Home » από Μέλος Gateway Team, Προτάσεις
από Μέλος Gateway Team Προτάσεις

Ελληνικό Τεκτονικό Εγχειρίδιο (εκδ. Τετρακτύς)

book_26Τίτλος: Ελληνικό Τεκτονικό Εγχειρίδιο
Συγγραφέας: Ριζόπουλος Ανδρέας
Εκδοτικός Οίκος: Τετρακτύς

Περίληψη
Το βιβλίο χαρακτηρίζεται από δύο πρωτοτυπίες, τουλάχιστον στην ελληνική βιβλιογραφία. Είναι το πρώτο που παρουσιάζει, συνοπτικά μεν αλλά με απόλυτη ακρίβεια, πληροφορίες για τις Κανονικές Τεκτονικές Δυνάμεις που λειτουργούν στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα είναι ένα από τα ελάχιστα βιβλία που περιορίζονται στην παράθεση πληροφοριών και γεγονότων χωρίς αγιοποίηση ή δαιμονοποίηση.
Ο συγγραφέας παραπέμπει σε αυθεντικές πηγές, φροντίζοντας για την πλήρη τεκμηρίωση κάθε πληροφορίας.
Ανατρέχοντας στα διάφορα κεφάλαια, στο Τεκτονικό Λεξιλόγιο και στο λεπτομερέστατο ευρετήριο, κάθε Τέκτων αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος για τον Τεκτονισμό μπορεί να θυμηθεί λεπτομέρειες που του έχουν διαφύγει και να βρει απαντήσεις σε ερωτήματα που του δημιουργούνται, χωρίς να χρειάζεται να ανατρέξει σε εκατοντάδες πηγές που το πιθανότερο δεν του είναι, έτσι κι αλλιώς, προσιτές.
Στην παρουσίαση των διαφόρων κεφαλαίων έγινε προσπάθεια ώστε τα κείμενα να είναι κατά το δυνατόν συνοπτικά και κατανοητά από κάθε αναγνώστη, Τέκτονα ή μη. Το βιβλίο δεν είναι ιστορία του Τεκτονισμού. Όσα ιστορικά αναφέρονται στα πρώτα κεφάλαια απλώς περιγράφουν το πλαίσιο της εμφάνισης και εξέλιξής του. Ενώ το πλαίσιο είναι περιορισμένο καταρχήν στον Ελληνικό Τεκτονισμό, γίνονται αναφορές στην ιστορία και στην περιγραφή διαδικασιών άλλων Δυνάμεων, κυρίως της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Γνώμη
Οι ιστορίες περί Τεκτόνων και Μυστικών Ταγμάτων πάντα γοήτευαν -και ακόμη γοητεύουν- τους ανά τον κόσμο αναζητητές. Συχνά συνδέονται με τον αποκρυφισμό, με μυστικά σύμβολα και γραφές και με θανάσιμα ιστορικά μυστικά.
Σε ότι έχει να κάνει με τη χώρα μας -και από καθαρά αντικειμενική σκοπιά- είναι φανερό ότι ο Τεκτονισμός (ή η Μασωνία αν θέλετε) απέκτησε κακή φήμη στο πέρασμα των αιώνων, δεχόμενη έναν ανελέητο πόλεμο. Το “γιατί” δεν είναι της παρούσης να αναλυθεί. Είναι όμως τόσο “γκρίζα” η εικόνα του; Μια από τις σοβαρότερες και προσιτές σε όλους μελέτη θα βρείτε στο βιβλίο που παρουσιάζουμε εδώ.
Το “Ελληνικό Τεκτονικό Εγχειρίδιο” αποτελεί μια εξαίσια μελέτη γύρω από το όλο θέμα. Στην ερώτηση του τι ακριβώς είναι ο Τεκτονισμός, ο συγγραφέας δίνει τον παρακάτω ορισμό: “Είναι ένα ιδιότυπο σύστημα ηθικής καλυπτόμενο από αλληγορίες και αποκαλυπτόμενο με συμβολισμούς”. Στο βιβλίο θίγονται θέματα όπως οι πρώτες μεγάλες στοές, τα αρχαία καθήκοντα,η κανονικότητα-αναγνώριση,τα σύμβολα, η μύηση, τα τυπικά, οι βαθμοί και οι διάφοροι τύποι των Τεκτόνων,Π οι σχέσεις του Τεκτονισμού με τις θρησκείες, την πολιτική και τον πατριωτισμό κ.ά. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί για τον αναγνώστη η παρουσία ενός αναλυτικότατου λεξιλογίου όρων, ένας κατάλογος με όλες τις εν ενεργεία ελληνικές στοές, καθώς και ένα χρηστικό αλφαβητικό ευρετήριο. Τέλος αξίζει να τονιστεί ότι στο βιβλίο θα βρείτε σπάνιο υλικό που περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, τεκτονικά έγγραφα και χρήσιμα σχεδιαγράμματα. Πρόκειται για ένα ανάγνωσμα που σίγουρα θα λύσει πολλές απορίες σας γύρω από ένα -έτσι κι αλλιώς- ομιχλώδες ζήτημα. Άλλωστε ένας ερευνητής πρέπει πάντα να αναζητά έγκυρες και αξιόπιστες πηγές που θα τον βοηθήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Και είμαι σίγουρος ότι στο θέμα του Τεκτονισμού, ο κ. Ριζόπουλος έκανε άριστη δουλειά.