Home » από Μέλος Gateway Team, Μελέτες, Παραψυχολογία (Παραφυσικό και Επιστήμη)
από Μέλος Gateway Team Μελέτες Παραψυχολογία (Παραφυσικό και Επιστήμη)

Βοηθήστε να Επιστρέψουν τα Ημερολόγια του Άγγελου Τανάγρα στην Ελλάδα!

Ανακοινώνεται σήμερα η επίσημη έναρξη ενός μεγάλου project που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Κοινότητας του Μεταφυσικού, κεντρικός μοχλός του οποίου είναι η δουλειά του συντονιστικού μέλους της κοινότητας και υπ. Διδάκτορα του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε. (Α.Π.Θ.), Νικόλαου Κουμαρτζή.

Προσπαθούμε να επαναπατρίσουμε (στο Ίδρυμα Μπενάκη συγκεκριμένα) τα ημερολόγια του μεγάλου Έλληνα Παραψυχολόγου, λογοτέχνη και αρχιάτρου του Πολεμικού Ναυτικού, Άγγελου Τανάγρα. Μια “μάχη” που πρόκειται να δοθεί μέσα από διάφορες κινήσεις που ετοιμάζουμε για το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από τη διάδοση της ιστοσελίδας του project TheTanagrasProject, αλλά και μιας ειδικής στήλης που ξεκινά από αυτό το Σάββατο στα “Φαινόμενα” του Ελεύθερου Τύπου.

Καλοτάξιδο και αυτό το όνειρό μας…

 
ο στόχος

Ο στόχος του TheTanagrasProject είναι απλός: να ανακαλυφθεί, να μελετηθεί στο σύνολο του και να παρουσιαστεί με σύγχρονο τρόπο όλο το αρχειακό υλικό και τα ντοκουμέντα σχετικά με την ιστορία των επιστημονικών ψυχικών ερευνών στην Ελλάδα, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τον Άγγελο Τανάγρα και την Ελληνική Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών (Ψυχοφυσιολογική Εταιρεία).
Απώτερος στόχος είναι να ανακαλύψει ο σύγχρονος Έλληνας το συναρπαστικό αυτό κομμάτι της ιστορίας του, αλλά και να βρεθεί ο κατάλληλος φορέας για να επαναπατριστούν τα ημερολόγια του Άγγελου Τανάγρα!

τα ντοκουμέντα

Το σχετικό αρχειακό υλικό από την εποχή αυτή φυλάσσεται σήμερα εκτός Ελλάδας, με το σημαντικότερο μέρος του να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του Parapsychology Foundation (Η.Π.Α.) και το αρχείο του Institut Metapsychique International (Γαλλία). Επιπλέον, έχουν συλλεχθεί και συλλέγονται τεύχη του εντύπου “Ψυχικαί Ερεύναι” της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών.
Ήδη, αντίγραφα μεγάλου μέρους του αρχειακού υλικού βρίσκονται στη διάθεση του TheTanagrasProject προς περαιτέρω έρευνα και παρουσίαση στο ελληνικό και διεθνές κοινό.

η εξιστόρηση

Η ιστορία των επιστημονικών ψυχικών ερευνών στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει να ξετυλίγεται. Το TheTanagrasProject βρίσκεται πίσω από την κυκλοφορία ενός σχετικού βιβλίου, σειράς άρθρων στον ελληνικό τύπο, paper σε διεθνές journal παραψυχολογίας, καθώς και του πρώτου σχετικού ντοκιμαντέρ (με δύο προβολές σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει με πανελλαδικής εμβέλειας εφημερίδα!).
Ενημερωθείτε περαιτέρω στο section “τρέχοντα projects” της ιστοσελίδας TheTanagrasProject.

 


 

βοηθήστε και εσείς
να επιστρέψουν τα ημερολόγια στην Ελλάδα

Επισκεφθείτε το ειδικό section της ιστοσελίδας TheTanagrasProject για να υπογράψτε το Online Petition για την επιστροφή των ημερολογίων, διαδώστε την προσπάθεια στο διαδίκτυο, επικοινωνήστε με τον κατάλληλο φορέα για τον επαναπατρισμό των ημερολογίων του Άγγελου Τανάγρα μέσω email, τηλεφώνου ή σχετικής επιστολής.

Γιατί το Ίδρυμα Μπενάκη;

Ο Άγγελος Τανάγρας και η Ελληνική Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών στηρίχθηκαν οικονομικά και ηθικά για σειρά ετών από την Αλεξάνδρα Χωρέμη-Μπενάκη, της οικογενείας Μπενάκη. Το Ίδρυμα Μπενάκη αποτελεί πολιτιστική παρακαταθήκη της οικογενείας προς όφελος του ελληνικού λαού και μία σταθερή αξία στον χώρο του πολιτισμού. Η θέση των ημερολογίων του Άγγελου Τανάγρα είναι στο εν λόγω ίδρυμα, όπου θα μπορέσουν και να προστατευθούν στο Τμήμα Ιστορικών Αρχείων, αλλά και προβληθούν μέσω μίας μόνιμης ή εποχιακής έκθεσης (υπάρχει εξαιρετικό σπάνιο φωτογραφικό υλικό) που θα προσελκύσει χιλιάδες Έλληνες και τουρίστες.

 


 

Ποιος ήταν ο Άγγελος Τανάγρας; (εν συντομία)

Το πραγματικό όνομα του Άγγελου Τανάγρα ήταν “Άγγελος Ευαγγελίδης”. Γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1877 στην Αθήνα, όπου σπούδασε Ιατρική και κατόπιν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Γερμανία.

Το 1897 κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό λαμβάνοντας μέρος μεταξύ άλλων στον Ελληνοτουρκικό και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ όταν αποστρατεύτηκε κατείχε το βαθμό του γενικού αρχιάτρου. Παράλληλα, διέπρεψε ως λογοτέχνης με έργα του να μεταφράζονται στα Γαλλικά και τα Γερμανικά, ενώ σχεδόν κάθε διήγημά του χαρακτηριζόταν από την ύπαρξη πολυποίκιλων μυστικιστικών νοημάτων.

Έπειτα από αρκετά χρόνια ενασχόλησης με τις ψυχικές έρευνες, το 1923 ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών (Ε.Ε.Ψ.Ε.). Σύντομα, η Ε.Ε.Ψ.Ε. αναγνωρίστηκε επίσημα από τη Βρετανική Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών (B.S.P.R.), ενώ ο ίδιος αναγορεύθηκε σε επίτιμο μέλος της τελευταίας (1930).
Στις τάξεις της η Ε.Ε.Ψ.Ε. συγκέντρωσε όλη την αφρόκρεμα της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, ενώ βρήκε άμεσα χορηγό στο πρόσωπο της Αλεξάνδρας Χωρέμη – Μπενάκη (της γνωστής οικογενείας).
Ανάμεσα στα μέλη της υπήρχαν σημαντικές προσωπικότητες της εποχής όπως ο Π. Νιρβάνας (αρχίατρος της Ναυτικής Ακαδημίας), ο Α. Φιλαδελφεύς (έφορος αρχαιοτήτων), ο K. Καλυβίτης (διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας) κ.ά.
Οι δραστηριότητές του όλα αυτά τα χρόνια, έως και το θάνατό του, ήταν πολύπλευρες. Από το 1925 εξέδιδε το επίσημο περιοδικό της εταιρίας Ψυχικαί Έρευναι, με επιστημονικά άρθρα και ανταποκρίσεις από συνέδρια και εκδηλώσεις ψυχικών ερευνών.
Το 1928 άρχισε να πραγματοποιεί πειράματα «τηλεπάθειας μακράς αποστάσεως» μεταξύ Αθήνας, Λονδίνου και Παρισιού, στα πλαίσια αντίστοιχων πειραμάτων του καθηγητή νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, δρ. Καζαμάλι.
Η σημαντικότερη συμβολή του ήταν η διατύπωση της θεωρίας της ψυχοβολίας. Με αυτήν προσπάθησε να εξηγήσει επιστημονικά την πρόβλεψη του μέλλοντος, στηριζόμενος στο φαινόμενο της τηλεκίνησης. Προς υποστήριξη της θεωρίας του μάλιστα εξέδωσε στα Γερμανικά την εργασία Zeitschrift für Parapsyhologie και στα Γαλλικά τη Le Destin et la Chance au Jour de l’Explication Psychobolique.