το πρώτος τείχος της πυραμίδας που φέρνουμε στην επιφάνεια. Μπορούμε να δούμε ότι η επιφάνεια είναι τελείως λεία. Αυτό αποτελεί πλέον την αδιαμφισβήτητη απόδειξη μας ότι μιλάμε για πυραμίδες».
Όμως, ο ίδιος ακριβώς χώρος όταν τον αντικρίσαμε για πρώτη φορά από τη βάση του δεν μας θύμιζε τίποτα από την «τελειότητα» μίας πυραμίδας. Αν όμως φωτογραφηθεί από την κορυφή του, υπό συγκεκριμένη γωνία, δίνει την αίσθηση της τέλειας ανθρώπινης κατασκευής.
Επίσης, με μία πιο κοντινή παρατήρηση της επιφάνειας, διαπιστώσαμε ότι δεν είναι καθόλου λεία, με αποτέλεσμα να μας δημιουργείται η πεποίθηση ότι οι πιθανότητες να αποτελεί ανθρώπινο σχηματισμό είναι οικτρά λιγοστές σε σχέση με αυτές του φυσικού!
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η επίσημη ιστοσελίδα του Foundation Bosanska Pyramida Sunca του Osmanagic(www. piramidasunca.ba) ουδέποτε δημοσίευσε κάποια φωτογραφία που να έδειχνε αυτό που αντικρίσαμε εμείς από κοντά, μας οδήγησε στο θλιβερό συμπέρασμα ότι γίνεται κατά κόρον επιλεκτική παρουσίαση εικόνων από το χώρο των ανασκαφών, όλες εκ των οποίων δίνουν την αίσθηση ύπαρξης πυραμίδας.
Κάτι τέτοιο ίσως να μην αποτελεί αδίκημα, όμως σίγουρα χαρακτηρίζεται από ανηθικότητα, θέτοντας έτσι υπό ισχυρή αμφισβήτηση την αξιοπιστία της ομάδας του κ. Osmanagic.

Όση ώρα συγκεντρώναμε υλικό από την περιοχή, φωτογραφικό αλλά και κομμάτια πέτρας από την «πυραμίδα»(ναι, δεν υπήρχε κανενός είδους φρούρηση), μία στημένη παράσταση άρχισε να εξελίσσεται γύρω μας. Οι 2-3 άνδρες της ομάδας ανασκαφών που βρισκόταν στο χώρο έμοιαζαν να υποκρίνονται μπροστά μας, καθώς όσο αποκρινόμασταν μετέφεραν τις εργασίες τους όλο και πιο κοντά ώστε να τους βλέπουμε, ενώ παρατηρήσαμε να σκάβουν και να γεμίζουν την ίδια τρύπα επανειλημμένα! Μία θεατρική παράσταση δηλαδή προς χάρη των τουριστών!

51_14

51_15

51_16

51_17

51_18

51_19

51_20

51_21

51_22

Εικόνες από τον πρώτο “αρχαιολογικό” χώρο του Osmanagic στο λόφο του Visoko.

51_23

Ανταπόκριση από το χώρο των ανασκαφών: μαζεύοντας υλικό για το ντοκιμαντέρ
από τη Βοσνία(η πρώτη έκδοση του οποίου έχει ήδη κυκλοφορήσει ανάμεσα στα μέλη).

51_24

Ο γεωλόγος της αποστολής μας- Δημήτρης Αναστασίου(φοιτητής Γεωλογίας του Α.Π.Θ.)-
μαζεύοντας υλικό από το λόφο για να μεταφέρουμε πίσω στην Ελλάδα.

Εκτός του χώρου αυτού, επισκεφθήκαμε και άλλους δύο στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τις αρχικές μας διαπιστώσεις: τα κομμάτια ψαμμίτη που είχαν έρθει στην επιφάνεια ούτε κατά προσέγγιση δεν άγγιζαν την τελειότητα μίας πυραμίδας.

51_25

Ανεβαίνοντας προς το “πλατό” της “Πυραμίδας του Ηλίου”, μαζί με τις δύο Βόσνιες οδηγούς μας.

Δύο ντόπιες κοπέλες- η Χάσα και η Μοβεράτ- προσφέρθηκαν να μας οδηγήσουν στους χώρους των ανασκαφών κοντά στην κορυφή του λόφου Visocica. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, 30 λεπτά ανηφορικού δρόμου, συζητήσαμε για την πιθανότητα ύπαρξης πυραμίδας στο χώρο. Ήταν κατηγορηματικές: «Είναι πυραμίδα 100%»!
Γύρω από την κορυφή του λόφου οι ανασκαφές δεν είχαν καν φέρει στην επιφάνεια κομμάτια γης που να έμοιαζαν με τείχη πυραμίδας. Το μόνο σχετικό που υπήρχε ήταν μία πινακίδα με φωτογραφίες και κείμενα από τις έρευνες της ομάδας του Osmanagic, καθώς και ντόπιοι εθελοντές που με διάθεση προσφέρθηκαν να μας ενημερώσουν. Πάνω σε πρόχειρο τραπέζι λίγο πιο δίπλα, υπήρχαν κομμάτια πέτρας που ανασύρθηκαν κατά τις ανασκαφές. Και αυτό ήταν όλο..

Λίγο αργότερα, ήρθε στο χώρο ένα μέλος του Foundation του Osmanagic, ο Sanel Silajdzic- ιστορικός- και με τα περιορισμένα του αγγλικά προσπάθησε να μας εξηγήσει για ποιο λόγο ήταν τόσο σίγουρος ότι υπάρχει πυραμίδα. Δυστυχώς, ειλικρινά δυστυχώς, δεν τα κατάφερε.
Κάπως έτσι, μας πρότεινε να μας οδηγήσει σε έναν άλλο χώρο ανασκαφών όπου υποστήριξε ότι είχαν φέρει στην επιφάνεια μία ακμή της πυραμίδας(το σημείο δηλαδή όπου ενώνονται οι δύο πλευρές). Μαζί με 3 Βρετανούς της Ειρηνευτικής Δύναμης στη Βοσνία περπατήσαμε σε ένα μικρό μονοπάτι πνιγμένο στη βλάστηση, για περισσότερο από 20 λεπτά. Τι είδαμε; Ένα κομμάτι πέτρας που όντως έκανε κατά μήκος του μία κορυφή, η οποία όμως δεν ήταν ούτε κατά προσέγγιση ευθεία!

51_26

51_27

51_29

51_30

51_31

51_32

51_33

Εικόνες από την επίσκεψη μας στο “πλατό” της πυραμίδας, όπου εθελοντές ντόπιοι προσπάθησαν να μας εξηγήσουν τα “ανεξήγητα”.

51_34

Αντικείμενα με διάφορα σύμβολα ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν σε στοές κάτω από την πυραμίδα.
Όπως όμως λένε οι φήμες στο Visoko, τα σύμβολα κατά πάσα πιθανότητα χαράκτηκαν είτε στον πρόσφατο πόλεμο, είτε ακόμα και από τους ίδιους τους ανασκαφείς.

Κάπως έτσι, αφήσαμε πίσω τις «αδιάσειστες» αποδείξεις περί ύπαρξης της «Πυραμίδας του Ηλίου» και ξεκουραστήκαμε σε μία κοντινή, πρόχειρα στημένη, καντίνα πίνοντας μία Sarajevska Pivo, τοπική μπύρα.

51_35

Μέλη της αποστολής, καθώς συνομιλούν μαζί με τον Sanel- ιστορικό της ομάδας ανασκαφών του Osmanagic.

Παγκόσμια Αρχαιολογική Κατακραυγή για την Καταστροφή των Αρχαιοτήτων!
Έχοντας δει από κοντά πλέον ένα θέατρο παραλόγου, ή μία καλοστημένη εμπορική επιχείρηση εκμετάλλευσης, αντί της πολυδιαφημιζόμενης βοσνιακής πυραμίδας, άρχισα να ανατρέχω στα στοιχεία που συγκέντρωσα ως προς τη στάση της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.
Αφήνεται να εννοηθεί από τον παγκόσμιο τύπο, αλλά και από εξειδικευμένα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ότι η θεωρία της «Πυραμίδας του Ηλίου» αποτελεί αντικείμενο έριδας μεταξύ επιστημόνων ανά την υφήλιο και ότι ο κ. Osmanagic χαίρει της εκτίμησης αρκετών επιστημόνων παγκοσμίως.
Η πραγματικότητα όμως, όπως αυτή αποκαλύπτεται από δηλώσεις επιστημόνων σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, απέχει παρασάγγας..

Ως προς τις επαναστατικές θεωρίες του κ. Osmanagic, ο Curtis Runnels- ειδικός στην προϊστορία της Ελλάδα και των ευρύτερων Βαλκανίων στο Πανεπιστήμιο του Boston- αναφέρει ότι η κατασκευή τόσο μεγάλων πυραμίδων στη Βοσνία την περίοδο αυτή(δηλαδή 12.000 π.χ.) είναι αδύνατη!
«Μεταξύ 27.000 και 12.000 χρόνια πριν, οι κάτοικοι των Βαλκανίων είχαν εγκλωβιστεί στην τελευταία περίοδο παγετώνων, μία περίοδο με εξαιρετικά κρύο και υγρό κλίμα με παγετώνες σε κάποιες ορεινές εκτάσεις. Οι μόνοι κάτοικοι ήταν μερικοί Παλαιολιθικοί κυνηγοί [...] που ζούσαν σε ανοικτούς οικισμούς και σε σπηλιές. Έτσι, από την περίοδο αυτή έμειναν πίσω απλά πέτρινα εργαλεία[...]. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν ούτε τα εργαλεία, αλλά ούτε και τις δεξιότητες να κατασκευάσουν ένα τέτοιο μνημείο» .

Ως προς τον τρόπο που προβάλλεται το θέμα από τα Μ.Μ.Ε., ο Runnels αναφέρει με πικρία:
«Η στάση των δημοσιογράφων είναι ανεύθυνη. Οι υποθέσεις αυτές είναι τελείως αστήρικτες μιας και δεν παρουσιάζουν καμία ουσιαστική απόδειξη, όπως για παράδειγμα κειμήλια της εποχής ή φωτογραφίες από την υποτιθεμένη υπεραναπτυγμένη αρχιτεκτονική της πυραμίδας.
Δεν έχουν επιβεβαιωθεί από αρχαιολόγους που έχουν τη γνώση και την εκπαίδευση ώστε να αξιολογήσουν την κατάσταση. Ο άνθρωπος που κάνει αυτές τις υποθέσεις εμφανίζεται να μην έχει κανενός είδους εκπαίδευση στην αρχαιολογία και επιπλέον δεν παρουσιάζει τα ευρήματα του με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουν να αξιολογηθούν από ειδικούς της αρχαιολογίας. [...]
Οι δημοσιογράφοι που παρουσίασαν τις υποθέσεις αυτές, δίχως πρώτα να ζητήσουν την άποψη ενός επαγγελματία αρχαιολόγου, θα έπρεπε να ντρέπονται![...]»

Ποιος όμως ο λόγος μίας τέτοιας στάσης απέναντι στο Osmanagic; Γιατί να μην τον αφήσουν να ολοκληρώσει τις όποιες- έστω και υποτιθέμενες- ανασκαφές ώστε να κριθεί εκ του αποτελέσματος;
Πολλοί «εναλλακτικοί» ερευνητές βιάστηκαν να υποστηρίξουν ότι η πολεμική αυτή πηγάζει από τις αλλαγές που θα επιφέρει μία τέτοια ανακάλυψη στο επιστημονικό κατεστημένο, ότι με αυτή τους την αντίδραση οι επαγγελματίες αρχαιολόγοι προσπαθούν να κερδίσουν ή να διατηρήσουν μία θέση σε κάποιο ακαδημαϊκό ίδρυμα. Είναι όμως έτσι;

Οι «ανασκαφές» που πραγματοποιεί ο Osmanagic στο λόφο «Πυραμίδα του Ήλιου»(όπου υπάρχουν μεταξύ άλλων μεσαιωνικά και ρωμαϊκά υπόλοιπα) δύναται να καταστρέψουν πραγματικούς αρχαιολογικούς χώρους. Όπως αναφέρει στην εφημερίδα Art Newspaper ο Enver Imamovic, από το Πανεπιστήμιο του Serajevo και πρώην διευθυντής του National Museum της πόλης: «Αυτό που συμβαίνει είναι κάτι παρόμοιο με το να αφήσεις εμένα, έναν αρχαιολόγο, να χειρουργήσω σε κάποιο νοσοκομείο»!

Ο Anthony Harding, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αρχαιολόγων, επισκέφτηκε το λόφο Visocica και κατέληξε στο ότι αποτελεί καθαρά φυσικό σχηματισμό. «Δεν έχει βρεθεί καμία απόδειξη που να στηρίζει τις τελευταίες υποθέσεις» , ανέφερε. Ο Garret Fagan, του Κρατικού Πανεπιστημίου της Pennsylvania του University Park, δήλωσε εύστοχα στην εφημερίδα Times του Λονδίνου: «Είναι σαν κάποιος να πήρε την άδεια να ισοπεδώσει το Stonehenge για να βρει από κάτω του κρύπτες ενός χαμένου αρχαίου πολιτισμού.»

Ο Mark Rose, συντάκτης του περιοδικού Archaeology της Νέας Υόρκης, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Osmanagic αναληθείς και τη στάση των Μ.Μ.Ε. αφελής, παραθέτοντας παλαιότερους ισχυρισμούς του τελευταίου ότι οι Maya είναι απόγονοι εξωγήινων από τη μυθική Ατλαντίδα, οι οποίοι ήρθαν στη Γη από το σύμπλεγμα άστρων των Πλειάδων! Όμως ο Osmanagic διαφωνεί, λέγοντας ότι παρουσιάζουν λανθασμένα το βιβλίο του και ότι τα παραπάνω δεν ήταν δική του θεωρία, αλλά η ερμηνεία του πάνω σε ένα αρχαία βιβλίο των Maya.

Όπως αναφέρει ο Runnels: «Εξωπραγματικές θεωρίες απαιτούν και εξωπραγματικές αποδείξεις. [...] Δεν είναι ευθύνη των επαγγελματιών αρχαιολόγων να αποδείξουν εκ νέου τα συμπεράσματα επίσημης έρευνας 200 ετών, αλλά ευθύνη του κ. Osmanagic να αποδείξει τις υποθέσεις του» . Ενώ καταλήγει λέγοντας, ότι οι παλαιολιθικοί άνθρωποι της εποχής θα ήταν τυχεροί αν μπορούσαν να στήσουν σκηνές και να ανάψουν φωτιά, πόσο μάλλον να κτίσουν μνημεία μεγαλύτερα ακόμα και αυτών της Αιγύπτου. Κάτι τέτοιο θα ήταν ένα γιγαντιαίο άλμα μπροστά στην αλυσίδα εξέλιξης του ανθρώπου.

Η αξιοπιστία όμως του Foundation και του ίδιου του Osmanagic βάλλεται ακόμα περισσότερο, μιας και αποκαλύφθηκε ότι ο Καναδός αρχαιολόγος Chris Mundigler, ο οποίος αναφέρεται από το Foundation ως ξένος ειδικός που επρόκειτο να συμμετάσχει στις ανασκαφές της «πυραμίδας», διαμαρτυρήθηκε ότι ουδέποτε ενημερώθηκε σχετικά, πόσο μάλλον δέχτηκε να συμμετάσχει στις ανασκαφές.

Κάπως έτσι, βλέποντας τη μαζική κατακραυγή της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για τον κίνδυνο των ανασκαφών, μόνο ως ύποπτο μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το γεγονός ότι το επίσημο site του Foundation παρουσιάζει τις θεωρίες του Osmanagic ως καθολικά αποδεκτές, δίχως να κάνει ουδεμία αναφορά στο γεγονός ότι υπάρχει έντονη διαφωνία από μεγάλη μερίδα επιστημόνων!

51_36

Η “Πυραμίδα του Φεγγαριού”, καθώς την παρατηρούμε από την πλαγιά της “Πυραμίδας του Ηλίου”.

Τι θα Γίνει στο Μέλλον;
Συχνά, ο Osmanagic αναφέρεται στην UNESCO ως τον μελλοντικό προστάτη του «Αρχαιολογικού Πάρκου της Πυραμίδας του Ήλιου», όπως έχει ονομάσει το χώρο των ανασκαφών.
Όμως ο Ivica Dronjic, πρώην δικηγόρος και διπλωμάτης που ηγείται της Βοσνιακής κρατικής επιτροπής συνεργασίας με την UNESCO, δηλώνει κατηγορηματικά: «Δεν μου αρέσει όλη αυτή η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί, όλο αυτό το τσίρκο. [...] Αν υπάρχει πραγματικά κάτι στο λόφο του Visoko, τότε η αίτηση του Osmanagic προς την UNESCO θα πρέπει να φέρει πολύ περισσότερα στοιχεία από ότι ενθουσιασμό και επιλεγμένες φωτογραφίες» .
Εφόσον επιθυμεί οι θεωρίες του να ερευνηθούν με σοβαρότητα και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να ασχοληθεί μαζί τους, οφείλει να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα των ερευνών του σε κάποιο διεθνές επιστημονικό περιοδικό αρχαιολογίας. «Μα ναι, έχουμε δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, όπως το Hera της Ιταλίας» , αναφέρει ο ίδιος. Όμως με μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, μπορεί ο καθένας να ανακαλύψει ότι στο εν λόγω περιοδικό τα μόνα σχετικά άρθρα που έχουν δημοσιευθεί είναι για πυραμίδες της Αυστραλίας!

Παρά την αοριστία όμως που κρατάει ο ίδιος ζωντανή με τις δηλώσεις του, επιμένει γεμάτος ενθουσιασμό: «[σ.σ.: Οι ανασκαφές στην «Πυραμίδα του Ήλιου»] θα αποτελέσουν το πιο εκπληκτικό αρχαιολογικό project της Ευρώπης για τα επόμενα 20 έτη. [...]
Έχουμε ένα τόσο σημαντικό μνημείο που μπορεί να δείξει ότι η μικρή και κατεστραμμένη χώρα της Βοσνίας έχει κάτι να προσφέρει στον υπόλοιπο κόσμο. Και αντί για χιλιάδες στρατιώτες από την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Δανία και τις Η.Π.Α.[σ.σ.: αναφέρεται στους στρατιώτες των ειρηνευτικών δυνάμεων στη Βοσνία], θα έχουμε ανθρώπους από την Αυστρία, τη Γερμανία και τις Η.Π.Α. αλλά χωρίς στρατιωτικές στολές.
Αυτοί οι άνθρωποι θα είναι οι ερευνητές της πυραμίδας, οι επισκέπτες της, οι τουρίστες της και θα μοιράζονται τον ενθουσιασμό τους μαζί μας!».

Δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερο τέλος από μία ιστορία που μας διηγήθηκε το τελευταίο πρωινό, ένας νεαρός δημοσιογράφος από τις Η.Π.Α. που έμενε στο ίδιο ξενοδοχείο με εμάς, ο ’ντι από την Νέα Υόρκη:
«Π ριν 5-6 χρόνια είχα επισκεφθεί με τον πατέρα μου ένα χωριό της Αμερικής, γνωστό για το μεγαλύτερο μανιτάρι στον κόσμο. Έτσι, αφού μπήκαμε σε ένα τουριστικό μαγαζάκι και ψωνίσαμε ένα σωρό souvenir με το μανιτάρι επάνω τους, ρωτήσαμε τον ιδιοκτήτη για το πώς μπορούμε να το δούμε. Ξέρεις τι μας απάντησε; “Α, δεν μπορείτε να το δείτε. Eίναι υπόγειο”!
Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει αν υπάρχει πυραμίδα ή όχι, αλλά όλο αυτό που ζει το Visoko και η υπόλοιπη χώρα. Το όλο θέμα είναι ένα “hit!”».

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί του, μιας και είχα την τύχη να ζήσω μία ζωντανή μαζική υστερία από πρώτο χέρι και μάλιστα στα πρώτα της βήματα. Όλα τα υπόλοιπα θα τα κρίνει ο χρόνος..

51_37

Μέλος της αποστολής παρατηρεί στον χάρτη την πορεία του ταξιδιού μας, το οποίο σιγά- σιγά φτάνει στο τέλος του.

51_38

Στο δρόμο της επιστροφής. Η κούραση μας είχε καταβάλει, κάτι που φαίνεται
και στις παραπανω φωτογραφίες.

51_39

[Ειδικός Αιγύπτιος Πυραμιδολόγος: "Στο Visoko Υπάρχει Πυραμίδα!"
Υπόθεση Barakat]

Τον Μάιο του 2006 έφτασε στην περιοχή ένας Αιγύπτιος αρχαιολόγος, ειδικός πυραμιδολόγος σύμφωνα με το επίσημο site των ανασκαφών και αρκετά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο οποίος υποστήριξε τις θέσεις του Osmanagic λέγοντας ότι οι πέτρινες πλάκες που βρέθηκαν είναι σίγουρα ανθρώπινο κατασκεύασμα και αξίζει να ερευνηθεί το θέμα περαιτέρω.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters (5 Ιουνίου 2006), ο Barakat «στάλθηκε από το Κάιρο», ενώ το Deutsche Presse- Agentur (2 Ιουνίου 2006) ανέφερε ότι ήταν «εξειδικευμένος στις πυραμίδες».
Επίσης, ο ίδιος ο Barakat σε δηλώσεις του ανέφερε ότι έστειλε πλήρη αναφορά στον Zahi Hawass, γενικό γραμματέα του Supreme Council of Antiquities του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου, ο οποίος και «τον πρότεινε στο Foundation[σ.σ.: του Osmanagic] ώστε να ηγηθεί των ανασκαφικών εργασιών» (Agence France- Presse, 12 Ιουνίου 2006).
Κάπως έτσι, ο μέσος αναγνώστης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κ. Barakat εστάλει από το Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου, από τον κ. Zahi Hawass, ως εκπρόσωπος και επομένως οι δηλώσεις του ανταποκρίνονται σε επίσημες θέσεις.

Ως προς τα ευρήματα στο λόφο Visocica ανέφερε: «Κατά την προσωπική μου άποψη, είναι ένα είδος πυραμίδας, πιθανόν πρωτόγονη[...], για την οποία δεν γνωρίζαμε τίποτε έως σήμερα.[...] Είναι δύσκολο η φύση να δημιουργήσει πέτρινους όγκους όπως αυτούς και να τους τοποθετήσει κατά αυτόν τον τρόπο.» , ενώ πρόσθεσε ότι οι αμμώδεις στρώσεις μεταξύ των πέτρινων όγκων είναι του ίδιου τύπου με τα υλικά που χρησιμοποιούνταν στις πυραμίδες της Αρχαίας Αιγύπτου και συγκεκριμένα της Γκίζας! Τέλος, ενημέρωσε τα Μ.Μ.Ε. ότι περισσότεροι Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι θα έρθουν να ενσωματωθούν στην ομάδα του Osmanagic.

Όμως υπάρχει και αντίλογος, μιας και ο Anthony Harding υποστηρίζει ότι επισκέφτηκε εκ νέου το λόφο ώστε να μελετήσει τις ίδιες ακριβώς πέτρινες πλάκες που μελέτησε και ο Barakat, καταλήγοντας στο συμπέρασμα: «Καμία απολύτως απόδειξη δεν έχει βρεθεί. Είδα το χώρο και κατά την άποψη μου είναι ξεκάθαρα δημιούργημα της φύσης» .
Επομένως, τι πραγματικά συμβαίνει; Είναι η πρώτη καταγεγραμμένη διαφωνία επί των πυραμίδων ανάμεσα σε δύο αναγνωρισμένους επιστήμονες; Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι..

Ο κ. Barakat, αν και αφέθηκε να εννοηθεί κάτι τέτοιο, δεν είναι γνωστός στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ώστε να θεωρείται αυθεντία. Επίσης, αν και το πρακτορείο Reuters υποστήριξε ότι αποτελεί απεσταλμένο της Αιγυπτιακής κυβέρνησης- «Ο γεωλόγος Aly Abd Barakat εστάλει από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση για να ενσωματωθεί στην τοπική ομάδα των ανασκαφών» (Reuters, 17 Μαΐου 2006)- εντούτοις κάτι τέτοιο αμφισβητήθηκε εξαρχής ωθώντας κάποιους αρχαιολόγους να απευθυνθούν κατευθείαν στο σχετικό υπουργείο της Αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Έτσι, σε επιστολή του Mark Rose(Archaeology Magazine) προς το Arab Republic of Egypt Ministry of Culture Supreme Council of Antiquities, o Γενικός Γραμματέας της εν λόγω υπηρεσίας Zahi Hawass απάντησε σχετικά:
«Ο κ. Semir Osmanagic που υποστηρίζει ότι ανακάλυψε την πυραμίδα της Βοσνίας[...] δεν είναι ειδικός στις πυραμίδες. Οι προηγούμενες θεωρίες του ότι οι Maya προέρχονται από τις Πλειάδες και την Ατλαντίδα είναι υπεραρκετές ώστε να βγάλει τα συμπεράσματα του κάθε μορφωμένος αναγνώστης.[...]
Ο κ. Barakat, ο Αιγύπτιος γεωλόγος που συνεργάζεται με τον κ. Osmanagic, δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Δεν εστάλη από την Supreme Council of Antiquities και τα συμπεράσματα του δεν εκπροσωπούν την υπηρεσία μας»
. Τέλος, ως προς τη «χρονολόγηση» της πυραμίδας που πραγματοποίησε ο Osmanagic αναφέρει: «Τι χρησιμοποίησε ο κ. Osmanagic ώστε να δείξει την ηλικία της “πυραμίδας”; Κανένα αρχαιολογικό αντικείμενο δεν έχει βρεθεί στο χώρο των ανασκαφών. Οι θεωρίες του είναι ξεκάθαρα προσωπικές του παραισθήσεις, δίχως κανένα επιστημονικό υπόβαθρο».

51_40

51_39

Πολυδιαφημισμένη Επίσκεψη της UNESCO]
Μετά από πρόσκληση του Osmanagic προς την UNESCO να επισκεφθεί το χώρο, σύντομα ήρθε η απάντηση του Γενικού Γραμματέα της, κ. Koichiro Matsuura: «Θα στείλουμε μία ομάδα ειδικών της UNESCO στο Visoko ώστε να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συμβαίνει.» (Dvevni Avaz)
Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις, μία πολυάριθμη ομάδα επιστημόνων απέστειλαν προειδοποιητική αποστολή στον κ. Matsuura. Εκτός των άλλων, τον ενημέρωναν για την ιστορία του τόπου και τον κίνδυνο που εμπεριέχουν οι «ανασκαφές» της ομάδας του Osmanagic για τους πραγματικούς αρχαιολογικούς χώρους, ενώ εστίαζαν την προσοχή του στο εξής θέμα: η σύνδεση UNESCO και «ανασκαφών» θα χρησιμοποιηθεί με ανήθικό τρόπο από τον κ. Osmanagic και την ομάδα του, όπως συνέβη σε τόσες άλλες περιπτώσεις. Οπότε, εφόσον η UNESCO επιμείνει να επισκεφθεί το χώρο, θα πρέπει να επιδείξει εξαιρετική προσοχή ώστε να μην πέσει θύμα εκμετάλλευσης.
Περαιτέρω, τίθεται και το εξής θέμα: Βόσνιοι αρχαιολόγοι και γεωλόγοι συμφώνησαν ότι οι λόφοι δεν είναι πυραμίδες. Στο ίδιο κατέληξαν και αρχαιολόγοι από την Ευρώπη και την Αμερική. Τι μπορεί να προσθέσει η UNESCO;

51_40

51_39

[Τα Βασικά Λάθη του Osmanagic και ο Χορός της Παραπληροφόρησης]
Στη συνέχεια, παραθέτω εν συντομία τα βασικά foul στα οποία προέβη ο κ. Osmanagic στην προσπάθεια του να στηρίξει τις επαναστατικές του θεωρίες, καθώς και τον αντίλογο:
α) Χρησιμοποιείται κατά κόρον η πληροφορία ότι «ο κ. Osmanagic είναι ερασιτέχνης αρχαιολόγος που μελετούσε επί 15 έτη τις πυραμίδες της Λατινικής Αμερικής» . Σε κανένα σημείο όμως δεν αναφέρονται τα συμπεράσματα του, σύμφωνα με τα οποία οι Maya στην πραγματικότητα είναι εξωγήινοι από τις Πλειάδες και την Ατλαντίδα! Επισταμένως το τελευταίο αποσιωπάται, εγείροντας περαιτέρω υποψίες για την εγκυρότητα της έρευνας που πραγματοποιείται.
β) Η ιστορία του Associated Press, η οποία στη συνέχεια αναμεταδόθηκε σχεδόν από όλα τα πρακτορεία ειδήσεων, ότι ο ειδικός πυραμιδολόγος Barakat εστάλει από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση. Ένα επιχείρημα που αμφισβητείται πλήρως πλέον(βλ. σχετικό box), ενώ η επανειλημμένη του χρήση υπαινίσσεται συνειδητή παραπληροφόρηση του κοινού.
γ) Διαρκώς ο κ. Osmanagic αναφέρει ότι «Λένε ότι αρχαίοι πολιτισμοί[σ.σ. της Βοσνίας] δεν θα μπορούσαν να κτίσουν τέτοιου είδους μνημεία. Εγώ λέω[...] ότι έχουμε βρει ένα τέτοιο μνημείο και τους καλώ να έρθουν και να υπολογίσουν ποιας περιόδου είναι.» (Reuters).
Αν και συνεχίζει να επαναλαμβάνει την ίδια πρόσκληση, στην προσπάθεια του να δείξει σίγουρος για τις θεωρίες του, εντούτοις δεν αναφέρει τα συμπεράσματα των επισκέψεων που έχουν ήδη γίνει. Σύμφωνα με το FENA(Bosnia and Herzegovina’s Federal News Agency), στις αρχές Μαΐου του 2006 μέλη του Faculty of Mining and Geology του Πανεπιστημίου της Tulza επισκέφτηκαν το χώρο. Τα συμπεράσματα τους;
Σύμφωνα με τον επικεφαλή της ομάδας, Sejfudin Vrabac, ο λόφος αποτελεί φυσικό γεωλογικό σχηματισμό και μάλιστα υπάρχουν δεκάδες παρόμοιοι σχηματισμοί γύρω από το Sarajevo. Και δεν είναι η μόνη, μιας και επισκέφτηκαν το χώρο και άλλοι επαγγελματίες αρχαιολόγοι, όπως π.χ. ο Harding.
δ) Ένα ακόμα σημείο που εγείρει υποψίες για τη σοβαρότητα της δουλειάς του Foundation είναι η αοριστία στις θέσεις και τις θεωρίες του. Για παράδειγμα, υπάρχουν ανακοινώσεις που κάνουν λόγο για 70, 100 ή ακόμα και 220 μέτρα ύψος για την «Πυραμίδα του Ήλιου». Από την άλλη, όπως παρατήρησε ο Alun Salt(διδακτορικός του τμήματος School of Archaeology and Ancient History του πανεπιστημίου του Leicester): «αν δεχτούμε τους ισχυρισμούς του Osmanagic ότι κάθε πλευρά έχει μήκος 365 μέτρα, τότε με απλή γεωμετρία υπολογίζουμε ότι το ύψος πρέπει να είναι 182.5 μέτρα» .
ε) Το σημαντικότερο όμως συνειδητό λάθος του Osmanagic είναι ότι χρησιμοποιεί διαρκώς το επιχείρημα ότι ένας μεγάλος αριθμός επιστημόνων από όλη την υφήλιο συμμετέχουν ή θα συμμετάσχουν στις ανασκαφές.
Έτσι, παραθέτει μία λίστα με ονόματα, η οποία όμως έχει αποδειχθεί αρκετές φορές αναληθής! Για παράδειγμα, σε ανακοίνωση τύπου του Foundation αναφέρεται ότι: «Η συμμετοχή των παρακάτω αρχαιολόγων έχει επιβεβαιωθεί: Grace Fegan, πρωτοπόρος αρχαιολόγος από την Ιρλανδία, και Royce Richards από την Αυστρία μαζί με άλλους αρχαιολόγους από τα πανεπιστήμια του Innsbruck, της Glasgow και της Ljubljana.».
Εκτός της αοριστίας της ανακοίνωσης ως προς «μαζί με άλλους αρχαιολόγους» , κανένας από τους δύο αρχαιολόγους που αναφέρονται επώνυμα δεν συμμετείχε ούτε καν έχει επισκεφθεί το χώρο. Ακριβώς ίδια περίπτωση αποτελούν και τα ονόματα των αρχαιολόγων Allyson McDavid(USA) και Chris Mundigler(Canada).

51_40

51_39

[Πως Επομένως Συνεχίζονται οι Ανασκαφές και Διατηρείται μία Διαφαινόμενη Ψευδό-αρχαιολογία;]
Βλέποντας όλή αυτή τη στοιχειοθετημένη επίσημη θέση των αρχαιολόγων και τις αστήρικτες και δόλια υποστηριζόμενες θεωρίες του Osmanagic, εύκολα ωθούμαστε στο εξής συλλογισμό: «Πως είναι δυνατόν να συνεχίζονται οι ανασκαφές;».

Ακριβώς την ίδια ερώτηση έκανε και ο Garret Fagan, ακαδημαϊκός του κρατικού πανεπιστημίου του Penn στις Κλασσικές και Μεσογειακές σπουδές: «Πως είναι δυνατόν να έχουν δοθεί άδειες ώστε να γίνουν ανασκαφές στην περιοχή;» . Και συνεχίζει: «Το να δίνεται [σ.σ. σε έναν ψευδό- αρχαιολόγο] το δικαίωμα να σκάψει σε αρχαιολογικό χώρο[...] είναι πρωτάκουστο! [σ.σ. Οι Βόσνιοι] πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η αρχαιολογική κληρονομιά τους καταστρέφεται από έναν ενθουσιώδη. Όταν πλέον θα έχει καταστρέψει τους λόφους θα είναι πλέον αργά». Πόσο μάλλον στη χώρα της Βοσνίας, όπου η αρχαιολογική κληρονομιά τους είναι αν μη τι άλλο σημαντική- η μεγαλύτερη ίσως των 6 χωρών της Πρώην Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας που διασπάστηκε τη δεκαετία του 90, μετά το ΠΓΔΜ (Σκόπια).
Πως επομένως οι ανασκαφές συνεχίζονται; Υπάρχουν πολλοί και πολυσύνθετοι λόγοι. Για παράδειγμα, ο ντόρος που δημιουργείται γύρω από την υποτιθέμενη ύπαρξη της κοιλάδας των «πυραμίδων» μπορεί να αυξήσει την τουριστική κίνηση της χώρας σε επίπεδα ακόμα μεγαλύτερα των 20.000.000 που επισκεφτήκαν την πόλη Medjugorje από το 1981, χάρη στις «πολυδιαφημιζόμενες» εμφανίσεις της Παρθένου Μαρίας. Με λίγα λόγια, η αύξηση του τουρισμού μπορεί να μειώσει την ανεργία της περιοχής έως και 30%!
Όπως δηλώνει με νόημα και ο Zilka Kujundzic, ένας εκ των αρχαιολόγων από το Sarajevo που υπέγραψε το γράμμα διαμαρτυρίας προς την UNESCO, «Ίσως ένα θαύμα να είναι σημαντικό για τους ανθρώπους της Βοσνίας μετά τον πόλεμο..».

Οι ερασιτέχνες αρχαιολόγοι που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ανασκαφές στη Βοσνία μπορούν να εξελιχθούν σε μεγάλη απειλή για την κληρονομιά της χώρας, υποστηρίζει ο Johannes Muller, αρχαιολόγος του πανεπιστημίου του Kiel. Συνεχίζει λέγοντας ότι: «Ο κίνδυνος όμως πηγάζει επίσης και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία ισχυρή αρχαιολογική υπηρεσία στη Βοσνία» .
Έτσι, αν και εν έτη 2005 η κυβέρνηση αφιέρωσε μόλις 93.750 δολάρια από τον κρατικό προϋπολογισμό και άλλα 6.250 δολάρια από την Republika Srpska, εν έτη 2006 διάφοροι κρατικοί φορείς έσπευσαν να προσφέρουν χρηματικά ποσά για τις ανασκαφές του Osmanagic για τις «πυραμίδες». Για παράδειγμα, ο δήμος του Visoko προσέφερε μέσα από δωρεές το ποσό των 62.500 δολαρίων και άλλα 18.750 δολάρια για τη βελτίωση του οδικού δικτύου προς το χώρο των ανασκαφών! Σε κυβερνητικό επίπεδο, δόθηκαν υποσχέσεις τον Απρίλιο ότι έως το τέλος του έτους θα δοθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη στην ομάδα του Osmanagic.

Τα παραπάνω ώθησαν τον Zilka Kujundzic του National Meseum του Sarajevo να δηλώσει: «Στις υπόλοιπες χώρες, άνθρωποι προσπαθούν να βρουν την Ατλαντίδα, χρηματοδοτώντας όμως μόνοι τις προσπάθειες τους- δεν στηρίζονται στα χρήματα των κυβερνήσεων!»
Το παραπάνω όμως πρόβλημα, αν και έγινε ακόμα πιο επικίνδυνο με τις ανασκαφές στο Visoko, εντούτοις δεν βγήκε τώρα στην επιφάνεια. Πολλοί αρχαιολόγοι του Sarajevo έχουν διαμαρτυρηθεί για το «χαοτικό και άνομο» σύστημα της κυβέρνησης που επιτρέπει σε ερασιτέχνες να παίρνουν τόσο εύκολα άδειες για ανασκαφές.

Γυρνώντας πίσω το χρόνο, τη δεκαετία του 80- προτού δηλαδή τον πόλεμο και τη διάλυση της Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας- ο Imamovic μαζί με γιουγκοσλάβους συναδέλφους τους κατάφεραν να σταματήσουν έναν Μεξικανό «ερευνητή» που ήθελε να αποδείξει ότι η Ομηρική Τροία βρισκόταν στην πραγματικότητα στην κοιλάδα που περιβάλει τον ποταμό Neretva της Βοσνίας!
Τι το διαφορετικό είχε γίνει τότε; Η Βοσνιακή Αρχαιολογική Υπηρεσία είχε απορρίψει τις αιτήσεις για ανασκαφές του Μεξικανού και είχε δώσει τις απαραίτητες άδειες σε επαγγελματίες αρχαιολόγους.

Σήμερα, στα χαρτιά για να επιτραπεί σε κάποιον να πραγματοποιήσει ανασκαφές πρέπει να δοθούν άδειες από τρία κρατικά επίπεδα: το δήμο, τη νομαρχία(το καντόνιο- canton, όπως το ονομάζουν) και την κυβέρνηση της Βοσνίας. Όμως, σύμφωνα με τον Imamovic, στο αντίστοιχο συμβούλιο της κυβέρνησης δεν συμμετέχει ούτε ένας αρχαιολόγος. Κάπως έτσι, ο Osmanagic κατάφερε να πάρει όλες τις απαραίτητες άδειες για να σκάψει σε ολόκληρο τον λόφο Visocica. Τελικά, τον Απρίλιο η άδεια της κυβέρνησης περιορίστηκε, απαγορεύοντας τις ανασκαφές στην κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται η μεσαιωνική πόλη Visoki.

Το να δημιουργηθεί όμως μία κοινή αρχαιολογική υπηρεσία στη σημερινή Βοσνία είναι κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο και χρονοβόρο. Αρκεί να επισημαίνουμε ότι εν έτη 1995, στα πλαίσια της απόφασης ειρήνευσης, ορίστηκαν δύο ανώτατες αρχές(το Federation/ Ομοσπονδία και η Republika Srpska), όσες δηλαδή και οι εθνικοί πληθυσμοί της χώρας. Οι αρχές αυτές έχουν δικό τους στρατό, αστυνομία, δικαστήριο και υπουργεία πολιτισμού. Έτσι, υπό αυτό το καθεστώς η Βοσνία έχει υπηρεσία σε κυβερνητικό επίπεδο ώστε να προστατεύσει τα εθνικά της μνημεία, όμως μόνο σε θεωρητικό επίπεδο.
«Μπορούμε να αποφασίσουμε ότι η μεσαιωνική πόλη Visoki αποτελεί εθνικό μνημείο, μπορούμε να ορίσουμε όλες τις παραμέτρους για την προστασία της, όμως η εφαρμογή αυτών των παραμέτρων πρέπει να εκτελεστούν από τις τοπικές αρχές- αυτό είναι το πρόβλημα» , αναφέρει ο ιστορικός Dubravko Lovrenovic, «Μπορούμε να ζητήσουμε από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση να στείλει ελεγκτές στο χώρο, όμως από εκεί και πέρα αποτελεί ευθύνη της Ομοσπονδίας» .
Έτσι, στην ερώτηση αν η Ομοσπονδία έχει τη διάθεση να σταματήσει τις ανασκαφές, χαμογελάει λέγοντας «Η Ομοσπονδία δεν σταμάτησε, μήτε κατεδάφισε παράνομους οικισμούς που κτίστηκαν στο νότιο κομμάτι της πόλης Mostar, η οποία βρίσκεται στη Λίστα Παγκόσμιων Μνημείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης[σ.σ.: World Heritage List][...] Δεν υπάρχει νόμος. Όποιος θέλει κάνει οτιδήποτε θελήσει», ολοκληρώνει με πικρία.

51_40

51_39

[Πώς να Πάτε;]
Ταξίδι προς το Visoko της Βοσνίας σαφώς και δεν οργανώνεται από κανένα ταξιδιωτικό γραφείο. Έτσι, θα πρέπει να το οργανώσετε μόνοι σας. Ο πιο φθηνός και συνάμα χρονοβόρος τρόπος είναι ο εξής: Θεσσαλονίκη- Βελιγράδι με τραίνο, Βελιγράδι- Sarajevo με λεωφορείο και Sarajevo- Visoko πάλι με λεωφορείο ή taxi. Έτσι, το κόστος της διαδρομής υπολογίζεται γύρω στα 55- 70 ευρώ(110- 140 μετ’ επιστροφής).
Για τη διαμονή σας, η καλύτερη επιλογή είναι το Bosnian Sun Piramid Motel, το οποίο προσφέρει υπηρεσίες εφάμιλλες των ξενοδοχείων 3 αστέρων της Ελλάδας, ενώ υπολογίστε κατά προσέγγιση 20 ευρώ κατά άτομο σε δίκλινο δωμάτιο. Κάπως έτσι, τα βασικά έξοδα της 5ήμερης αποστολής μας στο Visoko κατά άτομο ήταν: 180 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η ζωή στη Βοσνία είναι εξαιρετικά φθηνή με αποτέλεσμα 100 ευρώ για 5 μέρες να είναι αρκετά.

51_40

51_39

[Ποια Είναι η Ομάδα Πυθέας;]


51_41

Αναμνηστική φωτογραφία ολόκληρης της αποστολής, σε έναν από τους ανασκαμμένους “τείχους” της “Πυραμίδας του Ήλιου”.

Η ομάδα Πυθέας ιδρύθηκε το 2003, από νεαρά άτομα από όλη την Ελλάδα. Στόχος της «να χαράξει τα μονοπάτια του παράδοξου», με αποτέλεσμα μέσα σε μόλις 3 χρόνια λειτουργίας να έχει καλύψει με αποστολές και φωτορεπορτάζ δεκάδες περιοχές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μεταξύ άλλων, στο site της: www.explorers.gr, μπορείτε να διαβάσετε αποστολές από: Δίον, Σάμο, Δούκισσα της Πλακεντίας, πεντέλη, Πελοπόννησο, Σφίγγα της Σαμοθράκης, Βραχοπυραμίδα του Ταϋγέτου, Δελφούς, Στοές του Λαυρίου, Αγγελόκαστρο Κέρκυρας, κορυφή Μύτικα του Ολύμπου, κλπ.
Από το εξωτερικό: Ιερό Τρίγωνο Μικράς Ασίας, Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη, Μάλτα, Βατικανό Ρώμης, Stonehenge Σκωτίας, York Αγγλίας, κλπ.

51_40

_____________________________________________________________________________________________

[Επιπλέον Φωτογραφικό Υλικό:]

51_42

Ο μήκους όχι παραπάνω από 6-7 μέτρα πέτρινος όγκος (ο ορατός τουλάχιστον!) που οι Βόσνιοι πιστεύουν ότι αποτελεί την μιαν άκρη της πυραμίδας.

51_43

Χάρτης που βρίσκεται στο «πλατό». Απεικονίζει τις κορυφές των λόφων των πυραμίδων του Ήλιου, του Φεγγαριού και του Δράκου. Ένα ισόπλευρο τρίγωνο σχηματίζεται.

51_44

Η πυραμίδα του φεγγαριού όπως φαίνεται από το λόφο Βισόσιτσα.

51_45

Ο λόφος Βισόσιτσα ή αλλιώς Πυραμίδα του Ήλιου όπως φαίνεται από το ξενοδοχείο που καταλύσαμε.

51_46

Χαρακτηριστική φωτογραφία του λόφου Βισόσιτσα από το κέντρο του Βίσοκο. Οι Βόσνιοι φαίνεται πως.. κόβουν και ράβουν τα διάφορα ευρήματα κατά το δοκούν!

51_47

Μερικά από τα αναμνηστικά που μπορεί να αγοράσει ο επισκέπτης από υπαίθριους πάγκους μέσα στην πόλη και στους πρόποδες του λόφου.

51_48

51_49

Ο ποταμός Μπόσνα διασχίζει το Βίσοκο. Φωτογραφία τραβηγμένη από τον λόφο Βισόσιτσα.

51_50

51_51

51_52

51_53

Οι πέτρινοι αυτοί όγκοι είναι ουσιαστικά ότι πιο ενδιαφέρον έχουν να επιδείξουν για τον επισκέπτη οι αρχαιολογικές έρευνες.

51_54

Βοσνιακές εταιρίες που χρηματοδοτούν τις ανασκαφές. Ανάμεσά τους και η μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας της χώρας.

51_55

51_56

51_57

Λεπτομέρειες από τους πέτρινους όγκους. Αποτελούν άραγε οι σχηματισμοί αυτοί ανθρώπινο κατασκεύασμα;

51_58

Το περιβόητο κομμάτι ψαμμίτη με τα αινιγματικά σύμβολα για την αυθεντικότητα του οποίου υπάρχουν πολλοί ψίθυροι στη Βοσνία. Παρατηρούμε (εκτός από τα βέλη) ένα Λάμδα και ένα Έψιλον που μοιάζουν με ελληνικά. Χαριτολογώντας χαιρόμαστε που τα δύο γράμματα δεν έμφανίζονται με αντίστροφη σειρά! Οι Ελλαδέμποροι καραδοκούν!

[Who Is Who:]
Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΜΑΡΤΖΗΣ είναι μέλος της Gateway Team, του British Society for Psychical Research και του Μεσαιωνικού Ρόδου. Αρθρογραφεί στο διαδίκτυο και στον περιοδικό τύπο για περισσότερο από τρία χρόνια, με θέματα που κατά κόρον άπτονται της μεταφυσικής φιλοσοφίας και αναζήτησης. Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου, ενώ ζει, εργάζεται και σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη.
Για περισσότερα επισκεφτείτε τη σελίδα: nkoumartzis.metafysiko.gr

[Πηγές: ]
* Στοιχεία σχετικά με τις θέσεις του Osmanagic και των υποστηρικτών της θεωρίας των πυραμίδων, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Bosnian Pyramid of the Sun Foundation: www. piramidasunca.ba
* Οι δηλώσεις επιστημόνων, ξένων αλλά και Βόσνιων, καθώς και οι επίσημες θέσεις των οργανισμών UNESCO και Υπουργείο Πολιτισμού Αιγύπτου, συγκεντρώθηκαν από τις επίσημες ιστοσελίδες των ειδησεογραφικών πρακτορείων BBC, AP, Reuters, Deutsche Presse- Agentur, Agence France- Presse και FENA, τις εφημερίδες Times και Dvevni Avaz, το site του National Geographic και το τελευταίο τεύχος του περιοδικού Archaeology(July/ August 2006- www.arcaeology.org).
* Οι φωτογραφίες που παρατίθενται είναι του Νικόλαου Κουμαρτζή και συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της ελληνικής αποστολής στο Visoko.

51

Η ολοκληρωμένη αποστολή της Ομάδας Πυθέας στην Πυραμίδα
του Ήλιου της Βοσνίας, σε βίντεο!.

[Ερευνητικό Project "Πυραμίδες της Βοσνίας"]

Δείτε επίσης:
- Αποστολή στη Βοσνία – ['Aρθρο Eπικαιρότητας στο www.metafysiko.gr]
- Πυραμίδα της Βοσνίας: Αποστολή στο Visoko! – [Ομάδας Πυθέας]
-Συζήτηση στο Φόρουμ του Μεταφυσικού – [Κοινότητα του Μεταφυσικού]
Σημείωση: Ένα μέρος της παρούσας έρευνας δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Άβατον, τεύχος 65 (Οκτώβριος 2006).


Σχολιάστε το κείμενο στο FORUM του Μεταφυσικού