Home » από Μέλος Gateway Team, Νέα από Όλο τον Κόσμο
από Μέλος Gateway Team

Ο άνθρωπος δημιουργεί ζωή!

creating-life

Η ομάδα του φιλόδοξου Αμερικανού γενετιστή Κρεγκ Βέντερ ανακοίνωσε ότι δημούργησε το πρώτο ζωντανό κύτταρο που λειτουργεί με συνθετικό DNA -ένα επίτευγμα που, όπως υποστηρίζει, είναι «το τελευταίο βήμα» για δημιουργία τεχνητών ζωντανών οργανισμών.

Αν και η ομάδα του Δρ Βέντερ κάνει λόγο για το πρώτο συνθετικό κύτταρο στην Ιστορία, η διαδικασία έμοιαζε περισσότερο με επαναδημιουργία, παρά με δημιουργία εκ του μηδενός.

Το ημι-τεχνητό βακτήριο που παρουσιάζεται στο περιοδικό Science αποτελείται από το «σασί» ενός ζωντανού μικροβίου, μέσα στο οποίο μεταμοσχεύθηκε γενετικό υλικό που δημιούργησαν οι ερευνητές.

Το γονιδίωμα, ή «λογισμικό», του μικροβίου αντιγράφει το γενετικό υλικό ενός απλού βακτηρίου, το οποίο αρκείται στο μικρότερο γνωστό γονιδίωμα που έχει βρεθεί σε οποιονδήποτε ζωντανό οργανισμό.

Τώρα, το τεχνητό αντίγραφό του ζει και αναπαράγεται στο Ινστιτούτου Βέντερ (JCVI) στο Μέριλαντ της Καλιφόρνια.

Ο Δρ Κρεγκ Βέντερ σκοπεύει τώρα να συνεχίσει με μεγαλύτερα γονιδιώματα, με απώτερο στόχο το σχεδιασμό μικροοργανισμών λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που όρισε για αυτά η Φύση, παράγοντας καύσιμα ή απορρυπαίνοντας το περιβάλλον.

H ομάδα του είχε παρουσιάσει νωρίτερα τις δύο βασικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα: τη σύνθεση ενός απλού γονιδιώματος, και τη μεταμόσχευση του γονιδιώματος από ένα (φυσικό) βακτήριο σε ένα άλλο.

Ο Βέντερ έγινε πρωτοσέλιδο το 2000, όταν κατάφερε να ολοκληρώσει την πρώτη ανθρώπινη γενετική αλληλουχία νωρίτερα από ό,τι το διεθνές Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος (και δέχτηκε τότε επικρίσεις για αλαζονεία).

Αργότερα ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο που φέρει το όνομά του και έγινε ένας από τους πρώτους ανθρώπους που μπόρεσαν να διαβάσουν το προσωπικό τους γονιδίωμα.