Home » Μελέτες, Παραψυχολογία (Παραφυσικό και Επιστήμη)
Μελέτες Παραψυχολογία (Παραφυσικό και Επιστήμη)

Μεταφυσική Ανασκόπηση 2011

metafysiki_anaskopisi_2011

Μεταφυσική Ανασκόπηση 2011

Το 2011 ήταν μια ακόμα πιο δύσκολη για εμάς τους Έλληνες χρονιά. Για την χρυσή εποχή της «Εψιλονολογίας» βέβαια (1998-2004), υποτίθεται πως θα ήταν ένα έτος στο οποίο οι «Έψιλον» θα… επέστρεφαν και θα καθιστούσαν τη χώρα μας κυρίαρχη στον πλανήτη. Υπάρχουν άλλωστε και σχετικοί τίτλοι βιβλίων που ανέφεραν το 2011 ως έτος ορόσημο για τον λαό μας. Όντως επρόκειτο για ένα έτος ορόσημο, σίγουρα όμως με την αρνητική έννοια του όρου, μιας και η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα έχει χτυπήσει κόκκινο…

Η ιστορικότερη στήλη της Κοινότητας του Μεταφυσικού (δημοσιεύεται ανελλιπώς από το 2003), η «Μεταφυσική Ανασκόπηση» της χρονιάς που φεύγει, είναι και φέτος εδώ για να καταγράψει όλα όσα συνέβησαν το 2011 στους κόλπους του διαδικτυακού αυτού οργανισμού, που από τον Ιανουάριο του 2002 ωριμάζει και εξελίσσεται εντός και εκτός διαδικτύου.

Στους ρυθμούς της MetaCon

Ήταν πολλά και ενδιαφέροντα αυτά που συνέβησαν το 2011 και που αφορούν τα μέλη της Κοινότητάς μας… Δίχως αμφιβολία όμως, την παράσταση «έκλεψαν» οι προετοιμασίες για το μεγάλο event εν όψει της συμπλήρωσης των 10 ετών από τη δημιουργία του Metafysiko.gr τον Ιανουάριο του 2012. Είναι αλήθεια πως η ιδέα για τη διοργάνωσης μιας τέτοιας μεγάλης εκδήλωσης γεννήθηκε αρκετά χρόνια πριν, αμέσως μετά από τις εκδηλώσεις που κάναμε για τα 5 χρόνια metafysiko.gr την Άνοιξη του 2007.

Τελικώς καταλήξαμε στη διοργάνωση της MetaCon 2012, μιας εντελώς πρωτότυπης ημερίδας εναλλακτικής αναζήτησης με πολλούς αξιόλογους Έλληνες ομιλητές (ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, ερευνητές), που πρόκειται να λάβει χώρα στις 28 Ιανουαρίου του 2011 στην Αθήνα και να γράψει ιστορία!

Καινοτόμες καλύψεις γεγονότων

Εδώ και 10 χρόνια καταβάλλουμε προσπάθειες να προσφέρουμε στους φίλους και επισκέπτες μας όσο το δυνατόν πιο πρωτοπόρες υπηρεσίες. Η παράδοση αυτών των «μεταφυσικών καινοτομιών» συνεχίστηκε και φέτος μέσω της κάλυψης δύο πολύ σημαντικών γεγονότων.

Το πρώτο δεν ήταν άλλο από την ζωντανή κάλυψη της μεγάλης εκδήλωσης για τη Διάσωση του Βωμού των 12 Θεών στις 13 Μαρτίου. Χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά το πρόγραμμα Cover it live (το χρησιμοποιούν εδώ και μερικά χρόνια ιστοσελίδες αθλητικού περιεχομένου) το οποίο και μας επέτρεψε να κάνουμε σχόλια, να στέλνουμε φωτογραφίες και βίντεο σε πραγματικό χρόνο από το Μοναστηράκι της Αθήνας. Εκατοντάδες ήταν οι χρήστες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο που, μέσω του metafysiko.gr συνδέθηκαν εκείνο το μεσημέρι με την αρχαία αγορά των Αθηνών.

Το δεύτερο γεγονός είχε να κάνει με την μετάδοση πληροφοριών και εικόνων (πάντα σε πραγματικό χρόνο) από το επιστημονικό συνέδριο για την Ατλαντίδα που έλαβε χώρα το διήμερο 25-26 Ιουνίου στο νησί της Σαντορίνης. Και εδώ υπήρξε τεχνολογική καινοτομία, μιας και η ενημέρωση γινόταν μέσω λογαριασμού twitter!

Και στις δύο περιπτώσεις ανταποκριτής της Κοινότητας του Μεταφυσικού ήταν το μέλος της ομάδας Gateway, Μηνάς Παπαγεωργίου, ενώ στην περίπτωση της εκδήλωσης της 13ης Μαρτίου, χρέη υπεύθυνου της αίθουσας… σύνταξης είχε ο συντονιστής του Φόρουμ και διαχειριστής του weirdnews.gr, Δημήτρης Αναστασίου.

Βραβεύσεις Μέλους της Κοινότητας από την Παγκόσμια Παραψυχολογική Κοινότητα
Το τέλος του 2011 έφερε και δύο αναπάντεχα θετικά νέα για το μέλος της Ομάδας Gateway, Νικόλαο Κουμαρτζή.
Μετά τη βράβευση του το 2010 με το Robert R Coly Prize από τον διεθνή οργανισμό Parapsychology Foundation, η συνεισφορά του στην παγκόσμια παραψυχολογική κοινότητα επιβραβεύτηκε για ακόμα μία χρονιά από δύο διαφορετικές αυτή τη φορά διεθνείς κοινότητες!
Έτσι, ο οργανισμός Parapsychology Foundation (ιδρύθηκε το 1951, με έδρα τη Νέα Υόρκη) βράβευσε εκ νέου το μέλος μας Ν. Κουμαρτζή, αυτή τη φορά με μία ετήσια ιστορική υποτροφία, την Eileen J. Garrett Scholarship (για περισσότερα δείτε εδώ: http://www.parapsychology.org/dynamic/040202.html). Και λέμε ιστορική, γιατί από το 1984 που ξεκίνησε η εν λόγω υποτροφία, δόθηκε σε ορισμένα σημαντικά πλέον ονόματα της παγκόσμιας παραψυχολογικής κοινότητας όπως οι Nancy L. Zingrone, Etzel Cardeña, Nicola Jane Holt κ.ά.
Επιπλέον, ο επίσης διεθνής οργανισμός Parapsychological Association (κοινότητα επιστημόνων και ακαδημαϊκών που ενδιαφέρονται για το πεδίο, για περισσότερα δείτε εδώ: http://www.parapsych.org/home.aspx) επέλεξε τον Νικόλαο Κουμαρτζή για τη θέση του Αrt Director της για το έτος 2012. Το τελευταίο αποτελεί και έμμεση “βράβευση” της Κοινότητας του Μεταφυσικού, μιας και δεν είναι λίγο ο επί χρόνια Αrt Director της κοινότητας μας να επιλέγεται για την ίδια θέση από έναν οργανισμό που ιδρύθηκε το 1957 και που από το 1969 έως σήμερα αποτελεί μέλος του American Association for the Advancement of Science (AAAS).
Για τις δύο αυτές βραβεύσεις θα έχετε περισσότερα νέα σύντομα, μαζί με επιπλέον ενημερωτικό υλικό που ετοιμάζεται αυτό τον καιρό.

Επιστροφή στα ερτζιανά

Το 2011 ήταν το έτος της επαναφοράς της Κοινότητας του Μεταφυσικού στα FM του Ραδιοφώνου. Η επιστροφή της θρυλικής «Αστρικής Πύλης», της εκπομπής των μελών της ομάδας του Κέντρου Αναζήτησης Πανεπιστημίου Αιγαίου (2003-2007), μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Atlantis 105,2, ανακοινώθηκε στις αρχές του Νοέμβρη και προκάλεσε ενθουσιασμό σε αρκετούς εκατοντάδες παλιούς και νέους ακροατές. Οι παραγωγοί της Αστρικής Πύλης, Μηνάς Παπαγεωργίου και Ανδρέας Πανουτσόπουλος, έχουν μέχρι στιγμής οργανώσει και «βγάλει στον αέρα» 7 δίωρες εκπομπές, τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε μέσα από το αρχείο της ιστοσελίδας  www.stargatefm.gr. Η εκπομπή -που μεταδίδεται κάθε Δευτέρα 10-12 το βράδυ- απέκτησε και δικό της λογαριασμό στο facebook.

Τα νέα βιβλία των μελών μας

Από το 2007 και εξής, μέλη της Κοινότητας του Μεταφυσικού παρουσιάζουν κάθε χρόνο στο ελληνικό τουλάχιστον ένα νέο βιβλίο έρευνας. Ούτε αυτή η παράδοση δεν έσπασε φέτος!

Τον Μάϊο, το μέλος της ομάδας Gateway και συντονιστής της ομάδας Πυθέας, Μίλτος Τσαπόγας, παρουσίασε το  βιβλίο του «Παράξενος Ταξιδιώτης: Άγνωστη Πελοπόννησος» από τις εκδόσεις Οξύ. Για την προώθησή του μάλιστα διοργανώθηκαν δύο πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις με τη συμμετοχή μελών της Κοινότητας όπως οι Νικόλαος Κουμαρτζής, Γιώργος Αδαμόπουλος, Δημήτρης Αναστασίου, Μηνάς Παπαγεωργίου και Γιώργος Ιωαννίδης. Η μία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στα τέλη Μαϊου και η άλλη στην έκθεση Βιβλίου του Ζαππείου στις αρχές Ιουνίου.

Τον Ιούνιο ανακοινώθηκε η κυκλοφορία ακόμα δύο έργων μελών της ομάδας Gateway από τις εκδόσεις iWrite. Επρόκειτο για τη μελέτη «Η Λευκή Βίβλος της Παραψυχολογίας» του Νικόλαου Κουμαρτζή και τη συλλογή 30 δημοσιογραφικών κειμένων για την εναλλακτική επικαιρότητα, «Δούρειος Ίππος», του Μηνά Παπαγεωργίου.

Τέλος, τον Οκτώβριο, ανακοινώθηκε η κυκλοφορία (για πρώτη φορά στα ελληνικά) του βιβλίου του οραματιστή Jaque Fresco με τίτλο «Ότι αξίζει δεν κοστίζει» (εκδ. iWrite). Τη μετάφραση του σημαντικότατου αυτού πονήματος του ιδρυτή του Venus Project, ανέλαβε το μέλος της ομάδας Gateway και συντονίστρια της ομάδας FantasyGate, Ράνια Ιωάννου.

Συνεργασίες με περιοδικά

Δεν προέκυψε νέα συνεργασία με κάποιο έντυπο του χώρου μέσα στο 2011. Έτσι η κατάσταση διατηρήθηκε ως είχε, με το εβδομαδιαίο περιοδικό του Ελεύθερου Τύπου, τα «Φαινόμενα» αλλά και το μηνιαίο περιοδικό των εκδόσεων Έσοπτρον, το «Hellenic Nexus» να φιλοξενούν καταχωρήσεις της Κοινότητας του Μεταφυσικού. Τα εξώφυλλα και τα περιεχόμενα των δύο περιοδικών προβάλλονται αντίστοιχα στην κεντρική σελίδα του metafysiko.gr.

Η Πυθέας για τα 10 χρόνια

Αν και η ιστοσελίδα της παρέμεινε ανενεργή και το 2011 (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα την δούμε ανανεωμένη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους), η εξερευνητική ομάδα Πυθέας συμμετείχε όπως ακριβώς έπρεπε στα προεόρτια της MetaCon. Έτσι στις 22-23 Οκτώβρη, μια 9μελής αποστολή μελών και φίλων της Κοινότητας, επισκέφτηκαν τον Όλυμπο και το γνωστό πλέον (από τις δύο προηγούμενες επισκέψεις μας εκεί) καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» στα 2100 m. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, πέντε από τους εξερευνητές μας κατάφεραν να προσεγγίσουν το πρωινό της 23ης Οκτωβρίου την κορυφή «Σκάλα» σε υψόμετρο 2.816 m. Η συμμετοχή των μελών της νέας και δραστήριας ομάδας W Researching, επέτρεψε την οπτικοποίηση του ταξιδιού μας, έτσι προέκυψε ένα ειδικά επεξεργασμένο 19λεπτο video που ανέβηκε στην υπηρεσία Meta TV του metafysiko.gr

10.000+

Το φράγμα των 10.000 μελών έσπασε τον Γενάρη το Φόρουμ του Μεταφυσικού, κλείνοντας τελικά τη χρονιά με 11.263 μέλη. Παρά τη «ζημιά» που φαίνεται να έχουν υποστεί παγκοσμίως οι ηλεκτρονικές αγορές συζητήσεων, λόγω της ανάπτυξης και διάδοσης των Κοινωνικών Δικτύων (βλ. facebook και twitter), οι συζητήσεις κυμάνθηκαν σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα και η βάση δεδομένων του Φόρουμ μεγάλωσε κι άλλο.

Έτσι στα τέλη του 2011, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί ανάμεσα σε 5.468 νήματα συζητήσεων, τα οποία με τη σειρά τους «φιλοξενούν» περίπου 86.500 μηνύματα σχετικά με όλα όσα θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τον εναλλακτικό αναζητητή.

Κοινότητα και Social Networks

«Νοημοσύνη είναι η ικανότητα ενός οργανισμού να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες». Αυτό το moto του δημοφιλούς αστροφυσικού Stephen Hawking βρίσκεται πάντα στο μυαλό μας. Η «διείσδυση» της Κοινότητας στα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα συνεχίστηκε και το 2011. Ο ειδικός λογαριασμός μας στο facebook έχει φτάσει πλέον τους 3750 φίλους, ενώ τον Νοέμβριο ανακοινώθηκε και η δημιουργία λογαριασμού στο twitter!

Χαρτογραφώντας τον Έλληνα αναζητητή

Στις 30 Δεκεμβρίου ανακοινώσαμε και την τελευταία από τις εκπλήξεις μας ενόψει των εορτασμών της MetaCon. Αυτή δεν ήταν άλλη από τη διενέργεια μιας μεγάλης και σοβαρής διαδικτυακής έρευνας (με τη μορφή ερωτηματολογίου) σχετικά με τις Παράξενες Εμπειρίες των Ελλήνων, η οποία και ουσιαστικά θα χαρτογραφήσει το προφίλ του εναλλακτικού αναζητητή στη χώρα μας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα ανακοινωθούν στην ημερίδα MetaCon αλλά και μέσα από το metafysiko.gr μετά τις 28 Ιανουαρίου. Ελάχιστες ώρες πριν τον ερχομό του 2012 (ουσιαστικά μέσα σε περίπου 24 ώρες), γύρω στους 400 φίλους έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας συμμετέχοντας στην ανώνυμη αυτή έρευνα. Ευελπιστούμε ο αριθμός να μεγαλώσει κι άλλο.

Η Κοινότητα με αριθμούς το 2011

Ως γνωστόν ο μεγάλος αριθμός των επισκεπτών μιας ιστοσελίδας δεν συμβαδίζει απαραίτητα με την ποιότητα του υλικού που αυτή φιλοξενεί. Παρ’ όλα αυτά και θέλοντας να πιστεύουμε ότι τα εκατοντάδες κείμενα, συνεντεύξεις και απόψεις που μπορεί να συναντήσει κανείς στο metafysiko.gr είναι όντως ποιοτικά, οφείλουμε να είμαστε ευχαριστημένοι από τη νέα αύξηση που παρουσίασε η κίνηση στο site τη χρονιά που φεύγει (βασιζόμενοι στα στατιστικά της google analytics).

Έτσι οι μοναδικοί χρήστες που πέρασαν το κατώφλι της «ναυαρχίδας» των ιστοσελίδων της Κοινότητας του Μεταφυσικού (το metafysiko.gr) έφτασαν τους 631.500, ενώ τα «χτυπήματα» που δέχτηκε ανήλθαν περίπου στα 2.075.000! Φυσικά δεν υπολογίζονται οι επισκέψεις στην ιστοσελίδα της Πυθέας (www.explorers.gr), της FantasyGate (www.fantasmagoria.gr), της International Gateway (www.metafysiko.org), αλλά και στα εξειδικευμένα blogs του Meta-Δικτύου (http://meta-diktio.blogspot.com).

Ένα έτος-σταθμός;

Δεν γνωρίζουμε αν το πολυαναμενόμενο έτος 2012 θα αποτελέσει όντως (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) μια χρονιά σταθμό για την ανθρωπότητα. Το σίγουρο είναι ότι για τα μέλη της Κοινότητας του Μεταφυσικού, το 2012 είναι όντως μια χρονιά ορόσημο.

Εκείνο το κανάλι που δημιουργήθηκε στο πρόγραμμα συζητήσεων mIRC το βράδυ της 19ης Ιανουαρίου του 2002 και που φιλοξένησε πολύωρες, υψηλού επιπέδου παράξενες συζητήσεις για τους επόμενους μήνες, έμελλε τελικά να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια στην –καθαρά αντικειμενικά- πιο δραστήρια και επιτυχημένη εναλλακτική διαδικτυακή (και όχι μόνο) κοινότητα στην Ελλάδα. Χρόνια μας πολλά λοιπόν!

Μέσα από αυτό το κείμενο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν ουσιαστικά την προσπάθεια αυτή να εξελιχθεί και να προοδεύσει όλα αυτά τα χρόνια. Να ευχαριστήσουμε βέβαια και εκείνους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έβαλαν κατά καιρούς εμπόδια στο έργο μας, μιας και από τις δύσκολες καταστάσεις βγαίνεις πάντα πιο δυνατός!

Το «Πειρατικό» της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού
σας εύχεται και φέτος, καλή χρονιά!

Για την ομάδα Gateway,
Χάρης Θώμος, Ράνια Ιωάννου, Νικόλαος Κουμαρτζής, Μηνάς Παπαγεωργίου & Μιλτιάδης Τσαπόγας