Home » από Μέλος Gateway Team, Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
από Μέλος Gateway Team Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

Μεταφυσική Ανασκόπηση 2009

104

Ένα χρόνος φεύγει, ένας νέος έρχεται. Η πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας αποτελεί πλέον παρελθόν και το 2010 αναμένεται να μας εισάγει στη δεύτερη. Η Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού εισέρχεται αισίως στα 8α γενέθλιά της και αφήνει πίσω μια χρονιά γεμάτη πρωτοπορία, εξέλιξη και συνέργεια!
Η πιο γλυκιά στήλη της χρονιάς (κρατάει από το 2003!) δηλώνει και πάλι το παρόν! Η «Μεταφυσική Ανασκόπηση  2009» μας θυμίζει και καταγράφει τις σημαντικότερες στιγμές της Κοινότητάς μας για τη χρονιά που φεύγει.

Νέο μέλος στην ομάδα Gateway τον Ιανουάριο
Τον Ιανουάριο η ομάδα Gateway υποδέχεται στους κόλπους της τη Ράνια Ιωάννου (aka Melian). Η Ράνια δικαίωσε και δικαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την επιλογή αυτή. Έναν περίπου χρόνο μετά, αποτελεί ένα από τα πιο ενεργά μέλη της Κοινότητάς μας, αποτελώντας ταυτόχρονα και τη συντονίστρια της ομάδας FantasyGate.

Η Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού στη Λευκή Βίβλο της Παραψυχολογίας!
Τον ίδιο μήνα έρχεται και μια πολύ σημαντική διεθνής διάκριση! Το Institut Metapsychique International με έδρα τη Γαλλία, δίνει στη δημοσιότητα την πολυαναμενόμενη έρευνα σχετικά με την παγκόσμια καταγραφή μελετών της Παραψυχολογίας. Και το όνομα αυτής, Livre Blanc de la Parapsychologie ή αλλιώς Λευκή Βίβλος της Παραψυχολογίας.
Ως προς την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας, η Λευκή Βίβλος αναφέρει την ύπαρξη ενός μόνο ακαδημαϊκού σε ελληνικό πανεπιστήμιο που πραγματοποιεί έρευνες πάνω στην παραψυχολογία, δημοσιεύοντας σχετικά άρθρα σε ξενόφωνα journals και συμμετέχοντας σε διεθνή συνέδρια.
Κάπως έτσι, φθάνουμε στην τελευταία παράγραφο όπου παρουσιάζεται η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα σε επίπεδο κοινοτήτων. Σε ελεύθερη μετάφραση, η Λευκή Βίβλος αναφέρει πως:
«Μόλις η δραστηριότητα της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών [ενν. του Α. Τανάγρα] σταμάτησε, διάφορες κοινότητες δημιουργήθηκαν με την πιο σημαντική εξ αυτών να είναι η Μεταφυσική Κοινότητα Αθηνών [Societe Metaphysique d'Athenes], αλλά καμία δε κατάφερε να φτάσει το επίπεδο αναγνώρισης και επιστημονικής ανάπτυξης της κοινότητας του Τανάγρα.
Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχει μόνο η Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού [πρωτότυπο: Societe Hellenique de Metaphysique], η οποία ανταποκρίθηκε στο ενδιαφέρον του κοινού μέσα από μια σημαντική κοινότητα στo διαδίκτυο που μελετάει τη μεταφυσική φιλοσοφία και τα παραφυσικά φαινόμενα γενικότερα [εννοεί την ιστοσελίδα www.metafysiko.gr και την αγγλόφωνη www.metafysiko.org]. 
Η μόνη πραγματική προσπάθεια για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας στα ελληνικά πανεπιστήμια τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, πραγματοποιήθηκε από τις υποομάδες της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού με βάση το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (η ομάδα Κ.Α.Π.Θ.) και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σάμο (η ομάδα Κ.Α.Π.Α.). Έχοντας ιδρυθεί το 2004, οι δύο αυτές ομάδες είναι σήμερα ανενεργές, μιας και τα άτομα τα οποία τις ίδρυσαν δεν είχαν την ευκαιρία να κυνηγήσουν τις προσπάθειές τους μετά την αποφοίτησή τους».

Συνεργασία με τα ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ του Ελεύθερου Τύπου!
Τον Απρίλιο η Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού συνεργάζεται -για πολλοστή φορά- με ακόμα ένα έντυπο πνευματικής αναζήτησης. Αυτή τη φορά πρόκειται για το περιοδικό ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ένθετο της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».
Ως metafysiko.gr, είχαμε συνεργαστεί και κατά την πρώτη περίοδο έκδοσης του επιτυχημένου εντύπου το 2003, ωστόσο αυτή τη φορά είδαμε και αρκετά μέλη της Κοινότητας να εκφράζουν τις απόψεις τους αρθρογραφώντας κάθε δεύτερη Πέμπτη (περιοδικότητα κυκλοφορίας των ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ) στον Ελεύθερο Τύπο.

Παράξενος Ταξιδιώτης: Συλλογικό Βιβλίο Συντελεστών της Κοινότητας!
Έναν μήνα μετά, τον Μάϊο, κάνει την εμφάνισή του στα ράφια των βιβλιοπωλείων το βιβλίο «Παράξενος Ταξιδιώτης» από τις εκδόσεις Αρχέτυπο. Η κυκλοφορία του συγκεκριμένου έργου μόνο απαρατήρητη δεν θα μπορούσε να περάσει. Όχι μόνο λόγω της ποιότητας και της πρωτοτυπίας του, μα και διότι αποτέλεσε το πρώτο συλλογικό βιβλίο γραμμένο αποκλειστικά από συντελεστές της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού! Οι Νικόλαος Κουμαρτζής (aka Solon Aimonas Eautou), Γιώργος Αδαμόπουλος (aka Fox Mulder), Δημήτρης Αναστασίου (aka xontro mpizeli) και Μιλτιάδης Τσαπόγας (aka KANE), ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα, μεταφέροντας στο χαρτί λίγη από τη μαγεία των εμπειριών που κερδίζουν τα μέλη της ομάδας Πυθέας χρόνια τώρα μέσα από τα ταξίδια τους.

Στη ζωή μας το Meta-Δίκτυο!
Από τον Ιούνιο και για το τελευταίο 6μηνο του έτους, η Κοινότητα εισέρχεται σε μια περίοδο έντονου αναβρασμού που σχετίζεται είτε με τη δημιουργία νέων διαδικτυακών projects, είτε με τη ριζική αναδιαμόρφωση των ιστοσελίδων της.
Η αρχή γίνεται τον Ιούνιο όταν και το Meta-Δίκτυο μπαίνει στις ζωές μας. Το Μeta-Δίκτυο αποτελεί μία νέα, ολόφρεσκη προσπάθεια που φιλοδοξεί να αναδείξει και να προσφέρει στον e-περιηγητή ορισμένους ποιοτικούς και εξειδικευμένους προορισμούς-blogs που σχετίζονται με το χώρο της πνευματικής αναζήτησης.
Στην οικογένεια του Μeta-Δικτύου φιλοξενούνται μέχρι στιγμής 6 θεματικά blogs:

1. Necronomicon Gnosis: Ένας ιστοχώρος αφιερωμένος εξ ολοκλήρου στη μυθολογία Κθούλου, τα μυστικά της Χαοτικής Μαγείας και του αποκρυφισμού. Υπεύθυνος του Necronomicon Gnosis είναι ο Γιώργος Ιωαννίδης, πρώην μέλος της ομάδας Gateway, ψυχολόγος-ψυχαναλυτής και επί χρόνια αρχισυντάκτης του πρωτοποριακού περιοδικού mystery.
2. Para-Info: Το πρώτο και μοναδικό για την ώρα ελληνικό ειδησεογραφικό «πρακτορείο» ειδήσεων για οτιδήποτε παράξενο/ αλλόκοτο/ ασυνήθιστο συμβαίνει στον πλανήτη! Υπεύθυνος του Para-Info είναι το γνωστό μέλος και συντονιστής του φόρουμ της Κοινότητας Δημήτρης Αναστασίου, γνωστός αρθογράφος του έντυπου χώρου και προσφάτως ταξιδιωτικός συγγραφέας.
3. Alternative Archaeology (Alt-Arc): Το ελληνικό blog της εναλλακτικής αρχαιολογίας, τροφοδοτεί την Κοινότητα με όλες τις τελευταίες και συχνά συναρπαστικές εξελίξεις που αποσιωπούνται στο χώρο της αρχαιολογίας. Υπεύθυνος του Alt-Arc είναι ο Αλέξανδρος Γιαννακός, αρχαιολόγος και παθιασμένος ερευνητής της αρχαιολογίας που αψηφά τις συμβατικές θέσεις της επίσημης ιστορίας.

4. Παράξενος Ταξιδιώτης: Ο γνωστός ιστοχώρος-σταθμός για κάθε ταξιδιώτη που επιθυμεί να παραξενευτεί στα ταξίδια του, με προτάσεις για αλλόκοτα και εναλλακτικά ταξίδια. Στην πραγματικότητα, ο ΠΤ αποτελούσε μία πρόγευση του meta-δικτύου, μιας και βρίσκεται online εδώ και περίπου ένα χρόνο προσφέροντας εξειδικευμένες γνώσεις. Υπεύθυνοι του ΠΤ είναι τέσσερα μέλη της Ομάδας Πυθέας, οι Νικόλαος Κουμαρτζής, Γιώργος Αδαμόπουλος, Δημήτρης Αναστασίου και Μιλτιάδης Τσαπόγας.
Επίσης, μέλη του meta-δικτύου είναι και δύο άκρως εξειδικευμένοι ιστοχώροι μελών της ομάδας Gateway, οι οποίοι αναζητούσαν περισσότερους τρόπους συγγραφικής και ερευνητικής προσφοράς στο ελληνικό διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα:
5. Παραψυχολογία – Psi Blog: Το ελληνικό blog για τον ακαδημαϊκό κλάδο της παραψυχολογίας και την επιστημονική προσέγγιση των παραφυσικών φαινομένων. Υπεύθυνος του Psi Blog είναι ο Νικόλαος Κουμαρτζής, μέλος της Βρετανικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών.
6. Meta-Journalist: Το blog της εναλλακτικής δημοσιογραφίας. Υπεύθυνος του meta-journalist είναι ο γνωστός σε όλους μας Μηνάς Παπαγεωργίου, ακούραστος συλλέκτης εναλλακτικών απόψεων που στόχο έχει μέσω των πολύ ιδιαίτερων συνεντεύξεών του με πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, εκδότες, ερευνητές και καλλιτέχνες να προβάλλει γνωστές και άγνωστες πτυχές του χθες, του σήμερα και του αύριο.

Νέα μέλη στη συντονιστική οικογένεια

Τον Αύγουστο η οικογένεια των Συντονιστών του Φόρουμ υποδέχεται δύο νέα και άξια μέλη! Πρόκειται για τους Trithemius και Mallen, οι οποίοι και προσαρμόστηκαν άμεσα στις απαιτήσεις της λειτουργίας του Φόρουμ, ενώ ο Trithemius (Θοδωρής Κεφαλόπουλος) έχει αναπτύξει ήδη και συγγραφική δράση στις σελίδες της Κοινότητας!

Το Στέκι ξανά ενεργό!
Από το Σεπτέμβριο τίθεται σε λειτουργία το Στέκι Αναζήτησης! Ο θεσμός του Μεταφυσικού Στεκιού και των συζητήσεων που διοργανώνονταν παλαιότερα στην Αθήνα, αναβιώνει πλέον πάνω στις καλύτερες δυνατές βάσεις. Η λειτουργία του Στεκιού Αναζήτησης βασίζεται στην αμοιβαία συνεργασία της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού με την ιστοσελίδα paranormal.gr. Ο στόχος της μιας εκδήλωσης-ομιλίας ανά μήνα έχει μέχρι στιγμής στεφθεί από απόλυτη επιτυχία, αφήνοντας ευχαριστημένους δεκάδες ανθρώπους που μας έχουν τιμήσει με την παρουσία τους, διαψεύδοντας ταυτόχρονα και τις λιγοστές κασσάνδρες που εύχονταν αρχικά το αντίθετο!

Η Επιστροφή της FantasyGate
Τον Οκτώβριο η FantasyGate επιστρέφει δυναμικά! Όχι μόνον τίθεται σε επαναλειτουργία (μιας και για ένα διάστημα βρισκόταν εν υπνώσει), αλλά αποκτά και νέα ιστοσελίδα, αλλά και νέο domain name! Το fantasmagoria.gr φιλοξενεί πλέον την ομάδα θαυμαστών του Φανταστικού της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού, ενώ η Ράνια Ιωάννου (aka Melian) αναλαμβάνει χρέη γενικού συντονιστή.
Μετά από τρεις μήνες, η FantasyGate λειτουργεί άψογα, προσελκύοντας αρκετούς ανθρώπους κοντά της που τροφοδοτούν τη σελίδα με αξιόλογο και χρήσιμο για τους επισκέπτες υλικό. Παράλληλα δημιουργείται δίκτυο συνεργασιών με άλλες αξιόλογες σελίδες και ομάδες από το χώρο του Φανταστικού που φαίνεται να διανύει περίοδο άνθησης στη χώρα μας.

Το Πείραμα της «Ελλάδας του Παραφυσικού»
Λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώνεται η κυκλοφορία του βιβλίου «Η Ελλάδα του Παραφυσικού» με συγγραφέα τον Νικόλαο Κουμαρτζή (aka Solon Aimonas Eautou). Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο που εκδίδει το πολυγραφότατο μέλος της ομάδας Gateway (δίχως να υπολογίζονται συλλογικά έργα στα οποία και έχει συμμετάσχει ή συντονίσει, ή ακαδημαϊκά συγγράμματα).
Η πρωτοτυπία εδώ έχει να κάνει με τον τρόπο διάθεσης του πολύ ενδιαφέροντος αυτού πονήματος, μιας και αποφασίστηκε η διάθεσή του να γίνει αποκλειστικά μέσω του διεθνούς Amazon.com και του ελληνικού Ψ Blog (βλ. Meta-Δίκτυο), παρακάμπτοντας ουσιαστικά το εγχώριο εκδοτικό σύστημα.

Ρετουσάρισμα στο Φόρουμ του Μεταφυσικού
5 χρόνια μετά μια αλλαγή ήταν αναγκαία. Το πολυπληθές Φόρουμ του Μεταφυσικού (8.340 μέλη στην αυγή του 2010) που συνέχισε και αυτή τη χρονιά να ενημερώνει το ελληνικό κοινό για τα παγκόσμια και εγχώρια τεκταινόμενα του χώρου της αναζήτησης, ανακαινίζεται, γίνεται αισθητικά πιο όμορφο, φιλοδοξώντας να συνεχίσει να αποτελεί ένα ηλεκτρονικό στέκι ανάπτυξης γόνιμου προβληματισμού και διαλόγου.

Πλήρης Meta-μόρφωση του metafysiko.gr!
Η αναδιαμόρφωση του Φόρουμ λειτουργεί ουσιαστικά σαν προπομπός της σημαντικότερης κίνησης (λίγες ημέρες αργότερα) που συντελέστηκε στους κόλπους της Κοινότητάς μας για το 2009. Ο Νικόλαος Κουμαρτζής (γενικός συντονιστής των ιστοσελίδων της κοινότητας και Art Designer της), σε συνεργασία με τον τεχνολογικό υπεύθυνο της Κοινότητας, Χάρη Θώμο κάνουν και πάλι τα… μαγικά τους!
Μετά από 4,5 περίπου χρόνια, το νέο metafysiko.gr είναι πλέον γεγονός! Η μητρική ιστοσελίδα της ΕΚτΜ ανακατασκευάστηκε πλήρως, αποτελώντας πλέον ένα ολοκληρωμένο portal στο οποίο και συναντώνται όλες οι υπόλοιπες ιστοσελίδες που λειτουργούν κάτω από την αιγίδα της Κοινότητας. Δεν υπάρχει τίποτα το παρεμφερές στο ελληνικό διαδίκτυο για τα θέματα αυτά, πρόκειται για μια σελίδα που ενσωματώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που είχαμε στο μυαλό μας χρόνια τώρα και έλειπαν από το απερχόμενο metafysiko.gr. Στοιχεία και ελλείψεις που παρουσιάζονταν κάθε φορά που ένα νέο τουβλάκι, ένα νέο διαμέρισμα, ένας νέος όροφος αν θέλετε, εμφανιζόταν και ενσωματωνόταν ξαφνικά στο οικοδόμημα της Κοινότητάς μας!
Ποιοι είναι όμως οι βασικοί πυλώνες της νέας ιστοσελίδας metafysiko.gr; Ποια είναι τα νέα στοιχεία της φιλοσοφίας που προσπαθήσαμε να περάσουμε μέσα από το στήσιμό της;
1) Μέγιστη δυνατή ανάδειξη του έργου που έχει παραχθεί στο metafysiko.gr. Όπως θα διαπιστώσετε, η νέα σελίδα έχει τη δυνατότητα να συνδέει σχετικά άρθρα μεταξύ τους. Από το παράθυρο του meta-archive, κείμενα που έχουν δημοσιευτεί παλαιότερα έρχονται ξανά στην «επιφάνεια», δίνοντας την ευκαιρία στον αναγνώστη να τα ξαναδιαβάσει. Οι επιλογές «Μελέτες», «Προτάσεις» και «Πρόσωπα» της μαύρης μπάρας στο πάνω μέρος της σελίδας, δίνουν τη δυνατότητα για περισσότερες επιλογές στην θεματική αναζήτηση ενός άρθρου, σε σχέση πάντα με το προηγούμενο site.
2) 4 απλά βήματα για να γνωρίσετε την Κοινότητα. Η Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού ήταν και είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και διευρύνεται συνεχώς. Η αλήθεια είναι πως όταν δημιουργούσαμε την προηγούμενη ιστοσελίδα εν έτει 2005, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε την εξέλιξη όλης αυτής της προσπάθειας. 4,5 χρόνια αργότερα, η ανάγκη μιας προσεγμένης επεξήγησης, απέναντι στον αναγνώστη, σχετικά με τη δομή και το προφίλ της Κοινότητας, ήταν επιτακτική. Έτσι προστέθηκε η επιλογή «Κοινότητα» στην μαύρη κεντρική μπάρα, καθώς επίσης και το παραθυράκι «Γνωρίστε την Κοινότητα σε 4 απλά βήματα» στο κάτω και δεξιά μέρος της σελίδας.
3) «Ελαφρότερη» και λειτουργικότερη σελίδα. Περισσότερο ελκυστική για τον επισκέπτη, με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται, καθώς επίσης και κατανάλωση λιγότερου χρόνου κατά την πλοήγηση. Τόσο απλά!
4) Προτεραιότητα στην Επικαιρότητα. Όπως θα διαπιστώσετε, το στήσιμο της νέας σελίδας είναι τέτοιο, ώστε να δίνεται προτεραιότητα στην επικαιρότητα (Breaking News). Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των Άρθρων Επικαιρότητας, τη σύνδεση με τα Νέα από την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο από το Forum του Μεταφυσικού, καθώς επίσης και την επικαιρότητα από τον χώρο του Φανταστικού μέσω της ειδικής ενότητας στην ιστοσελίδα της FantasyGate. Αυτό πρακτικά σημαίνει σχεδόν καθημερινή ανανέωση με νέες ειδήσεις και πληροφορίες. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την κεντρική σελίδα του Metafysiko.gr σε έναν καθημερινό διαδικτυακό προορισμό για τον Έλληνα αναζητητή.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην «καμπάνια προώθησης» της νέας ιστοσελίδας του metafysiko.gr, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά και το youtube, μέσω του οποίου οι επισκέπτες προϊδεάζονται για τις επερχόμενες αλλαγές (πιο συγκεκριμένα δείτε το http://www.youtube.com/watch?v=GQL0eZnWFi0 )

Η Meta-Tv Είναι στον Αέρα!
Το Δεκέμβριο ανακοινώνεται από το Φόρουμ ακόμα μια καινοτομία. Προσπαθώντας να εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη λειτουργία της Meta-Tv στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του metafysiko.gr, γνωστοποιούμε στα μέλη της Κοινότητας την εξής σκέψη:
Η νέα ιστοσελίδα του www.metafysiko.gr έφερε μαζί της και ένα νέο στοιχείο στους κόλπους της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού, αυτό της Meta-Tv!
Το νέο αυτό “κανάλι” (που μπορείτε να βρείτε στην κεντρική του metafysiko.gr) εκμεταλλεύεται ουσιαστικά τη δημοφιλή ιστοσελίδα youtube.com και μπορεί να προβάλλει οποιοδήποτε βίντεο είναι “ανεβασμένο” εκεί. Αυτό σημαίνει πως μέσω της Meta-Tv, υπάρχει η δυνατότητα προβολής εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού, ντοκυμαντέρ κ.α. Παρ’ όλα αυτά εμείς επιθυμούμε να πάμε το πράγμα ένα βήμα παραπέρα!

Τυγχάνει μήπως να θεωρείτε τον εαυτό σας έναν Παράξενο Ταξιδιώτη; Αναζητάτε μυστικά σύμβολα και παράξενα σημάδια μέσα στις πόλεις; Επισκέπτεστε τόπους αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος; Τοποθεσίες που συνδέονται με μύθους και θρύλους; Είδατε κάτι περίεργο στον ουρανό;

Αν κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω ισχύουν και ταυτόχρονα διαθέτετε μια κάμερα (μέσω της οποίας είτε έχετε κινηματογραφικό υλικό ή σκοπεύετε να κινηματογραφήσετε), τότε σας ενημερώνουμε ότι ενδιαφερόμαστε να προβάλλουμε το υλικό σας αυτό μέσα από την Meta-Tv!

Ελάτε σε επαφή είτε με την ομάδα Gateway (metafysiko[papaki]hotmail.com), είτε μέσω π.μ με κάποιον συντονιστή και ενημερώστε μας για την ακριβή διεύθυνση του βίντεό σας στο youtube. Πείτε μας επίσης λίγα λόγια για το τι περιγράφει το βίντεο που επιθυμείτε να προβάλλουμε.

Το εδώ thread θα αποτελέσει στην ουσία μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, στην οποία και θα καταγράφονται όλες οι διευθύνσεις των βίντεο που έχουν προβληθεί από την Meta-Tv.

Μεταφυσικοί Ανταποκριτές όλου του κόσμου ενωθείτε!

(Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς οραματιζόμαστε να λειτουργήσει η  Meta-Tv αποτελεί η πρόσφατη ανταπόκριση του Νικόλαου Κουμαρτζή από τη Salamanca της Ισπανίας: http://www.youtube.com/watch?v=aIIR2CPmPMQ)

Βιβλίο για «Τα Παιδιά του 1983»!
Λίγα 24ωρα πριν υποδεχτούμε το 2010, κυκλοφoρεί το βιβλίο-δημοσιογραφική έρευνα με τίτλο «Υπόθεση Παιδιά του 1983 – Οι Έλληνες Indigo» από τις εκδόσεις ΔΙΟΝ. Συγγραφέας του το μέλος της ομάδας Gateway, Μηνάς Παπαγεωργίου (aka Beetlejuice) που κάνει το ντεμπούτο του στο χώρο της συγγραφής βιβλίων. Ακόμα ένα μέλος της Κοινότητας λοιπόν ολοκληρώνει και εκδίδει στο ελληνικό κοινό ένα προσωπικό του σύγγραμμα.

Επιγραμματικά για όλες τις Ιστοσελίδες της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού
- Το metafysiko.gr συνέχισε να γεμίζει με υλικό όλες του τις κατηγορίες, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον πήχη της ποιότητας των πληροφοριών που φιλοξενεί στις σελίδες του. Δεκάδες άρθρα μελών, συνεργατών, επισκεπτών, επικαιρότητας, συνεντεύξεις βιβλιοπαρουσιάσεις και ανταποκρίσεις παρουσιάστηκαν, προκαλώντας συζητήσεις και προβληματισμό στους επισκέπτες.
- Το explorers.gr και η ομάδα Πυθέας συνέχισαν τα ακούραστα εναλλακτικά τους ταξίδια στην Ελλάδα και όχι μόνο. Φέτος μόνο ταξιδέψαμε στην Κορινθία, στην Κοζάνη, στην Κάρπαθο, στα Γιάννενα, στην Μονεμβασιά, στο εγκαταλελειμμένο χωριό Χαραυγή, στον Όλυμπο, στα χωριά των μαύρων Ελλήνων στη Θράκη, στη λίμνη Τσιβλού, στην Καρδαμύλη, αλλά και στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας, στον Πεδουλά της Κύπρου, στο Λονδίνο της Μ. Βρετανίας και στην Ουψάλα της Σουηδίας.
- Το fantasmagoria.gr και η ομάδα FantasyGate έθεσε από τον Οκτώβριο τις μηχανές της σε φουλ ρυθμούς. Η σχεδίαση της νέας ιστοσελίδας επέφερε και αρκετές αλλαγές στη φιλοσοφία της ομάδας, δίνοντας αυξημένη προσοχή σε ζητήματα επικαιρότητας (αλλαγή που μπορεί κανείς να διαπιστώσει και στο νέο metafysiko.gr) αλλά και συνεργασιών (στο άμεσο μέλλον).
- Το metafysiko.org και η International Gateway παρουσίασε αισθητή ύφεση σε ότι αφορά τις ανανεώσεις με νέα άρθρα μέσα στο 2009. 8 ήταν τα νέα κείμενα που είδαν το φως της δημοσιότητας. Παρ’ όλα αυτά η διεθνής παρουσία της Κοινότητάς μας, βοήθησε όσο ποτέ άλλοτε τις επαφές και διασυνδέσεις που έγιναν φέτος με φορείς και μεμονωμένα πρόσωπα από το εξωτερικό.
- Το Μeta-Δίκτυο και τα 6 blogs του ανανεώνονταν τακτικά (ορισμένα σχεδόν καθημερινά) από την ημερομηνία ανακοίνωσής τους (Ιούνιος 09′), προσφέροντας ποιοτική και εξειδικευμένη ενημέρωση στους επισκέπτες τους.

Μπαίνοντας στο 2010
Ευχόμαστε σε όλους τους φίλους και συντελεστές της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού τον ερχομό ενός 2010 με υγεία και επιτυχίες σε κάθε τομέα της ζωής τους.
Σε ότι αφορά την Κοινότητά μας, είμαστε βέβαιοι πως θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει ποιοτική ενημέρωση στους επισκέπτες της. Ήδη γνωρίζουμε κάποια πράγματα που θα ανακοινωθούν μέσα στους πρώτους 1-2 μήνες του τρέχοντος έτους, από κει και πέρα όμως, όπως και κάθε χρόνο, υπάρχει η σαγηνευτική μαγεία της θάλασσας του αγνώστου που έλκει κάθε επίδοξο «ταξιδιώτη»!

Το «Πειρατικό» της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού
σας εύχεται και φέτος, καλή χρονιά!

Για την ομάδα Gateway,
Χάρης Θώμος, Ράνια Ιωάννου, Νικόλαος Κουμαρτζής, Μηνάς Παπαγεωργίου & Μιλτιάδης Τσαπόγας