Home » από Μέλος Gateway Team, Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
από Μέλος Gateway Team Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

Κυκλοφόρησε η Γ’ έκδοση για “Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού”!

Από τις 24 Μαρτίου του 2014 η Γ’ έκδοση του βιβλίου του δημοσιογράφου και μέλους της Κοινότητάς μας, Μηνά Παπαγεωργίου, με τίτλο “Το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού: Το ρεύμα των Μυθικιστών” (εκδ. Δαιδάλεος) κυκλοφορεί για το ελληνόφωνο κοινό σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον του ελληνικού αναγνωστικού κοινού για το άγνωστο -μέχρι πρότινος- Μυθικιστικό ζήτημα, για το θέμα της ιστορικότητας του Ιησού, για τις ομοιότητες του ιδρυτή του χριστιανισμού με άλλες προχριστιανικές μυθικές φιγούρες και για τις ποικίλες προεκτάσεις όλων των προηγούμενων σε ιστορικό, θρησκευτικό, φιλοσοφικό, εθνολογικό και κοινωνικό επίπεδο.
Η νέα αυτή έκδοση παρουσιάζει εμφανείς διαφορές σε σχέση με τις δύο προηγούμενες κι αυτό γιατί είναι επαυξημένη.

Παρακάτω ακολουθεί το έξτρα υλικό που έχει συμπεριληφθεί:

Νέος πρόλογος από τον διευθυντή των εκδόσεων “Δαιδάλεος”, Γιώργο Ιωαννίδη.

Νέος (εμπλουτισμένος σε σχέση με τον προηγούμενο) πρόλογος του ομότιμου καθηγητή του πανεπιστημίου Πατρών, Στέφανου Παϊπέτη για την Γ’ έκδοση.

- Δύο νέες συνεντεύξεις που προστίθενται στο 3ο κεφάλαιο του βιβλίου: Η πρώτη από τον Δρ. Ιστορίας και δημοφιλή Αμερικανό Μυθικιστή, Richard Carrier, με τίτλο“Μεθοδολογία, ανάλυση και τεκμηρίωση των Μυθικιστικών θέσεων” και η δεύτερη από τον υπ. Δρ. Θρησκειολογίας και Αυστραλό Μυθικιστή, Raphael Lataster, με τίτλο “Η νέα γενιά του Μυθικιστικού κινήματος”. 

- Σημαντικές προσθήκες στο 4ο κεφάλαιο του βιβλίου με τίτλο “Ο Μυθικισμός στην Ελλάδα“, όπου παρουσιάζονται επιπλέον στοιχεία που προέκυψαν σε ότι αφορά την ιστορία και διάδοση των Μυθικιστικών ιδεών στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του 20ου, κυρίως, αιώνα.

- Μικροπροσθήκες στις Βιβλιογραφικές Πηγές (τόσο στα ελληνόγλωσσα, όσο και στα ξενόγλωσσα βιβλία), καθώς επίσης και στις πηγές του Διαδικτύου.

Όγκος νέου υλικού: Οι σελίδες του βιβλίου αυξάνονται, καθώς από 338 ανέρχονται πλέον σε 368.

Διάθεση:

* Αναζητήστε τη Νέα Έκδοση του βιβλίου μετά τις 24 Μαρτίου από τα γραφεία των εκδόσεων Δαιδάλεος (είτε μέσω της ιστοσελίδας τους, είτε τηλεφωνικά στο 2311 27 28 03).

* Εναλλακτικά μπορείτε να το αποκτήσετε  από τα συνεργαζόμενα με τις εκδόσεις Δαιδάλεος βιβλιοπωλεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα: ΙανόςΠρωτοπορία,Πύρινος Κόσμος, Έσοπτρον (Στοά του Βιβλίου – Αθήνα) και Ψαράς (αναφέροντάς τους πώς επιθυμείτε αντίτυπο της Γ’ έκδοσης, πάντα από τις 24 Μαρτίου και εξής).

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε τα εξής:

Ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία του Χριστιανισμού είναι η πίστη στον Ιησού ως ιστορικό πρόσωπο που γεννήθηκε σε συγκεκριμένη εποχή και τόπο, πραγματοποίησε απτά θαύματα, μαρτύρησε στο σταυρό και στη συνέχεια αναστήθηκε έτσι ακριβώς όπως αναφέρει η Καινή Διαθήκη. Υπάρχουν όμως εξωβιβλικές αποδείξεις για όλα τα προηγούμενα; Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία ή για έναν ακόμα μύθο;
Το ερώτημα αυτό εξετάζει ο Μυθικισμός, ένα ρεύμα ιδεών που πρεσβεύει ότι πολλοί θεοί της αρχαιότητας, ανάμεσά τους και ο Ιησούς, δεν υπήρξαν πραγματικά πρόσωπα, αλλά μυθολογικοί χαρακτήρες που παρουσίαζαν μεταξύ τους κοινά αρχετυπικά στοιχεία και σε αρκετές περιπτώσεις συμβόλιζαν φυσικά φαινόμενα όπως ο Ήλιος, οι καιρικές συνθήκες, οι γεωλογικές μεταβολές κ.ά.
Οι πρώτοι Μυθικιστές ξεκίνησαν να ερευνούν το πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού στα τέλη του 18ου αιώνα. Έκτοτε έχουν καταγραφεί επιπλέον στοιχεία από ακαδημαϊκούς, ιστορικούς, θεολόγους και ανεξάρτητους ερευνητές, που ρίχνουν περισσότερο φως στο μυστήριο της ζωής του Ιησού.
Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνονται οι απόψεις αρκετών σύγχρονων εκπροσώπων του Μυθικισμού που παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό τις θέσεις τους. Η δημοσιογραφική έρευνα του Μηνά Παπαγεωργίου αποτελείται από δεκαεννιά συνεντεύξεις μελετητών και πανεπιστημιακών που απαντούν με εμπεριστατωμένα στοιχεία και σοβαρά επιχειρήματα στο ερώτημα: ήταν ο Ιησούς ιστορικό πρόσωπο ή όχι;

 

Στην έρευνα αυτή, συμμετέχουν με αποκλειστικές συνεντεύξεις οι: Δρ. Robert Price (θεολόγος), Δρ. Richard Carrier (ιστορικός), Δρ. Maria Dzielska (ιστορικός), Δρ. Gerd Ludemann (θεολόγος), Δρ. Gunnar Samuelsson (θεολόγος), Δρ. Lena Einhorn (βιολόγος και ιστορική ερευνήτρια), Δρ. Payam Nabarz (συγγραφέας και αναβιωτής του ναού του Μίθρα), Raphael Lataster (θρησκειολόγος), Earl Doherty (ιστορικός), D.M. Murdock / Acharya S (συγγραφέας και ερευνητής συγκριτικής μυθολογίας), Kenneth Humphreys (συγγραφέας και ερευνητής), Joseph Atwill (συγγραφέας και ερευνητής), Neil Godfrey (συντονιστής του Μυθικιστικού blog Vridar), Fritz Heede (σκηνοθέτης), Fransesco Carotta (γλωσσολόγος και ερευνητής), Daniel Unterbrink (συγγραφέας και ερευνητής), Ιωάννης Μπουσίου (ερευνητής και τελετάρχης των «Κήπων του Αδώνιδος»), Χρήστος Μόρφος (συγγραφέας και ερευνητής), και Χαρίτα Μήνη (φιλόλογος και συγγραφέας).