Home » από Μέλος Gateway Team, Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
από Μέλος Gateway Team Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

Στην Αθήνα, ύστερα από 87 χρόνια, το Παγκόσμιο Συνέδριο Ακαδημαϊκής Παραψυχολογίας!

Στις 19 Ιανουαρίου του 2017 η Κοινότητα του Μεταφυσικού έκλεισε 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο ελληνικό διαδίκτυο. Η δημιουργία του καναλιού #metafysiko στο mIRC, τη νύχτα της 18ης προς 19ης Ιανουαρίου του 2002, ήταν η απαρχή μιας εντυπωσιακής πορείας, που “γέννησε” μέσα στο χρόνο εκατοντάδες κείμενα, χιλιάδες συζητήσεις εντός και εκτός διαδικτύου, προκάλεσε δεκάδες ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας, δεκάδες διαλέξεις, ομιλίες και συνέδρια, σφυρηλατώντας παράλληλα, πέρα και πάνω από όλα, ισχυρές φιλίες και δεσμούς που άντεξαν και αντέχουν μέσα στο χρόνο.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η δραστηριότητα της πάλαι ποτέ υπερδραστήριας στα διαδικτυακά τεκταινόμενα ομάδας Gateway, είναι υποτονική. Το γεγονός αυτό, όπως έχει ειπωθεί αρκετές φορές και στο ενεργό μέχρι και σήμερα Φόρουμ του Μεταφυσικού, οφείλεται στις φυσιολογικές αλλαγές που έχει υποστεί η καθημερινότητα των ανθρώπων που βρέθηκαν και βρίσκονται πίσω από αυτή την προσπάθεια, με κυριότερη τη μετάβασή τους από τη φοιτητική ζωή στον επαγγελματικό στίβο. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι ως άνθρωποι παραμένουμε μακριά από τις αγαπημένες μας ενασχολήσεις. Αρχισυνταξίες περιοδικών, δημιουργία και συντονισμός εκδοτικών οίκων, συγγραφή βιβλίων, διοργανώσεις και παρακολουθήσεις συνεδρίων, είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες των μελών μας τα τελευταία χρόνια, πάντα ανάλογα με τα ιδιαίτερα προσωπικά ενδιαφέροντα του καθενός.

Η επιστροφή ενός συνεδρίου

Με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από την έναρξη αυτού του όμορφου ταξιδιού, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε κάτι για το οποίο εργαστήκαμε -και εργαζόμαστε- συγκροτημένα από τις αρχές, περίπου, του 2016:

Ύστερα από 87 ολόκληρα χρόνια και το 1930, το Παγκόσμιο Συνέδριο Ακαδημαϊκής Παραψυχολογίας επιστρέφει στην Ελλάδα εντός του 2017, με ενέργειες μελών της Κοινότητας του Μεταφυσικού!

 Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη μας Νικόλαος Κουμαρτζής (στον οποίον ανήκει η πρωτοβουλία) και Μηνάς Παπαγεωργίου, ετοίμασαν τον περασμένο Φεβρουάριο έναν φάκελο υποψηφιότητας, ο οποίος και απεστάλη στις ΗΠΑ. Λίγους μήνες αργότερα, στις αρχές Ιουλίου, έφτασαν από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού τα χαρμόσυνα νέα, μέσα από σχετική ανακοίνωση της διοργανώτριας αρχής, του Parapsychological Assosiation. Μάλιστα ο Ν. Κουμαρτζής έχει αναλάβει χρέη Arrangements Chair της όλης διοργάνωσης. Κάπως έτσι, για πρώτη φορά μετά το 1930 και το Τέταρτο Διεθνές Συνέδριο Ψυχοφυσιολογίας που είχε διοργανωθεί με πρωτοβουλία του ιδρυτή της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών, Άγγελου Τανάγρα,  ένα τέτοιου είδους διεθνές Συνέδριο επιστρέφει στη χώρα μας, σε ένα περιβάλλον όπου σαφέστατα η βαρύτητα της έννοιας  ”Ακαδημαϊκή Παραψυχολογία” δεν είναι ίδια με εκείνης της εποχής (όταν και απολάμβανε της εκτίμησης σύσσωμης σχεδόν της ακαδημαϊκής και πολιτικής κοινότητας, αλλά και του Τύπου).

Αναμνηστική φωτογραφία των συμμετεχόντων στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Ψυχοφυσιολογίας, που διεξήχθη στην Αθήνα του 1930 με πρωτοβουλία του Άγγελου Τανάγρα και της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών. 87 ολόκληρα χρόνια μετά, το Διεθνές Ακαδημαϊκό Συνέδριο για την Παραψυχολογία επιστρέφει στην πρωτεύουσα της χώρας μας, με πρωτοβουλία μελών της Κοινότητας του Μεταφυσικού.

Επιστρέφοντας στο σήμερα, από τις 20 έως τις 23 Ιουλίου του 2017, η Αθήνα θα φιλοξενήσει το Εξηκοστό Ετήσιο Συνέδριο του Parapsychological Assosiation, μιας διεθνούς κοινότητας ακαδημαϊκών ερευνητών που μελετούν τα παραψυχολογικά φαινόμενα μέσα από μία ξεκάθαρα επιστημονική σκοπιά. Το Συνέδριο θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Titania, στο κέντρο της πόλης, θα ακολουθεί τα διεθνή standards ως προς τους όρους συμμετοχής (αγγλική γλώσσα, registration fees κτλ), ενώ οι αιτήσεις για τα σχετικά papers έχουν ήδη ανοίξει στο σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας των διοργανωτών.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου -περισσότερες πληροφορίες προσεχώς- λίγα 24ωρα πριν την 20η Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Αθήνας μία σχετική με το συνέδριο ημερίδα -με τη συμμετοχή μελών της Κοινότητάς μας-, ανοικτή για το κοινό και στην ελληνική γλώσσα αυτή τη φορά.

Αφήνοντας το στίγμα μας

Ως μέλη της Κοινότητας του Μεταφυσικού, θεωρούμε ότι με την πρωτοβουλία για την ανάληψη του Παγκοσμίου Συνεδρίου Παραψυχολογίας στη χώρα μας, που στέφθηκε εν τέλει από επιτυχία, κλείνει ένας άκρως επιτυχημένος 15ετής κύκλος δραστηριοτήτων της προσπάθειας αυτής, εντός και εκτός διαδικτύου. Ο κύκλος αυτός αφήνει, δίχως αμφιβολία, ένα ξεχωριστό στίγμα για το χαρακτήρα και τις δυνατότητες μιας ομάδας ανθρώπων, που συνεχίζουν τις φιλοσοφικές, πολλές φορές αντισυμβατικές, παράξενες και εναλλακτικές τους αναζητήσεις μέσα στο χώρο και το χρόνο, προβάλλοντάς τες ποικιλοτρόπως στους συμπολίτες τους.

*** Follow Up

Παρακολουθείτε τις εξελίξεις και τις προετοιμασίες για το συνέδριο (ανάμεσα στα όσα ανακοινωθούν προσεχώς είναι και οι φόρμες δήλωσης συμμετοχής για το κοινό), μέσα από το ειδικό event που έχει δημιουργηθεί στο facebook.