Home » από Μέλος Gateway Team, Άρθρα Επικαιρότητας, Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα
από Μέλος Gateway Team Τελευταία Νέα - Επικαιρότητα

Συνεργασία με τα ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

80

Τον Μάιο του 2002, τρεις περίπου μήνες μετά την ίδρυση της ομάδας Gateway και του metafysiko.cjb.net που βρισκόταν εκείνη την περίοδο σε λειτουργία, καταφέραμε να έχουμε την πρώτη μας εξωδιαδικτυακή αναφορά.
Ήταν το 5ο τεύχος του περιοδικού ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ του Ελεύθερου Τύπου, που στην στήλη του “Παράδοξα on line” έκανε αναφορά -ανάμεσα στα τότε “μεγαθήρια” του χώρου- και σε μια νέα, ελπιδοφόρα με αξιόλογη παρουσία προσπάθεια, αυτήν την ομάδας Gateway!
7 περίπου χρόνια μετά, το metafysiko.cjb.net έχει εξελιχθεί στην Ελληνική Κοινότητα του Μεταφυσικού, που με 4 ιστοσελίδες (metafysiko.gr, metafysiko.org, explorers.gr, metafysiko.gr/fantasygate) και πλούσια ενδο- και εξω- διαδικτυακή δράση έχει ένα σημαντικό έργο ως παρακαταθήκη.
Αντίστοιχα και τα ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, που σταμάτησαν την επιτυχημένη λειτουργία τους στο 81ο τεύχος, έχουν ήδη επιστρέψει δυναμικά με νέο σχεδιασμό και νέες ιδέες από τις 19 Μαρτίου.
Με τον διευθυντή του εντύπου, τον Απόστολο Αντωνάκη, μας συνδέει χρόνια φιλία και έννοιες όπως ο σεβασμός και η εκτίμηση είναι αμοιβαίες. Αποτελεί λοιπόν μεγάλη μας χαρά να ανακοινώσουμε στους φίλους μας την έναρξη της συνεργασίας της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού με το περιοδικό ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ που κυκλοφορεί κάθε δεύτερη Πέμπτη με την Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος! ΚΑΙ στα ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ λοιπόν θα είναι δυνατή από εδώ και στο εξής η αρθογραφία οποιουδήποτε μέλους της Κοινότητάς μας. Το εξώφυλλο και τα περιεχόμενα του περιοδικού θα προβάλλονται στο ειδικό thread του φόρουμ αρκετές ημέρες πριν από την κυκλοφορία του εντύπου. Υπάρχουν ορισμένες ακόμα σκέψεις και ιδέες προς υλοποίηση στις οποίες και θα καταλήξουμε στο άμεσο μέλλον.
Ο Solon Aimonas Eautou σχεδίασε μια νέα εξαιρετική αφίσα της Κοινότητας, η οποία και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα εμπεριέχεται από το τεύχος της 16/4 σε κάθε τεύχος του ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ (και που ήδη κοσμεί το group της Κοινότητάς μας στο facebook)!

Kατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στα γραφεία του Ελεύθερου Τύπου στο Μαρούσι, το μέλος της ομάδας Gateway Μηνάς Παπαγεωργίου (aka Beetlejuice), είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον διευθυντή του επιτυχημένου εντύπου κ. Απόστολο Αντωνάκη. Αυτή την mini συνέντευξη του κ. Αντωνάκη παραθέτουμε παρακάτω…

Συνέντευξη με τον δημοσιογράφο και διευθυντή του περιοδικού ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, κ. Απόστολο Αντωνάκη

1. Αγαπητέ κ. Αντωνάκη, από τις 19 Μαρτίου του 2009, το ιστορικό περιοδικό ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ κυκλοφορεί και πάλι κάθε Πέμπτη μαζί με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν εσάς και την εφημερίδα στην επανέκδοσή τους;
Κατ’αρχήν θα ήθελα να εκφράσω την βαθύτατη εκτίμησή μου για την συλλογική προσπάθειά σας στον τομέα της έρευνας του αγνώστου. Ο διαδικτυακός τόπος metafysiko.gr κοσμεί με την ευπρεπή παρουσία του τον ευρύ χώρο της αναζήτησης , τον οποίο συνεχώς εμπλουτίζετε με σπουδαία στοιχεία. Χαίρομαι δε ειλικρινά επειδή προσωπικά σας γνώρισα στο ξεκίνημα της προσπάθειάς σας την οποία τότε προσπάθησα να στηρίξω με τα πρωτοεμφανιζόμενα ΄΄ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ΄΄, πριν από 8 περίπου χρόνια. Σας πίστεψα ως ΄΄ανήσυχα πνεύματα΄΄ κι εσείς δικαιώσατε με τον καλύτερο τρόπο τις προβλέψεις μου για την επιτυχή πορεία σας.
΄Οσον αφορά στην επανέκδοση των ΄΄Φαινομένων΄΄ που επανακυκλοφόρησαν την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009 με δεκαπενθήμερη περιοδικότητα (κυκλοφορούν κάθε δεύτερη Πέμπτη), αυτό αποτελεί μία συλλογική απόφαση της Διοίκησης και Διεύθυνσης του ΕΤ σε δική μου εισήγηση. Απαιτήθηκε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να ωριμάσει η σκέψη για την επανέκδοση του ενθέτου περιοδικού. ΄Αλλωστε – συγκριτικά με το παρελθόν – πρόκειται για μία επιμελημένη και δαπανηρή έκδοση η οποία είναι ταυτισμένη με τα μηνύματα των σύγχρονων καιρών. Ελπίζουμε ότι η νέα προσπάθεια θα αγγίξει με ουσιαστικό τρόπο τις άγνωστες πτυχές του κόσμου μας σε μια προσπάθεια να φωτιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα αναπάντητα ερωτηματικά. Τα αινίγματα του Σύμπαντος συνεχίζουν να μας προκαλούν και να μας αναγκάζουν να στρέφουμε την προσοχή μας στην αναζήτηση πειστικών εξηγήσεων αλλά και απαντήσεων σε πολλά ερωτήματα. Αδιαφορούμε για το «ελλαδεμπόριο» και τις προσπάθειες οικειοποίησης (από ορισμένους) της βαρύτιμης αρχαιοελληνικής μας κληρονομιάς. Σ’αυτό το σημερινό κατάντημα , που όλα ισοπεδώνονται στο βωμό ευτελών σκοπιμοτήτων , εμείς με την βοήθεια όσων θα συμπορευτούν μαζί μας , θα προσπαθήσουμε να ορθώσουμε τον Αληθή Λόγο.

2. Αλήθεια, για ποιους λόγους σταμάτησαν την κυκλοφορία τους τα πρώτα ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ μετά από 81 επιτυχημένα τεύχη;
Ήταν μια απόφαση αναστολής της κυκλοφορίας για λόγους που αφορούσαν τότε την στρατηγική κυκλοφορίας της εφημερίδας.

3. Ποιες διαφορές εντοπίζετε ανάμεσα στο παλαιό και το νέο έντυπο; Ποια είναι τα καινούργια στοιχεία που μπορεί να εντοπίσει ο διαχρονικός αναγνώστης του ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ;
Υπάρχουν σαφείς και μεγάλες διαφορές στις δυό προσπάθειες. Τότε 4-5 δημοσιογράφοι “ψαγμένοι” όπως μας αποκαλούσαν , τολμήσαμε με μύριες δυσκολίες και πενιχρά μέσα μια “επανάσταση” στον τομέα των ειδικών εκδόσεων στον Ημερήσιο Τύπο. Αυτό ξάφνιασε , προβλημάτισε , ικανοποίησε αλλά ενδεχομένως και να εξόργισε ορισμένους. Οι καιροί ήταν δύσκολοι και “άγονοι” συγκριτικά με το σήμερα. Σήμερα ο κόσμος είναι περισσότερο ενημερωμένος και συνειδητοποιημένος ενώ ικανοποιείται με την παρουσίαση θεμάτων που ρίχνουν περισσότερο φώς στο σκοτάδι της άγνοιας και της παραπληροφόρησης. Συνεπώς και η νέα έκδοση είναι σχεδιασμένη ώστε να ανταποκριθεί σε αυτές ακριβώς τις απαιτήσεις. Με ελληνοπρέπεια αλλά και επιστημονική τεκμηρίωση , θα προσεγγισθούν όλα τα θέματα εκτιμώντας ότι η αλήθεια βρίσκεται πάντοτε κρυμμένη κάπου μπροστά μας.

4. Υπάρχουν γνωστές προσωπικότητες από το χώρο των επιστημών που σας στηρίζουν; Αν ναι, πόσο σημαντικό είναι αυτό για ένα περιοδικό αναζήτησης που συνοδεύει μια γνωστή και πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδα;
Χωρίς την συνδρομή καταξιωμένων επιστημόνων θα θεωρούσαμε την προσπάθειά μας πτωχή , ελλειπή και παρακινδυνευμένη. Σπουδαίοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και άλλοι επιστήμονες θα μας συντροφεύουν σε αυτό το γοητευτικό ταξίδι. Όπως ο Στ.Παπαμαρινόπουλος , ο Χρ.Γούδης , ο Μ.Δανέζης , ο Ξ.Μουσάς , ο Γρ.Κωστάρας , ο Ε.Διαμαντάρας , ο Φ.Κουτσάφτης , ο Ν. Κατσινόπουλος ο Β.Καμπόλης ο Σ.Σοφιάς κ.α. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και τιμητικό τόσο για τα “Φαινόμενα” , όσο και για το κύρος του ΕΤ.

5. Είστε ένας δημοσιογράφος και ερευνητής που μελετάτε, ερευνάτε και παρακολουθείτε τον χώρο της πνευματικής αναζήτησης χρόνια τώρα. Θα ήθελα ένα γενικό σχόλιό σας για το χτες, το σήμερα και το αύριο των ανθρώπων και των προσπαθειών που αυτοί παράγουν σχετικά με τα θέματα αυτά στη χώρα μας. Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα αναζητητή και ποια διαχρονικά χαρακτηριστικά του εντοπίζετε;
Ασχολούμαι με τον χώρο του αγνώστου, του αινιγματικού και του παράδοξου απ’ τα εφηβικά χρόνια , αρκετά πριν γίνω δημοσιογράφος. Τότε η πληροφόρηση βρισκόταν στα σπάργανα και η διαθέσιμη βιβλιογραφία λιγοστή και δυσεύρετη. Λιγοστές και οι ομάδες φίλων που προσέφεραν πληροφορίες η μία προς την άλλη και έτσι δημιουργήθηκε ο χώρος της αναζήτησης. Και όλα αυτά πίσω από το παραβάν , διότι το στίγμα του γραφικού , σου το επικολλούσαν με ευκολία. Σήμερα ο χώρος έχει διευρυνθεί και οι κρουνοί πληροφόρησης έχουν πολλαπλασιαστεί. Το “υπερφυσικό” έχει γίνει της μόδας ακόμη και για όψιμους ερευνητές , οι οποίοι υποδύονται τους παντογνώστες με παιδαριώδη τρόπο. Ωστόσο ανάμεσα στους προσποιούμενους και τους αμαθείς υπάρχουν αρκετές και σπουδαίες προσωπικότητες , οι οποίες προσφέρουν σπουδαίο έργο και γνώση. Αυτό είναι εξέλιξη αλλά και κέρδος. Νοιώθω ικανοποίηση για εκείνους τους νέους ανθρώπους , οι οποίοι δείχνουν ασυμβίβαστοι με την μεθοδευμένη παραπληροφόρηση και επιχειρούν την δική τους αναζήτηση μελετώντας σκληρά. Κυρίως την αρχαιοελληνική Γραμματεία που είναι ανεκτίμητος θησαυρός. Αλλά και άλλους Έλληνες και ξένους συγγραφείς , οι οποίοι γράφουν μεν φιλοσοφημένα αλλά με τρόπο σαφή που συνδέεται με κάθε πιθανή επιστημονική εξήγηση. Διότι ένα σωρό μπουρδογραφήματα αντί να φωτίσουν ρίχνουν περισσότερο σκοτάδι σε κάθε προσπάθεια αναζήτησης και εδώ ακριβώς απαιτείται από τον καθένα να έχει την προσοχή του τεταμένη. Ότι λάμπει δεν είναι πάντοτε χρυσός…

6. Τον εκδοτικό χώρο πως τον βλέπετε; Είστε ευχαριστημένος από τις βιβλιο-επιλογές των εκδοτικών οίκων; Η ίδια ερώτηση αφορά τόσο τα μηνιαία έντυπα αναζήτησης, όσο και την παρουσία του «εναλλακτικού» αυτού κόσμου στην ελληνική τηλεόραση…
΄Οπως προανέφερα, υπάρχουν καλά και κακά βιβλία. Υπάρχουν ανεκτίμητες εκδόσεις αλλά και άλλες που καιροσκοπούν. ΄Οπως υπάρχουν και σπουδαία περιοδικά τα οποία χρόνια τώρα παλεύουν με χίμαιρες.
Ο χώρος της έντυπης διακίνησης ιδεών και απόψεων περνά συνεχώς από αναβαθμιζόμενες συμπληγάδες κι αυτό είναι πολύ οδυνηρό για εκδότες , συγγραφείς και αρθογράφους.
Όσον αφορά στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και στις επιχειρούμενες εκπομπές θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά. Σίγουρα προσπαθούν κάτι να κάνουν, αλλά με πολλά κενά και παραλείψεις. ΄Ισως και με ανεξήγητη δογματική συμπεριφορά. ΄Ισως και με δυσδιάκριτη λογοκρισία. ΄Ισως και με μεροληψία. ΄Ισως και με τόλμη κάποιες φορές. ΄Οτι κι αν συμβαίνει, οι εκπομπές αυτές, άλλοτε σωστά κι άλλες φορές λανθασμένα, έχουν με τον τρόπο τους συνεισφέρει σ’ αυτόν τον δύσκολο κι επικίνδυνο χώρο της αναζήτησης.
Αν κι έχω σε αρκετές περιπτώσεις διαφορετική ή αντίθετη άποψη με όσα λέγονται ή με τον τρόπο που παρουσιάζονται κάποιες ενότητες, θα πρέπει να αναγνωρίσω την συνεισφορά τους. Ελπίζω -όπως καθένας από εμάς – ότι στο μέλλον (υπάρχουν τα περιθώρια) πολλά από τα κακώς κείμενα θα διορθωθούν.

7. Τα προσωπικά σας ενδιαφέροντα ποια είναι; Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι τομείς των αναζητήσεων σας που σας ελκύουν περισσότερο…
Σ΄ ένα δημοσιογράφο οι προσωπικές προτιμήσεις παραμερίζονται και ουσιαστικά παύουν να υπάρχουν. Το ενδιαφέρον μου ωστόσο επικεντρώνεται συχνά στην αρχαιότητα διότι σ΄εκείνες τις χρονικές περιόδους κρύβονται οι απαντήσεις, για τα περισσότερα ερωτήματα που μας περιβάλλουν.

8. Έχετε κάποιες παράξενες προσωπικές εμπειρίες κατά το παρελθόν που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας; Έπαιξαν αυτές κάποιο ρόλο στην κατεύθυνση των ερευνών σας;
Υπήρξαν οπωσδήποτε εμπειρίες οι οποίες μετατράπηκαν σε ερεθίσματα αναζήτησης. ΄Οπως κάποιο νεανικό εξωσωματικό-αστρικό ταξίδι που ανέτρεψε την εφηβική ανεμελιά…

9. Για το τέλος θα θέλαμε την άποψή σας για το ρόλο της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού (metafysiko.gr, metafysiko.org, explorers.gr, metafysiko.gr/fantasygate) στο ελληνικό διαδίκτυο. Επίσης για μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους φίλους της Κοινότητάς μας, αλλά και στους αναγνώστες του περιοδικού ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ;
Η γνώμη μου για την διαδικτυακή εικόνα σας είναι πως πρόκειται για μία εξαιρετικής ποιότητας προσπάθεια η οποία ξεκίνησε από νεαρούς φοιτητές-σημερινούς επιστήμονες- γεμάτους από όνειρα και δίψα για την κατάκτηση περισσότερης γνώσης. Αποδείξατε δε, πως η προσπάθεια , όταν είναι συγκροτημένη και περιφρουρημένη με επιστημονικές δικλείδες είναι πολύ δύσκολο να αποτύχει. Αντίθετα μπορεί να κατακτήσει σπουδαίες εμπειρίες και να τις μετουσιώσει σε πολύτιμο θησαυρό. Κι αν αυτός ο θησαυρός μετατραπεί σε πνευματική κοινοκτημοσύνη – όπως συμβαίνει στη δική σας περίπτωση- τότε όσοι σας ακολουθούν θα βγαίνουν πάντα οφελημένοι.
Αρκεί να συνεχίστε να είστε τολμηροί και ασυμβίβαστοι προς τις εύκολες προσφερόμενες λύσεις και απαντήσεις.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι σπουδαίοι φιλόσοφοι μιλούσαν κι έγραφαν τα έργα τους μ΄έναν συγκεκριμένο κώδικα. Ακόμη και οι διανοητές, οι στοχαστές και οι διάσημοι λογοτέχνες και ζωγράφοι. ΄Ολοι διαφύλασαν όσα ήθελαν να πουν μέσα σ΄ ένα αρμονικό λεξιλόγιο, σε σχήματα περίπλοκα και χρωματισμούς, στίχους μαγευτικούς μα δυσερμήνευτους και σε εικόνες θαυμαστές μα κι αινιγματικές.
΄Ισως διότι ήθελαν οι μελλοντικοί τρυγητές των γνώσεών τους να αποδείξουν τις ικανότητές τους, εξαγνίζοντας πρώτα την σκέψη αλλά και ανατάσσοντας πνευματικά τον εσωτερικό Εαυτό.
� ιθανόν διότι αυτή η πολύτιμη γνώση μόνο τότε καθίσταται ασφαλής, ευκρινής, καταληπτή και χρήσιμη.
——————————————————————————–
Σύντομο βιογραφικό του δημοσιογράφου κ. Απόστολου Αντωνάκη
Γεννήθηκε στην Αθήνα πριν από 48 χρόνια. Σπούδασε Διοίκηση και Οργάνωση στις ΗΠΑ ενώ μετεκπαιδεύτηκε σε συστήματα εξελιγμένης τεχνογνωσίας σε Ιταλία και Δανία.
Υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό ως μόνιμο στέλεχος-αξιωματικός καριέρας μέχρι το 1990. Ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία και την αρθογραφία από νεαρή ηλικία και επαγγελματικά τα τελευταία 17 χρόνια. Μιλάει δύο ξένες γλώσσες του αρέσει υπερβολικά το διάβασμα τα ταξίδια , το κυνήγι και το ψάρεμα. Αγαπάει υπερβολικά την Ελλάδα και όνειρό του είναι να την δει κάποια μέρα να ανεβαίνει ξανά στην κορυφή του παγκόσμιου πολιτισμού, εκεί δηλαδή που πραγματικά ανήκει .