Home » UFO, Εξωγήινοι & Διάστημα, από Μέλος Gateway Team, Άρθρα Επικαιρότητας
UFO, Εξωγήινοι & Διάστημα από Μέλος Gateway Team

Έρευνα: Η Ελληνική Ουφολογία Χθες και Σήμερα

hellas_ufos

40 χρόνια έρευνας στη χώρα μας για UFO λογικά θα είχαν δημιουργήσει μια από τις δυνατότερες «σκηνές» στον χώρο της εναλλακτικής αναζήτησης. Κι όμως, μετά την άνοιξη των πρώτων χρόνων και το έργο λίγων πρωτοπόρων, η ελληνική ουφολογία έχει ατονήσει. Πως ξεκινήσαμε και πως φτάσαμε εδώ;

Από τα τέλη της δεκαετίας του 70’ ο χώρος της εναλλακτικής αναζήτησης κάνει δειλά δειλά τα πρώτα του βήματα στην πατρίδα μας. Μια σειρά από Έλληνες ερευνητές κάνουν την εμφάνισή τους, αφιερώνοντας τη δυναμική τους όχι μόνο στην καταγραφή παράξενων περιστατικών, αλλά και στην συστηματική μελέτη τους, με όσο πενιχρά μέσα κι αν είχαν στη διάθεση τους. Εξέχουσα θέση σε αυτού του είδους τις έρευνες, κατείχε η μελέτη του φαινομένου των UFO’s (ΑΤΙΑ). Οι ερευνητές αυτοί πέτυχαν να δημιουργήσουν τις πρώτες ομάδες έρευνας, σκορπώντας τον ενθουσιασμό στα ανήσυχα μυαλά της χώρας μας. Προσωπικότητες όπως ο Γιώργος Μπαλάνος, ο Γιώργος Καρποδίνης, ο Μάκης Ποδότας, ο Γιώργος Κασιμάτης, Λευτέρης Σαραγάς, ο Γεράσιμος Καλογεράκης,  ο Θανάσης Πουρναρόπουλος και ο Παναγιώτης Παππάς  αποτέλεσαν έτσι –κάποιοι συνεχίζουν να αποτελούν- ορισμένα από τα «βαριά χαρτιά» του ελληνικού χώρου της εναλλακτικής αναζήτησης.

Ποια είναι όμως σήμερα η κατάσταση στον χώρο της μελέτης για τα ΑΤΙΑ στη χώρα μας; Που οφείλεται η πτώση του ενδιαφέροντος του κοινού τα τελευταία χρόνια και ποιες είναι οι προοπτικές για το μέλλον;  Σήμερα ανοίγουμε τον φάκελο της ουφολογίας στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας στους αναγνώστες μας ένα μεγάλο αφιέρωμα με συνεντεύξεις, απόψεις και πληροφορίες για το σημαντικό αυτό ζήτημα.


Η Έρευνα για τα ΑΤΙΑ στην Ελλάδα του 2011

Το διήμερο 30 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου του 2002, οι εκδόσεις «Εσοπτρον» διοργάνωναν με επιτυχία το 1ο συνέδριο για τα ΑΤΙΑ στο ξενοδοχείο «Golden Age» στην Αθήνα. Ήταν το πρώτο γεγονός που καλύφθηκε από τη νεοσύστατη τότε ομάδα Gateway που αποτελούταν από 16χρονους και 17χρονους επίδοξους ερευνητές.  Η παρουσία του κόσμου κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και τις δύο ημέρες, ενώ το γεγονός καλύφθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό από εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς. Στην εκδήλωση συμμετείχαν με ομιλίες και παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού όλοι οι ερευνητές για τα UFOs στη χώρα μας, πολλοί από τους οποίους αρθρογραφούσαν πολύ συχνά και σε σχετικά περιοδικά έντυπα. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν σχετίζονταν με τις γνωστότερες θεωρίες για τα είδη των αγνώστου ταυτότητας αντικειμένων που εμφανίζονται στον πλανήτη μας, τους πιθανούς τόπους προέλευσής τους, τους τρόπους πτήσης τους, τις σχέσεις τους με τη Σελήνη, την αρχαία ελληνική υπερτεχνολογία, την παγκόσμια συγκάλυψη των ΑΤΙΑ, την αντιβαρύτητα, το φαινόμενο των UFOs στο πλαίσιο της νέας παγκόσμιας τάξης κ.ά. Επιπροσθέτως, δεν έλειψαν και οι μαρτυρίες πολιτών που υποστήριζαν πως είχαν κατά το παρελθόν «στενή» επαφή τρίτου τύπου με εξωγήινους!

Δυστυχώς όμως οι εξελίξεις των επόμενων ετών δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί. Η… «εκμετάλλευση» του Διαδικτύου δεν ήρθε ποτέ, τα άρθρα στα περιοδικά (άρα και η αναγνωρισιμότητα του θέματος) μειώθηκαν, ενώ ταυτόχρονα οι «τραβηγμένες από τα μαλλιά» θεωρίες εκφράζονταν με μεγαλύτερη συχνότητα. Παράλληλα αρκετοί ερευνητές της «παλιάς γενιάς» αποσύρθηκαν, έτσι αρκετοί τηλε-ελλαδέμποροι βρήκαν την ευκαιρία να πλουτίσουν, παραπληροφορώντας παράλληλα το κοινό. Τα προηγούμενα είχαν ως αποτέλεσμα το σταδιακό παραγκωνισμό της μελέτης του φαινομένου των ΑΤΙΑ από το ελληνικό κοινό.

Στο Διαδίκτυο, οι ελάχιστες ελληνικές «ουφολογικές» ιστοσελίδες που έχουν καταφέρει να αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου αναλώνονται στην αναδημοσίευση νέων σχετικά με εμφανίσεις ΑΤΙΑ στην Ελλάδα και τον κόσμο (λείπουν δηλαδή ακόμα οι «πένες» που θα σχολιάσουν και θα αναλύσουν το όποιο γεγονός), ενώ ούτε λόγος για αποστολές και επιτόπιες έρευνες (με καταγραφή στοιχείων και συνεντεύξεων από αυτόπτες μάρτυρες για παράδειγμα) σε περιοχές εκδήλωσης περιστατικών που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.  Να σημειώσουμε πως η παλαιότερη -και συνάμα η πιο περιεκτική- ελληνική ιστοσελίδα που ασχολείται με το φαινόμενο των ΑΤΙΑ είναι το www.huforc.gr και το Hellenic UFO Reporting Center.

Παρ’ όλα αυτά, οι τελευταίες παγκόσμιες εξελίξεις στο εξωγήινο ζήτημα αλλά και η ταυτόχρονη αύξηση της καταγραφής θεάσεων ΑΤΙΑ στην Ελλάδα φαίνεται πως ξυπνούν και πάλι το ενδιαφέρον των συμπατριωτών μας για την ταυτότητα και προέλευση των αινιγματικών ιπτάμενων δίσκων…


| ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ |


Γιώργος Καρποδίνης

karpodinis

Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε τα σημαντικότερα περιστατικά εμφάνισης UFOs στην Ελλάδα;

Η χώρα μας βρίθει περιστατικών, αναφορών και αποδείξεων από αρχαιοτάτων χρόνων. Υπάρχουν καταπληκτικές αναφορές σε αρχαία κείμενα. Για Καβείρια Μυστήρια στην πορεία του Μ. Αλεξάνδρου, σε κείμενα του Πλάτωνα, του Λουκιανού κ.λπ. Πιο πρόσφατα, στην Αταλάντη το ‘91, στο Κιλκίς το ‘89, στην Κέρκυρα, στην Κω, στην Κρήτη, τι να πρωτοαναφέρω;

Ολα θα αποκαλύπτονται σιγά σιγά, μπήκαμε όντως στη νέα εποχή, έρχονται καινούργια πράγματα, οπότε το παραμύθι τελειώνει οσονούπω.

Για ποιο λόγο δεν έχετε αποφασίσει να συγκεντρώσετε το αρχείο και τις εμπειρίες σας σε κάποιο βιβλίο; Σκοπεύετε να το κάνετε στο μέλλον;

Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο σημαντικότερος είναι ο χρόνος. Θα το κάνω σίγουρα κάποια στιγμή γιατί είμαι απ’ τους ανθρώπους που πιστεύουν στη μετάδοση της εμπειρίας και της γνώσης, διότι η γνώση είναι δύναμη. Γι’ αυτό βάλλεται και η Παιδεία. Πουλάνε παραμύθια στα παιδιά, γι’ αυτό τα σπάνε. Καταλαβαίνουν ότι τα δουλεύουν!

Μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας και ενασχόλησης, τι άποψη έχετε σχηματίσει σχετικά με το εξωγήινο ζήτημα και την πιθανή παρουσία άλλων μορφών ζωής στον πλανήτη μας;

Ενα είναι σίγουρο, ότι δεν είμαστε μόνοι. Θα ήταν πολύ εγωκεντρικό να πίστευε κανείς ότι η ασημαντότητά του είναι πιο σημαντική από τη φύση και την εξέλιξη των πραγμάτων. Τα πράγματα λειτουργούν μόνα τους και εξελίσσονται. Η ανθρώπινη βλακεία πιστεύει ότι μπορεί να παρέμβει στην εξέλιξη. Η παρέμβαση των ανθρώπων όπου συμβαίνει βλέπετε ότι είναι καταστροφική, ό,τι υπάρχει από μόνο του το μολύνει και το καταστρέφει.

Για να ‘μαι πιο σαφής, το εξωγήινο ζήτημα όπως λέγεται τα τελευταία πενήντα χρόνια είναι πολύ σοβαρό και πραγματικό. Η δυσκολία είναι ακριβώς ότι άπτεται πολιτικών, κοινωνικών και θρησκευτικών ζητημάτων. Γι’ αυτό το πάνε σιγά σιγά. Αλλιώς γιατί σπαταλιούνται τόσα δισ. δολάρια τόσα χρόνια για έρευνες άλλων ζωών σε άλλους πλανήτες και προγράμματα και επιτροπές και έρευνες και τόνοι μελανιού και συγγράμματα και βιβλία και, και, και…

Θεωρείτε ότι έγιναν λάθη από ερευνητές της γενιάς σας που οδήγησαν στην πτώση του ενδιαφέροντος των Ελλήνων σχετικά με την έρευνα των UFOs (και όχι μόνο);

Σαφώς και έγιναν λάθη -μικρά και μεγάλα- από πολλούς. Από άλλους σκοπίμως. Από άλλους από άγνοια και έλλειψη αντίληψης τη στιγμή που έπρεπε. Πολλοί βρήκαν την πόρτα ανοιχτή και μπήκαν μέσα και ρήμαξαν τα πάντα, οι υπόλοιποι δεν αντέδρασαν ή δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν. Οι λόγοι πολλοί. Ο κυριότερος η εγωπάθεια. Οι περισσότεροι ξεχάσανε το «εμείς» και προβάλανε το «εγώ». Δεν καταλάβανε την εξέλιξη των πραγμάτων στο σύνολό τους. Θυσιάσανε τη συνέχεια του θέματος για πρόσκαιρη δημοσιότητα είτε από το βήμα τους είτε από τις εμφανίσεις τους στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Βέβαια έγινε μεγάλο καλό με τις εκπομπές, διότι έμαθε και άκουσε το πλατύ κοινό πράγματα πολλά και ενδιαφέροντα. Π.χ. εγώ κάνω ραδιόφωνο από το 1988 μ’ αυτή τη θεματολογία στον ιστορικό τότε Jeronymo Groovy. Μετέπειτα στη Δημοτική Ραδιοφωνία του Πειραιά, στο Κανάλι 1, με τίτλο εκπομπής «Αγνωστοι επισκέπτες». Εχουμε πει τα πάντα. Με καλεσμένους πάντοτε σημαντικούς φίλους επιστήμονες, ερευνητές, συγγραφείς κ.ά. Οταν όμως βγαίνεις στα Μέσα και δεν έχεις αρχή και τέλος στα λεγόμενά σου, καίγεσαι και κάνεις κακό και στους άλλους και στο χώρο.

Λόγω της εγωπάθειας και όχι μόνο, σήμερα σημαντικοί ερευνητές της γενιάς μου είναι στην άκρη. Λίγοι κινούνται ακόμη, είναι ενεργοί και επικοινωνούμε μεταξύ μας. Πιστεύω ότι στο κοντινό μέλλον θα συντονιστούμε ξανά. Εξάλλου υπάρχει κοινό που μας ακολουθεί και κυρίως μας εμπιστεύεται. Και βέβαια έχει μπει και μια νέα γενιά μέσα (η δική σας) και πρέπει μ’ αυτούς που ενδιαφέρονται να βρεθούμε να ανταλλάξουμε απόψεις, να πούμε τις εμπειρίες μας και εσείς να πάτε άλλο ένα βήμα μπροστά. Εξάλλου, τα επόμενα χρόνια θα είναι σημαντικά γύρω από αυτά τα θέματα κι εσείς θα έχετε λόγο.

Πώς αξιολογείτε σήμερα τη δραστηριότητα των Ελλήνων ερευνητών ΑΤΙΑ εντός και εκτός Διαδικτύου; Ποιες διαφορές εντοπίζετε σε σχέση με το παρελθόν;

Το Διαδίκτυο σήμερα είναι μεγάλο όπλο γνώσης και ενημέρωσης, είναι όμως και όπλο παραπληροφόρησης. Διότι ο όγκος πληροφορίας είναι χαοτικός. Θέλει προσοχή και εστίαση του καθενός στο θέμα που του αρέσει περισσότερο και η αφαιρετικότητα είναι χρήσιμη. Εγώ όμως είμαι της σχολής… του βουνού. Ναι στο Διαδίκτυο, ναι στο διάβασμα, ναι σε όλα τα αναγκαία. Αλλά άμα δεν πας στο χώρο της έρευνας επιτοπίως να πάρεις την όσμωση του περιβάλλοντος, της σπηλιάς, του αρχαιολογικού σημείου, της υπόγειας διαδρομής, του μυστηρίου, να έχεις μια εικόνα της εκεί πραγματικότητας…


Μάκης Ποδότας

podotas kasimatisΟ Μάκης Ποδότας (δεύτερος από αριστερά) και ο Γιώργος Κασιμάτης (τέταρτος από αριστερά) με μέλη του Κέντρου Αναζήτησης Πανεπιστημίου Αιγαίου (Κ.Α.Π.Α) το Νοέμβριο του 2003 στη Σάμο.

Ποια ήταν η μεθοδολογία που ακολουθήσατε στις έρευνες σας όταν ξεκινήσατε;

Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν τα μέσα που υπάρχουν σήμερα. Είχαμε στη διάθεσή μας πρωτόγονες μεθόδους έρευνας. Ξεκινούσαμε μαζεύοντας πληροφορίες και επισκεπτόμασταν το μέρος όπου είχε αναφερθεί το περιστατικό. Αν υπήρχε αυτόπτης μάρτυρας ή έστω κάποιος που να είχε να αναφέρει ενδείξεις, ή ακόμα αν εντοπίζαμε κάποια ίχνη, αισθανόμασταν τυχεροί. Γενικά η μεθοδολογία μας αφορούσε στην καταγραφή του φαινομένου, στη λήψη φωτογραφικού υλικού και στις σημειώσεις των δικών μας παρατηρήσεων. Κάποια περιστατικά σχετίζονταν με σπήλαια, οπότε αναγκαζόμασταν να διδαχθούμε αναρρίχηση και σπηλαιολογία. Και όλα αυτά για να καταφέρουμε να βγάλουμε μια άκρη και να καταλήξουμε σε κάποια εμπεριστατωμένα συμπεράσματα.

Εχετε συγγράψει ένα βιβλίο με τίτλο «UFO: Φάκελος Ελλάδα», ενώ είχατε εργαστεί πάνω στη δημιουργία χαρτών που απεικόνιζαν τους «αεροδιαδρόμους» εμφάνισης ΑΤΙΑ…

Το βιβλίο το εξέδωσα το 2000 και τους χάρτες τους έβγαλα τον πρώτο το 2004 και το δεύτερο το 2005. Το βιβλίο αποτελεί μια ολοκληρωμένη έρευνα πάνω στα γνωστότερα περιστατικά εμφανίσεων ΑΤΙΑ στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τους χάρτες, πρόκειται για έναν ελληνικό και έναν παγκόσμιο χάρτη στους οποίους έχω καταγράψει, χρησιμοποιώντας μια ειδική μέθοδο, τους αεροδιαδρόμους των UFOs πάνω από την Ελλάδα και στη συνέχεια πιο διευρυμένα πάνω από τον κόσμο.

Το ενδεχόμενο της έκδοσης ενός ακόμα πονήματος είναι κάτι που σκέφτεστε; Είναι ίσως μέσα στα μελλοντικά σας σχέδια;

Αυτό που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή είναι ότι αφορά στις απαγωγές και στις γεννήσεις εξωγήινων όντων στη Γη. Δεν έχει έρθει η στιγμή της δημοσίευσης, παρ’ όλα αυτά το υλικό υπάρχει ενώ και τα περιστατικά πολλαπλασιάζονται. Συν τοις άλλοις, τελευταία τα γεγονότα μάς δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μεγάλων αποκαλύψεων. Το ζήτημα με το οποίο έχω καταπιαστεί θα είναι σίγουρα κάτι μοναδικό, τουλάχιστον για τη χώρα μας.

Μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας και ενασχόλησης, τι άποψη έχετε σχηματίσει σχετικά με το εξωγήινο ζήτημα και την πιθανή παρουσία άλλων μορφών ζωής στον πλανήτη μας;

Ηταν πάντα εδώ και μάλιστα, σύμφωνα με κάποιους, ήταν και πριν από εμάς εδώ. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν επεκταθεί οι έρευνες με αποτέλεσμα να κάμπτεται η δυσπιστία του κόσμου σε αυτά τα ζητήματα. Το θέμα έχει κοινοποιηθεί παγκοσμίως, ενώ μέχρι και τα υπουργεία Aμύνης αρκετών χωρών παγκοσμίως έχουν ξεκινήσει να κάνουν ανακοινώσεις, να ανοίγουν φακέλους με μελέτες και περιστατικά. Μάλιστα, η Νέα Ζηλανδία πρόσφατα έκανε λόγο για προσγειώσεις άγνωστων αντικειμένων μέσα από τα οποία εξήλθαν άγνωστες οντότητες. Ταυτόχρονα έχουμε και τον ΟΗΕ που όρισε υπεύθυνη «πρέσβειρα» για τα εξωγήινα ζητήματα, ενώ εκατοντάδες είναι και οι φωτογραφίες και τα sites που αναφέρονται σε σκάφη που έρχονται προς τα εδώ.

Τη σημερινή δραστηριότητα των Ελλήνων ερευνητών πώς την αξιολογείτε;

Στην Ελλάδα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές σχετικά με τα θέματα αυτά. Δυστυχώς, όταν άρχισε να κοινοποιείται και να εξοικειώνεται το ευρύ κοινό, άρχισαν να διεισδύουν μέσα στο χώρο «περίεργοι» ερευνητές με αποτέλεσμα εμείς οι υπόλοιποι να αποτραβηχτούμε από τα μέσα ενημέρωσης για να μη δημιουργηθεί σύγχυση στον κόσμο. Βλέπαμε ότι αυτή η παρείσφρηση προκαλούσε ζημιά στο χώρο, οπότε κάναμε εμείς πίσω και ασχοληθήκαμε με τις προσωπικές μας έρευνες μακριά από τη δημοσιότητα. Προσπαθήσαμε επίσης να διοργανώσουμε ομάδες έρευνας σε όλη την Ελλάδα.


Γεράσιμος Καλογεράκης

kalogerakis

Εχετε συγγράψει πάρα πολλά βιβλία που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με παράξενα φαινόμενα στους ουρανούς. Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε με λίγα λόγια τα συμπεράσματα στα οποία έχετε καταλήξει;

Απλώς θα σας υπενθυμίσω μια πρόσφατη απόφαση του ΟΗΕ. Τον Σεπτέμβριο ο Οργανισμός όρισε πρέσβη επικοινωνίας με τους εξωγήινους επί μονίμου βάσεως, με ομόφωνη απόφαση όλων των κρατών. Δεν είναι δυνατόν να ορίζουν τέτοια θέση χωρίς να υπάρχει λόγος. Επιπλέον, είμαι μέλος της οργάνωσης για την Εξωπολιτική, η οποία έχει μέλη και στις 5 ηπείρους και ασχολείται με αυτό το αντικείμενο. Αφύσικο θα ήταν να λέμε πως δεν υπάρχουν εξωγήινοι.

Θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε απαντήσεις για το εξωγήινο ζήτημα στην Ιστορία και τη μυθολογία μας;

Δεν υπάρχει μυθολογία, πρόκειται για την απώτατη Ιστορία των Ελλήνων, η οποία ξεκινάει από τη Θεογονία του Ησιόδου. Οι θεοί που έλεγαν ήταν ουράνιες οντότητες που είχαν έρθει από άλλα αστρικά συστήματα και είχαν επαφή με τη βάση, που ήμασταν εμείς εδώ. Το να λέμε «δεν υπάρχουν εξωγήινοι» και να γελάμε ή να ειρωνευόμαστε όποιον μιλάει γι’ αυτό δείχνει απλώς άγνοια.

Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιου είδους σύνδεση της ιερής γεωμετρίας που χαρακτηρίζει τους αρχαιοελληνικούς ναούς με την εμφάνιση των ΑΤΙΑ στον ουρανό;

Το πιστεύω απόλυτα. Εχω βρεθεί με άλλους ανθρώπους σε αρχαίους ναούς και είχαμε εμπειρίες συναρπαστικές και γοητευτικότατες που μας δημιούργησαν την αίσθηση ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Δεν είμαστε εδώ κάτω μόνο για να δοκιμάζουν οι Αμερικανοί τα όπλα τους. Εχουμε κάποια ουράνια αποστολή, από την οποία όμως οι θρησκείες -σε αυτές καταλογίζω τη μεγαλύτερη ευθύνη- εξέτρεψαν τον άνθρωπο. Η σύνδεση της ιερής γεωμετρίας που χαρακτηρίζει τους αρχαιοελληνικούς ναούς με την εμφάνιση των ΑΤΙΑ στον ουρανό μπορεί να τεκμηριωθεί. Εχω συμπεριλάβει στα βιβλία μου σχετικό υλικό, ενώ στα χέρια μου έχω και φωτογραφίες που δεν έχουν εκδοθεί και τις οποίες πολλοί μου ζητούν εναγωνίως να δημοσιοποιήσω. Εχω πολλά στοιχεία τα οποία όμως δεν θέλω να βγάλω προς τα έξω. Πρόκειται για μια προσωπική αναζήτηση και δεν με ενδιαφέρει αν θα με πιστέψει κανείς.

Θεωρείτε ότι η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το εξωγήινο ζήτημα τους τελευταίους μήνες από επίσημους φορείς και επιστήμονες μπορεί να σημαίνει κάτι;

Φυσικά. Σημαίνει πως εσείς, η νέα γενιά, πρέπει να κοιτάξετε να ζήσετε τη ζωή σας όπως την ονειρευτήκατε γιατί εμείς οι μεγαλύτεροι φεύγουμε. Είμαι 70 ετών, συνεπώς ζω με… κάρτα 24ώρου παραμονής σε αυτό τον κόσμο! Λοιπόν, η κοινωνία που σας παραδώσαμε δεν έχει μέλλον και απορώ που δεν μας έχετε σφάξει ακόμα! Εμείς στα νιάτα μας μπορούσαμε να ονειρευόμαστε το μέλλον, εσείς όπως έχουν τα πράγματα δεν μπορείτε. Αυτό είναι κάτι εγκληματικό από μέρους μας, από μέρους της γενιάς που φεύγει. Επομένως θα πρέπει να κοιτάξουμε τα πράγματα κατάματα, να δούμε πού βρισκόμαστε και πού πρέπει να πάμε. Επίσης, πρέπει να θυμίσω ότι υπάρχει μια σημαντικότατη συμπαντική συγκυρία. Στις 21-12-2012 θα υπάρξει ευθυγράμμιση των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, κάτι που γίνεται κάθε 45.000 χρόνια, και ταυτόχρονα θα ευθυγραμμιστούμε με το κέντρο του γαλαξία μας. Είναι η αρχή του μεγάλου ενιαυτού που περιγράφει ο Πλάτωνας στον Πολιτικό του, στον οποίο, όπως αναφέρει, όταν θα φτάσουμε, θα αλλάξουν τα πάντα επάνω στη Γη.


| ΚΟΙΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ |


(1) Πότε ασχοληθήκατε για πρώτη φορά με το φαινόμενο των UFOs και ποιο γεγονός σάς οδήγησε εκεί;

Γιώργος Καρποδίνης: Ασχολήθηκα επισήμως και δημοσίως το 1983-84, όταν δημιούργησα τον ιστορικό πλέον ΣΕΣΕΠ (Σύλλογος Ερευνας Εξωγήινων Πολιτισμών), τον πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα για την έρευνα ανεξήγητων φαινομένων. Εγώ ενδιαφερόμουν για το ζήτημα από παιδί. Μ’ αρέσουν πολύ η Ιστορία και τα φιλολογικά ζητήματα. Υπήρξαν κάποιες εμπειρίες (που δεν θέλω να αναφερθώ) και είχα συναντήσεις με πολύ σημαντικά πρόσωπα στο παρελθόν που μου πιστοποιούσαν κατά καιρούς το σωστό ή λάθος των επιλογών ή αναζητήσεών μου.

Μάκης Ποδότας: Με το φαινόμενο άρχισα να ασχολούμαι σε ηλικία 15 χρόνων και η αφορμή ήταν μια εσωτερική παρόρμηση. Ηταν περισσότερο μια ανάγκη για αναζήτηση που με οδήγησε στο να αρχίσω να ψάχνω αυτά τα θέματα.

Γεράσιμος Καλογεράκης: Με το συγκεκριμένο φαινόμενο ασχολούμαι εδώ και περίπου 35 χρόνια, από την εποχή που ήμουν τελειόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το έναυσμα ήταν κάποια πράγματα που παρατηρούσα ο ίδιος στον ουρανό και μου φάνηκαν τελείως αφύσικα. Ετσι, άρχισα να διαβάζω διάφορα βιβλία σχετικά με αυτά τα θέματα. Ξεκίνησα με την περίπτωση του οράματος του Ιεζεκιήλ στη Βίβλο (σ.σ.: πολλοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για κλασική περίπτωση επαφής τρίτου τύπου) και από τότε ασχολούμαι μεθοδικά.

(2) Τι θυμάστε από την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα εκείνα τα χρόνια σχετικά με την έρευνα των ιπτάμενων δίσκων;

Γ. Καρποδίνης: Οι αναμνήσεις είναι πολλές και έντονες. Αποτελούν πλέον μια ρομαντική ιστορία στον ευρύτερο χώρο της αναζήτησης. Την περίοδο προ ΣΕΣΕΠ υπήρχε ο Γ. Μπαλάνος, ο μοναδικός τότε που έλεγε στις παρέες και ψέλλιζε δημοσίως περί άλλων μορφών ζωής. Αυτός ήταν η αιτία έμπνευσης πολλών μετέπειτα ερευνητών. Ο έτερος μοναχικός εκείνης της εποχής είναι ο Σωκράτης Αικατερινίδης, επίσης πρωτοπόρος στην έρευνα των ΑΤΙΑ στην Ελλάδα. Με μια παρέα φίλων του συγκεντρώνονταν στα σκαλιά του Αρχαιολογικού Μουσείου και αντάλλασσαν σκέψεις και απόψεις. Η παρέμβασή μου, λοιπόν, με τη δημιουργία του ΣΕΣΕΠ είχε στόχο να συγκεντρώσει όλους εκείνους τους ερευνητές και τις διάσπαρτες παρέες κάτω από μια ομπρέλα και τα πράγματα να μπορούν να λειτουργούν πιο σωστά και πιο σοβαρά. Αλλού πέτυχε το πείραμα σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλού απέτυχε παταγωδώς.

Μ. Ποδότας: Υπήρχαν ελάχιστες πληροφορίες, ήταν πολύ δύσκολο να ερευνήσουμε κάποια θέματα. Ετσι, αναγκαστικά ξεκινούσαμε αυτόβουλα, ως ομάδες, ψάχνοντας οτιδήποτε μας κινούσε το ενδιαφέρον, μέχρι που το 1969 γνωρίσαμε τον Γιώργο Μπαλάνο και συγκροτήσαμε κανονικές ομάδες ξεκινώντας ολοκληρωμένες έρευνες. Ειδικά στην αρχή ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να φτάσουμε σε αποτελέσματα και να ολοκληρώσουμε τις έρευνές μας καθώς δεν υπήρχε η στοιχειώδης πληροφόρηση. Μην ξεχνάτε ότι ήταν ένας τομέας που εκείνα τα χρόνια δεν ήταν διαδεδομένος στη χώρα μας. Δεν υπήρχε κόσμος να μας μιλήσει, ενώ το διαθέσιμο υλικό έρευνας σχετιζόταν με τα βιβλία που είχαμε στην κατοχή μας. Στα πρώτα χρόνια μόνο φίλοι και κάποιοι συγγενείς δέχονταν να μας μιλήσουν για κάτι παράξενο που τους είχε συμβεί. Ερχόμασταν αντιμέτωποι με μια εχθρικότητα και μια έντονη άρνηση. Πολλοί μας έβλεπαν ως περίεργους, άλλοι φοβούνταν ότι ήμασταν σατανιστές. Οπως καταλαβαίνετε, αυτή η δυσπιστία δυσχέραινε ακόμα περισσότερο το έργο μας.

Γ. Καλογεράκης: Εκείνη την περίοδο όσοι ασχολούμασταν ήμασταν δακτυλοδεικτούμενοι, μας έλεγαν ονειροπαρμένους και γραφικούς. Ηθελε λοιπόν πολλή δύναμη για να συνεχίσεις να ασχολείσαι.


| ΔΗΛΩΣΗ |


Γιώργος Κασσιμάτης: Η έρευνα περνάει κρίση

Η έρευνα στο χώρο των ΑΤΙΑ περνάει κρίση, διότι κανένα στοιχείο δεν προστίθεται στην επίγνωση του φαινομένου για να μας βοηθήσει να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται. Απλώς καταγράφουμε περιστατικά, όπως συμβαίνει τα τελευταία 50 – 60 χρόνια. Δεν υπάρχει καμία απολύτως εξέλιξη και βρισκόμαστε σε αδιέξοδο καθώς δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση στο φαινόμενο των ΑΤΙΑ ούτε από τις επίσημες αρχές ούτε από τους ιδιώτες ερευνητές.


| Ένα μήνυμα στους αναγνώστες |


Γ. Καρποδίνης: Κατ’ αρχήν θέλω να συγχαρώ τους υπεύθυνους της επανέκδοσης του περιοδικού «Φαινόμενα». Είναι σημαντικό ένα τέτοιο ένθετο σε μια μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα. Το κοινό ενδιαφέρεται δεόντως. Χρειάζεται σοβαρότητα που την έχετε και συνεχής ασχολία. Οχι στα φοβικά σύνδρομα που μας περνάνε – αυτοί φοβούνται τους «ψαγμένους» και θέλουνε βιομάζα. Επιτρέψτε μου να αφιερώσω τη συνέντευξή μας στους δασκάλους ερευνητές Σωκράτη Αικατερινίδη, Κώστα Γεωργανά και Γιάννη Φουράκη, που ήδη είναι σε παράλληλα σύμπαντα. Να ‘ναι καλά, τους ευχαριστώ, πήρα πολλά απ’ αυτούς.

Γ. Καλογεράκης: Αυτό που έχω να τους πω είναι πως πρέπει να ψάξουν μόνοι τους. Γιατί εγώ μπορώ να λέω ό,τι θέλω. Ομως, είναι άλλο πράγμα να διαβάζεις κάτι από εμένα ή τον οποιονδήποτε και άλλο να βιώνεις ο ίδιος το γεγονός.

Μάκης Ποδότας: Αρχικά θα ήθελα να πω ότι το περιοδικό είναι πάρα πολύ καλό, ενώ όσοι το στελεχώνουν είναι γνώστες του αντικειμένου. Κάποιοι από αυτούς είναι και καθιερωμένοι στο χώρο, ενώ γνωρίζομαι προσωπικά εδώ και χρόνια με ορισμένους από αυτούς. Θα ήθελα να συνεχιστεί πάση θυσία η καλή δουλειά που γίνεται. Και σαν κατακλείδα στο μήνυμα, ευελπιστώ τα μέσα ενημέρωσης γενικότερα να αφυπνιστούν και να μπουν στο «παιχνίδι» της παγκόσμιας ειδησεογραφίας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν αλλάξει τα πάντα γύρω τους και σταδιακά αλλάζουν κι άλλα. Είναι κρίμα οι αλλαγές και οι εξελίξεις να μας προσπερνούν, είτε γιατί δεν γίνονται αντιληπτές από τους δημοσιογράφους μας είτε γιατί εσκεμμένα τις αγνοούν. Υπάρχει έντονος αναβρασμός και πυρετός πάνω σε αυτά τα θέματα αυτή την περίοδο και πιστεύω πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε συναρπαστικές νέες αποκαλύψεις.


Σημείωση: Η έρευνα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο εβδομαδιαίο περιοδικό “Φαινόμενα” του Ελεύθερου Τύπου. Πολύτιμη βοήθεια στη διαδικασία των συνεντεύξεων προσέφεραν οι Στέλιος Φωκάς και Θεανώ Καρούτα.