Home » από Μέλος Gateway Team, Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
από Μέλος Gateway Team Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

7o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πνευματικής Αναζήτησης

65

Ένα πολύ σημαντικό γεγονός για το χώρο της ελληνικής πνευματικής αναζήτησης λαμβάνει χώρα το σαββατοκύριακο 20 και 21 Οκτωβρίου στην Αθήνα.
Για 7η συνεχή χρονιά το περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ διοργανώνει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πνευματικής Αναζήτησης, ένα μοναδικό στο είδος του γεγονός στην Ευρώπη. Ταινίες που αγγίζουν κάθε τομέα των ενδιαφερόντων μας θα προβληθούν και θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον του κοινού. Εσωτερισμός, αποκρυφισμός, σαμανισμός, Νέα Επιστήμη και αρκετά ακόμη άκρως ενδιαφέροντα θέματα.
Το metafysiko.gr εδώ και χρόνια στηρίζει αποδεδειγμένα παρόμοιες ανοιχτές εκδηλώσεις που προάγουν το πνεύμα, το διάλογο, τη συλλογικότητα και τον προβληματισμό. Κάπως έτσι, το metafysiko.gr στηρίζει έμπρακτα και αυτήν την προσπάθεια, αποτελώντας επίσημο χορηγό επικοινωνίας του 7ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πνευματικής Αναζήτησης. Παρακάτω παρουσιάζουμε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και μία ανάλυση των ταινιών που θα προβληθούν.
——————————————————————————–

Μετά από 6 χρόνια πετυχημένης παρουσίας στη Θεσσαλονίκη, το ΑΒΑΤΟΝ παρουσιάζει φέτος και στην Αθήνα το μοναδικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πνευματικής Αναζήτησης.
Σε ένα ξεχωριστό διήμερο θα παρουσιαστούν ορισμένες πολύ σημαντικές και σπάνιες ταινίες (μαζί με ομιλίες, συζητήσεις, ζωντανή μουσική, έκθεση βιβλίου), οι οποίες αντλώντας από τις ιερές παραδόσεις των λαών, την αρχαία σοφία και τη σύγχρονη πνευματικότητα, ρίχνουν φως στα μεγάλα ερωτήματα του σημερινού ανθρώπου.

Ημερομηνίες: Σάββατο 20 & Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007
Τόπος: Ινστιτούτο ΓΚΑΙΤΕ, Ομήρου 14-16 Αθήνα
Ώρες: 16:00 – 23:00
Τιμή Εισιτηρίου: 8,00 ευρώ ανά ενότητα (2 ταινίες)

Το περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ σας υποδέχεται σε ένα ταξίδι πνευματικής αναζήτησης και εσωτερικότητας.
——————————————————————————–

[ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ]

[ Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2007 ]

Α’ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΘΙΒΕΤ
4:00 μμ: Η Ιστορία του 14ου Δαλάι Λάμα (60 λεπτά)
5:00 μμ: Η Θιβετανική Βίβλος των Νεκρών (45 λεπτά)

Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ
6:15 μμ: Τι στο.. Μπλιπ Ξέρουμε; Στο Βάθος της Λαγουδότρυπας (2006) (150 λεπτά)
9:00 μμ: Συζήτηση με τον κ. Γιάννη Αντωνίου, καθηγητή Μαθηματικών Α.Π.Θ. (45 λεπτά)

Γ’ ΕΝΟΤΗΤΑ
10:00 μμ: Καρλ Γιουνγκ: Ο Ερευνητής της Ψυχής (55 λεπτά)
11:00 μμ: Το Μακρύ Καλοκαίρι του Έρμαν Έσσε (53 λεπτά)
[ Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007 ]

Α’ ΕΝΟΤΗΤΑ
4:00 μμ: Από την Καρδιά του Κόσμου: Η Προειδοποίηση των Αρχαίων Αδελφών (88 λεπτά)
5:30 μμ: Κρισναμούρτι: Το Μέλλον της Ανθρωπότητας (30 λεπτά)

Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ Γ. Ι. ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ
6:30 μμ: Αναζητώντας την Αρχαία Γνώση (58 λεπτά)
7:30 μμ: Ο κύριος της ‘Aμαξας (42 λεπτά)
8:30 μμ: Κονσέρτο για πιάνο με μουσική Γκουρτζίεφ – ντε Χάρτμαν (30 λεπτά)

Γ’ ΕΝΟΤΗΤΑ
9:30 μμ: Ρουμί: Τα Φτερά της Αγάπης (40 λεπτά)
10:15 μμ: Η Ζωή της Έλενας Πέτροβνα Μπλαβάτσκι (65 λεπτά)
——————————————————————————–

[ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ]

Ακολουθούν οι περιλήψεις των ταινιών που θα παρουσιαστούν στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ:

Από την Καρδιά του Κόσμου: Η Προειδοποίηση των Αρχαίων Αδελφών
[1990 - Σκηνοθεσία: ʼλαν Ερέιρα - Διάρκεια: 88 λεπτά - έγχρωμο]
Οι Κόγκι ήταν ο τελευταίος πολιτισμός της προ-Κολόμβου εποχής και θεωρούταν ότι είχαν εξαφανιστεί πριν 400 χρόνια. Ξαφνικά όμως, πριν δέκα χρόνια, οι Κόγκι έκαναν την εμφάνισή τους φέροντας ένα μήνυμα, μια προειδοποίηση για το δρόμο που ακολουθεί ο σύγχρονος κόσμος. Για αιώνες οι Κόγκι (που αυτοαποκαλούνται οι Αρχαίοι Αδελφοί της ανθρωπότητας, σε σχέση με μας, τους Νεώτερους Αδελφούς) μας παρακολουθούσαν κρυμμένοι στα βουνά της Κολομβίας, διασώζοντας μια κουλτούρα και μια πνευματικότητα ενός εξελιγμένου πολιτισμού που αφανίστηκε από τους Ισπανούς κατακτητές. Στο σπάνιο αυτό ντοκουμέντο οι Κόγκι μας προειδοποιούν ότι η μόνη μας ελπίδα για να μη καταστραφεί ο κόσμος είναι να αλλάξουμε τρόπο ζωής και αποκαλύπτουν ορισμένες από τις μεθόδους τους για να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο, στη φύση και στις ανώτερες δυνάμεις.

Ρουμί: Τα Φτερά της Αγάπης
[2001 - Σκηνοθεσία: Σεμς Φριλάντερ - Αφήγηση: Πήτερ Μπόιλ - Διάρκεια: 40 λεπτά]
Μεβλανά Τζαλαλεντίν Ρουμί: σούφι δάσκαλος και ποιητής, ιδρυτής του τάγματος των Μεβλεβί ή στροβιλιζόμενων δερβίσηδων. Οκτώ περίπου αιώνες μετά το θάνατό του, η νέα αυτή ταινία, εκπληκτικής ομορφιάς, μας οδηγεί σε έναν κόσμο μυστικό στον οποίο δεν έχουμε πρόσβαση, σε ιερές τελετές που παρουσιάζονται για πρώτη φορά δημόσια και κινηματογραφήθηκαν στο Κάιρο, στην Κωνσταντινούπολη και στο Ικόνιο. Επίσης παρουσιάζονται σπάνιες συνεντεύξεις με σεΐχηδες των Μεβλεβί για τη μυστική ποίηση του Ρουμί, για τη μουσική των Μεβλεβί και την κρυφή σημασία του νέι.

Γ. Ι. Γκουρτζίεφ: Αναζητώντας την Αρχαία Γνώση
[2004 - Παραγωγή: Έρικ Νάκεν - Διάρκεια: 58 λεπτά]
Ένα μοναδικό φιλμ-ντοκουμέντο για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα φιλόσοφου και πνευματικού δασκάλου Γεωργίου Γκουρτζίεφ. Η ταινία γυρίστηκε για λογαριασμό της γερμανικής τηλεόρασης και περιλαμβάνει φαντασμαγορικές εικόνες από τα ταξίδια του Γκουρτζίεφ στην Ανατολή, σε απρόσιτα μέρη, αναζητώντας την Αρχαία Ανώτερη Γνώση, αφηγήσεις ανθρώπων που τον γνώρισαν, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, σκηνές από τους Ιερούς Χορούς, καθώς και στιγμιότυπα από μια ταινία του 1949 με τον ίδιο τον Γκουρτζίεφ.

Ο Κύριος της ‘Αμαξας
[1998 - Σκηνοθεσία: Σίριλ Λανιέρ - Διάρκεια: 42 λεπτά]
Σύμφωνα με μια αρχαία αλληγορία της Ανατολής, ο άνθρωπος παρομοιάζεται με μία άμαξα. Ο αμαξάς είναι ο νους, το άλογο τα συναισθήματα και η άμαξα το φυσικό σώμα. Η ταινία διηγείται με δραματικό τρόπο την ιστορία μιας τέτοιας άμαξας, περιγράφοντας στην ουσία την εσωτερική κατάσταση του ανθρώπου, που άγεται και φέρεται από τις περιστάσεις. Κάποια στιγμή ο αμαξάς αφυπνίζεται και αρχίζει την περιπετειώδη του αναζήτηση, ερχόμενος αντιμέτωπος με τα εσωτερικά του εμπόδια, για να ανακαλύψει τον Κύριο της άμαξας, δηλαδή τον ανώτερο εαυτό..

Η Ζωή της Έλενας Πέτροβνα Μπλαβάτσκι
[1992 - Παραγωγή: Shipman Production - Ηθοποιοί: Anna Tzelniker, Gemma Jones, Ronald Hines - Διάρκεια: 65 λεπτά]
Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τη ζωή μιας από τις πιο αξιόλογες γυναίκες του 19ου αιώνα, της Έλενας Πέτροβνα Μπλαβάτσκι. H Μπλαβάτσκι πορεύθηκε μοναχικά στην αναζήτηση της απόκρυφης γνώσης φτάνοντας ως τους Μαχάτμα και την Αρχαία Σοφία της Ανατολής. Για την ιδρύτρια της περίφημης Θεοσοφικής Εταιρείας παρουσιάζονται αποκαλυπτικά στοιχεία και μιλούν άνθρωποι που την γνώρισαν, οι οποίοι αφηγούνται χαρακτηριστικά επεισόδια της πολυτάραχης ζωής της.

Κρισναμούρτι: Το Μέλλον της Ανθρωπότητας
[1985 - Παραγωγή: Krishnamurti Foundation Trust - Διάρκεια: 30 λεπτά]
Πρόκειται για την κινηματογράφηση μιας συζήτησης ανάμεσα στον Κρισναμούρτι και στο διάσημο φυσικό επιστήμονα David Bohm, που έλαβε χώρα στην Αγγλία λίγο πριν το θάνατο του Κρισναμούρτι. Στο διάλογο αυτό, ο μεταφυσικός δάσκαλος και ο επιστήμονας αναπτύσσουν τους προβληματισμούς τους γύρω από καίρια ζητήματα του σύγχρονου πολιτισμού, για την τεχνολογία και τις αλλαγές που σημάδεψαν την ανθρωπότητα στο πέρασμα του χρόνου, για τη σχέση σώμα – συναίσθημα – νόηση – ψυχή και κυρίως για την ανάπτυξη της συνείδησης ως τη μοναδική οδό σωτηρίας για το παρόν και το μέλλον του ανθρώπου.

Η Θιβετανική Βίβλος των Νεκρών
[1994 - Σκηνοθεσία: Ίσου Πατέλ - Αφήγηση: Λέοναρντ Κοέν - Διάρκεια: 45 λεπτά - έγχρωμο]
Η Θιβετανική Βίβλος των Νεκρών είναι ένα πανάρχαιο κείμενο που περιέχει οδηγίες για την ψυχή που αφήνει το σώμα τη στιγμή του θανάτου, σχετικά με το ταξίδι της μέχρι την επόμενη ενσάρκωση. Για πρώτη φορά η ιερή αυτή διαδικασία κινηματογραφήθηκε και παρουσιάζεται σε μία ταινία, όπου ένας Θιβετανός μοναχός με το μαθητή του καθοδηγούν την ψυχή ενός ανθρώπου αμέσως μετά το θάνατό του, σε ένα χωριό στα Ιμαλάϊα, στην περιοχή του Λαντάκ.

Το Μακρύ Καλοκαίρι του Έρμαν Έσσε
[1997 - Σκηνοθεσία: Βέρνερ Βέικ - Παραγωγή: Σέλντον Ρόσλιν - Διάρκεια: 53 λεπτά - έγχρωμο]
Σιντάρτα, Λύκος της Στέπας, Ταξίδι στην Ανατολή, Το παιχνίδι με τις χάντρες. Έρμαν Έσσε, Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1947. Η πρώτη ταινία που ρίχνει φως στη ζωή και το έργο ενός από τους πιο αυθεντικούς στοχαστές του 20ού αιώνα, παρακολουθώντας την πορεία του από το 1919 με την εγκατάστασή του στην Ελβετία, μέχρι το θάνατό του το 1962, με ανέκδοτο υλικό και σπάνια κινηματογραφικά ντοκουμέντα, με τον ίδιο τον Έσσε να μιλάει για το νόημα της ζωής, για τη σχέση του ανθρώπου με τη Φύση, το Θεό, το θάνατο, το επέκεινα..

Η Ιστορία του 14ου Δαλάι Λάμα
[2000 - Σενάριο, σκηνοθεσία: Μίκι Λεμή - Μουσική: Φίλιπ Γκλας - Διάρκεια: 60 λεπτά]
Μια εξαιρετική καταγραφή της ζωής, των δραστηριοτήτων και της πνευματικής πορείας του Δαλάι Λάμα, από τη στιγμή που αναγνωρίστηκε ως ο επόμενος θρησκευτικός και πολιτικής ηγέτη του Θιβέτ, μέχρι σήμερα που ζει εξόριστος στην Ινδία. Η ταινία παρουσιάζει σπάνιες σκηνές από την αιματη¬ρή κατάληψη του Θιβέτ από τους Κινέζους πριν πενήντα περίπου χρόνια, τη δραματική απόδραση του Δαλάι Λάμα και το τι επακολούθησε μέχρι σήμερα, όπως και στιγμιότυ¬πα από την πνευματική του ζωή, αποσπάσματα από ομιλίες και συνεντεύξεις του.

Καρλ Γιουνγκ: Ο Ερευνητής της Ψυχής
[1997 - Σκηνοθεσία: Βέρνερ Βέικ - Παραγωγή: Σέλντον Ρόσλιν - Διάρκεια: 55 λεπτά]
Η πρώτη ταινία που καταγράφει τη ζωή και το μνημει¬ώδες έργο του κορυφαίου ψυχιάτρου και ακούραστο αναζητητή της Γνώσης, Καρλ Γιουνγκ. Η ταινία βασίζεται στην αυτοβιογραφία του (που ο Γιουνγκ άρχισε να γράφει σε ηλικία 82 ετών, το 1957, και η οποία έμεινε ανολοκλήρωτη με το θάνατό του, το 1961) και διεισδύει στην προσωπική διαδρομή του Γιουνγκ σε δύσβατες περιοχές της Γνώσης, όπως τα όνειρα, οι διαλογιστικές τεχνικές, τα παραψυχολογικά φαινόμενα, οι μεταφυσικές εμπειρίες κ.ά.

Τι στο.. Μπλιπ Ξέρουμε; Στο Βάθος της Λαγουδότρυπας
[2006 - Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Αρντζ - Διάρκεια: 150 λεπτά]
Το Down the Rabbit Hole είναι η δεύτερη ταινία, δηλαδή η συνέχεια της ταινίας που έχει προκαλέσει τις περισσότερες συζητήσεις στους κύκλους της αναζήτησης παγκόσμια, καθώς πρόκειται για την πρώτη συνάντηση κινηματογραφικά της Προωθημένης Επιστήμης με τη Μεταφυσική.
Η δεύτερη ταινία αποτελεί μια πιο εκτενή ανάλυση στην πνευματική αλήθεια και το αληθινό νόημα της ζωής, μέσα από θεμελιώδεις αρχές της Κβαντικής Φυσικής, για να φτάσει κανείς στη φώτιση.
Πολλοί πιστεύουν ότι το Bleep είναι απλά ο προπομπός μιας νέας παγκόσμιας ματιάς στην Πραγματικότητα, βασισμένης στη Νέα Αλχημεία, δηλαδή στο νέο πολύ ενδιαφέρον μονοπάτι που έχει πάρει η σύγχρονη επιστημονική έρευνα. Μια έρευνα που απηχεί ίσως ένα πανάρχαιο και διαχρονικό ερώτημα που ξεφεύγει από τα στενά επιστημονικά πλαίσια και μας αφορά όλους. Ένα ερώτημα, που με όμορφο τρόπο, διατυπώνεται στο λογοτεχνικό αριστούργημα Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων με τα λόγια: Κι εσύ, «πόσο βαθιά στη λαγουδότρυπα θέλεις να κατέβεις;»
——————————————————————————–
Το metafysiko.gr είναι επίσημος χορηγός επικοινωνίας του 7ου κινηματογραφικού φεστιβάλ πνευματικής αναζήτησης του ΑΒΑΤΟΝ.